Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-01-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος
  • [02] Τουρκία - Ψευδοκράτος - Οικονομική βοήθεια
  • [03] Κυβερνητικοί ιατροί - Πορεία - Ψήφισμα
  • [04] Υπουργός Υγείας - Απεργία γιατρών - Σχέδιο δράσης
  • [05] Οικολόγοι - Βρετανοί - Απεμπλουτισμένο ουράνιο
  • [06] Εκπρόσωπος Βρετανίας - Συνέντευξη Τύπου (1)
  • [07] ΓΓ ΑΚΕΛ - Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ - Πρόγευμα εργασίας
  • [08] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ευρωπαϊκή Δημοκρατική Ένωση
  • [09] Υπουργός Εργασίας - Υφυπουργός Εργασίας Ελλάδας
  • [10] Εκπρόσωπος Βρετανίας - Συνέντευξη Τύπου (2)
  • [11] ΑΤΗΚ - Μειώσεις τελών εξωτερικού
  • [12] Υφυπουργός Εξωτερικών Βρετανίας - Υπόθεση Τζιακούρμα

  • [01] Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    ΚΥΠΕ - 12/01/2001

    Συνέχεια στην ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου έδωσε η σημερινή τελευταία συνεδρία της εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να καταγράφει νέα άνοδο της τάξης του 1,36%. Περαιτέρω αύξηση κατά δύο περίπου εκατομμύρια λίρες, παρουσίασε η αξία των συναλλαγών κλείνοντας στα 11,1 εκ. λίρες. Μεγαλύτερα, ωστόσο, σε ποσοστό 1,86% ήταν τα κέρδη που σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 1049,25 μονάδες.

    Η αγορά άνοιξε με σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,66%, στις 244 μονάδες. Αμέσως εκδηλώθηκαν περιορισμένης κλίμακας ρευστοποιήσεις, οδηγώντας έτσι τον Γενικό Δείκτη στο επίπεδο των 241 μονάδων, μέσα στο οποίο κυμάνθηκε για 30 περίπου λεπτά. Ωστόσο, οι αγορές που εκδηλώθηκαν γύρω στις 11.25 έδωσαν μια νέα ανοδική πορεία στην αγορά και στην συνέχεια την σταθεροποίηση του Δείκτη πέρι των 243 μονάδων. Τελικά η αγορά έκλεισε στις 243,37 μονάδες έναντι 240,10 μονάδων χθες, σημειώνοντας νέα άνοδο της τάξης του 1,36%.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΑ)

    [02] Τουρκία - Ψευδοκράτος - Οικονομική βοήθεια

    ΚΥΠΕ - 12/1/2001

    Η Τουρκία θα εμβάσει στα κατεχόμενα 350 εκατομμύρια δολάρια για τα τρία επόμενα έτη, προκειμένου να εφαρμοσθεί από το ψευδοκράτος η δέσμη οικονομικών μέτρων που είχε αποφασίσει η Αγκυρα, όπως προβλέπει παράνομο "πρωτόκολλο" που υπεγράφη σήμερα το πρωί, στο πλάισιο "Συνεταιρικού Συμβουλίου", το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα.

    Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, το παράνομο "πρωτόκολλο" υπέγραψε, εκ μέρους της Τουρκίας, ο Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, ενώ από την τουρκοκυπριακή πλευρά ο λεγόμενος "υπουργός οικονομικών" του κατοχικού καθεστώτος, Μεχμέτ Μπαϊράμ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΜΑ/ΜΑ)

    [03] (Κ) Κυβερνητικοί ιατροί - Πορεία - Ψήφισμα

    ΚΥΠΕ - 12/1/2001

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) είναι εξουσιοδοτημένο να προχωρήσει, ανάλογα με τις εξελίξεις, είτε σε λύση ή προς επ' αόριστο απεργία, όπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σταύρος Σταύρου, λέγοντας ότι μέσα στο επόμενο δεκεήμερο, περίπου, "θα πρέπει να έχουμε προτάσεις προς λύση".

