Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-04-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Αλβαρο ντε Σότο - Εκθεση - Συνομιλίες
  • [02] (Κ) Δήμαρχος Λευκωσίας - Νέα Υόρκη - Επαφές
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Βυζαντινό Κέντρο Σπουδών Queens - Διαλέξεις - Ν. Υόρκη
  • [05] (Κ) ΥΠΑΜ - Ελληνικά αεροσκάφη - Ασκηση
  • [06] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Ελληνικά αεροσκάφη
  • [07] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Ελληνικά αεροσκάφη και πλοία (2)
  • [08] (Κ) Υπουργικό - Υπουργός Εμπορίου - Τιμές καυσίμων
  • [09] (Κ) Ευρωπαϊκή Αριστερά - Προεδρείο
  • [10] (K) Tιμές συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (K) Eurocypria - Δεκάχρονα - Αναζητεί στρατηγικό σύμμαχο
  • [13] (Κ) Ευρωπαϊκή Αριστερά - Συνέντευξη Τύπου
  • [14] (Κ) Χρηματίστηριο - Νέες απώλειες
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΣΥ - Μεσανατολικό
  • [16] (Κ) Προεδρείο Ενωτικής Αριστεράς - Σύνοδος
  • [17] (Κ) ΕΣΚ - Basin-Sen - Κοινή δήλωση
  • [18] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Εκδήλωση διαμαρτυρίας υπέρ Παλαιστινίων
  • [19] (Κ) Συνέδριο Αθλητικού Τουρισμού - Διάσκεψη Τύπου
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πανεπιστήμιο - Μέλλον της Ευρώπης
  • [21] (Κ) ΟΗΕ - Κυπριακό - Κινητικότητα
  • [22] (Κ) Κύπρος - Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
  • [23] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Μέση Ανατολή - Δήλωση

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Αλβαρο ντε Σότο - Εκθεση - Συνομιλίες

    Νέα συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είχε χθες αργά το απόγευμα (τοπική ώρα) ο Ειδικός του Σύμβουλος για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, στη διάρκεια της οποίας του επέδωσε έκθεση για τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών της Λευκωσίας.

    Το γραφείο του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα δεν είχε κάποιο σχόλιο για το περιεχόμενο της συνάντησης. Πηγή του Συμβουλίου ανέφερε ότι η προχθεσινή, πρώτη, συνάντηση Ανάν - ντε Σότο ήταν πολύ σύντομη, λόγω των εξελίξεων στο Μεσανατολικό.

    [02] (Κ) Δήμαρχος Λευκωσίας - Νέα Υόρκη - Επαφές

    Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, με συναντήσεις που είχε με τον κυβερνήτη της πολιτείας Τζορτζ Πατάκι, το διοικητή του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ, Mark Malloch Brown και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Μεσανατολικό, με την πολιορκία του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ από τον ισραηλινό στρατό και τα επεισόδια βίας στις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές, όπου έχουν εισβάλει τεθωρακισμένα και άλλες στρατιωτικές μονάδες του Ισραήλ, είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Λευκωσίας. Το Κυπριακό με τα προτεινόμενα σχέδια ξένων μεσολαβητών για το θέμα της κυριαρχίας, οι κομματικές διαβουλεύσεις για την υποβολή υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές του 2003 και οι ζημιές εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα των κυπριακών εφημερίδων.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Σε εξορία σπρώχνει τον Αραφάτ ο Σαρόν" γράφει ότι ο ισραηλινός στρατός ανακατέλαβε χθες το πρωί και τη Βηθλεέμ μετά την κατάληψη της Ραμάλα, της Καλκίλια και της Τουλκάρεμ, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες άρματα μάχης και ελικόπτερα βομβάρδισαν το αρχηγείο των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στη Ραμάλα. Αλλού γράφει ότι το εναρκτήριο λάκτισμα για επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης δόθηκε χθες και επίσημα από τα συλλογικά όργανα του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ.

    "Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Σατανιστές στο Πανεπιστήμιο" γράφει στο βασικό θέμα ότι η ιερά Αρχιεπισκοπή διαθέτει στοιχεία και καταγγελίες που αναφέρουν πως στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στα κολέγια "δρουν κυκλώματα σατανιστών, ενώ μαθητές ηλικίας 16 και 17 ετών γίνονται η εύκολη λεία στα γρανάζια σατανιστικών κυκλωμάτων". Αλλού γράφει ότι ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Ζισκάρ Ντ΄ Εσταίν και η τουρκική αντιπροσωπεία ζήτησαν από το μέλος της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας Παναγιώτη Δημητρίου να αντιπροσωπεύσει τις υπό ένταξη χώρες στο προεδρείο της Συντακτικής Συνέλευσης της ΕΕ.

