Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-07-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επέτειος πραξικοπήματος - Εκδηλώσεις καταδίκης
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Επέτειος πραξικοπήματος
  • [04] Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Επέτειος πραξικοπήματος
  • [05] Ομήρου - Μνημόσυνο πεσόντων - Τηλυρία
  • [06] Βρετανία - Μαύρες επέτειοι - Εκδηλώσεις καταδίκης
  • [07] ΕΔΗ - Επέτειος πραξικοπήματος
  • [08] Εμπάργκο 18:30Βρετανία - Πρόεδρος Βουλής - Μαύρες επέτειοι
  • [09] Κύπρος - Λαθρομετανάστες - Λίβανος

  • [01] (Κ) Επέτειος πραξικοπήματος - Εκδηλώσεις καταδίκης

    ΚΥΠΕ 15/07/2001

    Με πάνδημα μνημόσυνα πεσόντων ο κυπριακός λαός, αλλά και ομογενειακές οργανώσεις στο εξωτερικό, καταδικάζουν για άλλη μια φορά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974, που κατέλυσε τη Δημοκρατία και άνοιξε το δρόμο για την τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974.

    Σήμερα γύρω στις 8.20 το πρωί, ώρα κατά την οποία εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, ήχησαν σειρήνες, ενώ αργότερα θα γίνει το επίσημο στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, του οποίου θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, αλλά και πολλών αξιωματούχων και επισήμων.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [02] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Επέτειος πραξικοπήματος

    ΚΥΠΕ 15/07/2001

    "Το βασικότερο μήνυμα" της επετείου του πραξικοπήματος "είναι ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα φοβερά σφάλματα του πραξικοπήματος και των αγώνων κατά της δημοκρατίας" είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης μετά την επιμνημόσυνη δέηση που αναπέμφθηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη για τους πεσόντες κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, προσθέτοντας ότι "το δεύτερο μήνυμα είναι ότι περνούμε μια πολύ δύσκολη περίοδο" και ότι "χρειαζόμαστε προσοχή, επιμονή στις αρχές μας και αρκετή δεξιοτεχνία ώστε να διέλθουμε αυτό το δύσκολο στάδιο".

    Σε ό,τι αφορά το θέμα των αδελφοποιήσεων ελληνικών με τουρκικούς Δήμους, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν πρέπει να δημιουργηθούν αισθήματα αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου ή μεταξύ ελληνικού και κυπριακού λαού "διότι αυτό είναι ένα λάθος, το οποίο θα πληρώσουμε όλοι ακριβά".

    Απαντώντας σε ερώτηση ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι "καμία διαφορά" δεν έχει με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη σε ό,τι αφορά το χειρισμό του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι "ο κ. Αναστασιάδης είχε μερικές απόψεις, ως προς το θέμα της διδυμοποιήσεως οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την ελληνική κοινή γνώμη και την κυπριακή κοινή γνώμη", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι η δική του θέση ήταν ξεκάθαρη από τις δηλώσεις που έκανε.

    Οπως είπε η θέση αυτή ήταν ότι "ναι μεν σεβόμεθα το αίσθημα του λαού, αλλά ταυτόχρονα, δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό το αίσθημα να δημιουργήσει μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου ή μεταξύ ελληνικού και κυπριακού λαού αισθήματα αντιπαράθεσης διότι αυτό είναι ένα λάθος, το οποίο θα πληρώσουμε όλοι ακριβά".

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [03] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Επέτειος πραξικοπήματος

    ΚΥΠΕ 15/07/2001

    "Πάντοτε όταν πρόκειται να διεξάγουμε ένα αγώνα θα έχουμε ασφαλώς και απώλειες" δήλωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, αναφερόμενος στους πεσόντες κατά το πραξικόπημα, τονίζοντας παράλληλα ότι "αυτοί, οι οποίοι τιμήσαμε σήμερα, έδωσαν τη ψυχή τους και τη ζωή τους για να υπηρετήσουν την πατρίδα".

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος μιλούσε μετά το τρισάγιο που έγινε στους τάφους των πεσόντων κατά το πραξικόπημα, στο Νέο Κοιμητήριο Λευκωσίας, είπε ερωτηθείς ότι "δεν μπορούμε να ξέρουμε" αν θα υπάρξουν και άλλες απώλειες προσθέτοντας ότι "όσο βρίσκεται εδώ ο εχθρός να αναμένουμε ότι πιθανόν", να υπάρξουν.

    Μετά το τρισάγιο, στους τάφους των πεσόντων κατατέθηκαν στεφάνια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, τον Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη, υπουργούς, βουλευτές και άλλους αξιωματούχους, κόμματα, οργανώσεις και συγγενείς των πεσόντων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [04] (Κ) Ομήρου - Μνημόσυνο πεσόντων - Τηλυρία

    ΚΥΠΕ 15/07/2001

    Τα ιστορικά διδάγματα που οφείλουμε να αντλούμε από την ιστορία μας αποτελούν την πυξίδα για την πορεία του σήμερα, δήλωσε σήμερα από τον Κάτω Πύργο Τηλυρίας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών και υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου.

