Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-09-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Σκανδαλίδης
  • [03] Αυστραλία - Κύπριοι βουλευτές - Διάσκεψη
  • [04] Eκπρόσωπος ΗΕ - Κυπριακό - Ερωτήσεις
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Συνομιλίες
  • [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Σπύρος Κυπριανού - Κυπριακό
  • [07] Τουρκία - Κυπριακό - Σύσκεψη
  • [08] Ντενκτάς - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [09] ΓΓ ΑΚΕΛ - Γραμματέας ΚΕ ΠΑΣΟΚ
  • [10] Διεθνές συνέδριο - Θεσμός Επιτρόπου Διοκήσεως
  • [11] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [12] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [13] Πάφος - Ναυάγιο - Διάσωση
  • [14] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] (Κ) ΗΠΑ - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 7/9/2001

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι όλα τα μέρη στην Κύπρο πρέπει να κάνουν τα μέγιστα που μπορούν για να υποστηρίξουν την αποστολή των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αρνητική στάση του Ραούφ Ντενκτάς στην πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών, στις 12 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Μπάουτσερ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν πλήρως το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Ειδικό Σύμβουλό του για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Σκανδαλίδης

    ΚΥΠΕ -7/9/2001

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε σήμερα ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Μιλώντας μετά την "πολύ εμπεριστατωμένη και γόνιμη" συζήτηση, ο κ. Σκανδαλίδης, επανέλαβε την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης, στην απόφαση του Ελσίνκι, τονίζοντας ότι "ακρογωνιαίος λίθος της εξωτερικής μας πολιτικής είναι για τα επόμενα χρόνια η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, που θα δώσει τη δυνατότητα να μπει σε άλλη τροχιά και το εθνικό μας θέμα και παράλληλα να στοχεύσουμε σε απόλυτη συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση στη λύση του εθνικού θέματος με τρόπο εθνικά αποδεκτό και στα πλαίσια των γνωστών θέσεων και αποφάσεων του ΟΗΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Αυστραλία - Κύπριοι βουλευτές - Διάσκεψη

    ΚΥΠΕ - 7/9/2001

    Αρχισαν σήμερα στην Αυστραλία οι εργασίες της 47η Διάσκεψης του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου, με τη συμμετχοή αντιπροσωπείας της κυπριακής Βουλής. Οι εργασίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου.

    Η αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων αποτελείται από τους βουλευτές Αριστοφάνη Γεωργίου, Χρίστο Μαυροκορδάτο, Μάρκο Κυπριανού και Γεώργιο Γεωργίου.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΠ)

    [04] (K) Eκπρόσωπος ΗΕ - Κυπριακό - Ερωτήσεις

    ΚΥΠΕ - 7/9/2001

    Δεν υπήρξε λανθασμένος χειρισμός από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ Μανοέλ Ντε Αλμέιντα ε Σίλβα, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον είναι δυνατόν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο να απηύθυνε την πρόσκληση για συνομιλίες χωρίς να γνωρίζει ποιες θα ήταν οι απαντήσεις και των δυο πλευρών και να υπήρξε "ένας, σε μεγάλο βαθμό, λανθασμένος χειρισμός του θέματος."

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, επανέλαβε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θεωρούν ότι το έδαφος για να προχωρήσουν οι συνομιλίες την ερχόμενη εβδομάδα είναι έτοιμο και σημείωσε ότι με την περυσινή δήλωση, της 12ης Σεπτεμβρίου 2000, ο ΓΓ του ΟΗΕ έκανε ξεκάθαρη την πεποίθησή του ότι "ήλθε η στιγμή να προχωρήσουμε μπροστά".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Συνομιλίες

    ΚΥΠΕ - 7/9/2001

    Την εκτίμηση ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δεν θα ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για συνομιλίες, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι ο ίδιος θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη και θα είναι έτοιμος για συνομιλίες και ότι προγραμματίζει να συναντηθεί και με τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί πριν από συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού, στην οικία του κ. Κυπριανού, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της επιστολής, που όπως έχει μεταδοθεί απέστειλε προς το ΓΓ του ΟΗΕ ο κ. Ντενκτάς, πρόσθεσε όμως ότι πληροφορήθηκε σήμερα το πρωί τις ψεσινές δηλώσεις του κ. Ντενκτάς με τις οποίες "άφησε πολλά υπονοούμενα εναντίον του κ. ντε Σότο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Σπύρος Κυπριανού - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ 7/09/2001

    Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι σε κάποιο μεταγενέστερο στάδιο ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα προσέλθει σε μια διαδικασία συνομιλιών, προσθέτοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ μετά την απόρριψη της πρόσκλησης για συνομιλίες από τον κ. Ντενκτάς έχει την ευθύνη να αντιδράσει.

    Σε δηλώσεις ύστερα από ενημέρωση επί των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό που είχε σήμερα το πρωί στην οικία του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "για την ώρα υπάρχει άρνησης(Ντενκτάς) και η άρνηση αυτή, δημιουργεί κάποιες υποχρεώσεις για τον ΓΓ του ΟΗΕ για το τι δέον γενέσθαι".

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Τουρκία - Κυπριακό - Σύσκεψη

    ΚΥΠΕ 7/09/2001

    Σύσκεψη με θέμα το Κυπριακό πραγματοποιήθηκε χθες στην Αγκυρα, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ, αναφέρει ο Τ/κ Τύπος.

