Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-05-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κύπρος - ΕΕ - Δημοσιεύματα
  • [02] Παγκόσμια Ημέρα Μαίας
  • [03] Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Τελευταία αγωνιστική
  • [04] Συνέδριο Μικρών νησιωτικών κρατών - Κατεχόμενα
  • [05] Ναυτικό ράλλι - Κατεχόμενα
  • [06] Υπουργός Συγκοινωνιών - Ημερίδα - Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • [07] Ερογλου - Εκρηξη βόμβας
  • [08] ΚΙΣΟΣ - Συνέδριο Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος
  • [09] Βρετανία - Ε/Κ - Τ/Κ - Εκδήλωση
  • [10] ΑΚΕΛ - Συμπόσιο - "Η Φτώχεια στην Κύπρο"
  • [11] Σπύρος Κυπριανού - Λεμεσός - ΔΗΚΟ
  • [12] Καραϊσκάκειο Ιδρυμα - Τράπεζα δοτών μυελού των οστών
  • [13] Υπουργός Αμυνας - Εθνοφύλακες - Τελετή
  • [14] Στατιστική Τουρισμού - Ταξιδιωτική κίνηση - Μάρτιος

  • [01] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κύπρος - ΕΕ - Δημοσιεύματα

    ΚΥΠΕ 5/05/2001

    Την άποψη ότι η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει μεταβληθεί εξέφρασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση Τύπου, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσιαρντ Μπάουτσερ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο σύμφωνα με τα οποία οι ΗΠΑ ίσως προσπαθήσουν να "παγώσουν" την ένταξη της Κύπρου, ο κ. Μπάουτσερ ανέφερε ότι η θέση των ΗΠΑ "δεν έχει μεταβληθεί".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΜ)

    [02] (Κ) Παγκόσμια Ημέρα Μαίας

    ΚΥΠΕ 5/05/2001

    Με θέμα "Ιση Πρόσβαση Ολων των Γυναικών στη Μαιευτική φροντίδα" γιορτάζεται σήμερα, η καθιερωμένη από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, Παγκόσμια Ημέρα της Μαίας και στα πλαίσια των εορτασμών θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία εκδήλωση, που διοργανώνουν οι Μαίες του Νοσοκομείου Μακαρίου σε συνεργασία με τις Μαίες παγκύπρια, προς τιμήν των Μαιών που έχουν αφυπηρετήσει.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής Μαιών, σκοπός του εορτασμού της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας της Μαίας είναι "να αφυπνήσει το πολιτικό και δημόσιο αίσθημα για τις καταστάσεις που σχετίζονται με την υγεία της γυναίκας στην εγκυμοσύνη και στον τοκετό, αλλά και να επισημάνει το ρόλο των Μαιών στη μείωση της μητρικής και νεογνικής θνησιμότητας και νοσηρότητας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ)

    [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Τελευταία αγωνιστική

    ΚΥΠΕ 5/05/2001

    Διεξάγονται σήμερα πέντε συναντήσεις για την τελευταία αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος, πρώτης κατηγορίας.

    Η Ομόνοια αντιμετωπίζει στις 6 το απόγευμα, στο στάδιο ΓΣΠ, τον Αρη Λεμεσού και χρειάζεται μόλις ένα βαθμό για να ανακηρυχθεί πρωταθλήτρια.

    Οι άλλοι σημερινοί αγώνες, οι οποίοι ξεκινούν στις 5 το απόγευμα είναι, Δόξα Κατωκοπιάς - Απόλλων, Νέα Σαλαμίνα - Διγενής, Ενωση Νέων Παραλιμνίου - Εθνικός Αχνας και ΑΕΠ - ΑΠΟΕΛ.

    Η αυλαία του πρωταθλήματος κλείνει αύριο με τους αγώνες Ολυμπιακός - Ανόρθωση και ΑΕΛ - ΑΕΚ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [04] (Κ) Συνέδριο Μικρών νησιωτικών κρατών - Κατεχόμενα

    ΚΥΠΕ 5/05/2001

    Στις 7 και 8 Μαίου θα πραγματοποιηθεί στο λεγόμενο πανεπιστήμιο ανατολικής Μεοσγείου, το συνέδριο μικρών νησιωτικών κρατών κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν θέματα, που αφορούν την οικονομία, την πολιτική, τη δημοκρατία και τις διεθνείς σχέσεις των κρατών αυτών.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ενώ θα συμμετάσχουν ακαδημαϊκοί και ειδικοί από ξένα πανεπιστήμια.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ)

    [05] (Κ) Ναυτικό ράλλι - Κατεχόμενα

    ΚΥΠΕ 5/05/2001

    Η αγγλόφωνη Τ/κ εφημερίδα "Cyprus Today" δημοσιεύει το χάρτη με τη διαδρομή που ακολουθούν τα γιοτ που συμμετέχουν στο 12ο ναυτικό ράλλι ανατολικής Μεοσγείου.

