Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-11-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μπους - Σημίτης - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αθήνα - Επαφές
  • [03] (Κ) Πετόσφαιρα - Πρωτάθλημα
  • [04] (Κ) Ντενκτάς - Ιωση - Νέα Υόρκη
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (K) ΔΗΣΥ - Σχέδιο Ανάν
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος ΝΔ
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Στεφανόπουλος
  • [09] (Κ) Τουρκία - Σεζέρ - Γκιουλ
  • [10] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [11] (Κ) Συνάντηση Σημίτη - Κληρίδη
  • [12] (Κ) ΠΟΜΑΚ - Σχέδιο λύσης - Ενταξη - ΕΕ
  • [13] (Κ) Σχέδιο Ανάν - Πρώτο ορόσημο - Επεξηγηματικό σημείωμα Ανάν
  • [14] (Κ) ΑΚΕΛ - Κυπριακό - Ψήφισμα - Κόφι Ανάν
  • [15] (Κ) Τουρκία - Γκιουλ - Νέος Πρωθυπουργός
  • [16] (Κ) ΑΚΕΛ - Σχέδιο Ανάν - Δημοσιογραφική Διάσκεψη
  • [17] (Κ) Κωστής Στεφανόπουλος - Μητροπολίτης Κυρηνείας
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ελληνας Πρωθυπουργός (1)
  • [19] (K) Παλάθιο - Κύπρος
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ελληνας Πρωθυπουργός (2)
  • [21] (Κ) Συγγενείς αγνοουμένων - Παγκύπρια Γενική Συνέλευση
  • [22] (Κ) Κωστής Στεφανόπουλος - Μητροπολίτης Κερύνειας (2)
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλέκα Παπαρήγα
  • [24] (Κ) Κωστής Στεφανόπουλος - Μητροπολίτης Κερύνειας (ΕΠΑΝΑΛ)
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Νίκος Κωνσταντόπουλος

  • [01] (Κ) Μπους - Σημίτης - Κυπριακό

    Το Κυπριακό και ειδικότερα το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επιλυσή του ήταν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Αμερικανός Προεδρος Τζορτζ Μπους με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, όπως προκύπτει από δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν, κατά τη διάρκεια χθεσινής ενημέρωσης Τύπου.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αθήνα - Επαφές

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα έχει σήμερα επαφές στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία για το σχέδιο που κατάθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού.

    [03] (Κ) Πετόσφαιρα - Πρωτάθλημα

    Το αήττητο της διατήρησε η πετοσφαιρική ομάδα του Παφιακού, ύστερα από τη χθεσινοβραδινή, εκτός έδρας, νίκη που πέτυχε με 3 1 σετ επί της Ομόνοιας για την πέμπτη αγωνιστική του πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας ανδρών.

    [04] (Κ) Ντενκτάς - Ιωση - Νέα Υόρκη

    Λοιμώδης ίωση, που σύμφωνα με τους γιατρούς οφείλεται σε γρίπη, καθήλωσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για τουλάχιστον 2 - 3 μέρες στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Ντενκτάς επρόκειτο να αναχωρήσει από το ξενοδοχείο του, για το αεροδρόμιο Κένεντι, στις 10 το βράδυ, ώρα Κύπρου και είχε καλέσει τους δημοσιογράφους για μία αναμνηστική φωτογραφία. Αντ αυτού ήταν εκεί ο Τούρκος γιατρός Ντενίζ Κουμπασάρ κι ο ανώτερός του σύμβουλος Εργκούν Ολγκούν, που ενημέρωσαν τους Ελληνες και Τούρκους δημοσιογράφους για την αναβολή της αναχώρησής του.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος μετέβη στην Αθήνα για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία, οι αντιδράσεις κομμάτων και οργανώσεων στις προτάσεις του Κόφι Ανάν, η αναβολή της μετάβασης στα κατεχόμενα του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος παραμένει στη Νέα Υόρκη λόγω ίωσης, η τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και οι εκδηλώσεις καταδίκης της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους του Ντενκτάς είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Παρέμβαση Μπους για Κυπριακό - Τουρκία'', γράφει ότι η πρώτη παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου Τζόρτζ Μπους που αφορούσε αποκλειστικά το Κυπριακό είχε γίνει προς το ΓΓ των ΗΕ, Κόφι Ανάν όπου μέσα από επιστολή του, του ζήτησε να προχωρήσει σε κατάθεση σχεδίου λύσης ώστε να υπάρξει ικανοποιητικός χρόνος για συζήτηση και κατάληξη πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στην Κοπεγχάγη. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης μετά την άφιξή του στην Αθήνα χθες, δήλωσε ότι εθνική ζημιά και όχι όφελος κάνουν όσοι μιλούν είτε υπέρ είτε κατά του σχεδίου λύση που υπέβαλε την περασμένη Δευτέρα ο ΓΓ των ΗΕ, Κόφι Ανάν.

    '' Η Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Παλλαϊκή αντίδραση στο σχέδιο'' γράφει ότι σε παλλαϊκή μετατρέπεται η αντίδραση στο διχοτομικό, όπως το χαρακτηρίζει, σχέδιο Ανάν υποβάλλοντας στην ηγεσία του τόπου να αγωνισθεί για την ουσιαστική τροποποίηση του. Αλλού γράφει ότι το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) αποφάσισε χθες ομόφωνα ότι το έγγραφο λύσης του ΓΓ των ΗΕ, Κόφι Ανάν υπό τις δεδομένες πολιτικές και χρονικές συγκυρίες αποτελεί βάση προς διαπραγμάτευση .

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Θρίλερ με την υγεία Ντενκτάς'' γράφει ότι στο παρά πέντε αναβλήθηκε η επιστροφή του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην κατεχόμενη Λευκωσία, η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει αργά χθες το βράδυ και προσθέτει πως παρά το γεγονός ότι στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσαν οι γιατροί του αναφέρεται ότι θα παραμείνει στη Νέα Υόρκη για ακόμη δυο με τρεις μέρες λόγω λοίμωξης δεν αποκλείεται η αναβολή της επιστροφής να είναι επ' αόριστον. Αλλού γράφει ότι Αμερικανοί και Βρετανοί θεωρούν ότι και οι δύο πλευρές θα αποδεχθούν τελικά το σχέδιο Ανάν και μάλιστα εντός των καθορισμένων χρονικών πλαισίων.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Εγκλωβισμένη η ένταξη'' γράφει ότι σύμφωνα με το σχέδιο του ΓΓ των ΗΕ, Κόφι Ανάν στο πλαίσιο των χωριστών δημοψηφισμάτων οι Ε/Κ και οι Τ/Κ θα κληθούν να εγκρίνουν στη μορφή πακέτου τη ''θεμελιώδη συμφωνία'' που θα καθορίζει τη λύση σε όλους τους βασικούς τομείς, τη συνθήκη εγγύησης και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και προσθέτει πως αν η απάντηση στη λύση είναι ''όχι'' τότε ταυτοχρόνως η Κύπρος μένει εκτός Ευρώπης. Αλλού γράφει ότι εκατοντάδες φοιτητές και μαθητές πορεύθηκαν χθες προς το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας με την ευκαιρία της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους του Ντενκτάς, κρατώντας ελληνικές και κυπριακές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα για μια ανεξάρτητη Κύπρο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Παρεμβαίνει ο Μπους'' γράφει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πιστός στις υποσχέσεις που έδωσε προς τον Κόφι Ανάν παρεμβαίνει προς την Ελλάδα και την Τουρκία για να γίνει αποδεκτό το σχέδιο λύσης του Κυπριακού που κατέθεσε ο ΓΓ των ΗΕ και χθες επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ζητώντας του πρώτιστος να στηρίξει το τουρκικό αίτημα για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Αλλού γράφει ότι οι αποζημιώσεις που θα καταβληθούν μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό θα είναι έργο του ''κοινού κράτους'', του Συμβουλίου Ιδιοκτησίας, αλλά και των διεθνών δωρητών.

