Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-01-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Απόλλων
  • [02] (Κ) Χάντμπολ - Κύπρος - Αυστρία
  • [03] (Κ) Βουλή - Προϋπολογισμός - Συνέχιση συζήτησης
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Κύπρου - Πατριάρχης Αλεξανδρείας
  • [06] (Κ) Τ/κ Τύπος - Αγκολεμλί - Τ/Κ ηγέτης
  • [07] (Κ) Τ/κ Τύπος - Συλλαλητήριο - Κατεχόμενη Λευκωσία
  • [08] (Κ) Βουλή - Κρατικός Προϋπολογισμός 2003 - Βουλευτές
  • [09] (Κ) Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής - Συνάντηση στη Λεμεσό
  • [10] (Κ) Τ/Κ πολιτικοί - Ντενκτάς - Κυπριακό - Διαδηλώσεις
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση
  • [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (K) Πρεσβευτής Ελλάδας - Συνέντευξη Τύπου
  • [15] (Κ) ΓΓ ΣτΕ - Δικοινοτική Συνάντηση - Κόμματα
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τ/Κ πολιτικοί - Τουρκία - Κυπριακό
  • [17] (Κ) Πρωτόπαπας - Εγγυήτριες δυνάμεις - Σχέδιο Ανάν
  • [18] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Τ/Κ - Διαβατήρια
  • [19] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδος - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ - Ιράκ
  • [20] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Αθήνα
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΝΕΔΗΣΥ - Προεδρικές
  • [22] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Αλβαρο ντε Σότο - Κυπριακό
  • [23] (Κ) Ολομέλεια της Βουλής - Προϋπολογισμός 2003

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Απόλλων

    [02] (Κ) Χάντμπολ - Κύπρος - Αυστρία

    Η Εθνική ομάδα Χάντμπολ της Κύπρου ηττήθηκε χθες βράδυ από την Εθνική Αυστρίας 29 19 σε αγώνα για την προκριματική φάση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004.

    Ο αγώνας, ο οποίος διεξήχθη στο στάδιο ''Ελευθερία'', ήταν ο τρίτος για την Εθνική Κύπρου, η οποία παραμένει χωρίς νίκη στη διοργάνωση.

