Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-11-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τράπεζα Κύπρου - Ερευνα - Τεχνολογία
  • [02] Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος
  • [03] Φοιτητιώσα Νεολαία - Αντικατοχική εκδήλωση
  • [04] Γκιουρέλ - Ντενκτάς - ΕΕ
  • [05] Σεζέρ - Ντενκτάς - Μήνυμα
  • [06] Βρετανία - Βουλή των Κοινοτήτων - Σχέδιο Ψηφίσματος
  • [07] Λυσσαρίδης - Πολυτεχνείο - Ανακήρυξη ψευδοκράτους
  • [08] Γενικός Εισαγγελέας - Αντρας Μπαρσόνι
  • [09] Πρόεδρος Αρχής Κρατικών Εκθέσεων - Εκθεση πληροφορικής
  • [10] Υπουργός Γεωργίας - Ακρωτήρι - Βρετανικές Βάσεις
  • [11] ΕΔΗ - Ανακήρυξη ψευδοκράτου
  • [12] Δημοτικές Εκλογές - Υποβολή υποψηφιοτήτων
  • [13] ΑΚΕΛ - Ανακήρυξη ψευδοκράτους - Αντικατοχική εκδήλωση
  • [14] Ολομέλεια - Χρηματοδότηση τρομοκρατίας - Σύμβαση
  • [15] Λη - ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία
  • [16] Βουλή - Ανατροπή ποινής φυλάκισης - Αποζημίωση
  • [17] Εκπρόσωπος ΓΓ - Κυπριακό

  • [01] (K) Τράπεζα Κύπρου - Ερευνα - Τεχνολογία και Κύπριοι

    ΚΥΠΕ - 15/11/2001

    Καλοί χρήστες, αλλά όχι ιδιαίτερα καλοί γνώστες της τεχνολογίας παρουσιάζονται οι Κύπριοι σε έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό της Τράπεζας Κύπρου η εταιρεία CMR Cypronetwork. H έρευνα κατέδειξε ότι ποσοστό 77% των Κυπρίων είναι χρήστες κινητών τηλεφώνων, ποσοστό 55% κατέχει ηλεκτρονικούς υπολογιστές, 47% χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και 42% έχει ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail) θεωρώντας την απαραίτητη για επικοινωνία με το εξωτερικό.

    Οι Κύπριοι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου, είναι συνδεδεμένοι με το διαδίκτυο με μέσο όρο οκτώ ώρες την εβδομάδα, με το 70% να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για συλλογή πληροφοριών, το 61% για επικοινωνία, το 54% για μορφωτικούς σκοπούς και το 47% για ψυχαγωγία, ενώ ένας στους τρεις ερωτηθέντες κάνει χρήση του διαδικτύου για επαγγελματικούς σκοπούς.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [02] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    ΚΥΠΕ - 15/11/2001

    Τα εντυπωσιακά κέρδη που κατέγραψε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ο κλάδος των Τουριστικών, σε συνδυασμό με τη θετική παρουσία των πλείστων "βαριών χαρτιών" του Χρηματιστηρίου, οδήγησαν την αγορά σε νέα άνοδο, της τάξης του 2,06%, κλείνοντας στις 139,46 μονάδες. Η αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος που σημειώθηκε στη σημερινή συνάντηση οδήγησε τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών στα υψηλά επίπεδα των 10,2 εκατομμυρίων λιρών.

    Σημαντική αύξηση σε ποσοστό 1,65% παρουσίασε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 535,87 μονάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [03] (Κ) Φοιτητιώσα Νεολαία - Αντικατοχική εκδήλωση

    ΚΥΠΕ - 15/11/2001

    Την αποφασιστικότητα και την επιμονή της στο δίκαιο αγώνα της Κύπρου διατράνωσε η φοιτητιώσα και μαθητιώσα νεολαία του τόπου στη μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση που πραγματοποίησε σήμερα για την καταδίκη της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου 1983.

    Η εκδήλωση άρχισε με τη συγκέντρωση των μαθητών και φοιτητών στην Πλατεία Ελευθερίας από όπου πορεύθηκαν προς το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και ακολούθησε εκδήλωση με απαγγελίες ποιημάτων και συναυλία.

    Μετά τη λήξη της ειρηνικής εκδήλωσης αναφέρθηκε ότι η νεολαία θα συγκεντρωθεί εκ νέου αύριο το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου.|.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [04] (Κ) Γκιουρέλ - Ντενκτάς - ΕΕ

    ΚΥΠΕ - 15/11/2001

    Ο Τούρκος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και "αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις" Σουκρού Σινά Γκιουρέλ επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί "επιθυμεί να εντάξει την Κύπρο στους κόλπους της" και είπε ότι η Τουρκία "δεν θα επιτρέψει ένα τέτοιο παιχνίδι".