    '' Η Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Οχι στην επιβολή και τα τελεσίγραφα'' γράφει ότι τη διαβεβαίωση ότι το ΑΚΕΛ θα εμμείνει σε λύση αρχών στο Κυπριακό διατράνωσε ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος σε αντικατοχοική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες τόνισε ότι υπό τις περιστάσεις και έχοντας υπόψη το κλίμα στο διεθνή χώρο θα ήταν άσοφο και λανθασμένο να απορρίψουμε συζήτηση του σχεδίου Ανάν. Αλλού γράφει ότι ο εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Ντέιβιντ Χάνεϊ εμμέσως πλην σαφώς προειδοποιεί ότι δεν θα ήταν σώφρον να ζητηθεί παράταση του χρονοδιαγράμματος που έθεσε ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν παρόλο που και ο ίδιος παραδέχεται ότι ''είναι πολύ στενό''.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο κύριο της θέμα γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δεν θα επιστρέψει στο νησί σήμερα μετά από ασθένεια η οποία τον ανάγκασε να αναβάλει το ταξίδι του στην Κύπρο, ενώ οι ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία τους εκτιμώντας ότι η κατάσταση της υγείας του Τ/Κ ηγέτη τον επηρεάζει από το να διαπραγματευτεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη για επίτευξη συμφωνίας. Αλλού γράφει ότι οι καρκινοπαθείς ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται ακτινοθεραπεία θα αρχίσουν τη θεραπεία τους τη Δευτέρα στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, μετά την βλάβη που παρουσίασαν τα μηχανήματα ακτινοθεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

    Το εβδομαδιαίο οικονομικό και πολιτικό φύλλο ''Νέος Τύπος'' γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Οικονομικές προεκτάσεις'' ότι το Υπουργείο Οικονομικών διερευνά τις οικονομικές επιπτώσεις μιας πιθανής εφαρμογής του σχεδίου Ανάν και ειδικές ομάδες τεχνοκρατών άρχισαν τη μελέτη όλων όσων είναι δυνατό να προβλεφθούν σε μια προσπάθεια η πολιτική ηγεσία να έχει στα χέρια της όλα τα στοιχεία κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι με βάση νομοσχέδιο που ετοίμασε η κυβέρνηση ευνοούνται τα μικρού κυβισμού οχήματα ενώ σημαντικές αυξήσεις θα προκύψουν σε πετρελαιοκίνητα οχήματα, παρόλο που αναμένονταν μειώσεις λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου.

    Η οικονομική εφημερίδα ''Xpress'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Η επόμενη μέρα...'' γράφει ότι οι βασικοί πυλώνες έκθεσης που έχουν ετοιμάσει οι ΗΠΑ και η ΕΕ για την οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο του ''νέου κράτους'' συνοψίζονται: ''στο ύψος των αποζημιώσεων που θα παραχωρηθούν σε όσους πρόσφυγες δεν θα επιστρέψουν στα πατρογονικά τους εδάφη και στη δημιουργία ταμείων αρωγής για την εκτέλεση έργων υποδομής, ανάπτυξης και ανοικοδόμησης του 'νέου κράτους'''. Αλλού γράφει πως η συντριπτική πλειοψηφία των Τ/Κ τάσσεται υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, διότι πιστεύει ότι η ένταξη θα είναι επωφελής τόσο για τις τ/κ περιοχές όσο και για τους ίδιους προσωπικά, σύμφωνα με δημοσκόπηση του τ/κ ινστιτούτου KADEM.

    [06] (K) ΔΗΣΥ - Σχέδιο Ανάν

    Το Διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ αποφάσισε ομόφωνα σε χθεσινοβραδινή συνεδρία του να αποδεχτεί το σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό, ως βάση για διαπραγμάτευση, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.

    Ο κ. Συλλούρης είπε ότι από την αρχή της συνεδρίας ''ξεκαθαρίστηκε'' ότι η συζήτηση που θα διεξαχθεί δεν θα αφορά ''το κατά πόσον είναι καλό ή κακό το σχέδιο, αλλά απλώς εάν το δεχόμαστε ως βάση για διαπραγμάτευση''.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος ΝΔ

    Τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις της Νέας Δημοκρατίας, κυρίως για τη λειτουργικότητα του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, κατά τη διάρκεια πρωινής συνάντησης τους, στην Αθήνα.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Στεφανόπουλος

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης συναντάται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    [09] (Κ) Τουρκία - Σεζέρ - Γκιουλ

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμετ Νεσντέτ Σεζέρ κάλεσε τον Αμντουλλάχ Γκιουλ, Αντιπρόεδρο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, στο Προεδρικό Μέγαρο σήμερα στις 12 το μεσημέρι, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    [10] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχώρηση - Δηλώσεις ---------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε χθες πως με βάση την ενημέρωση που είχε από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, η τ/κ πλευρά έχει ζητήσει παράταση για την απάντηση που θα δώσει επί του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος Κληρίδης ο κ. ντε Σότο δεν του είπε ότι τα ΗΕ έχουν δώσει τέτοια παράταση.

    Σε δηλώσεις πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα, όπου σήμερα έχει επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία, και ερωτηθείς αν η ελληνική κυβέρνηση πιέζει για την υπογραφή συμφωνίας για το Κυπριακό στις 12 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε πως ''μέχρι της στιγμής η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εξασκήσει και ούτε πιστεύω ότι θα εξασκήσει οιανδήποτε πίεση''.

    Ανέφερε ακόμη πως σκοπός της επίσκεψής του στην Αθήνα είναι ''για να ανταλλάξουμε απόψεις με την ελληνική κυβέρνηση για τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσουμε εν σχέσει με το σχέδιο που υπέβαλε ο ΓΓ'' και πως θα μεταφέρει τα πορίσματα των Αθηνών τη Δευτέρα στο Εθνικό Συμβούλιο ''το οποίο θα αρχίσει τη συζήτηση του όλου θέματος''.

    Ερωτηθείς για το γεγονός ότι η συνάντησή του με τον Ελληνα Πρωθυπουργό θα διαρκέσει μια ώρα και 15 λεπτά ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι η συζήτηση θα συνεχισθεί και στο γεύμα, προσθέτοντας ότι έχει ετοιμαστεί ''μια ημερησία διάταξη των βασικών θεμάτων τα οποία θα πρέπει να μας απασχολήσουν''.

    Σε ερώτηση αν κυπριακή κυβέρνηση και η ελληνική κυβέρνηση έχουν καθορίσει τα σημεία που πρέπει να τύχουν διαπραγμάτευσης και θα γίνει σύγκριση των σημείων που καθόρισαν οι δύο πλευρές, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε καταφατικά.

    Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον εκτιμά ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα απαντήσει καταφατικά στη διαπραγμάτευση του σχεδίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο ίδιος δεν θα ήθελε να προκαταλάβει το Σώμα, διότι όπως είπε, ''δεν θα ήταν σωστό''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, διευκρίνισε ότι ''ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου δεσμεύουν τον Πρόεδρο'', για να προσθέσει πως ''εάν υπάρχουν διαφωνίες, ο Πρόεδρος πρέπει να δώσει ιδιαίτερη σημασία στην πλειοψηφία, η οποία δεν καθορίζεται από τον αριθμό των καθήμενων στο Eθνικό Συμβούλιο, αλλά από το τι εκπροσωπούν''.

    Ερωτηθείς αν η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα αρχίσει και θα τελειώσει τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε αρνητικά και σημείωσε πως ο ίδιος είχε πει όταν ορίστηκε η συνεδρία του Σώματος ''ότι θα ήταν η πρώτη συνεδρία και ένα από τα πρώτα θέματα που θα μας απασχολήσει θα είναι κατά πόσον θα πούμε ότι θα διαπραγματευτούμε''.

    Κληθείς να αναφέρει αν το βράδυ της Δευτέρας θα είναι έτοιμος να απαντήσει στον Κόφι Ανάν, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε: ''Πρέπει να είμεθα έτοιμοι''.

    Ερωτηθείς αν η ε/κ πλευρά θα πρέπει να απαντήσει ή να περιμένει την τ/κ πλευρά, η οποία φέρεται να έχει ζητήσει παράταση για την απάντηση, ο Πρόεδρος είπε ότι ο ίδιος ρώτησε τον κ. ντε Σότο κατά πόσον η τ/κ πλευρά ζήτησε παράταση.

    ''Μου είπε ότι έχουν ζητήσει παράταση αλλά δεν μου είπε ότι έχουν δώσει παράταση'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στη χθεσινή του συνάντηση με τον Περουβιανό διπλωμάτη.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε καταφατικά και σε ερώτηση κατά πόσον στη συνάντηση με τον κ. ντε Σότο συζητήθηκαν και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.

