Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-06-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Γεωργίας - Κωνσταντινούπολη
  • [02] Υπουργός Δικαιοσύνης - Αυξημένα μέτρα ασφαλείας
  • [03] Ευρωπαϊκό Κύπελλο "Μπρούνο Ζάουλι" - Κατάταξη
  • [04] Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΣτΕ - Κύπρος
  • [05] Εκπρόσωπος - Ελλαδοτουρκικά - Παπανδρέου - Τζεμ
  • [06] Συμμαχία Μεσογειακών Πρακτ. Ειδήσεων - Γεν. Συνέλευση
  • [07] Εκπρόσωπος - Βρετανικές Βάσεις
  • [08] Εκπρόσωπος - Μέτρα ασφαλείας
  • [09] Βρυξέλλες - Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΚΙ.ΣΟΣ
  • [10] Εκπρόσωπος - Τ/Κ ηγέτης - "Προσφυγή" στο ΕΔΑΔ
  • [11] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [13] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [14] Τάκης Χατζηδημητρίου - ΚΙΣΟΣ - Υποψηφιότητα

  • [01] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Κωνσταντινούπολη

    ΚΥΠΕ - 25/06/2001

    Στην Κωνσταντινούπολη μεταβαίνει αύριο Τρίτη ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους, προκειμένου να συμμετάσχει σε άτυπη Υπουργική Συνάντηση των Υπουργών Περιβάλλοντος των υπό ένταξη χωρών, η οποία διοργανώνεται στις 28 και 29 Ιουνίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Τουρκίας με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας αναφέρει ότι στη συνάντηση θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα της Συνθήκης της Νίκαιας, το 6ο Σχέδιο Δράσης για το Περιβάλλον και η εφαρμογή του από τις υπό ένταξη χώρες, καθώς και οι λεπτομέρειες της παγκόσμιας συνάντησης για το περιβάλλον, η οποία θα γίνει στη Νότια Αφρική το 2002.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Αυξημένα μέτρα ασφαλείας

    ΚΥΠΕ - 25/06/2001

    Συνεχίζονται τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που άρχισαν να λαμβάνουν οι αρχές ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την περασμένη εβδομάδα στο χώρο της αμερικανικής πρεσβείας και σε άλλους χώρους αμερικανικών συμφερόντων.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης τα μέτρα αυτά λαμβάνονται μετά από πληροφορία που διαβιβάστηκε από τους Αμερικανούς στις δικές μας υπηρεσίες "ότι μπορεί υποστηρικτές του (Σαουδάραβα τρομοκράτη) Οσάμα Μπιν Λάντεν να προβούν σε εγκληματικές ενέργειες εναντίον αμερικανικών συμφερόντων".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Ευρωπαϊκό Κύπελλο "Μπρούνο Ζάουλι" - Κατάταξη

    ΚΥΠΕ 25/06/2001

    Την πέμπτη θέση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες κατέλαβε η Κύπρος στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο "Μπρούνο Ζάουλι" στη Β΄κατηγορία, το οποίο διεξήχθη το Σαββατοκυρίακο στο εθνικό στάδιο στίβου στη Λευκωσία.

    Η Κύπρος εξασφάλισε 92 βαθμούς στους άνδρες και 86 στις γυναίκες.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΘΘ)

    [04] (Κ) Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΣτΕ - Κύπρος

    ΚΥΠΕ 25/06/2001

    "Σημαντικά θέματα που αφορούν αποκλειστικά την Κύπρο", θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών της θερινής Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), δήλωσε σήμερα, πρώτη μέρα της Συνόδου, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Κύπρου για την ΚΣΣΕ, Δώρος Χριστοδουλίδης.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε τη σημασία της έκθεσης του Ούγγρου εισηγητή Andras Barsony και του Γερμανού εισηγητή Benno Zierer με θέμα την "Τήρηση των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων εκ μέρους της Τουρκίας", στην οποία υπάρχει "αναφορά στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, μετά από απαίτηση της κυπριακής πλευράς".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Ελλαδοτουρκικά - Παπανδρέου - Τζεμ

    ΚΥΠΕ 25/06/2001

    Η κυπριακή κυβέρνηση συμφωνεί με την πολιτική της προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και με την προσπάθεια να συμφωνήσουν οι δύο χώρες σε θέματα χαμηλής πολιτικής ώστε να δημιουργηθεί ένα καλύτερο κλίμα στις σχέσεις τους ώστε να αντιμετωπιστούν υπό καλύτερες προϋποθέσεις τα κεντρικά και τα μεγάλα ζητήματα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, κληθείς να σχολιάσει τα όσα συμφωνήθηκαν κατά τις συνομιλίες που είχαν το Σαββατοκυρίακο οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαϊλ Τζεμ.