    Ο κ. Γκιουρέλ, ο οποίος βρίσκεται στα κατεχόμενα για να εκπροσωπήσει την τουρκική κυβέρνηση στους "εορτασμούς" για την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, είπε ότι τελευταία γίνεται λόγος για καταβολή τιμήματος. "Το τίμημα αυτό η Τουρκία ανέκαθεν το έχει προσφέρει και θα συνεχίσει να το καταβάλλει", ανέφερε.

    Διερωτήθηκε παράλληλα, "τι κατέβαλε η άλλη πλευρά και τι τίμημα έχουν καταβάλει οι απέναντι", όπως αποκάλεσε τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    "Υπάρχουν και αυτοί", πρόσθεσε, εννοώντας τους Ευρωπαίους, "που, δεν ξέρω με ποιο δικαίωμα, θέλουν την τ/κ κοινότητα ως μειονότητα στους κόλπους των Ε/Κ".| (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΣΤ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [05] (Κ) Σεζέρ - Ντενκτάς - Μήνυμα

    ΚΥΠΕ - 15/11/2001

    Η Τουρκία θα συνεχίσει, "κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, να υποστηρίζει το δίκαιο αγώνα" των Τουρκοκυπρίων, αναφέρει ο Τούρκος Πρόεδος Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ σε "συγχαρητήριο" μήνυμα προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, για την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα, το 1984.

    Ο κ. Σεζέρ στο μήνυμά του αναφέρει επίσης ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποδεχθεί ότι για μια μόνιμη λύση στο Κυπριακό, πρέπει να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΘΘ/ΡΜ)

    [06] (Κ) Βρετανία - Βουλή των Κοινοτήτων - Σχέδιο Ψηφίσματος

    ΚΥΠΕ - 15/11/2001

    Σχέδιο ψηφίσματος που κατετέθη στη Βουλή των Κοινοτήτων, στις 12 Νοεμβρίου του 2001, και εξασφάλισε μέχρι σήμερα 26 υπογραφές βουλευτών από τα δύο κύρια κόμματα, το Εργατικό και το Συντηρητικό, εκφράζει λύπη για το ότι η τ/κ ηγεσία απέρριψε την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για συνέχιση των συνομιλιών.

    Συγκεκριμένα στο σχέδιο ψηφίσματος εκφράζεται υποστήριξη στις προσπάθειες του ΟΗΕ για την επίτευξη ολοκληρωμένης διευθέτησης βασισμένης στα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού για μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μια οντότητα με την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της διασφάλισης, που να αποτελείται από δύο πολιτικά ίσες κοινότητες μέσα σε μία δικοινοτική - διζωνική Ομοσπονδία.

    Επίσης καλείται η βρετανική κυβέρνηση, σε αυτή την περίοδο της διεθνούς έντασης, να υποστηρίξει, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ, εκείνους τους Κύπριους που επιθυμούν να εργαστούν μαζί για μία λύση και να τερματιστεί η διαίρεση της Κύπρου με τη χρησιμοποίηση όλων των λογικών μέσων για να μεταπεισθεί η τουρκική κυβέρνηση ότι αυτό είναι υπέρ των συμφερόντων και του τουρκικού λαού.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΕΛΑ/ΡΜ)

    [07] (Κ) Λυσσαρίδης - Πολυτεχνείο - Ανακήρυξη ψευδοκράτους

    ΚΥΠΕ - 15/11/2001

    Οι απειλές για ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία αποτελούν προσβολή προς την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Βάσος Λυσσαρίδης, προσθέτοντας ότι μόνο με αλλαγή της τουρκικής στάσης θα υπάρξει εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και αναβάθμιση των σχέσεών της με την Ευρώπη, ενώ τόνισε την ανάγκη μιας πιο επιθετικής, ολοκληρωμένης και διεκδικητικής κυπριακής πολιτικής στο Κυπριακό.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΙΣΟΣ, μιλώντας σε εκδήλωση στη Λεμεσό για την επέτειο του Πολυτεχνείου και της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι η Κύπρος έφτασε στο "σημερινό ακατανόητο σημείο", στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων να γίνονται δεκτές προς συζήτηση προτάσεις για χωριστά κράτη και συνομοσπονδία και υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης των φιλικών προς την Κύπρο χωρών και πρόσθεσε ότι πρέπει να αναβαθμιστούν οι σχέσεις της Κύπρου με την περιοχή, γιατί έτσι αναβαθμίζεται και η γεωπολιτική της σημασία.|

