Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-08-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Yπουργικό Συμβούλιο - Υπ. Εμπορίου - Πετρελαιοειδή
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Χρηματιστήριο - Αμελητέα πτώση
  • [04] Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης - Βετεράνοι Β' Παγκ. Πολέμου
  • [05] Συνέδριο Αποδήμων - Οργανώσεις - Πρόσφυγες/ Αγνοούμενοι/Εγκλωβισμένοι
  • [06] Κύπρος - ΟΗΕ - Ανθρώπινα δικαιώματα
  • [07] Υπουργός Αμυνας Κύπρου - Τσοχατζόπουλος
  • [08] Υπουργός Εξωτερικών - Δήμαρχος Μόσχας
  • [09] Κούρδοι - Οτσαλάν - Πορεία
  • [10] Ναρκωτικά - Συλλήψεις
  • [11] Συνέδριο Αποδήμων - Λήξη εργασιών
  • [12] Υπουργός Εξωτερικών - Μόσχα - Διπλωματική Ακαδημία
  • [13] Αγία Νάπα - Νεκρός Βρετανός

  • [01] (K) Yπουργικό Συμβούλιο - Υπ. Εμπορίου - Πετρελαιοειδή

    KYΠΕ - 30/08/2001

    Το πράσινο φως για τη δραστηριοποίηση και τέταρτης εταιρείας πετρελαιοειδών στην κυπριακή αγορά έδωσε το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο κατά τη σημερινή του συνεδρία αποφάσισε να επιτρέψει τη συγχώνευση των εταιρειών MOBIL και BP, νοουμένου ότι η μια από τις δύο εταιρείες που θα πωλήσει πρατήριά της στην άλλη θα διαθέσει και 15 πρατήρια σε τρίτη εταιρεία, η οποία αυτή τη στιγμή δεν δραστηριοποιείται στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Σώματος, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης είπε πως στόχος του Υπουργείου του και του Υπουργικού Συμβουλίου, με βάση και τις οδηγίες της ΕΕ, είναι η δημιουργία περαιτέρω ανταγωνισμού στον τομέα των πετρελαιοειδών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΜ)

    [02] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    KYΠΕ - 30/08/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           151,77 (-0,10)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  3.479.575
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 1.620.317    576,60 (-0,52)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    836.819    153,16 (-0,21)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    102.275    163,03 ( 0,19)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     12.179     48,87 ( 0,87)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     67.679     57,14 ( 0,14)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    135.268    147,69 ( 0,44)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     65.089     39,43 ( 0,05)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     18.038     59,46 ( 0,59)
    Ετ. Πληροφορικής              £    249.302     14,05 (-2,23)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    333.284     31,84 (-0,44)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £      1.074     41,34 (-0,60)
    Ξενοδοχεία                    £    269.290    102,76 ( 1,14)
    Αλλες Εταιρείες               £  1.253.018    190,06 (-0,68)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/ΡΜ)

    [03] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα πτώση

    KYΠΕ - 30/08/2001

    "Στέγνωσε" από ρευστότητα σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), καθώς ο ημερήσιος τζίρος υποχώρησε στα 3,5 εκατομμύρια λίρες, ποσό που εμφανίσθηκε ξανά στις 17 Απριλίου 2001. Με τους επενδυτές να διατηρούν στάση αναμονής, λόγω της δημοσιοποίησης σήμερα των οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας Κύπρου, ο Γενικός Δείκτης στη σημερινή συνάντηση περιορίστηκε σε αμελητέα πτώση της τάξης του 0,1%, κλείνοντας στις 151,77 μονάδες.

    Υποχώρηση σε ποσοστό 0,52% παρουσίασε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, κλείνοντας στις 576,6 μονάδες, με τον κλάδο των Τραπεζών να σημειώνει ελαφρές απώλειες της τάξης του 0,2%.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [04] (Κ) Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης - Βετεράνοι Β' Παγκ. Πολέμου

    KYΠΕ - 30/08/2001

    Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης που τιμάται την 1η Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία τα γερμανικός στρατός εισέβαλε στην Πολωνία, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πολεμιστών Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με ανακοίνωση του απευθύνει έκκληση προς του βετεράνους πολέμου και σε ολόκληρο το λαό της Κύπρου να αγωνισθεί μαζί με τους λαούς όλων των δημοκρατικών χωρών για να προστατευθεί η ειρήνη.

    Ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχασαν τη ζωή τους 55 εκατομμύρια άνθρωποι και προσθέτει ότι η Κύπρος έδωσε το παρόν της στον πόλεμο αυτό με 30 χιλιάδες εθελοντές από τους οποίους οι 600 έχασαν τη ζωή τους και βρίσκονται θαμμένοι σε στρατιωτικά κοιμητήρια 18 χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [05] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - Οργανώσεις - Πρόσφυγες/ Αγνοούμενοι/Εγκλωβισμένοι

    KYΠΕ - 30/08/2001

    Η ανάγκη για την άμεση διεθνοποίηση των προβλημάτων, που αφορούν τους αγνοουμένους, εγκλωβισμένους και πρόσφυγες, με τη βοήθεια και υποστήριξη του απόδημου Ελληνισμού και η εξεύρεση τρόπων αφύπνισης της αγωνιστικότητας των απανταχού Ελλήνων, διατυπώθηκαν σήμερα κατά τις εργασίες του 12ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Απόδημων Κυπρίων που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

    Σε ομιλία του στο Συνέδριο, ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά θέματα Τάκης Χριστόπουλος είπε ότι ακεραία την ευθύνη για την εδώ και 27 χρόνια κατοχή της Κύπρου φέρει η Τουρκία, η οποία επιδεικνύει συνεχή αδιαλλαξία και αδιαφορία και δεν συμμορφώνεται με διεθνείς αποφάσεις και συμφωνίες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [06] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Ανθρώπινα δικαιώματα

    KYΠΕ - 30/08/2001

    Τις παράνομες ανασκαφές που διεξήχθησαν στη Σαλαμίνα μεταξύ 25 Ιουνίου και 29 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, από ομάδα του Πανεπιστημίου Αγκυρας, καταγγέλλει σε επιστολή που απέστειλε στην Υπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μαίρη Ρόμπινσον ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, Πρέσβης Αλέξανδρος Βίκης.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε δεύτερη επιστολή του προς την κ. Ρόμπινσον, ο κ. Βίκης θέτει υπόψη της Υπάτου Αρμοστού την απόφαση της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την απάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, που αφορά την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΜ)

    [07] (Κ) Υπουργός Αμυνας Κύπρου - Τσοχατζόπουλος

    KYΠΕ - 30/08/2001

    Τις ανησυχίες της Λευκωσίας για τις προσπάθειες που καταβάλει η Αγκυρα, ώστε η Κύπρος και το Αιγαίο να εξαιρεθούν από το θεσμό της Ευρωπαϊκής Αμυνας και Ασφάλειας, μετέφερε στην ελληνική κυβέρνηση ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος σε συνάντησή του σήμερα στην Αθήνα με τον Υπουργό Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλο, κατά την οποία συζητήθηκε επίσης και το Κυπριακό ενόψει των προσπαθειών που καταβάλλονται για επανέναρξη των συνομιλιών.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χάσικος μετά την συνάντηση που είχε σήμερα με τον Ελλαδίτη ομόλογό του ανέφερε ότι "εκφράσαμε τις ανησυχίες μας στον κ. Τσοχατζόπουλο για τη στάση της Τουρκίας και τις αντιδράσεις της για την ισότιμη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας", στην Ευρωπαϊκή Αμυνα και Ασφάλεια, πρόσθεσε ωστόσο πως "φαίνεται ότι η Τουρκία δεν έχει καταφέρει ακόμα να συμπεριληφθεί, παρά τις προσπάθειες που κάνει προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων, αλλά ούτε φαίνεται να υπάρχει έδαφος για τη θέση της, όπως εξαιρεθεί η Κύπρος και το Αιγαίο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Δήμαρχος Μόσχας

    ΚΥΠΕ - 30/8/2001

    Αναφερόμενος στην πρώτη θέση την οποία κατέχει η Κύπρος στις επενδύσεις κεφαλαίων στη Ρωσία, ο Δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ δήλωσε σήμερα ότι αντιλαμβάνονται αυτόν τον όγκο των επενδύσεων, το γεγονός ότι όλο και περισσότερα καταστήματα ανοίγουν στην πόλη του και ότι "η Κύπρος, με άλλα λόγια, έχει απόλυτη προτεραιότητα (στην αντιμετώπισή της) σε σχέση με άλλα κράτη".

