Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-07-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βουλή - Ειδική συνεδρία
  • [02] Πρόεδρος Βουλής - Λονδίνο
  • [03] ΚΙΣΟΣ - Μαύρη επέτειος
  • [04] ΔΗΣΥ - Μαύρη επέτειος
  • [05] Τουρκία - Πρόεδρος Βιομηχάνων - ΕΕ - Κύπρος
  • [06] Κατεχόμενα - Δάσκαλοι - Αθήνα
  • [07] ΕΑΚ - Μαύρη επέτειος
  • [08] Βουλή - ΑΚΕΛ - Μαύρες επέτειοι
  • [09] Βουλή - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Μαύρες επέτειοι
  • [10] Πρόεδρος Βουλής - Ειδική συνεδρία Βουλής - Μαύρες επέτειοι
  • [11] Βουλή - ΝΕΟ - Μαύρες επέτειοι
  • [12] Κύπρος - Μαθηματική Ολυμπιάδα - Μετάλλια - Επαίνοι
  • [13] Βουλή - ΕΔΗ - Μαύρες επέτειοι
  • [14] Βουλή - ΑΔΗΚ - Μαύρες επέτειοι
  • [15] ΑΚΕΛ - Μαύρη επέτειος
  • [16] Οικολόγοι - Μαύρη επέτειος

  • [01] (Κ) Βουλή - Ειδική συνεδρία

    ΚΥΠΕ 14/07/2001

    Συνέρχεται στις 10 σήμερα το πρωί σε ειδική συνεδρία, η Ολομέλεια της Βουλής για να τιμήσει τα θύματα του πραξικοπήματος και της τούρκικης εισβολής και για να καταδικάσει το δίδυμο έγκλημα εναντίον της Κύπρου.

    Στη συνεδρία θα μιλήσουν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και οι αρχηγοί ή οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Λονδίνο

    ΚΥΠΕ 14/07/2001

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα στο Λονδίνο για να μιλήσει σε αυριανή συγκέντρωση της παροικίας για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Τραφάλγκαρ.

    Ο κ. Χριστόφιας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, μεταβαίνει στο Λονδίνο, ύστερα από πρόσκληση της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [03] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Μαύρη επέτειος

    ΚΥΠΕ 14/07/2001

    Η φετινή επέτειος του πραξικοπήματος βρίσκει την Κύπρο μπροστά σε "οριακές εξελίξεις που θα καθορίσουν το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας" οι οποίες "επιβάλλουν ενότητα, επαγρύπνηση και συστράτευση όλων των δυνάμεων στην Κύπρο" αναφέρει το ΚΙΣΟΣ σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Στην ανακοίνωσή του, το ΚΙΣΟΣ αποτίοντας φόρο τιμής στους ήρωες-μάρτυρες της αντίστασης του λαού μας στο προδοτικό πραξικόπημα καλεί το λαό της Κύπρου σε "δημοκρατική ενότητα για να μην περάσει ποτέ ξανά ο φασισμός, για να ανοίξουμε το δρόμο για τη άρση των συνεπειών του διδύμου εγκλήματος".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [04] (Κ) ΔΗΣΥ - Μαύρη επέτειος

    ΚΥΠΕ 14/07/2001

    "Η 15η Ιουλίου 1974 αποτελεί ημέρα εθνικού πένθους και περισυλλογής η οποία πάντοτε πρέπει να μας υπενθυμίζει τα τραγικά γεγονότα που προηγήθησαν και τα μεγάλα δεινά που επακολούθησαν" αναφέρει ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε σημερινή διακήρυξη του με αφορμή την επέτειο του πραξικοπήματος.