    Ερωτηθείς κατά πόσον αν η μια εκ των δύο πλευρών δεν θέλει ή δεν έναι έτοιμη να απαντήσει στο σχέδιο Ανάν η διαδικασία θα συνεχιστεί και μετά την Κοπεγχάγη ή θα σταματήσει, ο Πρόεδρος είπε ότι ''δεν νομίζω ότι ετέθη θέμα ότι εάν η μία εκ των δύο πλευρών δεν θέλει να υπογράψει ή δεν θέλει να υπογράψει η διαδικασία σταματά''.

    Ερωτηθείς αν θα μεταβεί στα κατεχόμενα για να ευχηθεί στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς περαστικά, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι εφόσον αρχίσουν οι συνομιλίες θα έχει τον Τ/Κ ηγέτη απέναντί του, ενώ διευκρίνισε ότι ανθρώπινα θα του ευχηθεί περαστικά ''μπορεί από τηλεφώνου''.

    Ερωτηθείς για τις φωνές που ακούγονται εναντίον του σχεδίου Ανάν, ειδικότερα από Κερυνειώτες και τον Μητροπολίτη Κερύνειας Παύλο ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν θέλει να τις σχολιάσει.

    ''Εδώ έχουμε δημοκρατία, μπορούν ελεύθερα να εκφράσουν τις απόψεις τους, μπορούν ελεύθερα να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν αποδοχή των απόψεών τους'', πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του CNN ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε μιλώντας στα αγγλικά πως ''πάντα οδεύουμε προς την ειρήνη''.

    ''Οι προσπάθειές μας, όχι μόνο της κυβέρνησής μου αλλά όλων των κυβερνήσεων και στο παρελθόν ήταν να βρούμε μια ειρηνική λύση του Κυπριακού. Το κατά πόσον θα πετύχουμε ή όχι αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τη μια πλευρά'', πρόσθεσε.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος Κληρίδης, μετά την άφιξή του στην Αθήνα, χθες το απόγευμα δήλωσε ότι εθνική ζημιά και όχι όφελος κάνουν όσοι μιλούν είτε υπέρ είτε κατά του σχεδίου λύσης του Κυπριακού που υπέβαλε την περασμένη Δευτέρα ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Ερωτηθείς αν η παρούσα περίοδος αποτελεί μεγάλη αλλά και τελευταία ευκαιρία για λύση του Κυπριακου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ''νομίζω ότι όσοι μιλούν είτε υπέρ είτε κατά, εθνική ζημιά κάνουν όχι όφελος''.

    ''Αυτό το πράγμα έπρεπε πρώτα πρώτα να είχε μελετηθεί, έπρεπε να είχε αποφασιστεί κοινή στρατηγική και αυτό που θα υποβάλαμε να ήταν η κοινή στρατηγική'', πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε εξάλλου την πεποίθηση ότι ''δεν υπάρχει καμία παγίδα'' για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, σε περίπτωση υπογραφής το Δεκέμβριο της ιδρυτικής διακήρυξης, που προβλέπει το σχέδιο λύσης του Κυπριακού που κατέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Πρόσθεσε όμως ότι ''δεν θα ήταν αφύσικο'' να του δοθεί παράταση, λαμβανομένης υπόψη της κατάστασης της υγείας του κ. Ντενκτάς.

    Ερωτηθείς κατά πόσον αν προσυπογραφεί ιδρυτική διακήρυξη στις 12 Δεκεμβρίου υπάρχει παγίδα για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ''δεν νομίζω ότι υπάρχει παγίδα''.

    Τον Πρόεδρο Κληρίδη συνοδεύουν στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο Υφυπουργός παρά των Προέδρω Παντελής Κούρος και ο Διευθυντής του Γραφείου του ΥΠΕΞ Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    Στην Αθήνα μετέβη επίσης ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρήστος Παναγόπουλος.

    Μπους - Σημίτης - Κυπριακό ------------------------- Το Κυπριακό και ειδικότερα το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επιλυσή του ήταν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες ο Αμερικανός Προεδρος Τζορτζ Μπους με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, όπως προκύπτει από δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν, κατά τη διάρκεια χθεσινής ενημέρωσης Τύπου.

    Οπως δήλωσε ο κ. Μακλίλαν κατά τη συνομιλία τους οι δύο ηγέτες εξέφρασαν ισχυρή υποστήριξη στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ Κόφι Ανάν να επιτύχει μια πολιτική διευθέτηση για την Κύπρο.

    Ο κ. Μακλίλαν αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία ανέφερε: ''Ο Πρόεδρος μίλησε με τον Πρωθυπουργό Σημίτη. Είχαν μια θερμή και εποικοδομητική επικοινωνία που αντανακλά τη δύναμη του συνεταιρισμού ΗΠΑ Ελλάδος, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για την ιστορική και στρατηγική σημασία του να προωθηθεί η πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επίσης, εξέφρασαν ισχυρή υποστήριξη στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα Ανάν να επιτύχει μια πολιτική διευθέτηση για την Κύπρο''.

    Ερωτηθείς τι αναμένουν οι ΗΠΑ από την Ελλάδα, σε ότι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Μακλίλαν επεσήμανε πως ''η Τουρκία έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει στην περιοχή'', προσθέτοντας πως ''θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με άλλες χώρες και να συνομιλούμε μαζί τους επίσης''.

    Κυπριακό - Σχέδιο λύσης - 12η Δεκεμβρίου ---------------------------------------- Η 12η Δεκεμβρίου δεν αποτελεί χρονική προθεσμία για τερματισμό των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού, αν μέχρι τότε δεν υπογραφεί από τις δύο πλευρές στην Κύπρο συμφωνία αρχής για τη λύση του προβλήματος.

    Αυτή παρουσιάζεται να είναι η εκτίμηση των ΗΕ, όπως έχει διατυπωθεί πρόσφατα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, τα ΗΕ σε διευκρινίσεις που έδωσαν στον Πρόεδρο Κληρίδη για το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, διατύπωσαν την εκτίμηση πως εάν δεν υπογραφεί συμφωνία αρχής, μέχρι την 12η Δεκεμβρίου, και η ε/κ και η τ/κ πλευρά είναι διατεθειμένες να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, η προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος θα συνεχισθεί.

    Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία ---------------------------- Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται την ερχόμενη Δευτέρα στις 9 το πρωί υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Στη συνεδρία αναμένεται ότι τα κόμματα θα τοποθετηθούν επί του σχεδίου λύσης του Κυπριακού, που υπέβαλε στα ενδιαφερόμενα μέρη την περασμένη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τις δύο πλευρές να του απαντήσουν μέχρι τη Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, κατά πόσον αποδέχονται τις προτάσεις του ως βάση για διαπραγμάτευση.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναμένεται στη συνεδρία της Δευτέρας να ενημερώσει του πολιτικούς ηγέτες και για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του στην Αθήνα.

    Καραμανλής - Γουέστον - Κυπριακό -------------------------------- Υπάρχει λίγος χρόνος για να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό και ''κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε αυτός ο χρόνος να αξιοποιηθεί σωστά'', δήλωσε χθες ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι υπάρχει μια καλή ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, ενώ ο κ. Γουέστον σημείωσε κατά τις ίδιες πηγές ότι η 12η Δεκεμβρίου αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να επιλυθεί το πρόβλημα.

    Στα ομόσπονδα συστήματα ανέφερε μεταξύ άλλων στον κ. Καραμανλή, ο κ. Γουέστον, πρέπει να δέχεσαι ότι πρέπει να μοιράζεσαι την εξουσία και να υπάρχει καλή πίστη μεταξύ όλων των πλευρών.

    Ο κ. Γουέστον ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία τα οποία απορρίπτουν και οι δυο πλευρές.

    Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος ΝΔ -------------------------------- Τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις της Νέας Δημοκρατίας, κυρίως για τη λειτουργικότητα του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, κατά τη διάρκεια πρωινής συνάντησης τους, στην Αθήνα.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε μία ώρα, ο κ. Καραμανλής είπε: ''Σε κάθε περίπτωση διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο Κληρίδη ότι εμείς με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την κρίσιμη καμπή θα είμαστε δίπλα και στον κυπριακό λαό και στην κυπριακή ηγεσία''.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ, ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία, όπως είπε έγινε μια ''πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη συνομιλία'', ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε τον ίδιο και τους συνεργάτες του για τις εξελίξεις και τους τρόπους προσέγγισης του σχεδίου Ανάν για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    ''Είχαμε την ευκαιρία να πούμε τις θέσεις μας, να παρουσιάσουμε τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις μας, κυρίως για τη λειτουργιότητα του προτεινόμενου σχεδίου'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

    Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος, ο Διευθυντής του Γραφείου του ΥΠΕΞ, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα Λεωνίδας Παντελίδης.

    Στις 10.45 ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    Στις 11.30 θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και στις 12.45 θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

    Θα ακολουθήσει στη μία γεύμα εργασίας από τον κ. Σημίτη προς τιμήν του Προέδρου Κληρίδη.

    Στις 5.30 το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τη ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Αλέκα Παπαρήγα, ενώ μισή ώρα αργότερα θα δεχθεί τον Πρόεδρο του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    Τέλος ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί στις 7 το απόγευμα με τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    Ντενκτάς - Ιωση - Νέα Υόρκη -------------------------- Λοιμώδης ίωση, που σύμφωνα με τους γιατρούς οφείλεται σε γρίπη, καθήλωσε τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για τουλάχιστον 2 - 3 μέρες στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Ντενκτάς επρόκειτο να αναχωρήσει από το ξενοδοχείο του, για το αεροδρόμιο Κένεντι, στις 10 το βράδυ, ώρα Κύπρου και είχε καλέσει τους δημοσιογράφους για μία αναμνηστική φωτογραφία. Αντ αυτού ήταν εκεί ο Τούρκος γιατρός Ντενίζ Κουμπασάρ κι ο ανώτερός του σύμβουλος Εργκούν Ολγκούν, που ενημέρωσαν τους Ελληνες και Τούρκους δημοσιογράφους για την αναβολή της αναχώρησής του.

    Ο δρ Κουμπασάρ μίλησε για ''ένα σύνδρομο που μοιάζει με γρίπη. Είναι λίγο ζεστός και παρουσίασε πυρετό, γι αυτό και πρέπει να παραμείνει ακόμα 2 - 3 μέρες στη Νέα Υόρκη, για ασφάλεια. Κατά τα άλλα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το καρδιοαναπνευστικό του σύστημα, την καρδιά, ή τους πνεύμονες. Όλα είναι καλά, απλά ακυρώσαμε το ταξίδι για μεγαλύτερη ασφάλεια'', ανέφερε.

    Λόρδος Χάνεϊ - Ελλάδα - Κύπρος - Επίσκεψη --------------------------------------- Επισκέψεις σε Ελλάδα και Κύπρο θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη βδομάδα ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Χάνεϊ θα επισκεφθεί την Αθήνα περί τα μέσα της ερχόμενης βδομάδας για συνομιλίες με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και προς το τέλος της βδομάδας θα βρίσκεται στην Κύπρο.

    Κατά την παραμονή του στο νησί ο κ. Χάνεϊ θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, εάν αυτός επιστρέψει μέχρι τότε στην Κύπρο.

    Ελληνας ΥΠΕΞ - Palacio ---------------------- Η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Loyola de Palacio εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ το 2004, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν θέλει να προκαταλάβει τα όσα θα συζητηθούν στην Σύνοδο Κορυφής στην Κοπεγχάγη.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντησή της με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, η κ. de Palacio είπε: ''θέλουμε να μπει ενιαία η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Κύπρος θα εισέλθει στην ΕΕ το 2004, ακριβώς όπως έχει ειπωθεί, ήδη, και οι διαδικασίες θα συζητηθούν, πιστεύω, στην Κοπεγχάγη''.

    Ο κ. Παπανδρέου, παρεμβαίνοντας, συμφώνησε με τα όσα είπε η Επίτροπος, προσθέτοντας πως ''η Κύπρος μπαίνει σε ένα δρόμο πολύ θετικό και έτσι όλοι μας αναμένουμε στις 12 Δεκεμβρίου, το πράσινο φως για την Κύπρο. Μακάρι να είναι και ενιαία. Κάνουμε κάθε προσπάθεια γι' αυτό'', πρόσθεσε.

    Ο Ελληνας Υπουργός είπε πως ''όλοι μας διακατεχόμαστε από την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση και μάλιστα το συντομότερο''.

    ΓΓ ΑΚΕΛ - Αντικατοχική εκδήλωση ΑΚΕΛ ------------------------------------ Μας αναμένουν δύσκολες μέρες και πρέπει να επιστρατεύσουμε όλη την υπομονή, την αποφασιστικότητα και τη θέλησή μας, τη σωφροσύνη και τον πατριωτισμό μας ώστε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και να μην αφήσουμε να μας λυγίσουν οι αντιξοότητες, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας χθες βράδυ σε αντικατοχική εκδήλωση του ΑΚΕΛ, για την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους που έγινε στο οδόφραγμα του ''Ορφέα'', στη Λευκωσία.

    Στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου, είπε, πρέπει να χειριστούμε συλλογικά, υπεύθυνα αλλά και με αποφασιστικότητα το σχέδιο Ανάν και τις όποιες εξελίξεις θα βρούμε μπροστά μας. Το Εθνικό Συμβούλιο, συνέχισε, πρέπει να καθοδηγηθεί στις αποφάσεις και τους χειρισμούς του από τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού που ομόφωνα έχουμε συναποφασίσει.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι μια πρώτη εκτίμηση, στην οποία προέβη σε χθεσινή συνεδρία του το Πολιτικό Γραφείο της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, είναι ότι ''το σχέδιο Ανάν περιέχει αρκετά θετικά στοιχεία, αλλά και πολλές ασάφειες, διατυπώσεις που επιδέχονται πολλαπλές ερμηνείες και αντιφατικές ερμηνείες, καθώς και σημαντικά αρνητικά στοιχεία''.

    Τέτοια στοιχεία, είπε, εντοπίζονται σε κεφαλαιώδεις πτυχές όπως είναι η λειτουργικότητα του κράτους, η διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων, η αποχώρηση των εποίκων, το θέμα της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, της γένεσης κράτους, των εξαιρέσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Εκτιμούμε, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ότι ''υπό τις περιστάσεις και έχοντας υπόψη το κλίμα στο διεθνή χώρο, θα ήταν άσοφο και λανθασμένο να απορρίψουμε συζήτηση του σχεδίου Ανάν''.

    ''Κατά τη διαπραγμάτευση του βέβαια'', είπε, ''θα πρέπει να παλέψουμε σκληρά και να διεκδικήσουμε εκείνες τις αλλαγές που είναι αναγκαίες προκειμένου να φτάσουμε σε μια δίκαιη υπό τα δεδομένα, λειτουργική και βιώσιμη λύση''.

    Εχουμε παρατηρήσει, επεσήμανε, μια τάση υπερβολικής προβολής των θετικών στοιχείων του σχεδίου Ανάν τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, μια τάση που καλλιεργεί αδικαιολόγητη ευφορία κι αυτό πρέπει να σταματήσει.

    Γιατί, πρόσθεσε, δίνει μια παραπλανητική εικόνα, αλλά και γιατί υπονομεύει τις δικές μας διαπραγματευτικές δυνατότητες.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι ούτε ''η δαιμονοποίηση του σχεδίου'' και η ''εκμετάλλευση των αρνητικών στοιχείων του σχεδίου με προφανή στόχο την απόρριψη αυτής τούτης της ομοσπονδιακής λύσης'' δεν προσφέρει καλή υπηρεσία στην υπόθεση της Κύπρου.

    ΔΗΣΥ - Σχέδιο Ανάν ------------------ Το Διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ αποφάσισε ομόφωνα σε χθεσινοβραδινή συνεδρία του να αποδεχτεί το σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό, ως βάση για διαπραγμάτευση, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.

    Ο κ. Συλλούρης είπε ότι από την αρχή της συνεδρίας ''ξεκαθαρίστηκε'' ότι η συζήτηση που θα διεξαχθεί δεν θα αφορά ''το κατά πόσον είναι καλό ή κακό το σχέδιο, αλλά απλώς εάν το δεχόμαστε ως βάση για διαπραγμάτευση''.