    Ο "Πολίτης" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Ισραήλ, θυμήσου" γράφει ότι η Παλαιστίνη έχει μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως και ότι ο εφιάλτης των ελεύθερων πολιορκημένων Παλαιστινίων δεν έχει όρια, καθώς σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα "Χαάρετζ" ο στρατός εμποδίζει τους κατοίκους της Ραμάλα ακόμη και να θάψουν τους νεκρούς τους. Αλλού γράφει ότι ο Διευθυντής της ΚΥΠ Νίκος Ιωάννου δήλωσε ότι η υπηρεσία αναζήτησε αλλά δεν βρήκε τα κατάλληλα μηχανήματα παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων, ενώ ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αριστος Χρυστοστόμου ανέφερε ότι η ΚΥΠ έχει τη δυνατότητα αλλά δεν προβαίνει σε παρακολουθήσεις τηλεφώνων.

    "Η Σημερινή" με τίτλο "Εφιάλτης εξορίας" γράφει στο κύριο θέμα ότι υπό τη σκιά των αιματηρών συγκρούσεων και του ανηλεούς πολέμου που μαίνεται στη Μέση Ανατολή, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν άνοιξε στον Γιασέρ Αραφάτ την πόρτα εξορίας, δηλώνοντας ταυτοχρόνως ότι δεν επιθυμεί να συνομιλήσει μαζί του για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Αλλού γράφει ότι στα χέρια Τούρκων βρίσκεται η ταυτότητα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' και ότι σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ" βρίσκεται προς πώληση στην τιμή των 18 χιλιάδων δολαρίων.

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Παιχνίδια με τις κυριαρχίες", ότι οι διάφοροι μεσολαβητές στο Κυπριακό κάνουν παιχνίδια με το "ακανθώδες" θέμα της κυριαρχίας του κυπριακού κράτους που θα προκύψει σε περίπτωση λύσης του προβλήματος και πως ξένες κυβερνήσεις αναζητούν συμβιβασμό, προτείνοντας μια εξωτερική και δυο εσωτερικές κυριαρχίες. Αλλη είδηση είναι ότι άτομα ή εταιρείες προσεγγίζουν πρόσφυγες στη Λάρνακα και διαπραγματεύονται μαζί τους, προκειμένου να εγκαταλείψουν τουρκοκυπριακές περιουσίες τις οποίες προτίθενται να αγοράσουν αυτοί από τους Τ/Κ ιδιοκτήτες τους.

    Η "Χαραυγή" με τον τίτλο "Σαρόν δολοφόνε" στο κύριο θέμα γράφει πως τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και άλλα στελέχη του κόμματος αξίωσαν, με δυναμική πινακιδοφορία που πραγματοποίησαν χθες στη Λευκωσία, "τον άμεσο τερματισμό της σιωνιστικής γενοκτονίας σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης, όπως επίσης και την άρση της πολιορκίας του Προέδρου Αραφάτ". Στο πλαίσιο της έμπρακτης στήριξης του αγώνα των Παλαιστινίων, το ΑΚΕΛ διοργανώνει διεθνή διάσκεψη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό μεθαύριο Παρασκευή και το Σάββατο, 5 και 6 Απριλίου. Αλλού γράφει πως συνεδριάζει σήμερα και αύριο στη Λευκωσία το Προεδρείο της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς/ Βορειοευρωπαϊκής Πράσινης Αριστεράς.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα της γράφει ότι ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν δήλωσε χθες πως ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ μπορεί να έχει ένα απλό εισιτήριο (χωρίς επιστροφή) στην εξορία. Την ίδια στιγμή ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλλαν σε όλο και περισσότερες πόλεις της Δυτικής Οχθης, όπου συναντούσαν σκληρή αντίσταση από Παλαιστινίους μαχητές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο επιθυμεί εντατικοποίηση των απευθείας συνομιλιών και ενδυνάμωση του ρόλου του στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, με την παραχώρηση σε αυτόν του δικαιώματος να υποβάλλει εγγράφως προτάσεις και στις δύο πλευρές.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror", στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Κόλαφος για τις εταιρείες του ΧΑΚ", γράφει πως η κατάρρευση των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο και η απόφαση όλων των εταιρειών να ξεκαθαρίσουν τα βιβλία τους από προηγούμενες υπερβάσεις υποχρέωσαν περισσότερες από μισές εισηγμένες εταιρείες να παρουσιάσουν μεγάλες ζημιές, οι οποίες για το 2001 έφτασαν σε σημείο ρεκόρ ύψους 268,75 εκατομμυρίων λιρών. Αλλού γράφει ότι ανοίγουν σήμερα οι προσφορές για τα 16 πρατήρια καυσίμων των εταιρειών "Εσσο Μόμπιλ" και "Μπι Πι". (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Βυζαντινό Κέντρο Σπουδών Queens - Διαλέξεις - Ν. Υόρκη

