Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-09-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εθνική Κύπρου - Εθνική Γαλλίας - Ποδόσφαιρο
  • [02] (Κ) Γενική Συνέλευση ΟΗΕ - 57η Σύνοδος - Κυπριακό
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) ΟΗΕ - Κυπριακό - Συμβούλιο Ασφαλείας - Αναβολή ενημέρωσης
  • [05] (Κ) Μουμτάζ Σοϊζάλ - Συνομιλίες - Παρίσι
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Τουρκίας - Κυπριακό - ΓΓ ΟΗΕ
  • [07] (K) Εξωτερικό εμπόριο - Ιανουάριος-Απρίλιος 2002
  • [08] (Κ) Τurandot - Επίσημη πρώτη χθες στην Πάφο
  • [09] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Θεσσαλονίκη - ΔΕΘ
  • [10] (Κ) Θεσσαλονίκη - Συνέντευξη Πρωτόπαπα στο ΜΠΕ
  • [11] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Μέρα Μνήμης Λύσης

  • [01] (Κ) Εθνική Κύπρου - Εθνική Γαλλίας - Ποδόσφαιρο

    Η Εθνική Ανδρών Κύπρου στο ποδόσφαιρο θα βρεθεί στις 7 απόψε αντιμέτωπη με την Εθνική Ομάδα Γαλλίας, στο στάδιο ΓΣΠ, σε αγώνα για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2004.

    [02] (Κ) Γενική Συνέλευση ΟΗΕ - 57η Σύνοδος - Κυπριακό

    Η Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ εξέτασε σειρά θεμάτων που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της 56ης Συνόδου, μεταξύ των οποίων και το Κυπριακό.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και η πρόσκληση που απηύθυνε χθες στο Παρίσι ο Γενικός Γραμματέας (ΓΓ) του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, για να τον συναντήσουν ξανά στη Νέα Υόρκη στις 3 και 4 Οκτωβρίου, κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Λευκωσίας. Τα όσα δήλωσε χθες στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), οι διεργασίες μεταξύ των κομμάτων ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2003, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην αποπεράτωση του κτιρίου του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και οι διαμαρτυρίες των επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Πλαίσιο αυστηρών απαιτήσεων για κατ' επείγουσα πρόοδο", γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε χθες στο Παρίσι από τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κ. Ντενκτάς όπως συνεχίσουν τις συναντήσεις τους στη Λευκωσία στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό και όπως μεταβούν στη Νέα Υόρκη για να τον συναντήσουν ξανά στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2002. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη Νέα Υόρκη θα αποφασισθεί το πότε θα κατατεθεί από τα Ηνωμένα Εθνη το πλαίσιο λύσης του προβλήματος. Αλλού γράφει ότι ο κ. Σημίτης, στην ομιλία του χθες στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, είπε πως η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ με το πρώτο κύμα διεύρυνσης.

    Η "Μάχη", κάτω από τον τίτλο "Κρίνεται η τύχη του Γ. Ομήρου", γράφει στο κύριο θέμα ότι η υποστήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου στις προσεχείς προεδρικές εκλογές από τον ΔΗΣΥ θα οριστικοποιηθεί μετά την προαναγγελθείσα συνάντηση του κ. Ομήρου με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη. Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν θέματα σχετικά με το κοινό πρόγραμμα και την προεκλογική εκστρατεία. Αλλη είδηση είναι η διοργάνωση εκδήλωσης διαμαρτυρίας των επενδυτών του ΧΑΚ στις 3 Οκτωβρίου 2002 για τα όσα ισχυρίζονται ότι έγιναν εις βάρος τους τα τελευταία χρόνια στο Χρηματιστήριο.

    Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Φύλλο Πορείας από Ανάν προς Ντενκτάς", ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ασκεί πιέσεις επί των δύο πλευρών για συγκερασμό θέσεων στο Κυπριακό και ότι ζήτησε χθες από τον κ. Ντενκτάς, στο Παρίσι, όπως προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας του διαλόγου για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο πρώην βασιλιάς των Ελλήνων Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ θα επισκεφθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο την Κύπρο, προκειμένου να λάβει μέρος στη Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιστιοπλοϊας, της οποίας είναι επίτιμο μέλος.