    Μιλώντας στο εθνικό μνημόσυνο των Σάββα Λοϊζου και Χριστόδουλου Αγαπίου που έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή, ο κ. Ομήρου, σύμφωνα με ανακοίνωση, είπε ότι οι αναμενόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό "πρέπει να σημάνουν μια γενική κινητοποίηση δυνάμεων σε όλη τη κλίμακα του Ελληνισμού για τη διασφάλιση του αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων της πατρίδας και του λαού μας".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [05] (Κ) Βρετανία - Μαύρες επέτειοι - Εκδηλώσεις καταδίκης

    ΚΥΠΕ 15/07/2001

    Επιστολή προς τη βρετανική πρωθυπουργική κατοικία θα επιδοθεί κατά τη διάρκεια της μεγάλης πορείας, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 17:00 (ώρα Κύπρου), η οποία διοργανώνεται από την Εθνική Κύπριακή Ομοσπονδία Μεγάλης Βρετανίας.

    Η πορεία θα ξεκινήσει από τον σταθμό "Victoria", θα περάσει από την παραποτάμια οδό και το White Hall. Στη συνέχεια θα επιδοθεί επιστολή στην πρωθυπουργική κατοικία και η πορεία θα καταλήξει στην πλατεία Τραφάλγκαρ, όπου θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ενώ θα μιλήσουν επίσης Βρετανοί βουλευτές και ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Χάρης Σοφοκλείδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [06] (Κ) ΕΔΗ - Επέτειος πραξικοπήματος

    ΚΥΠΕ 15/07/2001

    "Η 15η Ιουλίου 1974 μας θυμίζει ότι ο σεβασμός και η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών είναι κανόνας που δεν σηκώνει εξαιρέσεις" και "μας διδάσκει πως η πατριδοκαπηλία, η λογική που χωρίζει το λαό σε πατριώτες και μη, είναι καταστροφική για τον τόπο" αναφέρουν οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ) σε σημερινή ανακοίνωση τους με αφορμή την επέτειο του πραξικοπήματος.

    Οι ΕΔΗ αναφέρουν ακόμη ότι "η 15η Ιουλίου καταλαμβάνει μια μαύρη σελίδα στην σύγχρονη ιστορία της Κύπρου", προσθέτοντας ότι "τα τάνκς της ελληνικής χούντα στα οποία έστρωσε το δρόμο η τρομοκρατική δράση της ΕΟΚΑ Β', κατέλυσαν τη δημοκρατία και έδωσαν την αφορμή για την τουρκική εισβολή".

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [07] (Κ) Εμπάργκο 18:30Βρετανία - Πρόεδρος Βουλής - Μαύρες επέτειοι

    ΚΥΠΕ 15/07/2001

    ΠΡΟΣΟΧΗ:Εμπάργκο μέχρι τις 18:30

    Την απερίφραστη ετοιμότητα και βούληση της Κύπρου για μια ειρηνική επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας σε συλλαλητήριο στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο που διοργανώνει η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Μ. Βρετανίας για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, διακηρύττοντας ταυτόχρονα "προς κάθε κατεύθυνση ότι λύση μπορεί να εξευρεθεί μόνον όταν γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο".

    Ο κ. Χριστόφιας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, μίλησε για τις τελευταίες πληροφορίες, που αφορούν επανάληψη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και για επεξεργασία νέων εγγράφων από μέρους των ΗΕ και είπε ότι οι "ενδεχόμενες νέες διαπραγματεύσεις θα έχουν προοπτικές επιτυχίας, μόνον αν αποκατασταθεί πλήρως η σωστή βάση λύσης του Κυπριακού" και η Άγκυρα και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, "πειθαναγκαστούν να συνομιλήσουν πάνω σε αυτή τη βάση".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [08] (Κ) Κύπρος - Λαθρομετανάστες - Λίβανος

    ΚΥΠΕ 15/07/2001

    Πίσω στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου, απ' όπου πιστεύεται ότι είχε αποπλεύσει, οδηγήθηκε σήμερα από τις Λιμενικές Αρχές το πλοιάριο με τους λαθρομετανάστες, οι οποίοι χθες επιχείρησαν δύο φορές να αποβιβαστούν στην Κύπρο, μια από την περιοχή των Κουκλιών και την άλλη από την περιοχή του αεροδρομίου Πάφου.

    Εκπρόσωπος της Αστυνομίας δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ότι το πλοιάριο, το οποίο μετέφερε γύρω στους 20 λαθρομετανάστες, τέθηκε υπό παρακολούθηση από δύο σκάφη της Λιμενικής Αστυνομίας, οι οποίες το παρεμπόδισαν να προσεγγίσει τις κυπριακές ακτές.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΣ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 15 July 2001 - 12:02:03 UTC