Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-09-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μπάουτσερ - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Κύπρος - Στρατιωτικό πρωτάθλημα βόλεϊ
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Ντενκτάς - Τουρκία - ''Ιθαγένεια''
  • [05] (Κ) Κληρίδης - Ντενκτάς - Συνομιλίες
  • [06] (Κ) Ντενκτάς - Εγγραφο
  • [07] (Κ) ΚΣΣΕ - Ντικ Μάρτι - Εγκλωβισμένοι
  • [08] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Κοινοπολιτεία
  • [09] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - ΥΦΕΞ Ελλάδας - Προγράμματα ανάπτυξης
  • [10] (Κ) Αλέκος Σιάμπος - Νέος Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης
  • [11] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Νέος Αρχηγός Αστυνομίας
  • [12] (Κ) Κασουλίδης - Λοβέρδος - Κυπριακό - ΕΕ
  • [13] (Κ) ΓΓ ΣτΕ - Ενταξη Κύπρου - Απειλές Τουρκίας
  • [14] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
  • [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] Δημήτρης Χριστόφιας - Αφιξη - Δηλώσεις
  • [18] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Διαβεβαίωση - Δηλώσεις
  • [19] (Κ) ΚΣΣΕ - Νέος εισηγητής για το Κυπριακό
  • [20] (K) Χρηματιστήριο - Ανοδος
  • [21] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Βιογραφικό
  • [22] (Κ) Πρόεδρος εξ Υπουργών Επιτροπής ΣτΕ - Υπόθεση Λοϊζίδου
  • [23] (Κ) Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - Ομάδα Λάκεν - Συνάντηση

  • [01] (Κ) Μπάουτσερ - Κυπριακό

    Το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παραμένουν αναμεμιγμένες στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, τόνισε χθες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο οι ΗΠΑ θα αναμειχθούν στις συναντήσεις στις αρχές Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη ανάμεσα στο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε:

    [02] (Κ) Κύπρος - Στρατιωτικό πρωτάθλημα βόλεϊ

    Την Τουρκία θα αντιμετωπίσει αύριο στις 5 το απόγευμα η εθνική ενόπλων βόλεϊ της Κύπρου, στο πλαίσιο των αγώνων κατάταξης για τις θέσεις 9-14 στο Παγκόσμιο Στρατιωτικό Πρωτάθλημα, που διεξάγεται στην Κονστάντζα της Ρουμανίας.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι παραιτήσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκου Κόση και του Αρχηγού Αστυνομίας Ανδρέα Αγγελίδη, το παρασκήνιο για τους νέους διορισμούς και οι νέες έρευνες στην υπόθεση των συναρμολογημένων αυτοκινήτων, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Η επιστροφή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στην Κύπρο, οι επαφές του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια στην Αθήνα και η προγραμματιζόμενη για τη Δευτέρα 24ωρη απεργία των εργαζομένων στην ΑΤΗΚ, προβάλλονται επίσης στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ο Κληρίδης τους έδειξε την πόρτα'' γράφει ότι οι εκατέρωθεν κατηγορίες που είχαν φτάσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη "για εμπλοκή των υιών των Νίκου Κόση και Ανδρέα Αγγελίδη σε παράνομες υποθέσεις ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε τον Πρόεδρο Κληρίδη να δώσει σαφές μήνυμα προς τους δύο ότι είναι έτοιμος να αποδεχθεί τις παραιτήσεις τους, εφόσον αυτές τεθούν ενώπιόν του". Αλλού γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος βρίσκεται από χθες στην Κύπρο ύστερα από τετράμηνη και πλέον παραμονή του στο ιατρικό κέντρο ''Υγεία'' στην Αθήνα.

