Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-11-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βίλιερς - Κύπρος - ΕΕ - Βρετανός ΥΠΕΞ
  • [02] Χρηματιστήριο - Θεαματική αύξηση
  • [03] Συμπόσιο - ΕΕ - Απόβλητα
  • [04] Βουλή - Ολομέλεια - Αεροδρόμια - Διαμαρτυρία
  • [05] Εθνική Τράπεζα Ελλάδας - Alpha Bank - Συγχώνευση
  • [06] Αεροδρόμια - Απεργία
  • [07] Σπύρος Κυπριανού - Υγεία
  • [08] Λυσσαρίδης - Πρωθυπουργός Μαρόκου - Επιστολή Προέδρου Κληρίδη
  • [09] Υπουργός Εμπορίου - Υπουργός Οικονομίας Λετονίας
  • [10] Ιερά Σύνοδος - Καταστατικός Χάρτης Εκκλησίας - Κωνσταντινίδης
  • [11] Ντικ Μάρτι - Κύπρος - Επαφές
  • [12] Χρηματιστήριο - Δείκτης FTSE/CySE 20 - Νέα σύνθεση
  • [13] Υπουργικό Συμβούλιο - Υπό ένταξη χώρες - Συνάντηση ΥΠΕΞ
  • [14] ΔΕΟΚ - Διάσκεψη Τύπου - Πρόγραμμα ΕΕ
  • [15] Ολομέλεια - Αεροδρόμια - Στρατηγικός επενδυτής

  • [01] (Κ) Βίλιερς - Κύπρος - ΕΕ - Βρετανός ΥΠΕΞ

    ΚΥΠΕ - 01/11/2001

    Η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής Τερέζα Βίλιερς κάλεσε τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ στο πρώτο κύμα διεύρυνσης καθώς και όπως κρατήσει το Κυπριακό στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο στον κατάλογο των προτεραιοτήτων του.

    Με επιστολή της προς τον κ. Στρο, η Ευρωβουλευτής αναφέρει ότι οι Κύπριοι απογοητεύθηκαν πολύ από τη βρετανική κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα το 1974 και εξέφρασε την ελπίδα όπως ο Βρετανός ΥΠΕΞ και η βρετανική κυβέρνηση καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, για να βοηθήσουν την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εξεύρευση λύσης του Κυπριακού.|

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΜ)

    [02] (K) Χρηματιστήριο - Θεαματική αύξηση

    ΚΥΠΕ - 01/11/2001

    "Εκρηξη" τιμών και αγοραστικού ενδιαφέροντος σημειώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση. Με τις τράπεζες να ωθούν την αγορά υψηλότερα και να ακολουθούν οι υπόλοιποι κλάδοι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε θεαματική αύξηση της τάξης του 4,12%, κλείνοντας στις 124,44 μονάδες. Η επανεμφάνιση σήμερα των αγοραστών ώθησε τον ημερήσιο τζίρο στα υψηλά επίπεδα των εννέα εκατομμυρίων λιρών, σημειώνοντας αύξηση 5,2 εκ. λιρών σε σχέση με χθες.

    Εξίσου μεγάλα κέρδη σε ποσοστό 4,23% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 511,24 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 4,15%. Ενδεικτικό του ιδιαίτερα θετικού κλίματος που επικράτησε σήμερα είναι και το γεγονός ότι μόλις 20 τίτλοι σημείωσαν πτώση, ενώ 122 άνοδο.|

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [03] (Κ) Συμπόσιο - ΕΕ - Απόβλητα

    ΚΥΠΕ - 01/11/2001

    Το θέμα προστασίας του περιβάλλοντος βρίσκεται στο προσκήνιο των προτεραιοτήτων της κυπριακής κοινωνίας, ιδιαίτερα ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, σημείωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους σε χαιρετισμό του στο γερμανοκυπριακό συμπόσιο "Ανακύκλωση συσκευασιών στην Ευρώπη και την Κύπρο" που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Θεμιστοκλέους στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση κατά το 2001 για τη διαχείριση των αποβλήτων στα πλαίσια της πολιτικής της δέσμευσης να εναρμονιστεί με το περιβαλλοντικό κεκτημένο, ενώ είπε ότι για τη συγκεκριμένη οδηγία, η Κύπρος έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταβατική περίοδο με έτος ολοκλήρωσης των υποχρεώσεών της το 2005.

    Οπως είπε, μέχρι το 2001 θα έχει ολοκληρωθεί η στρατηγική διαχείρισης των αποβλήτων, η οποία ανατέθηκε στο Πολυτεχνείο Αθηνών, ενώ στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος "LIFE", άρχισε ήδη να εφαρμόζεται πιλοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με έξι Δήμους, για την ανακύκλωση οικιακών απορριμμάτων.|

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [04] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Αεροδρόμια - Διαμαρτυρία

    ΚΥΠΕ - 01/11/2001

    Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν έξω από το κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων, περίπου 300 εργαζόμενοι στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην κυβερνητική απόφαση για ανάληψη της διαχείρισης των αεροδρομίων από ιδιώτες επενδυτές.