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [08] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Αντρας Μπαρσόνι

    ΚΥΠΕ - 15/11/2001

    Στις εντυπώσεις που απεκόμισε κατά τις χθεσινές επαφές του με τους Τ/Κ ηγέτες, αναφέρθηκε ο Ούγγρος εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για Κυπριακό Αντρας Μπαρσόνι κατά τη σημερινή συνάντηση του με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκο Μαρκίδη, ο οποίος εξήγησε στον κ. Μπαρσόνι τις θέσεις της κυπριακής πλευράς οι οποίες "είναι εμπεδωμένες από το διεθνές δίκαιο".

    Οπως είπε ο κ. Μπαρσόνι στη χθεσινή του συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, του ανέφερε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα προβεί προς όφελος και των δύο κοινοτήτων στο νησί.|

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [09] (Κ) Πρόεδρος Αρχής Κρατικών Εκθέσεων - Εκθεση πληροφορικής

    ΚΥΠΕ - 15/11/2001

    Οι αλλαγές, οι οποίες σημειώνονται στην πληροφορική είναι ραγδαίες και έτσι προκύπτει η ανάγκη για συνεχή ενημέρωση των χρηστών για τις νέες υπηρεσίες που προσφέρονται, τις εξελίξεις στα συστήματα και τον εξοπλισμό, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Ιάκωβος Δημητρίου, προσθέτοντας ότι η Αρχή Κρατικών Εκθέσεων αφουγκράζεται την ανάγκη αυτή, προχωρώντας στην αυτονομία της έκθεσης για την πληροφορική από τη γενικότερη έκθεση του γραφειακού εξοπλισμού.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, για την 1η Εκθεση Πληροφορικής "CYBIT 2001", που διοργανώνεται από τις 21 μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, ο κ. Δημητρίου είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων, ότι η έκθεση Cybit περιλαμβάνει αριθμό καινοτομιών, οι οποίες "αναβαθμίζουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες τόσο προς τον εκθέτη όσο και προς τον επισκέπτη".|

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [10] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Ακρωτήρι - Βρετανικές Βάσεις

    ΚΥΠΕ - 15/11/2001

    Στην επίτευξη συμφωνίας με τις Βρετανικές Βάσεις για την επεξεργασία ενός διαχειριστικού σχεδίου της ευρύτερης περιοχής της Αλυκής Ακρωτηρίου, του Λειβαδιού και του Φασουρίου, αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους μετά από συνάντηση που είχε με τη Συντονιστική Επιτροπή Ακρωτηρίου, της οποίας ηγείται ο Κοινοτάρχης Ακρωτηρίου Γεώργιος Χρίστου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι οι Βρετανοί αντικρίζουν θετικά την περίληψη του υγροβιότοπου Ακρωτηρίου στη Συνθήκη RAMSAR και στη Συνθήκη της Βέρνης, προσθέτοντας ότι η Υπηρεσία Περιβάλλοντος "θα υποβάλει πολύ σύντομα τις προτάσεις της για τα όρια της περιοχής του υγροβιότοπου τα οποία θα πρέπει να καλύπτονται από τη συνθήκη RAMSAR".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [11] (Κ) ΕΔΗ - Ανακήρυξη ψευδοκράτους

    ΚΥΠΕ - 15/11/2001

    Με την αρνητική στάση της Τουρκίας και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς βρίσκει αντιμέτωπο τον κυπριακό λαό, η επέτειος της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Ενωμένοι Δημοκράτες, με αφορμή την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης.

    Οπως αναφέρουν οι ΕΔΗ, τη στιγμή που η Κύπρος προσβλέπει με αισιοδοξία την ένταξη της στην ευρωπαϊκή κοινότητα, η τουρκική διχοτομική πολιτική αποδεικνύεται "ξεπερασμένη" και "αδιέξοδη".

    Οι ΕΔΗ, εκτιμούν ότι "η ορθή πολιτική της ε/κ πλευράς, η πολιτική του διαλόγου και της συνεργασίας με τα Ηνωμένα Εθνη και η συμπόρευση με την ελληνική κυβέρνηση, έχουν θωρακίσει την πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση που αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τη διευθέτηση του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας μας".

