Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-01-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Παγκύπριο Πρωτάθλημα Πετόσφαιρας
  • [02] (Κ) Κατεχόμενα - Νέο μεγαλύτερο συλλαλητήριο
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Συνομιλίες - Επανέναρξη συναντήσεων
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Συλλαλητήριο Τ/Κ
  • [06] (Κ) Οδόφραγμα - Λήδρα Πάλας - Δημοσιογράφοι - Μέτρα
  • [07] (K) ΗΠΑ - Κύπρος - Δωρεά - Καρδιολογικό Κέντρο
  • [08] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Αλβαρο ντε Σότο
  • [09] (K) Λήδρα Πάλας - Μέτρα - Ψευδοαστυνομικοί
  • [10] (Κ) Κατοχικό καθεστώς - Πρεσβευτής Γιουγκοσλαβίας - Απαγόρευση
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Συλλαλητήριο Τ/Κ
  • [12] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Κινητοποιήσεις Τ/Κ
  • [13] (K) Νέα Ευρωπαϊκή Αριστερά - Κυπριακό
  • [14] (Κ) Παγκόσμιο Βήμα Πολιτισμών και Θρησκειών - Πόλεμος Ιράκ
  • [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [17] (Κ) Κατεχόμενα - Συλλαλητήριο
  • [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Υποψηφιότητα Κληρίδη
  • [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΑΔΗΚ
  • [21] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Συλλαλητήριο Τ/Κ
  • [22] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Πρόεδρος Κληρίδης - Μαρκίδης
  • [23] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Ντε Σότο - Προεδρικές
  • [24] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνομιλίες - Κυπριακό
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Επίσκεψη στην Ιταλία
  • [26] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Εκλογές
  • [27] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Κυπριακό - Συλλαλητήριο Τ/Κ
  • [28] (Κ) ΕΔΗ - Συλλαλητήριο Τ/Κ
  • [29] (Κ) ΕΕ - Απασχόληση - Κύπρος - Ελλάδα
  • [30] (Κ) Ανάν - Κυπριακό (1)
  • [31] (Κ) Κατεχόμενα - Συλλαλητήριο - Αριθμός διαδηλωτών
  • [32] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδος - Ευρωκοινοβούλιο - Κύπρος
  • [33] (Κ) Ανάν - Κυπριακό (2)
  • [34] (Κ) ΕΕ - Σημίτης - Κυπριακό - Ευρωβουλή

  • [01] (Κ) Παγκύπριο Πρωτάθλημα Πετόσφαιρας

    Νέα Σαλαμίνα και Παφιακός μοιράζονται την κορυφή του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Πετόσφαιρας Ανδρών.

    Η Νέα Σαλαμίνα η οποία ηττήθηκε ψες από τον ΑΠΟΕΛ με 3-2 σετ, ισοβαθμεί με τον Παφιακό με 22 βαθμούς, ο οποίος επικράτησε της Ομόνοιας με 3-0.

    Στους άλλους αγώνες, η Ανόρθωση κατέβαλε τον Διόνυσο Στρουμπίου με 3-1 σετ, ενώ η Αναγέννηση επικράτησε της Ενωσης Νέων Παραλιμνίου με 3-1 σετ.

    [02] (Κ) Κατεχόμενα - Νέο μεγαλύτερο συλλαλητήριο

    Νέα μαζική διαδήλωση διοργανώνεται σήμερα στην κατεχόμενη Λευκωσία, υπέρ της λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, της ένταξης στην ΕΕ και κατά της πολιτικής του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αναμενόμενη αύριο επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και η δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο για την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, καθώς και η απόφαση του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου να αποσύρει την υποψηφιότητά του και να υποστηρίξει τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο στις προεδρικές εκλογές, είναι τα θέματα των κύριων τίτλων σε όλες τις εφημερίδες της Λευκωσίας.

