Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-01-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Νέος Δήμαρχος Αμμοχώστου - Βιογραφικό
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι
  • [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνομιλίες - Στεφανόπουλος
  • [06] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Εντονα ανοδικές τάσεις
  • [09] (Κ) Νέος δήμαρχος Αμμοχώστου - Τελετή εγκαθίδρυσης
  • [10] (Κ) ΑΕΠ - Κύπρος - Υποψήφιες χώρες
  • [11] (K) Ντενκτάς - Κληρίδης - Πιθανή συνάντηση

  • [01] (Κ) Νέος Δήμαρχος Αμμοχώστου - Βιογραφικό

    Ο νέος Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου Κίκης Καζαμίας γεννήθηκε στο κατεχόμενο Λευκόνοικο και σε ηλικία τριών χρόνων μετοίκησε με την οικογένειά του στην Αμμόχωστο.

    Αποφοίτησε από το Β΄ Γυμνάσιο Αμμοχώστου και μετά τη στρατιωτική του θητεία μετέβη στη Γερμανία όπου σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Βερολίνου και πήρε τον τίτλο M.Sc στα οικονομικά, με ειδίκευση στο Διεθνές Εμπόριο και στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις.

    Ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση από τα μαθητικά του χρόνια. Διετέλεσε πρόεδρος των Κυπρίων φοιτητών στη χώρα όπου σπούδασε και μέλος του πρώτου διοικητικού συμβουλίου της ΠΟΦΝΕ.

    Οταν τελείωσε τις σπουδές του και επέστρεψε στην Κύπρο, βρήκε την οικογένειά του στην προσφυγιά. Εγκαταστάθηκε στη Λεμεσό όπου εργοδοτήθηκε ως τμηματάρχης από μεγάλο οικονομικό οργανισμό. Το 1984 αποχώρησε και ανέλαβε τη διεύθυνση οικογενειακής εμπορικής επιχείρησης.

    Από το 1997 κατέχει τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού και από το 1999 είναι επίσης πρόεδρος του Επενδυτικού Συγκροτήματος Συνεργατικών Εταιρειών Λευκόνοικο.

    Το 1991 και 1996 εξελέγη βουλευτής Αμμοχώστου με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ. Ηταν για 10 χρόνια μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, της Επιτροπής Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής. Ηταν επίσης μέλος της Μεικτής Επιτροπής της Κυπριακής Βουλής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του αθλητικού σωματείου "Νέα Σαλαμίνα" της Αμμοχώστου, που εδρεύει προσωρινά στη Λάρνακα.

    Είναι νυμφευμένος με τη Ροδούλα Κολιανδρή από τη Γερμασόγεια και έχουν τρία παιδιά.

    Στις δημοτικές εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου 2001, εξασφάλισε το 59,41 τοις εκατόν των ψήφων.

    (ΚΥΠΕ/ΘΘ)

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων, οι έρευνες της Αστυνομίας αναφορικά με καταγγελίες για υποκλοπή ηλεκτρικού ρεύματος και οι σχετικές δηλώσεις για ανάμειξη "επωνύμων", η επικριτική κατά των ΗΠΑ και της ΕΕ ομιλία του Προέδρου της Ελλάδας Κωστή Στεφανόπουλου και η κατάσταση στο Χρηματιστήριο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός Τύπος.

    Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Αγνοούμενοι: Νέα συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς" γράφει ότι αναμένονται δείγματα γραφής κυρίως από την τουρκική πλευρά στο θέμα των αγνοουμένων, ενώ δεν αποκλείεται οι Κληρίδης-Ντενκτάς να ξανασυναντηθούν για το συγκεκριμένο θέμα πριν από τις 16 Ιανουαρίου. Κυβέρνηση και Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων ήταν χθες φειδωλοί στις δηλώσεις τους επί του θέματος. Σε άλλη είδηση γράφει ότι οι ΗΠΑ ήδη άρχισαν να εργάζονται για την επόμενη ημέρα των συνομιλιών αφού εκτιμούν ότι υπάρχει ενδεχόμενο να καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα, ενώ δεν αποκλείουν και δυναμική παρέμβασή τους στις συνομιλίες, είτε άμεσα είτε μέσω των ΗΕ.

    Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Αποκαλυπτήρια του εγκλήματος" αναφέρεται στα στοιχεία που δόθηκαν κατά τη χθεσινή κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών αναφορικά με "κομπίνες" στο ΧΑΚ, ενώ ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επενδυτών Χρηματιστηριακών Αξιών έκανε καταγγελίες για "διαπλοκή διαφόρων παραγόντων". Προβάλλει τις δηλώσεις του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Πρέσβη Ντονάτι Κιαρίνι, ότι το 2002 δεν είναι μόνο η χρονιά της ΕΕ και του ευρώ αλλά και η χρονιά της Κύπρου, ενώ ο Πρέσβης της Ρωσίας Βλαντιμίρ Παυλίνοφ μίλησε για "καλά σημάδια" για επανένωση της νήσου.

    Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Ηλεκτροπληξία για επώνυμους" αναφέρεται σε δηλώσεις του βουλευτή του ΑΚΕΛ Κίκη Γιάγκου ότι "επώνυμοι επιχειρηματίες - μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΧΑΚ και πρώην υπουργοί", φέρεται να είναι αναμεμειγμένοι στην υπόθεση κλοπής ηλεκτρικού ρεύματος. Γράφει ότι χθες δύο νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι, στη Λευκωσία και τη Λάρνακα, ανέλαβαν επίσημα τα καθήκοντά τους. Ο Μιχαλάκης Ζαμπέλας είπε ότι θα χτίσει πάνω στο έργο του προηγούμενου Δημάρχου, τονίζοντας ότι χρειάζεται ομαδική εργασία και αξιοποίηση των διαφορετικών δυνάμεων που διαθέτει κάθε ένα μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Ανδρέας Μωϋσέως διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί σκληρά για να εκπληρώσει τις προσδοκίες των πολιτών της Λάρνακας.

    "Η Σημερινή" με τίτλο "Το ρεύμα καίει επώνυμους" γράφει ότι με τη χθεσινή εγγραφή του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου το "σκάνδαλο" υποκλοπής ηλεκτρικού ρεύματος δεν πρόκειται να συγκαλυφθεί με την καταβολή οποιωνδήποτε ποσών, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρίστος Πουργουρίδης κάλεσε την ΑΗΚ να δώσει στη δημοσιότητα κατάλογο με τα ονόματα όλων όσοι εμπλέκονται. Αλλού γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης ετοιμάζεται να θέσει χρονοδιάγραμμα και έγγραφο θέσεων για τη λύση του Κυπριακού στις επικείμενες συνομιλίες, στις οποίες η ε/κ πλευρά ευνοεί την έναρξη συζήτησης επί θεμάτων ουσίας, δηλαδή του καθεστώτος, της κυριαρχίας και της διεθνούς προσωπικότητας.

    "Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Αθήνα: Βολές κατά των ΗΠΑ" προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου της Ελλάδας Κωστή Στεφανόπουλου, μια εβδομάδα πριν από τη συνάντηση Σημίτη-Μπους, ότι οι Αμερικανοί ευνοούν την Αγκυρα με την εξαφάνιση από ηλεκτρονικού χάρτες των θαλάσσιων σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και καυτηρίασε την ΕΕ ότι στο θέμα του ευρωστρατού δρα υπέρ της Τουρκίας, ενώ ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου έκανε λόγο για τρικυμιώδη περίοδο και τουρκικές απειλές κατά της Ελλάδας. Αλλού γράφει ότι η Βουλή κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την κυπριακή οικονομία διότι παρά τη σταθερή κατάσταση που παρουσιάζει σήμερα πολλά μπορεί να συμβούν λόγω των τεράστιων εξόδων του κράτους.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Επώνυμοι πιέζουν" γράφει ότι "επώνυμοι" που εμπλέκονται στο σκάνδαλο υποκλοπής ρεύματος από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου "ασκούν έντονες πιέσεις για να υπάρξει συμβιβασμός και να μην οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης", ενώ χθες το θέμα της υποκλοπής ρεύματος εγγράφηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου. Αλλού γράφει ότι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λιλλήκας αποκάλυψε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου ότι στο ποσό των 500 εκ. λιρών έχει φθάσει το ύψος των δανείων που έκαναν επενδυτές και διοχετεύτηκε στο Χρηματιστήριο, κατά την περίοδο 1999-2000.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Ευρωευφορία σαρώνει όλη την ήπειρο" ότι "ευρωευφορία" κυρίεψε τις ευρωπαϊκές αγορές κατά την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του ευρώ σε 12 χώρες της ΕΕ, ενώ 300 εκατομμύρια άνθρωποι, από τη Μεσόγειο μέχρι τον Αρκτικό κύκλο, χρησιμοποιούν το νέο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτήρισε τη χθεσινή ανάληψη καθηκόντων του Ρυθμιστή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βάσου Πύργου, ως "σημαντική στιγμή για την πορεία προς τις ιδιωτικοποιήσεις και την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου".

    [03] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 3/1/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7323          1,7426
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5658          1,5751
    Λίρα Αγγλίας                     1,0832          1,0896
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     205,8511        207,4979
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0279          3,0521
    Δολάριο Καναδά                     2,4977          2,5176
    Κορώνα Δανίας                     12,8642         12,9671
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,8779         13,9889
    Κορώνα Σουηδίας                   16,0043         16,1323
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5708          2,5913
    

    [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι

    Υπομονή για μερικές ημέρες συνέστησε και σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, αναφορικά με τον τρόπο ενεργοποίησης των όσων έχουν συμφωνηθεί για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, κατά το ανταποδοτικό δείπνο που παρέθεσε ο Προέδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις 29 Δεκεμβρίου.

