Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-10-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Παπανδρέου - ΕΕ - Διεύρυνση - Τουρκία - Κύπρος
  • [02] (Κ) Σεμινάριο - Ισπανοί και Κύπριοι Δημοσιογράφοι - Διευρυμένη ΕΕ
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Πρόεδρος αυστριακής Βουλής - Επίσκεψη
  • [05] (Κ) Μικτή Επιτροπή Κύπρου-Επιτροπής των Περιφερειών ΕΕ
  • [06] (Κ) Κύπρος - Πρώτη Επιτροπή ΗΕ
  • [07] (Κ) Κύπρος - Τρίτη Επιτροπή ΗΕ για τις γυναίκες
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό Συμβούλιο - Εκθεση Προόδου
  • [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) ΥΠΕΞ Τουρκίας - Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κυπριακό
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος ανάσα
  • [13] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Εκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • [14] (Κ) Κύπρος - ΕΤΕ - Συμφωνίες
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Κύπρος - Τουρκία - Εκθέσεις πρόοδου
  • [16] (Κ) Κύπρος - Βρετανικές Βάσεις - Διαβουλεύσεις
  • [17] (Κ) ΕΕ - Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εξ. Υποθέσεων

  • [01] (Κ) Παπανδρέου - ΕΕ - Διεύρυνση - Τουρκία - Κύπρος

    Την αποστολή ενός θετικού μηνύματος προς την Τουρκία από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, υποστήριξε σε συνέντευξή του ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο ορισμού ημερομηνίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων, αφού το θέμα αυτό συζητηθεί με τους υπολοίπους 14 εταίρους.

    Σχολιάζοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο, ο κ. Παπανδρέου τη χαρακτήρισε ''ιστορικής σημασίας'' επισημαίνοντας όμως ότι ''δεν είναι η τελική απόφαση''.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι μέχρι την Κοπεγχάγη ''για την Κύπρο θα υπάρξει πρώτα απ΄ όλα μια πολύ σημαντική προσπάθεια, εκ μέρους του ΟΗΕ, για την επίλυση του προβλήματος με πιθανή την κατάθεση ενός σχεδίου λύσης από τον ΟΗΕ'' για να προσθέσει ότι ''στην τελική ευθεία οι αποφάσεις των 15, που βεβαίως σύμφωνα με το Ελσίνκι η μη επίλυση του προβλήματος δεν θα πρέπει να σταματήσει την ένταξη της Κύπρου, αλλά και αυτό ακόμα θέλει να το σιγουρευτούμε με τις απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις που θα κάνουμε''.

    [02] (Κ) Σεμινάριο - Ισπανοί και Κύπριοι Δημοσιογράφοι - Διευρυμένη ΕΕ

    Σεμινάριο με θέμα ''Ισπανία και Κύπρος: αντιμετωπίζοντας την πρόκληση μιας διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ενωσης'' θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, στις 15 και 16 Οκτωβρίου, με συμμετοχή Ισπανών και Κυπρίων δημοσιογράφων.

    Το σεμινάριο διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ισπανία, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κύπρου στην Ισπανία, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και την Ενωση Συντακτών Κύπρου.

    Θα πάρουν μέρος 13 δημοσιογράφοι από την Ισπανία και αριθμός Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι πληροφορίες για σχέδιο λύσης στο Κυπριακό το Νοέμβριο, η πρωτοβουλία του Λουξεμβουργιανού Ευρωβουλευτή Ζακ Πόος και άλλες αντιδράσεις για την έκθεση προόδου της Κομισιόν για Κύπρο και Τουρκία προβάλλονται στα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου. Η ομιλία του Υπουργού Οικονομικών για τον Προϋπολογισμό 2003 ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, προεκλογικά και αμυντικά θέματα προβάλλονται επίσης στα πρωτοσέλιδα.

    Η ''Αλήθεια'' κάτω από τον τίτλο ''Παίρνει σειρά το σχέδιο λύσης'' γράφει ότι ολοένα και πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ο διεθνής παράγοντας θα επιστρέψει αμέσως μετά τις τουρκικές εκλογές για να υποβάλει σχέδιο λύσης του Κυπριακού ώστε να υπάρξει ρύθμιση του προβλήματος πριν την ένταξη στην ΕΕ. Επικαλείται ασφαλείς πληροφορίες από το Μικρό Πολιτικό Γραφείο της Επαλξης για Ανασυγκρότηση του Κέντρου του Κύπρου Χρυσοστομίδη και γράφει ότι και η κίνηση αυτή προσανατολίζεται προς υποστήριξη της υποψηφιότητας του Γιαννάκη Ομήρου.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Δίνουν πιστοποιητικά χωρίς έλεγχο'' αναφέρει πληροφορίες της για ''σκάνδαλο στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών με αυτοκίνητα ενοικιάσεως'', τα οποία δεν περνούν από τον έλεγχο όπως επιβάλλει η σχετική νομοθεσία αλλά τα έγγραφά τους τα παρουσιάζουν δεόντως ελεγμένα και κατάλληλα για κυκλοφορία. Επανέρχεται με το θέμα της ''ευνοιοκρατίας'' στις αθλητικές εξετάσεις των υποψηφίων εθελοντριών Υπαξιωματικών και γράφει ότι το Υπουργείο Αμυνας προχωρεί σε επαναδιεξαγωγή των εξετάσεων.