    Το Βυζαντινό Κέντρο Σπουδών του Κολεγίου Queens του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ωνάσης και το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, διοργάνωσε την 1η Απριλίου δύο διαλέξεις αφιερωμένες στην Κύπρο με θέματα "Το κυπριακό πρόβλημα στον 21ον αιώνα: ελληνικοί και τουρκικοί εξοπλισμοί στο Αιγαίο" και "Ιστορία και Ποίηση - Η κυπριακή εμπειρία».

    [05] (Κ) ΥΠΑΜ - Ελληνικά αεροσκάφη - Ασκηση

    Το Υπουργείο Αμυνας ανακοινώνει ότι τα πολεμικά αεροσκάφη, τα οποία βρίσκονται πάνω από τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι ελληνικά και λαμβάνουν μέρος στην προγραμματισμένη άσκηση "Τοξότης-Βεργίνα", η οποία διεξάγεται στα πλαίσια του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    [06] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Ελληνικά αεροσκάφη

    Τέσσερα ζεύγη F16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας εισήλθαν στις 11 το πρωί στον κυπριακό εναέριο χώρο, συμμετέχοντας στην κοινή διήμερη άσκηση "Τοξότης-Βεργίνα", που άρχισε σήμερα στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    Οπως δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος στο ΓΕΕΦ, τα ελληνικά αεροσκάφη δεν θα σταθμεύσουν στην Κύπρο.

    [07] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Ελληνικά αεροσκάφη και πλοία (2)

    Τέσσερα ζεύγη F16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας εισήλθαν στις 11 το πρωί στον κυπριακό εναέριο χώρο, συμμετέχοντας στην κοινή διήμερη άσκηση "Τοξότης-Βεργίνα", που άρχισε σήμερα στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    Αύριο, στο πλαίσιο της ίδιας άσκησης, θα πραγματοποιηθεί η άσκηση έρευνας και διάσωσης της Εθνικής Φρουράς "Ναυαγός", κατά την οποία θα υπάρξει συνεργασία των μονάδων της Εθνικής Φρουράς με δύο πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού που θα βρίσκονται στην περιοχή.

    [08] (Κ) Υπουργικό - Υπουργός Εμπορίου - Τιμές καυσίμων

    Σε αύξηση της τιμής των καυσίμων στην Κύπρο οδηγεί η κατακόρυφη αύξηση στην τιμή του αργού πετρελαίου, που τις τελευταίες εβδομάδες έχει φθάσει γύρω στα 27 δολάρια το βαρέλι.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε σήμερα τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδη να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για διευθέτηση του όλου ζητήματος, ώστε να μην χρειάζεται η εκταμίευση από το δημόσιο ταμείο για κάλυψη της διαφοράς, που προκύπτει με βάση τις σημερινές τιμές των καυσίμων.

    [09] (Κ) Ευρωπαϊκή Αριστερά - Προεδρείο

    Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου είναι μια διαδικασία χωρίς επιστροφή, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς του Ευρωκοινοβουλίου (GUE/NGL) Φράνσις Βουρτζ, μιλώντας στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου του Διευρυμένου Προεδρείου της Ομάδας που άρχισαν σήμερα στη Λευκωσία.

    [10] (K) Tιμές συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 03/04/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7316          1,7419
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5210          1,5301
    Λίρα Αγγλίας                     1,0597          1,0660
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     201,9716        203,5873
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8629          2,8858
    Δολάριο Καναδά                     2,4202          2,4395
    Κορώνα Δανίας                     12,8519         12,9547
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,2532         13,3592
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6296         15,7546
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5281          2,5483
    

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           111,18 (-1,39)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  2,936.141
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   910.404    467,84 (-1,08)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    514.056    128,67 (-1,39)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    138.655     97,89 (-1,26)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.685     37,29 (-2,71)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     57.353     59,21 (-2,05)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    127.154     76,13 (-1,21)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     60.148     26,54 (-1,26)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    141.978     54,56 (-0,98)
    Ετ. Πληροφορικής              £     40.401      6,64 (-1,48)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £  1.069.636     20,96 (-0,62)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         24     19,80 (-0,85)
    Ξενοδοχεία                    £    396.437     69,84 (-0,87)
    Αλλες Εταιρείες               £    161.470    112,71 (-2,10)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (K) Eurocypria - Δεκάχρονα - Αναζητεί στρατηγικό σύμμαχο