    (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΡΜ)

    [12] (Κ) Δημοτικές Εκλογές - Υποβολή υποψηφιοτήτων

    ΚΥΠΕ - 15/11/2001

    Ολοκληρώθηκε σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι όπως προνοεί η νομοθεσία, η υποβολή υποψηφιοτήτων για την εκλογή δημάρχων και μελών των δημοτικών συμβουλίων, για όλους τους 33 δήμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και όπως δήλωσε ο Γενικός Εφορος Εκλογών Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, η διαδικασία διεξήχθη ομαλά χωρίς κανένα επεισόδιο.

    Υποβλήθηκαν για όλη την Κύπρο συνολικά 81 υποψηφιότητες για τις θέσεις δημάρχου και 1676 υποψηφιότητες για τις θέσεις δημοτικών συμβούλων.

    Επαρχία Λευκωσίας

    Για το Δήμο Λευκωσίας υποβλήθηκαν τρεις υποψηφιότητες για τη θέση Δημάρχου, των Γρηγοριάδη Σταύρου, Ανεξάρτητος, Ζαμπέλα Μιχαλάκη Ανεξάρτητος και Χρυσοστομίδη Κύπρου της Δημοτικής Συνεργασίας. Για τις θέσεις των 26 δημοτικών συμβούλων υποβλήθηκαν 147 υποψηφιότητες.

    Για το Δήμο Στροβόλου υποβλήθηκαν δύο υποψηφιότητες. Των Ηλιοφώτου Σάββα της Δημοτικής Συνεργασίας και Μαϊμάρη Αντρέα του ΔΗΣΥ. Για τις θέσεις των 26 δημοτικών συμβούλων υποβλήθηκαν 140 υποψηφιότητες.

    Για το Δήμο Αγλαντζιάς υποβλήθηκαν δύο υποψηφιότητες για τη θέση Δημάρχου των Καραγιώργη Χριστάκη, Ανεξάρτητου και Πέτρου Ανδρέα της Δημοτικής Συνεργασίας. Για τις θέσεις των 14 δημοτικών συμβούλων υποβλήθηκαν 69 υποψηφιότητες.

    Για το Δήμο Αγίου Δομετίου υποβλήθηκαν τέσσερις υποψηφιότητες για τη θέση Δημάρχου των Αργυρού Χάρη, Ανεξάρτητου, Καττή Ανδρέα, Ανεξάρτητου, Κωνσταντινίδη Μιχαλάκη, Ανεξάρτητου και Χατζηλοϊζου Αντρέα της Δημοτικής Συνεργασίας. Για τις θέσεις των 14 δημοτικών συμβούλων υποβλήθηκαν 72 υποψηφιότητες.

    Για το Δήμο Λακατάμιας υποβλήθηκαν δύο υποψηφιότητες για τη θέση Δημάρχου των Βιολάρη Χριστάκη της Δημοτικής Συνεργασίας και Σπανού Νίκου, Ανεξάρτητου. Για τις θέσεις των 16 δημοτικών συμβούλων υποβλήθηκαν 86 υποψηφιότητες.

    Για το Δήμο Λατσιών υποβλήθηκαν τρείς υποψηφιότητες για τη θέση Δημάρχου των Βασιλείου Σταύρου, Ανεξάρτητου, Γρηγορίου Ανδρέα, Ανεξάρτητου και Ευσταθίου Κωνσταντίνου της Δημοτικής Συνεργασίας. Για τις θέσεις των 10 δημοτικών συμβούλων υποβλήθηκαν 40 υποψηφιότητες.

    Για το Δήμο Εγκωμης υποβλήθηκαν τρείς υποψηφιότητες για τη θέση Δημάρχου των Καλλή Ιωάννη της Δημοτικής Συνεργασίας, Μίτσιγκα Αιμίλιου του ΔΗΣΥ και Παυλίδη Νίκου, Ανεξάρτητου. Για τις θέσεις των 10 δημοτικών συμβούλων υποβλήθηκαν 43 υποψηφιότητες.

    Για το Δήμο Ιδαλίου υποβλήθηκαν τρείς υποψηφιότητες για τη θέση Δημάρχου των Βασιλείου Ανδρέα, Ανεξάρτητου, Λαγού Θεοφάνη, Ανεξάρτητου και Νικολάου Νικόλαου επίσης Ανεξάρτητου. Για τις θέσεις των 8 δημοτικών συμβούλων υποβλήθηκαν 45 υποψηφιότητες.

