Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-10-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - ΑΠΟΕΛ - Ηττα
  • [02] (K) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - EΕ - Κύπρος - Τουρκία
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Κάιρο
  • [05] (Κ) Συνέδριο Συντηρητικού Κόμματος - Κύπρος
  • [06] (Κ) Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων - Κύπρος - Συνέδριο
  • [07] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Φυσικό αέριο
  • [08] (Κ) Κύπρος - Ιρλανδία - Συμφωνία - INTRASTAT
  • [09] (Κ) Πρεσβευτής Ιρλανδίας - Εκθεση Προόδου - Κύπρος
  • [10] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Διάσκεψη για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ
  • [13] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Επιστροφή - Δηλώσεις
  • [14] (Κ) Πρεσβευτής Κύπρου στη Γαλλία - Διαπιστευτήρια
  • [15] (Κ)Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΕΕ - Adriaan van der Meer
  • [16] (Κ) Ολομέλεια - Υπουργός Οικονομικών-Κρατικός Προϋπολογισμός
  • [17] (Κ) Τουρκία - Εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • [18] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) Ζακ Ποος - ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Νέες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές
  • [21] (Κ) Εκπρόσωπος - ''Μιλιέτ - Παπανδρέου - Γκιουρέλ
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΕΕ - Adriaan van der Meer - Εκθεση

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - ΑΠΟΕΛ - Ηττα

    Βαριά ήττα με 92 62 γνώρισε χθες βράδυ η καλαθοσφαιρική ομάδα του ΑΠΟΕΛ από την Ακαντεμίκ Σόφιας για το Πρωτάθλημα Κυπέλλου Ευρώπης Νότιας Περιφέρειας.

    [02] (K) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - EΕ - Κύπρος - Τουρκία

    Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών καλωσορίζει τη χθεσινή γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διεύρυνση και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις εκθέσεις προόδου για ένταξη δέκα χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, οι αντιδράσεις της κυπριακής, ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης στο θέμα αυτό, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, το παρασκήνιο γύρω από τις προσεχείς προεδρικές εκλογές και οι εξελίξεις στην Αστυνομία, είναι τα κύρια θέματα στις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Κράτος υπό ένταξη στην ΕΕ η Κύπρος'' γράφει ότι κράτος υπό ένταξη στην ΕΕ θεωρείται από χθες η Κύπρος μετά τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία τόσο της Κύπρου όσο και άλλων εννέα χωρών. Η ''Α'' σημειώνει επίσης ότι στην έκθεση για την Τουρκία δεν γίνεται σύσταση για ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Αλλού γράφει ότι σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Αρχηγείο Αστυνομίας, ο Αρχηγός Τάσος Παναγιώτου έκανε έκκληση να αφεθεί η Αστυνομία μακριά από πολιτικές παρεμβάσεις για να μπορέσει να επιτελέσει απερίσπαστη το έργο της, ενώ αποφασίστηκαν μέτρα για μια πιο αποτελεσματική Αστυνομία.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Με κλειστά χαρτιά ο Κασουλίδης'', ότι κλειστά τα χαρτιά του και αδιευκρίνιστες τις προθέσεις του κρατά ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης ως προς τη στάση του στις προεδρικές εκλογές, τη στιγμή που ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εμφανίζεται βέβαιος ότι η πρόταση της υπέρβασης και υποστήριξης της υποψηφιότητας Ομήρου θα υπερψηφιστεί στη σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου στις 23 Οκτωβρίου. Αλλού αναφέρει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης συγκεκριμενοποίησε την ημερομηνία (εντός Μαρτίου) τροποποίησης του συντάγματος προκειμένου να εναρμονισθεί πλήρως η νομοθεσία της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τάχθηκε υπέρ της διενεργείας δημοψηφίσματος.

