Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-07-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [02] Χρηματιστήριο - Ελαφρά πτώση
  • [03] Υπουργός Εμπορίου - Πακιστανική εμπορική αντιπροσωπεία
  • [04] Υπουργός Εξωτερικών - ΗΕ - Συνομιλίες - Ντενκτάς
  • [05] Υπουργός Οικονομικών - Αξιωματούχος Χονγκ Κονγκ
  • [06] Υπουργός Εργασίας - Βασιλείου
  • [07] Υπουργός Οικονομικών - ΧΑΚ
  • [08] ΥΠΕΞ Κύπρου/ Λουξεμβούργου - Διάσκεψη Τύπου
  • [09] Υπουργός Εμπορίου - Βασιλείου
  • [10] Υπουργός Εμπορίου - Βασιλείου
  • [11] Υπουργός Εμπορίου - Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία
  • [12] Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Κυπριακό - Συνομιλίες

  • [01] (Κ) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    KYΠΕ - 24/07/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 24/7/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               187,6282        189,1292
          Δολ. Αυστραλίας              2,9791          3,0029
          Δολ. Καναδά                  2,3306          2,3492
          Κορώνες Δανίας              12,9259         13,0293
          Κορώνες Νορβηγίας           13,8892         14,0003
          Κορώνες Σουηδίας            16,1566         16,2858
          Φράγκα Eλβετίας              2,6157          2,6366
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Χρηματιστήριο - Ελαφρά πτώση

    KYΠΕ - 24/07/2001

    Η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος που επικράτησε και στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, άσκησε πιέσεις στο Γενικό Δείκτη, οδηγώντας τον σε οριακή πτώση της τάξης του 0,14%, παρά τα κέρδη 0,8% που κατέγραφε στα αρχικά στάδια της διαδικασίας. Στα χαμηλά επίπεδα των 9,3 εκατομμυρίων λιρών διατηρήθηκε η αξία των συναλλαγών, ενώ ενδεικτικό της αποχής που κράτησαν οι επενδυτές από το χρηματιστήριο είναι το γεγονός ότι πέντε μόνο εταιρείες συγκέντρωσαν πέρα των πέντε εκ. λιρών του ημερήσιου τζίρου.

    Αντίθετα μικρή αύξηση της τάξης του 0,75% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ως αποτέλεσμα της ενδοσυνεδριακής ανάκαμψης των τραπεζικών τίτλων, ο κλάδος των οποίων σημείωσε κέρδη 1,04%.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [03] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Πακιστανική εμπορική αντιπροσωπεία

    KYΠΕ - 24/07/2001

    Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Πακιστάν με σκοπό τη δημιουργία καλυτέρων εμπορικών και άλλων σχέσεων μεταξύ του Πακιστάν και της Κύπρου, είχε σήμερα το μεσημέρι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση, ο κ. Ρολάνδης χαρακτήρισε το Πακιστάν ως μία "πολύ μεγάλη ισλαμική χώρα και πολύ σημαντική για την Κύπρο" όχι μόνο για εμπορικούς αλλά και για πολιτικούς σκοπούς, και υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης των καλών σχέσεων με τις χώρες που ανήκουν στο Ισλαμικό Κίνημα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [04] (K) Υπουργός Εξωτερικών - ΗΕ - Συνομιλίες - Ντενκτάς

    ΚΥΠΕ - 24/07/2001

    Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ισχυρές ενδείξεις ότι η τουρκική πλευρά δυνατό να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών για να συνεχίσει η διαδικασία στην ίδια βάση και από το σημείο που σταμάτησαν, χωρίς να έχουν ικανοποιηθεί οι όροι που έθετε δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι εάν τα πράγματα εξελιχθούν με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση συμφωνεί.

    Ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος μιλούσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Λίντι Πόλφερ, εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις αναφορικά με την πιθανότητα αλλαγής της στάσης της τουρκικής πλευράς, σημειώνοντας ότι αυτό θα διαφανεί στο τραπέζι των συνομιλιών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)

    [05] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Αξιωματούχος Χονγκ Κονγκ

    KYΠΕ - 24/07/2001

    Το αίτημα του Χονγκ Κονγκ όπως οι κάτοχοι διαβατηρίων έρχονται στην Κύπρο χωρίς να χρειάζονται θεώρηση του διαβατηρίου τους καθώς και τρόπους στενότερης συνεργασίας Κύπρου - Χονγκ Κονγκ στον οικονομικό και εμπορικό τομέα συζήτησε κατά τις επαφές που είχε χθες και σήμερα στην Κύπρο, ο Γενικός Διευθυντής του Οικονομικού και Εμπορικού Γραφείου του Χονγκ Κονγκ Αντριου Λέουνγκ.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, ο κ. Λέουνγκ εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να μοιραστεί με τους αρμοδίους του ΧΑΚ τις εμπειρίες της για την ενίσχυση του θεσμού του Χρηματιστηρίου και είπε πως κατά τις εδώ επαφές του πρότεινε την πραγματοποίηση επίσκεψης κυπριακής αντιπροσωπείας στο Χονγκ Κονγκ στην οποία να συμμετέχουν μέλη του ΧΑΚ και του ΚΕΒΕ, "για προώθηση της ενδιαφέρουσας αγοράς της Κύπρου". Από την πλευρά του, ο κ. Κληρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι Χονγκ - Κονγκ και Κύπρος έχουν την ευκαιρία να επεκτείνουν περισσότερο τις εμπορικές και οικονομικές τους σχέσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΜ)

    [06] (K) Υπουργός Εργασίας - Βασιλείου

    KYΠΕ - 24/07/2001

    Λόγω της έλλειψης προσωπικού στο Υπουργείο Εργασίας ορισμένες νομοθεσίες, που αφορούν την εναρμόνιση της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο "δεν μπόρεσαν να εφαρμοστούν", δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας, ενώ από την πλευρά του, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου για την ένταξη στην ΕΈ, Γιώργος Βασιλείου απηύθυνε έκκληση προς τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να αντιμετωπίσουν το ζήτημα "επειγόντως" για να μπορέσει το Υπουργείο να αντεπεξέλθει στον απαιτούμενο φόρτο εργασίας.

    Ο κ. Μουσιούττας μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον κ. Βασιλείου σημείωσε ότι "βρισκόμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί", αλλά "υπολείπεται ένα πολύ μεγάλο έργο" που για να επιτελεστεί μέχρι την ημερομηνία ένταξης "θα χρειαστούμε χέρια και προσωπικό", σημειώνοντας ότι αν δεν εισακουστεί αυτή η θέση "υπάρχει κίνδυνος να μην είμαστε έτοιμοι όταν έρθει το πλήρωμα το χρόνου", ενώ ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι η Ευρώπη θεωρεί ότι η Κύπρος είναι "πίσω" σε ό,τι αφορά τον τομέα της ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [07] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ΧΑΚ

    ΚΥΠΕ - 24/07/2001

    Η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο θεσμός του χρηματιστηρίου είναι ένας χρήσιμος θεσμός για την οικονομία και για αυτό θα συνεχίσει να τον στηρίζει, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Κληρίδης είπε ακόμη ότι αναμένεται πως στις αρχές του Σεπτέμβρη θα είναι έτοιμα για έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατάθεση στη Βουλή τα νομοθετήματα, που έχουν ετοιμαστεί από το σύμβουλο - εμπειρογνώμονα για την αναδόμηση της κυπριακής κεφαλαιαγοράς Δρα Δημήτρη Τσιμπανούλη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΜ)

    [08] (K) ΥΠΕΞ Κύπρου/ Λουξεμβούργου - Διάσκεψη Τύπου

    ΚΥΠΕ - 24/07/2001

    Τα μικρά κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν και ρόλο και θέση στην Ενωση, εάν ενεργούν ως πραγματικοί εταίροι και αναλαμβάνουν και μέρος της ευθύνης για να διατηρήσουν την ευρωπαϊκή οικογένεια ενωμένη, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Λίντι Πόλφερ, η οποία εξέφρασε την ευχή να δει όλους τους Κύπριους μέλη της ΕΕ όσο το δυνατό γρηγορότερα.

