Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-03-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Ποδόσφαιρο - Αποτελέσματα
  • [02] (Κ) Δ' Συνδιάσκεψη Δημοσιογράφων Μεσογείου - Διακήρυξη
  • [03] (Κ) Μνημόσυνο του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη
  • [04] (Κ) ΔΗΣΥ - ΕΛΚ - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Συνέδριο - "Συνάντηση Θρησκειών και Πολιτισμών"
  • [06] (Κ) Αρσένης - Κυπριακό - Ελλαδοτουρκικά
  • [07] (Κ) Ομήρου - Κυπριακό - Φερχόιγκεν
  • [08] (Κ) Ενωση Κοινοτήτων - Νέο Συμβούλιο
  • [09] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βεργίνα - Αλσος Αγνοουμένων
  • [11] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Μνημόσυνο Γιωρκάτζη
  • [12] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Προγράμματα στήριξης ηλικιωμένων
  • [13] (Κ) Λυσσαρίδης - Μνημόσυνο ήρωα Μιχαλάκη Σάββα

  • [01] (K) Ποδόσφαιρο - Αποτελέσματα

    Στους χθεσινούς αγώνες για τη 19η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου πρώτης κατηγορίας Ανδρών σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    [02] (Κ) Δ' Συνδιάσκεψη Δημοσιογράφων Μεσογείου - Διακήρυξη

    Την ελπίδα όπως οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για την επίλυση του Κυπριακού οδηγήσουν το συντομότερο δυνατό σε μια συμφωνία στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, εκφράζουν οι δημοσιογράφοι της Μεσογείου, ενώ ταυτόχρονα, καταγγέλλουν τις απειλές κατά της τ/κ εφημερίδας "Αβρούπα" και του προσωπικού της.

    Στη τελική διακήρυξη της Δ' Συνδιάσκεψης των Δημοσιογράφων της Μεσογείου που ολοκληρώθηκε χθες στη Λευκωσία, οι δημοσιογράφοι καλούν τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ να παρέμβει με αποφασιστικότητα για τερματισμό του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους, ενώ καταγγέλλουν την Τουρκία και την Τυνησία, οι οποίες εξακολουθούν να εκφοβίζουν και να επιβάλλουν λογοκρισία προς τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ της χώρας τους.

    [03] (Κ) Μνημόσυνο του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη

    Τελέστηκε σήμερα από τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο το εκκλησιαστικό μνημόσυνο του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας Ανδρέα Καραγιώργη.

    [04] (Κ) ΔΗΣΥ - ΕΛΚ - Κυπριακό

    Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) απευθύνει έκκληση στην ε/κ και τ/κ πλευρά, "να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους για την επίτευξη μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού", σημειώνοντας ότι το χρονοδιάγραμμα λύσης πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιουνίου.

    [05] (Κ) Συνέδριο - "Συνάντηση Θρησκειών και Πολιτισμών"

    Συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες του Παγκοσμίου Συνεδρίου "Συνάντηση Θρησκειών και Πολιτισμών" το οποίο διοργανώνεται στη Λευκωσία από το Πολιτιστικό Ιδρυμα της Ιεράς Μονής Κύκκου "Αρχάγγελος". Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν το απόγευμα.

    [06] (Κ) Αρσένης - Κυπριακό - Ελλαδοτουρκικά

    Η Ελλάδα θα πρέπει από τώρα να ξεκαθαρίσει προς την Τουρκία πως το όριο της ανάπτυξης των όποιων σχέσεων τους είναι η στάση της στο Κυπριακό, τόνισε χθες ο πρώην Υπουργός Αμυνας της Ελλάδας Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος εξέφρασε επιφυλάξεις αναφορικά με το διάλογο που διεξάγεται και τη συνεργασία που αναπτύσσεται σε διάφορα επίπεδα και τομείς ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

    Σε δηλώσεις του στο "Ράδιο Πάφος", ο κ. Αρσένης τόνισε ότι με αυτού του είδους την προσέγγιση δεν συμφωνούν όλοι οι Ελληνες και ότι ο ίδιος, όπως είπε, έχει πολλές φορές επιφυλάξεις.