    Ο ΔΗΣΥ, αφού καταδικάζει "το εγκληματικό πραξικόπημα των φανατισμένων, παρανοϊκών δικτατόρων", αναφέρει ότι "ο φανατισμός, η μισαλλοδοξία και ο εθνικός διχασμός οδηγούν αναπόφευκτα στην καταστροφή" και προσθέτει ότι "η Κύπρος δεν μπορεί να αντέξει άλλη καταστροφή, παρόμοιας μορφής και έκτασης γιατί η κατάληξη θα είναι σίγουρα εθνικός αφανισμός μας".

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [05] (Κ) Τουρκία - Πρόεδρος Βιομηχάνων - ΕΕ - Κύπρος

    ΚΥΠΕ 14/07/2001

    "Το Κυπριακό αποτελεί ένα εμπόδιο της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση" δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Τουρκίας, Τουτζάιν Οζενχα.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο κ. Οζενχά, ο οποίος μιλούσε σε κοινή διάσκεψη Τύπου με Γάλλους συναδέλφους του κάλεσε τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να επιστρέψει στην τράπεζα των συνομιλιών.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [06] (Κ) Κατεχόμενα - Δάσκαλοι - Αθήνα

    ΚΥΠΕ 14/07/2001

    Εντονη ήταν η αντίδραση του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης εναντίον του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος χαρακτήρισε ως "πολύ λογική" την απαγόρευση σε δάσκαλους και μαθητές από τα κατεχόμενα, να μεταβούν στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο αρχηγός του ΡΤΚ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι οι δάσκαλοι ενήργησαν νόμιμα και στα πλαίσια των συνδικαλιστικών κανονισμών, ενώ ο ΓΓ του ΚΚΑ Οζάλ Ζιγά είπε ότι η θέση του κ. Ντενκτάς στο θέμα της μετάβασης δασκάλων και μαθητών στην Αθήνα ήταν ένα ακόμη δείγμα της παραβίασης από τον ίδιο, των δημοκρατικών νομίμων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ)

    [07] (Κ) ΕΑΚ - Μαύρη επέτειος

    ΚΥΠΕ 14/07/2001

    "Οι καιροί απαιτούν ομόνοια και συστράτευση όλων στον κοινό αγώνα για το μέλλον της Κύπρου και επομένως η συγχώρεση είναι αναγκαία για να πραγματοποιηθεί η κοινή πορεία όλων" αναφέρει η Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου (ΕΑΚ) σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Οπως αναφέρει η ΕΑΚ, "συγχώρεση δεν σημαίνει όμως, λήθη και προπαντός, τη συγγνώμη πρέπει να ζητήσουν οι αυτουργοί του εγκλήματος και δεν είναι δυνατό να γίνεται ανεκτή, η παραπποίηση της αλήθειας με αποπροσανατολιστικές ερμηνείες και αμετανόητες και διαστρεβλωτικές θεωρήσεις των γεγονότων".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ)

    [08] (Κ) Βουλή - ΑΚΕΛ - Μαύρες επέτειοι

    ΚΥΠΕ 14/07/2001

    Την υπόσχεση ότι 27 χρόνια μετά τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 "θα επιμένουμε στην πάλη ενάντια στο φασισμό, το σωβινισμό για επαναπροσέγγιση και ειρηνική συμβίωση με τους Τ/Κ συμπατριώτες μας", έδωσε σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου μιλώντας στην ειδική συνεδρία της Βουλής για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, προσθέτοντας ότι το Κυπριακό "βρίσκεται στην χειρότερη θέση που ήταν ποτέ και οι κίνδυνοι μονιμοποίησης της διχοτόμησης είναι ορατοί".