    "Η Σημερινή", με τον τίτλο "Ραντεβού στη Νέα Υόρκη", γράφει στο κύριο θέμα ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, σε μιαν προσπάθεια να κρατήσει ζωντανή τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, κάλεσε χθες τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κ. Ντενκτάς να τον συναντήσουν ξανά στη Νέα Υόρκη στις 3 και 4 Οκτωβρίου και ταυτόχρονα τούς ζήτησε να συνεχίσουν τις απευθείας μεταξύ τους συνομιλίες στην Κύπρο, φροντίζοντας να δώσουν νέα ώθηση στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος. Αλλη είδηση είναι ότι η Αστυνομία διεξάγει έρευνες σε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και ότι συνεργάζεται και με τις Αρχές των Βρετανικών Βάσεων προκειμένου να διαλευκάνει υπόθεση παράνομης εισαγωγής πολυτελών αυτοκινήτων.

    Ο "Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα, κάτω από τον τίτλο "Βρέστε τα, γιατί ο χρόνος τελειώνει", πως ο κ. Ανάν έθεσε χθες στο Παρίσι ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και στις δύο πλευρές για να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού και άσκησε πιέσεις στον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κ. Ντενκτάς, ζητώντας τους να είναι πιο ευέλικτοι σε ορισμένες πτυχές του προβλήματος. Αλλη είδηση είναι οι επερχόμενες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για οικιακή χρήση. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι κατοικίες και τα διαμερίσματα θα επιβαρυνθούν, σε τρεις φάσεις μέχρι τον Ιανουάριο του 2004, με περισσότερες από δέκα λίρες για κάθε διμηνία.

    Η "Χαραυγή", στο κύριο της θέμα με τίτλο "Πάρε - Δώσε", γράφει ότι ο κ. Ανάν, αφού χθες στο Παρίσι έκανε αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας των απευθείας συνομιλιών, σημείωσε την αναγκαιότητα επίτευξης προόδου στις τέσσερεις βασικές πτυχές για λύση του Κυπριακού δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συνταγματική πτυχή και στο εδαφικό, "δύο πτυχές που αλληλοεπηρεάζονται στο πλαίσιο ενός πάρε - δώσε". Αλλού γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν εντάσεις από την πλευρά της Τουρκίας σε περίπτωση που στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη δεν οριστεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail", στο κύριο της θέμα με τίτλο "Ωρα να αδράξουμε την ευκαιρία", γράφει πως, παρ' όλο που σημαντικές διαφορές παραμένουν μεταξύ των δύο πλευρών, το χάσμα στο Κυπριακό μπορεί να γεφυρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες, όπως δήλωσε χθες ο ΓΓ των ΗΕ μετά από χωριστές συναντήσεις και κοινό γεύμα στο Παρίσι με τους Κληρίδη και Ντενκτάς, οι οποίοι θα συναντηθούν εκ νέου με τον Κόφι Ανάν στις 3 και 4 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη. Αλλού γράφει ότι το πρόγραμμα "Ανοικτοί Ουρανοί" δεν θα γίνει πραγματικότητα για την Κύπρο από την 1η Ιανουαρίου του 2003, εκτός και εάν η Ευρώπη επιτρέψει στις Κυπριακές Αερογραμμές να έχουν τα ίδια δικαιώματα πτήσης μέσα στο μπλοκ, δήλωσε χθες ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου.

    Ο "Αντίλογος", στο κύριο του θέμα με τίτλο "Δεδομένη η ένταξη", δημοσιεύει αποκλειστικό άρθρο του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος εκτιμά ότι η "πορεία της Κύπρου προς την Ενωμένη Ευρώπη είναι μη αναστρέψιμη και πως αποτελεί αντικειμενικά το πιο σημαντικό επίτευγμα στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διανοίγει νέους ελπιδοφόρους ορίζοντες και χαράζει νέες προοπτικές για τον τόπο και την κοινωνία". Αλλού παραθέτει συνέντευξη του τέως Δημάρχου Λευκωσίας Λέλλου Δημητριάδη, ο οποίος δηλώνει ότι είναι αισιόδοξος για λύση του Κυπριακού, υπό την έννοια ότι θα μπούμε στην ΕΕ χωρίς να ενοχλήσουμε καθόλου τη νομική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η εφημερίδα "Οικονομική Xpress" γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο "Είπαν non merci στο Παρίσι", ότι ο ΓΓ των ΗΕ σε δήλωσή του χθες στο Παρίσι εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές στην Κύπρο έχουν μειωθεί από τότε που άρχισαν οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό. Ο κ. Ανάν κάλεσε τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κ. Ντενκτάς να συνεχίσουν τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών με την αίσθηση του κατεπείγοντος. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης δήλωσε σε διάσκεψη Τύπου ότι μέχρι το 2005 ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα κυμανθεί στο 4,2%, ενώ χαρακτήρισε ως "εφικτό στόχο" την εξάλειψη του δημοσιονομικού ελλείμματος μέχρι το 2005.

