Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-01-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Βουλή - Προϋπολογισμός - Ολοκλήρωση συζήτησης
  • [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - ΑΕΛ - Πρόκριση
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Κυπριακό - Προεδρικές
  • [05] (Κ) ''Γενί Τσαγ'' - ΚΠΕ - Τ/Κ ηγέτης
  • [06] (Κ) Κατεχόμενα - Συλλαλητήριο
  • [07] (Κ) Λονδίνο - Ε/Κ - Τ/Κ - Κύπρος
  • [08] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Σημίτης - Πρόντι - Συνέντευξη Τύπου
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Οργανώσεις Καρπασίας
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [12] (K) Τοποθετήσεις βουλευτών - Κρατικός προϋπολογισμός 2003
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Νέα προσέγγιση
  • [14] (Κ) Αγκυρα - Ντε Σότο - Αφιξη
  • [15] (Κ) Υπουργείο Οικονομικών - Οικονομία - Ιράκ
  • [16] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Επιτροπές ΗΕ
  • [17] (Κ) Τουρκία - Ντε Σότο - Ζιγιάλ - Κυπριακό
  • [18] (Κ) Υπουργείο Οικονομικών - Προβλέψεις για 2003

  • [01] (K) Βουλή - Προϋπολογισμός - Ολοκλήρωση συζήτησης

    Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2003 που άρχισε προχθές το απόγευμα.

    [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - ΑΕΛ - Πρόκριση

    Την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ του Ευρωπαϊκού Καλαθοσφαιρικού Κυπέλλου Νότιας Περιφέρειας κατάφερε να σφραγίσει η ΑΕΛ μετά τη δεύτερη νίκης με 95 78 επί της Μπρότνιο Βοσνίας, χθες βράδυ στη Λεμεσό.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αυριανή συνεδρία του Ανωτάτου Συμβουλίου του Δημοκρατικού Συναγερμού για τις προεδρικές εκλογές, οι δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια για τον υποψήφιο της συνεργασίας ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου, οι κινήσεις που αναμένονται από την Αγκυρα στο Κυπριακό, οι χθεσινές επαφές του ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ στην Κύπρο και η έκδοση 1.200 διαβατηρίων σε Τ/Κ από την Κυπριακή Δημοκρατία είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλονται στις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Καθαρή απόφαση για Κληρίδη στο Ανώτατο'' γράφει ότι σαφή είναι τα μηνύματα που στέλλονται από όλες τις επαρχίες της Κύπρου για καθαρή απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ αύριο Σάββατο, υπέρ της υποψηφιότητας Κληρίδη στις προεδρικές εκλογές. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ σε δηλώσεις του κατά την αναχώρησή του από την Κύπρο είπε ότι θεωρεί τον Πρόεδρο Κληρίδη ως τον "καταλληλότερο πολιτικό για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό".