    Οπως είπε ο κ. Χρίστου "εκτιμώντας σήμερα 27 χρόνια που πέρασαν από τότε, διαπιστώνουμε ότι, δυστυχώς, όχι μόνον δεν είχαμε πρόοδο για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά αντίθετα έχουμε σοβαρή οπισθοδρόμηση" και είπε ότι "χρειάζεται νηφάλια και ρεαλιστική εκτίμηση της κατάστασης των κινδύνων, αλλά και αγωνιστική πολιτική υπεράσπισης βασικών αρχών χωρίς τις οποίες δεν είναι δυνατό να επιβιώσει η Κύπρος και ο λαός της".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [09] (Κ) Βουλή - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Μαύρες επέτειοι

    ΚΥΠΕ 14/07/2001

    Τον σταθερό και απαρέγκλιτο στόχο προς την εξεύρεση μιας εθνικά δίκαιης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του προβλήματος προς όφελος όλων των πολιτών της Κύπρου, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας κατά την ειδική συνεδρία της Βουλής με αφορμή τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η συνέχιση της στενής συνεργασίας μας με την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί θέμα "μεγίστης σημασίας", σημειώνοντας ωστόσο ότι η "όποια έκφραση της αγωνίας του κυπριακού Ελληνισμού για φαινόμενα που μπορεί τα ίδια από μόνα τους στην πράξη να θέσουν σε κίνδυνο αυτή την αναγκαία συνεργασία, δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως προσπάθεια υπόσκαψης της αδελφικής σχέσης με την ελληνική κυβέρνηση".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ειδική συνεδρία Βουλής - Μαύρες επέτειοι

    ΚΥΠΕ 14/07/2001

    "Η Τουρκία, αντί να προβάλλει απαράδεκτες και αντίθετες με τα ψηφίσματα των ΗΕ απαιτήσεις, αντί να απειλεί, είναι καιρός να συνεργαστεί με τον ΓΓ των ΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας και την ΕΕ και να αναθεωρήσει τη στάση της" είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας στην ειδική συνεδρία της Βουλής με αφορμή της μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Μιλώντας ύστερα από την τήρηση μονόλεπτης σιγής από τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, στη μνήμη των πεσόντων της αντίστασης και της τουρκικής εισβολής, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει να οδηγήσει τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο διάλογο με στόχο τη δίκαιη και βιώσιμη λύση πριν από την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και πως "μια τέτοια εξέλιξη θα εξυπηρετήσει στο μέγιστο βαθμό τα συμφέροντα της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκία και των λαών των τριών χωρών".

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [11] (Κ) Βουλή - ΝΕΟ - Μαύρες επέτειοι

    ΚΥΠΕ 14/07/2001

    "Οι μαύρες επέτειοι του πραξικοπήματος και της εισβολής πρέπει να μας βρίσκουν εθνικά συμφιλιωμένους, αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημά μας και να στείλουμε μήνυμα αγωνιστικότητας και αισιοδοξίας προς τα έξω, μήνυμα ενιαίου λόγου, μήνυμα απελευθέρωσης από την κατοχή", είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων και βουλευτής του κόμματος Χρίστος Κληρίδης, μιλώντας στην ειδική συνεδρία της Βουλής με αφορμή τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Οπως είπε ο κ. Κληρίδης υπάρχει ανάγκη για σύμπτυξη "εσωτερικού κυπριακού μετώπου" και "ελληνικού και κυπριακού και παγκόσμιου ελληνικού μετώπου" και ανέφερε ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος να επιβληθεί λύση εθνικού διαχωρισμού με το 'χρυσωμένο χάπι' της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [12] (Κ) Κύπρος - Μαθηματική Ολυμπιάδα - Μετάλλια - Επαίνοι

    ΚΥΠΕ 14/07/2001

    Τέσσερα χάλκινα μετάλλια και δύο ειδικούς επαίνους εξασφάλισε η εθνική ομάδα της Κύπρου στην 42η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον από τις 3 - 14 Ιουλίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυπριακής Μαθηματικής Εταιρείας τα πιο πάνω αποτελέσματα αποτελούν την καλύτερη επίδοση της εθνικής μας ομάδας στο ιστορικό της συμμετοχής της στην Ολυμπιάδα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ)