    Με συνθήματα όπως "Ακαιρη η συζήτηση για ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων", "Οχι στο ξεπούλημα του αεροδρομίου", "Οι ξένοι επενδύουν η Κύπρος πωλεί", οι διαμαρτυρόμενοι σταματούν τους βουλευτές, οι οποίοι προσέρχονται στη Βουλή για τη συνεδρία της Ολομέλειας, ζητώντας τους να μην εγκρίνουν το κυβερνητικό νομοσχέδιο που προβλέπει την ανάθεση της διαχείρισης των αεροδρομίων με τη μέθοδο Β.Ο.Τ.|

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [05] (K) Εθνική Τράπεζα Ελλάδας - Alpha Bank - Συγχώνευση

    ΚΥΠΕ - 01/11/2001

    Την έγκριση της πρότασης συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Alpha Bank με τη μέθοδο ανταλλαγής μετοχών, αποφάσισαν να προτείνουν στις Γενικές Συνελεύσεις τους, ύστερα από σημερινή συνεδρία, τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών, σύμφωνα με σημερινή κοινή τους ανακοίνωση.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, με την κίνηση αυτή δημιουργείται ένας Ομιλος με συνολικό ενεργητικό της τάξεως των 80 δισ. ευρώ και κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, η οποία κατατάσσει τη νέα τράπεζα στην 23η θέση της Ευρώπης.

    Η σχέση ανταλλαγής των μετοχών των δύο τραπεζών, προστίθεται, θα έχει ως βάση προσδιορισμού της τις χρηματιστηριακές τους αξίες και θα καθοριστεί σύμφωνα με τη μεθοδολογία που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.|

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [06] (Κ) Αεροδρόμια - Απεργία

    ΚΥΠΕ - 01/11/2001

    Παρέλυσε το αεροδρόμιο Λάρνακας από τις 3:00 το απόγευμα, ως αποτέλεσμα της στάσης εργασίας των εργαζομένων μελών των συντεχνιών ΠΕΟ - ΣΕΚ - ΠΑΣΥΔΥ - ΔΕΟΚ, η οποία θα λήξει στις 7:00 το απόγευμα ενώ στο αεροδρόμιο Πάφου η απεργία διεξάγεται από τη 1:00 μέχρι και τις 7:00 το απόγευμα.

    Οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια τάσσονται κατά της προωθούμενης στη Βουλή ψήφισης του τροποποιητικού νομοσχεδίου για επέκταση και διαχείριση των αεροδρομίων από στρατηγικό επενδυτή με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης.

    Σε συνεννόηση με όλες τις αεροπορικές εταιρείες που είχαν προγραμματίσει πτήσεις σήμερα από τις 3:00 μέχρι τις 7:00, από και προς την Κύπρο, 27 στο σύνολό τους, 12 αφίξεις και 15 αναχωρήσεις, οι αρχές διευθέτησαν όπως πραγματοποιηθούν πριν ή μετά τη στάση εργασίας, ενώ σχετικές ειδοποιήσεις για τη διαφοροποίηση των πτήσεων δόθηκαν και στους επιβάτες.|

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [07] (Κ) Σπύρος Κυπριανού - Υγεία

    ΚΥΠΕ - 01/11/2001

    Το πιθανότερο αύριο το μεσημέρι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού θα εξέλθει του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, όπου νοσηλεύεται από την περασμένη Δευτέρα, και θα επιστρέψει στην οικία του, όπου θα συνεχίσει να λαμβάνει θεραπευτική αγωγή για την πνευμονία, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα υποβληθεί σε εξετάσεις για έλεγχο της πρωτογενούς του νόσου.

    Οι θεράποντες ιατροί του κ. Κυπριανού, ογκολόγοι ακτινοθεραπευτές Νίκος Κατωδρύτης και Δημήτρης Ανδρεόπουλος και ο ογκολόγος παθολόγος Αδάμος Αδάμου, δήλωσαν σήμερα το απόγευμα, ότι αύριο το πρωί, ο κ. Κυπριανού θα υποβληθεί σε νέα ακτινογραφία θώρακος και θα ακολουθήσει ιατρικό συμβούλιο, στο οποίο θα συμμετέχουν και ο καρδιολόγος και πνευμονολόγος του και εάν δεν υπάρξει οποιαδήποτε επιπλοκή θα αναχωρήσει για το σπίτι του όπου και θα συνεχίσει τη θεραπευτική αγωγή.|

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [08] (Κ) Λυσσαρίδης - Πρωθυπουργός Μαρόκου - Επιστολή Προέδρου Κληρίδη