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι κατά τη συνεδρία επισημάνθηκαν από διάφορους ομιλητές αρνητικά και θετικά σημεία του σχεδίου, ενώ υπήρξαν και παρευρισκόμενοι που ζητούσαν διευκρινίσεις επί ορισμένα σημεία του εγγράφου.

    Ο κ. Συλλούρης είπε ότι ο ΔΗΣΥ θα εξετάσει συνολικά το σχέδιο, με τα αρνητικά και τα θετικά του σημεία, όταν θα πρέπει να τοποθετηθεί για τις αλλαγές που θα πρέπει να επιδιωχθεί να γίνουν σε αυτό κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

    ΔΗΚΟ Κερύνειας - Σχέδιο Λύσης --------------------------- Το ΔΗΚΟ Κερύνειας απορρίπτει το προτεινόμενο σχέδιο λύσης του Κυπριακού και καλεί τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, όσο και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ''να βρουν τους τρόπους και τα επιχειρήματα για να το απορρίψουν''.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του, το ΔΗΚΟ Κερύνειας θεωρεί ότι το σχέδιο δεν προτείνει ''λύση ομοσπονδίας με κατοχυρωμένα όλα τα ανθρώπινα, πολιτικά και ατομικά δικαιώματα, όπως περιλαμβάνονται στις διεθνείς διακηρύξεις, το Διεθνές Δίκαιο, και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο''.

    Με βάση το ψήφισμα του τελευταίου Επαρχιακού Συνεδρίου που έγινε τον Ιούλιο του 2000, το ΔΗΚΟ Κερύνειας επαναλαμβάνει ότι ''το προτεινόμενο σχέδιο καταπατεί κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα και ουσιαστικά αποστερεί από τους εκτοπισμένους το δικαίωμα της καθολικής επιστροφής, εγκατάστασης και περιουσίας''.

    Το ΔΗΚΟ Κερύνειας προσθέτει ότι το σχέδιο ''διατηρεί την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων, πράγμα που αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια ολόκληρης της Κύπρου, μαζί με την παρουσία των εποίκων, οι οποίοι αποτελούν την εφεδρική δύναμη του κατοχικού στρατού''.

    Το ΔΗΚΟ Κερύνειας θεωρεί ότι ''το προτεινόμενο σχέδιο διαλαμβάνει περίπλοκους μηχανισμούς λειτουργίας του 'κοινού κράτους', που είναι βέβαιο ότι θα προκαλεί συνεχή αδιέξοδα και παράλυση''.

    Ακόμα, ''με το προτεινόμενο σχέδιο δεν θυματοποιείται μόνο η επαρχία της Κερύνειας και άλλες περιοχές, αλλά τίθεται σε κίνδυνο και η ελεύθερη περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Το ΔΗΚΟ Κερύνειας καλεί τις Επαρχιακές Επιτροπές Κερύνειας όλων των κομμάτων ''να αντιδράσουν και να ζητήσουν την απόρριψη του σχεδίου λύσης Ανάν''.

    Συντοντιστική Επιτροπή Κερύνειας - Επαφές - Αθήνα ------------------------------------------------- Ευρεία αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Δήμων, Κοινοτήτων, Σωματείων και Οργανώσεων της επαρχίας Κερύνειας αποτελούμενη από τους τρείς δημάρχους της επαρχίας Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, τον Μητροπολίτη Κυρηνείας και Προέδρους Προσφυγικών Σωματείων είχε χθες επαφές με τον Ελληνα Πρεσβευτή στη Λευκωσία Χρήστο Παναγόπουλο και τον εκπρόσωπο των ΗΕ για ανθρωπιστικά θέματα Kannan Rajarathinam.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, η αντιπροσωπεία κατά τις επαφές της μετέφερε την ομόφωνη απόφαση των Κερυνειωτών ότι το σχέδιο λύσης που προτείνει ο ΓΓ του ΟΗΕ ''δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό διότι δεν κατοχυρώνεται η επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους, η αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, η έμπρακτη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων και των διεθνώς κατοχυρωμένων βασικών ελευθεριών και πολιτικών δικαιωμάτων''.

    Οπως αναφέρεται, οι επαφές των εκπροσώπων της Συντονιστικής Κερύνειας θα συνεχιστούν σήμερα στην Αθήνα όπου έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και πολιτικούς αρχηγούς της Ελλάδας. Επίσης έχει προγραμματιστεί δημοσιογραφική διάσκεψη.

    ''Σκοπός των επαφών'', αναφέρεται, ''είναι να τονιστεί η απαίτηση των Κερυνειωτών για εφαρμογή των παναθρώπινων αρχών στη διεκδίκηση λύσης και η πεποίθηση τους ότι μόνον έτσι μπορεί να επιτευχθεί μια σωστή και δίκαιη λύση του Κυπριακού''.

    Ντόρα Μπακογιάννη - Σχέδιο Ανάν ----------------------------- Η διαπραγμάτευση επί του σχεδίου λύσης του Κυπριακού που υπέβαλε ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι απαραίτητη, διότι πολλά από τα σημεία, όπως παρουσιάζονται σήμερα στο σχέδιο ''δεν οδηγούν σε λειτουργική λύση για την Κύπρο'', εκτιμά η νεοεκλεγείσα Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

    Το σχέδιο, ανέφερε ο κ. Μπακογιάννη απαντώντας σε ερωτήσεις στο περιθώριο του ετήσιου φόρουμ της εταιρείας Capital Link, που πραγματοποιήθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη, «δεν δίνει εχέγγυα επιτυχούς λειτουργίας του κράτους της Κύπρου''.

    Σχολιάζοντας το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε φόβο, ότι το στενό χρονοδιάγραμμα που ετέθη δυσκολεύει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, η οποία ωστόσο είναι απαραίτητη, διότι, όπως ανέφερε, «πολλά από τα σημεία του σχεδίου Ανάν, έτσι όπως παρουσιάζονται σήμερα, δεν οδηγούν σε λειτουργική λύση για την Κύπρο''.

    ''Το ζητούμενο για εμάς στο Κυπριακό είναι η ύπαρξη αύριο ενός κράτους το οποίο να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά εντός της ΕΕ'', πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη, για να σημειώσει ότι ''πολλά από τα στοιχεία του σχεδίου δεν μας επιτρέπουν τέτοια αισιοδοξία».

    Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για το σχέδιο, η κ. Μπακογιάννη παρατήρησε ότι κανείς δεν πρέπει να ξεκινά μια διαπραγμάτευση παρουσιάζοντας την εικόνα μιας απόλυτης ευτυχίας.

    ''Θα πρέπει απεναντίας να ξεκινά έτοιμος να διαπραγματευθεί σκληρά κι αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος του επόμενου διμήνου για την ελληνική διπλωματία'', είπε κ. Μπακογιάννη για να παρατηρήσει πως το σχέδιο «δεν δίνει εχέγγυα επιτυχούς λειτουργίας του κράτους της Κύπρου».

    Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι ο ''ελλαδικός και κυπριακός ελληνισμός θα πρέπει ενωμένοι να δώσουν μάχη στην κατεύθυνση αυτή με κριτήριο το καλό του κυπριακού λαού και μια βιώσιμη και λειτουργική λύση''.

    Πρόεδρος Κληρίδης - Ιράκ - Επιθεωρητές ΟΗΕ ---------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση ανταποκρίνεται θετικά σε οτιδήποτε ζητούν τα Ηνωμένα Εθνη προκειμένου να διευκολυνθούν οι προσπάθειές τους για αποτροπή των εντάσεων και του πολέμου, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ερωτηθείς πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα, για την απόφαση της Κύπρου να φιλοξενήσει τους επιθεωρητές των ΗΕ, πριν την μετάβασή τους στη Βαγδάτη.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του CNN κατά πόσον η φιλοξενία των επιθεωρητών των ΗΕ για το Ιράκ θα επηρεάσει την εικόνα της Κύπρου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως δεν νομίζει ότι αυτό θα επηρεάσει την εικόνα της Κύπρου αρνητικά.

    ''Εφόσον το Ιράκ έχει αποδεχθεί τους επιθεωρητές, δεν υπάρχει ένσταση από οποιονδήποτε στο να έχουν τη βάση τους εδώ στην Κύπρο'', πρόσθεσε.

    Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Δηλώσεις ------------------------ Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως ο ηγέτης του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ντενίς Μπαϊκάλ του ανέφερε, κατά τη συνάντηση που είχαν χθες στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στη Βαρσοβία, ότι προσβλέπει σε θετικές εξελίξεις στις προσπάθειες που γίνονται για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Ο κ. Ομήρου είπε πως ανέφερε στον κ. Μπαϊκάλ ότι ''αναμένουμε τη θετική ανταπόκριση της τουρκικής κυβέρνησης και την άσκηση επιδράσεων πάνω στον (Τ/Κ ηγέτη) Ραούφ Ντενκτάς για να υπάρξει μια συνολική θετική προσέγγιση του, στις προσπάθειες που θα γίνουν ή που γίνονται για λύση του Κυπριακού''.

    Οι κύριοι Ομήρου και Μπαϊκάλ εξέφρασαν τη θέληση να ξανασυναντηθούν στο μέλλον, στο πλαίσιο των συναντήσεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, καθώς στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο.

    Ερωτηθείς για τη συνάντηση του με το Γερμανό Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόϊγκεν, ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ είπε πως με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο αντάλλαξαν απόψεις πάνω στις προοπτικές που υπάρχουν για λύση του Κυπριακού, καθώς και για τη διεύρυνση, η οποία προχωρεί κανονικά, βάση των αποφάσεων των ευρωπαϊκών συλλογικών θεσμικών οργάνων, όπως επεσήμανε ο κ. Ομήρου.

    ''Η Κύπρος προχωρεί κανονικά, με τις 10 υποψήφιες χώρες ανεξάρτητα αν υπάρχει ή όχι προηγούμενη λύση. Οσον αφορά τις προοπτικές λύσης υπάρχει προσδοκία και ελπίδα να υπάρξουν εξελίξεις, αλλά δεν επεκταθήκαμε ιδιαίτερα'', ανέφερε ο κ. Ομήρου.

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, είπε πως αντάλλαξαν απόψεις πάνω στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με επίκεντρο το σχέδιο λύσης που υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν για επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Ομήρου ανέφερε ακόμη πως στο πλαίσιο της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης των αρχηγών των κομμάτων που συμμετέχουν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ρωτήθηκε από Βρετανό δημοσιογράφο πως τοποθετείται το κόμμα του απέναντι στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Ο κ. Ομήρου, απάντησε στο δημοσιογράφο ότι το ΚΙΣΟΣ έχει μια θετική αντιμετώπιση σε ότι αφορά την προοπτική της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ, νοουμένου ότι θα εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, όπως κάθε άλλη υποψήφια χώρα, θα συνεργαστεί με το ΓΓ του ΟΗΕ, στα πλαίσια των καλών του υπηρεσιών για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος που να στηρίζεται σε μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια υπηκοότητα και μια ισχυρή κρατική δομή, η οποία να δεσμεύει τη διεθνή κοινότητα και έναντι των Ευρωπαίων εταίρων.

    ''Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα ενισχύσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα, στην ευρύτερη περιοχή'', επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ.

    Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως ο κ. Μπαϊκάλ, μετά το τέλος της συζήτησης, τον ευχαρίστησε για την τοποθέτησή του αυτή.

    Eυρωβαρόμετρο - Διεύρυνση - Τουρκοκύπριοι --------------------------------------- Η συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκυκυπρίων τάσσεται υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διότι πιστεύει ότι η ένταξη θα είναι επωφελής τόσο για τις τουρκοκυπριακές περιοχές της νήσου όσο και για τους ίδιους προσωπικά.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε από το τ/κ ινστιτούτο δημοσκοπήσεων KADEM για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την περίοδο μεταξύ 1 και 20 Σεπτεμβρίου, το 88,4% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ήταν «καλό πράγμα», το 3,5% θεωρεί ότι θα ήταν «κακό πράγμα», ενώ το 7,9% απάντησε «ούτε καλό, ούτε κακό».

    Στην ερώτηση τι θα ψήφιζαν εάν αύριο γίνονταν δημοψήφισμα, κατ΄ αρχήν το 69% απάντησε ότι θα πήγαινε οπωσδήποτε να ψηφίσει, ενώ το 88% από αυτούς θα ψήφιζε υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οι Τ/Κ, σε αντίθεση με τους κατοίκους των άλλων υποψηφίων χωρών, πιστεύουν ότι αυτοί που θα επωφεληθούν λιγότερο από την ένταξη θα είναι οι πολιτικοί τους. Το 90% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι εκείνοι που θα επωφεληθούν περισσότερο από την ένταξη θα είναι οι νέοι και κυρίως αυτοί που μιλούν ξένες γλώσσες, ενώ το 86% πιστεύει ότι θα επωφεληθούν οι άνεργοι.

    Ο ενθουσιασμός για την ένταξη είναι διαφορετικός ανάλογα με τις διάφορες επαγγελματικές και θρησκευτικές ομάδες του τουρκοκυπριακού πληθυσμού. Ετσι το 60% των πιστών μουσουλμάνων θεωρεί την ένταξη «καλό πράγμα» και το 69% των ατόμων ηλικίας άνω των 55. Κάτω από το μέσο όρο κινούνται και οι κατηγορίες ατόμων με καλές σπουδές και σχολική ηλικία τουλάχιστον έως τα 20 χρόνια, όπου το 72% θεωρεί την ένταξη «καλό πράγμα».

    Παρά το έλλειμμα πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Ενωση, που υπάρχει στον τ/κ πληθυσμό, το επίπεδο των γνώσεων τους είναι σχετικά καλό, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της έρευνας. Το 19% των ερωτηθέντων απάντησε ότι γνωρίζει πολλά για την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ μόνο το 8% δήλωσε πλήρη άγνοια. Κατά τα άλλα 7 στους 10 γνωρίζουν ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι 15. Το ποσοστό αυτό είναι το ίδιο με των κατοίκων των άλλων υποψηφίων χωρών.

    Οπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ισχυρό ποσοστό των Τ/Κ που υποστηρίζει την ένταξη, πηγάζει από ένα υψηλό αίσθημα «ευρωπαϊκής ταυτότητας» που έχουν οι Τ/Κ. Το 77% των ερωτηθέντων αισθάνονται ότι είναι σε ένα ορισμένο βαθμό «Ευρωπαίοι», ενώ σε ανάλογη ερώτηση που έγινε πρόσφατα στους κατοίκους των 15 κρατών μελών μόνο το 62% δήλωσαν ότι αισθάνονται ότι είναι «Ευρωπαίοι». Πάντως, το επίπεδο «εθνικής υπερηφάνειας» των Τ/Κ (91%) είναι υψηλότερο από αυτό των κατοίκων της ΕΕ (85%). Στην ίδια ερώτηση των 74% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι είναι «αρκετά υπερήφανοι» ή «πολύ υπερήφανοι» που είναι Ευρωπαίοι (62% στην ΕΕ).

    Διεύρυνση - Δημοσκόπηση - Κύπρος ------------------------------- Το 58% των Κυπρίων θα ψήφιζε υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση αν γίνονταν δημοψήφισμα, το 25% θα ψήφιζε κατά, ενώ το 3% θα απείχε από τη διαδικασία. Η διαφορά έως το 100% είναι οι αναποφάσιστοι.

    Αυτό προκύπτει από το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης «Ευρωβαρόμετρο» που έγινε για λογαριασμό της ΕΕ στις 13 υποψήφιες χώρες μεταξύ 2 Σεπτεμβρίου και 16 Οκτωβρίου 2002. Πάντως, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση (Ανοιξη 2002) υπάρχει μια μείωση του ποσοστού που θα ψήφιζε υπέρ της ένταξης της τάξης των 7 ποσοστιαίων μονάδων.

    Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι το 47% των Κυπρίων θεωρεί την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ως «καλό πράγμα», το 34% «ούτε κακό ούτε καλό», ενώ το 12% θεωρεί «κακό πράγμα» την ένταξη. Σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, υπάρχει μια μείωση των θετικών απαντήσεων στην ένταξη κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες.

    Το 63% των ερωτηθέντων Κυπρίων πιστεύει ότι η Κύπρος θα επωφεληθεί από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ το 23% απάντησε αρνητικά.

    Εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει το 55% των ερωτηθέντων στην Κύπρο, ενώ το 32% απάντησε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη.