    [07] (Κ) Ομήρου - Κυπριακό - Φερχόιγκεν

    Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι θετικές όμως δεν θα πρέπει να δημιουργήσουν εφησυχασμό, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου και τόνισε την ανάγκη δραστηριοποίησης της πολιτικής ηγεσίας προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε αυτός ο εθνικός στόχος να επιτευχθεί.

    [08] (Κ) Ενωση Κοινοτήτων - Νέο Συμβούλιο

    Πραγματοποιήθηκαν χθες στη Λευκωσία, εκλογές για την ανάδειξη του νέου Συμβουλίου της Ενωσης Κοινοτήτων Κύπρου.

    [09] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Ο μεγάλος αριθμός των εποίκων στην Κύπρο, η σύνταξη σχεδίου από ομάδα ακαδημαϊκών στις Βρυξέλλες για τριζωνική ομοσπονδία στην Κύπρο, οι εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κυπριακή γεωργία και οι προεδρικές εκλογές του 2003 είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αρνηση για Τάσσο εντός του ΚΙΣΟΣ", επικαλούμενη πληροφορίες της, γράφει ότι το όνομα του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου ως υποψηφίου της τριμερούς συνεργασίας για τις προεδρικές του 2003, θεωρείται "κόκκινο πανί". Αλλού γράφει ότι τα νέα δεδομένα σε σχέση με τα κόστα του Γενικού Σχεδίου Υγείας αναγκάζουν όλους τους φορείς που πρωταγωνίστησαν για την εφαρμογή του, να κάνουν δεύτερες σκέψεις, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο οριστικής εγκατάλειψής του.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αγνοείται ο ΔΗΣΥ υπέρ των ΕΔΗ", γράφει ότι περίοδο ψυχρότητας διέρχονται οι σχέσεις του ΔΗΣΥ με το Προεδρικό Μέγαρο, καθώς κύκλοι του ΔΗΣΥ θεωρούν ότι ο προεδρικός περίγυρος απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από το κόμμα και αποδίδουν τη στάση αυτή στην επίδραση και επιρροή που ασκούν συνεργάτες του Προέδρου Κληρίδη που προέρχονται από τους ΕΔΗ. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία θέτει σε εφαρμογή καλά μελετημένο σχέδιο για την ασφαλή διεξαγωγή στο ΓΣΠ, του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ της ισραηλινής ομάδας ΧΑΠΟΕΛ και της ιταλικής ΜΙΛΑΝ στο πλαίσιο του προημιτελικού γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Ο "Πολίτης" στο πρωτοσέλιδο θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Σχέδιο λύσης στις Βρυξέλλες", γράφει ότι τη σύσταση μιας τριζωνικής ομοσπονδίας στην Κύπρο με αρχικό πρότυπο το μοντέλο του Βελγίου διαλαμβάνει σχέδιο λύσης του Κυπριακού το οποίο εκπόνησε και συνέταξε ομάδα ακαδημαϊκών στις Βρυξέλλες με χρηματοδότηση της ΕΕ. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι ο Κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν έριξε το πολιτικό του βάρος στο Κυπριακό και έβαλε άλλο ένα λιθάρι στην υπόθεση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    "Η Σημερινή" στο βασικό θέμα και κάτω από τον τίτλο "Ευρω - σφαγή γεωργών", γράφει ότι "τουλάχιστον απογοητευτικές και ανησυχητικές" είναι οι εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το μέγεθος και το χαρακτήρα που θα έχει η κυπριακή γεωργία όταν η Κύπρος καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2004. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι οι αρχές των Χρηματιστηρίων Αθηνών και Λευκωσίας, βρίσκονται στα πρόθυρα σύστασης Επιτροπής, η οποία θα χειρίζεται το θέμα της μεταξύ τους διμερούς συνεργασίας.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ωρολογιακή βόμβα οι έποικοι", γράφει ότι ωρολογιακή βόμβα για το Κυπριακό είναι το θέμα των εποίκων, ο αριθμός των οποίων προσλαμβάνει σοβαρές και επικίνδυνες διαστάσεις, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης στη διάρκεια των απευθείας συνομιλιών με τον Τ/Κ ηγέτη, ξεπερνούν τις 115.000 και αποτελούν το 12% του πληθυσμού της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών ασχολήθηκε με την τουρκική αντίδραση που εκδηλώθηκε σε διπλωματικό επίπεδο μετά τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας αεροπορικής έρευνας και διάσωσης από τις Βρετανικές Βάσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Η "Χαραυγή" στο βασικό θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Σταματήστε τους φονιάδες", γράφει ότι σε χθεσινή συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας, την οποία διοργάνωσε η Επιτροπή Αλληλεγγύης, εκατοντάδες συγκεντρωθέντες διατράνωσαν την επιθυμία τους για ειρήνη, ελευθερία και δικαιοσύνη για τον παλαιστινιακό λαό. Σε άλλη είδησή της, η εφημερίδα γράφει ότι στο χακί θα ντυθούν τον Ιούλιο όσοι γεννήθηκαν το 1984, των οποίων η μητέρα είναι Κύπρια, και οι οποίοι ζουν μόνιμα στην Κύπρο, ενώ ανοικτό παραμένει το θέμα της αναδρομικότητας του νόμου.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα γράφει ότι σύμφωνα με τον αντιστράτηγο του βρετανικού στρατού Τζον Ριθ, οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο μπορεί να μετατραπούν σε προωθητική επιχειρησιακή Βάση και έτσι να καταστούν πιο χρήσιμες. Ωστόσο ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα είχε πολύ αρνητικό αποτέλεσμα για τον τουρισμό, που ήδη πλήγηκε μετά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Αλλού γράφει ότι εμπορευματοκιβώτιο που περιέχει τοξικό υλικό δεν έχει μετακινηθεί από το λιμάνι Λεμεσού επειδή το Τμήμα Τελωνείων απαιτεί να πληρωθεί ο φόρος για να το εκτελωνίσει.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βεργίνα - Αλσος Αγνοουμένων

