Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-04-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ισπανία - Διάσκεψη
  • [02] (Κ) Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία - Ισραήλ - Απαγόρευση εισόδου
  • [03] (Κ) Εκδηλώσεις στη μνήμη Μισιαούλη και Καβάζογλου
  • [04] (Κ) Χριστόφιας - Ανάν - Μήνυμα
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Π.Ο.Π.Ο - Παγκύπριο Συνέδριο
  • [06] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Π.Ο.Π.Ο. - Παγκύπριο Συνέδριο
  • [08] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα
  • [09] (Κ) Παγκύπριο Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας
  • [10] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Κεραυνός - Πρωτάθλημα
  • [11] (Κ) Ρολάνδης - Διάσκεψη - Ιορδανία - Φυσικό αέριο
  • [12] (Κ) Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία - Ισραήλ - Απαγόρευση εισόδου (2)
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ισραήλ - Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία
  • [14] (Κ) Χριστόφιας - Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ισπανία - Διάσκεψη

    Για τη Μαλάγα της Ισπανίας αναχωρεί αύριο ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, για να συμμετάσχει ως επικεφαλής τετραμελούς αντιπροσωπείας, στην Τετάρτη Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη Υπουργών Βιομηχανίας η οποία διοργανώνεται από την ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις 9 και 10 Απριλίου.

    [02] (Κ) Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία - Ισραήλ - Απαγόρευση εισόδου

    Επέστρεψε άπρακτη στις 8:00 σήμερα το πρωί από το Ισραήλ η διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία είχε μεταβεί λίγο μετά τα μεσάνυκτα στο Τελ Αβίβ με σκοπό να συναντήσει τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ, στο αρχηγείο του στη Ραμάλα, για να του επιδώσει ψήφισμα το οποίο είχε εγκρίνει την περασμένη Πέμπτη η Ολομέλεια του Σώματος.

    Οι ισραηλινές Αρχές αρνήθηκαν την είσοδο στο Ισραήλ στους έξι βουλευτές που συμμετείχαν στην κυπριακή αντιπροσωπεία, την υπηρεσιακή λειτουργό της Βουλής Γεωργία Ανδρονίκου, καθώς και στους πέντε δημοσιογράφους και δύο κινηματογραφιστές που τους συνόδευαν. Οι Ισραηλινοί, αφού τους κράτησαν υπό αστυνομικό περιορισμό στους χώρους του αεροδρομίου "Μπεν Γκουριόν" του Τελ Αβίβ όλη τη νύκτα, τους υποχρέωσαν να ανέβουν στο πρώτο αεροπλάνο που αναχωρούσε σήμερα το πρωί για τη Λάρνακα και τους έστειλαν πίσω στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις τους εντός του αεροπλάνου της επιστροφής, οι βουλευτές Γιαννάκης Θωμά (ΑΚΕΛ), Ελένη Θεοχάρους (ΔΗΣΥ), Μάριος Ματσάκης (ΔΗΚΟ), Γιώργος Βαρνάβα (ΚΙΣΟΣ), Ανδρούλα Βασιλείου (ΕΔΗ) και Γιώργος Περδίκης (Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών) εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την απρεπή και "προσβλητική", όπως τη χαρακτήρισαν, συμπεριφορά των Ισραηλινών απέναντί τους, αναφέροντας ότι θα ζητήσουν την άμεση αντίδραση τόσο της κυπριακής κυβέρνησης όσο και της Βουλής.

    ΣΣ: Θα ακολουθήσει ολοκληρωμένη είδηση.

    [03] (Κ) Εκδηλώσεις στη μνήμη Μισιαούλη και Καβάζογλου

    Πραγματοποιούνται σήμερα εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους Κώστα Μισιαούλη και Ντερβί Καβάζογλου που δολοφονήθηκαν από την οργάνωση Τ.Μ.Τ, η οποία τους έστησε καρτέρι στο σημείο του δρόμου Λευκωσίας - Λάρνακας.

    [04] (Κ) Χριστόφιας - Ανάν - Μήνυμα

    Μήνυμα στο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν ότι είναι καιρός τα ΗΕ να αναλάβουν δράση, υπερασπίζοντας τα ψηφίσματα τους και να ωθήσουν την Τουρκία και τον Τ/Κ ηγέτη να τα σεβαστούν, θα μεταφέρει ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Π.Ο.Π.Ο - Παγκύπριο Συνέδριο

    Το πρόβλημα υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζει η Κύπρος, επεσήμανε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σε χαιρετισμό του στο Β' Παγκύπριο Συνέδριο της Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας (Π.Ο.Π.Ο.) η οποία απένειμε τιμητικό δίπλωμα και μετάλλιο προς την κυβέρνηση.