    ''Η Μάχη'' με πρωτοσέλιδο τίτλο '''Χορός' υποψηφίων για τις κενές θέσεις'' γράφει ότι η παραίτηση του Αρχηγού της Αστυνομίας Ανδρέα Αγγελίδη και του Υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Κόση, άναψε το πράσινο φως, για να αρχίσουν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το ποιοι θα τους διαδεχθούν. Η εφημερίδα αναφέρεται σε διάφορα ονόματα ως πιθανοί διάδοχοι των Κόση, Αγγελίδη. Αλλού γράφει ότι στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα βρεθούν από σήμερα και μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου όλοι οι Κύπριοι πρεσβευτές, που υπηρετούν στις πρεσβείες ευρωπαϊκών χωρών - μελών της Ενωσης. Οι Κύπριοι διπλωμάτες θα πάρουν μέρος σε ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Υπό έρευνα τελωνειακός'' γράφει ότι στο πλαίσιο της υπόθεσης με τα συναρμολογημένα αυτοκίνητα αναμενόταν χθες έρευνα σε υποστατικά συγκεκριμένου τελωνειακού υπαλλήλου στη Λεμεσό, ενώ στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε μια σύλληψη και σφραγίστηκαν αποθήκες. Αλλού γράφει ότι στην κοινή εκτίμηση ότι ''έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας'' για την επίλυση του Κυπριακού, συνέπεσαν ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα ασκώντας ''κοινοβουλευτική διπλωματία'', όπως ο ίδιος είπε.

    ''Η Σημερινή'' έχει κύριο τίτλο ''Μάχη για τον Αρχηγό'' και γράφει ότι "οργιώδες" είναι το παρασκήνιο για το διορισμό νέου Αρχηγού της Αστυνομίας με επικρατέστερους τον Υπαρχηγό Τάσο Παναγιώτου και τον Βοηθό Αρχηγό Ανδρέα Στεφάνου, ενώ για το αξίωμα του Υπουργού Δικαιοσύνης φαίνεται ότι προορίζεται ο Γεώργιος Σταυρινάκης, σύμφωνα με την εφημερίδα. Αλλού γράφει ότι υπερχρεώσεις προϊόντων στη Λεμεσό και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό απ ότι στη Λευκωσία κατέδειξε η έρευνα αγοράς του Συνδέσμου Καταναλωτών η οποία ενδεχομένως θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Λύθηκε η διαμάχη λέει το Προεδρικό'' γράφει ότι η αποδοχή των παραιτήσεων Κόση και Αγγελίδη ''δεν αποκλιμάκωσε την κρίση ούτε και αποπυροδότησε τις αντιπαραθέσεις με την αντιπολίτευση που ευθέως επικρίνει κυβέρνηση και ΔΗΣΥ για 'ακυβερνησία'''. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Επιτρόπου της ΕΕ για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος για την επίλυση του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς την Κύπρο δεν είναι δυνατή η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Διαρχία Ακυβερνησία'' γράφει ότι το ΑΚΕΛ καταγγέλλει ότι οι ''παραιτήσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Κόση και του Αρχηγού Αστυνομίας Ανδρέα Αγγελίδη, ως αποτέλεσμα της σοβαρότατης κρίσης που έχει δημιουργηθεί στις τάξεις της Αστυνομίας, καταδεικνύουν και στον πιο καλόπιστο παρατηρητή, την ακυβερνησία η οποία επικρατεί στον τόπο''. Σε άλλη είδηση γράφει ότι σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία κατέρχονται την ερχόμενη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην ΑΤΗΚ λόγω της μη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των συντεχνιών για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην Αρχή.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με κύριο τίτλο ''Ο πρώτος αστυνομικός παραιτείται για το συμφέρον του τόπου'' αναφέρεται στις παραιτήσεις του Αρχηγού Αστυνομίας Ανδρέα Αγγελίδη και του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκου Κόση, οι οποίες έγιναν αποδεκτές από τον Πρόεδρο Κληρίδη. Αλλού αναφέρεται σε μικροεπεισόδια που σημειώθηκαν χθες το πρωί ανάμεσα σε οπαδούς της ισραηλινής Μακάμπι Χάιφα και του Ολυμπιακού Πειραιώς στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά το παιγνίδι των ομάδων τους στο ΓΣΠ, στο πλαίσιο του Τσάμπιονς Λιγκ.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Ντενκτάς - Τουρκία - ''Ιθαγένεια''

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς μέσω της λεγόμενης ''πρεσβείας" της Τουρκίας στα κατεχόμενα, εξέφρασε τις ευχαριστίες που προς την τουρκική κυβέρνηση για τις διευκολύνσεις που παρέχει στα άτομα που έχουν τη λεγόμενη ''τουρκοκυπριακή ιθαγένεια''.