    [03] (Κ) Βουλή - Προϋπολογισμός - Συνέχιση συζήτησης

    Συνεχίζεται σήμερα στις 10.00 το πρωί στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, με ομιλίες βουλευτών, η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2003 που άρχισε χθες το απόγευμα.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αλλαγή της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό, η απαντητική επιστολή του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην οποία επαναβεβαιώνεται η δέσμευση της κυβέρνησής του για αναζήτηση βιώσιμης και λειτουργικής λύση του Κυπριακού, καθώς και τα αναμενόμενα ανοίγματα της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία κατέχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ προς την Τουρκία, ώστε να υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό εντός των χρονοδιαγραμμάτων του ΟΗΕ, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος. Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης στην απόφαση των Ενωμένων Δημοκρατών να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα Γλαύκου Κληρίδη στις προεδρικές εκλογές, καθώς και στην απόφαση του του Αλέκου Μαρκίδη να υποβάλει παραίτηση από τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα την 1η Μαρτίου 2003.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Νέα πολιτική εξαγγέλλει η Αγκυρα'', γράφει ότι για πρώτη φορά με το 1974, η Αγκυρα με τη σύμφωνη γνώμη των στρατιωτικών, προσανατολίζεται σε αλλαγή πολιτικής στο Κυπριακό. Σημειώνει ότι εγκαταλείφθηκε η πολιτική του Μπουλέντ Ετζεβίτ για προσάρτηση των κατεχομένων σε περίπτωση ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου ανακοίνωσε χθες την απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας των ΕΔΗ να προτείνει στο Κεντρικό Συμβούλιο του κόμματος πρόταση για στήριξη της επανεκλογής του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο ''Αφαιρεί ψήφους ο Παπαπέτρου'', γράφει ότι ''εκτεθειμένος παραμένει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες, ακόμη και χθες, επιχειρεί να υποβάλει ότι η Αθήνα και άλλα κέντρα, υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Κληρίδη''. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ''πολιτικό λάθος'' χαρακτήρισε την επαναδιεκδίκηση της προεδρικής θητείας από τον Γλαύκο Κληρίδη ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος επέκρινε τη διαπραγματευτική πολιτική του Προέδρου του ΔΗΚΟ και υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Ο ''Πολίτης'' στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ανθρώπινη ασπίδα'' και γράφει ότι ενώ ΗΠΑ και Βρετανία ενισχύουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στην περιοχή του Κόλπου εν αναμονή της επίθεσης κατά του Ιράκ, στρατιές ειρηνιστών τόσο από τον αραβικό όσο και από το δυτικό κόσμο ξεκινούν για το Ιράκ και έχουν ως στόχο να προστατέψουν τον ιρακινό λαό με το να γίνουν ''ανθρώπινες ασπίδες'', δρώντας αποτρεπτικά κατά της επίθεσης. Αλλού γράφει ότι η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης αποφάσισε την υποστήριξη της υποψηφιότητας Αλέκου Μαρκίδη.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Καυτή συνεδρία Ανωτάτου'', γράφει στο κύριο θέμα ότι δύο προτάσεις θα κατατεθούν στη συνεδρία του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ που θα συνέλθει το ερχόμενο Σάββατο. Πρόκειται για την πρόταση του Πολιτικού Γραφείου για υποστήριξη της υποψηφιότητας Γλαύκου Κληρίδη, καθώς και πρόταση για υποστήριξη υποψηφιότητας Αλέκου Μαρκίδη. Αλλού γράφει ότι ''σίγουρη θεωρείται πλέον ότι στις προσεχείς προεδρικές εκλογές δεν θα λειτουργήσουν κέντρα για ψηφοφορία στο εξωτερικό'', καθότι η αρνητική στάση των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ επί του θέματος θα παραμείνει η ίδια όταν το θέμα θα συζητηθεί στη Ολομέλεια της Βουλής στις 16 Ιανουαρίου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Αμφίρροπη μάχη στο Συναγερμό'' γράφει ότι η "διχοστασία" για την στήριξη της μιας από τις δύο υποψηφιότητες Κληρίδη ή Μαρκίδη "δεν τιθασσεύεται στο Δημοκρατικό Συναγερμό". Καθώς λίγα μόνο 24ωρα μας χωρίζουν από την καθοριστικής σημασίας συνεδρία του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος πυκνώνουν οι προτροπές προς τον Πρόεδρο Κληρίδη να αποσυρθεί υπέρ της υποψηφιότητας του Αλέκου Μαρκίδη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Ελλάδα, ως Προεδρεύουσα της ΕΕ, προχωρεί σε ανοίγματα προς την Τουρκία ώστε να υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό εντός των χρονοδιαγραμμάτων ή τουλάχιστον στους επόμενους μήνες.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Η αλλαγή πλησιάζει'' γράφει ότι η αλλαγή της σημερινής διακυβέρνησης του τόπου αποτελεί "ζωτική ανάγκη" τόσο για την πορεία του Κυπριακού και την ολοκλήρωση της ένταξης της ΕΕ όσο και για τα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης και "εγγύηση για την επίτευξη του στόχου αυτού αποτελεί ο υποψήφιος των δυνάμεων της αλλαγής Τάσσος Παπαδόπουλος". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησής του για την αναζήτηση μιας ολοκληρωμένης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, υπογραμμίζει ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην απαντητική επιστολή που απηύθηνε στο Γενικό Γραμματέα Κόφι Ανάν.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης ανακοίνωσε χθες ότι θα δώσει την παραίτησή του την 1η Μαρτίου 2003 αν χάσει στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Στην πρώτη δημοσιογραφική διάσκεψή του ως υποψήφιος Πρόεδρος, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι θα επιστρέψει στην υπηρεσία αν ο εκλελεγμένος Πρόεδρος του το ζητήσει για λόγους δημοσίου συμφέροντος αλλά μόνο για περίοδο δύο μηνών. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος προειδοποίησε τα μέλη του κόμματος πως είναι ελεύθεροι να εκφράζουν τις απόψεις του σχετικά με τους δύο υποψηφίους για τη Δημοκρατία, Γλαύκο Κληρίδη και Αλέκο Μαρκίδη, μέχρι το Σάββατο, όταν θα συνέλθει το Ανώτατο Συμβούλιο που θα αποφασίσει ποιον θα υποστηρίξει.

    [05] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Κύπρου - Πατριάρχης Αλεξανδρείας

    Τη χαρά του για την πρόοδο της βελτίωσης της υγείας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, εξέφρασε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ'.

    [06] (Κ) Τ/κ Τύπος - Αγκολεμλί - Τ/Κ ηγέτης

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ''δεν έχει πρόθεση για λύση του Κυπριακού μέχρι την 28η Φεβρουαρίου'', δήλωσε ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Χουσεϊν Αγκολεμλί, προσθέτοντας ότι ''ή ο κ. Ντενκτάς θα πρέπει αντικατασταθεί ή να αλλάξει η πολιτική του''.

