Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-07-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος ΝΕΟ - Χρίστος Κληρίδης - Κεραία
  • [02] Επιτροπή Υγείας - Ακρωτήρι - Κεραίες
  • [03] Υπ. Αμυνας - Επιτροπή Αμυνας - Κεραία
  • [04] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [05] Πρόεδρος ΝΕΟ - Διάσκεψη Τύπου
  • [06] Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος
  • [07] Υπουργός Εξωτερικών - Μοσκοβισί - Γαλλία
  • [08] Επιτροπή Γεωργίας - Στροβίλια - Υπουργείο Εσωτερικών
  • [09] ΥΠΕΞ Ιρλανδίας - Πρεσβεία στην Κύπρο
  • [10] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΥΠΕΞ Ελλάδας - Επιστολή
  • [11] Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ Ελλάδας - Επιστολή Αναστασιάδη
  • [12] ΥΠΕΞ Ελλάδας - ΥΠΕΞ Ρωσίας - Κυπριακό
  • [13] Υπουργός Οικονομικών - Ευρωπαϊκός Χώρος Ερευνας
  • [14] Βουλή - Βρετανικές Βάσεις - Κεραία - Ψήφισμα

  • [01] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Χρίστος Κληρίδης - Κεραία

    ΚΥΠΕ - 12/07/2001

    Συνυπεύθυνη με τις Βρετανικές Βάσεις θα είναι η κυπριακή κυβέρνηση αν επιτρέψει στους Βρετανούς, με την πάροδο του χρόνου, να εγκαταστήσουν κεραία στη Βάση Ακρωτηρίου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού, προσθέτοντας ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή "να διεκδικήσουμε την κυριαρχία του εδάφους, που περικλείεται στις Βάσεις" και είπε ότι η κυβέρνηση "δεν είναι τόσο πειστική και διεκδικητική όσο οι περιστάσεις το επιβάλλουν".

    Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Κουτσού είπε ότι οι διαβουλεύσεις, που γίνονται μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας "δεν μας έπεισαν ακόμα γιατί δεν έχουμε δει τα αποτελέσματα. Θα δούμε τα αποτελέσματα και θα κρίνουμε την πολιτική της κυβέρνησης" είπε, ενώ ερωτηθείς αν στις επαφές του κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Αθήνα ηγέρθη το θέμα την κεραιών είπε ότι έγινε μια "αρκετά διαφωτιστική συζήτηση", αλλά "είναι θέμα των ιδίων των ελληνικών κομμάτων να αποφασίσουν σε ποιές ενέργειες θα προβούν".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [02] (Κ) Επιτροπή Υγείας - Ακρωτήρι - Κεραίες

    ΚΥΠΕ - 12/07/2001

    Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα ανέφεραν ειδικοί επιστήμονες ενώπιόν της για τις συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων από την εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, καθώς και τον αυξημένο αριθμό θανάτων εξαιτίας νεοπλασματικής νόσου σε κατοίκους του Ακρωτηρίου, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας κατέληξε ομόφωνα σήμερα στο συμπέρασμα ότι υπάρχει όντως κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων της περιοχής Ακρωτηρίου, όπου οι Βρετανοί σχεδιάζουν επέκταση των τηλεπικοινωνιακών τους εγκαταστάσεων.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Αντώνης Καράς, μετά την αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος των πιθανών επιπτώσεων στην υγεία των ανθρώπων από τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση νέας τεράστιας κεραίας στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου, το θέμα θα παραμείνει ανοικτό ενώπιον της Επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα αναμένει την ολοκλήρωση της ιατρικής έρευνας, που ανέλαβε να διεξαγάγει το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με επιστήμονες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [03] (Κ) Υπ. Αμυνας - Επιτροπή Αμυνας - Κεραία

    ΚΥΠΕ - 12/07/2001

    Η κεραία που προτίθενται να εγκαταστήσουν οι Βρετανοί στο Ακρωτήρι "μπορεί να επηρεάζει, κάτω από κάποιες προϋποθέσεις τις τηλεπικοινωνίες της Εθνικής Φρουράς και ιδιαίτερα το ασύρματο δίκτυο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν δέκτης πληροφοριών, να διενεργεί δηλαδή, κατασκοπεία", δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, η οποία εξέτασε αυτεπάγγελτα τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην άμυνα της Δημοκρατίας από την εγκατάσταση και λειτουργία της νέας κεραίας στη Βρετανική Βάση Ακρωτηρίου.

