Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-04-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Αλβαρο ντε Σότο
  • [02] (Κ) Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ Ελλάδας - Κύπρος - ΕΕ
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Δήμαρχος Λευκωσίας - Εκθεση Φωτογραφίας - Νέα Υόρκη
  • [05] (K) Πρόεδρος Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων - Γενικός Εισαγγελέας
  • [06] (Κ) "Αφρίκα" - "Κόμμα της Ευρώπης" - Ιδρυση
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Μέση Ανατολή - Κυπριακό
  • [08] (K) Tιμές συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Επίτιμος Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Κυπριακό
  • [11] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Μέση Ανατολή
  • [12] (K) Χρηματιστήριο - Πτωτικές τάσεις
  • [13] (Κ) Κ.Ε ΑΚΕΛ - Συνεδρία αλληλεγγύης προς Παλαιστινίους
  • [14] (Κ) ΚΕΑ - Μεσανατολικό
  • [15] (Κ) Επίτιμος Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Μεσανατολικό
  • [16] (Κ) Πρεσβευτής Ισραήλ - Μεσανατολικό - Κύπρος
  • [17] (Κ) Επιτροπή "Φίλοι της Κύπρου" - Επίσκεψη
  • [18] (Κ) Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος - Μέση Ανατολή
  • [19] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΗ - Παλαιστίνιος Πρεσβευτής
  • [20] (Κ) Ολομέλεια ΚΕ ΑΚΕΛ - Προεδρικές
  • [21] (Κ) Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδας - Κύπρος

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Αλβαρο ντε Σότο

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο ενημέρωσε το ΓΓ του διεθνούς οργανισμού Κόφι Ανάν και άλλα ανώτερα στελέχη της Γραμματείας για τις απευθείας συνομιλίες στην Κύπρο.

    Αν και το περιεχόμενο των συναντήσεων δεν έχει γίνει γνωστό, διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι ο κ. Ντε Σότο επιθυμεί εντατικοποίηση της διαδικασίας των συνομιλιών, περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου του και θα προτιμούσε για τη διευκόλυνση του έργου του να λάβει το πράσινο φως να καταθέτει έγγραφα και προτάσεις. Το δεύτερο, ωστόσο, μάλλον δεν πρόκειται να αναμένεται στη φάση αυτή, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους.

    Οι χωριστές διαβουλεύσεις του Ειδικού Συμβούλου με αξιωματούχους των πέντε μονίμων μελών αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα, καθώς στη Νέα Υόρκη φτάνει και ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    [02] (Κ) Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ Ελλάδας - Κύπρος - ΕΕ

    H ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι η παράταση της κρίσης στη Mέση Aνατολή μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία της διεύρυνσης και της ένταξης της Kυπριακής Δημοκρατίας στην Eυρωπαϊκή Eνωση, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Eξωτερικών της Ελλάδας Παναγιώτης Mπεγλίτης.

    O εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι αντιθέτως μία παρατεταμένη κρίση στη Mέση

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η κρίση στο Ισραήλ και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ καθώς και τα σενάρια συνεργασίας και υποψηφίων για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στην Κύπρο κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα είναι οι χθεσινές εκδηλώσεις για την επέτειο του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, οι δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για το πολιτικό σύστημα του Βελγίου καθώς και το τροποποιητικό νομοσχέδιο που θα παρέχει τη δυνατότητα σε Κυπρίους να ψηφίζουν στο εξωτερικό.

    "Η Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Τρίζουν τα δόντια οι Αραβες" γράφει ότι το Ισραήλ δεν άρει τον αποκλεισμό του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, γεγονός που προκαλεί την οργή για αντίποινα από τις αραβικές χώρες. Η Κύπρος από την πλευρά της ζητά σεβασμό της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ το Ισραήλ είναι δυσαρεστημένο από τη στάση της Ελλάδας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι χθες ο Κυπριακός Ελληνισμός τίμησε με το σεβασμό που της αρμόζει την επέτειο του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

    "Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Πώς ο Τάσσος πήρε την κούρσα" γράφει ότι ονόματα, όπως των Δημήτρη Χριστόφια, Γιώργου Ιακώβου και Γιαννάκη Ομήρου ήταν γραμμένα στην τελική λίστα των υποψηφιοτήτων που πέρασαν από το "κοσκίνισμα" της ηγεσίας του ΑΚΕΛ πριν καταλήξει στην τελική επιλογή της που ήταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ανοίγει ξανά ο φάκελος για τους αγνοουμένους αν και υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες αυτή την περίοδο λόγω της έως τώρα στάσης και της αδιαλλαξίας με την οποία παρουσιάζεται ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "ΑΙΣΧΟΣ" γράφει ότι έκρηξη οργής βασιλεύει σε όλο τον κόσμο για τη διένεξη στη Μέση Ανατολή όπου η ειρήνη βρίσκεται στα χέρια των ΗΠΑ που ενθάρρυνε το Ισραήλ να προχωρήσει στο μακελειό για να κάμψει τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι εν αναμονή της δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό αυτή την βδομάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης θα μεταβεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Αθήνα όπου θα έχει επαφές με τον ομόλογο του Γιώργο Παπανδρέου.

