Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-12-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Συμπεράσματα - Κύπρος
  • [02] (Κ) Ρασμούσεν - Φερχόιγκεν - Τουρκία
  • [03] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Συμπεράσματα - Τουρκία
  • [04] (Κ) Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Συμπεράσματα - Κύπρος (Ορθή Επαν.)
  • [05] (Κ) Σημίτης - ΕΕ - Κύπρος
  • [06] (Κ) Ποδόσφαιρο - 14η αγωνιστική
  • [07] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα
  • [08] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου (1)
  • [09] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου (2)
  • [10] (Κ) Αφιξη Προέδρου Κληρίδη (1)
  • [11] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα
  • [12] (Κ) Αφιξη Προέδρου Κληρίδη (2)
  • [13] (Κ) Αφιξη Προέδρου Κληρίδη (3)

  • [01] (Κ) Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Συμπεράσματα - Κύπρος

    Στην επισήμανση ότι ''οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί με την Κύπρο και η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ)'', κατέληξε στα συμπεράσματά του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνήλθε στην Κοπεγχάγη, μετά τη διαπίστωση της μη επίτευξης συμφωνίας για λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν. Το Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του, επαναβεβαιώνει την ισχυρή του προτίμησή για την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

    Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζεται ικανοποίηση για τη δέσμευση που ανέλαβαν η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και με στόχο την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, με βάση τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην κατεχόμενη Κύπρο, αναφέρεται ότι, σε περίπτωση μη λύσης, προβλέπεται η αναστολή του μέχρις ότου το Συμβούλιο λάβει ομόφωνα απόφαση, βάσει πρότασης της Επιτροπής.

    ''Στο μεταξύ το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή, σε διαβούλευση με την Κυβέρνηση της Κύπρου, να μελετήσει τρόπους για προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης του βορείου τμήματος της Κύπρου και για να έρθει πιο κοντά στην Ενωση''.

    ''Η σημερινή ημέρα'', διακηρύσσει η Προεδρία της ΕΕ, ''αποτελεί ιστορικό ορόσημο άνευ προηγουμένου για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, με την περάτωση των διαπραγματεύσεων προσχώρησης με την Κύπρο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία, τη Σλοβακική Δημοκρατία και τη Σλοβενία''.

    Τις χώρες αυτές, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα, η ΕΕ προσβλέπει να υποδεχθεί ως μέλη της από της 1ης Μαΐου 2004.

    Στο παράρτημα ΙΙ των συμπερασμάτων του, το Συμβούλιο διευκρινίζει ότι, ''το γεγονός ότι, όπως έχουν τα πράγματα, η Κύπρος και η Μάλτα δεν θα συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ, διεξαγόμενες με χρήση μέσων του ΝΑΤΟ, αφ' ότου γίνουν μέλη της ΕΕ, δεν θίγει, εντός των ορίων ασφάλειας της ΕΕ, το δικαίωμα των αντιπροσώπων τους να συμμετέχουν και να ψηφίζουν στα θεσμικά και λοιπά όργανα της Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας, προκειμένου περί αποφάσεων που δεν αφορούν τη διεξαγωγή τέτοιων επιχειρήσεων''.

    Κατά το ίδιον τρόπο, προσθέτει το Συμβούλιο, δεν θίγεται το δικαίωμά τους ''να λαμβάνουν διαβαθμισμένες πληροφορίες της ΕΕ, εντός των ορίων των κανόνων ασφάλειας της ΕΕ, υπό τον όρο ότι οι πληροφορίες αυτές δεν περιλαμβάνουν ούτε παραπέμπουν σε οποιαδήποτε διαβαθμισμένη πληροφορία του ΝΑΤΟ''.

    Το πλήρες κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο αναφέρεται στην Κύπρο, έχει ως εξής:

    10. Σύμφωνα με την προαναφερόμενη παράγραφο 3, δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης με την Κύπρο ολοκληρώθηκαν, η Κύπρος θα γίνει δεκτή ως νέο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη σαφή του προτίμηση για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση μιας ενωμένης Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζει ικανοποίηση για τη δέσμευση των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, με στόχο την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, έως τις 28 Φεβρουαρίου 2003, με βάση τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πιστεύει ότι οι επόμενες εβδομάδες προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για την επίτευξη διευθέτησης και απευθύνει έκκληση στους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας να επωφεληθούν αυτής της ευκαιρίας.