    ΚΥΠΕ - 01/11/2001

    Το Μαρόκο υποστηρίζει τη λύση ομοσπονδίας στο Κυπριακό, με συνομιλίες μέσω των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων τους, τόνισε ο Πρωθυπουργός της χώρας Abderrahman El-Youssoufi, σε συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, στο Μαρόκο και στην Τυνησία, Βάσο Λυσσαρίδη, ο οποίος επέδωσε στο Μαροκινό Πρωθυπουργό, επιστολή εκ μέρους του Προέδρου Κληρίδη.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, ο Μαροκινός Πρωθυπουργός επεσήμανε κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε προχθές, ότι το Μαρόκο βασίζεται σε θέσεις αρχής και δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική επηρεαζόμενο από την Τουρκία και αναφέρθηκε στη μετριοπαθή πολιτική που ακολουθεί η χώρα του και στη σταθερή θέση της για επίλυση των προβλημάτων, με συνομιλίες.

    Από την πλευρά του, ο κ. Λυσσαρίδης, ενημέρωσε τον κ. El-Youssoufi για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις συνεχείς τουρκικές προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους μέσω, κυρίως, του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και ζήτησε, όπως το Μαρόκο συμβάλει στην ανακοπή των προσπαθειών αυτών και υποστηρίξει την υιοθέτηση ψηφισμάτων από τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, τα οποία να συνάδουν με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο.|

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [09] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Υπουργός Οικονομίας Λετονίας

    ΚΥΠΕ - 01/11/2001

    Τρόπους βελτίωσης των εμπορικών συναλλαγών Κύπρου - Λετονίας συζήτησαν σήμερα, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης και ο Υπουργός Οικονομίας της Λετονίας Aigars Kalvitis, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, αντιπροσωπείες των δύο χωρών παρακάθισαν σε σύσκεψη, κατά την οποία συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι "τόσο η Λετονία όσο και η Κύπρος είναι χώρες υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι", πρόσθεσε, "που θεωρείται ιδιαιτέρως υποβοηθητικό στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για προώθηση των σχέσεων των δύο χωρών".|

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [10] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Καταστατικός Χάρτης Εκκλησίας - Κωνσταντινίδης

    ΚΥΠΕ - 01/11/2001

    Η Ιερά Σύνοδος κατά τη σημερινή συνεδρία της άρχισε τη συζήτηση των εισηγήσεων της Τριμελούς Επιτροπής Συνοδικών η οποία ορίσθηκε για να διερευνήσει τη δυνατότητα αλλαγής του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας, ενώ κατά την ίδια συνεδρία επέβαλε την ποινή της καθαίρεσης στον Αρχιμανδρίτη Ανδρέα Κωνσταντινίδη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος στις κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

    Μετά τη συνεδρία, ο Γενικός Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου πατήρ Μάριος Δημητρίου δήλωσε ότι "ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αποφάσισε όπως το θέμα της αλλαγής του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας συζητηθεί σε ειδική συνεδρία της Ιεράς Συνόδου", ενώ ερωτηθείς για την απόφαση της Συνόδου να καθαιρέσει τον Αρχιμανδρίτη Κωνσταντινίδη είπε ότι η απόφαση "λήφθηκε κατά πλειοψηφία, αφού κρίθηκε ένοχος για τους λόγους του κατηγορητηρίου".

    Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος κληθείς να αναφέρει σε ποιο παράπτωμα βρέθηκε ένοχος ο καθαιρεθείς Αρχιμανδρίτης Κωνσταντινίδης είπε "εγώ δεν έχω αντιληφθεί ακόμα σε ποιο παράπτωμα έχει περιπέσει, γιατί άλλοι έχουν περιπέσει σε πιο σοβαρά παραπτώματα και όμως η Αγία και Ιερά Σύνοδος δεν έχει ασχοληθεί ποσώς".|

    (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΜΦ/ΡΜ)

    [11] (Κ) Ντικ Μάρτι - Κύπρος - Επαφές

    ΚΥΠΕ - 01/11/2001

    Οι συνθήκες διαβίωσης των Ελληνοκυπρίων και Μαρωνιτών εγκλωβισμένων και οι διάφορες πτυχές του Κυπριακού, συζητήθηκαν κατά τις σημερινές επαφές του Εισηγητή στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Βασικές Ελευθερίες των Ελληνοκυπρίων και Μαρωνιτών Εγκλωβισμένων, Ελβετού βουλευτή Ντικ Μάρτι, ο οποίος πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Μάρτι είχε σήμερα χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων Αριστοφάνη Γεωργίου, με τα μέλη της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ βουλευτές Παναγιώτη Δημητρίου, Δώρο Χριστοδουλίδη, Δώρο Θεοδώρου και Αντιγόνη Παπαδοπούλου και με τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκη Χριστόπουλο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ)