    [06] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επιστροφή του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο από τη Νέα Υόρκη, για την έναρξη του τρίτου γύρου απευθείας συνομιλιών, οι εξελίξεις που αναμένονται αυτή τη βδομάδα σχετικά με τις προεδρικές εκλογές και οι διαβουλεύσεις των κομμάτων, οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία εξαιτίας της κρίσης στη Μέση Ανατολή, οι επαφές του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια στη Νέα Υόρκη όπου μεταβαίνει για να παραστεί στους εορτασμούς της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Η "Αλήθεια" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Το άνοιγμα ΔΗΣΥ προς ΚΙΣΟΣ βρίσκει απήχηση" γράφει ότι το άνοιγμα που επιχειρεί η ηγεσία του ΔΗΣΥ προς το χώρο του ΚΙΣΟΣ και το μήνυμα που ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης πέρασε για την ετοιμότητα του κόμματός του να συνεχίσει την πολιτική των υπερβάσεων, εξετάζοντας σοβαρά το ενδεχόμενο για υποστήριξη υποψηφίου από το χώρο των σοσιαλδημοκρατών στις προεδρικές εκλογές, βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου με νάρθηκα στο χέρι και στο πόδι πήρε εξιτήριο χθες από το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.

    "Η Μάχη" στο βασικό θέμα με τίτλο "Κυπριακό κόστος από την κρίση" γράφει ότι βαθιά κρίση απειλεί την κυπριακή οικονομία εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή και ότι οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν πως τα πρώτα συμπτώματα άρχισαν να φαίνονται, ενώ τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν και θα πάρουν μορφή "χιονοστιβάδας" αν δεν υπάρξει σύντομα τερματισμός των εχθροπραξιών. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι 21χρονος από την Ακρόπολη, ο Σωτήρης Στυλιανίδης, είναι το θύμα νέου θανατηφόρου τροχαίου δυστυχήματος που συνέβη τις πρωινές ώρες χθες στη Λευκωσία.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Κόλπα βουλευτών με λιμουζίνες" γράφει ότι μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες μια μικρή ομάδα βουλευτών κατάφερε να περάσει τροποποίηση σε νομοθεσία που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με στόχο τη μη καταβολή ή ακόμα και την επιστροφή σε αυτούς του δασμού για την αγορά υπερπολυτελών αυτοκινήτων που έχουν αγοράσει. Αλλού γράφει ότι ποινική δίωξη για υπόθεση απάτης αντιμετωπίζει εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο κατόπιν καταγγελιών που είχαν γίνει από επενδυτές για απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις.

    "Η Σημερινή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Ακρως απόρρητο έγγραφο" επικαλείται άκρως απόρρητο έγγραφο του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ημερομηνίας 22 Φεβρουαρίου 2002 που αξιολογεί τις απευθείας συνομιλίες του Προέδρου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη και το οποίο φέρει το στίγμα της απαισιοδοξίας και προδικάζει ότι υπό τις υφιστάμενες συνθήκες δεν μπορεί να εξευρεθεί βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι εβδομάδα εξελίξεων αρχίζει αύριο σχετικά με τις προεδρικές εκλογές, καθώς ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ εισέρχονται στο επίσημο μέρος των διαβουλεύσεών τους με φόντο την τριμερή συνεργασία, ενώ στο ΔΗΣΥ συνεχίζεται ο εσωκομματικός διάλογος για τις προεδρικές εκλογές.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο βασικό θέμα με τίτλο "Φέρνει μαζί του έγγραφα" γράφει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει δώσει το πράσινο φως στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο για να παρουσιάσει ιδέες στα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό, εάν αυτό το επιτρέπουν τα δεδομένα του τρίτου γύρου, ενώ έχει συμφωνηθεί η εντατικοποίηση των παρεμβάσεων των μεσολαβητών κυρίως των Αμερικανών και Βρετανών. Αλλού γράφει ότι το Ισραήλ κτυπά από ξηράς και αέρος κάθε κίνηση Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη, ενώ πολεμικός πυρετός επικρατεί στα σύνορα του με το Λίβανο και τη Συρία, ένα 24ωρο πριν από την άφιξη στην περιοχή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Δεν είστε μόνοι" γράφει ότι οι συμμετέχοντες στη Διεθνή Διάσκεψη Αλληλεγγύης με το λαό της Παλαιστίνης που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ το διήμερο 5 και 6 Απριλίου απαίτησαν τερματισμό της ισραηλινής εισβολής στα παλαιστινιακά εδάφη και δημιουργία προϋποθέσεων για επιστροφή στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας αναχωρεί αύριο Δευτέρα για τη Νέα Υόρκη για να παραστεί στους εορτασμούς που διοργανώνει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων, ενώ θα πραγματοποιήσει διάφορες επαφές μεταξύ των οποίων και με τον ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Sunday Mail" με τίτλο "Σταματήστε τη σφαγή" γράφει ότι το Ισραήλ προωθεί τα στρατεύματα του κατά μήκος της Δυτικής Οχθης, απτόητο από το κάλεσμα των Ηνωμένων Πολιτειών για απόσυρση των στρατευμάτων του από τα παλαιστινιακά εδάφη. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση απέφυγε χθες να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί τις πληροφορίες ότι δύο τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη F16 που πετούσαν πάνω από την αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου" στην Πάφο, εγκλωβίστηκαν από τα ραντάρ των αντιαεροπορικών συστημάτων που διαθέτει η Εθνική Φρουρά, στην αεροπορική βάση. (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Π.Ο.Π.Ο. - Παγκύπριο Συνέδριο

    Το πρόβλημα υπογεννητικότητας που παρουσιάζει η Κύπρος οφείλεται στην επενέργεια δύο αντίθετων τάσεων, που είναι η σταθερή πτώση του αριθμού των γεννήσεων και από την άλλη η αύξηση του πληθυσμού άνω των 65, ως αποτέλεσμα της αύξησης του μέσου όρου ζωής, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και πρόσθεσε ότι οι ετήσιοι ρυθμοί πληθυσμιακής ανάπτυξης παρουσιάζουν συνεχή πτώση και σήμερα βρίσκονται πολύ πιο κάτω από το 1%.