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Αποφάσεις ενότητας'' γράφει ότι στην αυριανή συνεδρία του Ανώτατου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ αναμένεται ότι θα ληφθούν αποφάσεις ενότητας, καθώς το κόμμα προετοιμάζεται ενόψει των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) το κατά κεφαλή εισόδημα των κατοίκων της Κύπρου σε μονάδες αγοραστικής δύναμης για το 2001 αντιστοιχεί στο 74% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ανώτατο μπέρδεμα'' αναφέρεται στην αυριανή συνεδρία του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ, όπου, όπως γράφει η εφημερίδα, αναμένεται να δοθεί "πραγματική μάχη" όχι μόνο για τον υποψήφιο που θα υποστηρίξει τελικά το κυβερνών κόμμα στις προεδρικές εκλογές, αλλά και για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη διαδικασία του υποψηφίου. Αλλού γράφει ότι ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος έθεσε χθες θέμα εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου και υποστήριξε ότι ολόκληρη η πολιτική ηγεσία κατανοεί την αναγκαιότητα αυτή.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Τρεις προτάσεις στο ΔΗΣΥ'' γράφει ότι κατά τη συνεδρία του Ανώτατου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ θα τεθούν τρεις προτάσεις εκ των οποίων η πρώτη είναι αυτή του Πολιτικού Γραφείου για υποστήριξη της υποψηφιότητας Κληρίδη, η δεύτερη για υποστήριξη της υποψηφιότητας Μαρκίδη και η τρίτη αυτή του Χριστόδουλου Ταραμουντά, ο οποίος δήλωσε ότι θα προτείνει να αφεθούν τα μέλη να στηρίξουν ελεύθερα τον υποψήφιο της αρεσκείας τους της πρώτη Κυριακή, ενώ τη δεύτερη Κυριακή ο ένας υποψήφιος να στηρίξει τον άλλο. Αλλού αναφέρει ότι το Γραφείο του Γενικού Εφόρου Προεδρικής Εκλογής ανακοίνωσε ότι οι υποψηφιότητες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα υποβληθούν στις 17 Ιανουαρίου 2003 στο ξενοδοχείο ''Χίλτον'' στη Λευκωσία.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Εντυπωσιακός ελιγμός'' γράφει ότι η Αγκυρα ετοιμάζεται για εντυπωσιακό ελιγμό προς το Κυπριακό ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών την ερχόμενη εβδομάδα και προσθέτει πως παρά το γεγονός ότι οι στρατιωτικοί δεν παρουσιάζονται έτοιμοι για κινήσεις τακτικής είναι προφανές ότι ο Αλβαρο ντε Σότο θα είναι ο πρώτος που θα ενημερωθεί σήμερα στην Αγκυρα για τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς. Αλλού γράφει ότι ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, δήλωσε ότι αντικρουόμενα είναι τα μηνύματα που έρχονται από την Τουρκία και πρέπει να αναλύονται πολύ προσεκτικά από Αθήνα και Λευκωσία.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Ο Τάσσος βέβαιος νικητής'' γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε πως καμία σχέση δεν έχουν με σύγχρονες αντιλήψεις οι τοποθετήσεις του Αλέκου Μαρκίδη, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο νικητής των προεδρικών εκλογών θα είναι ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Αλλού γράφει ότι η νεολαία του ΔΗΣΥ κάλεσε Πρόεδρο Κληρίδη και Αλέκο Μαρκίδη να συμφωνήσουν να αποσύρει ένας εκ των δύο την υποψηφιότητά του, ενώ η ΝΕΔΗΣΥ θεωρεί πως ορόσημο για την τελική απόφαση του κόμματος δεν θα είναι το Ανώτατο Συμβούλιο που θα συνέλθει αύριο αλλά η 17η Ιανουαρίου, ημέρα υποβολής των υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι αγανάκτηση προκάλεσε επεισόδιο που συνέβη σε σχολείο της Λευκωσίας όταν έγκυος δασκάλα αναγκάστηκε να μεταβεί σε γυναικολογική κλινική αφού είχε δεχθεί κλωτσιά στην κοιλιά από μαθητή της. Αλλού γράφει ότι με νέες μαζικές κινητοποιήσεις στα κατεχόμενα προειδοποίησαν χθες τον Ραούφ Ντενκτάς οι αρχηγοί των τ/κ πολιτικών κομμάτων που πήραν μέρος στη συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας με το ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ.

    Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κανένας συμβιβασμός για τα δικαιώματα'', γράφει ότι ο ΓΓ του ΣτΕ Βάλτερ Σβίμερ κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο νησί έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι ''η λύση του Κυπριακού πρέπει να λαμβάνει πλήρως υπόψη την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα''. Αλλού γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι κατά τους τελευταίους μήνες εξέδωσε 1.200 διαβατήρια σε Τ/Κ και όπως δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου αναμένεται ότι θα αυξηθούν οι αιτήσεις από Τ/Κ για απόκτηση διαβατηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Η Κύπρος σήμερα'' υπό τον τίτλο ''ο Κληρίδης σίγουρος νικητής τη δεύτερη Κυριακή'' αναφέρεται σε τηλεφωνική δημοσκόπηση, η οποία έγινε για λογαριασμό συγκεκριμένου ιδρύματος και δείχνει ότι ο Γλαύκος Κληρίδης παίρνει το προβάδισμα με 39%, ο Τάσσος Παπαδόπουλος 31%, ο Αλέκος Μαρκίδης 13%, ο Γιαννάκης Ομήρου 4%, ο Νίκος Κουτσού 2%, ενώ 11% απάντησαν ότι δεν αποφάσισαν ακόμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Κύπρος και Ελλάδα τελικά ικανοποίησαν το πάγιο αίτημα της Γενικού Εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλας ντελ Πόντε και την εφοδίασαν με όλα τα στοιχεία ντοκουμέντων των δεκάδων λογαριασμών της οικογένειας του Σλόμποταν Μιλόσεβιτς και αξιωματούχων του πρώην καθεστώτος της Γιουγκοσλαβίας.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Συντάκτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ο καβγάς για το πάπλωμα'' ότι οι υποστηρικτές του Αλέκου Μαρκίδη πληθαίνουν ενώ στο Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ οδηγείται η κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στην πυραμίδα του κόμματος και πολλούς βουλευτές. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της η απόφαση του Προέδρου Κληρίδη για επαναδιεκδίκηση της προεδρίας είχε ληφθεί ήδη από το καλοκαίρι, ενώ υποστηρίζει ότι το σχέδιο Ανάν δεν υποβλήθηκε συμπτωματικά τη χρονική εκείνη περίοδο, "αλλά ήταν αποτέλεσμα μεθοδεύσεων".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΕΛΑ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Κυπριακό - Προεδρικές