    11. Η Ενωση επαναλαμβάνει ότι είναι πρόθυμη να προσαρμόσει τους όρους της διευθέτησης στη Συνθήκη Προσχώρησης, σύμφωνα με τις αρχές, στις οποίες στηρίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε περίπτωση διευθέτησης, το Συμβούλιο, ενεργώντας ομόφωνα, βάσει προτάσεων της Επιτροπής, θα αποφασίσει σχετικά με προσαρμογές των όρων προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, όσον αφορά την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    [02] (Κ) Ρασμούσεν - Φερχόιγκεν - Τουρκία

    Εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και για την πιθανή ένταξη της στην ΕΕ, επί τη βάσει της εκπλήρωσης των κριτηρίων, δήλωσε απόψε ο Δανός Πρωθυπουργός και Προεδρεύων της Ενωσης Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμμιά εγγύηση για την πορεία ένταξης της Τουρκίας στη διακήρυξη που επισυνάπτεται στα τελικά συμπεράσματα της Κοπεγχάγης που εγκρίθηκαν απόψε.

    Ο Δανός Πρωθυπουργός είχε ερωτηθεί στην καταληκτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, κατά πόσο ένα από τα 25 συνολικά κράτη μέλη μετά την 1η Μαϊου 2004, θα μπορεί να εμποδίσει την ένταξη της Τουρκίας, όταν η Επιτροπή αποφασίσει ότι τα πολιτικά κριτήρια έχουν εκπληρωθεί.

    «Οσον αφορά την εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων, εμμένουμε στις υφιστάμενες διαδικασίες. Τίποτε δεν έχει αλλάξει με τη διακήρυξη αυτή. Λέγει ότι χαιρετίζουμε όλοι μαζί την απόφαση που ελήφθη σε σχέση με το επόμενο στάδιο στην υποψηφιότητα της Τουρκίας», συνέχισε.

    «Εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει, πρώτα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την πιθανή ένταξη, επί τη βάσει της εκπλήρωσης των πολιτικών κριτηρίων. Ετσι, δεν υπάρχει εγγύηση στη διακήρυξη αυτή. Βεβαίως χαιρετίζουμε την πολύ σημαντική απόφαση και το θετικό μήνυμα για την Τουρκία που αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής εδώ», είπε.

    Φερχόιγκεν ---------- Εξάλλου, ο επίτροπος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν σημείωσε ότι η απόφαση για την Τουρκία ακολουθεί αυστηρά τις αρχές της ΕΕ και για το λόγο αυτό, η Επιτροπή την υποστηρίζει πλήρως. Οπως είπε, η παρούσα Επιτροπή, της οποίας η θητεία λήγει το Νοέμβριο 2004, θα ετοιμάσει την έκθεση αξιολόγησης για την Τουρκία, αλλά το κατά πόσο αυτή ή η νέα Επιτροπή που θα επιλεγεί θα κάμει την εισήγηση, είναι θέμα που θα συζητηθεί.

    «Εμείς θα κάνουμε την αξιολόγηση, με τον ίδιο δίκαιο, αντικειμενικό και ουδέτερο τρόπο όπως και στο παρελθόν», τόνισε.

    Ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι η Επιτροπή θέλει να δει τις επιδόσεις της Τουρκίας. «Δεν μας αρκεί να δούμε νομοθεσίες και συνταγματικά κείμενα, θέλουμε να δούμε την υλοποίηση, θέλουμε να δούμε πώς αυτά αλλάζουν τη σημερινή πραγματικότητα στην Τουρκία».

    Ο κοινοτικός επίτροπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η νέα τουρκική κυβέρνηση είναι πλήρως ενήμερη και δεσμευμένη «να αλλάξει τις πραγματικότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν στην Τουρκία, όπως τα βασανιστήρια και τους πολιτικούς κρατουμένους, που δεν πρέπει να ξεχνούμε».

    [03] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Συμπεράσματα - Τουρκία

    Εφόσον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2004, βάσει έκθεσης και σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποφασίσει ότι η Τουρκία πληροί τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, τότε η ΕΕ θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία χωρίς καθυστέρηση, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ στην Κοπεγχάγη.

    Στο κείμενο συμπερασμάτων, οι 15 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, ενθαρρύνουν την Τουρκία να συνεχίσει ενεργώς τη μεταρρυθμιστική της διαδικασία, και αναγνωρίζοντας την ''εδραιωμένη πρόθεση'' της νέας τουρκικής κυβέρνησης να προχωρήσει περαιτέρω στην οδό των μεταρρυθμίσεων την παροτρύνει να αντιμετωπίσει ταχέως όλες τις εναπομένουσες ελλείψεις σχετικά με τα πολιτικά κριτήρια, όχι μόνο όσον αφορά τη νομοθεσία, αλλά κυρίως όσον αφορά την εφαρμογή.