    ''Ο Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Καλή αρχή, ναι στην Κύπρο όχι στην Τουρκία'' γράφει ότι η τοποθέτηση της Κομισιόν για την Κύπρο ήταν θετική, ενώ για την Τουρκία αρνητική. Σημειώνει ότι η απόφαση για την Κύπρο προκάλεσε την ικανοποίηση σε Λευκωσία και Αθήνα χωρίς όμως να υπάρξουν θριαμβολογίες, αφού απομένει να υπερπηδηθεί ακόμα ο πονοκέφαλος του ιρλανδικού δημοψηφίσματος της 19ης Οκτωβρίου αλλά και η πολιτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αλλού γράφει ότι για πρώτη φορά ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έδωσε το παρών του στη δεξίωση γνωριμίας με το νέο Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κύπρο στους χώρους της Πρεσβείας.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Πρωτιά με απειλές'', γράφει ότι η Κύπρος έκανε χθες ένα σημαντικό βήμα για την ένταξη της στην ΕΕ. Η πρωτιά της Κύπρου στην Ευρώπη συνοδεύτηκε με αυστηρές τουρκικές προειδοποιήσεις προς την ΕΕ, που προσλαμβάνουν διαστάσεις απειλών. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι το πράσινο φως για εισαγωγή ξένου νοσηλευτικού προσωπικού άναψε το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να επιλυθεί το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης νοσοκόμων που ταλανίζει για πολλά χρόνια τις ιδιωτικές κλινικές και εμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία τους. Η εισαγωγή ξένου νοσηλευτικού προσωπικού κρίθηκε αναγκαία ενόψει της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας για τις ιδιωτικές κλινικές από την 1η Ιανουαρίου 2003.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Βλέπουν λύση το Δεκέμβρη'' γράφει ότι κοινοτικοί κύκλοι θεωρούν ότι το Κυπριακό θα λυθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και πιέζουν για υποβολή εγγράφου συνολικής συμφωνίας από τον ΟΗΕ. Γράφει ακόμη ότι οι Ουάσινγκτον διαβεβαιώνει πως το σχέδιο λύσης θα κατατεθεί μετά τις εκλογές στην Τουρκία και ότι το σκληρό πάρε - δώσε θα διαδραματιστεί πριν και κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει οριστικοποιήσει τη σύνθεση των δύο τεχνικών επιτροπών για το Κυπριακό, η σύσταση των οποίων αποφασίστηκε στις επαφές του στη Νέα Υόρκη. Προσθέτει ότι οι επιτροπές θα αποτελούνται από νομικούς εμπειρογνώμονες.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει, με τίτλο ''Ικανοποίηση και αγωνία'', ότι ικανοποίηση εκφράζουν Ελλάδα και Κύπρος για το γεγονός ότι η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι θετική για την Κύπρο, ωστόσο αγωνία διατυπώνεται για την τελική απόφαση, για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η οποία θα ληφθεί στις 12 Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη. Αλλού αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι δεν είναι παράδοξο το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις φέρουν τη βάση του ΑΔΗΚ να τοποθετείται υπέρ της υποψηφιότητας του Τάσσου Παπαδόπουλου, αφού τα περισσότερα μέλη του προέρχονται από το ΔΗΚΟ.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο ''ΕΕ, ερχόμαστε!'' ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε σύσταση για ένταξη δέκα χωρών στην Ενωση, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, ενώ εκτός παραμένει η Τουρκία, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αγκυρας που δια μέσου του Υπουργού Εξωτερικών Σιουκρού Σινά Γκιουρέλ απειλεί ότι η ΕΕ θα επισφραγίσει τη διαίρεση της Κύπρου εάν την εντάξει χωρίς λύση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι η ΕΕ αποφάσισε να παραχωρήσει στην Κύπρο κονδύλι ύψους 90 εκατ. ευρώ τον επόμενο χρόνο στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού για έργα αναδόμησης στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Κάιρο