    [07] (Κ) Τ/κ Τύπος - Συλλαλητήριο - Κατεχόμενη Λευκωσία

    [08] (Κ) Βουλή - Κρατικός Προϋπολογισμός 2003 - Βουλευτές

    Ολοκληρώθηκε στις μια το μεσημέρι το πρωινό μέρος της σημερινής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα συζητεί τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2003.

    Κατά τη διάρκεια της πρωινής συζήτησης, που άρχισε στις 10, πήραν το λόγο 10 βουλευτές, τέσσερις από το ΑΚΕΛ, τέσσερις από το ΔΗΣΥ, και δύο από το ΔΗΚΟ.

    [09] (Κ) Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής - Συνάντηση στη Λεμεσό

    Περισσότεροι από 20 αντιπρόσωποι από χώρες της Μέσης Ανατολής παίρνουν μέρος σε διήμερη συνάντηση του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής (ΣΕΜΑ), που άρχισε σήμερα στη Λεμεσό, προκειμένου να προετοιμάσουν τη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Νοέμβριο.

    [10] (Κ) Τ/Κ πολιτικοί - Ντενκτάς - Κυπριακό - Διαδηλώσεις

    Με νέες μαζικές διαδηλώσεις στα κατεχόμενα, προειδοποίησαν σήμερα τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, Τουρκοκύπριοι πολιτικοί που έλαβαν μέρος στη συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων με τον ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βάλτερ Σβίμμερ στο Λήδρα Πάλας.

    Ο Αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι την Τρίτη πραγματοποιείται στα κατεχόμενα νέα διαδήλωση κατά της στάσης του κ. Ντενκτάς στο Κυπριακό, η οποία, όπως είπε θα είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη του Δεκεμβρίου.

    Τόσο ο κ. Ταλάτ όσο και ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιζτζάν δήλωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν τον κ. Ντενκτάς ως αντιπρόσωπο των Τ/Κ γιατί δεν εκφράζει τα συμφέροντά τους.

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση

    Νέα πτώση, τη δεύτερη στη σειρά, κατέγραψε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, υποχωρώντας στο επίπεδο των 94 μονάδων, ως αποτέλεσμα της πενιχρής συναλλακτικής δραστηριότητας που εκδηλώθηκε. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 94,97 μονάδες, καταγράφοντας πτώση σε ποσοστό 0,64%. Στα χαμηλά επίπεδα των 483 χιλιάδων λιρών, διολίσθησε η αξία των συναλλαγών.

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            94,97 (-0,64)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    483.643
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    124.151    369,92  (-0,84)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     85.708    107,33  (-1,19)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     10.031     81,23  (-0,33)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.194     20,90  (-0,52)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      4.589     65,61  ( 0,15)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     13.780    106,19  ( 0,45)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      9.290     19,09  (-0,26)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      1.619     74,36  ( 1,95)
    Ετ. Πληροφορικής              £     15.149      3,31  (-1,19)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     31.247     19,27  (-0,52)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         76     15,11  (-0,40)
    Ξενοδοχεία                    £      7.258     47,12  (-1,44)
    Αλλες Εταιρείες               £     61.929     87,11  (-0,60)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 09/01/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7344            1,7448
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8256            1,8365
    Λίρα Αγγλίας                     1,1341            1,1409
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     216,9472        218,6827
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1520          3,1772
    Δολάριο Καναδά                     2,8434          2,8661
    Κορώνα Δανίας                     12,8782         12,9812
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,5228         12,6229
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7730         15,8992
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5299          2,5501
    

    [14] (K) Πρεσβευτής Ελλάδας - Συνέντευξη Τύπου

    Το Κυπριακό είναι ένα από τα θέματα που αναμένεται να συζητήσει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου στην Αγκυρα στο τέλος Ιανουαρίου κατά την επίσκεψή του ως προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε σήμερα ο Πρεσβευτής της Ελλάδας Χρίστος Παναγόπουλος.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, κατά την οποία παρουσίασε το πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, ο κ. Παναγόπουλος είπε πως η επίτευξη του στόχου της 28ης Φεβρουαρίου για επίλυση του Κυπριακού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική βούληση της τουρκικής πλευράς, χαρακτηρίζοντας τις θέσεις του Τ/Κ ηγέτη επί του θέματος ''εκτός τόπου και χρόνου''.

    Σχολιάζοντας τη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για την ανάγκη αλλαγής πολιτικής στο Κυπριακό, είπε πως λαμβάνονται αντικρουόμενα μηνύματα από την Τουρκία τα οποία θα πρέπει να αναλύονται πολύ προσεκτικά από Αθήνα και Λευκωσία.