    Οι ''15'' αποφάσισαν επίσης να αυξήσουν σημαντικά την προενταξιακή χρηματοδοτική βοήθεια προς την Τουρκία, ούτως ώστε από το 2004, η εν λόγω βοήθεια να χρηματοδοτείται από το κεφάλαιο του προϋπολογισμού ''προενταξιακές δαπάνες''.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει επίσης την απόφαση που έλαβε το 1999 στο Ελσίνκι, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία είναι ένα υποψήφιο κράτος που προορίζεται να προσχωρήσει στην Ενωση με βάση τα ίδια κριτήρια τα οποία ισχύουν για τα λοιπά υποψήφια κράτη.

    Η Ενωση υπενθυμίζει ακόμη ότι, σύμφωνα με τα πολιτικά κριτήρια που αποφασίσθηκαν στην Κοπεγχάγη το 1993, για τη συμμετοχή στην Ενωση απαιτείται η υποψήφια χώρα να έχει επιτύχει σταθερότητα θεσμών που να εγγυώνται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σεβασμό και την προστασία των μειονοτήτων.

    Το πλήρες κείμενο των συμπερασμάτων της Προεδρίας που αφορά την Τουρκία αναφέρει τα εξής:

    18. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει την απόφαση που έλαβε το 1999 στο Ελσίνκι, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία είναι ένα υποψήφιο κράτος που προορίζεται να προσχωρήσει στην Ενωση με βάση τα ίδια κριτήρια τα οποία ισχύουν για τα λοιπά υποψήφια κράτη. Χαιρετίζει ένθερμα τα σημαντικά βήματα που έχει πραγματοποιήσει η Τουρκία προς την κατεύθυνση της πλήρωσης των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, ιδίως μέσω των πρόσφατων δεσμών νομοθετικών μέτρων και των επακόλουθων εκτελεστικών μέτρων που καλύπτουν αρκετές βασικές προτεραιότητες καθοριζόμενες στην εταιρική Σχέση Προσχώρησης. Η Ενωση αναγνωρίζει την εδραιωμένη πρόθεση της νέας τουρκικής κυβέρνησης να προχωρήσει περαιτέρω στην οδό των μεταρρυθμίσεων και παροτρύνει, ιδίως, την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ταχέως όλες τις εναπομένουσες ελλείψεις σχετικά με τα πολιτικά κριτήρια, όχι μόνο όσον αφορά τη νομοθεσία, αλλά κυρίως όσον αφορά την εφαρμογή. Η Ενωση υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με τα πολιτικά κριτήρια που αποφασίσθηκαν στην Κοπεγχάγη το 1993, για τη συμμετοχή στην Ενωση απαιτείται η υποψήφια χώρα να έχει επιτύχει σταθερότητα θεσμών που να εγγυώνται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σεβασμό και την προστασία των μειονοτήτων.

    19. Η Ενωση ενθαρρύνει την Τουρκία να συνεχίσει ενεργώς τη μεταρρυθμιστική διαδικασία. Εφόσον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2004, βάσει έκθεσης και σύστασης της Επιτροπής, αποφασίσει ότι η Τουρκία πληροί τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία χωρίς καθυστέρηση.

    20. Προκειμένου να βοηθηθεί η Τουρκία στην πορεία της προς την προσχώρηση, θα ενισχυθεί η ενταξιακή στρατηγική για την Τουρκία. Η Επιτροπή καλείται να υποβάλει πρόταση αναθεωρημένης Εταιρικής Σχέσης Προσχώρησης και να ενισχύσει τη διαδικασία νομοθετικού ελέγχου. Παράλληλα, η τελωνειακή ένωση ΕΚ-Τουρκίας θα πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη έκταση και βάθος. Η Ενωση θα αυξήσει σημαντικά την προενταξιακή χρηματοδοτική της βοήθειας προς την Τουρκία. Από το 2004, η εν λόγω βοήθεια θα χρηματοδοτείται από το κεφάλαιο του προϋπολογισμού ''προενταξιακές δαπάνες''.

    [04] (Κ) Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Συμπεράσματα - Κύπρος (Ορθή Επαν.)

    Στην επισήμανση ότι ''οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί με την Κύπρο και η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ)'', κατέληξε στα συμπεράσματά του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνήλθε στην Κοπεγχάγη, μετά τη διαπίστωση της μη επίτευξης συμφωνίας για λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν. Το Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του, επαναβεβαιώνει την ισχυρή του προτίμησή για την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

    Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζεται ικανοποίηση για τη δέσμευση που ανέλαβαν η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και με στόχο την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, με βάση τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην κατεχόμενη Κύπρο, αναφέρεται ότι, σε περίπτωση μη λύσης, προβλέπεται η αναστολή του μέχρις ότου το Συμβούλιο λάβει ομόφωνα απόφαση, βάσει πρότασης της Επιτροπής.