    Ο κ. Χάσικος πρόσθεσε ότι "για να μπορούμε να διαπιστώσουμε το είδος, το μέγεθος και την έκταση των παρεμβολών, που μπορούν να δημιουργηθούν θα πρέπει οι Βρετανοί να μας εφοδιάσουν με όλα τα αναγκαία και απαραίτητα στοιχεία", διαβεβαιώνοντας ωστόσο, ότι η Εθνική Φρουρά έχει την δυνατότητα να ελαχιστοποιεί τις παρεμβολές και υπογράμμισε ότι σε κρίσιμη περίπτωση υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης των παρακολουθήσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    ΚΥΠΕ - 12/07/2001

    Μηνύματα ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού του Δημοκρατικού Συναγερμού απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος, έτσι ώστε να καταστεί ο ΔΗΣΥ ένα σύγχρονο κόμμα με σταθερούς πολιτικούς προσανατολισμούς στο μέλλον.

    Οπως είπε ο κ. Αναστασιάδης μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο ΔΗΣΥ "έχει αφήσει την σφραγίδα του στην σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου διατηρώντας ωστόσο το όραμα του για την είσοδο της Κύπρου στην Ευρώπη, αλλά και για απελευθέρωση της πατρίδας μας, την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών, καθώς και την εξασφάλιση συνθηκών οικονομικής προόδου για όλους τους πολίτες".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΜ)

    [05] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Διάσκεψη Τύπου

    ΚΥΠΕ - 12/07/2001

    Tο Κυπριακό, η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ελληνοτουρκικά, και οι αδελφοποιήσεις τουρκικών και ελληνικών Δήμων, ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων (ΝΕΟ) Νίκος Κουτσού, στην πρώτη μετά τις βουλευτικές εκλογές, επίσκεψη του στην Αθήνα.

    Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Κουτσού είπε ότι "πρέπει να προχωρήσουν σε πολύ πιο στενές επαφές τα ελληνικά με τα κυπριακά κόμματα, να καθιερώσουν γέφυρες επικοινωνίας, πολύ πιο συχνές, για να φθάσουμε σε ένα ποθούμενο αποτέλεσμα, που είναι η χάραξη ενιαίας στρατηγικής", ενώ σημείωσε ότι "το Κυπριακό έπρεπε να είναι θεμελιακό στη σχέση και στην προσπάθεια της Ελλάδας να βρει μια νέα σχέση με την Τουρκία".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [06] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος

    ΚΥΠΕ - 12/07/2001

    Το αγοραστικό ενδιαφέρον για τίτλους της Τράπεζας Κύπρου που προέκυψε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, οδηγώντας τον κλάδο των τραπεζών σε μεγάλα κέρδη της τάξης του 1,92%, ώθησε την χρηματαγορά σε ποσοστιαία άνοδο 0,38%, αδυνατώντας, ωστόσο, να διατηρήσει τα σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 1, 6% που παρουσίαζε στο πρώτο ημίωρο της διαδικασίας. Επηρεασμένος από το συγκεκριμένο γεγονός εμφανίστηκε και ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών, ο οποίος ανήλθε στα υψηλά επίπεδα των 15,4 εκατομμυρίων λιρών.

    Ως αποτέλεσμα της ανοδικής αντίδρασης των τραπεζικών τίτλων, ο Δείκτης FTSE/CySE 20 παρουσίασε αρκετά μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστό 1,33%, κλείνοντας στις 622,89 μονάδες, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε και σήμερα η μετοχή της Globalsoft η οποία υποχώρησε κατά 15%.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [07] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Μοσκοβισί - Γαλλία

    ΚΥΠΕ - 12/07/2001

    Η πρόοδος της Κύπρου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ καθώς και οι προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα στο Παρίσι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με το Γάλλο Υπουργό Εντεταλμένο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν γενικότερα θέματα όπως το μέλλον της Ευρώπης, ενώ σε δηλώσεις του ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε τη συνάντηση ιδιαίτερα χρήσιμη και πρόσθεσε ότι διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα, ενώ εξέφρασε παράλληλα, ικανοποίηση για τις θέσεις που διατύπωσε ο κ. Mοσκοβισί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [08] (Κ) Επιτροπή Γεωργίας - Στροβίλια - Υπουργείο Εσωτερικών

    ΚΥΠΕ - 12/07/2001

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοκτηνοτρόφοι στην περιοχή Στροβιλιών, λόγω των συνεχών παρενοχλήσεων από Τούρκους και η λήψη μέτρων στήριξης τους απασχόλησε σήμερα την κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χρίστος Μαυροκορδάτος σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι "η Επιτροπή δεν έμεινε ικανοποιημένη από το σχέδιο και τα μέτρα (στήριξης) που εξήγγειλε η κυβέρνηση".

