Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-04-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Εκπρόσωπος - Τριζωνική - Διάψευση
  • [02] (Κ) Τόμας Γουέστον - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Συμβούλιο Ασφαλείας - Γεύμα
  • [04] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Νέα Υόρκη - Ομογένεια
  • [06] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Πολιτιστική κληρονομιά
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΗΠΑ - Διάσκεψη Τύπου
  • [08] (K) T/K ηγέτης - Στρασβούργο
  • [09] (Κ) Υπουργός Αμυνας Ελλάδας - Συνέντευξη Τύπου
  • [10] (Κ) Πανεπιστήμιο - Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος
  • [11] (Κ) Νίκος Αναστασιάδης - Λονδίνο
  • [12] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
  • [13] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Ταμείο Eurimages - Κύπρος - Συνεδρία
  • [15] (Κ) Κυπριακές ταινίες - Βραβεία
  • [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) ΥΠΕΣ - Χάρτες Δικαιωμάτων του Πολίτη
  • [18] (Κ) Χάνεϊ - Παπανδρέου
  • [19] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ινδία
  • [20] (Κ) Ισπανική Προεδρία - Διεύρυνση - Ευρωμεσογειακή Συνεργασία
  • [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση
  • [22] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες - Εναρξη
  • [23] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση - Ολοκλήρωση
  • [24] (Κ) Συνέδριο Ταξιδιωτ. Πρακτόρων - Υπ. Εμπορίου

  • [01] (K) Εκπρόσωπος - Τριζωνική - Διάψευση

    Η κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Μιχάλη Παπαπέτρου διέψευσε κατηγορηματικά πληροφορίες ότι η ε/κ πλευρά υπέβαλε πρόταση για λύση τριών ζωνών.

    [02] (Κ) Τόμας Γουέστον - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης τηρεί μια πιο ευέλικτη στάση στις απευθείας συνομιλίες από αυτήν που τηρεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με τον Ειδικό Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον.

    Ο κ. Γουέστον, ο οποίος μίλησε χθες σε εκδήλωση του "American Hellenic Institute", ανέφερε ότι η διαπίστωση αυτή εκφράστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Συμβούλιο Ασφαλείας - Γεύμα

    Την ικανοποίησή του για τις συνομιλίες που είχε με τους πρεσβευτές των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας. Η συνάντηση έγινε στη διάρκεια γεύματος εργασίας που παρέθεσε ο Mόνιμος Aντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος. Παρακάθισαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας και οι αναπληρωτές Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Γαλλίας και της Βρετανίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, μετά το τέλος του γεύματος, ο Προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ρώσος Πρέσβης Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την ελπίδα να έχει ληφθεί σοβαρά από τον Ραούφ Ντενκτάς το μήνυμα που έστειλε το Συμβούλιο Ασφαλείας, την περασμένη εβδομάδα, με τη δήλωσή του.

    [04] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Πίτερ Χέιν για λύση του Κυπριακού, η δήλωση του Ειδικού Συντονιστή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον για μη ελαστικότητα του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις απευθείας συνομιλίες, οι πληροφορίες για νέο σενάριο λύσης του Κυπριακού, το σχέδιο της κοινής θέσης των 15 κρατών μελών της ΕΕ και το θέμα ανασχηματισμού της κυβέρνησης προβάλλονται κυρίως στις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Νέο σενάριο για τριζωνική λύση" γράφει ότι πληροφορίες, τις οποίες διαψεύδει η κυβέρνηση, αναφέρουν ότι το σενάριο της τριζωνικής λύσης στο Κυπριακό επανήλθε και πάλι στο φως της δημοσιότητας με αφορμή έκθεση που ετοιμάστηκε για λογαριασμό του αμερικανικού Κογκρέσου σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο πρόβλημα. Αλλού γράφει ότι σφοδρά παράπονα εξέφρασαν χθες ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας εκπρόσωποι οργανώσεων αναπήρων ως προς τις ενέργειες του κράτους για την επαγγελματική αποκατάσταση ατόμων με ειδικές ανάγκες.