    ''Στο μεταξύ το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή, σε διαβούλευση με την Κυβέρνηση της Κύπρου, να μελετήσει τρόπους για προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης του βορείου τμήματος της Κύπρου και για να έρθει πιο κοντά στην Ενωση''.

    ''Η σημερινή ημέρα'', διακηρύσσει η Προεδρία της ΕΕ, ''αποτελεί ιστορικό ορόσημο άνευ προηγουμένου για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, με την περάτωση των διαπραγματεύσεων προσχώρησης με την Κύπρο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία, τη Σλοβακική Δημοκρατία και τη Σλοβενία''.

    Τις χώρες αυτές, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα, η ΕΕ προσβλέπει να υποδεχθεί ως μέλη της από της 1ης Μαΐου 2004.

    Στο παράρτημα ΙΙ των συμπερασμάτων του, το Συμβούλιο διευκρινίζει ότι, ''το γεγονός ότι, όπως έχουν τα πράγματα, η Κύπρος και η Μάλτα δεν θα συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ, διεξαγόμενες με χρήση μέσων του ΝΑΤΟ, αφ' ότου γίνουν μέλη της ΕΕ, δεν θίγει, εντός των ορίων ασφάλειας της ΕΕ, το δικαίωμα των αντιπροσώπων τους να συμμετέχουν και να ψηφίζουν στα θεσμικά και λοιπά όργανα της Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας, προκειμένου περί αποφάσεων που δεν αφορούν τη διεξαγωγή τέτοιων επιχειρήσεων''.

    Κατά το ίδιον τρόπο, προσθέτει το Συμβούλιο, δεν θίγεται το δικαίωμά τους ''να λαμβάνουν διαβαθμισμένες πληροφορίες της ΕΕ, εντός των ορίων των κανόνων ασφάλειας της ΕΕ, υπό τον όρο ότι οι πληροφορίες αυτές δεν περιλαμβάνουν ούτε παραπέμπουν σε οποιαδήποτε διαβαθμισμένη πληροφορία του ΝΑΤΟ''.

    Το πλήρες κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο αναφέρεται στην Κύπρο, έχει ως εξής:

    10. Σύμφωνα με την προαναφερόμενη παράγραφο 3, δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης με την Κύπρο ολοκληρώθηκαν, η Κύπρος θα γίνει δεκτή ως νέο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη σαφή του προτίμηση για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση μιας ενωμένης Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζει ικανοποίηση για τη δέσμευση των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, με στόχο την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, έως τις 28 Φεβρουαρίου 2003, με βάση τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πιστεύει ότι α υ τ έ ς ο ι π ρ ο τ ά σ ε ι ς προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία σ τ ι ς ε π ό μ ε ν ε ς ε β δ ο μ ά δ ε ς για την επίτευξη διευθέτησης και απευθύνει έκκληση στους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας να επωφεληθούν αυτής της ευκαιρίας.

    11. Η Ενωση επαναλαμβάνει ότι είναι πρόθυμη να προσαρμόσει τους όρους της διευθέτησης στη Συνθήκη Προσχώρησης, σύμφωνα με τις αρχές, στις οποίες στηρίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε περίπτωση διευθέτησης, το Συμβούλιο, ενεργώντας ομόφωνα, βάσει προτάσεων της Επιτροπής, θα αποφασίσει σχετικά με προσαρμογές των όρων προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, όσον αφορά την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    [05] (Κ) Σημίτης - ΕΕ - Κύπρος

    Καθαρή ένταξη της Κύπρου και διατήρηση της δυναμικής για την επίλυση του Κυπριακού. Αυτοί είναι οι δύο στόχοι που επιτεύχθηκαν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι σήμερα (χθες) γύρισε η σελίδα της ιστορίας για την Κύπρο με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ευρώπη, είπε, άνοιξε τις πόρτες στην Κύπρο, η Κύπρος είναι μέλος της Ευρώπης.

    Πρόκειται για ένα στόχο που τέθηκε στη Σύνοδο της Κέρκυρας, τον Ιούνιο του 1994 και μια στρατηγική που ακολουθήθηκε χωρίς ταλαντεύσεις σε μια διαδρομή οκτώ ετών. Χρειάσθηκε αμείωτη προσπάθεια προκειμένου να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις και οι αμφιβολίες των εταίρων μας που μπορεί να μην ήταν δημόσιες αλλά ήταν συνεχείς.

    "Κύπριοι και Ελληνες", συνέχισε ο κ. Σημίτης, "εργασθήκαμε σκληρά και αρμονικά και όλοι μαζί οικοδομήσαμε σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης με τα κράτη μέλη της ΕΕ. Υπερβήκαμε τις αντιστάσεις που υπήρχαν και πετύχαμε ενδιάμεσους στόχους που είχαμε θέσει. Δεν χάσαμε ποτέ την πίστη μας γιατί είμασταν πεπεισμένοι ότι έπρεπε να προωθήσουμε λύση στο αποτελματωμένο πρόβλημα και η ένταξη ήταν ο μόνος τρόπος να το φέρουμε στο προσκήνιο".