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΜ)

    [09] (K) ΥΠΕΞ Ιρλανδίας - Πρεσβεία στην Κύπρο

    ΚΥΠΕ - 12/07/2001

    Πρεσβείες στην Κύπρο, Σλοβακία, Εσθονία και Σλοβενία θα ιδρύσει η Ιρλανδία, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μπράιαν Κόουεν κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης του στην Τσεχία, επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή "καταδεικνύει την έφεση της χώρας του για προαγωγή στενών σχέσεων και συνεργασίας με τις υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες, καθώς επίσης και τη συνεχιζόμενη προσήλωση της Ιρλανδίας στην επιδιωκόμενη διεύρυνση της ΕΈ".

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρεί ότι η απόφαση της ιρλανδικής κυβέρνησης για ίδρυση Πρεσβείας της Ιρλανδίας στην Κύπρο, "διανοίγει περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη των καθ' όλα άριστων σχέσεων Κύπρου και Ιρλανδίας".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [10] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΥΠΕΞ Ελλάδας - Επιστολή

    ΚΥΠΕ - 12/07/2001

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης εκφράζει με επιστολή του στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου την ανησυχία του στο ενδεχόμενο "μέσα από την προώθηση θεμάτων χαμηλής πολιτικής να διαμορφώνεται εικονικά ένα κλίμα βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων σαν αποτέλεσμα του οποίου, σταδιακά, θα αναπτυχθούν και θα εδραιωθούν λογικές, οι οποίες ανεξάρτητα από την πρόοδο στα εθνικά θέματα να είναι μη αναστρέψιμες".

    Στην επιστολή, ημερομηνίας 9 Ιουλίου που απέστειλε προς τον Ελληνα ΥΠΕΞ και που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο κ. Αναστασιάδης διατυπώνει τη διαφωνία του στην προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου υπερτονίζοντας την επιφύλαξη του "προς ένα διάλογο που αφήνει εκτός ημερήσιας διάταξης το Κυπριακό και βεβαίως τις λογικές και τις συμπεριφορές που σαν αποτέλεσμα αναπτύσσονται", καθιστώντας παράλληλα σαφές πως "δεν είμαστε αγνώμονες προς όσα η ελληνική κυβέρνηση έπραξε και πράττει προς όφελος της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ Ελλάδας - Επιστολή Αναστασιάδη

    KYΠΕ - 12/07/2001

    Δεν έχει ακόμη παραληφθεί από το Γραφείο του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, η επιστολή του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Πάνος Μπεγλίτης σημειώνοντας παράλληλα ότι το θέμα που αφορά τις αδελφοποιήσεις ελληνικών με τουρκικούς Δήμους δεν πρόκειται να επηρεάσει τις θέσεις της Ελλάδας για την Κύπρο και επεσήμανε ότι "η Κύπρος βρίσκεται στο κέντρο των ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, σε δηλώσεις του σήμερα αναφορικά με το θέμα των αδελφοποιήσεων ελληνικών με τουρκικούς Δήμους, ο κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι η διαδικασία των αδελφοποιήσεων, "είναι μια διαδικασία με ισχυρό βαθμό αυτονομίας για τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα", προσθέτοντας ότι είναι μία πολιτική που συμβάλει στη βελτίωση του κλίματος και των διμερών σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες των οποίων οι πόλεις αδελφοποιούνται με αντίστοιχες ελληνικές και αποτελεί επίσης μια πολιτική "που πρέπει να ενισχυθεί από όλους".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [12] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - ΥΠΕΞ Ρωσίας - Κυπριακό

    KYΠΕ - 12/07/2001

    Το Κυπριακό αποτελεί ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν την προσεχή Δευτέρα, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ και ο Έλληνας ομόλογός του Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα συνοδεύσει στη Μόσχα τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη στις 16 και 17 Ιουλίου, ανέφερε σήμερα ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε ότι οι δύο ΥΠΕΞ θα συζητήσουν επίσης θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, των εξελίξεων στα Βαλκάνια των Ελληνοτουρκικών και των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [13] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Ευρωπαϊκός Χώρος Ερευνας

    ΚΥΠΕ - 12/07/2001

    Τις απόψεις τους σχετικά με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Ερευνας, αλλά και για το υπό διαμόρφωση νέο Πρόγραμμα Πλαίσιο που θα καλύπτει την περίοδο 2002- 2006, ανέπτυξαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Ερευνας των χωρών της ΕΕ και των υποψηφίων χωρών.