    "Η Μάχη" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Ζητείται ευθιξία από Υπουργούς" γράφει ότι νέα διάσταση στο αίτημα του ΔΗΣΥ για ανασχηματισμό της κυβέρνησης έδωσε χθες ο αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Δημητρίου, ο οποίος κάλεσε τους Υπουργούς για τους οποίους ζητήθηκε η αντικατάσταση να παραιτηθούν για λόγους ευθιξίας. Αλλού γράφει ότι ικανοποίηση εκφράζουν οι αγρότες μετά τη χθεσινή εξέλιξη της αναβολής της συζήτησης για αύξηση της τιμής του πετρελαίου για μια εβδομάδα προκειμένου η κυβέρνηση να διαβουλευθεί με τις αγροτικές οργανώσεις τον τρόπο εξαίρεσης του γεωργικού πετρελαίου από την αύξηση στα καύσιμα.

    Ο "Πολίτης" με τίτλο "Μια εταιρεία για όλες τις δουλειές" γράφει στο βασικό θέμα ότι από το 1997 μέχρι και σήμερα η προμήθεια μεταλλικών καλυμμάτων και των σκαλοπατιών των φρεατίων του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λευκωσίας κατακυρώνονταν σε μια μόνο εταιρεία. Αλλού γράφει ότι ο Ειδικός Συντονιστής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον είπε ότι θέση των ΗΠΑ είναι πως ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δεν δείχνει ελαστικότητα στις απευθείας συνομιλίες αντίθετα με τον Πρόεδρο Κληρίδη που παρουσιάζεται αποφασιστικός, ευέλικτος και ανοικτός ακόμα και στα δύσκολα θέματα που συζητούνται.

    "Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Στο στόχαστρο ο Πρόεδρος" γράφει ότι η ηγεσία του ΔΗΣΥ βάλλει κατά Κληρίδη ζητώντας ανοικτά παραιτήσεις Υπουργών με πρώτο στον κατάλογο τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκο Κόση. Στο στόχαστρο φαίνεται επίσης να βρίσκεται και ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σήμερα τελικά θα ανακοινωθούν τα ονόματα του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Ισλαμική κίνηση προς αναγνώριση" γράφει ότι η άφιξη του Γενικού Γραμματέα της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης μέσω Τύμπου στα κατεχόμενα συνιστά μέρος ενεργοποιήσεως αποφάσεων της για βαθμιαία αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος. Αλλού γράφει ότι το χώμα στα Κοκκινοχώρια είναι μολυσμένο από ασθένεια που πλήττει τις πατάτες και γι΄αυτό απαγορεύεται η μεταφορά του σε άλλες περιοχές της Κύπρου. Λόγω της ασθένειας οι σκανδιναβικές χώρες δεν εισάγουν πλέον κυπριακές πατάτες.

    Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Φαρσοκωμωδία" γράφει ότι ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Δημητρίου καλούν υπουργούς να παραιτηθούν, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου τους επιρρίπτει ευθύνες για τις κακές σχέσεις της Πινδάρου με το Προεδρικό. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ικανοποιητικό για την ελληνική πλευρά θεωρείται το σχέδιο της κοινής θέσης των "15" που αναμένεται να εγκριθεί τελικά από τους Υπουργούς Εξωτερικών στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας την προσεχή Τρίτη στο Λουξεμβούργο.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε, λέει ο Πρόεδρος των ΚΑ", γράφει ότι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών Χάρης Λοϊζίδης ζήτησε όπως η διαδικασία ελευθεροποίησης επιβραδυνθεί ώστε να δοθεί χρόνος στις Κυπριακές Αερογραμμές να ετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν το συναγωνισμό. Αλλού γράφει ότι 47χρονος τέθηκε υπό διήμερη κράτηση σε σχέση με κατοχή 360 κροτίδων που αγόρασε παράνομα από Τουρκοκύπριο στο μικτό χωριό Πύλα.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" στο κύριο θέμα με τίτλο "Τρομοχτύπημα της 'Χαμάς' σε Λευκωσία και Αθήνα" γράφει ότι τρόμος επικρατεί σε Λευκωσία και Αθήνα ύστερα από επείγοντα σήματα των αμερικανικανικών Μυστικών Υπηρεσιών προς τις αντίστοιχες υπηρεσίες Κύπρου και Ελλάδας για τυφλές επιθέσεις Αράβων τρομοκρατών της "Χαμάς" σε βάρος αμερικανο-ισραηλινών στόχων την Πέμπτη, 18 Απριλίου, στη Λευκωσία και την Τετάρτη, 17 Απριλίου, στην Αθήνα. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, παραμένει για ακόμη ένα χρόνο στο πόστο του. Η θητεία του λήγει τον ερχόμενο μήνα.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "The Cyprus Weekly" γράφει ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ μετέβη χθες στη Μέση Ανατολή μεταφέροντας σκληρούς όρους στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και για άνοιγμα στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Αλλού γράφει ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Πίτερ Χέιν, ο οποίος αναχώρησε χθες από το νησί, ύστερα από 24ωρη επίσκεψη, είπε ότι η Βρετανία υποστηρίζει το αίτημα της Κύπρου για επανένωση αλλά το ρολόι του χρόνου κτυπά.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Νέα Υόρκη - Ομογένεια

    Πρόσκληση προς την ομογένεια για σκληρή δουλειά ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας χθες βράδυ στην Αστόρια, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και η ΠΣΕΚΑ.

    [06] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Πολιτιστική κληρονομιά

    Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, που είναι απότοκο της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής μεγάλου τμήματος της επικράτειάς της, είναι μια δυσαναπλήρωτη απώλεια στην πολύχρονη ιστορία του νησιού και συνιστά κατάφωρη παραβίαση των αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόνισε η Εκπρόσωπος της Κύπρου στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Ελενα Μηνά.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΗΠΑ - Διάσκεψη Τύπου

    Την ανάγκη για κινητοποίηση από όλους, αλλά και για μια συνεχή υπόμνηση προς αυτούς, οι οποίοι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για τις τύχες της ανθρωπότητας σήμερα, καθώς και την ανάγκη όπως ορισμένες αρχές να μην παραγκωνισθούν, αλλά να ληφθούν υπόψη στην διάρκεια και των συζητήσεων αλλά και της πιθανής επίλυσης του Κυπριακού, επεσήμανε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε στη Νέα Υόρκη σε ομογενειακά ΜΜΕ.

    [08] (K) T/K ηγέτης - Στρασβούργο

    Στο Στρασβούργο μεταβαίνει στις 21 Απριλίου, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Στις 23 Απριλίου θα δώσει διάλεξη στην Ευρωπαϊκή Λέσχη με θέμα "Η νομική πτυχή του Κυπριακού".

    [09] (Κ) Υπουργός Αμυνας Ελλάδας - Συνέντευξη Τύπου

    "Κλειδί" χαρακτήρισε το Κυπριακό στο ξεμπλοκάρισμα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στη Νέα Υόρκη, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στις ΗΠΑ.

    Ο κ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε στους στόχους και τις επαφές στη διάρκεια του ταξιδιού του. Λίγο νωρίτερα είχε επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και του πρόσφερε επιταγή ύψους 15.000 δολαρίων για τα κοινωνικά προγράμματα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

    [10] (Κ) Πανεπιστήμιο - Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος

    [11] (Κ) Νίκος Αναστασιάδης - Λονδίνο

    Με στόχο την ενημέρωση παραγόντων της πολιτικής ζωής της Βρετανίας και της παροικίας για την παρούσα φάση του Κυπριακού και την πορεία των διαπραγματεύσεων της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει την ερχόμενη Κυριακή στο Λονδίνο.