    ''Δεν πρόκειται να αποσυρθεί η δική μου υποψηφιότητά'', δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης.

    [05] (Κ) ''Γενί Τσαγ'' - ΚΠΕ - Τ/Κ ηγέτης

    Το Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας καλεί τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ''ή να υπογράψει το σχέδιο Ανάν ή να ξεκουμπιστεί'', σύμφωνα με την τ/κ εβδομαδιαία εφημερίδα ''Γενί Τσαγ'', εκφραστικό όργανο του Κινήματος.

    [06] (Κ) Κατεχόμενα - Συλλαλητήριο

    Επιστολή με την οποία ενημερώνουν τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι ''οι Τ/Κ έπαυσαν πλέον να τον εμπιστεύονται'', επέδωσε χθες η Πλατφόρμα ''αυτή η χώρα είναι δική μας'', σε εκπρόσωπο του λεγόμενου ''προεδρικού'' στα κατεχόμενα.

    [07] (Κ) Λονδίνο - Ε/Κ - Τ/Κ - Κύπρος

    Συνάντηση εκπροσώπων της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας και ευρείας αντιπροσωπείας τουρκοκυπριακών οργανώσεων Βρετανίας που έγινε χθες βράδυ στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο, κατέληξε στην απόφαση για ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων στη Βρετανία προς υποστήριξη των κινητοποιήσεων των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο και της προσπάθειας για λύση του Κυπριακού.

    [08] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 10/01/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7321            1,7424
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8200            1,8309
    Λίρα Αγγλίας                     1,1318            1,1385
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     217,7928        219,5351
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1421          3,1672
    Δολάριο Καναδά                     2,8198          2,8423
    Κορώνα Δανίας                     12,8541         12,9569
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,5330         12,6332
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8359         15,9625
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5237          2,5438
    

    [09] (Κ) Σημίτης - Πρόντι - Συνέντευξη Τύπου

    O Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης απέκλεισε σήμερα οποιοδήποτε ενδεχόμενο περιπλοκών αναφορικώς με την Kυπριακή Δημοκρατία, κατά την υπογραφή της συμφωνίας προσχωρήσεως των νέων μελών της Eυρωπαϊκής Eνώσεως, στις 16 Aπριλίου στην Aθήνα.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Οργανώσεις Καρπασίας

    Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, Νίκος Φαλάς, δήλωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των οργανώσεων της Καρπασίας ότι θα διαπραγματευτεί για να μην αλλάξει σε βάρος της Καρπασίας το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν.

    ''Η διαβεβαίωση που έχουμε και η σαφέστατη υπόσχεση από τον Πρόεδρο είναι ότι ουδέποτε θα υποχωρήσει στο θέμα της Καρπασίας'', είπε ο κ. Φαλάς, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο Κληρίδη, μέλη οργανώσεων, κοινοτικών συμβουλίων και ιδρυμάτων της Καρπασίας.

    Κατά τη συνάντηση ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως το τμήμα εκείνο της Καρπασίας, που προνοείται από το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν, να μείνει υπό ε/κ διοίκηση και αν είναι εφικτό να επεκταθεί καλύπτοντας ολόκληρη τη χερσόνησο της Καρπασίας.

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Νέα μικρή πτώση σε ποσοστό 0,38% κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή τελευταία συνάντηση της εβδομάδας, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 94,61 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 462 χιλιάδες λίρες.