    Στο ράλλι συμμετέχει και σκάφος που φέρει την ελληνική σημαία, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο γράφει ακόμη ότι τα σκάφη απέπλευσαν στις 15 Απριλίου από την Κωνσταντινούπολη και αφού πέρασαν από την Κερύνεια και την Αμμόχωστο θα καταπλεύσουν την 1η Ιουνίου στην ’ίγυπτο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ)

    [06] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Ημερίδα - Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    ΚΥΠΕ 5/05/2001

    Η Κύπρος, κατατάσσεται πέμπτη παγκοσμίως στον αριθμό αυτοκινήτων ανά κάτοικο, ωστόσο το κυκλοφοριακό πρόβλημα δεν οφείλεται μόνο στο μεγάλο αριθμό των οχημάτων, αλλά και στην περιορισμένης έκτασης προσφορά από μέσα μαζικής μεταφοράς είπε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου τονίζοντας ότι στόχος του υπουργείου του και των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η εισαγωγή σύγχρονων και ευέλικτων μέσων μαζικής μεταφοράς.

    Μιλώντας σήμερα κατά την επιστημονική Ημερίδα με θέμα την εισαγωγή ήπιων μορφών μέσων μαζικής μεταφοράς, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιστημονικού Προσωπικού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κύπρου σε συνεργασία με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων και το Δήμο Λευκωσίας, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι "η συνεχής αύξηση των μετακινήσεων προσώπων και αγαθών και η συνεπακόλουθη αύξηση των μετακινήσεων των οχημάτων αποτελούν τη γενεσιουργό αιτία της συνεχούς επιδείνωσης των κυκλοφοριακών συνθηκών σε όλες τις σύγχρονες πόλεις".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ)

    [07] (Κ) Ερογλου - Εκρηξη βόμβας

    ΚΥΠΕ 5/05/2001

    Ο Τ/κ Τύπος αναφέρεται σήμερα στο σύνολό του, στην έκρηξη βόμβας έξω από το σπίτι του ψευδοπρωθυπουργού Ντερβίς Ερογλου και στην αντίδραση ατόμων από όλα τα στρώματα της Τ/κ κοινότητας, εκφράζοντας ανησυχία για την ασφάλεια της ζωής τους και απαιτώντας την σύλληψη των βομβιστών.

    Η "Κίπρις" γράφει ότι χθες το μεσημέρι, άγνωστος τηλεφώνησε στα γραφεία του κόμματος Εθνικής Ενότητας του οποίου ηγείται ο κ. Ερογλου και προειδοποίησε ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα, προσθέτοντας ότι το τηλεφώνημα προκάλεσε πανικό αλλά αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για φάρσα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [08] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Συνέδριο Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

    ΚΥΠΕ 5/05/2001

    Θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή κοινωνία και τις σοσιαλδημοκρατικές αρχές, τη σύγχρονη κοινωνική οικονομία και το μέλλον της διευρυμένης ΕΕ θα απασχολήσουν το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 7 και 8 Μαίου και στο οποίο θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία του ΚΙΣΟΣ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος Βάσο Λυσσαρίδη, ο οποίος θα είναι εισηγητής σε ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΙΣΟΣ, η αντιπροσωπεία του κόμματος, το οποίο είναι πλήρες μέλος του ΕΣΚ, θα αναχωρήσει αύριο για τη Γερμανία και σημειώνεται ότι στο συνέδριο θα παρευρεθούν οι αρχηγοί των κομμάτων μελών του ΕΣΚ, μεταξύ των οποίων 11 πρωθυπουργοί.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ)

    [09] (Κ) Βρετανία - Ε/Κ - Τ/Κ - Εκδήλωση

    ΚΥΠΕ 5/05/2001

    Δεν μπορεί να παρεμποδιστεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού τόνισε χθες βράδυ ο Γραμματέας του τμήματος διεθνών σχέσεων του Τ/κ Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας Ρασίχ Κέσκινερ μιλώντας σε κοινή συγκέντρωση Ε/Κ και Τ/Κ στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο του Λονδίνου που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη των Κώστα Μισιαούλη και Ντερβίς Καβάζογλου.

    Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΕΔΟΝ Στέφανος Στεφάνου μιλώντας στην εκδήλωση κάλεσε τους Ε/Κ και τους Τ/Κ της Βρετανίας να αναπτύξουν περισσότερο την εθνική τους δράση.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΜ)

    [10] (Κ) ΑΚΕΛ - Συμπόσιο - "Η Φτώχεια στην Κύπρο"

    ΚΥΠΕ 5/05/2001

    Προτάσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας στην Κύπρο και τη μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σύγχρονο κοινωνικό κράτος που να κατοχυρώνει την κοινωνική ασφάλιση, τα ελάχιστα όρια απολαβών, την ελάχιστη σύνταξη, τη λήψη οικονομικών και αναπτυξιακών μέτρων για ενίσχυση της απασχόλησης κατέθεσε σήμερα το ΑΚΕΛ στο παγκύπριο συμπόσιο για την εξάλειψη της φτώχειας στην Κύπρο που διοργανώνει το Γραφείο Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ στο Οίκημα του Ιατρείου της ΠΕΟ στη Λευκωσία.