    Πήραν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Λόγογλου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΕΛ/ΘΘ)

    [08] (Κ) Ντενκτάς - Κυπριακό - Συνομιλίες

    ΚΥΠΕ 7/09/2001

    Αγκιστρωμένος στην αναφορά του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο για ένα "νέο συνεταιρισμό", εμφανίστηκε ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος επανέλαβε ότι δεν θα παρακαθίσει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων με την Ε/κ πλευρά αν δεν υπάρξει κοινό έδαφος, σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο.

    "Για το ΓΓ του ΟΗΕ", είπε, "πιστεύω ότι αυτοί που ετοίμασαν το σενάριο τον πληροφόρησαν λάθος και του είπαν ότι και ο Ντενκτάς ήταν μέσα στο σενάριο και ότι θα παραστεί στις συνομιλίες και κατόπιν αυτού ο ΓΓ προχώρησε στην αποστολή προσκλήσεων".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [09] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Γραμματέας ΚΕ ΠΑΣΟΚ

    ΚΥΠΕ 7/09/2001

    Η βάση των συνομιλιών για το Κυπριακό δεν είναι η δήλωση του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν της 12ης Σεπτεμβρίου 2000, αλλά τα ψηφίσματα των ΗΕ και οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου, διευκρίνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα επιστρέψει στις συνομιλίες.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο κ. Ντενκτάς προσπαθεί να πετύχει ένα πιο ευρύ εξευμενισμό και εξέφρασε την ελπίδα πως τα ΗΕ θα υπερασπιστούν τις βασικές αρχές και δεν θα ενδώσουν "ξανά σε απαιτήσεις του Ντενκτάς και της Τουρκίας".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Διεθνές συνέδριο - Θεσμός Επιτρόπου Διοκήσεως

    ΚΥΠΕ 7/09/2001

    Διεθνές συνέδριο με τίτλο "Ο θεσμός του Επιτρόπου Διοικήσεως: Προοπτικές και Προκλήσεις για τον 21ο αιώνα" διοργανώνει στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου, στη Λευκωσία, το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης φέτος 10 χρόνων από την εγκαθίδρυση του θεσμού αυτού στην Κύπρο.

    Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί και θα παρευρεθούν πέραν των 30 αντιπροσώπων από διάφορες χώρες και την ΕΕ και όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως στόχος της είναι η ενεργητική επιστημονική συμβολή της Κύπρου στην εξέλιξη του θεσμού του Επιτρόπου Διοικήσεως (Ombudsman) σε διεθνές επίπεδο και η επιμόρφωση τόσο του προσωπικού όσο και άλλων αξιωματούχων κρατικών υπηρεσιών όσο και λειτουργών Ombudsman άλλων χωρών οι οποίοι θα λάβουν μέρος στο συνέδριο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [11] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ 7/09/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 7/9/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7406          1,7510
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5570          1,5663
    Λίρα Αγγλίας                     1,0729          1,0793
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   593,1100        596,6500
    Εσκούδος Πορτογαλίας             348,9590        351,0440
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3708          1,3790
    Λιρέττα Iταλίας                3.370,2716      3.390,4088
    Μάρκο Γερμανίας                    3,4043          3,4247
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,3491         10,4110
    Πεσέτα Ισπανίας                  289,6115        291,3419
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,9512         24,0943
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8358          3,8587
    Φράγκο Βελγίου                    70,2156         70,6352
    Φράγκο Γαλλίας                    11,4176         11,4858
    Φράγκο Λουξεμβούργου              70,2156         70,6352
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ 7/09/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 7/9/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               188,6220        190,1309
          Δολ. Αυστραλίας              2,9941          3,0180
          Δολ. Καναδά                  2,4236          2,4429
          Κορώνα Δανίας               12,9423         13,0458
          Κορώνα Νορβηγίας            13,8689         13,9798
          Κορώνα Σουηδίας             16,5139         16,6460
          Φράγκο Eλβετίας              2,6278          2,6488
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Πάφος - Ναυάγιο - Διάσωση

    ΚΥΠΕ - 7/9/2001

    Η Λιμενική Αστυνομία διέσωσε το επταμελές πλήρωμα φορτηγού πλοίου που εξέπεμψε σήμα κινδύνου τα ξημερώματα ενώ έπλεε δυτικά της Πάφου και βυθίστηκε λίγο αργότερα.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ αξιωματικός της Λιμενικής Αστυνομίας Πάφου, σήμερα γύρω στις 4.20 τα ξημερώματα ελήφθη μήνυμα από το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, ότι το πλοίο "LNN" υπό καμποτιανή σημαία, που βρισκόταν 12 περίπου μίλια δυτικά της Πάφου εξέπεμψε σήμα κινδύνου και ζητούσε βοήθεια.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 7/9/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           139,85 ( 1,55)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  8.041.805
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 4.150.011    537,42 ( 0,87)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  2.647.645    143,57 (-0,07)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    590.864    150,31 ( 1,06)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     62.705     44,27 ( 3,53)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    160.985     55,57 ( 3,25)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    269.331    141,03 ( 3,52)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    168.646     35,75 ( 1,45)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     19.235     52,91 ( 1,01)
    Ετ. Πληροφορικής              £    640.294     12,70 ( 6,72)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    753.643     28,37 (-0,46)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £      6.451     38,50 ( 0,50)
    Ξενοδοχεία                    £    602.359     91,97 ( 5,75)
    Αλλες Εταιρείες               £  1.479.386    172,45 ( 2,26)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 7 September 2001 - 12:02:04 UTC