    Η κ. Πόλφερ, η οποία μιλούσε σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, είπε ότι η χώρα της δεν μπορεί να επιβάλει στην Τουρκία κώδικα συμπεριφοράς και τόνισε πως θα πρέπει να ικανοποιηθουν κάποιες προϋποθέσεις πριν αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα. (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ) (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Βασιλείου KYΠΕ - 24/07/2001 Για την πρόοδο στον τομέα της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε θέματα, που αφορούν το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού συζήτησαν σήμερα ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου και ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

    Ο κ. Ρολάνδης, σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση είπε ότι το Υπουργείο Εμπορίου εμπλέκεται σε επτά δύσκολα από τα 29 συνολικά κεφάλαια και γι' αυτό χρειάζεται στενή και συχνή συνεργασία με τη διαπραγματευτική ομάδα και πρόσθεσε ότι στόχος του υπουργείου του είναι όπως μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου 2002 ολοκληρώσει όλο το έργο εναρμόνισης για θέματα της δικαιοδοσίας του, ενώ από την πλευρά του, ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε στην εντατική εργασία των Λειτουργών του υπουργείου για υιοθέτηση της εναρμονιστικής νομοθεσίας.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΜ)

    [09] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Βασιλείου

    ΚΥΠΕ - 24/07/2001

    Για την πρόοδο στον τομέα της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε θέματα, που αφορούν το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού συζήτησαν σήμερα ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου και ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

    Ο κ. Ρολάνδης, σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση είπε ότι το Υπουργείο Εμπορίου εμπλέκεται σε επτά δύσκολα από τα 29 συνολικά κεφάλαια και γι' αυτό χρειάζεται στενή και συχνή συνεργασία με τη διαπραγματευτική ομάδα και πρόσθεσε ότι στόχος του υπουργείου του είναι όπως μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου 2002 ολοκληρώσει όλο το έργο εναρμόνισης για θέματα της δικαιοδοσίας του, ενώ από την πλευρά του, ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε στην εντατική εργασία των Λειτουργών του υπουργείου για υιοθέτηση της εναρμονιστικής νομοθεσίας.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΜ)

    [10] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία

    ΚΥΠΕ - 24/07/2001

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης δήλωσε ότι θα μελετήσει την ταινία, διάρκειας 45 δευτερολέπτων, που ετοίμασε η βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στην Κύπρο σχετικά με την αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνουν στην Κύπρο οι χρήστες και όσοι διακινούν ναρκωτικά και θα υποβάλει ακολούθως τις απόψεις του προς την Υπάτη Αρμοστεία.

    Σε δηλώσεις του σήμερα, είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, το οποίο έχει να κάνει με τον τουρισμό από μια χώρα πολύ σημαντική για την Κύπρο όπως είναι η Βρετανία, σημειώνοντας ότι οι Βρετανοί τουρίστες, οι οποίοι θα επισκεφθούν την Κύπρο κατά τη φετινή χρονιά αναμένεται να ξεπεράσουν το ενάμισι εκατομμύριο.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΜ)

    [11] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Κυπριακό - Συνομιλίες

    KYΠΕ - 24/07/2001

    Εάν συνεχισθούν οι "έκνομες και θρασύτατες αξιώσεις" του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για αναγνώριση του ψευδοκράτους και για συνομοσπονδία, η επανάληψη των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού δεν θα οδηγήσει πουθενά, δήλωσε σήμερα ο νέος Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκης Ομήρου σχολιάζοντας την ενδεχόμενη συνάντηση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν.

    Σε δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Ομήρου είπε ότι "το να επαναληφθούν οι συνομιλίες δεν είναι αρκετό" και πρόσθεσε ότι όλο το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την αποχώρηση του κ. Ντενκτάς από τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, "δεν αξιοποιήθηκε όσο έπρεπε από την δική μας πλευρά για να διαμορφωθούν συνθήκες και στα ΗΕ και στις ΗΠΑ και στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να υπάρχει πίεση προς την Αγκυρα, προς την τουρκική πλευρά για να αλλοιώσει τις απαράδεκτες θέσεις της στο Κυπριακό".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 24 July 2001 - 17:46:03 UTC