    Ο Πρεσβευτής της Ελλάδας τόνισε την ανάγκη επίσπευσης της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό και ανέφερε πως ο Αλβαρο ντε Σότο, ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου.

    [15] (Κ) ΓΓ ΣτΕ - Δικοινοτική Συνάντηση - Κόμματα

    Ευρεία συναίνεση μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ πολιτικών για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό στη βάση του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, διαπίστωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Βάλτερ Σβίμερ.

    Ο κ. Σβίμερ, ο οποίος συμμετείχε σε συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, είπε ότι ''δεν υπάρχει καμία εναλλακτική επιλογή στη λύση του Κυπριακού, παρά η ενοποίηση της νήσου''.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τ/Κ πολιτικοί - Τουρκία - Κυπριακό

    Συγκρατημένα, υποδέχτηκαν σήμερα τις αναφορές από τη Αγκυρα για αλλαγή της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Βουλής αλλά και αρχηγοί και αξιωματούχοι τ/κ κομμάτων.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ε/κ και τ/κ και του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμμερ στο Λήδρα Πάλας, ο κ. Χριστόφιας διερωτήθηκε κατά πόσο με την δήλωση ότι η Τουρκία θα αλλάξει πολιτική στο Κυπριακό σημαίνει ότι ''θα αλλάξει η ουσία της πολιτικής της έτσι ώστε οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε βιώσιμη λύση του Κυπριακού".

    Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ χαρακτήρισε τα μηνύματα "ασαφή'', που όμως αποτελούν και μηνύματα προς τον Τ/Κ ηγέτη Ντενκτάς.

    [17] (Κ) Πρωτόπαπας - Εγγυήτριες δυνάμεις - Σχέδιο Ανάν

    ''Η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν ευτυχής αν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε ότι η Κύπρος προχωρά το δρόμο της χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις'' είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Χρίστος Πρωτόπαπας κληθείς να σχολιάσει το ρόλο της Ελλάδας ως εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν.

    [18] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Τ/Κ - Διαβατήρια

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου δήλωσε σήμερα ότι δόθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα πέραν των 1200 διαβατηρίων σε Τουρκοκύπριους.

    [19] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδος - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ - Ιράκ

    [20] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Αθήνα

    [21] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΝΕΔΗΣΥ - Προεδρικές

    Η νεολαία του Δημοκρατικού Συναγερμού τοποθετείται υπέρ μιας και μοναδικής υποψηφιότητας του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές και καλεί τόσο τον Γλαύκο Κληρίδη, όσο και τον Αλέκο Μαρκίδη να συναποφασίσουν λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού.

    [22] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Αλβαρο ντε Σότο - Κυπριακό

    Συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είχε χθες ο Ειδικός Σύμβουλός του για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος το απόγευμα (τοπική ώρα) αναχωρεί για την Τουρκία.

    Πρόκειται για τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στο τρίγωνο Αγκυρα-Αθήνα-Λευκωσία, στο πλαίσιο του νέου γύρου των επαφών του, που έχουν στόχο την προώθηση συμφωνίας για λύση του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, με βάση το σχέδιο Ανάν.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο κ. ντε Σότο επιβεβαίωσε την συνάντησή του με τον ΓΓ, δεν θέλησε ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

    Είχε επίσης συνάντηση με τον Αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ, Κιέραν Πρέντεργκαστ.

    Η συνάντηση Ανάν - ντε Σότο έγινε στην κατοικία του Γενικού Γραμματέα, που επιστρέφει στα καθήκοντά του αύριο.

    Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ Χούα Ζιανγκ, δεν είχε οποιαδήποτε πληροφορία για τις επαφές του κ. ντε Σότο. Ωστόσο κύκλοι του ΟΗΕ ανέφεραν ότι έγινε ανασκόπηση των εξελίξεων, με δεδομένες τις τοποθετήσεις όλων των ενδιαφερομένων πλευρών, τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά και τις προεδρικές εκλογές.

    Ο κ. ντε Σότο θα φτάσει στη Λευκωσία στις 13 Ιανουαρίου και θα έχει αμέσως συναντήσεις με τους δύο ηγέτες.

    Οι συνομιλίες αναμένεται να αρχίσουν στις 15 Ιανουαρίου, ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστο αν θα έχουν την μορφή απευθείας, ή εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    [23] (Κ) Ολομέλεια της Βουλής - Προϋπολογισμός 2003


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 9 January 2003 - 18:49:33 UTC