    "Θα πρέπει να κάνετε υπομονή για μερικές ημέρες, και εκεί θα διαφανεί πώς εξελίσσονται τα πράγματα", είπε συγκεκριμένα ο κ. Παπαπέτρου, απαντώντας σε ερώτηση μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ερωτηθείς κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον κ. Ντενκτάς για το θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι δεν έχει τίποτα να δηλώσει επί του θέματος.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνομιλίες - Στεφανόπουλος

    Την πρόθεση της κυβέρνησης, όπως οι απευθείας συνομιλίες της 16ης Ιανουαρίου "ξεκινήσουν μέσα στο καλύτερο δυνατό κλίμα" εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Κληθείς μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου να πει κατά πόσο συμμερίζεται τις δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι δεν έχει να δηλώσει κάτι το σχετικό και τόνισε ότι η τοποθέτηση του κ. Στεφανόπουλου "σημειώθηκε με προσοχή".

    [06] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυπριακό

    Το 2002 θα είναι ένας χρόνος "πολύ δύσκολος" για την Κύπρο εκτιμά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος θα βρεθεί μπροστά σε φοβερά διλήμματα, αφού, όπως σημειώνει, γίνεται προσπάθεια να μοιραστεί η διαφορά μεταξύ των θέσεων της ε/κ πλευράς για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, που να διασφαλίζει τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού, και των τουρκικών θέσεων για δύο κυρίαρχα κράτη και συνομοσπονδία.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια τελετής στα γραφεία του ΑΚΕΛ, στη Λευκωσία, για το καθιερωμένο κόψιμο της βασιλόπιτας, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι οι μεθοδεύσεις που γίνονται πολύ πιθανόν να οδηγήσουν σε ένα σχέδιο λύσης το οποίο να αντικατοπτρίζει αυτό "το μοίρασμα της απόστασης" μεταξύ ομοσπονδίας και συνομοσπονδίας, σημειώνοντας ότι "όλα αυτά θα συνδυαστούν με την πορεία και την απόφαση για την ένταξη" της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [07] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           133,37 ( 3,45)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  3.872.559
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 1.771.140    530,87 ( 3,03)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    724.548    144,26 ( 2,33)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    314.518    129,81 ( 5,31)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     44.186     52,70 ( 4,21)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     89.469     57,51 ( 2,84)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    262.481    104,79 ( 9,96)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    144.318     33,89 ( 4,12)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    161.384     56,25 ( 2,33)
    Ετ. Πληροφορικής              £    100.549      8,68 ( 4,70)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    661.609     30,25 ( 5,14)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      0.000     26,18 ( 0,35)
    Ξενοδοχεία                    £    394.466     83,25 ( 2,37)
    Αλλες Εταιρείες               £    634.997    149,24 ( 4,20)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Εντονα ανοδικές τάσεις

    Εντονα ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη δεύτερη χρηματιστηριακή συνάντηση του νέου έτους, με το Γενικό Δείκτη να σημειώνει άνοδο της τάξης του 3,45%, κλείνοντας στις 133,37 μονάδες. Μεγάλα κέρδη παρουσίασαν στο σύνολο τους οι επιμέρους δείκτες. Σημαντική αύξηση σε σχέση με χθες παρουσίασε και ο ημερήσιος τζίρος, παραμένοντας, ωστόσο, στα χαμηλά επίπεδα των 3,8 εκατομμυρίων λιρών.

    [09] (Κ) Νέος δήμαρχος Αμμοχώστου - Τελετή εγκαθίδρυσης

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λεμεσό, προσωρινή έδρα του Δήμου Αμμοχώστου, η τελετή εγκαθίδρυσης του νέου δημάρχου της πόλης του Ευαγόρα Κίκη Καζαμία, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η ενημέρωση και η διαφώτιση για το θέμα της Αμμοχώστου θα περιλαμβάνεται στις πρώτες προτεραιότητές του.

    [10] (Κ) ΑΕΠ - Κύπρος - Υποψήφιες χώρες

    Η Κύπρος είχε το 2000 υπερδιπλάσιο κατά κεφαλήν ακαθάριο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) από το μέσο όρο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των υποψηφίων για ένταξη χωρών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [11] (K) Ντενκτάς - Κληρίδης - Πιθανή συνάντηση

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς άφησε σήμερα ανοικτό το ενδεχόμενο νέας συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για συζήτηση του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων, πριν την έναρξη των απευθείας συνομιλιών στις 16 Ιανουαρίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 3 January 2002 - 19:49:11 UTC