Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-09-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή - Δηλώσεις (1)
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή - Δηλώσεις (2)
  • [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπρος - Γαλλία

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή - Δηλώσεις (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε απόψε ότι "δεν φαίνεται να υπάρχει τρόπος προσέγγισης" μεταξύ των δύο πλευρών πάνω στα κύρια θέματα του Κυπριακού στα οποία υπάρχουν σοβαρές διαφορές, δηλαδή στην κυριαρχία και στο θέμα του κατά πόσο θα υπάρξει νέο κράτος ή θα υπάρξει συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή - Δηλώσεις (2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν "άφησε να νοηθεί ότι μπορεί σε κάποιο στάδιο, εάν δεν μπορέσουμε να τα βρούμε εμείς, να εκφράσει εκείνος απόψεις πώς πρέπει να λυθούν" τα θέματα στα οποία υπάρχουν διαφορές μεταξύ της ε/κ και της τ/κ πλευράς, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε, επίσης, ότι η ε/κ πλευρά δεν μετακινήθηκε από τις θέσεις της όσον αφορά τα θέματα της κυριαρχίας και του κατά πόσον θα δημιουργηθεί νέο κράτος ή θα υπάρξει συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι "τα θεωρούμε και τα δύο εξίσου σοβαρά".

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του στην Κύπρο από το Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον κ. Ανάν και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι τα θέματα στα οποία οι διαφορές είναι μικρότερες τώρα από τότε που ξεκίνησαν οι απευθείας συνομιλίες "δεν είναι τόσο σοβαρά θέματα".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι στο Παρίσι είχε μία κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και μία συνάντηση στην οποία συμμετείχε και ο κ. Ντενκτάς.

    "Στην κατ' ιδίαν συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας άκουσε πού είναι τα σοβαρά σημεία διαφωνίας, έβαλε ερωτήσεις διευκρινιστικές και εν συνεχεία είπε ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, τουλάχιστον τα βασικά θέματα, οι σοβαρές διαφωνίες, να βρεθεί τρόπος να υπερπηδηθούν", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στη δήλωση του κ. Ανάν αναφέρεται πως οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών είναι μικρότερες τώρα από τότε που άρχισε η διαδικασία των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "ασφαλώς υπάρχουν θέματα στα οποία οι διαφορές, γιατί δεν είναι τόσο σοβαρά θέματα, είναι πολύ μικρότερες από τα βασικά θέματα".

    Κληθείς να γίνει πιο συγκεκριμένος, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε: "Δεν θα ήθελα να αναφερθώ ποιες είναι οι διαφορές, λόγω του μορατόριουμ που υπάρχει. Αλλά βασικά, όταν ο Γενικός Γραμματέας κάνει αυτό το χωρισμό, δίδει ως τα βασικότερα θέματα το θέμα της κυριαρχίας, το θέμα κατά πόσον είναι νέο κράτος ή συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία συζητήθηκαν επανειλημμένα και επί των οποίων δεν φαίνεται να υπάρχει τρόπος προσέγγισης".

    Σε ερώτηση εάν ο κ. Ανάν ζητούσε κάποιες μετακινήσεις της ε/κ πλευράς στο θέμα της κυριαρχίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε: "Οχι. Ζητούσε μετακίνηση και των δύο πλευρών, να καταβάλουν προσπάθεια να βρουν λύση σ' αυτά τα θέματα. Δεν ήτο προς μίαν κατεύθυνση".

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα της κυριαρχίας και της μελλοντικής μορφής της κράτους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι "ούτε στο ένα θέμα κάναμε κινήσεις ούτε στο άλλο, τα θεωρούμε και τα δύο εξίσου σοβαρά".

    Σε ερώτηση πού αναμένει ο κ. Ανάν μετακινήσεις από την ε/κ πλευρά, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "μιλώντας γενικά, ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι η δική μας πλευρά δείχνει διάθεση να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των Τ/Κ, αλλά η άλλη πλευρά δεν ανταποκρίνεται".

    Ερωτηθείς εάν ο κ. Ανάν υπέβαλε και στον ίδιο έγγραφο, όπως φέρεται να έπραξε στην περίπτωση του κ. Ντενκτάς, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είχε ενώπιον του τα σημεία αναφοράς, και "φυσικά υπήρχαν οι βοηθοί μας οι οποίοι κρατούσαν σημειώσεις", και "είναι πιθανό ο κ. Ντενκτάς να ζήτησε να του δώσει αυτό το έγγραφο το οποίο και σε μένα διάβασε".

    Σε ερώτηση εάν τίθεται θέμα αλλαγής της διαδικασίας των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε: "Οχι. Η διαδικασία θα παραμείνει η ίδια".

    Κληθείς να αναφέρει εάν ο κ. Ανάν έχει αναφέρει τις σκέψεις του ενόψει των συναντήσεων στη Νέα Υόρκη στις 3 και 4 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "ο Γενικός Γραμματέας άφησε να νοηθεί ότι μπορεί σε κάποιο στάδιο, εάν δεν μπορέσουμε να τα βρούμε εμείς, να εκφράσει εκείνος απόψεις πώς πρέπει να λυθούν αυτά τα θέματα".

    Σε ερώτηση εάν ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο θα έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στις απευθείας συνομιλίες μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "αυτό το δικαίωμα το είχε και προηγουμένως".

    Διευκρίνισε ότι ο κ. ντε Σότο δεν έχει υποβάλει ολοκληρωμένα έγγραφα, αλλά "σε ένα δυο σημεία είχε υποβάλει μιαν παράγραφο, δύο παραγράφους, κάτι τέτοιο".

    "Δεν είχε υποβάλει έγγραφα ο ίδιος ο κ. ντε Σότο, εκτός από δύο περιπτώσεις οι οποίες αφορούσαν θέματα μελλοντικής ασφάλειας, για τους όρους εντολής που θα είχε αυτή η διεθνής δύναμη, διατύπωσε δύο σημειώματα για το πώς βλέπει εκείνος πώς πρέπει να είναι οι όροι εντολής".

    [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπρος - Γαλλία


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 7 September 2002 - 19:49:05 UTC