    Το 65% των Κυπρίων υποστηρίζει την υιοθέτηση του ευρώ ως εθνικού νομίσματος της χώρας, το 23% είναι αντίθετοι, ενώ το 13% είναι αναποφάσιστοι.

    Οι κάτοικοι των υποψηφίων χωρών με τα περισσότερα οικονομικά προβλήματα (Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία) μαζί με την Ουγγαρία, εμφανίζουν και τα υψηλότερα ποσοστά υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε περίπτωση δημοψηφίσματος. Οι Τούρκοι για παράδειγμα, θα ψήφιζαν υπέρ της ένταξης σε ποσοστό 71%.

    Υπουργός Αμυνας - Αφιξη - Δηλώσεις -------------------------------- Δεν διαλύεται η Εθνική Φρουρά και οι Ελλαδίτες αξιωματικοί θα παραμείνουν στην Κύπρο μέχρις ότου υπογραφεί σχέδιο λύσης για το Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, μετά την επιστροφή του από την Αθήνα, όπου στο περιθώριο ιδιωτικής επίσκεψης, είχε επαφές με τον Ελληνα ομόλογό του, Γιάννο Παπαντωνίου.

    ''Τίποτα δεν έχει αλλάξει αναφορικά με τις ένοπλες δυνάμεις'', ανέφερε ο Υπουργός, και πρόσθεσε: ''Αντίθετα, με τον ομόλογό μου συμφωνήσαμε, ότι μέχρι τέλους οι ένοπλες δυνάμεις όχι μόνο θα παραμείνουν αλλά και θα ενισχύονται,, διότι σε τέτοιες περιπτώσεις ιδιαίτερα αν η άλλη πλευρά δεν αποδέχεται λύση, είναι ενδεχόμενο να δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες οι οποίες θα διαταράσσουν το κλίμα που υπάρχει''.

    Σίγουρα πάντως, πρόσθεσε ο Υπουργός, ''αν τελικά εξευρεθεί λύση, η Εθνική Φρουρά θα πάρει το δρόμο της, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη λύση''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χάσικος επεσήμανε πως ''δεν σημαίνει ότι επειδή το σχέδιο είναι εισήγηση του Γενικού Γραμματέα και έχει γίνει αποδεκτό από το Συμβούλιο Ασφάλειας, την Αγγλία, την Αμερική και την Ευρώπη, ότι θα πρέπει να το αποδεχθούμε, αν και εφόσον κρίνουμε ότι δεν είναι καλό''.

    Τουρκικά αεροσκάφη - Παραβίαση εναέριου χώρου ------------------------------------------- Ανήμερα της επετείου της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους εφτά αεροσκάφη επιδείξεων της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας τύπου F5 παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κύπρου.

    Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν πως το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε παραστάσεις προς τα ΗΕ για την παραβίαση αυτή.

    Τα αεροσκάφη υπερίπταντο της παρέλασης που πραγματοποίησε στα κατεχόμενα ο στρατός κατοχής, με αφορμή την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους του Ντενκτάς.

    Ψευδοκράτος - Ψήφισμα ΚΙΣΟΣ --------------------------- Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) επέδωσε χθες ψήφισμα στις πρεσβείες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο τονίζεται ότι η παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους ''συνιστά παράβαση κάθε αρχής και δικαίου''.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΙΣΟΣ στο ψήφισμα - που επιδόθηκε από αντιπροσωπεία του κινήματος - σημειώνεται ότι η κατάθεση σχεδίου λύσης του Κυπριακού από τον ΓΓ των ΗΕ, ''συνιστά μια σημαντική στιγμή στη μακρά πορεία των προσπαθειών λύσης του κυπριακού προβλήματος''.

    Φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις - Ψήφισμα --------------------------------------------- Το ''ξεκάθαρο'' μήνυμα ότι οι φοιτητές και μαθητές της Κύπρου 19 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους του Ντενκτάς ''δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν κανένα από τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής'', περιέχει το ψήφισμα, το οποίο επέδωσαν χθες στα Ηνωμένα Εθνη οι φοιτητικές και οι μαθητικές οργανώσεις της Κύπρου.

    Σε εκδήλωση καταδίκης για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, οι φοιτητές και μαθητές υποσχέθηκαν πως ''θα συνεχίσουν να αγωνίζονται στο πλευρό του λαού για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στηριγμένης στις συμφωνίες κορυφής και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο''.

    Στο ψήφισμα οι μαθητές και οι φοιτητές ''καλούν τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ για μια ακόμη φορά να ασκήσουν όλη την επιρροή τους στην Τουρκία και στους εκπροσώπους της στην Κύπρο, έτσι ώστε να καμφθεί επιτελούς η τουρκική αδιαλλαξία και να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για επανένωση της Κύπρου και του λαού της''.

    Το ψήφισμα αναφέρεται και στο σχέδιο λύσης Ανάν. Οι φοιτητές και οι μαθητές καλούν ''τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας να διασφαλίσουν την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο, τα οποία μιλούν για ένα κράτος με μια κυριαρχία, ανεξάρτητο, ομόσπονδο, εδαφικά ακέραιο και αποστρατικοποιημένο''.

    Πετόσφαιρα - Πρωτάθλημα ---------------------- Το αήττητο της διατήρησε η πετοσφαιρική ομάδα του Παφιακού, ύστερα από τη χθεσινοβραδινή, εκτός έδρας, νίκη που πέτυχε με 3 1 σετ επί της Ομόνοιας για την πέμπτη αγωνιστική του πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας ανδρών.

    Στους άλλους χθεσινούς αγώνες, η Νέα Σαλαμίνα, εντός έδρας, επικράτησε του ΑΠΟΕΛ με 3 0 σετ, η Ανόρθωση νίκησε, εκτός έδρας, τον Διόνυσο με 3 1 σετ, ενώ στο Παραλίμνι, η τοπική Ενωση ηττήθηκε από την Αναγέννηση Δερύνειας με 3 1 σετ.

    Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος ------------------------------- Στην υψηλότερη τιμή της ημέρας και με εντυπωσιακά κέρδη σε ποσοστό 2,56% έκλεισε η χρηματαγορά στη χθεσινή τελευταία συνάντηση της εβδομάδας. Ο Γενικός Δείκτης, ακολουθώντας ανοδική πορεία σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης, ανήλθε στις 108,56 μονάδες, ενώ εκπληκτικά κέρδη παρουσίασαν ο κλάδος της Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας Ψαριών (8,08%) και της Πληροφορικής (5,36%). Μεγάλη ήταν και η άνοδος του όγκου συναλλαγών, ο οποίος διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 3,1 εκατομμυρίων λιρών.

    [11] (Κ) Συνάντηση Σημίτη - Κληρίδη

    Αρχισε γύρω στις 11.30 στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Ο κ. Σημίτης υποδέχθηκε τον Πρόεδρο Κληρίδη στα σκαλιά του Μεγάρου.

    [12] (Κ) ΠΟΜΑΚ - Σχέδιο λύσης - Ενταξη - ΕΕ

    Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως ο απόδημος κυπριακός ελληνισμός σέβεται και υποστηρίζει τις αποφάσεις του κυπριακού λαού και των δημοκρατικά εκλεγμένων αντιπροσώπων του.

    [13] (Κ) Σχέδιο Ανάν - Πρώτο ορόσημο - Επεξηγηματικό σημείωμα Ανάν

    Τα Ηνωμένα Εθνη σε καμμιά περίπτωση δεν απέκλεισαν τη δυνατότητα να συνεχιστεί και μετά την Κοπεγχάγη η προσπάθεια για συμφωνία μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου επί των κύριων άρθρων της "θεμελιώδους συμφωνίας" (Foundation Agreement), αν αυτό δεν καταστεί δυνατό πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κοπεγχάγη στις 12 Δεκεμβρίου.

    [14] (Κ) ΑΚΕΛ - Κυπριακό - Ψήφισμα - Κόφι Ανάν

    Ψήφισμα προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν απέστειλε το ΑΚΕΛ, στο οποίο επισημαίνει τη δυσφορία και διαφωνία του τόσο για την έντονη πίεση που επιχειρείται, όπως αναφέρει, να ασκηθεί σε βάρος της ε/κ πλευράς από τα ασφυχτικά χρονοδιαγράμματα που προτείνονται στο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, όσο και για ''τη σαφή διασύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου με ενδεχόμενη λύση ή μη''.