    Η τελευταία δημοσκόπηση για τις προεδρικές εκλογές και τα σχόλια και οι πρώτες αντιδράσεις για την αναβίωση της τριμερούς συνεργασίας ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ, το σημερινό συλλαλητήριο των Τ/Κ στα κατεχόμενα και οι προετοιμασίες στις Βρετανικές Βάσεις για την αναμενόμενη επίθεση των Αμερικανών και των συμμάχων τους εναντίον του Ιράκ είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Λύση ή διχοτόμηση ως τις 28 Φεβρουαρίου'' αναφέρει ότι ο Αλβαρο ντε Σότο προειδοποίησε χθες ότι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν σε λύση του Κυπριακού, στη βάση του σχεδίου Ανάν και όχι κανενός άλλου. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με τηλεφωνική δημοσκόπηση που διενήργησε ελληνική εταιρεία καταγράφει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να εφαρμοστεί ικανοποιητική λύση στο κυπριακό πρόβλημα σε χρονικό διάστημα από τώρα μέχρι μάξιμουμ δύο χρόνια βάσει του σχεδίου Ανάν.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Χάνει και από τους δύο ο Τάσσος'' γράφει ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία έγινε από την εταιρεία Cypronetwork τόσο ο Γλαύκος Κληρίδης, όσο και ο Αλέκος Μαρκίδης κερδίζουν τον Τάσσο Παπαδόπουλο σε ενδεχόμενη αναμέτρησή τους σε ένα δεύτερο γύρο στις προεδρικές εκλογές. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι ο φόρος για την έκτακτη εισφορά για την άμυνα επιστρέφεται στους δικαιούχους και σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών η έκδοση και αποστολή της στους δικαιούχους, που αφορά το έτος 2001, άρχισε από τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Επιστροφή στο μέλλον'' αναφέρεται στη χθεσινοβραδινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΚΙΣΟΣ, η οποία αποφάσισε να επιστρέψει στην τριμερή συνεργασία και να ψηφίσει τον υποψήφιο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλου με δέκα ψήφους υπέρ, δύο εναντίον και έξι αποχές, ενώ η τελική απόφαση του Κινήματος θα ληφθεί στο αυριανό έκτακτο συνέδριο που έχει προγραμματισθεί. Αλλού γράφει ότι πολυμελής ομάδα αξιολόγησης από τις Βρυξέλλες θα βρίσκεται στην Κύπρο την προσεχή εβδομάδα, για να ενημερωθεί αναφορικά με την πορεία εφαρμογής των δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της Κύπρου σε ό,τι αφορά την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Αναβιώνει η τριμερής'', γράφει στο κύριο θέμα ότι σημειώθηκε χθες νέα ανατροπή στο προεκλογικό σκηνικό με την απόφαση του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου -την οποία υποστήριξε κατά πλειοψηφίαν και το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος- να αποσύρει την υποψηφιότητά του για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου, την οποία υποστηρίζει και το ΑΚΕΛ. Αλλη είδηση είναι ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα εξετάσει αύριο τις τελικές προτάσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη και θα αποφασίσει οριστικά για τον τρόπο επιστροφής στους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης του ποσού που έχει συσσωρευθεί από την επιβολή αυξημένου φόρου κατανάλωσης.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Αλλάζουν τα ισοζύγια'', γράφει στο κύριο θέμα πως ο κ. Ομήρου απέσυρε την υποψηφιότητά του, τασσόμενος υπέρ της υποψηφιότητας Τάσσου Παπαδόπουλου και συμπορεύεται πλέον με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, δίδοντας και πάλιν ζωή στην τριμερή συνεργασία για τις προεδρικές εκλογές. Αλλού γράφει ότι αυξάνονται τα μέτρα ασφάλειας στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, όπου παρατηρούνται πρωτοφανείς προετοιμασίες σε στρατιωτικό επίπεδο και έντονη κινητικότητα, που δείχνουν ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και ότι οι Βρετανοί είναι πανέτοιμοι για την επίθεση στο Ιράκ μαζί με τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο ''Αγωνιστική συστράτευση'', ότι το Πολιτικό Γραφείο του ΚΙΣΟΣ, ανταποκρινόμενο στα μηνύματα της κοινωνίας και της βάσης του ίδιου του κόμματος, υποστήριξε χθες βράδυ, με συντριπτική πλειοψηφία, την εισήγηση του κ. Ομήρου "να συστρατευθεί με τις δυνάμεις της αλλαγής και της προόδου και να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου". Η απόφαση αυτή θα τεθεί αύριο για έγκριση ενώπιον του έκτακτου συνεδρίου του κόμματος, το οποίο συγκαλείται στις 5:00 το απόγευμα, στο χώρο της Κρατικής Εκθεσης. Αλλη είδηση είναι η πραγματοποίηση σήμερα, στα κατεχόμενα, νέου μεγάλου συλλαλητηρίου από τους Τ/Κ, το οποίο θα στρέφεται κατά του Ντενκτάς και υπέρ της επανένωσης της Κύπρου.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τον τίτλο ''Ο ντε Σότο επιμένει: τώρα ή ποτέ'', γράφει στο κύριο θέμα της πως αναμένεται να αρχίσουν αύριο, στη Λευκωσία, απευθείας συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς για επίλυση του Κυπριακού, καθώς ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο προειδοποίησε χθες ότι η αποτυχία για επίτευξη διευθέτηση του προβλήματος μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2003, θα μπορούσε να σημάνει το τέλος και αυτής της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Οικολόγοι - Περιβαλλοντιστές διαμαρτύρονται, θεωρώντας παράνομο το κόψιμο των δένδρων έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας δήλωσε ότι ο ίδιος, σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών, έδωσαν άδεια και ότι θα αντικατασταθούν με άλλα τα δένδρα που κόπηκαν.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Συνομιλίες - Επανέναρξη συναντήσεων

