Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 01-12-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Ντενκτάς - Ασφάλεια
  • [03] (Κ) Κάλυψη δείπνου - Δημοσιογράφοι
  • [04] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [05] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [06] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Φυλάκια - Επίσκεψη
  • [08] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Τουρκικά αεροσκάφη - Παραβιάσεις
  • [09] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Τουρκικά αεροσκάφη - Παραβιάσεις (Ορθή επανάληψη)
  • [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση
  • [11] (Κ) Δήμαρχοι πόλης και επαρχίας Κερύνειας - Εμπόριο - Κατεχόμενα
  • [12] (Κ) Υπουργείο Παιδείας - ΠΟΦΝΕ - Πορεία
  • [13] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Δείπνο - Αγνοούμενοι
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρέσβης Γιουγκοσλαβίας - Διαπιστευτήρια
  • [15] (Κ) ΝΕΟ - Ντενκτάς - Δείπνο
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρέσβης Νότιας Αφρικής - Διαπιστευτήρια
  • [17] (Κ) Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών - Ντενκτάς - Δείπνο

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το δείπνο που θα παραθέσει αύριο στην οικία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, οι προειδοποιήσεις της κυβέρνησης για να αποφευχθούν τυχόν εκδηλώσεις κατά της διέλευσης του Τ/Κ ηγέτη στις ελεύθερες περιοχές, το ενδεχόμενο νέας συνάντησης των δύο ηγετών μετά το αυριανό δείπνο και πριν από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών στις 16 Ιανουαρίου, οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια για τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού και οι παραβιάσεις του FIR Λευκωσίας και του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, είναι μερικά από τα βασικά θέματα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

    Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Κρούει τον κώδωνα η κυβέρνηση" γράφει στο κύριο θέμα ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση χθες προειδοποίησαν ότι τυχόν εκδηλώσεις κατά της διέλευσης του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις ελεύθερες περιοχές για να μεταβεί στην οικία του Προέδρου Κληρίδη για το αυριανό ανταποδωτικό δείπνο, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από την άλλη πλευρά, θα επιφέρουν πλήγμα στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι οι Αμερικανοί θα αναλάβουν τα έξοδα της διαμόρφωσης του χώρου που θα διεξαχθούν οι απευθείας συνομιλίες, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα θα είναι το αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    "Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Βρέφη αξίας 3.750 λιρών" γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα υποβάλει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας όσον αφορά την καταδίκη του 42χρονου γυναικολόγου Γιώργου Ευριπίδου, ο οποίος κρίθηκε ένοχος σε πέντε κατηγορίες σε σχέση με αδικήματα αποδοχής χρηματικών ποσών με διευθετήσεις για υιοθεσίες ανηλίκων και του επιβλήθηκε πρόστιμο 3.750 λιρών. Προσθέτει ότι η υπόθεση θα εξεταστεί και από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων πολλά σχολεία Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης δεν πληρούν τις πρόνοιες για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Νέο ραντεβού στις 5 Ιανουαρίου" γράφει ότι στην παρουσία ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων αναμένεται να συναντηθούν για ακόμη μια φορά ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς μετά το δείπνο της 29ης Δεκεμβρίου και πριν από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών στις 16 Ιανουαρίου. Οπως αναφέρει οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν στο Λήδρα Πάλας το Σάββατο, 5 Ιανουαρίου από τις 4.00 μέχρι τις 6.00 το απόγευμα. Αλλού γράφει ότι προθέρμανση για την είσοδο της Κύπρου στην ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το ντεμπούτο του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, η επίσημη κυκλοφορία του οποίου θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στις 12 χώρες της ευρωζώνης.