    "Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Βία χωρίς όρια" γράφει ότι η Μέση Ανατολή πνίγεται στο αίμα χωρίς να μπορεί μέχρι στιγμής η διεθνής κοινότητα να βάλει φρένο στην πολεμική αντιπαράθεση Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά που μπορεί να μάθει κανείς από το πρότυπο του Βελγίου όπου τα δύο συστατικά μέρη, όπως είπε, σέβονται τα δικαιώματα και τις εξουσίες αλλήλων.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Προτάσεις για συγκυβέρνηση" γράφει ότι έντονο κομματικό παρασκήνιο σημειώνεται για την προαγωγή πλαισίου συμφωνίας μεταξύ των αντιπολιτευομένων σχημάτων της τριμερούς συνεργασίας ενόψει των προεδρικών εκλογών. Γράφει ότι σήμερα συνέρχονται η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ για να καθορίσουν τις εσωκοματικές διαδικασίες για τις προεδρικές εκλογές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι βάσει ενός τροποποιητικού νομοσχεδίου που προωθεί στη Βουλή το Υπουργείο Εσωτερικών, οι φοιτητές και άλλοι Κύπριοι του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίζουν στο εξωτερικό για εκλογές που διεξάγονται στην Κύπρο.

    Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Νέο ολοκαύτωμα" γράφει ότι σε ένα νέο ολοκαύτωμα με θύματα τους Παλαιστινίους εξελίσσεται η βάρβαρη εισβολή των Ισραηλινών στα αραβικά εδάφη με εγκλήματα που συναγωνίζονται σε βαρβαρότητα και ωμότητα αυτών των ναζί του Χίτλερ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σημαντική θεωρείται η εβδομάδα αυτή όσον αφορά τις κινήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για έναρξη διαλόγου με στόχο τη δημιουργία του συνασπισμού της αλλαγής. Σημειώνει ότι δεν αποκλείεται αυτή την εβδομάδα να καθοριστεί η αφετηρία των διαβουλεύσεων καθώς και οι κανόνες που θα τις διέπουν.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι Παλαιστίνοι σκότωσαν χθες έντεκα Παλαιστινίους υπόπτους που τελούσαν υπό κράτηση με την κατηγορία της συνεργασίας με τους Ισραηλινούς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο διαβητικών, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας είπε πως 60.000 Κύπριοι πάσχουν από διαβήτη, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 8% του πληθυσμού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Δήμαρχος Λευκωσίας - Εκθεση Φωτογραφίας - Νέα Υόρκη

    Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας εγκαινίασε προχθές το βράδυ στο Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού Νέας Υόρκης, έκθεση φωτογραφικού υλικού, με τίτλο "Λευκωσία, η διηρημένη πρωτεύουσα, 6.000 χρόνια ιστορίας".

    [05] (K) Πρόεδρος Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων - Γενικός Εισαγγελέας

    Την ανησυχία του για το τι μέλλει γενέσθαι σε ό,τι αφορά το θέμα των αγνοουμένων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ. Είπε πως τα δύο έγγραφα με τις τοποθετήσεις του κατοχικού ηγέτη για το θέμα πρέπει να μελετηθούν πάρα πολύ προσεκτικά για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση με στόχο την επίλυση του προβλήματος.

    [06] (Κ) "Αφρίκα" - "Κόμμα της Ευρώπης" - Ιδρυση

    Το "Κόμμα της Ευρώπης" ιδρύθηκε διότι η "αντιπολίτευση" δεν ασκεί τον ενδεδειγμένο αγώνα κατά της κατοχής, δήλωσε ο Αρχισυντάκτης της τ/κ εφημερίδα "Αφρίκα" Σενέρ Λεβέντ.

    Μετά το δημοσίευμα της εθνικιστικής "Βολκάν" ότι ιδρύεται το "Κόμμα της Ευρώπης" στα κατεχόμενα, η "Αφρίκα" αφιέρωσε χθες το σύνολο της πρώτης σελίδας της στην ίδρυση του κόμματος αυτού.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Μέση Ανατολή - Κυπριακό

    Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή δεν επηρεάζει μεν άμεσα το Κυπριακό αλλά επισημαίνει, διά του Εκπροσώπου της, πως θα ήταν πολιτική μυωπία να υποστηρίξει κάποιος ότι δεν υπάρχει οποιοσδήποτε επηρεασμός λόγω της εγγύτητας των δύο περιοχών και της προσοχής που επιδεικνύει η διεθνής κοινότητα προς το Μεσανατολικό αυτή τη στιγμή.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σχολιάζοντας την επιδεινούμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Παπαπέτρου υπογράμμισε την ανάγκη για λύση όλων των προβλημάτων της περιοχής με ειρηνικά μέσα.