    Για το Δήμο Μόρφου υποβλήθηκαν δύο υποψηφιότητες για τη θέση Δημάρχου των Μαϊφόσιη Αντρέα, Ανεξάρτητου και Πίττα Χαράλαμπου της Δημοτικής Συνεργασίας. Για τις θέσεις των 10 δημοτικών συμβούλων υποβλήθηκαν 35 υποψηφιότητες.

    Για το Δήμο Κυθραίας υποβλήθηκαν δύο υποψηφιότητες για τη θέση Δημάρχου των Ελληνα Κυριάκου του ΔΗΣΥ και Σάββα Μιχαλάκη της Δημοτικής Συνεργασίας. Για τις θέσεις των 8 δημοτικών συμβούλων υποβλήθηκαν 24 υποψηφιότητες.

    Επαρχία Λεμεσού

    Για το Δήμο Λεμεσού υποβλήθηκαν τέσσερις υποψηφιότητες για τη θέση Δημάρχου των Ευθυμίου Ευθύμιου, Ανεξάρτητου, Κοντίδη Δημήτρη της Δημοτικής Συνεργασίας, Μικελλίδη Γεώργιου του ΔΗΣΥ και Χατζησταύρου Ιωάννη, Ανεξάρτητου. Για τις θέσεις των 26 δημοτικών συμβούλων υποβλήθηκαν 143 υποψηφιότητες.

    Για το Δήμο Αγίου Αθανασίου υποβλήθηκαν δύο υποψηφιότητες των Παπαγρηγορίου Νίκου, Ανεξάρτητου και Χατζηττοφή Κυριάκου της Δημοτικής Συνεργασίας. Για τις θέσεις των 8 δημοτικών συμβούλων υποβλήθηκαν 40 υποψηφιότητες.

    Για το Δήμο Κάτω Πολεμιδιών υποβλήθηκαν δύο υποψηφιότητες. Των Γεωργίου Γεώργιο της Δημοτικής Συνεργασίας και Καρλεττίδη Αντρέα, Ανεξάρτητου. Για τις θέσεις των 12 δημοτικών συμβούλων υποβλήθηκαν 49 υποψηφιότητες.

    Για το Δήμο Γερμασόγειας υποψήφιοι είναι οι Λουρουτζιάτης Πανίκκος της Δημοτική Συνεργασία και Τσάνος Γιώργος, Ανεξάρτητος. Για τις θέσεις των 8 δημοτικών συμβούλων υποβλήθηκαν 39 υποψηφιότητες.

    Για το Δήμο Μέσα Γειτονιάς υποψήφιοι είναι οι Μαρκίδης Στέλιος, Ανεξάρτητος και Μέσης Χρίστος της Δημοτικής Συνεργασίας. Για τις θέσεις των 10 δημοτικών συμβούλων υποβλήθηκαν 41 υποψηφιότητες.

    Επαρχία Αμμοχώστου

    Για το Δήμο Αμμοχώστου υποβλήθηκαν δύο υποψηφιότητες για τη θέση Δημάρχου των Καζαμία Κυριάκου της Δημοτικής Συνεργασίας και Φοιτίδου Ιωάννου Σοφία, Ανεξάρτητη. Για τις θέσεις των 26 δημοτικών συμβούλων υποβλήθηκαν 82 υποψηφιότητες.

    Για το Δήμο Παραλιμνίου υποψήφιοι είναι οι Βλίττης Νίκος του ΔΗΣΥ και Γιαννάκη Γιαννάκης, Ανεξάρτητος. Για τις θέσεις των 10 δημοτικών συμβούλων υποβλήθηκαν 37 υποψηφιότητες.

    Για το Δήμο Αγίας Νάπας υποψήφιοι είναι οι Περικλέους - Νικολάου Βαρβάρα, Ανεξάρτητη και Τσόκκος Αντώνιος της Κίνησης "Αγία Νάπα - Αλλαγή". Για τις θέσεις των 8 δημοτικών συμβούλων υποβλήθηκαν 41 υποψηφιότητες.

    Για το Δήμο Δερύνειας υποψήφιοι είναι ο Ζαχαρία Ανδρέας της Δημοτικής Συνεργασίας και Σωτηρίου Ανδρέας, Ανεξάρτητος. Για τις θέσεις των 8 δημοτικών συμβούλων υποβλήθηκαν 17 υποψηφιότητες.

    Για το Δήμο Λύσης μόνος υποψήφιος είναι ο Ττοφιάς Ανδρέας, Ανεξάρτητος. Για τις θέσεις των 8 δημοτικών συμβούλων υποβλήθηκαν 10 υποψηφιότητες.