    [08] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα

    [09] (Κ) Παγκύπριο Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας

    Στους χθεσινοβραδινούς αγώνες, με τους οποίους ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας ανδρών πρώτης κατηγορίας, ο Απόλλωνας νίκησε στο Στρόβολο τον Κεραυνό με 98 - 84 και η ΕΝΑΔ νίκησε στον Αγιο Δομέτιο το ΑΠΟΕΛ με 83 - 67.

    [10] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Κεραυνός - Πρωτάθλημα

    Η γυναικεία ομάδα Καλαθόσφαιρας του Κεραυνού Στροβόλου στέφθηκε πρωταθλήτρια, για τέταρτη συνεχή χρονιά.

    Η ομάδα του Στροβόλου νίκησε στη Λεμεσό την ΑΕΛ, με 50 - 45 και συμπλήρωσε τρεις νίκες έναντι καμίας της αντιπάλου της.

    [11] (Κ) Ρολάνδης - Διάσκεψη - Ιορδανία - Φυσικό αέριο

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης θα μεταβεί στο Αμμάν στις 14 Απριλίου ύστερα από πρόσκληση του Ιορδανού ομολόγου του, με σκοπό να πάρει μέρος στη Διάσκεψη των πέντε Υπουργών Ενέργειας και Πετρελαίων της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου που θα πραγματοποιηθεί στην Ιορδανία στις 15 Απριλίου.

    [12] (Κ) Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία - Ισραήλ - Απαγόρευση εισόδου (2)

    Επικρίνοντας τη συμπεριφορά των ισραηλινών Αρχών, οι οποίες αρνήθηκαν σήμερα την είσοδο στο Ισραήλ σε διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, τα μέλη της αντιπροσωπείας εξέφρασαν την άποψη ότι θα πρέπει να είναι καθολική η καταδίκη της συμπεριφοράς αυτής, τόσο από την κυβέρνηση και τη Βουλή όσο και από ολόκληρη την ανθρωπότητα και δεσμεύτηκαν να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες για το σκοπό αυτό.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ισραήλ - Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία

    "Η κυπριακή Βουλή θα συνεχίσει να καταδικάζει έντονα την απαράδεκτη συμπεριφορά του Ισραήλ η οποία παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, πρώτα από όλα σε σχέση με τον παλαιστινιακό λαό", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, κληθείς να σχολιάσει την ενέργεια των Ισραηλινών να απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα τους σε αντιπροσωπεία της κυπριακής Βουλής, που επιθυμούσε να μεταβεί στη Ραμάλα για να συναντήσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

    Πρόσθεσε ότι "είναι το λιγότερο ότι η κυβέρνηση του Σιαρόν δεν άφησε την αντιπροσωπεία μας να περάσει" και είπε ότι "εκείνο που έχει σημασία είναι να τερματιστεί αμέσως η πολιορκία, η εισβολή και κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από την κυβέρνηση και το στρατό του Ισραήλ".

    Σε δηλώσεις του, μετά την εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Κώστα Μισιαούλη και Ντερβίς Καβάζογλου στο Δάλι, ο κ. Χριστόφιας ερωτηθείς

    [14] (Κ) Χριστόφιας - Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Αγκυρα και στο κατοχικό καθεστώς, ότι δεν θα ανεχθεί το παιγνίδι ροκανίσματος του χρόνου στις απευθείας συνομιλίες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Πρόσθεσε ότι "η πιθανή παρέμβαση του ΟΗΕ αναμένουμε να στηρίζεται στα ψηφίσματα του και να επιδιώκει την εφαρμογή τους, καθώς και την υλοποίηση των συμφωνιών υψηλού επιπέδου".

    Σε χαιρετισμό του στο οίκημα των Λαϊκών Οργανώσεων Δαλίου με την ευκαιρία των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής για τους Κώστα Μισιαούλη και Ντερβίς Καβάζογλου που δολοφονήθηκαν από την οργάνωση Τ.Μ.Τ, η οποία τους έστησε καρτέρι στο σημείο του δρόμου Λευκωσίας - Λάρνακας, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβάλλεται να εμμένει σε λύση του Κυπριακού που να στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου".

    Πρόσθεσε ότι "οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν διασώζει τη διαδικασία ούτε κάμπτει την αδιαλλαξία της κατοχικής δύναμης".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 7 April 2002 - 17:49:13 UTC