    Επαναρχίζουν αύριο το πρωί οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών Μπράιαν Κέλι, ο κ. ντε Σότο, ο κ. Κληρίδης και ο κ. Ντενκτάς θα συναντηθούν, στο πλαίσιο των συνομιλιών, αύριο στις 11 το πρωί στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Συλλαλητήριο Τ/Κ

    Η Αστυνομία βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει οτιδήποτε προκύψει από το προγραμματιζόμενο για σήμερα συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων στη κατεχόμενη Λευκωσία.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χριστάκης Κατσικίδης ''η όλη κατάσταση έχει μελετηθεί σε σημερινή σύσκεψη''.

    [06] (Κ) Οδόφραγμα - Λήδρα Πάλας - Δημοσιογράφοι - Μέτρα

    Οι κατοχικές δυνάμεις απαγόρευσαν σήμερα την είσοδο σε δημοσιογράφους και φωτογράφους από την ε/κ πλευρά που επιθυμούσαν να μεταβούν στα κατεχόμενα, προκειμένου να καλύψουν το μεγάλο συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων υπέρ της λύσης του Κυπριακού, της ένταξης στην ΕΕ και κατά της πολιτικής που ακολουθεί ο Ραούφ Ντενκτάς.

    [07] (K) ΗΠΑ - Κύπρος - Δωρεά - Καρδιολογικό Κέντρο

    Δωρέα ύψους 50.000 δολαρίων έκανε η κυπριακή κυβέρνηση στο Καρδιολογικό Κέντρο ''Κυρήνεια'', του Νοσοκομείου Νέας Υόρκης στο Κουίνς.

    [08] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Αλβαρο ντε Σότο

    "Σοβαρό ολίσθημα" χαρακτηρίζει το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών την εμμονή του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο ''στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και τα εκβιαστικά διλήμματα που έθεσε όσον αφορά τις πιθανότητες λύσης του προβλήματος''.

    Αυτό αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του ΚΙΣΟΣ, το οποίο θεωρεί πως το σχέδιο Ανάν είναι διαπραγματεύσιμο.

    [09] (K) Λήδρα Πάλας - Μέτρα - Ψευδοαστυνομικοί

    Δεκάδες ψευδοαστυνομικοί του κατοχικού καθεστώτος οπλισμένοι και εφοδιασμένοι με αντιτρομοκρατική εξάρτηση και αλεξίσφαιρα γιλέκα έχουν παραταχθεί στο κατοχικό οδόφραγμα στο Λήδρα Πάλας, για να αντιμετωπίσουν πιθανή προσπάθεια των Τουρκοκυπρίων, που παίρνουν μέρος σε διαδήλωση στα κατεχόμενα, να προσεγγίσουν το οδόφραγμα.

    Αυξημένη είναι επίσης η παρουσία στο οδόφραγμα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, ενώ διακριτικά έχουν αυξηθεί και τα περίπολα της κυπριακής Αστυνομίας.

