Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-10-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπαιδευτικές Οργανώσεις - Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών
  • [02] Χρηματιστήριο - Πτώση
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] ΕΔΗ - ELDR - Υιοθέτηση ψηφίσματος
  • [05] Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Δηλώσεις Ετζεβίτ
  • [06] ΓΓ ΑΚΕΛ - Αφιξη από Μπράιτον - Δηλώσεις
  • [07] Ενδιάμεσο έγγραφο της Ευρ. Επιτροπής για τη διεύρυνση
  • [08] Υπουργός Δικαιοσύνης - Τρομοκρατία - Δηλώσεις
  • [09] Βάσος Λυσσαρίδης - Κυπριακό - ΕΕ
  • [10] Υπουργός Εξωτερικών - Διάσκεψη Τύπου

  • [01] (Κ) Εκπαιδευτικές Οργανώσεις - Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

    ΚΥΠΕ - 02/10/2001

    Η σημασία της ανάπτυξης διαλόγου για το ρόλο που διαδραματίζουν οι προσοντούχοι επαγγελματίες στη μαθησιακή διαδικασία, υπογραμμίσθηκε στη σημερινή διάσκεψη Τύπου που παρέθεσαν οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις Κύπρου και Ελλάδας με την Ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Εκπαιδευτικών που εορτάζεται στις 5 Οκτωβρίου και έχει φετινό σύνθημα: "Εκπαιδευτικοί με προσόντα για ποιότητα στην εκπαίδευση".

    Ανακοίνωση της ΠΟΕΔ αναφέρει ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα πρέπει να προσδιορίσουν με σαφήνεια τη σύνδεση μεταξύ των επενδύσεων στην εκπαίδευση και στην ποιότητα η οποία προκύπτει και προσθέτει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι για να επιτύχουν ποιότητα στην εκπαίδευση θα πρέπει να προβούν στις απαιτούμενες επενδύσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [02] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση

    ΚΥΠΕ - 02/10/2001

    Σε αρνητικό έδαφος, ως αποτέλεσμα και του ιδιαίτερα περιορισμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος σήμερα, κινήθηκε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνάντηση, καταγράφοντας τελικά πτώση της τάξης του 1,55%. Ο Γενικός Δείκτης, δεχόμενος πιέσεις, κυρίως, από την περιφέρεια, υποχώρησε στις 110,6 μονάδες. Ιδιαίτερα εμφανής ήταν η αποχή του επενδυτικού κοινού από τις συναλλαγές, καθώς η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα τρία μόλις εκατομμύρια λίρες.

    Απώλειες σε ποσοστό 1,17% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 451,59 μονάδες, με τον κλάδο των Τραπεζών να σημειώνει οριακή πτώση της τάξης του 0,8%.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [03] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    [04]

    ΚΥΠΕ - 02/10/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           110,60 (-1,55)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  3.061.535
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 1.890.378    451,59 (-1,17)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.288.634    128,49 (-0,80)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    220.296     95,26 (-5,81)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    154.604     35,97 (-4,56)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     34.258     46,04 (-0,15)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     78.809     77,81 (-1,97)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    244.002     29,80 ( 0,81)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      4.331     43,62 (-3,09)
    Ετ. Πληροφορικής              £    175.785      8,56 (-3,39)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    138.200     23,35 ( 0,09)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £      1.236     27,02 (-0,22)
    Ξενοδοχεία                    £    175.706     60,30 (-2,96)
    Αλλες Εταιρείες               £    325.569    125,99 (-3,05)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΡΜ)