    Η προσπάθεια εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας του 1974 συνεχίζεται, "παρόλο που οι ενδείξεις δεν επιτρέπουν να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι πως η τουρκική πλευρά θα επιτρέψει και θα συνεργασθεί για μια σοβαρή έρευνα που θα οδηγούσε στη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων, σύμφωνα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα".

    Αυτό δήλωσε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας τελώντας τα εγκαίνια του "Αλσους Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας" στη Βεργίνα και κατέστησε σαφές ότι το θέμα των αγνοουμένων "δεν είναι θέμα εκταφών, μια και αυτές "δεν επιλύουν το θέμα των αγνοουμένων".

    [11] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Μνημόσυνο Γιωρκάτζη

    Ως το αποκορύφωμα της ταραχώδους περιόδου που επικράτησε μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960, χαρακτήρισε τη δολοφονία του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη το 1970, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης.

    [12] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Προγράμματα στήριξης ηλικιωμένων

    Στο πλαίσιο της συνεργασίας κράτους και κοινοτήτων επιχορηγήθηκαν παγκύπρια κατά το 2001, 91 προγράμματα για τους ηλικιωμένους, με συνολικό ποσό ύψους 900.000 λιρών, είπε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας τελώντας τα εγκαίνια της Στέγης Ηλικιωμένων Παναγιάς.

    [13] (Κ) Λυσσαρίδης - Μνημόσυνο ήρωα Μιχαλάκη Σάββα

    Η έλλειψη μιας σφαιρικής, πανεθνικής πολιτικής, πολλαπλά λάθη και παραλήψεις οδήγησαν το διάλογο για λύση του Κυπριακού σε μια ημερήσια διάταξη που να περιλαμβάνει στα θέματα "χωριστά κράτη" και "συνομοσπονδία", αναφέρει ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος προσθέτει ότι "η τακτική μας πρέπει να στοχεύει στη σταθεροποίηση της ενταξιακής πορείας ανεξάρτητα από λύση ή τουρκικά τεχνάσματα της τελευταίας στιγμής".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 10 March 2002 - 18:49:13 UTC