    Σύμφωνα με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, η Κύπρος εντάσεται στην ΕΕ ισότιμα μαζί με τις εννέα προσχωρούσες χώρες, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ελσίνκι. Στη συνέχεια υπενθύμισε τις αμφιβολίες που είχαν εκφρασθεί για την «ουρά» του Ελσίνκι, που «ξεπεράστηκαν γιατί όλα μπήκαν σε μια σειρά».

    Αναφερόμενος στη Κυπριακό, είπε ότι η Σύνοδος Κορυφής εκφράζει την ελπίδα για λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2003 για να επιτευχθεί η εισδοχή μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ. Για το σκοπό αυτό, όπως είπε, η ΕΕ θα λάβει ενισχυτικά μέτρα, περιλαμβανομένης της χρηματοδότησης του βορείου τμήματος.

    Η Ελλάδα το θεωρεί, όπως είπε, ως μια ρεαλιστική βάση για την ανατροπή της διχαστικής πραγματικότητας που επικρατεί στο νησί. "Είδαμε κωλυσιεργεία από την τ/κ πλευρά. Ελπίζουμε να αλλάξει σύντομα στάση και να συμβάλει εποικοδομηματικά στην επίτευξη λύσης. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία μετά τις σημερινές (χθεσινές) εξελιξεις να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού".

    Συνεχίζοντας ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε ότι τελείωσε η πιο σημαντική φάση, πάρθηκε η πολιτική απόφαση και θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση για τη νομική ισχυροποίησή της με τη γνωμοδότηση της Ευρωβουλής και στη συνέχεια η προετοιμασία της συνθήκης ένταξης και η υπογραφή στην 16 Απριλίου στην Αθήνα. Θα ακολουθήσει η επικύρωση από τα εθνικά Κοινοβούλια και η προσχώρηση την 1η Μαϊου 2004.

    Ο κ. Σημίτης θύμισε τον Γιάννο Κρανιδιώτη που υπήρξε, όπως τόνισε, πρωταγωνιστής της ιδέας ότι με την ένταξη θα ξαναφέρουμε σε πρώτο πλάνο τη λύση του Κυπριακού και αποδείχθηκε ότι ήταν μια πολύ καλή σκέψη "και πιστεύω ότι σήμερα έχουμε υποχρέωση να σκεφθούμε τον άδικο χαμό του και τη μεγάλη συμβολή του".

    Ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι για την Κύπρο και το λαό της η συμμετοχή στην ΕΕ σηματοδοτεί μια περίοδο πρόοδου, ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το τι θα συμβεί στο μέλλον. Η ΕΕ αποτελεί ένα πλαίσιο επίλυσης διαφορών, εξασφαλίζει ειρήνη εξασφαλίζει ότι ο κυπριακός ελληνισμός θα μπορεί να συνεχίσει την πορεία του χωρίς να φοβάται άλλες επεμβάσεις.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις περαιτέρω ενέργειες μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι συζήτησε με τον κ. Κληρίδη και αποφασίστηκαν μια σειρά από ενέργειες που δεν μπορούν να ανακοινωθούν δημόσια. Αναφέρθηκε, όμως, στη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού ότι πρέπει να κλείσει το Κυπριακό μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Αναφέρθηκε επίσης σε δηλώσεις από παράγοντες της τ/κ κοινότητας ότι θέλουν τη λύση που Κυπριακού και έχουμε συμφωνήσει, είπε, με τους εταίρους μας να πιέσουν κι αυτοί να προωθηθεί η λύση.

    Ο κ. Σημίτης αναφερόμενος «σ αυτούς που σκέπτονται ότι πήραμε την ένταξη ας αφήσουμε η τη λύση», είπε ότι η επίλυση συμφέρει την Κύπρο, την Ελλάδα και τη σταθερότητα στην περιοχή. Συμφέρει την Κύπρο γιατί δεν μπορεί να υπάρξει πρρόδος όχι μόνο τους επόμενους μήνες αλλά και τα επόμενα χρόνια με ανοικτό το πρόβλημα και τριβές. Η Κύπρος με λύση θα μπορέσει να πάρει μέρος σε όλα τα επόμενα βήματα της ΕΕ χωρίς προβλήματα και η πρόταση Ανάν δημιούργησε μια δυμαμική που πρέπει να εκμεταλλευθούμε, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

    [06] (Κ) Ποδόσφαιρο - 14η αγωνιστική

    Ο αγώνας ΑΕΛ Ομόνοιας που θα αρχίσει στις 7 απόψε στο Τσίρειο στάδιο δεσπόζει των σημερινών αγώνων για τη 14η αγωνιστική του Παγκύπριου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος 1ης κατηγορίας.