    Εξάλλου, σχολιάζοντας ισχυρισμούς ότι στο πλαίσιο της ελλαδοτουρκικής προσέγγισης το Κυπριακό "ραφοποιείται," ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται αυτούς τους ισχυρισμούς, σημειώνοντας πως αντίθετα μέσα στα πλαίσια της ακολουθούμενης πολιτικής και από την Ελλάδα και από την Κύπρο η κυβέρνηση θεωρεί ότι το Κυπριακό όχι μόνο δεν ραφοποιείται, αλλά αποκτά μια νέα δυναμική και αυτό φαίνεται καθαρά και σε σχέση με τις διεργασίες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Συμμαχία Μεσογειακών Πρακτ. Ειδήσεων - Γεν. Συνέλευση

    ΚΥΠΕ 25/06/2001

    Η Συμμαχία των Μεσογειακών Πρακτορείων Ειδήσεων τίμησε τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την ίδρυσή της, με την ευκαιρία της 10ης Γενικής Συνέλευσης της Συμμαχίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πόλη Χαμαμέτ της Τυνησίας μεταξύ 16-18 Ιουνίου, με τη συμμετοχή και του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, η Συμμαχία έκρινε ότι ύστερα από 10 χρόνια λειτουργίας, είναι έτοιμη να διευρυνθεί και αποφάσισε να εξεταστούν από την εκτελεστική επιτροπή της, κατά το επόμενο 12μηνο, αιτήσεις για εισδοχή νέων μελών που πληρούν τις προϋποθέσεις του Καταστατικού. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην επόμενη Γενική Συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2002. Ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης είχαν κατατεθεί αιτήσεις εισδοχής από δύο βαλκανικά εθνικά πρακτορεία ειδήσεων, το TANJUG Γιουγκοσλαβίας και το STA Σλοβενίας.

    (ΚΥΠΕ/ΘΘ)

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Βρετανικές Βάσεις

    ΚΥΠΕ 25/06/2001

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν θέτει και δεν επιθυμεί να θέσει οποιοδήποτε θέμα ύπαρξης ή λειτουργίας των Βρετανικών Βάσεων, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σημειώνοντας πως "η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάθε συμφέρον αυτήν τη στιγμή να είναι προσκολλημένη στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Παπαπέτρου είπε ακόμη ότι "όσο περισσότερο συζητείται αυτό το θέμα, αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της Κύπρου και του κυπριακού λαού" ενώ σχολιάζοντας σχετικές χθεσινές δηλώσεις για το θέμα του Προέδρου των Νέων Οριζόντων Νίκου Κουτσού σημείωσε ότι το θέμα έχει διάφορες πτυχές και είναι κατά κύριο λόγο νομικό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Μέτρα ασφαλείας

    ΚΥΠΕ 25/06/2001

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου επιβεβαίωσε σήμερα τη λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας από την Κυπριακή Αστυνομία έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία και σε άλλους χώρους αμερικανικών συμφερόντων, ύστερα από πληροφορίες περί ενδεχομένου τρομοκρατικών ενεργειών κατά αμερικανικών συμφερόντων.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι "οι αρχές της Δημοκρατίας έλαβαν πληροφορίες περί ενδεχομένου να υπάρξει τρομοκρατική ενέργεια" και ότι "προληπτικά λαμβάνονται μέτρα προστασίας πιθανών στόχων τέτοιων ενεργειών".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [09] (Κ) Βρυξέλλες - Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΚΙ.ΣΟΣ

    ΚΥΠΕ 25/06/2001

    Αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών και βουλευτής Γιαννάκης Ομήρου, για να πάρει μέρος στη Σύνοδο του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του Κινήματος.

    Ο κ. Ομήρου, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, θα ενημερώσει τα μέλη του Προεδρείου για τις πρόσφατες απειλές της Τουρκίας σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς λύση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΜΜ)

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Τ/Κ ηγέτης - "Προσφυγή" στο ΕΔΑΔ

    ΚΥΠΕ 25/06/2001

    Αν και όταν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κάνει οποιαδήποτε "προσφυγή" και επιδοθεί μια τέτοια προσφυγή στην Κυπριακή Δημοκρατία, ασφαλώς θα μελετηθεί και θα εξεταστεί κατά πόσον δικαιούται να κάμει μια τέτοια προσφυγή, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Ντενκτάς ότι θα προχωρήσει σε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων "για τους Τ/Κ αγνοούμενους και για τις αδικίες των Ε/Κ σε βάρος των Τ/Κ".