    Οπως ανέφερε στην ομιλία του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ενώ στην Κύπρο δεν υπάρχουν φαινόμενα λιμοκτονίας ή απόλυτης στέρησης των βασικών αγαθών, υπάρχει - σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία -"και φτώχεια και ανισότητα στο βιοτικό επίπεδο και χάσμα μεταξύ των εισοδημάτων".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [11] (Κ) Σπύρος Κυπριανού - Λεμεσός - ΔΗΚΟ

    ΚΥΠΕ 5/05/2001

    Την πεποίθηση ότι "το κόμμα του κέντρου θα πετύχει τον εκλογικό του στόχο και θα αναδειχθεί σε ρυθμιστική δύναμη στα πολιτικά πράγματα του τόπου" εξέφρασε χθες βράδυ ο ιδρυτής του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού μιλώντας σε συγκέντρωση στελεχών και μελών του ΔΗΚΟ, στη Λεμεσό.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, στην πρώτη δημόσια ενεργό συμμετοχή του στον προεκλογικό αγώνα του κόμματος του, ο κ. Κυπριανού κάλεσε τα μέλη του ΔΗΚΟ "να εντείνουν και να εντατικοποιήσουν τις προεκλογικές τους προσπάθειες για μεγιστοποίηση της δύναμης του κόμματος στην περιοχή" και είπε ότι μετά την αποχώρηση του από τα πολιτειακά αξιώματα και την ενεργό πολιτική, "παραμένει μάχιμος στην ενεργό πολιτική και την κομματική δράση", προσθέτοντας ότι θα βρίσκεται "σταθερά και αποφασιστικά στις επάλξεις και θα στηρίξει την πορεία του κόμματος".

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [12] (Κ) Καραϊσκάκειο Ιδρυμα - Τράπεζα δοτών μυελού των οστών

    ΚΥΠΕ 5/05/2001

    Παγκόσμιο φαινόμενο αποτελεί το Καραϊσκάκειο Ιδρυμα, η Κυπριακή Τράπεζα Δοτών Μυελού των Οστών, αφού μέσα σε τρία χρόνια λειτουργίας έχει καταγράψει πέραν των 80.000 δοτών και έχει προσφέρει ελπίδα ζωής μέσα από την εξεύρεση ιστοσυμβατών δοτών σε 60 ασθενείς, στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

    Οπως ανέφερε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Ομάδας του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος Δρ Αδάμος Αδάμου, το Αρχείο του Ιδρύματος είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο σε αναλογία πληθυσμού και το 17ο μεγαλύτερο σε απόλυτους αριθμούς. Θα καταστεί δε το 12ο μεγαλύτερο Αρχείο με τη συμπλήρωση, μέχρι το τέλος του 2001, όλων των εξετάσεων των δειγμάτων που έχουν ληφθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Εθνοφύλακες - Τελετή

    ΚΥΠΕ 5/05/2001

    Στην ανιδιοτελή προσφορά των εθνοφυλάκων που συνεχίζουν να προσφέρουν στην Εθνική Φρουρά παρά το γεγονός ότι έχουν συμπληρώσει το προβλεπόμενο από το νόμο όριο ηλικίας, αναφέρθηκε ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος μιλώντας σε τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΓΕΕΦ προς τιμήν τους.

    Οπως είπε ο κ. Χάσικος απευθυνόμενος στους εθνοφύλακες και προβάλλοντάς τους ως παράδειγμα προς μίμηση για τους νεοτέρους, σύμφωνα με επίσημο ανακοινωθέν, "σε μια εποχή όπου οι σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες σπρώχνουν κάποιους από τους 18χρονους νέους μας στην αποφυγή της στράτευσης με διάφορους τρόπους, αλλά και κάποιους από τους πιο μεγάλους σε ηλικία στη διαφυγή της υποχρέωσης για υπηρεσία στην εφεδρεία και στην εθνοφυλακή, εσείς, στην ηλικία των 60 και πλέον ετών, επιμένετε να υπηρετείτε".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΝΜΑ)

    [14] (Κ) Στατιστική Τουρισμού - Ταξιδιωτική κίνηση - Μάρτιος

    ΚΥΠΕ 5/05/2001

    Αύξηση της τάξης του 3,5% σημείωσαν οι αφίξεις ταξιδιωτών όλων των κατηγοριών (συμπεριλαμβανομένων και των εκδρομέων) κατά το Μάρτιο του 2001 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2000, φτάνοντας τις 188.731 ενώ για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2001, οι αφίξεις ταξιδιωτών ανήλθαν σε 427.115 σε σύγκριση με 414.464 την αντίστοιχη περίοδο του 2000 σημειώνοντας αύξηση 3,1%.

    Ο αριθμός αφίξεων των περιηγητών, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, έφτασε τις 141.663 το Μάρτιο του 2001 σε σύγκριση με 135.487 τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου σημειώνοντας αύξηση 4,6%. Για την περιόδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2001 οι αφίξεις περιηγητών ανήλθαν σε 293.414 σε σύγκριση με 286.283 την αντίστοιχη περίοδο του 2000 δηλαδή σημείωσαν αύξηση 2,5%.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 5 May 2001 - 12:02:04 UTC