Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-01-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Υποψηφιότητα Παπαδόπουλου

  • [01] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Υποψηφιότητα Παπαδόπουλου

    Το Πολιτικό Γραφείο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ενέκρινε απόψε την πρόταση του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Τάσσου Παπαδόπουλου στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

    Ανακοινώνοντας την απόφαση, ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι ''η αυτόνομη κάθοδος του Κινήματος δεν είναι η σοφότερη πολιτικά επιλογή'' και είπε ότι η πρόταση του θα τεθεί ενώπιον του Παγκύπριου Συνεδρίου του κόμματος που θα συνέλθει εκτάκτως την ερχόμενη Τετάρτη.

    Ο κ. Ομήρου επέκρινε τον Δημοκρατικό Συναγερμό για ''τυχοδιωκτικό παιγνίδι'' και έστειλε μήνυμα προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι ''οι δυσκολίες που ανέκυψαν κατά τις διαβουλεύσεις για τη σύμπηξη της συνεργασίας των δυνάμεων της αντιπολίτευσης το περασμένο Καλοκαίρι, πρέπει να αφεθούν στο παρελθόν''.

    Ακολουθεί αυτούσια η δήλωση του κ. Ομήρου:

    ''Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο μέλλον της πατρίδας και του λαού μας, απευθύνομαι σήμερα προς τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και προς ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία.

    Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων έχουν δημιουργήσει ένα καινούργιο πολιτικό σκηνικό που συναρτάται άμεσα με τις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

    Οσα εκτυλίσσονται μέσα από την αντιπαράθεση στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης, είναι και πρωτοφανή και απαράδεκτα. Η πολιτική ζωή του τόπου μετατρέπεται σε ένα θέατρο του παράλογου με φόντο την καρέκλα της εξουσίας και μόνο. Το χειρότερο είναι η προσπάθεια μικροπαραταξιακής και ιδιοτελούς εκμετάλλευσης των μεγάλων εθνικών στόχων που με αίσθημα συλλογικής ευθύνης διαχειρίστηκε εδώ και χρόνια το Εθνικό Συμβούλιο, της ενταξιακής πορείας και του εθνικού μας προβλήματος.

    Ανύπαρκτα διλήμματα απειλούν να διχάσουν αντί να ενώσουν τον λαό. Οι δίδυμες υποψηφιότητες του κ. Κληρίδη και του κ. Μαρκίδη και όσα ευτράπελα ο μεταξύ τους ανταγωνισμός έχει αποκαλύψει, προσβάλλουν βάναυσα τον πολιτικό μας πολιτισμό.

    Μια κοινωνία που σε ένα χρόνο θα αποτελεί μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας δεν έχει ανάγκη ούτε από σωτήρες, ούτε από αναντικατάστατους.

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών, διαπιστώνοντας το περασμένο Καλοκαίρι ότι υπήρχε ένα διάχυτο κοινωνικό αίτημα για ανανέωση της πολιτικής ζωής και για μια προοδευτική διακυβέρνηση, πήρε τη δύσκολη απόφαση να δώσει αυτή την επιλογή και να εκφράσει αυτό το κοινωνικό αίτημα, ένα ανοικτό στη δημοσιότητα και μαζικό σε συμμετοχή συνέδριο του Κινήματος αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία να προτείνει την υποψηφιότητα του Προέδρου του, τη δική μου υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αποφάσισε να δώσει επιλογή σε όσους πολίτες ασπάζονταν το ίδιο με εμάς όραμα.

    Η επιλογή συνέπεσε χρονικά με τις προσπάθειες του ΔΗΣΥ να εξέλθει, όπως η εξέλιξη των πραγμάτων έχει δείξει και οι ίδιοι έχουν ομολογήσει, από την πολιτική απομόνωση.

    Ομως, η υποψηφιότητα και η πρότασή μας ουδέποτε τέθηκαν υπό την αίρεση των όποιων επιλογών του ΔΗΣΥ. Το ΚΙΣΟΣ ουδέποτε αποδέχθηκε να γίνει ουρά στις επιλογές ή τις μεθοδεύσεις της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, όπως απέφυγε να καταστεί δορυφόρος στις επιλογές των όποιων άλλων κομμάτων στα τριάντα χρόνια ζωής του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ.

    Η ηγεσία του ΔΗΣΥ έπαιξε ένα τυχοδιωκτικό παιγνίδι εμπαίζοντας τον κυπριακό λαό, εμπαίζοντας και τους ίδιους τους οπαδούς του κόμματος.

    Μετά από έναν έντονο προβληματισμό, με το ίδιο αίσθημα ευθύνης που δέχτηκα τη συνεδριακή εντολή να είμαι υποψήφιος για την προεδρία, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οφείλω να εισηγηθώ τη σύγκληση ενός έκτακτου συνεδρίου του Κινήματος.

    Πιστεύω ακράδαντα ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις και μετά την έκκληση των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης για συστράτευση με στόχο την ανανέωση, τον εκσυγχρονισμό, την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής και πάνω απ' όλα για τη συνετή και διεκδικητική διαχείριση του πολιτικού μας προβλήματος, οράματα και στόχοι που και εμείς συμμεριζόμαστε, η αυτόνομη κάθοδος του Κινήματος δεν είναι η σοφότερη πολιτικά επιλογή, γι' αυτό αναλαμβάνω την ευθύνη να οδηγήσω το Κίνημα σε ένα έκτακτο συνέδριο το οποίο να αξιολογήσει τις νέες πολιτικές συνθήκες και να αποφασίσει την στήριξη της υποψηφιότητας του Τάσσου Παπαδόπουλου, μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

    Οι δυσκολίες που ανέκυψαν κατά τις διαβουλεύσεις για τη σύμπηξη της συνεργασίας των δυνάμεων της αντιπολίτευσης το περασμένο Καλοκαίρι, πρέπει να αφεθούν στο παρελθόν.

    Το μείζον σήμερα είναι να διασφαλίσουμε την προοδευτική πορεία της χώρας, τον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση, την ομαλή ενσωμάτωση της Κύπρου στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον, τη συνετή και διεκδικητική διαχείριση του εθνικού μας προβλήματος.

    Σε αυτή τη μεγάλη και ελπιδοφόρα προσπάθεια, οι Σοσιαλδημοκράτες της Κύπρου δεν μπορούν να απουσιάσουν.

    Απευθύνω μήνυμα αγωνιστικής συστράτευσης προς το σύνολο των μελών και των φίλων του ΚΙΣΟΣ, τους καλώ σε άρρηκτη ενότητα για να δώσουμε τη μάχη για ένα καλύτερο μέλλον, τη μάχη της προόδου της χώρας.

    Αξίζει στον κυπριακό λαό ένα καλύτερο μέλλον, ένα μέλλον ειρηνικό και δημιουργικό. Ολοι μαζί μπορούμε να ανοίξουμε ένα καινούργιο δρόμο, προοπτικής και ελπίδας για το μέλλον.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 13 January 2003 - 20:49:35 UTC