Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-07-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαλαισία - Ντενκτάς - Ανάν
  • [02] Γιώργος Βασιλείου - Βρυξέλλες
  • [03] Ψευδοκράτος - G8
  • [04] ΣτΕ - Τουρκία - Ψήφισμα
  • [05] Κατεχόμενα - Εκκλησία Θέρμειας - Αρχαιολογικός χώρος
  • [06] Θέμα αγνοουμένων - Εκταφές - Νέες ταυτοποιήσεις
  • [07] ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου - Επιτροπές Βουλής
  • [08] Πρόεδρος Βουλής - ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου
  • [09] Πατριαρχείο Αλεξανδρείας - Μνημόσυνο πεσόντων 1974
  • [10] Γιώργος Βασιλείου - Ντενκτάς - Κυπριακό
  • [11] Τορόντο - Μνημόσυνο πεσόντων
  • [12] Βερολίνο - Μνημόσυνο πεσόντων
  • [13] Εθνάρχης Μακάριος Γ' - Ετήσιο μνημόσυνο
  • [14] Κύπρος - Δορυφορική τροχιακή θέση
  • [15] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [16] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] Βρετανία - Βίντεο - Ναρκωτικά
  • [18] Πρόεδρος ΕΔΗ - Παγκοσμιοποίηση
  • [19] ΗΠΑ - Μέλη του Κογκρέσου - Τουρκική εισβολή
  • [20] Πτήση "Ρώμη - Τόκιο" - Αεροδρόμιο Λάρνακας

  • [01] (Κ) Μαλαισία - Ντενκτάς - Ανάν

    ΚΥΠΕ - 24/7/2001

    Στη Νέα Υόρκη θα μεταβεί ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς για να συναντήσει το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον οποίο θα συζητήσει το ενδεχόμενο επανάληψης των συνομιλιών, αναφέρει σήμερα ο Τ/κ Τύπος.

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το παράνομο σταθμό "Μπαϊράκ" από τη Μαλαισία, όπου βρίσκεται, δήλωσε ότι από το αποτέλεσμα της συνάντησής του με τον κ. Ανάν θα εξαρτηθεί η επανάληψη των συνομιλιών.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΕΛ/ΓΠ)

    [02] (K) Γιώργος Βασιλείου - Βρυξέλλες

    ΚΥΠΕ - 24/7/2001

    Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργος Βασιλείου μεταβαίνει αύριο στις Βρυξέλλες για να παραστεί στη 13η συνάντηση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουλίου.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του κ. Βασιλείου, κατά τη διάσκεψη θα συζητηθεί το κεφάλαιο "Περιβάλλον".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Ψευδοκράτος - G8

    ΚΥΠΕ - 24/7/2001

    "Σεβαστές" είναι οι απόψεις της ομάδας των Οκτώ για το Κυπριακό, αλλά η λύση θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα γίνει αποδεκτή η τουρκική πρόταση για "δύο ισότιμα κράτη" στο νησί.

    Αυτό είναι το σχόλιο του λεγόμενου "υπουργείου εξωτερικών" του ψευδοκράτους για την περί Κύπρου αναφορά στο τελικό κείμενο της συνάντησης κορυφής των ομάδας των Οκτώ, που έγινε στη Γένοβα το περασμένο Σαββατοκυρίακο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΕΛ/ΓΠ)

    [04] (Κ) ΣτΕ - Τουρκία - Ψήφισμα

    ΚΥΠΕ - 24/7/2001

    Η εξ υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) κάλεσε την Τουρκία να λάβει μέτρα χωρίς καθυστέρηση για την ακύρωση των ποινών που επέβαλε η τουρκική δικαιοσύνη εναντίον ατόμων που καταδικάστηκαν για την ελεύθερη έκφραση των απόψεών τους.

    Αυτό αναφέρει ενδιάμεσο ψήφισμα που υιοθέτησε χθες η Επιτροπή, αναφορικά με την εκτέλεση αριθμού δικαστικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας για παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης της γνώμης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Κατεχόμενα - Εκκλησία Θέρμειας - Αρχαιολογικός χώρος

    ΚΥΠΕ 24/07/2001

    Η εκκλησία του κατεχόμενου χωριού Θέρμεια πρόκειται να μετατραπεί σε μπαρ και εστιατόριο, αποκαλύπτει σήμερα η Τ/κ εφημερίδα "Άβρούπα".