    [05] (Κ) Κληρίδης - Ντενκτάς - Συνομιλίες

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης συναντάται από τις 10 το πρωί με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, σε αίθουσα κοντά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    Αυτή είναι η τελευταία συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς πριν μεταβούν στη Νέα Υόρκη για τις προγραμματισμένες συναντήσεις με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στις 3 και 4 Οκτωβρίου.

    [06] (Κ) Ντενκτάς - Εγγραφο

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ετοίμασε το έγγραφο που κατέθεσε στις απευθείας συνομιλίες στις 11 Σεπτεβρίου, αφού μελέτησε τα προεδρικά συστήματα της Ελβετίας, του Βελγίου και των ΗΠΑ, γράφει σήμερα η τ/κ εφημερίδα ''Κίπρις'', επικαλούμενη πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων ''Ανατολή''.

    [07] (Κ) ΚΣΣΕ - Ντικ Μάρτι - Εγκλωβισμένοι

    Την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών των εγκλωβισμένων της Κύπρου, τονίζει ο Ελβετός βουλευτής Ντικ Μάρτι, στην έκθεσή του, προσχέδιο της οποίας παρουσίασε στα πλαίσια των εργασιών του 4ου μέρους της Συνόδου 2002 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

    Ο κ. Μάρτι, Εισηγητής για τα Δικαιώματα και τις Βασικές Ελευθερίες των Ελληνοκυπρίων και Μαρωνιτών που ζουν στο βόρειο μέρος της Κύπρου, μιλώντας στη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΚΣΣΕ εξέφρασε τη λύπη του για το ότι οι απευθείας συνομιλίες στην Κύπρο δεν απέδωσαν μέχρι σήμερα καρπούς.

    [08] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Κοινοπολιτεία

    Στην Κύπρο, όπου ο τουρισμός υπολογίζεται να συμβάλει άμεσα και έμμεσα μέχρι 25% του ΑΕΠ, οι αφίξεις τουριστών μειώθηκαν σημαντικά σε ποσοστό 13,6% σε δέκα μήνες μετά το Σεπτέμβριο του 2001, δήλωσε χθες στο Λονδίνο, ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης.

    Μιλώντας στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου των Υπουργών Οικονομικών της

    [09] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - ΥΦΕΞ Ελλάδας - Προγράμματα ανάπτυξης

    Την ανάγκη για περισσότερη οργάνωση, συνοχή, αλλά και εγρήγορση στον τομέα της εξωτερικής ανάπτυξης, προκειμένου η Κύπρος, σε συνεργασία με την Ελλάδα, να προωθήσει πρόγραμμα ανάπτυξης στο χώρο της Μέσης Ανατολής, υπέδειξε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ανδρέα Λοβέρδο.

    [10] (Κ) Αλέκος Σιάμπος - Νέος Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης

    Ο Αλέκος Σιάμπος είναι ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

    Ο κ. Σιάμπος υπηρέτησε στη θέση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, από την οποία αφυπηρέτησε.

    [11] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Νέος Αρχηγός Αστυνομίας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταλήξει στο όνομα του νέου Αρχηγού της Αστυνομίας.

    Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους μετά την ορκωμοσία του νέου Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Αλέκου Σιάμπου, αν έχει καταλήξει στο διορισμό Αρχηγού Αστυνομίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε καταφατικά.

    [12] (Κ) Κασουλίδης - Λοβέρδος - Κυπριακό - ΕΕ

    Μέχρι την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η Ελλάδα θα ανησυχεί και μέσα από την ανησυχία της θα δραστηριοποιείται περισσότερο, δήλωσε απαντώντας σε ερωτήσεις ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ανδρέας Λοβέρδος, ύστερα από συνάντηση στη Λευκωσία με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον μπορεί να υπάρξει κάποια σοβαρή ανατροπή στους σχεδιασμούς της στρατηγικής ένταξης της Κύπρου ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Κοπεγχάγη, ο κ. Λοβέρδος επανατόνισε τη δήλωση τόσο του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη όσο και του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου ότι ''ο αγώνας μας θα τελειώσει όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της διεύρυνσης της ΕΕ και όταν ολοκληρωθούν με επιτυχία και για την πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ''η σταθερή θέση της Ελλάδας για την υποστήριξη των προσπαθειών μας θα ευοδωθεί με επιτυχία''.