    Ανακοίνωση του ΔΗΣΥ αναφέρει πως ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου, τον Πρόεδρο του συντηρητικού κόμματος Ian Duncam Smith και το σκιώδη Υπουργό Εξωτερικών του συντηρητικού κόμματος Michael Ancram. Επίσης θα ενημερώσει, σε ειδική εκδήλωση, τους Βρετανούς βουλευτές για την τρέχουσα φάση του Κυπριακού και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    [12] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

    Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρέτισε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη σύσταση ενός μόνιμου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντας την επικείμενη έναρξη της ισχύος του οργάνου αυτού "ιστορικής σημασίας για την ανθρωπότητα."

    Με γραπτή δήλωσή του, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης επισημαίνει ότι το Δικαστήριο θα αποτελέσει το θεμελιώδες εργαλείο στη μάχη για πρόληψη ωμοτήτων που διαπράττονται ατιμωρητί και εκφράζει την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει να συμβάλλει στις προσπάθειες για να καταστεί το Δικαστήριο πραγματικότητα.

    [13] (Κ) Τιμές Συναλλάματος έναντι κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 12/04/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7317          1,7420
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5248          1,5339
    Λίρα Αγγλίας                     1,0610          1,0673
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     201,2332        202,8430
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8459          2,8686
    Δολάριο Καναδά                     2,4170          2,4363
    Κορώνα Δανίας                     12,8672         12,9671
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,1898         13,2953
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7597         15,8857
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5355          2,5557
    

    [14] (Κ) Ταμείο Eurimages - Κύπρος - Συνεδρία

    To Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Eurimages του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο ιδρύθηκε το 1989 για τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών κινηματογραφικών συμπαραγωγών θα συνέλθει στη Λάρνακα, από τις 22 μέχρι τις 24 Απριλίου 2002.

    [15] (Κ) Κυπριακές ταινίες - Βραβεία

    Δυο κυπριακές ταινίες, που χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Κινηματογράφου, απέσπασαν σημαντικά βραβεία σε φεστιβάλς κινηματογράφου, που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και την Ουρουγουάη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η ταινία μικρού μήκους "Trip to Venice" της σκηνοθέτιδας Χριστίνας Χατζηχαραλάμπους απέσπασε τον Αργυρό Ιππο στο 10ο φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα. Ο Αργυρός Ιππος είναι το δεύτερο από τα τρία βραβεία που απονεμήθηκαν στο φεστιβάλ αυτό.

    [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           107,39 (-0,58)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    793.832
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   228.358    452,22 (-0,68)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    120.616    124,71 (-0,80)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     25.645     94,48 (-0,99)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.370     34,64 (-0,03)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     87.829     57,70 (-0,02)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     16.609     74,48 (-0,04)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     30.145     25,47 ( 0,04)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      3.490     53,79 ( 0,84)
    Ετ. Πληροφορικής              £     32.545      6,36 (-1,70)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    123.200     19,97 (-1,53)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.260     18,87 (-0,74)
    Ξενοδοχεία                    £     66.602     67,25 (-0,50)
    Αλλες Εταιρείες               £    216.032    108,34 (-0,10)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) ΥΠΕΣ - Χάρτες Δικαιωμάτων του Πολίτη

    Τίθεται σε κυκλοφορία από σήμερα ο ενοποιημένος και αναθεωρημένος Χάρτης των Δικαιωμάτων του Πολίτη για το νέο τμήμα του Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, το οποίο προέκυψε από την ενοποίηση των Υπηρεσιών Μετανάστευσης, Εγγραφής Πληθυσμού, και Εκλογών. Ο Χάρτης θα διατίθεται στους ενδιαφερομένους χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, όπως και οι Χάρτες άλλων υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, προσθέτοντας ότι ενόψει της ένταξης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όλοι οι χάρτες που κυκλοφορούν σήμερα για έξι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών θα διατίθενται στην αγγλική γλώσσα, στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό, μέσω των Πρεσβειών και των Γραφείων Τύπου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Οι υπηρεσίες αυτές είναι εκτός από το τμήμα του Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, τα Τμήματα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και Πολεοδομίας και Οίκησης, οι Επαρχιακές Διοικήσεις, η Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων και η Υπηρεσία Διαχείρισης τ/κ περιουσιών.