    "Η Σημερινή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Δείπνο με απειλές" γράφει ότι "η Τουρκία δεν μπλοφάρει όταν απειλεί ότι θα προχωρήσει σε κρίση, εάν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ πριν από τη λύση του Κυπριακού". Σε μια επίδειξη ισχύος, η τουρκική πολεμική αεροπορία σάρωσε τα τελευταία 24ωρα το FIR Λευκωσίας και τον εναέριο χώρο της Κύπρου, παραμονές του δείπνου που θα δώσει αύριο ο Πρόεδρος Κληρίδης στον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Αλλού γράφει ότι η Υπηρεσία Φοιτητικών Χορηγιών του Υπουργείου Οικονομικών άρχισε ήδη την πληρωμή σε όσους γονείς δικαιούνται τη χορηγία.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Δοκιμή των προθέσεων" γράφει ότι κάτι περισσότερο από δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων της 16ης Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης παραθέτει αύριο στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς δείπνο βαρόμετρο και προσθέτει πως κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι εάν ο κ. Ντενκτάς έχει πράγματι προθέσεις να εισέλθει σε ουσιαστικό διάλογο για το Κυπριακό τότε δεν θα αρνηθεί να αντιμετωπίσει θετικά την πρόκληση που θα τεθεί ενώπιον του για προώθηση λύσης σε ανθρωπιστικά ζητήματα. Αλλού γράφει ότι σε άλλες τέσσερις συλλήψεις μεταξύ αυτών και ενός αστυνομικού προέβη χθες η Αστυνομία για την υπόθεση με τα εικονικά δυστυχήματα και την απόσπαση εκατοντάδων χιλιάδων λιρών από ασφάλειες.

    Η "Χαραυγή" στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο "Προϋποθέσεις λύσης" αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος είπε ότι οι κατοχικές δυνάμεις και η διεθνής κοινότητα πρέπει να κατανοήσουν ότι προϋπόθεση για μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό είναι η επιστροφή των προσφύγων και η αποχώρηση από την Κύπρο των εποίκων και του τουρκικού στρατού κατοχής. Αλλού γράφει ότι "αδυσώπητος" καθίσταται μέρα με τη μέρα ο πόλεμος τιμών των γνωστών υπεραγορών με αποτέλεσμα τα διάφορα μπακάλικα και τα μικρομεσαία σουπερμάρκετ να δέχονται πρωτοφανή πλήγματα.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα γράφει ότι το δικαστήριο επέβαλε χθες πρόστιμο 3.750 λιρών σε γυναικολόγο από τη Λευκωσία, τον οποίο βρήκε ένοχο σε τέσσερις παράνομες υποθέσεις υιοθεσίας. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου προειδοποιεί τους Κύπριους να προσέξουν για κάλπικα τραπεζογραμμάτια του ευρώ, όταν οι 12 χώρες της ΕΕ θέσουν σε επίσημη κυκλοφορία, την 1ην Ιανουαρίου το ευρωπαϊκό νόμισμα.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος Σήμερα" κάτω από τον τίτλο "Σε συναγερμό άμυνα και διπλωματία" γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Γενικός Εισαγγελέας πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες "αστραπιαία μυστική" επίσκεψη στην Αθήνα, κατόπιν οδηγιών του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, όπου συζήτησε με έγκριτους Ελλαδίτες Συνταγματολόγους τις τελικές θέσεις διαπραγμάτευσης της ε/κ πλευράς. Αλλού γράφει ότι η πενταμελής ομάδα προσωπικοτήτων του πολιτικού οικονομικού και νομικού κατεστημένου της Κύπρου, η οποία αναμένεται να κλητευθεί από τη Γενική Εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης "ασκεί ασφυκτικές πιέσεις προς το Προεδρικό για ματαίωση του ανασχηματισμού του Υπουργικού Συμβουλίου στον οποίο θα προβεί ο Πρόεδρος Κληρίδης".