    Η Κύπρος εκπροσωπήθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, ο οποίος στην παρέμβασή του τόνισε την ανάγκη άμεσης εμπλοκής όλων των υποψηφίων χωρών στο στάδιο της διαμόρφωσης της πολιτικής σε θέματα Ερευνας και Επιστήμης και της συμμετοχής στο σχεδιασμό των μέτρων και μηχανισμών, που θα εφαρμοστούν από την ΕΕ στα επόμενα χρόνια και είπε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την κυπριακή κυβέρνηση, η ενεργός συμμετοχή της Κύπρου στον υπό διαμόρφωση Ευρωπαϊκό Χώρο Ερευνας και ειδικότερα στο νέο Πρόγραμμα Πλαίσιο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ)

    [14] (Κ) Βουλή - Βρετανικές Βάσεις - Κεραία - Ψήφισμα

    ΚΥΠΕ - 12/07/2001

    H Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα ψήφισμα με το οποίο εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση της νέας κεραίας από τους Βρετανούς στην αλυκή Ακρωτηρίου και εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο του Σώματος να προβεί σε όλα τα αναγκαία διαβήματα προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τους Κοινοβουλευτικούς Οργανισμούς, το Βρετανικό Κοινοβούλιο και όπου αλλού θεωρεί χρήσιμο με στόχο την ευαισθητοποίηση των σωμάτων αυτών για αποτροπή της υπό αναφορά ενέργειας των Βρετανών.

    Στο ψήφισμα αναφέρεται επίσης ότι αφού λήφθηκαν υπόψη τα προκαταρκτικά πορίσματα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Αμυνας και Υγείας και θεωρώντας ότι η περιοχή του υγροβιότοπου Ακρωτηρίου είναι εξέχουσας σημασίας για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, εκτιμά ότι η εγκατάσταση της κεραίας θα προκαλέσει σοβαρές, ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής και καλεί την κυβέρνηση της Βρετανίας να αναστείλει κάθε ενέργεια προς την κατεύθυνση εγκατάστασης της κεραίας χωρίς την συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Υποστηρίζει επίσης ότι "η υγεία των κατοίκων της περιοχής και οι πιθανές επιπτώσεις σε αυτήν από την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια είναι πρωταρχικής σημασίας και επαναλαμβάνει τη θέση, ότι της εγκατάστασης οποιασδήποτε κεραίας πρέπει να προηγηθεί τεκμηριωμένη και αντικειμενική μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων".

    Καλεί "την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αναστείλει κάθε ενέργεια προς την κατεύθυνση εγκατάστασης της κεραίας χωρίς την συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη Βουλή των Κοινοτήτων της χώρας να ενεργήσει προς αυτή την κατεύθυνση".

    Καλεί επίσης "την κυπριακή κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και να μην συναινέσει στην έναρξη των εργασιών εγκατάστασης της κεραίας πριν από την διενέργεια των απαιτούμενων μελετών".

    Ενωρίτερα, κάτοικοι του Ακρωτηρίου, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά της εγκατάστασης της κεραίας, μέλη του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και του Αντιλευχαιμικού Συνδέσμου Κύπρου συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Βουλής με πανό, στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως "Το Ακρωτήρι εκπέμπει ΣΟΣ", "Πείτε μας όλη την αλήθεια για τα ραδιοκύματα", και "Οχι στην τοποθέτηση της κεραίας του θανάτου" και διαδήλωσαν την αντίθεση τους στο "βιασμό που υφίσταται ο βιότοπος Ακρωτηρίου", όπως είπαν, καθώς και "για τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθεται η υγεία του πληθυσμού από τις ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές".

    Διαβίβασαν επίσης ψήφισμα στη Βουλή με το οποίο της ζήτησαν να προχωρήσει σε "ισχυρό ψήφισμα που να ζητά από όλα τα Κοινοβούλια ξένων κρατών να προστατεύσουν τον σπάνιο βιότοπο και τη μετατροπή του σε Εθνικό πάρκο, να απαιτήσει από τη Βρετανία να σεβαστεί το ανθρώπινο δικαίωμα των κατοίκων της περιοχής να υπερασπίζονται και να προστατεύουν την υγεία τους, να ζητήσει από τις αρχές των Βάσεων να μην επιχειρήσουν έναρξη οποιωνδήποτε εργασιών πριν την αποπεράτωση των σχετικών μελετών και να ζητήσει από την κυπριακή κυβέρνηση να προστατεύσει τους κατοίκους από νέες προκλήσεις των βρετανικών Αρχών και να μην τους αφήσει εκτεθειμένους σε πιθανές συλλήψεις".

    Οταν οι κάτοικοι της περιοχής πληροφορήθηκαν την έγκριση του ψηφίσματος από την Βουλή δια του κοινοτάρχη Ακρωτηρίου Γεωργίου Χρίστου εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς όλους ανεξαιρέτως τους βουλευτές και προειδοποίησαν ότι εάν οι Βρετανοί συνεχίσουν τα έργα εγκατάστασης της κεραίας αυτοί θα τα σταματήσουν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 14 July 2001 - 8:46:02 UTC