    [05] (Κ) ΕΔΗ - ELDR - Υιοθέτηση ψηφίσματος

    ΚΥΠΕ - 02/10/2001

    Το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών (ELDR), υιοθέτησε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του, που διεξήχθη στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας στις 26 - 28 Σεπτεμβρίου, ψήφισμα με το οποίο απευθύνει έκκληση για την επίτευξη μιας "διαρκούς λύσης (του Κυπριακού) χωρίς οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ, τις αποφάσεις των αρμοδίων Σωμάτων της ΕΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο" και εκφράζει υποστήριξη στην απόφαση του Ελσίνκι, όσον αφορά το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Το ψήφισμα του ELDR για την Κύπρου, παρουσίασαν κατά τη διάρκεια σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης ο ΓΓ των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ), Κώστας Θεμιστοκλέους και η βουλευτής του κόμματος Ανδρούλλα Βασιλείου οι οποίοι επεσήμαναν ότι "είναι η πρώτη φορά που το (ELDR) υιοθετεί ψήφισμα και ιδιαίτερα ένα τόσο θετικό ψήφισμα για την Κύπρο".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΚ)

    [06] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Δηλώσεις Ετζεβίτ

    ΚΥΠΕ - 02/10/2001

    Η Κύπρος είναι μια ειρηνική δημοκρατική χώρα στην οποία εφαρμόζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ η Τουρκία είναι υπόδικη και υπόλογη έναντι της διεθνούς κοινότητας για συστηματική παραβίαση κάθε διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στην ίδια τη χώρα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ εναντίον της Κύπρου.

    Μιλώντας σε σημερινή διάσκεψη Τύπου στη Λάρνακα, ύστερα από περιοδεία του στο Νοσοκομείο της πόλης και την Μητρόπολη Κιτίου, όπου εγκαινίασε τις εκλογικές διαδικασίες για τις δημοτικές εκλογές τουΔεκεμβρίου, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι η Κύπρος αποτελεί πρότυπο λειτουργίας ενός σύγχρονου φιλελεύθερου δημοκρατικού κράτους, όπου είναι κατοχυρωμένες οι διεθνείς συμβάσεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΦ/ΑΑΡ/ΜΚ)

    [07] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Αφιξη από Μπράιτον - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 02/10/2001

    Η Τουρκία ασκεί κρατική τρομοκρατία εδώ και 27 χρόνια επί ολόκληρου του κυπριακού λαού και δεν νομιμοποιείται να χρησιμοποιεί γεγονότα, συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις πριν το 1974 με θύματα Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, για να δικαιολογεί την κρατική τρομοκρατία την οποία ασκεί, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του κυπριακού λαού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Μιλώντας το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Μπράιτον της Βρετανίας όπου αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ έλαβε μέρος σε συνάντηση με θέμα "Κύπρος και ΕΕ" που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του συνεδρίου του Εργατικού Κόμματος, ο κ. Χριστόφιας είπε ακόμη, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που τον έφεραν να έχει ζητήσει την παραίτηση του Υπουργού Αμυνας κατά την πρόσφατη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, πως δεν είναι από τους ανθρώπους που ζητούν παραιτήσεις Υπουργών εν ώρα συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου και ότι "αν δεν τερματιστεί η υπόθεση διαρροών από το Εθνικό Συμβούλιο αυτή μόνο κακό θα κάνει στον τόπο".

    Αναφερόμενος εξάλλου στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μπράιτον, όπου παρέστη ως ΓΓ του ΑΚΕΛ μαζί με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Ανδρέα Χρίστου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι αυτή ήταν επωφελής για την Κύπρο και ότι το πιο σημαντικό σε αυτήν ήταν η ομιλία του Υφυπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα Πίτερ Χέιν "με την πιό ξεκάθαρη και κατηγορηματική θέση από πλευράς επισήμων της βρετανικής κυβέρνησης ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ είτε λυθεί το Κυπριακό είτε όχι", κάτι που πρέπει να καταλάβει και η Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑΡ/ΜΚ)

    [08] (Κ) Ενδιάμεσο έγγραφο της Ευρ. Επιτροπής για τη διεύρυνση

    ΚΥΠΕ - 02/10/2001

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η Τουρκία μπορεί να συνεισφέρει αποτελεσματικά στην επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και πιστεύει ότι η Αγκυρα "θα στηρίξει τη σημερινή διαδικασία στον ΟΗΕ κατά τρόπο τέτοιο ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μιας θετικής έκβασης".

    Αυτό υπογραμμίζεται σε έγγραφο για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων "στο μέσο της διαδρομής", που υιοθέτησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Γάνδης (19 Οκτωβρίου).