    [08] (K) Tιμές συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 02/04/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7322          1,7425
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5228          1,5319
    Λίρα Αγγλίας                     1,0586          1,0649
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     202,7956        204,4179
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8561          2,8789
    Δολάριο Καναδά                     2,4348          2,4542
    Κορώνα Δανίας                     12,8702         12,9731
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3225         13,4290
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6375         15,7626
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5334          2,5536
    

    [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           112,75 (-1,54)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1,698.534
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   625.954    472,93 (-1,42)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    384.634    130,49 (-1,05)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    386.992     99,14 (-2,97)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     21.501     38,33 ( 0,45)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     59.982     60,45 (-2,20)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     78.083     77,06 (-1,81)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     34.507     26,88 (-2,43)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     23.293     55,10 (-1,96)
    Ετ. Πληροφορικής              £     23.781      6,74 (-3,16)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    274.893     21,09 (-2,36)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        527     19,97 (-3,99)
    Ξενοδοχεία                    £    115.181     70,45 (-2,08)
    Αλλες Εταιρείες               £    173.448    115,13 (-0,39)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (Κ) Επίτιμος Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Κυπριακό

    Οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να αποδώσουν ευθύνες για την κατάσταση στην Κύπρο και να απαιτήσουν όπως το κυπριακό πρόβλημα πάρει τη σωστή του στροφή, δήλωσε σήμερα, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Βάσος Λυσσαρίδης.

    [11] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Μέση Ανατολή

    Ανείπωτη τραγωδία, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή.

    [12] (K) Χρηματιστήριο - Πτωτικές τάσεις

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στην πρώτη συνάντηση της εβδομάδας, όπου η αγορά, ως συνέπεια των πιέσεων στους τραπεζικούς τίτλους, σημείωσε σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,54%, υποχωρώντας στις 112,75 μονάδες. Με τους επενδυτές να συνεχίζουν να απέχουν από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο χαμηλό επίπεδο του 1,6 εκατομμυρίου λιρών.

    [13] (Κ) Κ.Ε ΑΚΕΛ - Συνεδρία αλληλεγγύης προς Παλαιστινίους

    Την απαίτησή της για άμεση εφαρμογή του ψηφίσματος 1402 του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Μεσανατολικό, τερματισμό της "προσπάθειας εξευτελισμού και φυσικής εξόντωσης" του Παλαιστίνιου Προέδρου Γιασέρ Αραφάτ και άσκηση μεγαλύτερης πίεσης από τη διεθνή κοινότητα προς το Ισραήλ, για τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Παλαιστινίων, εξέφρασε σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη για προώθηση απόφασης από τον ΟΗΕ που να εξασφαλίζει διεθνή προστασία στον παλαιστινιακό λαό.

    Η Επιτροπή συνήλθε το πρωί σε ειδική συνεδρία για να εκφράσει την αλληλεγγύη του ΑΚΕΛ προς τον παλαιστινιακό λαό, σημειώνοντας παράλληλα πως "θα πρέπει να αναγνωριστεί το κράτος του Ισραήλ από τους Παλαιστινίους και γενικά τους Αραβες".

    [14] (Κ) ΚΕΑ - Μεσανατολικό

    Το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) καταδικάζει "με τον πλέον έντονο και κατηγορηματικό τρόπο" τη συνεχιζόμενη βία στη Μέση Ανατολή, θεωρώντας ότι πρόκειται "για παταγώδη αποτυχία της διεθνούς κοινότητας, να επιβάλλει το δίκαιο".

    [15] (Κ) Επίτιμος Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Μεσανατολικό

    Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Βάσος Λυσσαρίδης κάλεσε σήμερα τον ΟΗΕ να υιοθετήσει πρακτικά μέτρα για τερματισμό της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη ανάληψης ενός πιο αποφασιστικού ρόλου από την Ευρώπη.

    [16] (Κ) Πρεσβευτής Ισραήλ - Μεσανατολικό - Κύπρος

    Το Ισραήλ εκτιμά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, αλλά σημειώνει ότι το πρόβλημα δεν έγκειται στον αριθμό των μεσολαβητών, αφού υπάρχουν "πάρα πολλοί" στην περιοχή, αλλά στις ενέργειες των Παλαιστινίων, την ευθύνη των οποίων "έχει αποκλειστικά ο Γιάσερ Αραφάτ".