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης

    [05] (Κ) Συνέδριο Συντηρητικού Κόμματος - Κύπρος

    Μιλώντας σε εκδήλωση για την Κύπρο, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο περιθώριο του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπόρνμουθ, ο σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Ακραμ, εξέφρασε την ικανοποίηση και τη χαρά του για το ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανακοίνωσε χθες ότι η Κύπρος, μαζί με εννέα άλλες χώρες, πληροί τα κριτήρια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [06] (Κ) Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων - Κύπρος - Συνέδριο

    Το κυπριακό Τμήμα Τελωνείων εργάζεται εδώ και καιρό με την πολύτιμη βοήθεια του αντίστοιχου στις ΗΠΑ για να αυξήσει τους ελέγχους του, με σκοπό τον εντοπισμό όπλων ή άλλων μέσων μαζικής καταστροφής, δήλωσε σε εισαγωγική ομιλία ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, κατά την έναρξη Περιφερειακού Συνεδρίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων (ΠΟΤ), με θέμα ''Ασφάλεια και διευκόλυνση στη διεθνή αλυσίδα εμπορίου'', που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην Κύπρο.

    ''Η Κύπρος ως χώρα που θα ενταχθεί στην ΕΕ, λαμβάνει πολύ στα σοβαρά τις υποχρεώσεις της για εισαγωγή νομοθεσιών και διαδικασιών στον τομέα των τελωνείων, που να είναι εναρμονισμένες με το κοινοτικό κεκτημένο'', είπε ο κ. Κληρίδης.

    [07] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Φυσικό αέριο

    Το φυσικό αέριο είναι μείζονος σημασίας θέμα για την Κύπρο, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, σημειώνοντας ότι θα πρέπει μέσα στις προσεχείς λίγες εβδομάδες να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ''για να προλάβουμε να φέρουμε φυσικό αέριο, έγκαιρα στην Κύπρο'', όπως είπε.

    [08] (Κ) Κύπρος - Ιρλανδία - Συμφωνία - INTRASTAT

    Κύπρος και Ιρλανδία υπέγραψαν το μεσημέρι συμφωνία που προνοεί την παροχή από τις ιρλανδικές Αρχές στην Κυπριακή Δημοκρατία του μηχανογραφημένου συστήματος INTRASTAT.

    Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Τρυφωνίδης και η Επίτροπος της Ιρλανδικής Επιτροπής Προσόδων Josephine Feehily.

    [09] (Κ) Πρεσβευτής Ιρλανδίας - Εκθεση Προόδου - Κύπρος

    [10] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 10/10/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7407          1,7511
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7234          1,7337
    Λίρα Αγγλίας                     1,1008          1,1074
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     212,6023        214,3031
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1366          3,1616
    Δολάριο Καναδά                     2,7398          2,7617
    Κορώνα Δανίας                     12,9197         13,0230
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,6964         12,7979
    Κορώνα Σουηδίας                   15,9583         16,0859
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5434          2,5637
    

    [11] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Διάσκεψη για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα

    Η Δωδέκατη Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διοργανώνει στην Κύπρο από τις 17 έως τις 19 Οκτωβρίου 2002 την Εναρκτήρια Διευρωπαϊκή Διάσκεψη με αντικείμενο το ''Συντονισμό των Ευρωπαϊκών Πληθυσμιακών Βάσεων Δεδομένων με σκοπό την Ερευνα σε Παθήσεις με Γενετική Προδιάθεση''.

    Ερευνητές και από τις πέντε ηπείρους, οι οποίοι ασχολούνται με τα ανθρώπινα γονιδιώματα έχουν δηλώσει συμμετοχή, ενώ όπως ανακοινώθηκε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπήσει ο Διευθυντής του Τμήματος Ερευνας της ΕΕ Δρ Trias Quintana.

    Παρουσιάζοντας το αντικείμενο της Διευρωπαϊκής Διάσκεψης, η Ανδρειανή Οδυσσέως, Μέλος της Ευρωπαϊκής Καθοδηγητικής Επιτροπής για την Ερευνα στο Ανθρώπινο Γονιδίωμα, είπε ότι άμεσος στόχος της διάσκεψης είναι ''η ανασκόπηση των ερευνητικών προγραμμάτων για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ευρώπη''.