    Σημείωσε όμως ότι ''επειδή (η διεύρυνση) ξεκινά από την Κύπρο, δεν σημαίνει ο αγώνας έχει κερδηθεί σήμερα. Ο αγώνας θα κερδηθεί στα διάφορα στάδια τα οποία μας αναμένουν να δώσουμε τη μάχη''.

    Οπως ανέφερε, ''το Δεκέμβρη θα κερδίσουμε τη μάχη του Δεκεμβρίου, μετά θα έχουμε να δώσουμε τη μάχη του Μαρτίου, μετά θα έχουμε να δώσουμε τη μάχη της έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά θα έχουμε να δώσουμε τη μάχη των επικυρώσεων από τα 15 εθνικά κοινοβούλια των κρατών - μελών της ΕΕ''.

    [13] (Κ) ΓΓ ΣτΕ - Ενταξη Κύπρου - Απειλές Τουρκίας

    Σαφείς προειδοποιήσεις προς την Τουρκία απηύθυνε σήμερα από το Στρασβούργο ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ, δηλώνοντας στο ΚΥΠΕ ότι θα τεθούν σοβαρά ερωτήματα για την παραμονή της στο ΣτΕ εάν επιχειρήσει επίλυση των διαφορών της με την Κύπρο καταφεύγοντας στη χρήση των όπλων.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ, κατά τη διάρκεια σημερινής του συνάντησης με τους δημοσιογράφους, να σχολιάσει τις επαναλαμβανόμενες προσφάτως απειλές Τούρκου στρατηγού και Τούρκων επισήμων ότι θα αντιδράσουν στην περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και ότι ''η αντίδραση της Τουρκίας θα είναι χωρίς όρια'', ο κ. Σβίμερ είπε πως, ''αν αυτό σημαίνει επέμβαση διά των όπλων, η υπόθεση θα είναι η ίδια όπως στην περιοχή του Καυκάσου''.

    [14] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 26/09/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7372          1,7476
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6988          1,7089
    Λίρα Αγγλίας                     1,0894          1,0959
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     208,4698        210,1375
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1280          3,1530
    Δολάριο Καναδά                     2,6775          2,6989
    Κορώνα Δανίας                     12,8853         12,9883
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7086         12,8102
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8316         15,9582
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5394          2,5597
    

    [15] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται αύριο στις 11 το πρωί, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            83,60  ( 0,41)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    425.941
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   230.718    324,96  ( 0,30)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    117.408     90,08  ( 0,22)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      7.678     78,58  (-0,63)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        231     19,66  ( 0,10)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     85.594     62,32  ( 0,69)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     31.284    103,84  (-0,09)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     23.041     18,84  ( 1,07)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     31.406     58,69  ( 0,22)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.112      3,67  ( 0,82)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      7.269     13,61  ( 0,44)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        162     15,71  ( 3,83)
    Ξενοδοχεία                    £     22.820     46,59  ( 0,39)
    Αλλες Εταιρείες               £     73.944     80,21  ( 1,05)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] Δημήτρης Χριστόφιας - Αφιξη - Δηλώσεις

    ''Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η Τουρκία σκαιά απειλεί'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι πρέπει με προβληματισμό να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να παίρνουμε τα μέτρα μας.

    Σε δηλώσεις του σήμερα στο αεροδρόμιο Λάρνακας λίγο μετά την άφιξή του από την Αθήνα, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι δεν μπορεί κανένας να παραβλέψει τις απειλές της Τουρκίας και ''δεν μπορεί παρά να σχεδιάζει ή να ανταλλάσσει απόψεις πώς θα αντιμετωπιστούν και πώς θα αποτραπεί η υλοποίηση αυτών των απειλών κινούμενοι και προς τον ευρωπαϊκό χώρο και τον ευρύτερο διεθνή χώρο''.

    [18] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Διαβεβαίωση - Δηλώσεις

    Με καλή συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών οι πληγές επουλώνονται, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Αλέκος Σιάμπος, τονίζοντας ότι θα ασκήσει τα νέα του καθήκοντα ως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ''με την επίγνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται''.