    Η θυγατρική εταιρεία των Κυπριακών Αερογραμμών, "Eurocypria", αναζητεί στρατηγικό σύμμαχο για να μπορέσει να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της στο χώρο των ναυλωμένων πτήσεων, ενόψει της ένταξης της Κύπρου στον κοινό ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

    Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των ΚΑ Χάρης Λοϊζίδης ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του επόμενου έτους η Eurocypria θα ανανεώσει το στόλο της με τέσσερα Boing 737 - 800.

    [13] (Κ) Ευρωπαϊκή Αριστερά - Συνέντευξη Τύπου

    Οι θέσεις της Τουρκίας και της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων για αναγνώριση χωριστού κράτους είναι αντίθετες με βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, τονίζουν σε ψήφισμα που εξέδωσαν σήμερα ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στη σύνοδο του Προεδρείου της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς Βορειοευρωπαϊκής Πράσινης Αριστεράς (ΕΕΠ/ΒΠΑ), στη Λευκωσία.

    Στο ψήφισμα, που εγκρίθηκε μετά από πρωινή συζήτηση για το Κυπριακό, τα μέλη της Ομάδας που συνεδριάζουν στην Κύπρο μετά από πρόσκληση του ΑΚΕΛ - θεωρούν ότι "δεν μπορούν να τίθενται στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων οι διχοτομικές θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς ούτε και να αναζητείται λύση μέσης απόστασης μεταξύ ομοσπονδίας και διχοτόμησης".

    [14] (Κ) Χρηματίστηριο - Νέες απώλειες

    Νέα διολίσθηση σημείωσε στη σημερινή συνάντηση η χρηματιστηριακή αγορά, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε από "βαριά χαρτιά" και ειδικά από τις μετοχές των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής. Ο Γενικός Δείκτης ακολουθώντας τις απώλειες της τάξης του 1,39% του τραπεζικού τομέα υποχώρησε στις 111,18 μονάδες. Η αύξηση που σημειώθηκε στο επενδυτικό ενδιαφέρον, με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών να ανέρχεται στα 2,9 εκατομμύρια λίρες, οφείλεται στη διακίνηση ενδοσυνεδριακά μεγάλων πακέτων μετοχών, κυρίως σε τίτλους της εταιρείας A.L.Prochoice Financial Services, η οποία συγκέντρωσε το 28,3% της αξίας των συναλλαγών.

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΣΥ - Μεσανατολικό

    Την άμεση άρση από το Ισραήλ της πολιορκίας όλων των παλαιστινιακών πόλεων, την κατάπαυση του πυρός και την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό αξίωσε σήμερα ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ). Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ενωση "να αναλάβει ενεργότερο ρόλο σε μια ευαίσθητη περιοχή που επηρεάζει τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο".

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Τάσος Μητσόπουλος εξέφρασε, εκ μέρους του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος απουσιάζει στην Αθήνα, "βαθύτατη θλίψη για τα δραματικά γεγονότα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή", τα οποία τείνουν να προσλάβουν "ανεξέλεγκτες διαστάσεις απειλώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή".

    [16] (Κ) Προεδρείο Ενωτικής Αριστεράς - Σύνοδος

    Αναμένεται σύντομα να επισκεφθεί την Κύπρο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, πράγμα που αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Κύπρο, όπως ανέφερε σήμερα ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ντονάτο Κιαρίνι.

    Στη Σύνοδο του Διευρυμένου Προεδρείου της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και της Βορειοευρωπαϊκής Πράσινης Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, τόσο ο κ. Κιαρίνι όσο και άλλοι ομιλητές, περιλαμβανομένου του Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ Γιώργου Βασιλείου, ανέφεραν ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη, οι διαπραγματεύσεις για την οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη του χρόνου.

    [17] (Κ) ΕΣΚ - Basin-Sen - Κοινή δήλωση

    Την ανάγκη πραγματοποίησης κοινών επαφών και εκδηλώσεων με τη συμμετοχή δημοσιογράφων και οργανώσεων και από τις δύο κοινότητες, εκφράζουν σε κοινή δήλωσή τους η Ενωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) και το Συνδικάτο Τ/Κ Εργαζομένων Τύπου (Basin-Sen).