    [13] (Κ) Βουλή - ΕΔΗ - Μαύρες επέτειοι

    ΚΥΠΕ 14/07/2001

    Η πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΈ είναι η μόνη θετική δυναμική που υπήρξε αυτά τα χρόνια μέσα σε ένα σκηνικό αδιεξόδου και εξελίξεων που έφερε ο Ιούλιος του 1974, δήλωσε σήμερα η βουλευτής των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) Ανδρούλα Βασιλείου μιλώντας στην ειδική συνεδρία της Βουλής με αφορμή τις θλιβερές επετείους του Ιουλίου του 1974 και πρόσθεσε ότι με την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση επιδιώκουμε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Επεσήμανε ωστόσο, ότι "η όποια σύγχυση και απομάκρυνση από την πολιτική γραμμή θα άφηνε μετέωρη τη διπλωματία μας και θα έπληττε ανεπανόρθωτα τη διεθνή αποδοχή της πολιτικής μας, καθώς και την ίδια την ευρωπαϊκή μας πορεία".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [14] (Κ) Βουλή - ΑΔΗΚ - Μαύρες επέτειοι

    ΚΥΠΕ 14/07/2001

    Η πλευρά μας θα πρέπει να αποκρούσει ένα ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, χωρίς τη διαβεβαίωση ότι αυτή τη φορά, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα προσέλθει στο διάλογο για ουσιαστικές συνομιλίες με βάση τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των ΗΕ για το Κυπριακό και το ευρωπαϊκό κεκτημένο είπε ο Πρόεδρος του Αγωνιστικού Δημοκρατικού Κινήματος (ΑΔΗΚ) Ντίνος Μιχαηλίδης, μιλώντας σήμερα στην ειδική συνεδρία της Βουλής με αφορμή τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η μνήμη της συμφοράς του 1974 και των συνεπειών της "θα πρέπει να συνοδεύει τις σκέψεις όλων όσοι αποφασιστικά και κρίσιμα συγκροτούν τη στρατηγική και καταπιάνονται με το σχεδιασμό του πελώριου εθνικού μας θέματος", προσθέτοντας ότι "κανείς δεν θέλει να προσυπογράψει την αρχή του τέλους του ελληνισμού στην Κύπρο μας".

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [15] (Κ) ΑΚΕΛ - Μαύρη επέτειος

    ΚΥΠΕ 14/07/2001

    Στις κρίσιμες συνθήκες που διέρχεται η Κύπρος και με απτούς τους κινδύνους από το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό, η ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο αποκτά εξαιρετική σημασία, αναφέρει το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη μαύρη επέτειο του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 1974.

    Το ΑΚΕΛ επισημαίνει την ανάγκη, όπως "το εθνικό συμβούλιο αναλύσει σε βάθος όλα τα δεδομένα στο Κυπριακό καθώς και σε συνάρτηση με την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και να χαράξει προληπτική πολιτική αντιμετώπισης των διαφόρων κινδύνων και ανάληψης πρωτοβουλιών για ξεπέρασμα των αδιεξόδων", εκφράζοντας παράλληλα έντονη ανησυχία για τη δήλωση του Βέλγου Υπουργού Εξωτερικών του Βελγίου Λουί Μισιέλ "σύμφωνα με την οποία οι τουρκικές θέσεις για συνομοσπονδία έχουν τάχα θετικά στοιχεία".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [16] (Κ) Οικολόγοι - Μαύρη επέτειος

    ΚΥΠΕ 14/07/2001

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καταδικάζει ανεπιφύλακτα το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και καλεί τον κυπριακό λαό "να καταδικάσει κάθε μορφή φασισμού από όπου και αν προέρχεται, καθώς και κάθε μορφή εξυπηρέτησης των ξένων συμφερόντων".

    Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καλεί το λαό να απομονώσει όσους εργάζονται "για επιβολή καταστάσεων, που δεν έχουν τύχει της δημοκρατικής έγκρισης του κυπριακού λαού".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 14 July 2001 - 12:02:06 UTC