Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-05-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αγνοούμενοι - Παιδιά - "Μαραθώνιος Υπογραφών"
  • [02] Υπουργός Εμπορίου - Ευρωπαίος Επίτροπος
  • [03] Γενικός Εισαγγελέας - Δ' Διακρατική Προσφυγή
  • [04] ΝΕΟ - Κουτσού - Πάφος - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [05] Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες
  • [06] ΕΔΗ - Ημέρα της Ευρώπης
  • [07] ΑΔΗΚ - Τ/Κ - Εκδοση διαβατηρίων
  • [08] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Χλώριο - Πισίνες - Κίνδυνος για παιδιά
  • [09] Λεμεσός - Υπουργός Υγείας - Ερυθρός Σταυρός
  • [10] Υπουργός Εμπορίου - ΕΒΕ Λευκωσίας - Γενική Συνέλευση
  • [11] Επίτροπος ΕΕ - Συνέντευξη Τύπου
  • [12] ΚΙΣΟΣ - Συνέδριο ΕΣΚ - Λυσσαρίδης
  • [13] Νίκος Σαμψών - Θάνατος

  • [01] Αγνοούμενοι - Παιδιά - "Μαραθώνιος Υπογραφών"

    ΚΥΠΕ - 9/5/2001

    Ξεκίνησε σήμερα στο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας ο "Μαραθώνιος Υπογραφών" για τα 27 αγνοούμενα παιδιά 4 μηνών ως 16 ετών της τουρκικής εισβολής του 1974, παρουσία του Προέδρου της Ενωσης Δήμων Κύπρου και Δημάρχου Λευκωσίας Λέλλου Δημητριάδη, της Προέδρου του Πολιτιστικού Σωματείου ΤΑΜΑ Βάσω Παπαβασιλείου και του Προέδρου της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκου Θεοδοσίου.

    "Αυτό που γίνεται σήμερα", είπε ο κ. Δημητριάδης, "είναι σαν η συνέχεια και σαν η εκπλήρωση εκείνων που είχε δηλώσει στο παρελθόν το πολιτιστικό σωματείο ΤΑΜΑ, ότι δηλαδή θα φροντίσουν να δημιουργήσουν μια πίεση προς τους υπεύθυνους για το θέμα των παιδιών και αυτό είναι ένα στοιχείο εποικοδομητικό προς εκείνη την κατεύθυνση", προσθέτοντας ότι "πήγαν στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ανατάραξαν τα νερά".

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΑΓ)

    [02] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ευρωπαίος Επίτροπος

    ΚΥΠΕ - 9/5/2001

    Στον τομέα της υγείας και προστασίας των καταναλωτών, η Κύπρος κινείται προς υλοποίηση νομοθετημάτων, ούτως ώστε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2002 να υπάρχει μία πλήρως εναρμονισμένη νομοθεσία, είπε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, μετά από συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών Ντέιβιντ Μπερν, ο οποίος δήλωσε ευχαριστημένος από την πρόοδο που έχει κάνει η Κύπρος στους τομείς αυτούς και εξέφρασε την ελπίδα η πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) να βοηθήσει στην πρόοδο του Κυπριακού.

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση, ο κ. Ρολάνδης εξέφρασε την ελπίδα "σε όλους τους τομείς του Υπουργείου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2002 να έχουμε πλήρη εναρμονισμένη νομοθεσία", επισημαίνοντας ότι για αυτό το σκοπό θα υπάρξει ανάγκη περισσότερου προσωπικού, θέμα το οποίο συζητείται ήδη με το Υπουργείο Οικονομικών.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΑΓ)

    [03] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Δ' Διακρατική Προσφυγή

    ΚΥΠΕ - 9/5/2001

    Ιστορικής σημασίας χαρακτήρισε ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης την αυριανή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Δ' Διακρατική Προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον της Τουρκίας για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να προκαθορίσει το αποτέλεσμα, όμως ανεξάρτητα από το περιεχόμενο, η απόφαση έχει τη δική της σημασία.

    Οπως εξήγησε, στην υπόθεση αυτή εγείρεται σωρεία θεμάτων διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που υπόθεση της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας έχει απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ)

    [04] (Κ) ΝΕΟ - Κουτσού - Πάφος - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    ΚΥΠΕ - 9/5/2001

    Με αισιοδοξία αντιμετωπίζει το κόμμα του τις εκλογές, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην Πάφο ο Πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού, ενώ χαρακτήρισε ως τεράστιο λάθος της κυβέρνησης τη δημοσιοποίηση όσων αφορούν την έκδοση διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Τουρκοκυπρίους.