    Οι δύο οργανώσεις είχαν την πρώτη τους συνάντηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια στις 31 Μαρτίου στην Πύλα, και αποφάσισαν όπως συνεχίσουν το μεταξύ τους διάλογο χωρίς οποιαδήποτε παρέμβαση.

    [18] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Εκδήλωση διαμαρτυρίας υπέρ Παλαιστινίων

    Αυτή τη στιγμή ο παλαιστινιακός λαός κτυπά την πόρτα της ελευθερίας και δεν μπορεί κανείς, ακόμη ούτε και η αμερικανική υποστήριξη προς το Ισραήλ, να παρεμποδίσει τη θέληση του, δήλωσε ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Κύπρο Σαμίρ Αμπού Γκαζάλε σε εκδήλωση συμπαράστασης προς τον παλαιστινιακό λαό που διοργάνωσε το ΚΙΣΟΣ. "Είμαστε επί θύραις του κράτους, είμαστε επί θύραις των Ιεροσολύμων", πρόσθεσε.

    [19] (Κ) Συνέδριο Αθλητικού Τουρισμού - Διάσκεψη Τύπου

    Το γεγονός ότι η Κύπρος και η κυπριακή οικονομία θα επωφεληθούν από τον αθλητικό τουρισμό, τονίστηκε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την εξαγγελία του συνεδρίου Αθλητικού Τουρισμού, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, τη Δευτέρα, 8 Απριλίου.

    Σε δηλώσεις του, ο Γενικός Διευθυντής της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) Νίκος Καρτακούλλης είπε ότι o Βρετανός Υφυπουργός Αθλητισμού, ο οποίος θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 25 Απριλίου, αναμένεται να υπογράψει συμφωνία με τον Πρόεδρο της ΚΟΕ Κίκη Λαζαρίδη, για τη συνεργασία των Ολυμπιακών Επιτροπών των δύο χωρών, αλλά και για την προετοιμασία της βρετανικής Ολυμπιακής Ομάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Είπε ακόμη ότι "η Κύπρος θα φιλοξενήσει στις 25-27 Απριλίου το σεμινάριο των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πανεπιστήμιο - Μέλλον της Ευρώπης

    Το Κυπριακό αφορά άμεσα την ΕΕ έστω και αν οι απευθείας συνομιλίες διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και εξέφρασε την ελπίδα όπως η ΕΕ παραμείνει συνεπής στις αρχές της, καθιστώντας εαυτόν όχι μόνο καταλυτικό παράγοντα για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και ηγέτιδα πολιτική δύναμη.

    Εγκαινιάζοντας την πρώτη από σειρά εκδηλώσεων του Πανεπιστήμιου Κύπρου με θέμα "Δημόσιος διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης", ο κ. Χριστόφιας κάλεσε ολόκληρο τον κυπριακό λαό να αποκτήσει λόγο στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης και ευχήθηκε όπως η τ/κ ηγεσία και η Αγκυρα αφήσουν να ακουστεί η πραγματική φωνή των Τουρκοκυπρίων για να κτιστεί έτσι ένα κοινό, ευρωπαϊκό μέλλον σε μια επανενωμένη Κύπρο.

    [21] (Κ) ΟΗΕ - Κυπριακό - Κινητικότητα

    Εντείνεται η κινητικότητα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ενόψει της αυριανής ενημέρωσης των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Στη Νέα Υόρκη βρίσκονται ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον και ο Βρετανός Ειδικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Οι δύο διπλωμάτες συναντήθηκαν σήμερα το απόγευμα με τον κ. ντε Σότο και στις 20:30 ώρα Κύπρου θα δουν το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [22] (Κ) Κύπρος - Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

    Η Κύπρος είναι η 55η χώρα που έχει κυρώσει το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και έχει το δικαίωμα να προτείνει ένα πρόσωπο για την εκλογή των 18 πρώτων δικαστών του, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Παγκύπριου Συνδέσμου για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    [23] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Μέση Ανατολή - Δήλωση

    Εκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να εργασθεί για την άμεση κατάπαυση του πυρός, την άρση του αποκλεισμού του Παλαιστίνιου Προέδρου Γιάσερ Αραφάτ και την εξάλειψη κάθε μορφής βίας και αντιβίας στους Αγίους Τόπους, έκανε σήμερα ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ζητώντας παράλληλα την άμεση έναρξη συνομιλιών για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος.

    Σε γραπτή δήλωσή του με αφορμή την επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εκφράζει τη θλίψη του για τις συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, αλλά και για την πολιορκία του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 3 April 2002 - 18:50:07 UTC