    Ο ''Πολίτης'' έχει τίτλο ''Ετσι μπαίνουμε στην Ευρώπη;'' Αναφέρεται σε ''βουνά απορριμμάτων κρεοπωλείων στο Βατί Λεμεσού'' και γράφει ότι ''οι αρμόδιοι δηλώνουν άγνοια'' για την εν λόγω ''εγκληματικά απερίσκεπτη απόρριψη υπολειμμάτων από σφαγεία''. Γράφει ακόμη ότι σε μια ''προσπάθεια να μην της επιρριφθούν ευθύνες για το πάγωμα του εξοπλιστικού προγράμματος απόκτησης κατασκοπευτικών αεροσκαφών από την Εθνική Φρουρά'' η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας ζήτησε χθες το λόγο από την κυβέρνηση γιατί αυτό δεν προχώρησε όπως η ίδια είχε υποδείξει.

    ''Η Σημερινή'' έχει κύριο τίτλο ''Επινίκιοςεκβιασμός'' γράφει ότι με εκβιαστικό τρόπο στη λογική του ''take it or leave it'' θα κινηθεί ο ξένος παράγοντας στο Κυπριακό, καταθέτοντας σχέδιο λύσης και με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν από τη σύνοδο της Κοπεγχάγης. Αλλού γράφει ότι έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης να εφεσιβάλει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην ολομέλεια του σώματος αναφορικά με την προβολή της πολιτικής διαφήμισης από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' έχει κύριο τίτλο ''Επιχείρηση επιβολής του Σχεδίου Λύσεως'' και γράφει ότι με πρωταγωνιστές τους Χάνεϊ και Γουέστον στο παρασκήνιο οι Αγγλοαμερικανοί ενεργοποιούνται ασκώντας πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις για να υποβληθεί από τον ΟΗΕ έγγραφο για συνολική συμφωνία το Νοέμβριο. Αναφέρεται ακόμα στην ομιλία του Υπουργού Οικονομικών για τον Προϋπολογισμό του 2003 ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής και γράφει ότι τη χαρακτήρισε το ''έντονο προεκλογικό χρώμα''.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Βόμβες μετά την ευφορία'' γράφει ότι ο ευρωβουλευτής Ζακ Ποος, μια μέρα μετά τη θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, προβλέπει σχέδιο λύσης στο Κυπριακό ''το δέχεστε ή το απορρίπτετε'' και επαναφέρει το βελγικό μοντέλο. Αλλού αναφέρεται στην εκδήλωση των γυναικών της Βουλής για τον καρκίνο του μαστού, καθώς και στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, η οποία αποφάσισε να εξετάσει την εφαρμογή του προγράμματος ''τυφλός έλεγχος'' για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα της ότι ''η Ελλάδα πρωτοστατεί στην τουρκική ευρωπαϊκή προοπτική'' και αναφέρεται στη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας ότι δεν βλέπει οποιοδήποτε λόγο να μην δοθεί το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη ημερομηνία στην Τουρκία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Προβάλλει πρωτοσέλιδα τη δημοσιογραφική διάσκεψη της θεραπευτικής κοινότητας εξαρτημένων ατόμων ''Τόλμη'' κατά την οποία λέχθηκε ότι το πρόβλημα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, ότι ολοένα και νεαρότεροι είναι οι χρήστες, ενώ οι επιλογές τους περιλαμβάνουν και τα σκληρά ναρκωτικά.

    Η εβδομαδιαία ''Cyprus Weekly'' σημειώνει στον κύριο τίτλο της την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανοίγει την πόρτα στην Κύπρο για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Προβάλλει ακόμη δημοσιογραφική της έρευνα για δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας ''Sunday Mirror'' στο οποίο αναφέρεται ότι νεαρή Βρετανίδα έκανε έκτρωση στην Κύπρο το ''παραμορφωμένο'' της παιδί (εξαιτίας της έκθεσης του παππού της σε ραδιενέργεια πριν από 45 χρόνια) και γράφει ότι η κλινική απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι το αγέννητο βρέφος ήταν παραμορφωμένο.

