Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-12-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο
  • [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα
  • [03] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Απόστολος Κακλαμάνης - Κύπρος - Ενταξη
  • [05] (Κ) ΡΤΚ - Ραούφ Ντενκτάς

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο

    Σημαντική εκτός έδρα νίκη με σκορ 3 - 2 πέτυχε χθες βράδυ η Ομόνοια επί της ΑΕΛ, στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πωταθλήματος πρώτης κατηγορίας.

    [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα

    Ο Κεραυνός Στροβόλου νίκησε χθες βράδυ τον Διγενή με 101 - 54 στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής του παγκύπριου πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας ανδρών α΄ κατηγορίας.

    [03] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

    Η επιστροφή χθες του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και της αντιπροσωπείας που τον συνόδευε στην Κοπεγχάγη, η διαβεβαίωση του Προέδρου Κληρίδη προς την τ/κ πλευρά ότι θα έχει το μερίδιο της από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η συνέχιση των προσπαθειών του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό καθώς και η επικέντρωση των πολιτικών δυνάμεων στις προεδρικές εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου είναι ορισμένα από τα θέματα που δεσπόζουν στο σημερινό κυπριακό τύπο.

    Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Ενταξη και σύντομη λύση, τα μηνύματα Κληρίδη» αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την επιστροφή του στην Κύπρο και στη διαβεβαίωση του προς την τ/κ κοινότητα ότι θα έχει το μερίδιο της από την μεγάλη νίκη της Κύπρου, την ένταξη στην ΕΕ. Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε επίσης εμφαντικά ότι είμαστε έτοιμοι για λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι από αύριο τα ΗΕ φαίνεται ότι θα ενεργοποιήσουν τις τεχνικές επιτροπές, οι οποίες είχαν συσταθεί για να επεξεργαστούν την σύνταξη των νόμων, με βάση το σχέδιο λύσης Ανάν, ούτως ώστε τον Ιανουάριο όταν θα επανέλθει ο Αλβαρο ντε Σότο να έχει γίνει σημαντικό έργο προς την κατεύθυνση αυτή.

    «Η Μάχη» υπό τον τίτλο «Στροφή ΔΗΣΥ προς Κληρίδη - Μαρκίδη» γράφει ότι μετά την Κοπεγχάγη η προσοχή των πολιτικών δυνάμεων επικεντρώνεται πια στις προεδρικές εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου και από αύριο ξεκινά η ενεργοποίηση των πολιτικών ηγεσιών, οι οποίες θα προβληματιστούν πάνω στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται μετά την Κοπεγχάγη. Ιδιαίτερος προβληματισμός αναπτύσσεται στον ΔΗΣΥ, όπου η τάση που φαίνεται να διαμορφώνεται είναι να ζητηθεί από τον Γλαύκο Κληρίδη να ξαναϋποβάλει υποψηφιότητα, και αν το απορρίψει αυτό, τότε να υποστηριχθεί από το κόμμα υποψηφιότητα του Αλέκου Μαρκίδη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας και το Δημοτικό Συμβούλιο της πρωτεύουσας χαιρετίζοντας την ένταξη της Κύπρου στην ενωμένη Ευρώπη ανάρτησαν τη σημαία της ΕΕ στο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας.

    Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Και τώρα προεδρικές» γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού. Το χρονοδιάγραμμα όμως που έχει θέσει πάει κόντρα στην προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων αφού ήδη από την Κοπεγχάγη και μετά την διαπίστωση ότι η λύση δεν είναι δυνατή, οι αρχηγοί των κομμάτων άρχισαν να δείχνουν τις διαθέσεις τους για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2003. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ημέρα νίκης χαρακτήρισαν πολιτικά κόμματα και οργανώσεις την ένταξη της Κύπρου στους κόλπους της ΕΕ, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να συνεχιστεί με σύνεση και σοβαρότητα η δουλειά που απομένει, ωσότου η Κύπρος καταστεί πλήρως μέλος το 2004.

    «Η Σημερινή» υπό τον κύριο τίτλο «Γερμανικό μοντέλο ένταξης» γράφει πως στο γερμανικό μοντέλο ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ κινούνται πλέον Αθήνα και Λευκωσία μετά την απόφαση της Κοπεγχάγης. Στο πρότυπο της διχοτομημένης Γερμανίας του ψυχρού πολέμου καθώς και με βάση άλλα δεδομένα, η κυβέρνηση προχωρεί την ερχόμενη εβδομάδα σε τολμηρή δέσμη μέτρων, που στηρίζεται στη φιλοσοφία του γερμανικού μοντέλου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης δήλωσε χθες, κατά την επιστροφή του στην Αθήνα, πως στην Κοπεγχάγη «σημειώθηκε επιτυχία διότι δουλέψαμε με στρατηγική, με σχέδιο και με μια συγκεκριμένη αντίληψη για το τι θέλουμε να πετύχουμε".

    «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον κύριο τίτλο «Ολοταχώς προς λύση» γράφει ότι τα ΗΕ και η ΕΕ αναλαμβάνουν τώρα δυναμικά πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Η επόμενη μέρα της απόφασης της Κοπεγχάγης για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ βρίσκει τους μεσολαβητές σε νέες θέσεις μάχης, με στόχο να προλάβουν το τελευταίο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο ΓΓ Κόφι Ανάν, για επίτευξη συμφωνίας στη βάση του αναθεωρημένου σχεδίου μέχρι την 28η Φεβρουαρίου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 7 Ιανουαρίου για να συνεχίσει την προσπάθεια του για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Αδιέξοδο ΔΗΣΥ» γράφει ότι επαναφορά και ανατροπές στο προεκλογικό σκηνικό προοιωνίζονται μετά την οριστικοποίηση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Σύμφωνα με την εφημερίδα θεωρείται πολύ πιθανόν να εξέλθει από το "ψυγείο" η υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως ως ένα σοβαρό βήμα μπροστά αξιολογεί την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη εξεύρεσης μιας λύσης στο Κυπριακό που θα επανενώνει την πατρίδα μας.

    [04] (Κ) Απόστολος Κακλαμάνης - Κύπρος - Ενταξη

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε ότι ''η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί γεγονός ιστορικής σημασίας και μεγάλων προσδοκιών για το σύνολο του κυπριακού λαού, αλλά και για τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας''.

    [05] (Κ) ΡΤΚ - Ραούφ Ντενκτάς

    Την παραίτηση του Tουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και την πραγματοποίηση λεγόμενων ''προεδρικών εκλογών'' στα κατεχόμενα απαίτησε η Κεντρική Διοικητική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος.

    ''Ο Ντενκτάς έχει χάσει τον τίτλο του 'ηγέτη της κοινότητας''', αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής, όπου τονίζεται πως το ΡΤΚ είναι αποφασισμένο να ξεκινήσει μια εκστρατεία και να παλέψει για διευθέτηση του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2003.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 15 December 2002 - 18:49:06 UTC