    [10] (Κ) Κατοχικό καθεστώς - Πρεσβευτής Γιουγκοσλαβίας - Απαγόρευση

    Το καθεστώς Ντενκτάς δεν επέτρεψε τη διέλευση του οδηγού του Πρεσβευτή της Γιουγκοσλαβίας στην Κύπρο από το κατοχικό οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, λόγω του ότι είναι Ελληνοκύπριος.

    Αποτέλεσμα της ενέργειας αυτής του κατοχικού καθεστώτος ήταν να μην πραγματοποιηθεί η προγραμματιζόμενη για χθες στα κατεχόμενα συνάντηση του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τον Πρεσβευτή της Γιουγκοσλαβίας Σβετισλάβ Μπασάρα, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Συλλαλητήριο Τ/Κ

    Ψυχραιμία και υπομονή συνιστά ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ενόψει της επανέναρξης των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, δηλώνοντας ωστόσο ότι δεν είναι καθόλου αισιόδοξος για τις εξελίξεις, εφ' όσον ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εξακολουθεί να παραμένει αδιάλλακτος στις θέσεις και στο όραμά του για την Κύπρο.

    Κληθείς σήμερα στη Βουλή, ύστερα από συνάντηση με τον Ιταλό Πρεσβευτή Γκεράρντο λα Φρανσέσκα, να σχολιάσει το σημερινό συλλαλητήριο των Τ/Κ στα κατεχόμενα, ο κ. Χριστόφιας ευχήθηκε ''κάθε επιτυχία στην κινητοποίηση αυτή των Τ/Κ συμπατριωτών μας''.

    [12] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Κινητοποιήσεις Τ/Κ

    Στο μεγάλο θάρρος που πρέπει να έχουν οι Τ/Κ ''για να διαμαρτύρονται με αυτό τον τρόπο και με τόση αποφασιστικότητα υπό τις συνθήκες κατοχής των τουρκικών στρατευμάτων", ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [13] (K) Νέα Ευρωπαϊκή Αριστερά - Κυπριακό

    Τα κόμματα του Φόρουμ της Νέας Ευρωπαϊκής Αριστεράς, σε διακήρυξή τους, υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για επίτευξη ειρηνικής, δίκαιης, δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού και πιστεύουν έντονα ότι το σχέδιο Ανάν πρέπει να αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού.

    [14] (Κ) Παγκόσμιο Βήμα Πολιτισμών και Θρησκειών - Πόλεμος Ιράκ

    Την αγωνιώδη έκκλησή του προς όλες τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για εξεύρεση τρόπων ειρηνικής επίλυσης του ζητήματος του Ιράκ και αποτροπής του επαπειλούμενου πολέμου, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών, Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος.

    [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            94,45  ( 0,89)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    608.047
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    261.995    369,48  ( 1,01)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    216.814    107,74  ( 1,72)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     14.766     82,21  ( 1,96)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      6.751     20,34  (-0,83)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     18.590     62,96  (-0,62)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     15.205    105,92  ( 1,24)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      6.591     19,36  ( 0,41)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      4.748     70,76  (-0,94)
    Ετ. Πληροφορικής              £      5.542      3,38  ( 2,42)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     21.232     18,95  ( 0,53)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         76     14,89  ( 0,07)
    Ξενοδοχεία                    £    107.180     46,62  (-0,64)
    Αλλες Εταιρείες               £     70.967     87,71  ( 0,84)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 14/01/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7297            1,7400
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8301            1,8410
    Λίρα Αγγλίας                     1,1402            1,1470
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     216,1183        217,8472
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1282          3,1532
    Δολάριο Καναδά                     2,8161          2,8386
    Κορώνα Δανίας                     12,8396         12,9423
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,6771         12,7785
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8260         15,9526
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5280          2,5482
    

    [17] (Κ) Κατεχόμενα - Συλλαλητήριο

    Χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν σήμερα στην ''πλατεία Ινονού'' στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου έλαβαν μέρος σε μαζικό συλλαλητήριο υπέρ της λύσης του Κυπριακού, της ένταξης στην ΕΕ και εναντίον της πολιτικής του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Υποψηφιότητα Κληρίδη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είναι έτοιμος να αναλάβει το κόστος της υπογραφής μιας λύσης στο Κυπριακό ''για να το γλυτώσουν άλλοι'' δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη

    Ανοδικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τρεις κατά σειρά ημέρες πτώση. Ο Γενικός Δείκτης, οδηγούμενος από τους τραπεζικούς τίτλους, σημείωσε μικρά κέρδη της τάξης του 0,89%, κλείνοντας στις 94,45 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε σημαντική αύξηση σε ποσοστό 1,72%. Μικρή αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες παρουσίασε και το αγοραστικό ενδιαφέρον. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 608 χιλιάδες λίρες

    [20] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΑΔΗΚ

    Ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μηχαηλίδης, επικεφαλής της ομάδας επαφής του κόμματος με τους υποψήφιους προέδρους, ανέφερε σήμερα ότι υπάρχει κάποια πληροφορία ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα υποβάλει αντιπροτάσεις για τροποποίηση του σχεδίου Ανάν.

    [21] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Συλλαλητήριο Τ/Κ

    Οι Νέοι Ορίζοντες αντικρίζουν θετικά τις κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων, καθορίζοντας ταυτόχρονα και τις διαφορές, είπε ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κουτσού.

    [22] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Πρόεδρος Κληρίδης - Μαρκίδης

    Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, σε ότι αφορά στους στόχους που επιδιώκονται στο Κυπριακό, εκτιμά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [23] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Ντε Σότο - Προεδρικές

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού δήλωσε σήμερα ότι οι χθεσινές αναφορές του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο δημιουργούν ερωτήματα σε όλους όσοι θεωρούν δυνατή τη διαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν και εισηγήθηκε την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για συζήτηση των εξελίξεων.

    [24] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνομιλίες - Κυπριακό

    Προγραμματισμός εργασίας του νέου γύρου των συνομιλιών για το Κυπριακό θα γίνει κατά την αυριανή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [25] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Επίσκεψη στην Ιταλία

    Επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ανταποδίδοντας επίσκεψη του Ιταλού ομολόγου του, Πιέρ Φερντινάντο Κασίνι, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Κύπρο τον περασμένο Ιούλιο. Στις επαφές που θα έχει στην Ιταλία, ο κ. Χριστόφιας θα συζητήσει το Κυπριακό, το Μεσανατολικό και τη συνεργασία Κύπρου - Ιταλίας.

    Σε δηλώσεις του σήμερα στη Βουλή, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι αναχωρεί την προσεχή Κυριακή 19 Ιανουαρίου και θα επιστρέψει στην Κύπρο την Τρίτη. Κατά την επίσκεψή του, θα συναντηθεί με τον κ. Κασίνι, με τον οποίο θα έχει γεύμα εργασίας. Θα συναντηθεί επίσης με τον Υπουργό Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.

    [26] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Εκλογές

    Εάν ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επανέλθει στις απευθείας διαπραγματεύσεις με τις ίδιες θέσεις ''το πρώτο αποτέλεσμα της στάσης του θα είναι να εξανεμίσει το βάθρο πάνω στο οποίο ο κ. Κληρίδης έχει θέσει την υποψηφιότητα του, δηλαδή των αναμενόμενων ραγδαίων εξελίξεων μέχρι το Φεβράρη ή μέχρι τον Απρίλη'', δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε ότι ''αυτό θα πρέπει να το ξέρουμε σε δύο τρεις μέρες'' και τόνισε ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο έχει πει ότι ''δεν είναι το τέλος του κόσμου εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου''.

    Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι δηλώσεις του κ. Ντενκτάς ''εκ των πραγμάτων αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο'', δηλαδή να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

    [27] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Κυπριακό - Συλλαλητήριο Τ/Κ

    Υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για λύση του Κυπριακού και δεν δεσμεύεται οποιοσδήποτε από αυτό, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης.

    Πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις στις οποίες προέβη πρόσφατα ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ''δεν αφήνουν περιθώρια ελπίδας ότι μπορεί να λυθεί το Κυπριακό ενόσω ο ίδιος εμφανίζεται ως ο εκπρόσωπος της τ/κ κοινότητας''.