    [04] (Κ) Πρόεδρος αυστριακής Βουλής - Επίσκεψη

    [05] (Κ) Μικτή Επιτροπή Κύπρου-Επιτροπής των Περιφερειών ΕΕ

    Η πρώτη συνάντηση της Μικτής Επιτροπής Κύπρου-Επιτροπής των Περιφερειών Ευρωπαϊκής Ενωσης πραγματοποιείται την ερχόμενη Δευτέρα στις 10.30 το πρωί, στο ξενοδοχείο Φόρουμ στη Λευκωσία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωσης Δήμων Κύπρου, στην εναρκτήρια τελετή, θα απευθύνει χαιρετισμό ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών Jean Louis Joseph. Από την πλευρά των δύο αντιπροσωπειών που συνθέτουν τη Μικτή Επιτροπή θα μιλήσουν οι δύο συμπρόεδροι, Μιχαλάκης Ζαμπέλας και Karl Heinz Klar.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μετά το τέλος του πρώτου μέρους της εκδήλωσης, στις 12.15, θα δοθεί στο χώρο της συνάντησης δημοσιογραφική διάσκεψη από τους κυρίους Ζαμπέλα και Klar.

    ''Η λειτουργία της Μικτής Επιτροπής Κύπρου-Επιτροπής των Περιφερειών Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται ότι θα αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη για την προετοιμασία των τοπικών αρχών της Κύπρου, ενόψει της ένταξης αλλά και για ενίσχυση των σχέσεών μας με την Επιτροπή των Περιφερειών, που αποτελεί το κορυφαίο θεσμικό όργανο για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές της ΕΕ στην οποία θα συμμετέχει και η Κύπρος μετά την ένταξη'', αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ενωση Δήμων Κύπρου.  

    [06] (Κ) Κύπρος - Πρώτη Επιτροπή ΗΕ

    Την επικαιρότητα της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για πλήρη αποστρατικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επεσήμανε ο αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Πρώτη Επιτροπή, Γιώργος Χριστοφίδης, σε χθεσινή του ομιλία, τονίζοντας ότι αποτελεί μια γνήσια προσφορά για ειρήνη στο νησί και σε ολόκληρη την περιοχή.

    Ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε στις απευθείας διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για επίτευξη δίκαιης, λειτουργικής και μόνιμης λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και είπε ότι το θέμα της ασφάλειας είναι μεγίστης σημασίας για την κυβέρνηση και το λαό της Κύπρου.

    Παρά τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή σχεδόν του 40% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάτω από τη μόνιμη απειλή περίπου 40.000 κατοχικών στρατευμάτων που βρίσκονται στο νησί, η Κύπρος καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ολοκληρώσει τη διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Οτάβας πριν από το τέλος του χρόνου.

    [07] (Κ) Κύπρος - Τρίτη Επιτροπή ΗΕ για τις γυναίκες

    Την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Κύπρο στα γυναικεία θέματα και τη βελτίωση που έχει επέλθει στη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, υπογράμμισε η αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Τρίτη Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών Πηνελόπη Ερωτοκρίτου, μιλώντας στην ολομέλεια της Επιτροπής.

    Η κ. Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε στις θετικές μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία περί οικογένειας και εργασίας, ώστε να συνάδει τόσο με τη Συνθήκη για την κατάργηση κάθε είδους διάκρισης εναντίον των γυναικών όσο και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είπε επίσης ότι στον τομέα της προώθησης της ισότητας των φύλων η Κύπρος προχώρησε φέτος με ένα πρόγραμμα Ενίσχυσης της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, το οποίο αποσκοπεί στην ανάπτυξη, υποστήριξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας των γυναικών.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό Συμβούλιο - Εκθεση Προόδου

    Το Υπουργικό Συμβούλιο συνήλθε σε έκτακτη συνεδρία σήμερα και ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας για την έκθεση της Κομισιόν σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στη σχετική δήλωση προέβη μετά τη συνεδρία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος ανέφερε ότι έγινε ''ανασκόπηση της δουλειάς που πρέπει να γίνει μέχρι τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, οπότε αναμένεται η ολοκλήρωση'' της ενταξιακής πορείας της Κύπρου.

    Οπως ανέφερε, στη συνεδρία εντοπίστηκαν τα ζητήματα που εκκρεμούν και τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν για να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα το Δεκέμβριο.

    Μέσα σε αυτά τα πλαίσια ο κ. Βασιλείου, είπε ο Εκπρόσωπος, θα πραγματοποιήσει χωριστές συσκέψεις με διάφορα εμπλεκόμενα υπουργεία για τις εκκρεμότητες που τα αφορούν.