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ

    Τη διολίσθησή της σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τιμών συνέχισε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία δέχθηκε σημαντικές πιέσεις από τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,39%, υποχωρώντας στις 79,33 μονάδες, τιμή που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ για την τελευταία τετραετία. Αυξημένη, σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες, παρουσιάστηκε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 677 χιλιάδες λίρες.

    [13] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Επιστροφή - Δηλώσεις

    Με τη διαβεβαίωση τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν ότι η Κύπρος είναι μια από τις χώρες που εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επέστρεψε σήμερα στην Κύπρο ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Γιώργος Βασιλείου.

    Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο κ. Βασιλείου υπέδειξε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η πολιτική ηγεσία της Κύπρου πρέπει να εργαστεί για τη διασφάλιση της ''άνευ εμποδίων'' πολιτικής απόφασης για την ένταξη της Κύπρου, η οποία θα ληφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο.

    [14] (Κ) Πρεσβευτής Κύπρου στη Γαλλία - Διαπιστευτήρια

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ διαβεβαίωσε για την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Η διαβεβαίωση δόθηκε σε ιδιαίτερη ακρόαση που είχε ο νέος Πρεσβευτής της Κύπρου στο Παρίσι Μηνάς Χατζημιχαήλ αφού επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο Σιράκ, σε επίσημη τελετή στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

    Μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων, ο κ. Χατζημιχαήλ έγινε δεκτός σε ιδιαίτερη ακρόαση από τον Πρόεδρο Σιράκ παρουσία της Υπουργού Εντεταλμένης για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Noelle Lenoir, του Γενικού Γραμματέα της Γαλλικής Προεδρίας Michel de Bonnecorse και του Διπλωματικού Συμβούλου του Προέδρου Jean-Marc de la Sabliere.

    [15] (Κ)Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΕΕ - Adriaan van der Meer

    Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Πρέσβης Adriaan van der Meer επισκέφθηκε το απόγευμα το Προεδρικό Μέγαρο όπου παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη την Εκθεση Προόδου για την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ευρωπαική οικογένεια.

    ''Εκ μέρους της ΕΕ θα ήθελα να σας παραδώσω ένα σημαντικό έγγραφο για το μέλλον της ΕΕ, και της Κύπρου ειδικότερα'', είπε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. van der Meer.

    [16] (Κ) Ολομέλεια - Υπουργός Οικονομικών-Κρατικός Προϋπολογισμός

    Ως ''εξαιρετικές'' χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης τις επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας, παρουσιάζοντας σήμερα, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων και με την παρουσία των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2003.

    ''Μεγαλύτερο όμως επίτευγμα'', δήλωσε ο κ. Κληρίδης, ''θεωρώ την αναμενόμενη επιτυχή ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων'', προσπάθεια στην οποία, πρόσθεσε ο Υπουργός, ''η Κύπρος βρήκε ενεργό συμπαραστάτη την κυβέρνηση της Ελλάδας και τον ελληνικό λαό''.

    Ο κ. Κληρίδης εξέφρασε την ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη της κυπριακής κυβέρνησης ''για την αθόρυβη, αλλά πολύτιμη συμβολή της κυβέρνησης της Ελλάδας στο δύσκολο έργο της εναρμόνισης''.

    [17] (Κ) Τουρκία - Εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίζουν ρόλο στη λήψη των αποφάσεων που λαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τη διεύρυνση, δηλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τζόναθαν Φολ, σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε για το θέμα της τουρκικής υποψηφιότητας.

    Ερωτηθείς σχετικά με την απογοήτευση που εξέφρασε το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών για την απόφαση της Κομισιόν να μην προτείνει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι: "διάβασα τη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τη βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα."