    Για το Δήμο Ακανθούς, υποψήφιοι είναι δύο. Ο Σαββίδης Σάββας της Κίνησης "Η Ακανθού Ενωμένη" και Χατζησάββας Κυριάκος, Ανεξάρτητος. Για τις θέσεις των 8 δημοτικών συμβούλων υποβλήθηκαν 18 υποψηφιότητες.

    Για το Δήμο Λευκονοίκου, μόνος υποψήφιος είναι ο Πήλικος Μιχαήλ, Ανεξάρτητος. Για τις θέσεις των 8 δημοτικών συμβούλων υποβλήθηκαν 8 υποψηφιότητες.

    Επαρχία Λάρνακας

    Για το Δήμο Λάρνακας υποβλήθηκαν τρείς υποψηφιότητες για τη θέση Δημάρχου των Ζαννέτου Βασίλειου, Ανεξάρτητου, Θεμιστοκλέους Νίκου του ΔΗΣΥ και Μωυσέως Αντρέα της Δημοτικής Συνεργασίας. Για τις θέσεις των 26 δημοτικών συμβούλων υποβλήθηκαν 110 υποψηφιότητες.

    Για το Δήμο Αραδίππου υποψήφιοι είναι ο Λιπέρης Χριστάκης, Ανεξάρτητος, Ξιούρουπας Ανδρέας, Ανεξάρτητος και Παγώνης Δημήτρης της Δημοτικής Συνεργασίας. Για τις θέσεις των 10 δημοτικών συμβούλων υποβλήθηκαν 35 υποψηφιότητες.

    Για το Δήμο Αθηαίνου υπέβαλαν υποψηφιότητα οι Ιωσηφίδης Χρίστος, Ανεξάρτητος, Καζάζης Γαβριήλ του ΔΗΣΥ, Λύτρας Παναγιώτης της Δημοτικής Συνεργασίας και Μεστάνας Σ. Σταύρος, Ανεξάρτητος. Για τις θέσεις των 8 δημοτικών συμβούλων υποβλήθηκαν 38 υποψηφιότητες.

    Για το Δήμο Πάνω Λευκάρων, υποψήφιοι είναι οι Κωνσταντίνου Χριστάκης, Ανεξάρτητος και Σοφοκλέους Σοφοκλής της Δημοτικής Συνεργασίας. Για τις θέσεις των 8 δημοτικών συμβούλων υποβλήθηκαν 28 υποψηφιότητες.

    Επαρχία Πάφου

    Για το Δήμο Πάφου υποβλήθηκαν τρείς υποψηφιότητες για τη θέση Δημάρχου των Ευστρατίου Αντρέα, Ανεξάρτητου, Θεοφανίδη Χρίστου, Ανεξάρτητου και Σαρίκα Φειδία της Δημοτικής Συνεργασίας. Για τις θέσεις των 16 δημοτικών συμβούλων υποβλήθηκαν 63 υποψηφιότητες.

    Για το Δήμο Πόλης Χρυσοχούς υποβλήθηκαν τέσσερις υποψηφιότητες. Γεωργίου Αγαθάγγελος της Δημοτικής Συνεργασίας, Κυπριανίδης Γεώργιος, του ΔΗΣΥ, Μίτσιγγας Ηλίας, Ανεξάρτητος και Στυλιανού Μιχαλάκης επίσης Ανεξάρτητος. Για τις θέσεις των 8 δημοτικών συμβούλων υποβλήθηκαν 26 υποψηφιότητες.

    Για το Δήμο Πέγειας υποψήφιοι είναι οι Αράπης Γεώργιος, Ανεξάρτητος, Καππετζής Δημήτριος, Δημοτική Συνεργασία, Παναγιωτόπουλος Ισίδωρος, Ανεξάρτητος. Για τις θέσεις των 8 δημοτικών συμβούλων υποβλήθηκαν 17 υποψηφιότητες.

    Για το Δήμο Γεροσκήπου υποψήφιοι δήμαρχοι είναι οι Κούζουπου Τάσος, Δημοτική Συνεργασία, Λεωνίδου Σιήκκης Ανδρέας, Ανεξάρτητος, Σεκκέ Παναγιώτης, Ανεξάρτητος. Για τις θέσεις των 8 δημοτικών συμβούλων υποβλήθηκαν 36 υποψηφιότητες.

    Επαρχία Κερύνειας

    Για το Δήμο Κερύνειας υποβλήθηκαν δύο υποψηφιότητες για τη θέση Δημάρχου των Βράχα Πέτρου του ΔΗΣΥ και Ωρολογά Κωνσταντίνου της Δημοτικής Συνεργασίας. Για τις θέσεις των 8 δημοτικών συμβούλων υποβλήθηκαν 31 υποψηφιότητες.