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Δείκτης FTSE/CySE 20 - Νέα σύνθεση

    ΚΥΠΕ - 01/11/2001

    Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) ανακοίνωσε σήμερα τις τέσσερεις εταιρείες, οι οποίες θα αντικαταστήσουν από τις 3 Δεκεμβρίου ισάριθμες εταιρείες που θα αποχωρήσουν από τη σύνθεση του Δείκτη FTSE/CySE 20, ο οποίος αποτελείται από 20 επιλεγμένες εταιρείες στο ΧΑΚ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΧΑΚ, οι νέες εταιρείες που θα εισαχθούν στο Δείκτη είναι οι Suphire Financial Services, Aristo Developers, Φάρμα Ρένος Χατζηιωάννου και Pandora Investment, ενώ οι εταιρείες που θα αποχωρήσουν είναι οι Avacom Computer Services, Μινέρβα Ασφαλιστική, Salamis Tours (Holdings) και Λαϊκή Υπεραγορά Ορφανίδη.|

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [13] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Υπό ένταξη χώρες - Συνάντηση ΥΠΕΞ

    ΚΥΠΕ - 01/11/2001

    Το Υπουργικό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρία, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη ενέκρινε τη διοργάνωση στις 23 Νοεμβρίου στη Λεμεσό, της πέμπτης Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών της Ομάδας του Λουξεμβούργου, καθώς και την απαιτούμενη δαπάνη για τη φιλοξενία της.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Κύπρος μαζί με την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τσεχία, την Εσθονία και την Σλοβενία είναι οι έξι χώρες, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη ομάδα των υποψήφιων χωρών που αναμένουν ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι οποίες έχουν αρχίσει τις ενταξιακές τους διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 1998.|

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [14] (Κ) ΔΕΟΚ - Διάσκεψη Τύπου - Πρόγραμμα ΕΕ

    ΚΥΠΕ - 01/11/2001

    Από σήμερα ένα κομμάτι της εργατικής τάξης της Κύπρου, έγινε επίσημος εταίρος σε ευρωπαϊκά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους, σε σημερινή διάσκεψη Τύπου που έδωσε με την ευκαιρία της υπογραφής των συμβολαίων του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Houserve - Leonardo da Vinci, του οποίου η ΔΕΟΚ είναι ανάδοχος, με εταίρους τη κυπριακή Trisys ΠΟΒΕΚ, από την Ελλάδα τις ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και ΕΚΑ τη βουλγαρική PROMYANA και τις λιθουανικές LDF και LKMS.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΟΚ, ο κ. Διομήδους είπε ότι το πρόγραμμα θα παράξει μεθοδολογία και εκπαιδευτικό υλικό για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε νέους από τη Λιθουανία και τη Βουλγαρία που προτίθενται να εργαστούν ως οικιακοί βοηθοί σε Κύπρο και Ελλάδα.|

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [15] (Κ) Ολομέλεια - Αεροδρόμια - Στρατηγικός επενδυτής

    ΚΥΠΕ - 01/11/2001

    "Νίκη του εκσυγχρονισμού" χαρακτήρισε απόψε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου την υπερψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Βουλής, το οποίο προβλέπει την τροποποίηση της νομοθεσίας για τα αεροδρόμια, έτσι ώστε να δίδεται η εξουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο να εκμισθώνει οποιοδήποτε αεροδρόμιο της Κύπρου, ή να αναθέτει σε οποιοδήποτε πρόσωπο την κατασκευή, διαχείριση, ανάπτυξη, επέκταση, μετατροπή, διεύθυνση ή λειτουργία του.

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής και κατόπιν τρίωρης συζήτησης μεταξύ των αρχηγών, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και βουλευτών των πολιτικών κομμάτων, το νομοσχέδιο για τα αεροδρόμια ψηφίστηκε σε νόμο από 32 βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΚΙΣΟΣ, ΝΕΟ, ΑΔΗΚ και ΕΔΗ, ενώ 19 βουλευτές του ΑΚΕΛ και ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών το καταψήφισαν.

    Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, αφού προηγουμένως εγκρίθηκε τροπολογία που υπέβαλε ο Α' Αντιπρόεδρος και Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Νίκος Πιττοκοπίτης η οποία προβλέπει την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού από την 1η Μαρτίου 2002, ενώ όλοι σχεδόν οι ομιλητές ζήτησαν να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και απαίτησαν την έγκαιρη ενημέρωσή τους τόσο για τους όρους που θα περιλαμβάνει το συμβόλαιο, όσο και τη διαδικασία επιλογής του προσφοροδότη που θα αναλάβει την κατασκευή, διαχείριση και μεταβίβαση των αεροδρομίων.|

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 1 November 2001 - 18:46:07 UTC