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΚ)

    [09] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Τρομοκρατία - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 02/10/2001

    Κάποιοι εσκεμμένα θέλουν να διαβάλουν την Κύπρο αλλά δεν θα τα καταφέρουν, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που εμπλέκουν την Κύπρο σε θέματα τρομοκρατίας, προσθέτοντας παράλληλα ότι τα μέτρα της κυπριακής αστυνομίας για αποτροπή και αντιμετώπιση τυχόν εγκληματικών - τρομοκρατικών ενεργειών, βρίσκονται ακόμη εν ισχύ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Κόσης είπε ακόμη ότι η Κύπρος ευθυγραμίζεται με ότι κάνει η ΕΕ για αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας, επιβεβαίωσε ότι στα πλαίσια των προσπαθειών αυτών άλλα "4 - 5 άτομα" έχουν τεθεί στον κατάλογο απαγορευμένων προσώπων (stop list) και διαβεβαίωσε ότι "εάν υπάρχουν ύποπτοι αυτοί ασφαλώς θα συλληφθούν και θα ανακριθούν".

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΚ)

    [10] (Κ) Βάσος Λυσσαρίδης - Κυπριακό - ΕΕ

    KYΠΕ - 02/10/2001

    "Επιβάλλεται η έντονη προβολή της ανάγκης λύσης του Κυπριακού, ως μεθόδου για τερματισμό της ανωμαλίας και δημιουργίας συνθηκών σταθερότητας στην περιοχή", τόνισε ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι "η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ διαφοροποιεί εξ ανάγκης τους στόχους της Τουρκίας, η οποία δεν είναι δυνατό να προσδοκεί ολικό γεωγραφικό έλεγχο" του νησιού. Οπως είπε η Τουρκία "προσπαθεί να συντηρεί τις δυνατότητες πολιτικού ελέγχου, μέσω μιας συνομοσπονδιακής λύσης και εγγυητικής παρουσίας".

    Μιλώντας στην Ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα το Intercollege, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι η εμπλοκή της Κύπρου "στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι δεν πρέπει να είναι αναιμική", ενώ το Κυπριακό "πρέπει να προβάλλεται στις σωστές του διαστάσεις, ως θέμα εισβολής και κατοχής, ανωμαλίας αποσταθεροποίησης της περιοχής", καθώς επίσης "ως θέμα, στο οποίο η ΕΕ, προς την οποία βαδίζουμε, πρέπει να έχει ουσιαστικό λόγο με λύση βάσει του ευρωπαϊκού κεκτημένου".

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [11] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Διάσκεψη Τύπου

    ΚΥΠΕ - 02/10/2001

    Η αμερικανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος απέχει "κατά παρασάγγας" από του να περιληφθεί σε πολιτικό κατάλογο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για κράτη που υποθάλπουν την τρομοκρατία, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος απαντώντας στους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι η Κύπρος είναι αναμεμειγμένη στην τρομοκρατία δήλωσε κατηγορηματικά ότι καμία χώρα δεν έδειξε ποτέ ίχνος υποψίας για χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων μέσω του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

    Κληθείς κατά την διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης να σχολιάσει δημοσίευμα της ελληνικής εφημερίδας "Εθνος", το οποίο παρουσιάζει έγγραφο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, όπου κατατάσσεται η Κύπρος σε κατάλογο υπόπτων χωρών για την τρομοκρατία, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την άποψη πως από τη στιγμή που στον κατάλογο βρίσκονται χώρες όπως η Μάλτα, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία, "η Κύπρος πρέπει να βρίσκεται στον κατάλογο εκείνο λόγω της γεωγραφικής της θέσης" η οποία την καθιστά "ευάλωτη για παρείσφρηση πιθανών τρομοκρατών" ενώ διευκρίνισε πως ο κατάλογος στον οποίο βρίσκεται η Κύπρος είναι "τεχνικός και όχι πολιτικός".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΚ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 2 October 2001 - 19:46:05 UTC