    Ο Πρεσβευτής του Ισραήλ στην Κύπρο Μικαέλ Ελιγκάλ δήλωσε σήμερα, σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ότι το Ισραήλ ακολουθεί "ένα δόγμα αυτοάμυνας" στις ενέργειές του εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής και περιέγραψε τον Αραφάτ ως "εχθρό", που "έχει χάσει την εμπιστοσύνη" του Ισραήλ.

    Ο κ. Ελιγκάλ σημείωσε ότι "στόχος του Ισραήλ είναι να επιστρέψει στις συνομιλίες αφότου σταματήσει η σφαγή". Οπως είπε αν και το Ισραήλ "είναι έτοιμο να κάνει οδυνηρές παραχωρήσεις" για να επιτευχθεί μια ειρηνική συμφωνία, εντούτοις εάν οι Παλαιστίνιοι επανεκλέξουν τον Αραφάτ ως αρχηγό τους, τότε οι διαπραγματεύσεις θα βρεθούν προ αδιεξόδου.

    Ερωτηθείς για τη στάση της Κύπρου στο Μεσανατολικό, ο κ. Ελιγκάλ είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει εκδώσει μια διακήρυξη, στην οποία εκφράζει ισορροπημένη θέση και σημειώνει ότι πηγή της αναταραχής είναι η βία. "Δεν το αμφισβητούμε αυτό", είπε ο κ. Ελιγκάλ.

    Αναφερόμενος στην πρόταση της Κύπρου να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις για το Μεσανατολικό, ο κ. Ελιγκάλ είπε ότι "το πρόβλημα δεν είναι θέμα μεσολαβητών, ίσως έχουμε πάρα πολλούς μεσολαβητές".

    [17] (Κ) Επιτροπή "Φίλοι της Κύπρου" - Επίσκεψη

    Σειρά επαφών αρχίζει αύριο στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων, αντιπροσωπεία της βρετανικής Επιτροπής "Φίλοι της Κύπρου", με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Λόρδο Corbett.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την παραμονή της στην Κύπρο η αντιπροσωπεία, η οποία αποτελείται από το Λόρδο Corbett, το Λόρδο Alf Dubs, τους βουλευτές Robert Spink, Andrew Love, Mary Honeyball, καθώς και τη Γραμματέα της Επιτροπής Mary Southcott, θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια, ενώ θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασσουλίδη.

    Θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τάσσο Παπαδόπουλο και μέλη της Επιτροπής, καθώς επίσης με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Δημήτρη Συλλούρη και μέλη της Επιτροπής.

    [18] (Κ) Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος - Μέση Ανατολή

    Ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος σε δηλώσεις του σήμερα για την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή συνέστησε "υπομονή και εγκαρτέρηση", διότι όπως είπε "την Αγία Παρασκευή την διαδέχεται το Πάσχα, το Σταυρό το διαδέχεται η Ανάσταση".

    [19] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΗ - Παλαιστίνιος Πρεσβευτής

    Ο Παλαιστίνιος Πρεσβευτής στην Κύπρο Σαμίρ Αμπού Γκαζάλα δήλωσε σήμερα ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ "δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τη μητέρα πατρίδα, ούτε ζωντανός ούτε ως μάρτυρας" αλλά "θα παραμείνει εκεί".

    Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ύστερα από απογευματινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) Γιώργο Βασιλείου, ο κ. Γκαζάλα ανέφερε πως "κανείς δεν μπορεί να καθορίσει την μοίρα των ανθρώπων, οι οποίοι κτυπούν με το αίμα τους την πόρτα της ελευθερίας. Κανείς δεν μπορεί να τους αποτρέψει από το να την αποκτήσουν", πρόσθεσε.

    [20] (Κ) Ολομέλεια ΚΕ ΑΚΕΛ - Προεδρικές

    Η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ εξουσιοδότησε σήμερα το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του κόμματος να αρχίσει επαφές και διαβουλεύσεις με το ΔΗΚΟ και το ΚΙΣΟΣ και όσες δυνάμεις της αντιπολίτευσης "συστρατεύονται στην υπόθεση της αλλαγής" στη διακυβέρνηση του τόπου, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2003, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νίκος Κατσουρίδης.

    [21] (Κ) Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδας - Κύπρος

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Μαγκριώτης φθάνει αύριο στην Κύπρο για σειρά επαφών με αντικείμενο την πολιτιστική προβολή στο εξωτερικό και τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004.

    Μεθαύριο Πέμπτη, ο κ. Μαγκριώτης θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ενώ θα συναντηθεί με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιο Ιωαννίδη και με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 2 April 2002 - 18:49:21 UTC