    Για το Δήμο Καραβά υποψήφιοι είναι ο Παπαϊωάννου Ιωάννης της Δημοτική Συνεργασία και Τσέντας Παναγιώτης, Ανεξάρτητος. Για τις θέσεις των 8 δημοτικών συμβούλων υποβλήθηκαν 34 υποψηφιότητες.

    Για το Δήμο Λαπήθου υποψήφιοι είναι οι Ελευθερίου Μυριανθέας της Δημοτικής Συνεργασίας και Ευαγγέλου Νίκος, Ανεξάρτητος. Για τις θέσεις των 8 δημοτικών συμβούλων υποβλήθηκαν 32 υποψηφιότητες.

    Οπως ανακοίνωσε ο Γενικός Εφορος Εκλογών, επειδή για τους Δήμους Λύσης και Λευκονοίκου υποβλήθηκαν μόνο οι υποψηφιότητες των Αντρέα Ττοφιά και Μιχαήλ Πηλίκου αντίστοιχα, ο Εφορος Εκλογής Αμμοχώστου εάν δεν υποβληθεί ένσταση μέχρι τις 12.30 που λήγει η προθεσμία ενστάσεων, θα προβεί στην ανακήρυξη τους σε ειδική τελετή σε χώρο και ώρα που θα συμφωνηθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [13] (Κ) ΑΚΕΛ - Ανακήρυξη ψευδοκράτους - Αντικατοχική εκδήλωση

    ΚΥΠΕ - 15/11/2001

    Το Κυπριακό βρίσκεται σε βαθύ αδιέξοδο, εκτιμά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας πως οι πρόσφατες τουρκικές απειλές για προσάρτηση των κατεχομένων χρήζουν συζήτησης στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου και της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ σε ψήφισμα προς το ΓΓ των ΗΕ, το ΑΚΕΛ καταγγέλλει τις επαναλαμβανόμενες τουρκικές θέσεις για "δημιουργία κρίσης" στο νησί και εκφράζεται η ελπίδα ότι οι προσπάθειες επιστροφής της τ/κ πλευράς στις συνομιλίες δεν πρέπει να οδηγήσουν σε περαιτέρω εξευμενισμό του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    "Σε βαθύ αδιέξοδο βρίσκει το Κυπριακό η 18η μαύρη επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους", δήλωσε ο κ. Χριστόφιας σε ομιλία του στην αντικατοχική πολιτική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Οδόφραγμα Ορφέα, για την 18η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους από το κατοχικό καθεστώς, συμπληρώνοντας ότι "κλιμακώνονται οι απειλές της Τουρκίας για δημιουργία κρίσης, για χωρίς όρια αντίδραση και για προσάρτηση των κατεχομένων σε περίπτωση που η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ πριν από τη λύση του Κυπριακού".

    Εξάλλου ο κ. Χριστόφιας αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα είπε ότι οι απειλές που προέρχονται από το Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ, τον Υπουργό Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ και άλλους ανώτερους κρατικούς παράγοντες, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται "χλιαρά" από τη διεθνή κοινότητα.|

    (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [14] (Κ) Ολομέλεια - Χρηματοδότηση τρομοκρατίας - Σύμβαση

    ΚΥΠΕ - 15/11/2001

    Με αιφνιδιαστική κατάθεση αίτησης για αναβολή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ σταμάτησε τη διαδικασία ψήφισης του νόμου για την επικύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για την Καταπολέμηση της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Αμέσως μετά την υποβολή του αιτήματος για αναβολή, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ δήλωσαν ότι αντιτίθενται και, επικαλούμενοι δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, καθώς και σχετική επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ότι αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας να κυρώσει τη σύμβαση αυτή και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση, ζήτησαν τη διεξαγωγή ψηφοφορίας σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε κάθε περίπτωση αιτήματος για αναβολή, οπόταν όλα τα κόμματα συγκατατίθενται χωρίς συζήτηση.

    Μετά από παρέμβαση όμως του βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκου Κατσουρίδη και εξηγήσεις από το ΔΗΣΥ ότι ζητούν αναβολή, προκειμένου να εξετάσουν ξανά το θέμα σύστασης ειδικής Μονάδας Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας (ΜΟΚΑΤ) και άλλα συναφή θέματα, όλες οι πλευρές συναίνεσαν και ο Προεδρεύων της Βουλής Βάσος Λυσσαρίδης ανέβαλε τη συζήτηση του θέματος για μιαν εβδομάδα.