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, την εκκλησία έχει ενοικιάσει η Νασιέ Τουρκσεβέρ έναντι τριών εκ. λιρών Τουρκίας. Η εφημερίδα αναφέρεται με θαυμαστικό στο ενοίκιο αυτό, καθώς μία λίρα Κύπρου πωλείται στα κατεχόμενα προς δύο εκ. λίρες Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΕΛ/ΓΠ)

    [06] (K) Θέμα αγνοουμένων - Εκταφές - Νέες ταυτοποιήσεις

    ΚΥΠΕ 24/07/2001

    Σε 115 έχει ανέλθει ο αριθμός των προσώπων των οποίων τα λείψανα έχουν αναγνωρισθεί, μετά τις εκταφές από δύο κοιμητήρια στη Λευκωσία το καλοκαίρι του 1999, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία αναφέρεται ότι η ταυτότητα άλλων επτά προσώπων έχει διακριβωθεί με επιστημονικές μεθόδους.

    Οι δύο υποθέσεις ευρίσκονται ανάμεσα στις υποθέσεις αγνοουμένων που έχουν κατατεθεί στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ), ενώ άλλες δύο συγκαταλέγονται ανάμεσα στις 126 υποθέσεις αγνοουμένων που δεν έχουν κατατεθεί στη ΔΕΑ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [07] (Κ) ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου - Επιτροπές Βουλής

    ΚΥΠΕ 24/07/2001

    Η δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα προσέλθει στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού απασχόλησε σημερινή κοινή συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Λίντι Πόλφερ με τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκο Αναστασιάδη και Τάσσο Παπαδόπουλο, στα γραφεία του ΔΗΣΥ.

    Και οι δύο Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες τόνισαν ότι δεν έχει σημασία το ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θα επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλίων. Το σημαντικό θα ήταν αν η τουρκική πλευρά εγκατέλειπε την αδιάλλακτη στάση που τηρεί και συμβάλει στην ουσιαστική λύση του κυπριακού προβλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΠ)

    [08] (K) Πρόεδρος Βουλής - ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου

    ΚΥΠΕ 24/07/2001

    Την πεποίθηση ότι ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ Κόφιν Ανάν θα ξεκαθαρίσει στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς πως "το λιγότερο" οι συνομιλίες για το Κυπριακό "θα αρχίσουν από εκεί που έχουν σταματήσει το Νοέμβριο του περασμένου χρόνου στη Γενεύη" και ότι "δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε, έστω και η παραμικρή, κίνηση από το ΓΓ των ΗΕ για εξευμενισμό του κ. Ντενκτάς και της Αγκυρας" εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σχολιάζοντας τη δήλωση του κατοχικού ηγέτη ότι θα συναντηθεί με τον κ. Ανάν για να συζητήσουν την επιστροφή του στις συνομιλίες.

    Παράλληλα, ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος μιλούσε ύστερα από συνάντηση στη Βουλή με την Υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Λίντι Πόλφερ, ανέφερε ότι "αρχίζει η εφαρμογή του σεναρίου που έχει διαρρεύσει πως ο Τ/Κ ηγέτης θα συναντήσει τον κ. Ανάν και κατόπιν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλβαρο ντε Σότο θα αναλάβει δράση", επισημαίνοντας ότι "ο κ. Ανάν θα πρέπει να επανέλθει πλήρως στη σωστή βάση για συνομιλίες και λύση στο κυπριακό πρόβλημα, που είναι τα ψηφίσματα των ΗΕ και οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου."

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Πατριαρχείο Αλεξανδρείας - Μνημόσυνο πεσόντων 1974

    ΚΥΠΕ 24/07/2001

    Μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή το 1974 τελέστηκε την περασμένη Κυριακή στην πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια, χοροστατούντος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρου.