    Ο κ. Παπαπέτρου σημείωσε ακόμη πως "το ενδιαφέρον της όλης ιστορίας είναι ότι ξαφνικά ο κ. Ντενκτάς ανακάλυψε το διεθνές δίκαιο και τις συμβάσεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων", προσθέτοντας πως "εάν ο κ. Ντενκτάς είναι ειλικρινής σε αυτές του τις προσεγγίσεις, τότε όχι μόνο το θέμα των αγνοουμένων αλλά και το Κυπριακό ολόκληρο μπορεί να λυθεί σε 24 ώρες".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ 25/06/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           185,62 (-1,67)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £ 11.617.741
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 3.758.572    717,47 (-1,66)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.273.273    177,43 (-1,56)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £  2.530.944    190,96 (-0,02)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     91.932     67,26 (-2,76)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    339.802     65,40 (-1,06)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    554.099    159,34 (-1,94)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    455.086     48,94 (-2,32)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    463.686     66,71 (-0,95)
    Ετ. Πληροφορικής              £  1.456.865     38,65 (-5,64)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    282.813     39,08 (-0,66)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £    141.167     54,60 (-1,73)
    Ξενοδοχεία                    £    915.409    114,51 (-2,07)
    Αλλες Εταιρείες               £  2.706.271    237,09 (-1,43)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΡΜ)

    [12] (Κ) Τάκης Χατζηδημητρίου - ΚΙΣΟΣ - Υποψηφιότητα

    ΚΥΠΕ - 25/6/2001

    Με καθοριστικά κριτήρια την εναλλακτική του πρόταση για την πορεία του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) προς τη νέα εποχή και με την πεποίθηση ότι η εκλογή του στην ηγεσία του Κινήματος θα διανοίξει άμεση προοπτική ανάκαμψης του Κινήματος, ο Τάκης Χατζηδημητρίου εξήγγειλε σήμερα επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΚΙΣΟΣ, προσθέτοντας ότι σκέφτεται σοβαρά να θέσει "μια υποψηφιότητα για μια θητεία" και να παραδώσει τη σκυτάλη στη νέα γενιά.

    Μιλώντας σήμερα σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι θα θέσει την υποψηφιότητα του στο Συνέδριο του Κινήματος στις 22 Ιουλίου, με ζητούμενο "την υιοθέτηση μιας πρότασης που να απαντά στις προκλήσεις της νέας εποχής και την εκλογή Προέδρου που να εκφράζει τη συγκεκριμένη πρόταση", προσθέτοντας ότι η δική του πρόταση "δεν έχει ούτε στατικό, ούτε δογματικό χαρακτήρα", αλλά αποτελεί "ερέθισμα στη σκέψη του κάθε μέλους" και "πρόκληση για ανάδειξη της πολιτικής στο παρασκήνιο".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΜ)

    [13] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ - 25/6/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 25/06/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7358          1,7462
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,4961          1,5050
    Λίρα Αγγλίας                     1,0578          1,0641
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   591,4700        595,0200
    Εσκούδος Πορτογαλίας             347,9967        350,0817
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3671          1,3752
    Λιρέττα Iταλίας                3.360,9775      3.381,1147
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3949          3,4153
    Μάρκα Φινλανδίας                  10,3206         10,3824
    Πεσέτα Ισπανίας                  288,8128        290,5432
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,8851         24,0282
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8252          3,8481
    Φράγκο Βελγίου                    70,0220         70,4415
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3861         11,4543
    Φράγκο Λουξεμβούργου              70,0220         70,4415
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [14] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ - 25/6/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 25/6/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                       Πώληση      Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας          185,2703   186,7524
          Δολ. Αυστραλίας         2,8856      2,9086
          Δολ. Καναδά              2,2716       2,2897
          Κορώνες Δανίας       12,9244     13,0277
          Κορώνες Νορβηγίας 13,7484     13,8583
          Κορώνες Σουηδίας   15,8502     15,9770
          Φράγκα Eλβετίας       2,6354       2,6564
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 25 June 2001 - 12:12:03 UTC