    "Αττίλας" - Πολυτεχνείο - Κυριάκος Μάτσης - Μονόλεπτη σιγή

    Κατά την έναρξη της απογευματινής συνεδρίας της Ολομέλειας και προτού αρχίσει το νομοθετικό της έργο, ο κ. Λυσσαρίδης αναφέρθηκε στην επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, στην επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου και στο θάνατο του ήρωα του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 - 1959, Κυριάκου Μάτση, και τιμώντας τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία, καθώς και των αθώων θυμάτων της χούντας στην Ελλάδα και των Τούρκων κατακτητών της Κύπρου, ζήτησε από όλους να τηρήσουν μονόλεπτη σιγή.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [15] (Κ) Λη - ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία

    ΚΥΠΕ - 15/11/2001

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε στην Αγκυρα ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της νήσου στην ΕΕ και προειδοποιεί ότι η ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια χωρίς τη λύση του πολιτικού της προβλήματος θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

    Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ με την Τουρκία Μάικλ Λη υποστήριξε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αγκυρα ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ θα επισκιαστούν αν η Κυπριακή Δημοκρατία ενταχθεί στην ΕΕ χωρίς να έχει προηγηθεί επίλυση του Κυπριακού.

    Επεσήμανε δε, ότι η διαδικασία εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού πρέπει να επιταχυνθεί, καλώντας την Αγκυρα να ασκήσει την επιρροή της για την επιτάχυνση της διαδικασίας, μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή".

    (ΚΥΠΕ/ΕΑ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [16] (Κ) Βουλή - Ανατροπή ποινής φυλάκισης - Αποζημίωση

    ΚΥΠΕ - 15/11/2001

    Με νόμο που ενέκρινε ομόφωνα σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής, καθιερώνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας δικαίωμα αποζημίωσης, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, σε άτομα των οποίων η ποινή φυλάκισης ανατρέπεται μετά από έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

    Οπως είχε αναφέρει ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, ο νόμος αυτός είναι πρωτοποριακός ακόμα και για τον ευρωπαϊκό χώρο, ενώ, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο θεσμός που εισάγεται με το νόμο αυτό προάγει καλύτερα την ιδέα της Δικαιοσύνης και του κράτους Δικαίου και παράλληλα περιορίζει τις περιπτώσεις ατομικών προσφυγών εναντίον της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [17] (Κ) Εκπρόσωπος ΓΓ - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 15/11/2001

    Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν τα Ηνωμένα Εθνη όσον αφορά την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας για την Κύπρο, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ, Φρεντ Εκχαρτ, ο οποίος κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. Ντενκτάς θα έχουν μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση στην παρουσία εκπροσώπου του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ότι ο ρυθμός της διαδικασίας φαίνεται να επιταχύνεται.

    Οπως είπε ο κ. Εκχαρτ, ο ίδιος γνωρίζει για την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς "αναφορικά με την πιθανότητα των δύο να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο" και είπε ότι "αντιλαμβανόμαστε ότι εκπρόσωπος των ΗΕ θα είναι παρόν" στην περίπτωση συνάντησης.

    Ο κ. Εκχαρντ είπε "η γρήγορη ανταλλαγή των επιστολών δεικνύει ότι ο ρυθμός φαίνεται να επιταχύνεται. Ας αναμένουμε το αποτέλεσμα και ας ελπίσουμε ότι θα κινήσει τη διαδικασία προς τα εμπρός".

    Ερωτηθείς αν τα ΗΕ θεωρούν αυτή τη συνάντηση, αν λάβει χώρα, εντός του πλαισίου της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΓΓ, ο Εκπρόσωπος είπε "θα ήλπιζα η συνάντηση να παρέμενε εντός (του πλαισίου) των καλών υπηρεσιών του ΓΓ".

    Στο μεταξύ οι ΗΠΑ φαίνεται να υποστηρίζουν τη διεξαγωγή συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς, αν αυτή λάβει χώρα, μέσα στα πλαίσια των καλών υπηρεσιών του ΓΓ.

    Ανώτερος διπλωμάτης των ΗΠΑ είπε στο ΚΥΠΕ ότι "θα υποστηρίζαμε μια τέτοια συνάντηση αν αυτή θα ελάμβανε χώρα εντός (του πλαισίου) των καλών υπηρεσιών του ΓΓ".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΑΡ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 15 November 2001 - 18:46:09 UTC