    Επίσης αποφασίστηκε όπως για θέματα, η επίλυση των οποίων δεν εμπίπτει στην κυβερνητική δραστηριότητα αλλά εμπλέκει και άλλους φορείς (π.χ. Τοπική Αυτοδιοίκηση), πραγματοποιηθούν χωριστές συσκέψεις υπό την προεδρία του Προέδρου στο Προεδικό Μέγαρο για να δρομολογηθούν μη αναστρέψιμα χρονοδιαγράμματα για οριστική επίλυσή τους.

    [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 11/10/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7407          1,7511
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7162          1,7264
    Λίρα Αγγλίας                     1,0992          1,1057
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     212,9255        214,6289
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1324          3,1574
    Δολάριο Καναδά                     2,7206          2,7423
    Κορώνα Δανίας                     12,9130         13,0163
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,6562         12,7574
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8509         15,9777
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5438          2,5641
    

    [10] (Κ) ΥΠΕΞ Τουρκίας - Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κυπριακό

    Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «υιοθετήσει μιαν εποικοδομητική στάση με την οποία θα συμβάλει στη διαδικασία επίλυσης (του Κυπριακού)».

    [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία

    Αν θα δοθεί κάτι στην Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο, μάλλον θα είναι μια ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ, η οποία θα ισχύσει μόνο εάν η Τουρκία κάνει ορισμένα πράγματα που θέλει η ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους της ΕΕ, αλλά είπε πως "αν θα δοθεί κάτι, υπολογίζω ότι θα είναι μια ημερομηνία η οποία θα ισχύσει μόνο εάν η Τουρκία κάνει ορισμένα πράγματα που θέλει η ΕΕ''.

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος ανάσα

    Ανοδος ανάσα, ύστερα από τις συνεχείς πτώσεις των τελευταίων ημερών, σημείωσε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη σημερινή τελευταία συνάντηση της εβδομάδας. Ο Γενικός Δείκτης, ως αποτέλεσμα των σημαντικών κερδών που κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές, σημείωσε σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 1,41%, κλείνοντας στις 80,45 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρουσιάστηκε ιδιαίτερα αυξημένη, αφού ανήλθε στις 920 χιλιάδες λίρες, ποσό που αποτελεί το υψηλότερο του ημερήσιου όγκου κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

    [13] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Εκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία συστήνει προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης.

    [14] (Κ) Κύπρος - ΕΤΕ - Συμφωνίες

    Η Κύπρος και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) υπέγραψαν σήμερα τρεις συμφωνίες για μακροχρόνια δάνεια συνολικού ύψους 220 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων προτεραιότητας μέσα στα πλαίσια της προενταξιακής χρηματοδότησης της Κύπρου.

    ''Οι συμφωνίες είναι μία αναγνώριση ότι η Κύπρος είναι ήδη μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας,'' δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΤΕ Φιλίπ Μέισταντ σε διάσκεψη Τύπου μετά την υπογραφή των συμβολαίων.

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Κύπρος - Τουρκία - Εκθέσεις πρόοδου

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα ότι η Κύπρος με σωστή πολιτική και με σοβαρότητα μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα εμπόδια που έπεται να ακολουθήσουν, καθώς και τις όποιες τουρκικές αντιδράσεις.

    ''Εχουμε αποδείξει ότι όταν είμαστε συγκεντρωμένοι στην προσπάθειά μας, με σιγουριά και σοβαρότητα και οπλισμένοι με μια σωστή πολιτική μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δυσκολίες'' είπε. Προειδοποίησε ωστόσο να μην ''υπερβάλλουμε αυτές τις δυσκολίες''.

    [16] (Κ) Κύπρος - Βρετανικές Βάσεις - Διαβουλεύσεις

    Σημαντική πρόοδος επετεύχθη στις διήμερες, πολύωρες και εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κύπρου και της Βρετανίας, που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο, για το θέμα του καθεστώτος των λαθρομεταναστών που διαμένουν στις Βρετανικές Βάσεις, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

    Επίσης, εκτιμάται ότι στις προσεχείς λίγες μέρες θα υπάρξει συμφωνία επί του θέματος. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν ακόμα κάποιες πτυχές του θέματος που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

    [17] (Κ) ΕΕ - Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εξ. Υποθέσεων

    ''Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα αναβαθμίσει το ρόλο της Ενωσης στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου'', ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Νίκος Αναστασιάδης σε παρέμβαση του στη Συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων των χωρών μελών της ΕΕ και των υποψήφιων για ένταξη χωρών, η οποία άρχισε χθες στην Κοπεγχάγη.

    Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε πως ''η Κύπρος, λόγω των άριστων σχέσεων της με τις γειτονικές αραβικές χώρες και το Ισραήλ, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ στη Μεσόγειο''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 11 October 2002 - 17:49:13 UTC