    Οι υπόλοιποι σημερινοί αγώνες που αρχίζουν στις 2.30 το απόγευμα είναι Διγενής - ΑΕΚ στο Μακάρειο στάδιο, Αθλητική Ενωση Πάφος Απόλλων στο Παφιακό, Αλκή Ολυμπιακός στο ΓΣΖ, Εθνικός Αχνας Νέα Σαλαμίνα στο Δασάκι, και Ανόρθωση Ενωση Νέων Παραλιμνίου στο στάδιο Παραλιμνίου.

    [07] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα

    Για την 9η αγωνιστική του παγκύπριου πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας η ΕΘΑ κέρδισε την Ομόνοια με 85 59.

    [08] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου (1)

    Το κύριο θέμα στο σημερινό κυπριακό Τύπο είναι η χθεσινή ιστορική μέρα για την Κύπρο και η απόφαση των 15 για την ένταξη της Κύπρου και των άλλων εννέα χωρών στην ΕΕ. Αλλα θέματα που δεσπόζουν στις εφημερίδες είναι οι ύστατες προσπάθειες που καταβλήθηκαν στην Κοπεγχάγη για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό και οι δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν μετά την αποτυχία τους, η πρόθεση της κυβέρνησης για εφαρμογή μέτρων ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων, οι δηλώσεις του Τ/Κ Ραούφ Ντενκτάς στην Αγκυρα και η διαμαρτυρία στην κατεχόμενη Λευκωσία Τ/Κ, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεση τους στην πολιτική που ακολουθεί ο κ. Ντενκτάς στο Κυπριακό.

    H ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Η Κύπρος στην αγκαλιά της Ευρώπης'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο ένας εκ των δύο μεγάλων εθνικών στόχων της Κύπρου, η ένταξη στην ΕΕ είναι από χθες γεγονός και πως οι επίμονες προσπάθειες που κατέβαλε ο κυπριακός λαός απέδωσαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αλλού αναφέρει ότι πακέτο μέτρων σε γερμανικά πρότυπα ετοιμάζει η κυβέρνηση που θα αφορούν κυρίως την διακίνηση προιόντων και γενικότερα την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, υπό την προυπόθεση ότι τα μέτρα δεν θα υποδηλούν έμμεσα έστω αναγνώριση των κατεχομένων.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Υποδοχή ήρωα στον Γλ. Κληρίδη'' γράφει στο κύριο της θέμα πως προσωπική επιτυχία του Προέδρου Κληρίδη θεωρούν πολιτικοί κύκλοι στην Λευκωσία αλλά και στην Κοπεγχάγη την έκβαση της διμέτωπης μάχης που έδωσε η κυπριακή αποστολή στη δανική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε πως στη χθεσινή συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας για το Κυπριακό δεν έγινε καμία διαπραγματεύση.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''ΑΝΑΤΟΛΗ, η Κύπρος σε νέα εποχή'' αναφέρεται στο κύριο της θέμα στη χθεσινή ιστορική μέρα για την Κύπρο και γράφει ότι είναι η πρώτη φορά από το 1974 που ανοίγει ένα κεφάλαιο στην ιστορία της Κύπρου με ενθαρρυντικές σελίδες, που απομακρύνει τον τόπο από τις αιματοβαμμένες περιπέτειες και δεσμεύει το μέλλον σε ειρηνικές προοπτικές. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν μετά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για το Κυπριακό στην Κοπεγχάγη δήλωσε πως ''δεν κατέρρευσαν οι συνομιλίες και συνεχίζουμε την προσπάθεια''.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Ενταξη - Θρίλερ'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι χίλια μύρια κύματα και πολλά καρδιοκτύπια χρειάστηκε να περάσει η Κυπριακή Δημοκρατία για να εξασφαλίσει την απόφαση των '15' για ένταξη της στην ΕΕ των είκοσι πέντε πλέον κρατών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι την αντίθεση τους με την πολιτική που ακολουθεί ο Ραούφ Ντενκτάς στο Κυπριακό εξέφρασαν χιλιάδες Τουρκοκύπριοι με διαδήλωση που πραγματοποίησαν χθες στην κατεχόμενη Λευκωσία, ζητώντας την παραίτηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Κύπρος έλαβε στην Κοπεγχάγη το πράσινο φως για την ένταξη στην ΕΕ, αλλά οι ύστατες προσπάθειες για υπογραφή του σχεδίου των ΗΕ για το Κυπριακό απέτυχαν. Και οι δύο πλευρές, σύμφωνα με την εφημερίδα, ανέφεραν ότι θα συνεχίσουν τις συνομιλίες και τέθηκε ένα νέο χρονοδιάγραμμα, αυτό της 28ης Φεβρουαρίου. Αλλού η εφημερίδα προβάλλει τις δηλώσεις χθες στην Αγκυρα του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος ανέφερε πως ''κανένας δεν μπορεί να μας πιέσει με απειλές να υπογράψουμε ένα έγγραφο που δεν έχουμε διαπραγματευτεί με τους Ε/Κ''.