    Στο ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε από την πολιτική συγκέντρωση που οργάνωσε το ΑΚΕΛ στη Λευκωσία με αφορμή τη 19η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, διαδηλώνεται η προσήλωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων στις ειρηνικές προσπάθειες για επίτευξη λύσης του Κυπριακού, που να συνάδει με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    [15] (Κ) Τουρκία - Γκιουλ - Νέος Πρωθυπουργός

    Ο Αμντουλλάχ Γκιουλ, Αντιπρόεδρος του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης, είναι ο νέος Πρωθυπουργός της Τουρκίας.

    [16] (Κ) ΑΚΕΛ - Σχέδιο Ανάν - Δημοσιογραφική Διάσκεψη

    Το σχέδιο που κατέθεσε ο ΓΓ των ΗΕ για λύση του Κυπριακού ''είναι δυνατό να γίνει αποδεκτό ως βάση διαπραγμάτευσης, χωρίς τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και διλήμματα τα οποία θέτει'', δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης ανακοινώνοντας στους δημοσιογράφους τις αποφάσεις του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος που συνεδρίασε χθες.

    Ο κ. Κατσουρίδης εξέφρασε, τη διαφωνία του ΑΚΕΛ ''με τη διαδικασία η οποία προβλέπει ότι κατά τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης, όπου διαφωνούν οι πλευρές τη λύση να δίνει ο ΓΓ των ΗΕ''.

    [17] (Κ) Κωστής Στεφανόπουλος - Μητροπολίτης Κυρηνείας

    Την εκτίμηση ότι τυχόν αποδοχή του σχεδίου λύσης του Κυπριακού που κατέθεσε ο ΓΓ των ΗΕ, θα οδηγήσει σε 2η Μικρασιατική καταστροφή, εξέφρασε σήμερα ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος μετά από συνάντηση του στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ελληνας Πρωθυπουργός (1)

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ανέλυσαν και αξιολόγησαν σήμερα σε βάθος και στο σύνολό τους τις προτάσεις που κατέθεσε ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν για λύση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις του στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κληρίδη, που διήρκησαν σχεδόν δυο ώρες, ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι θα επιδιώξουμε μια συμφωνία στο Κυπριακό χωρίς καθυστέρηση, τονίζοντας, ωστόσο ότι δεν θα δεχθούμε κάτι που δεν είναι ικανοποιητικό.

    [19] (K) Παλάθιο - Κύπρος

    Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Λογιόλα ντε Παλάθιο εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι το σχέδιο για το Κυπριακό του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα βοηθήσει ώστε ολόκληρη η Κύπρος, ενωμένη, να ενταχθεί στην ΕΕ.

    Η κ. ντε Παλάθιο, που έφθασε το πρωί στην Κύπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, ξεκαθάρισε ακόμη πως όποια και αν είναι η περίπτωση, η Κύπρος θα γίνει μέλος της ΕΕ, σημειώνοντας πως αυτό θα διακηρυχθεί από τους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατά το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Κοπεγχάγη, το Δεκέμβριο.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ελληνας Πρωθυπουργός (2)

    Τη θέση ότι η ε/κ πλευρά θα αποφασίσει για τον τρόπο διαπραγμάτευσης και το τι θα επιδιωχθεί μέσω αυτής της διαπραγμάτευσης σε συνεχή συνεννόηση με την Ελλάδα, διατύπωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης μετά από συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε παράλληλα ότι η συγκυρία που υπάρχει τώρα για λύση του Κυπριακού θα πρέπει να αξιοποιηθεί και σημείωσε ότι χρειάζεται σύνεση, ομοψυχία και νηφάλια επιχειρηματολογία. Υπογράμμισε ακόμη πως δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό κάτι που δεν θα είναι ικανοποιητικό και λειτουργήσιμο.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η παράταση της μη λύσης ή η διχοτόμηση δεν είναι εύκολο πράγμα γιατί ενδεχομένως να οδηγήσουν σε προβλήματα, προσθέτοντας πως θα παλέψουμε τα κακώς έχοντα στο σχέδιο Ανάν.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης συμφώνησε με την αρχική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού και απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων εξέφρασε την εκτίμηση πως και οι δύο πλευρές θα θέλουν να υπάρξουν τροποποιήσεις στο σχέδιο Ανάν. Είπε ακόμη ότι εάν υπάρχει πολιτική βούληση είναι δυνατό να επιτευχθεί μια καταρχήν συμφωνία πριν τη σύνοδο της ΕΕ στην Κοπεγχάγη.

    [21] (Κ) Συγγενείς αγνοουμένων - Παγκύπρια Γενική Συνέλευση

    Την ολόψυχη υποστήριξη της κυβέρνησης στο αίτημά των συγγενών των αγνοουμένων να πληροφορηθούν με πειστικά στοιχεία για την τύχη των αγαπημένων τους, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Σε χαιρετισμό του στην Παγκύπρια Γενική Συνέλευση των συγγενών των αγνοουμένων, τον οποίο διάβασε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου, ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι ''στεκόμαστε με θαυμασμό μπροστά στην ψυχική αντοχή και καρτερικότητά τους. Δυστυχώς, για τους αγνοούμενους μας και τις οικογένειές τους το πρόβλημα των αγνοουμένων δεν αντιμετωπίσθηκε με τον αναμενόμενο τρόπο και όπως, σαφώς, καθορίζουν οι διεθνώς παραδεκτές και αναγνωρισμένες αρχές για τα ανθρώπινα δικαιώματα'', αναφέρεται στον χαιρετισμό.

    Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου, προσφωνώντας τη Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, αναφέρθηκε στο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό σημειώνοντας πως η αναφορά στο σχέδιο για τους αγνοούμενους, ''αποτελεί θετική εξέλιξη, διότι, ασχέτως αν θα γίνει ή όχι αποδεκτό στο σύνολο του αυτό το σχέδιο, δημιουργείται ένα θετικό προηγούμενο, δεδομένων των στοιχείων που αναφέρονται''.

    [22] (Κ) Κωστής Στεφανόπουλος - Μητροπολίτης Κερύνειας (2)

    O Μητροπολίτης Κερύνειας Παύλος δήλωσε ότι αποδοχή του σχεδίου Ανάν θα είναι «μια δεύτερη Μικρασιατική καταστροφή» και προειδοποίησε ότι με το προτεινόμενο σχέδιο «ούτε ένας πρόσφυγας δεν θα πάει στο σπίτι του''.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντησή του στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ο Μητροπολίτης Κερύνειας είπε ότι οι Κερυνειώτες κινητοποιούνται για όλους τους πρόσφυγες και κάλεσε την ηγεσία Ελλάδας και Κύπρου να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να απορρίψουν το σχέδιο.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλέκα Παπαρήγα

    Την αντίθεση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) στο σχέδιο του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, εξέφρασε σήμερα η ΓΓ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, ύστερα από συνάντησή της στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    [24] (Κ) Κωστής Στεφανόπουλος - Μητροπολίτης Κερύνειας (ΕΠΑΝΑΛ)

    O Μητροπολίτης Κερύνειας Παύλος δήλωσε ότι αποδοχή του σχεδίου Ανάν θα είναι «μια δεύτερη Μικρασιατική καταστροφή» και προειδοποίησε ότι με το προτεινόμενο σχέδιο «ούτε ένας πρόσφυγας δεν θα πάει στο σπίτι του''.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντησή του στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ο Μητροπολίτης Κερύνειας είπε ότι οι Κερυνειώτες κινητοποιούνται για όλους τους πρόσφυγες και κάλεσε την ηγεσία Ελλάδας και Κύπρου να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να απορρίψουν το σχέδιο.

    [25] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Νίκος Κωνσταντόπουλος

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε σήμερα ότι ''χρειάζονται σκληρές διαπραγματεύσεις με σχεδιασμένη στρατηγική προκειμένου να επιδιωχθεί η απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η λύση του Κυπριακού, στη βάση ενός ενιαίου κράτους που θα είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ και θα έχει εξασφαλισμένες θεσμικές λειτουργίες, οι οποίες θα ενσωματώνουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και δεν θα αφήνουν περιθώρια για παγίωση εξαιρέσεων''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 16 November 2002 - 18:49:21 UTC