Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 01-12-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Κύπρος - Συμπεράσματα

  • [01] (K) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Κύπρος - Συμπεράσματα

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει στα συμπεράσματά του που υιοθέτησε σήμερα στο Λάκεν τις πρόσφατες συναντήσεις των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν τις εργασίες τους για την επίτευξη συνολικής λύσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Στα συμπεράσματα σημειώνεται ακόμη πως η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει πρόοδο προς την κατεύθυνση της συμμόρφωσης με τα πολιτικά κριτήρια που έχουν καθοριστεί για την προσχώρηση, ιδίως μέσω της πρόσφατης τροποποίησης του συντάγματός της και πως κατόπιν αυτών η προοπτική έναρξης διαπραγματεύσεων για την προσχώρησή της διαφαίνεται πλέον σαφέστερα.

    Συγκεκριμένα στο κεφάλαιο των συμπερασμάτων για τη διεύρυνση αναφέρονται τα παρακάτω:

    Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών επιτεύχθηκε αξιόλογη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και καλύφθηκαν ορισμένες καθυστερήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις υποψήφιες χώρες που θα είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του 2002, ώστε αυτές οι χώρες να μπορούν να λάβουν μέρος στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2004, ως μέλη. Οι υποψηφιότητες θα συνεχίσουν να αξιολογούνται με βάση τα δικά τους δεδομένα, σύμφωνα με την αρχή της διαφοροποίησης. Εάν διατηρηθεί η παρούσα πορεία των διαπραγματεύσεων η Κύπρος, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Δημοκρατία της Σολβακίας, η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Σλοβενία μπορούν να είναι έτοιμες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκτιμά τις προσπάθειες που γίνονται από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και τις ενθαρρύνει να συνεχίσουν με αυτή την πορεία. Εάν αυτές οι χώρες πάρουν συγκεκριμένη υποστήριξη, πρέπει να υπάρξει ένα ακριβές πλαίσιο μαζί με το χρονοδιάγραμμα και ένας κατάλληλος οδικός χάρτης, με στόχο την έναρξη διαπραγματεύσεων με αυτές τις χώρες σε όλα τα κεφάλαια το 2002.

    Οι υποψήφιες χώρες πρέπει να συνεχίσουν ενεργητικά τις προσπάθειές τους, ιδιαίτερα για να φέρουν τις διοικητικές και τις δικαστικές τους ικανότητες στο απαιτούμενο επίπεδο. Η Επιτροπή θα υποβάλει μια έκθεση για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για ενδυνάμωση των θεσμών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Σεβίλλης τον Ιούνιο του 2002.

    Ο οδικός χάρτης που καταγράφηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας παραμένει πλήρως σε εφαρμογή. Στις αρχές του 2002 η Κομισιόν θα προτείνει κοινές θέσεις για την γεωργία, την περιφερειακή πολιτική και τα κεφάλαια για τον προϋπολογισμό στη βάση του παρόντος κεκτημένου και των αρχών πάνω στις οποίες αποφασίστηκε στο Βερολίνο. Οι διαδικασίες για την ετοιμασία των συνθηκών προσχώρησης θα ξεκινήσουν το πρώτο μισό του 2002.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει τις πρόσφατες συναντήσεις μεταξύ των δυο ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν τις συζητήσεις με στόχο να βρουν μια συνολική λύση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Η Τουρκία έχει κάνει πρόοδο προς τη συμμόρφωση με τα πολιτικά κριτήρια για την ένταξη, κυρίως μέσω της πρόσφατης τροποποίησης του συντάγματός της. Αυτό έχει προωθήσει την προοπτική της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Η Τουρκία ενθαρρύνεται να συνεχίσει την πρόοδο για συμμόρφωση τόσο με τα οικονομικά όσο και με τα πολιτικά κριτήρια, ειδικότερα σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η προενταξιακή στρατηγική για την Τουρκία πρέπει να σηματοδοτήσει ένα νέο στάδιο στην ανάλυση της ετοιμότητά της για ευθυγράμμιση με το κεκτημένο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 16 December 2001 - 19:08:07 UTC