    [18] (Κ) Χάνεϊ - Παπανδρέου

    Η Βρετανία δεσμεύεται σαφώς από τις αποφάσεις του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου του Eλσίνκι για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά κανείς πρέπει να υποθέσει ότι η απόφαση για την ένταξη, που θα ληφθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο, θα είναι εύκολη ή θα ληφθεί "ελαφρά τη καρδία", δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Λόρδος Ντέιβιντ Χάνει, ύστερα από συνάντησή του, σήμερα στην Αθήνα, με τον Ελληνα Υπουργό Eξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    O κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι "έχουμε μπροστά μας μία ιστορική ευκαιρία, που δεν πρέπει να χάσουμε". Επεσήμανε ακόμη ότι "δεν είμαστε βεβαίως στην κατάσταση που υπάρχει στη Mέση Aνατολή", για να τονίσει ωστόσο πως "έχουμε δει στη Mέση Aνατολή πώς οι λανθάνουσες συγκρούσεις και τα άλυτα προβλήματα όσο υπάρχουν δημιουργούν αφορμή για έναν κύκλο βίας ".

    O Bρετανός αξιωματούχος συμφώνησε με τον Eλληνα Υπουργό, σημειώνοντας ότι "βρισκόμαστε σε μια εποχή, όπου υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες και

    [19] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ινδία

    Για επίσημη επίσκεψη στην Ινδία αναχωρεί τη Δευτέρα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων, Επικοινωνιών και Πληροφορικής της χώρας Σρι Πραμόντ Μαχατζάν.

    Κατά την επίσκεψή, κατά την οποία θα εξεταστεί κυρίως το θέμα της υψηλής τεχνολογίας, ο κ. Ρολάνδης θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό, με τον Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, τον Υπουργό Τουρισμού και τον Υπουργό Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων, Επικοινωνιών και Πληροφορικής της Ινδίας.

    [20] (Κ) Ισπανική Προεδρία - Διεύρυνση - Ευρωμεσογειακή Συνεργασία

    O Αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ισπανία Μιγκέλ Μόλτο, τόνισε χθες στη Μαδρίτη την πολιτική βούληση της Ισπανικής Προεδρίας να επισπεύσει την ενταξιακή διαδικασία των υπό ένταξη χωρών και να συμβάλει στην ολοκλήρωση όλων των κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων έως το τέλος της Προεδρίας της.

    [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση

    Με το επενδυτικό ενδιαφέρον να διολισθαίνει στη σημερινή συνάντηση σε πρωτοφανή για τα τελευταία τέσσερα τουλάχιστον χρόνια επίπεδα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή πτώση σε ποσοστό 0,6%, κλείνοντας στις 107,39 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε μόλις στις 793 χιλιάδες λίρες.

    [22] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες - Εναρξη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης μετέβη γύρω στις 5.30 το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, για να συναντήσει τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο του τρίτου γύρου των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο.

    [23] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση - Ολοκλήρωση

    Ολοκληρώθηκε γύρω στις 6.30 το απόγευμα η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο.

    Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση του τρίτου γύρου των συνομιλιών, που άρχισε την περασμένη Τρίτη.

    [24] (Κ) Συνέδριο Ταξιδιωτ. Πρακτόρων - Υπ. Εμπορίου

    Κονδύλι ύψους 26 εκατομμυρίων λιρών θα διαθέσει η κυβέρνηση για την αναβάθμιση του τουρισμού στην Κύπρο, καθώς εξαιτίας των τρομοκρατικών κτυπημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες ο χρόνος που διανύουμε προδιαγράφεται δύσκολος για το διεθνή τουρισμό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 12 April 2002 - 17:49:21 UTC