    [04] (Κ) ΟΗΕ - Κυπριακό - Συμβούλιο Ασφαλείας - Αναβολή ενημέρωσης

    Αναβάλλονται οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις για την Κύπρο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες ήσαν προγραμματισμένες για μεθαύριο Δευτέρα, εξαιτίας της μη έλευσης του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο στη Νέα Υόρκη.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρντ, καμμία συνάντηση δεν έχει προγραμματισθεί για αυτή την εβδομάδα.

    Πηγή του ΟΗΕ εξήγησε πως οι αξιωματούχοι της Γραμματείας θεώρησαν αχρείαστη την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά τις συναντήσεις του ΓΓ του Οργανισμού Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο Παρίσι και την πρόσκληση που τους απηύθυνε για περαιτέρω συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, στις 3 και 4 Οκτωβρίου.

    [05] (Κ) Μουμτάζ Σοϊζάλ - Συνομιλίες - Παρίσι

    Με αρνητικές προσεγγίσεις και θέσεις σε ό,τι αφορά την πορεία των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό παρουσιάστηκε ο Μουμτάζ Σοϊζάλ, νομικός σύμβουλος του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, μετά τις χθεσινές συναντήσεις στο Παρίσι μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ, του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Τουρκίας - Κυπριακό - ΓΓ ΟΗΕ

    Κατά την επιστροφή του από το Γιοχάνεσμπουργκ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ δήλωσε ότι για να επιτευχθεί μόνιμη λύση στο Κυπριακό επιβάλλεται όπως αυτή στηρίζεται στις "πραγματικότητες" που υπάρχουν στο νησί.

    [07] (K) Εξωτερικό εμπόριο - Ιανουάριος-Απρίλιος 2002

    Αυξημένες υπήρξαν οι συνολικές εισαγωγές αγαθών στην Κύπρο και μειωμένες οι εξαγωγές κατά το πρώτο τετράμηνο του 2002 σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2001, με αποτέλεσμα την αύξηση του ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο έφτασε στα 636.700.000 λίρες σε σύγκριση με 603.500.000 λίρες την αντίστοιχη περίοδο του 2001.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις κυριότερες εξελίξεις στο εξωτερικό εμπόριο της Κύπρου για την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου του 2002, στα 814.800.000 λίρες ανήλθαν οι συνολικές εισαγωγές αγαθών (εισαγωγές για επιτόπια κατανάλωση και εισαγωγές που προορίζονταν για τις αποθήκες αποταμιεύσεως), σε σύγκριση με 798.100.000 λίρες το πρώτο τετράμηνο του 2001.

    [08] (Κ) Τurandot - Επίσημη πρώτη χθες στην Πάφο

    Στιγμές μυσταγωγίας έζησαν όλοι όσοι παρακολούθησαν χθες βράδυ την επίσημη πρώτη παράσταση της όπερας "Turandot" του Ιταλού μουσουργού Giacomo Puccini, από την Εθνική Οπερα της Πολωνίας, που δόθηκε στα πλαίσια του Pafos Aphrodite Festival στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου.

    [09] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Θεσσαλονίκη - ΔΕΘ

    [10] (Κ) Θεσσαλονίκη - Συνέντευξη Πρωτόπαπα στο ΜΠΕ

    Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εργαστεί για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δήλωσε ο Ελληνας Υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Χρήστος Πρωτόπαπας κατά την επίσκεψή του στο κοινό περίπτερο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στη 67η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

    [11] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Μέρα Μνήμης Λύσης

    Η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη για δημιουργικό διάλογο και εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, βασισμένης στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το κοινοτικό κεκτημένο και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επανέλαβε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου σε ομιλία του στην εκδήλωση "Μέρα Μνήμης της Λύσης", που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 7 September 2002 - 17:49:09 UTC