    [09] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου (2)

    Ακολουθούν τα κύρια θέματα των εφημερίδων που δεν είχαν παραληφθεί έγκαιρα από το ΚΥΠΕ:

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Ανάσα ελπίδας'' γράφει ότι η αποφυγή της διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κοπεγχάγη αποτελεί μια ανάσα για την Κύπρο. Η τουρκική πλευρά και ιδιαιτέρως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και ο ψευδοϋπουργός εξωτερικών και άμυνας Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, παρά την πρόθεση μερίδας της ομάδας του Προέδρου Κληρίδη, απέτρεψαν με τη σκληρή τους στάση την υπογραφή της ''θεμελιώδους συμφωνίας'', αναφέρει η εφημερίδα. Αλλού γράφει ότι μείωση κατά 0,5% στο επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης Lombard αποφάσισε χθες η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής. Με την απόφαση αυτή μειώνονται ανάλογα με την κατηγορία τα δανειστικά επιτόκια τα οποία προσφέρουν οι τράπεζες του τόπου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Ευρωπαίοι με βούλα'' γράφει στο κύριο του θέμα ότι η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, κατά την οποία η ΕΕ αποφάσισε την ένταξη το Μάιο του 2004 δέκα νέων χωρών συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, ανέδειξε εκ των πραγμάτων δύο θέματα ως κορυφαία, το Κυπριακό και τον καθορισμό ημερομηνίας ενάρξεως ενταξιακών συνομιλιών για την Τουρκία. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος ανέφερε πως το σχέδιο Ανάν αποτελεί μια ρεαλιστική βάση για λύση στην Κύπρο και προέτρεψε όλους να εργαστούν ώστε να μην έχουμε διχασμένη Κύπρο.

    Το εβδομαδιαίο οικονομικό και πολιτικό φύλλο ''Νέος Τύπος'' υπό τον κύριο τίτλο ''Μια καινούργια σελίδα ανοίγει'' γράφει ότι με περισσότερη αισιοδοξία δικαιούται να αντιμετωπίζει το μέλλον η Κύπρος αφού οικονομικά τουλάχιστον, 100 εκ. ευρώ θα εισρεύσουν στα κυπριακά ταμεία μέσα στα επόμενα 2 1/2 χρόνια ενώ το περιρρέον περιβάλλον δημιουργεί ελπίδες για επίλυση του Κυπριακού. Αλλού αναφέρει ότι η Κύπρος έκλεισε αισίως και έγκαιρα πριν τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης τα 31 κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου, ωστόσο τα Υπουργεία αντιμετωπίζουν εκκρεμότητες που αφορούν οδηγίες και νομοσχέδια αναφορικά με την πορεία ένταξης, τα οποία αναμένεται να ψηφιστούν και που έχουν ως χρονοδιάγραμμα το 2004.

    [10] (Κ) Αφιξη Προέδρου Κληρίδη (1)

    Εφθασε πριν από λίγο στο αεροδρόμιο Λάρνακας το αεροπλάνο που μετέφερε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τα υπόλοιπα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας από την Κοπεγχάγη.

    Στο αεροδρόμιο υποδέχθηκαν την κυπριακή αντιπροσωπεία τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρεσβευτής της ΕΕ στην Κύπρο Αντριαν Βαν Ντερ Μιρ, η ηγεσία της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς και εκπρόσωποι κομμάτων.

    [11] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα

    Η ήττα της Ανόρθωσης με 2 1 στο στάδιο Παραλιμνίου από την Ενωση Νέων Παραλιμνίου ήταν το αποτέλεσμα που ξεχώρισε στους σημερινούς απογευματινούς αγώνες για τη 14η αγωνιστική του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας.

    Το αποτελέσματα των άλλων απογευματικών αγώνων είναι: Διγενής - ΑΕΚ 1 1, Αθλητική Ενωση Πάφος Απόλλων 2 - 1, Αλκή Ολυμπιακός 3 4, και Εθνικός Αχνας Νέα Σαλαμίνα 0 0.