    Για τις συναντήσεις που θα έχει από την άλλη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με τους αρχηγούς των κομμάτων, ο κ. Κουτσού ανέφερε ότι οι ΝΕΟ είχαν ζητήσει πρώτοι συνάντηση μαζί του και δεν καταλαβαίνει γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζει να χωρίζει τα εντός και εκτός Βουλής κόμματα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

    [05] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες

    ΚΥΠΕ - 9/5/2001

    Σε πωλήσεις τραπεζικών μετοχών προέβησαν οι επενδυτές στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, διασφαλίζοντας τα χθεσινά σημαντικά κέρδη που σημείωσαν οι συγκεκριμένοι τίτλοι, οδηγώντας την αγορά σε οριακή υποχώρηση της τάξης του 0,58%. Στα υψηλά επίπεδα των 17,1 εκατομμυρίων λιρών ανήλθε η αξία των συναλλαγών, παρουσιάζοντας αύξηση 1,6 εκ. λίρες.

    Οι σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 1,2% που κατέγραψε σήμερα ο κλάδος των Τραπεζών είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθούν έντονες πιέσεις στο Δείκτη FTSE/CySE 20, ο οποίος σημείωσε σημαντική πτώση 1,18%, κλείνοντας στις 828, 92 μονάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΑΓ)

    [06] (Κ) ΕΔΗ - Ημέρα της Ευρώπης

    ΚΥΠΕ - 9/5/2001

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση παρέχει το πλαίσιο και την προοπτική για την επανένωση της Κύπρου, καθιστώντας εφικτή και βιώσιμη την ομοσπονδιακή λύση και αποκλείοντας τη συνομοσπονδία, αναφέρουν οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ).

    Σε σημερινή ανακοίνωσή τους με ευκαιρία την "Ημέρα της Ευρώπης", οι ΕΔΗ αναφέρουν ότι "η ένταξη της Κύπρου στην ενωμένη Ευρώπη θα είναι μια κορυφαία κατάκτηση του λαού μας, που θα προσφέρει στον τόπο ασφάλεια, ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό, προοπτική ειρήνης και ευημερίας".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΑΓ)

    [07] (Κ) ΑΔΗΚ - Τ/Κ - Εκδοση διαβατηρίων

    ΚΥΠΕ - 9/5/2001

    Το ΑΔΗΚ αναφέρει ότι "η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας αποδεικνύει περίτρανα σε όλο τον κόσμο ότι το ψευδοκράτος του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς καταπιέζει και τρομοκρατεί τους Τ/Κ και είναι πασιφανές ότι η τεχνητή διαίρεση του νησιού δεν θα διαρκέσει πολύ".

    Σε ανακοίνωσή του, το ΑΔΗΚ αναφέρει ότι ο Πρόεδρός του, Ντίνος Μιχαηλίδης, δήλωσε ότι "η πρακτική της κυβέρνησης βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση και ο αριθμός των διαβατηρίων πρέπει να αυξηθεί".

    (ΚΥΠΕ/ΛΠΕ/ΡΑΓ)

    [08] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Χλώριο - Πισίνες - Κίνδυνος για παιδιά

    ΚΥΠΕ - 9/5/2001

    Οι κλειστές πισίνες με ελλιπή εξαέρωση μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στους πνεύμονες των παιδιών, εξαιτίας της εισπνοής του χλωρίου, που χρησιμοποιείται για την απολύμανση του νερού.

    Αυτό επισημαίνουν τα αποτελέσματα έρευνας βελγικού πανεπιστημίου, με τα οποία συμφωνεί και ο Ιρλανδός Επίτροπος αρμόδιος για την προστασία των καταναλωτών Ντέϊβιντ Μπερν, σε γραπτή απάντηση που έδωσε στον ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Αλέκο Αλαβάνο. Μάλιστα, ο Επίτροπος συνιστά προσοχή και στη χλωρίνη οικιακής χρήσης, όταν χρησιμοποιείται σε χώρους που δεν εξαερίζονται.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΑΓ)

    [09] (Κ) Λεμεσός - Υπουργός Υγείας - Ερυθρός Σταυρός

    ΚΥΠΕ- 9/5/2001

    Αναφερόμενος στην ξεχωριστή συμβολή του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού στον κυπριακό λαό κατά τη διάρκεια των δύσκολων χρόνων της περιόδου 1963 - 1964, όπως και κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης τίμησε με την παρουσία του τη σημερινή εκδήλωση του Κλάδου Λεμεσού του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού και συνεχάρη τον Πρόεδρο, τους αξιωματούχους και τους εθελοντές του.

    Στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση που έγινε για να τιμηθούν τα 50χρονα του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα του Ερυθρού Σταυρού, την 8η Μαϊου, ο κ. Σαββίδης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αναφέρθηκε στον ιδρυτή της οργάνωσης Ερρίκο Ντυνάν, ο οποίος το 1859 συνέλαβε την ιδέα ίδρυσης ενός παγκόσμιου οργανισμού προσφοράς ιατρικών υπηρεσιών σε καιρό πολέμου, όταν βρισκόμενος τυχαία σε πεδία μαχών έζησε το δράμα των αβοήθητων τραυματιών.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

    [10] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - ΕΒΕ Λευκωσίας - Γενική Συνέλευση

    ΚΥΠΕ - 9/5/2001

    Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας μπορεί να υπολογίζει στην πλήρη και αμέριστη υποστήριξη της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, το οποίο θα σταθεί αρωγό στις προσπάθειες για πρόοδο του εμποροβιομηχανικού κόσμου και της Κύπρου γενικότερα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης.

    Στο χαιρετισμό του κατά την ετήσια γενική συνέλευση του ΕΒΕ Λευκωσίας, ο κ. Ρολάνδης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς, αλλά και τη διαβεβαίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη "για στήριξη και συμπαράσταση στις πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο της πρωτεύουσας αλλά και της πατρίδας μας γενικότερα".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΑΓ)

    [11] (Κ) Επίτροπος ΕΕ - Συνέντευξη Τύπου

    ΚΥΠΕ - 9/5/2001

    Ικανοποίηση για την πρόοδο και τη σκληρή δουλειά που γίνεται στην Κύπρο για εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, εξέφρασε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπεύθυνος για θέματα υγείας και προστασίας καταναλωτών Ντέιβιντ Μπερν, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά από σειρά επαφών με υπουργούς και άλλους αξιωματούχους σήμερα.

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου επεσήμανε ότι σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα της Ευρώπης, 51η επέτειος από την ίδρυση της ΕΕ, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους Κυπρίους, οι οποίοι προσβλέπουν σε ένα ειρηνικό μέλλον με τη χώρα τους μέλος της Ενωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ)

    [12] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Συνέδριο ΕΣΚ - Λυσσαρίδης

    ΚΥΠΕ - 9/5/2001

    Ως μία από τις πιο ιστορικές συνόδους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ)χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) Βάσος Λυσσαρίδης το Συνέδριο που έγινε από τις 6 μέχρι τις 8 Μαϊου στο Βερολίνο, αναφέροντας ότι κοινή ήταν η διαπίστωση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών ηγετών πως η Κύπρος θα είναι οπωσδήποτε ανάμεσα στις χώρες του πρώτου κύματος ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Με δηλώσεις του σήμερα το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας αμέσως μετά την άφιξή του στην Κύπρο, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι η σημασία του συνεδρίου είναι ακόμα "ευρύτερη για την Ευρώπη", διότι βρισκόμαστε στις παραμονές λήψης πολύ σοβαρών αποφάσεων για τη διεύρυνση, για τους θεσμούς, για τη δημοκρατία και για τον τρόπο υλοποίησης των αποφάσεων και εάν θα προχωρήσουν οι χώρες μέλη προς ομοσπονδοποίηση και τι είδους σύνταγμα θα έχει η ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

    [13] (Κ) Νίκος Σαμψών - Θάνατος

    ΚΥΠΕ - 9/5/2001

    Στις 7 περίπου απόψε, πέθανε ο Νίκος Σαμψών σε ηλικία 66 ετών, στην ιδιωτική κλινική "Ευαγγελίστρια" της Λευκωσίας, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες πάσχοντας από καρκίνο.

    Ο Νίκος Σαμψών είχε αναμειχθεί από την αρχή στον αντιαποικιακό απελευθερωτικό αγώνα του 1955 - 1959 ως ενεργό μέλος της ΕΟΚΑ, αναπτύσσοντας έντονη αγωνιστική δράση για την οποία επικηρύχθηκε από τις αγγλικές Αρχές, συνελήφθη και καταδικάσθηκε δυο φορές σε θάνατο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 9 May 2001 - 17:46:03 UTC