Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-12-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Κατάλογος φονευθέντων
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Φερχόιγκεν - Κυπριακό - ΕΕ - Συνέντευξη
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Σύσκεψη
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Ευχές
  • [06] (Κ) Προς συνδρομητές και μη - Ανασκοπήσεις Γεγονότων 2002
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις στον LGR
  • [08] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Πρόεδρος Κληρίδης - ΕΕ
  • [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Στο επίπεδο των 97 μονάδων
  • [11] (Κ) ΕΕ - Διεύρυνση - Δημοψηφίσματα
  • [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Κυπριακό - Νοσοκομείο
  • [14] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Αθήνα
  • [15] (Κ) ΔΗΣΥ - Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα - Κυπριακό
  • [16] (Κ) ΝΕΟ - Χριστουγεννιάτικο μήνυμα - Σχέδιο Ανάν
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Στρατιωτικές εγκαταστάσεις - Ευχές

  • [01] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Κατάλογος φονευθέντων

    Ετοιμάζεται ο κατάλογος φονευθέντων Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή ή συνέπεια του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, σε υλοποίηση απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι νέες αξιώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο εδαφικό, το προσφυγικό και το θέμα της κυριαρχίας, η αναμενόμενη επίσκεψη Αμερικανών και Βρετανών στην περιοχή για να ενισχύσουν τις προσπάθειες των ΗΕ κλιμακώνοντας τις πιέσεις προς τις δύο πλευρές, η συμμετοχή Κυπρίων βουλευτών και δημοσιογράφων σε ''σεμινάριο'' για προώθηση του σχεδίου Ανάν στην Κωνσταντινούπολη καθώς και οι προεδρικές εκλογές είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Τρεις νέοι όροι Ντενκτάς'' γράφει ότι στην ετοιμασία της απάντησης της δικής μας πλευράς προς τον ΓΓ του ΟΗΕ ανάλωσε το Σαββατοκυρίακο ο Πρόεδρος Κληρίδης με στόχο να αποστείλει την απαντητική του επιστολή σήμερα Δευτέρα ή το αργότερο αύριο. Την ίδια όμως στιγμή ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σε άλλη μια έκρηξη αδιαλλαξίας ζητά αλλαγή στους χάρτες, μόνιμη από κοινού προεδρία και μη επιστροφή προσφύγων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σύμφωνα με δημοσκόπηση τυγχάνει υπερκομματικής αποδοχής, που φθάνει από το 82% μέχρι το 92%, εντούτοις δεν έχει αποκαλύψει ακόμη σε κανένα τις προθέσεις του για τις εκλογές.