    Ο κ. Σιάμπος έδωσε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη τη νενομισμένη διαβεβαίωση ως Υπουργός Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια τελετής, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

    ''Διαβεβαιώ επισήμως πίστη και σεβασμό στο Σύνταγμα και στους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη διατήρηση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της, καθώς και ακεραία την επιτέλεση των καθηκόντων που μου ανατίθενται ως Υπουργού'', είπε ο κ. Σιάμπος.

    [19] (Κ) ΚΣΣΕ - Νέος εισηγητής για το Κυπριακό

    Η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) διόρισε σήμερα τον Matyas Eorsi, μέλος της ουγγρικής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση, εισηγητή για το Κυπριακό.

    [20] (K) Χρηματιστήριο - Ανοδος

    Θετική εικόνα, ύστερα από τέσσερις ημέρες πτώση, παρουσίασε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνάντηση. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξης του 0,41%, κλείνοντας στις 83,6 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 425 χιλιάδες, ποσό που συμπεριλαμβάνει αρκετές προσυμφωνημένες συναλλαγές που σημειώθηκαν, κυρίως, στην εταιρεία Phil Andreou, η οποία συγκέντρωσε το 17,9% του ημερήσιου όγκου συναλλαγών.

    [21] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Βιογραφικό

    Ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Αλέκος Σιάμπος, ο οποίος ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντα του, γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου 1939, στο χωριό Λουβαράς της επαρχίας Λεμεσού.

    Μετά τη στοιχειώδη εκπαίδευση, φοίτησε στο Λανίτειο Γυμνάσιο, από το οποίο αποφοίτησε το 1959, μετά τη λήξη του απελευθερωτικού αγώνα (1955-59), στον οποίο πήρε ενεργό μέρος.

    Στη συνέχεια, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών (1960-1962) και Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1963-1966).

    Ενεγράφη ως ασκούμενος δικηγόρος το 1967 έχοντας, στο μεταξύ, δώσει επιτυχώς τις σχετικές νομικές εξετάσεις στην Κύπρο.

    Εισήλθε στη Διπλωματική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, κατόπιν εξετάσεων, το 1967. Ακολούθως επελέγη, κατόπιν εξετάσεων, ως υπότροφος του Ιδρύματος Κάρνεγκι και συμπλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στη Διπλωματία, Διεθνείς Σχέσεις και Διεθνές Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη (1968-69).

    Ο κ. Σιάμπος υπηρέτησε ως Γραμματέας στην πρεσβεία της Δημοκρατίας στη Μόσχα (1969 -1976), Διευθυντής Γραφείου Υπουργού στο Υπουργείο Εξωτερικών (1978 - 1983), Διευθυντής Συντονισμού (1984 -1985), Υπατος Αρμοστής στην Κένυα και Ζιμπάμπουε (1985 -1987) και Πρεσβευτής της Κύπρου στο Κάιρο, Ομάν και Σουδάν (1987 -1990).

    [22] (Κ) Πρόεδρος εξ Υπουργών Επιτροπής ΣτΕ - Υπόθεση Λοϊζίδου

    Υπάρχει έντονη δραστηριότητα αυτή την περίοδο στην εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για εξεύρεση λύσης στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις της Προέδρου της Επιτροπής Λίντιε Πόλφερ, Αναπληρώτριας Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και Υπουργού Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου.

    [23] (Κ) Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - Ομάδα Λάκεν - Συνάντηση

    Η Κύπρος διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο στις εργασίες της συνάντησης των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των δέκα υποψηφίων για ένταξη χωρών (γνωστών ως Ομάδα Laeken 10), σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, κατόπιν τροποποιήσεων και εισηγήσεων της Κύπρου έγινε κατορθωτή η υιοθέτηση διακήρυξης, στην οποία τονίζεται η σημασία που έχει για τη διεύρυνση η υιοθέτηση της Συνθήκης της Νίκαιας από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η συνάντηση ενέκρινε επίσης κοινό ανακοινωθέν Τύπου για τις εργασίες της Υπουργικής Συνάντησης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 26 September 2002 - 17:49:18 UTC