    Ανακοίνωση του Πατριαρχείου αναφέρει ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, στην προσφώνησή του, εξήρε τον αγώνα και τη θυσία των παλικαριών κατά την τουρκική εισβολή και ευχήθηκε να δοθεί σύντομα μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

    (ΚΥΠΕ/ΘΝ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Ντενκτάς - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ 24/07/2001

    Για να υπάρξει προοπτική λύσης του Κυπριακού θα πρέπει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς να δεχτεί τη δημιουργία ομοσπονδίας, ανέφερε ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής ομάδας για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργος Βασιλείου, σχολιάζοντας τη δήλωση του Τ/Κ ηγέτη ότι θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για να συζητήσουν την επιστροφή του στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη, ο κ. Βασιλείου είπε ότι από τη στιγμή που ο κ. Ντενκτάς επιμένει στις θέσεις του για "δύο κράτη", τότε δεν μπορεί να υπάρξει καμία απολύτως προοπτική λύσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι κάποια στιγμή ο κ. Ντενκτάς θα το αποφασίσει.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Τορόντο - Μνημόσυνο πεσόντων

    ΚΥΠΕ 24/07/2001

    Μνημόσυνο των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τελέστηκε την περασμένη Κυριακή στον κεντρικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Τορόντο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, το μνημόσυνο τέλεσαν από κοινού οι Κυπριακές Οργανώσεις Οντάριο, η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα και η Κυπριακή Ομοσπονδία Καναδά.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Βερολίνο - Μνημόσυνο πεσόντων

    ΚΥΠΕ 24/07/2001

    Τελέστηκε χθες στην εκκλησία Αναλήψεως του Σωτήρος στο Βερολίνο μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Νεζερίτης και άλλα στελέχη της Πρεσβείας, ο Πρέσβης της Κύπρου Χρήστος Ψιλογένης και το προσωπικό της Πρεσβείας, εκπρόσωποι ελληνικών οργανώσεων και σωματείων και πλήθος κόσμου.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Εθνάρχης Μακάριος Γ' - Ετήσιο μνημόσυνο

    ΚΥΠΕ 24/07/2001

    Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, τελείται την ερχόμενη Κυριακή, 29 Ιουλίου, στην Ιερά Μονή Κύκκου, ανήμερα του θανάτου του, το μνημόσυνο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχη Μακαρίου Γ'.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Ιεράς Μονής Κύκκου, στην καθιερωμένη εκδήλωση θα παραστούν επίσης μέλη της Ιεράς Συνόδου, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, υπουργοί, εκπρόσωποι των στρατριωτικών αρχών, καθώς και συγγενείς του αειμνήστου Εθνάρχη και πλήθος κόσμου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Κύπρος - Δορυφορική τροχιακή θέση

    ΚΥΠΕ 24/07/2001

    Η Κύπρος μαζί με άλλες χώρες θα συμμετάσχει σε κοινή τεχνική επιτροπή για αξιοποίηση της δορυφορικής τροχιακής θέσης 1,2ο Δυτικά, που παραχώρησε στην Κύπρο, Ελλάδα, Βουλγαρία και Βατικανό η Διεθνής Ενωση Τηλεπικοινωνιών στην Παγκόσμια Διάσκεψη Ραδιοεπικοινωνιών 2000.

    Το θέμα συζητήθηκε στην πρώτη συνεδρία της κοινής επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλγαρία την περασμένη εβδομάδα. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Αβέρωφ Νεοφύτου.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΓΠ)

    [15] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ 24/07/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 24/07/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7374          1,7478
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5132          1,5222
    Λίρα Αγγλίας                     1,0663          1,0726
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   592,0200        595,5600
    Εσκούδος Πορτογαλίας             348,3174        350,4024
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3683          1,3765
    Λιρέττα Iταλίας                3.364,0755      3.384,2127
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3981          3,4184
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,3301         10,3919
    Πεσέτα Ισπανίας                  289,0790        290,8095
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,9071         24,0503
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8287          3,8516
    Φράγκο Βελγίου                    70,0865         70,5061
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3966         11,4648
    Φράγκο Λουξεμβούργου              70,0865         70,5061
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ 24/07/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           158,56 (-0,14)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  9.397.486
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 2.745.105    590,95 ( 0,75)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.018.679    151,93 ( 1,04)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    875.007    177,54 (-1,39)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     44.100     59,92 (-0,47)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    137.358     57,90 (-1,11)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    356.136    155,00 (-0,32)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    118.926     40,89 (-0,34)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     95.521     60,91 ( 0,13)
    Ετ. Πληροφορικής              £  1.057.636     18,26 (-2,04)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £  1.556.092     33,01 (-0,63)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £     46.236     44,82 (-4,41)
    Ξενοδοχεία                    £    520.104    109,43 (-0,68)
    Αλλες Εταιρείες               £  3.422.532    208,28 (-0,18)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/ΡΜ)