    ''Το Θάρρος'' υπό τον τίτλο ''Μαθήματα Καθοδήγησης'' γράφει ότι δύο τουλάχιστον βουλευτές του ΑΚΕΛ, η Ελένη Μαύρου και ο Τάκης Χατζηγεωργίου και ένας βουλευτής του ΔΗΣΥ το όνομα του οποίου δεν είναι ακόμα γνωστό καθώς και δημοσιογράφοι θα λάβουν μέρος σε ''σεμινάριο'' για προώθηση του σχεδίου Ανάν στην Κωνσταντινούπολη. Το ''σεμινάριο'' που φέρει τον τίτλο ''Ειρηνικές διαδικασίες επίλυσης διαφορών'' διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Αμερικανο-εβραϊκού Ινστιτούτου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος δήλωσε χθες ότι ενόσω ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς παραμένει στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας και επιμένει σε απαράδεκτες θέσεις ''έχουμε όλοι χρέος να διαφυλάξουμε την άμυνά μας ως κόρη οφθαλμού μέχρι την οριστική επίλυση του Κυπριακού''.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Συνταγή Ναυαγίου'' γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ενισχυμένος από το στρατιωτικό κατεστημένο της Αγκυρας ''ξανακτύπησε'' με νέες δηλώσεις, έχοντας το θράσος να υποδείξει στην ΕΕ τι πρέπει να κάνει με την ένταξη της Κύπρου και της Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι στην ομαλότητα επανήλθε από χθες το πρωί το αεροδρόμιο Λάρνακας μετά τις προχθεσινές δυναμικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των πατατοπαραγωγών αρχικά στον κυκλοφοριακό κόμβο έξω από το αεροδρόμιο και στη συνέχεια στο δίαυλο του αεροδρομίου.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Τα θέλει όλα ο Ντενκτάς'' γράφει ότι με τις αξιώσεις του ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δεν αφήνει πολλά περιθώρια ουσιώδους διαπραγμάτευσης επί του σχεδίου Ανάν αφού αντί να είναι διαλλακτικότερος έγινε ακόμη πιο αδιάλλακτος. Ο κ. Ντενκτάς με συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα ''Μιλλιέτ'' θέτει τέσσερις όρους, στο εδαφικό, το προσφυγικό και στο θέμα της κυριαρχίας, βάσει των οποίων θα πρέπει να διεξαχθούν οι συνομιλίες και να καταλήξουν σε αποτέλεσμα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οκτώ εκλογικά κέντρα θα στηθούν στο εξωτερικό για τις προεδρικές εκλογές. Εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα, τη Βρετανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Λύση με κάθε τρόπο'' γράφει ότι Αμερικανοί και Βρετανοί θα σπεύσουν στην περιοχή τον Ιανουάριο για να ενισχύσουν τις προσπάθειες των ΗΕ κλιμακώνοντας τις πιέσεις προς τις δύο πλευρές για να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την 28η Φεβρουαρίου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες του Δεκέμβρη, οι επερχόμενες γιορτές και οι αναμενόμενες αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων οδήγησαν σε αύξηση της ζήτησης των καυσίμων και ιδιαίτερα του πετρελαίου για θέρμανση.

    [03] (Κ) Φερχόιγκεν - Κυπριακό - ΕΕ - Συνέντευξη

    Ο Κοινοτικός Επίτροπος Γκούντερ Φερχόϊγκεν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ''Καθημερινή'', αποσαφηνίζει ότι μιά ενδεχόμενη αποτυχία στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος στην Κύπρο δεν θα επηρεάσει την ενταξιακή πορεία της στην ΕΕ.

    Η στρατηγική ήταν σαφής από καιρό, από το 1999 στο Ελσίνκι, είπε ο κ. Φερχόιγκεν.''Ανοίξαμε την προοπτική για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ακόμη και χωρίς την επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Από τότε ήταν σαφές τι θα συνέβαινε'', είπε.

    ''Θα είχαμε λύση και θα εντάσσαμε την ενωμένη Κύπρο ή δεν θα είχαμε λύση και θα εντάσσαμε την Κύπρο όπως είναι'', σημείωσε.

    Ο κ. Φερχόιγκεν είπε πως ''το μοναδικό ρίσκο από αυτή τη στρατηγική ήταν η ενδεχόμενη αρνητική συμπεριφορά από την ελληνική κοινότητα της νήσου στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών''.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Σύσκεψη

    Σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες είχε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι η απάντηση του Προέδρου Κληρίδη στην επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν της 18 Δεκεμβρίου δεν αναμένεται να δοθεί σήμερα.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Ευχές

    ''Τα μηνύματα που μας απευθύνει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα είναι διχοτομικά μηνύματα'', δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ''μηνύματα διαιώνισης ουσιαστικά του διαχωρισμού της Κύπρου και δεν μπορούμε να τα αποδεχτούμε σε καμιά απολύτως περίπτωση''.

    Σε σύντομη ομιλία του μετά τα κάλαντα που έψαλλαν άνδρες της ΕΔΥΚ, της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς προς τον Πρόεδρο και το προσωπικό της Βουλής, ο κ. Χριστόφιας ''ευχήθηκε μία επανενωμένη πατρίδα, ειρήνη και συνεργασία μεταξύ των τριών λαών, της Τουρκίας της Ελλάδας και της Κύπρου στα πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης''.