    [12] (K) Τοποθετήσεις βουλευτών - Κρατικός προϋπολογισμός 2003

    Με αναφορές στην αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην απόφαση της Κοπεγχάγης για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αλλά και σε θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης όπως τα μέτρα στήριξης αναπήρων και αναξιοπαθούντων συνεχίστηκε το πρωί στη Βουλή των Αντιπροσώπων η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2003.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Νέα προσέγγιση

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου εκτιμά πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αναμένει μερικές μέρες πριν σχολιάσει τη νέα προσέγγιση της Τουρκίας, όπως αυτή διατυπώθηκε σε δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βγει κάτι καλό από αυτή την προσέγγιση.

    Ο Εκπρόσωπος χαρακτήρισε ''ελπιδοφόρο'', εκ πρώτης όψεως, το γεγονός ότι η Αγκυρα προαναγγέλλει αλλαγή στη μέχρι σήμερα πολιτική της στο Κυπριακό.

    Σε ερώτηση εάν έχει κάποιο σχόλιο για τη νέα προσέγγιση της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε με μεγάλο ενδιαφέρον το τι θα ακούσουμε από την Αγκυρα.''

    [14] (Κ) Αγκυρα - Ντε Σότο - Αφιξη

    Την ελπίδα ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση του Κυπριακού την τελευταία στιγμή, εξέφρασε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αλβάρο ντε Σότο, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Αγκυρας.

    «Μπορεί να φτάσουμε σε μια λύση την τελευταία στιγμή. Δυστυχώς, δεν έγινε κατορθωτό να εξευρεθεί μια λύση μέχρι σήμερα. Το σχέδιο παρουσιάστηκε στις πλευρές. Ελπίζω ότι θα αποστείλουν τις απαντήσεις τους σύντομα'', είπε ο κ. ντε Σότο.

    [15] (Κ) Υπουργείο Οικονομικών - Οικονομία - Ιράκ

    Σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης στο Ιράκ ''η Κυβέρνηση θα προωθήσει τα κατάλληλα μέτρα για τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, ανάλογα με τις συγκεκριμένες περιστάσεις και την έκταση του προβλήματος, όπως άλλωστε έπραξε, με επιτυχία, μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου'', αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

    [16] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Επιτροπές ΗΕ

    Η συζήτηση στην ad hoc τεχνική επιτροπή για τη νομοθεσία, επί του νομοσχεδίου που κατέθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά αναφορικά με την πνευματική ιδιοκτησία, σε σχέση με τα ονόματα γεωγραφικής προέλευσης, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο επικεφαλής της ε/κ πλευράς στις τεχνικές επιτροπές, Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

    Ο κ. Μαρκίδης είπε επίσης ότι την προσεχή Δευτέρα η επιτροπή θα συζητήσει νομοσχέδιο που κατέθεσε σήμερα η ελληνοκυπριακή πλευρά και αφορά τα μέτρα και σταθμά.

    [17] (Κ) Τουρκία - Ντε Σότο - Ζιγιάλ - Κυπριακό

    Την απόλυτη ανάγκη να αρχίσουν επειγόντως διαπραγματεύσεις και να υπάρξει κάποιο τελικό αποτέλεσμα στο Κυπριακό, τόνισε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλβαρο Ντε Σότο, μετά τη συνάντησή του με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Ουγούρ Ζιγιάλ, στην Αγκυρα.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν πρόκειται να γίνει κάποια αλλαγή στις προτάσεις Ανάν, ο κ. ντε Σότο είπε: «Αν οι πλευρές συμφωνήσουν για αλλαγές, τότε θα μπορούσε να αλλάξει το σχέδιο κατά δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο».

    Ο κ. ντε Σότο σημείωσε ότι θα μεταβεί την προσεχή εβδομάδα στην Κύπρο και τόνισε ότι οι πλευρές θα μπορούσαν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις επίσης την προσεχή εβδομάδα.

    Στις 16 Απριλίου θα υπογραφούν τα έγγραφα για ένταξη στην ΕΕ και στόχο αποτελεί η ένταξη στην Ένωση μιας ενωμένης Κύπρου, είπε ο ντε Σότο, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

    [18] (Κ) Υπουργείο Οικονομικών - Προβλέψεις για 2003

    Σημαντική επιτάχυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης το 2003, ο οποίος θα ανέλθει στο 4,2%, σε σύγκριση με το 2,3% του 2002, προβλέπει το Υπουργείο Οικονομικών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 10 January 2003 - 18:49:22 UTC