    [17] (Κ) Βρετανία - Βίντεο - Ναρκωτικά

    ΚΥΠΕ 24/07/2001

    Εγιναν τελικά αλλαγές "προς το ηπιότερο" στο επίμαχο οπτικογραφημένο μήνυμα που ετοιμάστηκε από τις βρετανικές αρχές, για ενημέρωση των Βρετανών τουριστών που επισκέπτονται την Κύπρο, σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών στα κυπριακά θέρετρα, ύστερα από τις αντιδράσεις και τα διαβήματα των κυπριακών αρχών, οι οποίες έκριναν το αρχικό περιεχόμενο με αποδεκτό, το οποίο απωθούσε τους τουρίστες από του να επισκεφθούν την Κύπρο.

    Οπως μετέδωσε σε ανταπόκρισή του από τη Λευκωσία το πρακτορείο Ρόιτερ, επικαλούμενο "Βρετανό αξιωματούχο", στο επίμαχο βίντεο, διαρκείας 45 δευτερολέπτων, έγιναν αλλαγές δύο φορές, ώστε να γίνει πιο "ήπιο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΘΘ/ΓΠ)

    [18] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΗ - Παγκοσμιοποίηση

    ΚΥΠΕ 24/07/2001

    Η παγκοσμιοποίηση είναι ένα φαινόμενο το οποίο "δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση" δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) Γιώργος Βασιλείου, χαρακτηρίζοντας την παγκοσμιοποίηση ως μια "νέα τάση στην οργάνωση της εργασίας διεθνώς".

    Το πρόβλημα που εντοπίζεται, σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, έγκειται στο γεγονός ότι "δεν είναι αρκετό να υπάρχει παγκοσμιοποίηση της οικονομίας από πλευράς ορθολογιστικής διαχείρισης της παραγωγής, αλλά πρέπει να υπάρξει περισσότερο κοινωνικό πρόσωπο" με την απόδοση σημασίας στα "προβλήματα φτώχειας που υπάρχουν στις υπό ανάπτυξη χώρες ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν", σημειώνοντας ότι σε αυτούς τους τομείς μέχρι και σήμερα "υπάρχει μια καθυστέρηση".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [19] (Κ) ΗΠΑ - Μέλη του Κογκρέσου - Τουρκική εισβολή

    ΚΥΠΕ 24/07/2001

    Αμερικανοί γερουσιαστές και βουλευτές με διακηρύξεις τους, με την ευκαιρία της επετείου της τουρκικής εισβολής, καταδικάζουν τη συνεχίζομενη τουρκική κατοχή στην Κύπρο και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού από την Τουρκία.

    Ταυτόχρονα καλούν την Τουρκία να προσαρμοστεί με το διεθνές δίκαιο και αναφέρουν ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα ενεργήσει ως καταλύτης για λύση του κυπριακού προβλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΓΠ)

    [20] (Κ) Πτήση "Ρώμη - Τόκιο" - Αεροδρόμιο Λάρνακας

    KYΠΕ – 24/07/2001

    Με σκοπό την επανάληψη του άθλου των δύο γενναίων πιλότων το 1920 οι οποίοι με δύο μονοκινητήρια αεροπλάνα της εποχής πέταξαν από τη Ρώμη στο Τόκιο, στάθμευσαν για μια περίπου ώρα ενωρίς σήμερα το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας τα πληρώματα δύο αεροσκαφών, προερχόμενα από την Αθήνα και καθοδόν προς την ιαπωνική πρωτεύουσα.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος της Αερολέσχης της Ρώμης Αντονέλλο Φιλιπόνε είπε ότι η εμπειρία αυτή είναι για τον ίδιο "πολύ όμορφη", γιατί του θυμίζει την πτήση των δύο Ιταλών πιλότων που εκτέλεσαν τη διαδρομή αυτή το 1920. Σημείωσε ότι αυτό το εγχείρημα δεν επιχορηγείται από κανένα.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 24 July 2001 - 13:02:04 UTC