    Ο αγώνας ΑΕΛ Ομόνοιας αρχίζει στις 7 απόψε στο Τσίρειο στάδιο.

    [12] (Κ) Αφιξη Προέδρου Κληρίδη (2)

    ''Η χθεσινή μέρα ήταν ιστορική τόσο για την ΕΕ όσο και για την Κύπρο'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την άφιξη της κυπριακής αντιπροσωπείας από την Κοπεγχάγη, όπου οι 15 της ΕΕ αποφάσισαν την ένταξη της Κύπρου και άλλων εννέα χωρών στην κοινότητα.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε πως ''η χαρά μας για την ιστορική αυτή εξέλιξη θα ήταν πλήρης εάν το κυπριακό πρόβλημα είχε λυθεί'' .

    [13] (Κ) Αφιξη Προέδρου Κληρίδη (3)

    ''Η χθεσινή ημέρα ήταν ιστορική τόσο για την ΕΕ όσο και για την Κύπρο'', τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, υπογραμμίζοντας ότι, ''μετά από πολυετή προσπάθεια, πραγματοποιείται ένα όραμα της Κύπρου, αυτό της εισδοχής της στην ΕΕ, στα πλαίσια της οποίας θα είναι ίσο μέλος με τα άλλα κράτη μέλη" της Ενωσης.

    Μιλώντας κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, από την Κοπεγχάγη, όπου οι 15 της ΕΕ αποφάσισαν την ένταξη της Κύπρου και των άλλων εννέα χωρών στην κοινότητα, ο Πρόεδρος Κληρίδης επισήμανε ότι ''η προσχώρηση της Κύπρου στην ΕΕ δημιουργεί θεμέλιο πρόσθετης αυτοπεποίθησης προκειμένου'', όπως σημείωσε, ''να προχωρήσουμε κατά τη διάρκεια των προσεχών εβδομάδων σε τολμηρά βήματα που θα βοηθήσουν τους Τ/Κ και θα δημιουργήσουν καλύτερη ατμόσφαιρα, η οποία με τη σειρά της θα υποβοηθήσει και την επίλυση του κυπριακού προβλήματος''.

    ''Μετά από τη χθεσινή απόφαση, η ώρα είναι για ενότητα και περίσκεψη και ο αγώνας για μια καλύτερη Κύπρο, πατρίδα όλων των Κυπρίων, Ε/Κ, Τ/Κ, Μαρωνιτών Αρμενίων, Λατίνων'', επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε τη λύπη του γιατί δεν έγινε κατορθωτή η επίτευξη συνολικής λύσεως του κυπριακού προβλήματος, σημειώνοντας ότι ''η χαρά μας για την ιστορική αυτή εξέλιξη θα ήταν πλήρης εάν το κυπριακό πρόβλημα είχε λυθεί''.

    Εξέφρασε επίσης την ευχή ότι ''η τ/κ κοινότητα και η ηγεσία της θα αντιληφθεί τα μεγάλα πλεονεκτήματα που προέρχονται από την ένταξη και τις προοπτικές που διανοίγονται από αυτήν και ότι στο άμεσο μέλλον θα επιδείξει και αυτή την αναγκαία διαλλακτικότητα και ευελιξία, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η χθεσινή ημέρα ήταν ιστορική και για την ΕΕ γιατί, ''παρά τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες και τα αντικρουόμενα συμφέροντα έγινε κατορθωτή η ιστορική διεύρυνση της με τη συμπερίληψη δέκα άλλων κρατών στα υπάρχοντα ήδη δεκαπέντε''.

    Για την ΕΕ, συνέχισε, ''δημιουργείται τώρα μια νέα δυναμική που οδηγεί στην παρά πέρα σύσφιξη των συνεκτικών δεσμών μεταξύ των λαών και των χωρών μελών της''.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε ότι ''η πολιτική μας δέσμευση προς επίτευξη του στόχου της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος το ταχύτερο δυνατό, είναι εξίσου ισχυρή σήμερα όπως και χθες''.

    Οπως σημείωσε ''παρά τις προσπάθειες μας στα τελευταία χρόνια, παρά την ευελιξία που επανειλημμένα επιδείξαμε, παρά τη διάθεση μας να βρούμε μια συμβιβαστική λύση στο πρόβλημα μας, η επίτευξη του στόχου αυτού δεν έγινε κατορθωτή''.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ''η κυπριακή κυβέρνηση δεν λησμονεί τους Τ/Κ συμπατριώτες μας που είναι εξίσου πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και δικαιούνται να τύχουν, όσο η κατάσταση το επιτρέπει, των δικαιωμάτων και των πλεονεκτημάτων που παρέχει το κοινοτικό κεκτημένο στους λαούς της Ευρώπης''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 14 December 2002 - 18:49:13 UTC