    Μιλώντας, μέσω διερμηνέα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στο Δημαρχείο Μόσχας, ο κ. Λουζκόφ έκανε μνεία των πολύ καλών και στενών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου και είπε ότι θα πρέπει να δουν "όλα τα ενδεχόμενα και τις προοπτικές, έχοντας υπόψη ιδιαίτερα την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [09] (Κ) Κούρδοι - Οτσαλάν - Πορεία

    ΚΥΠΕ - 30/8/2001

    Αναβλήθηκε η δίκη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν που ήταν προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή 31 Αυγούστου 2001 ύστερα από αίτημα των δικηγόρων του, ενώ οι Κούρδοι που βρίσκονται στην Κύπρο οργανώνουν αύριο Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, πορεία "με σκοπό να επαναλάβουν την υποστήριξη τους στο φυλακισμένο Πρόεδρο Οτσαλάν".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κουρδικής Δημοκρατικής Λαϊκής Ενωσης (ΚΔΛΕ), η Χατίτσε Κορκούτ, εκ της νομικής ομάδας που ανέλαβε την υπόθεση, δήλωσε ότι αναβολή κρίθηκε αναγκαία λόγω των δυσκολιών που οι τουρκικές αρχές παρεμβάλλουν στις συναντήσεις των δικηγόρων με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν και πρόσθεσε ότι ο Κούρδος ηγέτης δεν έχει διαθέσιμα τα υλικά μέσα που θα του επιτρέψουν να ετοιμάσει την υπεράσπιση του.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΜ)

    [10] (Κ) Ναρκωτικά - Συλλήψεις

    ΚΥΠΕ - 30/8/2001

    Η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών σε συνεργασία με την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών Αμερικής (DEA) που εδρεύει στην Κύπρο και με τις ισπανικές Αρχές, κατάφεραν στις 16 Αυγούστου 2001 να συλλάβουν σε διεθνή ύδατα επτά μέλη κυκλώματος λαθρεμπόρων ενώ παραλάμβαναν παράνομο φορτίο πλοίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, την ίδια μέρα οι ισπανικές Αρχές συνέλαβαν στην Ισπανία άλλα επτά άτομα, που είχαν εκ των προτέρων εντοπιστεί και αναγνωρισθεί ως μέλη του ιδίου κυκλώματος, μεταξύ των οποίων βρισκόταν και ο αρχηγός της σπείρας.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΜ)

    [11] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - Λήξη εργασιών

    ΚΥΠΕ - 30/8/2001

    Oλοκληρώθηκαν σήμερα το απόγευμα οι εργασίες του 12ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, στο οποίο εγκρίθηκαν ψηφίσματα συμπαράστασης προς τον αγώνα του κυπριακού λαού, ενώ πάρθηκαν αποφάσεις, που αφορούν τους στρατηγικούς στόχους των αποδήμων για τη νέα περίοδο.

    Στα ψηφίσματα υπογραμμίζεται επίσης ότι η διχοτομική πολιτική της Τουρκίας και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς αποτελούν συνεχή προσκόμματα και εμπόδια στην εξεύρεση μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης στα πλαίσια του διακοινοτικού διαλόγου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [12] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Μόσχα - Διπλωματική Ακαδημία

    ΚΥΠΕ - 30/8/2001

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας σήμερα στη Μόσχα ενώπιον 40 περίπου διπλωματών από τη Ρωσία και διάφορες άλλες χώρες, οι οποίοι φοιτούν στη Διπλωματική Ακαδημία, έκανε μιαν πλήρη ανάλυση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί, κάνοντας ταυτοχρόνως ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό και τονίζοντας παράλληλα τη σημαντική και συνεχή υποστήριξη της Ρωσίας προς την Κύπρο.

    "Για μια μικρή και ανυπεράσπιστη χώρα, όπως είναι η Κύπρος", είπε ο κ. Κασουλίδης, "η οποία αντιμετωπίζει μια σοβαρή απειλή στη δικιά της ασφάλεια και επιβίωση ως κράτος, το Συμβούλιο Ασφαλείας αντιπροσωπεύει το μόνο μέσο αποτελεσματικής διασφάλισης της εδαφικής της ακεραιότητας και κυριαρχίας και αυτό είναι που θα βοηθήσει για τον τερματισμό της εξακολουθούσας διαίρεσης του νησιού".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ/ΑΑΡ)

    [13] (Κ) Αγία Νάπα - Νεκρός Βρετανός

    ΚΥΠΕ - 30/8/2001

    Νεκρό από το βυθό της θάλασσας ανέσυραν δύτες τον 20χροο Βρετανό του οποίου αγνοείτο η τύχη, όταν θαλάσσιο ποδήλατο στο οποίο επέβαινε με άλλα τρία άτομα, γύρω στις πέντε το απόγευμα, ανετράπη στη θαλάσσια περιοχή του Νήσι Μπιτς 150 μέτρα από την ακτή.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος τύπου της Εθνικής Φρουράς Ανδρέας Γιώρκας τα άλλα τρια άτομα που ήταν με τον άτυχο Βρετανό κατάφεραν κολυμπώντας να βγουν στη στεριά.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 30 August 2001 - 18:46:03 UTC