    [18] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            79,33  (-1,39)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    677.693
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   430.113    298,53  (-2,08)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    319.549     82,01  (-2,32)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     93.991     76,06  (-0,69)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     16.749     18,57  (-2,77)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     19.069     59,86  (-1,07)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      7.105     93,65  (-2,07)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     16.652     18,34  (-1,13)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     70.383     58,71  (-0,44)
    Ετ. Πληροφορικής              £     13.394      3,11  (-4,01)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      6.102     14,35  ( 1,41)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        500     14,93  (-0,27)
    Ξενοδοχεία                    £     12.620     45,66  ( 0,13)
    Αλλες Εταιρείες               £     80.462     78,57  (-1,44)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [19] (Κ) Ζακ Ποος - ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία

    Εάν η Τουρκία προσαρτήσει το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου μπορεί να ξεχάσει την ένταξή της στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο εισηγητής στο Ευρωκοινοβούλιο για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Ζακ Ποος.

    Ο κ. Ποος σημείωσε ότι μια χώρα δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ έχοντας προσαρτήσει παράνομα ένα έδαφος και τόνισε ότι πρέπει, σύμφωνα και με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, να είναι σεβαστεί η εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

    ''Η Τουρκία δεν θα μπορεί να ενταχθεί στην Ενωση'' εφόσον προχωρήσει με την προσάρτηση, σημείωσε ο Λουξεμβουργιανός Ευρωβουλευτής.

    Ο κ. Ποος, ο οποίος θα επισκεφθεί την Κύπρο στο τέλος αυτού του μήνα για συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους και βουλευτές, εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει τώρα ένα μομέντουμ για λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας πως η πλειοψηφία των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πιστεύει πως το καλύτερο σενάριο θα ήταν η λύση πριν την ένταξη.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Νέες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές

    Τη σύσταση και λειτουργία δύο νέων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, για την Εγκληματικότητα τη μια και για το Φάκελο της Κύπρου την άλλη, αποφάσισε η Επιτροπή Επιλογής της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Οπως ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στην Ολομέλεια, πριν από την ημερήσια διάταξη του νομοθετικού της έργου, Πρόεδρος της Επιτροπής για την Εγκληματικότητα θα είναι, κατά τη Β΄ και Γ΄ Σύνοδο της παρούσας βουλευτικής περιόδου, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Παπακώστας και, κατά την Δ΄ και Ε΄ Σύνοδο, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίκκος Ερωτοκρίτου.

    Μέλη της Επιτροπής αυτής έχουν ορισθεί οι Βουλευτές Κίκης Γιάγκου και Γιαννάκης Θωμά από το ΑΚΕΛ, Κώστας Κωνσταντίνου και Νίκος Τορναρίτης από το ΔΗΣΥ και Μάριος Ματσάκης από το ΔΗΚΟ.

    [21] (Κ) Εκπρόσωπος - ''Μιλιέτ - Παπανδρέου - Γκιουρέλ

    Υπέρ της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τάσσεται η κυπριακή κυβέρνηση, νοουμένου ότι η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ και ειδικότερα ικανοποιήσει τα πολιτικά κριτηρία που αφορούν την Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Τη θέση αυτή διατύπωσε ο Εκπρόσωπος όταν κλήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας ''Μιλιέτ'', σύμφωνα με το οποίο ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου εισηγήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Σιουκρού Σινά Γκιουρέλ να μην αντιδράσει έντονα η Τουρκία στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΕΕ - Adriaan van der Meer - Εκθεση

    Η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ''δεν είναι το τελικό τέρμα", αλλά αποτελεί "μια πρώτη δικαίωση της σωστής στρατηγικής'' που ακολούθησε η Κύπρος σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πλήρη ικανοποίηση τόσο του ιδίου όσο και του κυπριακού λαού για αυτή την εξέλιξη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 10 October 2002 - 17:49:17 UTC