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Weekly" κάτω από τον τίτλο "Ασφάλεια καταστολής" γράφει στο κύριο θέμα ότι η Αστυνομία αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας, ώστε κατά τη διέλευση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην περιοχή της Λευκωσίας που ελέγχεται από τις Αρχές της Δημοκρατίας για το δείπνο στην οικία του Προέδρου Κληρίδη να μην διασαλευτεί η ομαλότητα από διαδηλωτές. Αλλού γράφει ότι ειδικός στα νομικά του Συμβουλίου της Ευρώπης προειδοποίησε χθες ότι λύση χαλαρής ομοσπονδίας στην Κύπρο μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη διχοτόμηση, προσθέτοντας ότι μόνο μια ομοσπονδία με ισχυρή κεντρική κυβέρνηση θα διασφαλιστεί ένα σταθερό και ειρηνικό μέλλον για το νησί. (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΦ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Ντενκτάς - Ασφάλεια

    Οσα μέλη του αστυνομικού Σώματος και αν χρειασθούν θα επιστρατευθούν για σκοπούς ασφάλειας του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος θα περάσει αύριο βράδυ στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας για να παρακαθίσει στο δείπνο που παραθέτει για αυτόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης.

    [03] (Κ) Κάλυψη δείπνου - Δημοσιογράφοι

    Συνολικά 99 ονόματα περιλαμβάνονται στον κατάλογο των δημοσιογράφων και εικονοληπτών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να περάσουν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές για κάλυψη του δείπνου του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Σπίγκνιεφ Βλόσοβιτς. Μια Τουρκάλα δημοσιογράφος του Star TV έφθασε χθες στην Κύπρο, μέσω Αθηνών από την Αγκυρα, για κάλυψη του γεγονότος αλλά και για λήψη συνεντεύξεων και δηλώσεων και από το κοινό.

    [04] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην
    Κύπρο στις 28/12/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Γεν Iαπωνίας               200,7580        202,3640
    Δολ. Αυστραλίας              3,0018          3,0258
    Δολ. Καναδά                  2,4410          2,4605
    Κορώνα Δανίας               12,8778         12,9808
    Κορώνα Νορβηγίας            13,8010         13,9114
    Κορώνα Σουηδίας             16,1854         16,3148
    Φράγκο Eλβετίας              2,5643          2,5848
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΜ)

    [05] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 28/12/2001
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7338          1,7442
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5299          1,5390
    Λίρα Αγγλίας                     1,0562          1,0625
    -----------------------------------------------------------------
    
    Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
    έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
    αμετάκλητες ισοτιμίες τους
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   590,7900        594,3400
    Εσκούδος Πορτογαλίας             347,5957        349,6807
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3655          1,3737
    Λιρέττα Iταλίας                3.357,1049      3.377,2421
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3910          3,4114
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,3087         10,3705
    Πεσέτα Ισπανίας                  288,4800        290,2105
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,8576         24,0007
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8208          3,8437
    Φράγκο Βελγίου                    69,9413         70,3609
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3730         11,4412
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,9413         70,3609
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΜ)

    [06] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           129,92 (-0,20)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  9.072.800
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 3.189.752    520,35 (-0,07)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.240.227    142,61 ( 0,20)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    434.742    126,30 ( 1,52)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £  1.016.769     50,65 (-1,96)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £  1.280.477     55,64 ( 0,71)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     91.744     93,66 (-2,95)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     82.600     32,06 (-0,43)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    125.038     56,99 ( 2,87)
    Ετ. Πληροφορικής              £     50.310      8,29 (-2,01)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    964.861     29,33 (-1,31)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £     45.969     26,21 (-3,71)
    Ξενοδοχεία                    £    471.653     79,38 (-1,06)
    Αλλες Εταιρείες               £  2.754.630    145,20 (-0,88)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [07] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Φυλάκια - Επίσκεψη

    Επίσκεψη σε φυλάκια της γραμμής αντιπαράταξης πραγματοποίησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης όπου επιθεώρησε τιμητικά στρατιωτικά αποσπάσματα, έκοψε βασιλόπιτες και προσέφερε δώρα σε εθνοφρουρούς.