    [28] (Κ) ΕΔΗ - Συλλαλητήριο Τ/Κ

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες, με ανακοίνωσή τους, χαιρετίζουν τις νέες μεγαλειώδεις εκδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων υπέρ της λύσης του Κυπριακού και της ένταξης της ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

    [29] (Κ) ΕΕ - Απασχόληση - Κύπρος - Ελλάδα

    Τις καλύτερες επιδόσεις όχι μόνο μεταξύ των 10 υπό ένταξη χωρών, αλλά και επί του συνόλου των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει στον τομέα της απασχόλησης η Κύπρος, σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Τα κοινοτικά στοιχεία, που θα υποβληθούν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών (21 Μαρτίου), όπου η απασχόληση θα είναι βασικό θέμα, αφορούν το 2000 και το 2001.

    [30] (Κ) Ανάν - Κυπριακό (1)

    Την ικανοποίησή του για τις κινητοποιήσεις των Τ/Κ στην Κύπρο, με στόχο την προώθηση λύσης του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, τονίζοντας ότι όταν ο λαός μιλά είναι πολύ δύσκολο να μην εισακουστεί.

    [31] (Κ) Κατεχόμενα - Συλλαλητήριο - Αριθμός διαδηλωτών

    Οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στο σημερινό συλλαλητήριο στην κατεχόμενη Λευκωσία ανέρχονταν στις 35 με 40 χιλιάδες, όπως ανέφεραν στο ΚΥΠΕ αυτόπτες μάρτυρες.

    [32] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδος - Ευρωκοινοβούλιο - Κύπρος

    Η Ελλάδα θέλει μιαν ενωμένη Κύπρο να προσχωρήσει στην ΕΕ και θα συνεχίσει να εργάζεται προς επίλυση του πολιτικού προβλήματος, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης.

    Σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας και αναφερόμενος στην Κύπρο, ο κ. Σημίτης είπε ότι το σχέδιο που κατέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ''συνιστά μιαν ευκαιρία'' για λύση του Κυπριακού, αλλά πρόσθεσε ότι εν πάση περιπτώσει η Κύπρος θα προσχωρήσει στην ΕΕ όπως συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης.

    [33] (Κ) Ανάν - Κυπριακό (2)

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προέτρεψε σήμερα τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο να ακούσουν τις φωνές των απλών ανθρώπων και την επιθυμία τους για ειρήνη, και εξέφρασε την εκτίμηση πως ''είμαστε σε απόσταση βολής από την επανένωση της Κύπρου».

    Kληθείς από το ΚΥΠΕ να εκτιμήσει, με αφορμή τις σημερινές κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων, αν είμαστε μάρτυρες στην Κύπρο κάτι ανάλογου που έγινε με την κατάρρευση του τείχους του Βερολίνου, κι αν είναι δυνατή η λύση του Κυπριακού, με τον Ραούφ Ντενκτάς στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο κ. Ανάν είπε: ''Πρώτα απ όλα, είμαι ευτυχής που ο λαός είναι στους δρόμους προωθώντας την ειρήνη και απαιτώντας ειρήνη και επανένωση. Νομίζω αυτό είναι κάτι για το οποίο έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά και στο οποίο πολλοί λαοί στην περιοχή προσδοκούσαν''.

    [34] (Κ) ΕΕ - Σημίτης - Κυπριακό - Ευρωβουλή

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, του οποίου η χώρα προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της προεδρίας της ΕΕ, κάλεσε σήμερα από το Στρασβούργο την Τουρκία και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να ξεπεράσουν τις εθνικιστικές αντιλήψεις και να συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού και στην ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τόσο κατά την παρουσίαση του προγράμματος της Ελληνικής Προεδρίας, ενώπιον της Ολομέλειας της Ευρωβουλής, όσο και στη δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε στη συνέχεια.

    Στη δευτερολογία του ενώπιον της Ολομέλειας και απαντώντας στο Γάλλο Ευρωβουλευτή και Συμπρόεδρο της Ομάδας των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ο κ. Σημίτης είπε ότι βεβαίως στο παρελθόν υπήρξαν εκατέρωθεν ανόητοι εθνικισμοί, όμως σίγουρα ο κ. Κληρίδης δεν είναι εκφραστής τέτοιου εθνικισμού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 14 January 2003 - 18:49:25 UTC