    [06] (Κ) Προς συνδρομητές και μη - Ανασκοπήσεις Γεγονότων 2002

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ετοιμάσει και εφέτος τρεις διαφορετικές Ανασκοπήσεις Ετους που αφορούν το 2002, ως ακολούθως:

    1. Ανασκόπηση Γεγονότων στην Κύπρο (στα ελληνικά).

    2. Ανασκόπηση Γεγονότων στην Κύπρο (στα αγγλικά - Cyprus Review).

    3. Ανασκόπηση Γεγονότων στα κατεχόμενα (στα ελληνικά).

    Και οι τρεις Ανασκοπήσεις έχουν καταχωρηθεί ανά μήνα στην ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ, σε ανοικτή πρόσβαση, στη διεύθυνση: http//www.cna.org.cy

    Οι Ανασκοπήσεις 2002 παραχωρούνται και εφέτος δωρεάν σε συνδρομητές και μη και επιτρέπεται η αναδημοσίευσή τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται ευκρινώς η πηγή, δηλαδή ΚΥΠΕ ή CNA.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις στον LGR

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είναι αποφασιστικός ως προς το ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να προχωρήσουν για την επιδίωξη ορθής λύσης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, παρόλο που οι δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς δεν κάνουν τον Πρόεδρο πολύ αισιόδοξο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [08] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 23/12/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7411          1,7515
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7930          1,8037
    Λίρα Αγγλίας                     1,1197          1,1264
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     214,8283        216,5469
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1770          3,2024
    Δολάριο Καναδά                     2,7769          2,7991
    Κορώνα Δανίας                     12,9159         13,0192
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,6763         12,7777
    Κορώνα Σουηδίας                   15,9000         16,0272
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5360          2,5562
    

    [09] (Κ) Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Πρόεδρος Κληρίδης - ΕΕ

    [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Στο επίπεδο των 97 μονάδων

    Στο επίπεδο των 97 μονάδων υποχώρησε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν τόσο οι τραπεζικοί τίτλοι όσο και οι τίτλοι της περιφέρειας. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξης του 1,77%, υποχωρώντας στις 97,87 μονάδες με τον κλάδο των χρηματοοικονομικών να πρωτοστατεί στην πτώση της αγοράς, σημειώνοντας σημαντικές ζημιές της τάξης του 3,9%. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών περιορίστηκε στο 1,3 εκατομμύρια λίρες.

    [11] (Κ) ΕΕ - Διεύρυνση - Δημοψηφίσματα

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η έκθεση για το πραγματικό κόστος της διεύρυνσης, που θα ετοιμάσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2003, ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων υπό τον πρώην Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Βιμ Κοκ, θα βοηθήσει τη δημόσια συζήτηση που γίνεται στις 10 υπό ένταξη χώρες, ενόψει μάλιστα και των δημοψηφισμάτων για την επικύρωση της προσχώρησης.

    Η έκθεση που θα αναφέρεται και στο κόστος στην περίπτωση που δεν γινόταν η διεύρυνση, θα γίνει σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πενεπιστήμιο της Φλωρεντίας και το Κέντρο Μελετών Ρομπέρ Σουμάν.

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            97,87  (-1,77)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.348.556
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    434.713    385,57  (-1,37)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    329.353    111,80  (-1,58)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     45.145     83,84  (-1,75)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.153     22,53  (-2,17)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      6.602     65,00  (-2,17)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     19.952    106,82  (-3,57)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      9.489     19,62  (-1,31)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      8.636     76,73  (-1,77)
    Ετ. Πληροφορικής              £      2.249      3,44  (-0,58)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    245.336     19,69  (-3,90)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      42.00     14,97  ( 2,32)
    Ξενοδοχεία                    £    197.901     48,41  (-1,90)
    Αλλες Εταιρείες               £    190.756     89,48  (-1,24)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Κυπριακό - Νοσοκομείο

    Οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα αρχίσουν μετά την άφιξη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο στην Κύπρο στις 7 Ιανουαρίου, είπε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, εξερχόμενος από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιμπν Σινά της Αγκυρας, όπου υπεβλήθη νωρίτερα σε ιατρικές εξετάσεις.

    Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ότι συντάσσει επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ στην οποία, όπως είπε, αναφέρει «τις πολιτικές και οικονομικές συνέπειες που θα έχει το σχέδιο για τους Τουρκοκύπριους».

    [14] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Αθήνα

    Αν η διχοτομική πολιτική που ακολουθεί ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είναι η πολιτική που θα εκτεθεί ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών κατά τις συνομιλίες και στην παρουσία της δικής μας πλευράς, δεν υπάρχει περίπτωση για λύση του προβλήματος, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, αναχωρώντας για την Αθήνα, όπου θα παρασημοφορηθεί από τον Δήμο Αθηναίων.

    Ερωτηθείς αν η πολιτική Ντενκτάς εκφράζει και την πολιτική της Αγκυρας, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι ''δεν είναι σίγουρο κατά πόσον η διελκυστίνδα μεταξύ του παλιού και του καινούργιου στην Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει προς όφελος της μίας ή της άλλης πλευράς και όσο δεν ξεκαθαρίζει, ο κ. Ντενκτάς νιώθει ότι έχει πλάτες για να συνεχίζει την αδιάλλακτη γραμμή του''.

    Αναφερόμενος στην εκλογή του Σερντάρ Ντενκτάς στη θέση του Προέδρου του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος, ο Υπουργός ευχήθηκε ο γιος του Ραούφ Ντενκτάς να εκφράζει την πολιτική της νέας γενιάς, την πολιτική της συμφιλίωσης και της συνδιαλλαγής και όχι την πολιτική του πατέρα του.

    [15] (Κ) ΔΗΣΥ - Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα - Κυπριακό

    Στην κρισιμότερη του φάση βρίσκεται το Κυπριακό μετά την υποβολή του σχεδίου λύσης του Κυπριακού από τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, σημειώνει Δημοκρατικός Συναγερμός στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του.

    [16] (Κ) ΝΕΟ - Χριστουγεννιάτικο μήνυμα - Σχέδιο Ανάν

    Οι Νέοι Ορίζοντες εύχονται ''η ένταξη μας να προχωρήσει χωρίς προηγούμενη (διά)λυση Ανάν, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τη νέα θέση της Κύπρου στο ευρωπαϊκό στερέωμα για να ενσωματώσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη λύση του Κυπριακού''.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Στρατιωτικές εγκαταστάσεις - Ευχές

    Την υπόσχεση ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό, ώστε το 2003 να αποβεί λυτρωτικό για την πατρίδα και το λαό μας, έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης σήμερα στο 106ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο και στο 70o Τάγμα Μηχανικού (BMH).

    Ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε πως ''θα καταβάλει προσπάθειες για την ειρηνική επανένωση της Κύπρου που θα δίνει τη δυνατότητα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να συμβιώσουν, να δίνει την δυνατότητα στη λύση να λειτουργεί και μέσα από την ΕΕ να διαγράψουμε ένα μέλλον σιγουριάς και ελπίδας''.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ευχήθηκε όπως η τουρκική και τ/κ ηγεσία αναθεωρήσουν τις διχοτομικές φιλοσοφίες και τοποθετήσεις, να μετακινηθούν από τις αδιάλλακτες θέσεις τους και να γίνει ουσιαστικός διάλογος με βάση το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ για να βελτιωθούν τα αρνητικά στοιχεία του και ''για να κτίσουμε πάνω στα θετικά και να καταλήξουμε σε βιώσιμη και λειτουργική λύση'', όπως είπε.

    Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας νομιμοποιείται να διαπραγματεύεται μέχρι την ολοκλήρωση αυτού του χρονοδιαγράμματος ή πρέπει να ανανεώσει την εντολή, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''η κατάσταση είναι τέτοια που αν ζητηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαπραγματευθεί, πρέπει να διαπραγματευθεί''.

    Επανέλαβε, όμως, ότι ''κανένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα από μόνος του. Χρειάζεται και η άλλη πλευρά και η καλή της θέληση''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 23 December 2002 - 18:49:15 UTC