    [08] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Τουρκικά αεροσκάφη - Παραβιάσεις

    Τριάντα παραβάσεις του FIR Λευκωσίας και 14 παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Κύπρου έχουν σημειωθεί την 24η, 25η και 26η Ιανουαρίου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, ανέφερε ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, γεγονός, όπως επισήμανε, που "δεν συμβάλλει στο καλό κλίμα που πρέπει να υπάρχει αυτές τις ημέρες", λόγω των συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [09] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Τουρκικά αεροσκάφη - Παραβιάσεις (Ορθή επανάληψη)

    Σε προηγούμενη ανταπόκριση του ΚΥΠΕ με τίτλο "Υπουργός Αμυνας - Τουρκικά αεροσκάφη - Παραβιάσεις" εκ παραδρομής αναφέρθηκαν οι ημερομηνίες 24, 25 και 26 Ιανουαρίου. Οι ορθές ημερομηνίες είναι 24, 25 και 26 Δεκεμβρίου.

    Ακολουθεί το διορθωμένο κείμενο.

    Τριάντα παραβάσεις του FIR Λευκωσίας και 14 παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Κύπρου έχουν σημειωθεί την 24η, 25η και 26η Δεκεμβρίου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, ανέφερε ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, γεγονός, όπως επισήμανε, που "δεν συμβάλλει στο καλό κλίμα που πρέπει να υπάρχει αυτές τις ημέρες", λόγω των συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση

    Σε αρνητικό έδαφος έτυχε διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρηματιστηριακής συνάντησης της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης Τιμών, κλείνοντας με οριακή πτώση σε ποσοστό 0,2%, στις 129,92 μονάδες. Ελαφρά αυξημένη παρουσιάστηκε η αξία των συναλλαγών, καθώς ανήλθε στα εννέα εκατομμύρια λίρες, λόγω της μετακίνησης μεγάλων πακέτων μετοχών που αφορούσαν την εταιρεία Glory Worldwide Holdings.

    [11] (Κ) Δήμαρχοι πόλης και επαρχίας Κερύνειας - Εμπόριο - Κατεχόμενα

    "Ανακολουθία, ασυνέπεια και προχειρότητα" διαπιστώνουν οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι της πόλης και επαρχίας Κερύνειας στην τοποθέτηση του θέματος της εμπορίας των προϊόντων από και προς τα κατεχόμενα, μετά από την πρόσφατη εμφάνιση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκου Μαρκίδη στη Βουλή των Αντιπρόσώπων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση τους, οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι, Κερύνειας Κωνσταντίνος Ωρολογάς, Λαπήθου Αθως Ελευθερίου και Καραβά Γιανάκης Παπαϊωάννου, δεν συμφωνούν "με τις αποφάσεις που εξέφρασε ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος ανέφερε στη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι το εμπόριο με τα κατεχόμενα δεν είναι παράνομο και ότι δεν υπάρχει νομοθεσία που να το απαγορεύει, καθώς επίσης και το ότι δυσαρεστείται η Ευρώπη για οποιαδήποτε προσπάθεια τερματισμού του παράνομου εμπορίου σε βαθμό που δυνατό να επηρεασθεί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη".

    Σημειώνουν ακόμη ότι "οι αποφάσεις των Διεθνών Σωμάτων και των Δικαστηρίων πάνω στο θέμα συνιστούν δικαίωση του λαού της Κύπρου και ιδιαίτερα του προσφυγικού της κόσμου και των δικαιωμάτων του, καθώς και ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός".

    Τέλος οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι της πόλης και επαρχίας Κερύνειας καλούν όλους όσοι εμπλέκονται στις διεργασίες για την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα στην Κύπρο και στην Ελλάδα, "να έχουν κατά νουν ότι εμείς οι πρόσφυγες παραμένουμε προσκολλημένοι στις αρχές της Ηθικής και του Δικαίου, όπως επίσης και στις αποφάσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, που προνοούν αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων και επιστροφή όλων των προσφύγων στη γη τους". (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΡΜ)

    [12] (Κ) Υπουργείο Παιδείας - ΠΟΦΝΕ - Πορεία

    Μια "συνεχής προσφορά" είναι ο θεσμός της φοιτητικής χορηγίας, αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με αφορμή την αυριανή πορεία των φοιτητών της ΠΟΦΝΕ για τα αιτήματα τους, προσθέτοντας ότι η προσφορά αυτή από 5 εκατομμύρια λίρες το 1996 έφτασε τα 25 εκατομμύρια λίρες το 2001.

    [13] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Δείπνο - Αγνοούμενοι

    Την επιτακτική ανάγκη για εφαρμογή της συμφωνίας της 31ης Ιουλίου 1997 για το θέμα των αγνοουμένων αλλά και κάποιων κινήσεων καλής θέλησης εκ μέρους του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο θέμα αυτό με στόχο την επίλυσή του αναμένεται να τονίσει στο αυριανό δείπνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στον κ. Ντενκτάς.

    Με τις πρόσφατες κινήσεις στις οποίες προέβη ο κ. Ντενκτάς, θεωρείται από πολιτικούς αναλυτές ότι ο Τ/Κ ηγέτης έχει ξεφύγει από την απομόνωση στην οποία ο ίδιος οδήγησε τον εαυτόν του και την τουρκική πλευρά, αλλά σίγουρα η προσοχή της διεθνούς κοινότητας, που ασχολείται με το Κυπριακό, βρίσκεται ακόμα στραμμένη πάνω του. Ο κ. Ντενκτάς πρέπει να αποδείξει και στην πράξη ότι η "στροφή" που φαίνεται να έχει κάνει είναι ουσιαστική και όχι προς το θεαθήναι.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρέσβης Γιουγκοσλαβίας - Διαπιστευτήρια

    Τη βαθύτατη εκτίμηση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης για την πραγματική υποστήριξη του κυπριακού λαού που εκφράστηκε στην αρχή της γιουγκοσλαβικής κρίσης, εξέφρασε σήμερα ο νέος Πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας Σβέτισλαβ Μπασάρα, κατά τη διαπίστευσή του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    [15] (Κ) ΝΕΟ - Ντενκτάς - Δείπνο

    Οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ) κατακρίνουν την ενέργεια του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη να καλέσει σε φιλοφρονητικό δείπνο τον "εκπρόσωπο του φασιστικού και στρατοκρατικού τουρκικού καθεστώτος στα κατεχόμενα" Ραούφ Ντενκτάς, όπως αναφέρουν σε σημερινή ανακοίνωσή τους.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ΝΕΟ καλούν το λαό "να συμμετάσχει στις αυριανές εκδηλώσεις καταδίκης των ενεργειών εξοικείωσης με την κατοχή και να διακηρύξει ότι τα τετελεσμένα της εισβολής ανατρέπονται με αντικατοχικό αγώνα και όχι με εξευτελιστικά δείπνα".

    [16] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρέσβης Νότιας Αφρικής - Διαπιστευτήρια

    Το θαυμασμό της χώρας του για τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, για να επιτύχει μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό, εξέφρασε σήμερα ο νέος Πρέσβης της Νότιας Αφρικής Τζάνι Μόμπεργκ, ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι επιθυμία της κυπριακής κυβέρνησης είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και πως η πρόσκληση για επίσκεψη στην Κύπρο του πρώην Προέδρου της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα παραμένει ανοικτή.

    [17] (Κ) Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών - Ντενκτάς - Δείπνο

    Τη θέση ότι το αυριανό γεύμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ουδεμία σημασία μπορεί να έχει προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού εξέφρασε το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, προσθέτοντας ότι η στάση του κ. Ντενκτάς, καθώς και του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ, παραμένει αδιάλλακτη και προκλητική.

    Με σημερινή ανακοίνωσή του, το Κίνημα διερωτάται "τι εξυπηρετεί να παρασυρόμαστε σε ένα χορό εντυπώσεων χωρίς κανένα πολιτικό όφελος και με κίνδυνο να επιφέρει τελικά κάποιο πολιτικό κόστος", σημειώνοντας ωστόσο ότι "οποιεσδήποτε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πέραν από τα κόσμια θα τύχουν σίγουρα πολιτικής εκμετάλλευσης από την τουρκική πλευρά και οι Τούρκοι θα είναι σίγουρα οι κερδισμένοι". (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΜ)


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 28 December 2001 - 18:49:17 UTC