    "Δεν θα θέλαμε να βάλουμε λάδι στη φωτιά", είπε ο κ. Σταύρου εξερχόμενους του Προεδρικού Μεγάρου όπου αντιπροσωπεία του ΠΑΣΥΚΙ επέδωσε ψήφισμα προς τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Παντελή Κούρο, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι κυβερνητικοί ιατροί "δεν δέχονται καμία κωλυσιεργία" όσο αφορά την επίλυση της κρίσης.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΑ)

    [04] Υπουργός Υγείας - Απεργία γιατρών - Σχέδιο δράσης

    ΚΥΠΕ - 12/1/2001

    Χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα και χωρίς συνωστισμό στα νοσοκομεία σε ολόκληρη την Κύπρο κύλησαν οι πρώτες ώρες της σημερινής 24ωρης παγκύπριας απεργίας των μελών της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης, ο οποίος είχε το μεσημέρι συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την απόφαση που έλαβαν στη Γενική τους Συνέλευση οι γιατροί να δώσουν στο Υπουργείο 10 μέρες διορία για να θέσει ενώπιόν τους πρόταση για τα αιτήματά τους, ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως "με το καλό τη Δευτέρα που όλοι θα είμαστε πιο ήρεμοι και έτοιμοι θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τις διαβουλεύσεις όπως είχαμε προαναγγείλει".

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [05] Οικολόγοι - Βρετανοί - Απεμπλουτισμένο ουράνιο

    ΚΥΠΕ - 12/01/2001

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να προβεί σε επιδημιολογική έρευνα της κατάστασης της υγείας των κατοίκων των χωριών που γειτνιάζουν με πεδία ασκήσεων των Βρετανών, όπως η Ξυλοφάγου, το Ακρωτήρι, η Επισκοπή, το Παραμάλι κλπ.

    Σε ανακοίνωσή του, το Κίνημα καλεί επίσης τις ίδιες τις κοινότητες να "διεκδικήσουν το δικαίωμα στην υγεία τους" και τονίζει πως η κυβέρνηση "οφείλει να ζητήσει ανεξάρτητη επιστημονική διερεύνηση των πληροφοριών για αποθήκευση πυρηνικών όπλων στο Ακρωτήρι".

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [06] Εκπρόσωπος Βρετανίας - Συνέντευξη Τύπου (1)

    ΚΥΠΕ - 12/1/01

    Ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ δήλωσε σήμερα πως δεν βλέπει πώς μπορεί να είναι προς το συμφέρον του οποιουδήποτε να καθυστερήσει, να διακόψει ή να προκαλεί εμπόδια στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

    Μιλώντας το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου στο Λήδρα Πάλας, ο Σερ Ντέιβιντ ανέφερε επίσης πως στόχος της επίσκεψής του στο νησί δεν ήταν να συζητήσει λεπτομέρειες ή χρονοδιαγράμματα της επόμενης συνάντησης στο πλαίσιο των συνομιλιών, αλλά να επαναβεβαιώσει την υποστήριξη της Βρετανίας στις προσπάθειας του ΓΓ του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [07] ΓΓ ΑΚΕΛ - Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ - Πρόγευμα εργασίας

    ΚΥΠΕ - 12/1/2001

    Τίποτε το νέο δεν ανέφερε ο εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ στους πολιτικούς αρχηγούς κατά τη διάρκεια του προγεύματος εργασίας που είχε μαζί τους σήμερα, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι από τη συζήτηση που έγινε καταδείχθηκε ότι ο Τ/Κ Ντενκτάς και η Αγκυρα "επιμένουν στην απαράδεκτη στρατηγική τους για λύση δυο ξεχωριστών κυρίαρχων κρατών και συνομολόγηση συνομοσπονδίας".

    "Εγινε μια καλή και δημιουργική ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Χάνεϊ και εμείς όπως και άλλοι διατυπώσαμε την άποψη ότι είναι η ώρα ο διεθνής παράγοντας να περάσει από το ευχολόγιο και από τις παραινέσεις και τις παρακλήσεις σε κάτι πιο αποτελεσματικό ούτως ώστε να πειστεί η Τουρκία πως με αυτή τη στρατηγική, με αυτές τις απαιτήσεις δεν πρόκειται να πείσει τη διεθνή κοινότητα να αποδεχθεί οτιδήποτε από αυτά που απαιτεί αλλά να πειστεί και η Τουρκία ότι έμπρακτα δεν είναι προς το συμφέρον της", είπε ο κ. Χριστόφιας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [08] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ευρωπαϊκή Δημοκρατική Ένωση

    ΚΥΠΕ - 12/1/2001

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, κάλεσε τον Πρόεδρο του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ να συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος ούτως ώστε όλα τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που θα προκύψουν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καλύψουν ολόκληρο το νησί και να τα καρπωθούν όλοι ανεξαιρέτως οι κάτοικοί του.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, μιλώντας κατά τη Σύνοδο των αρχηγών των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ένωσης, στο Βερολίνο, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι "η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα υποβοηθήσει τα μέγιστα στην εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στο νησί και στην ευρύτερη περιοχή".

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [09] Υπουργός Εργασίας - Υφυπουργός Εργασίας Ελλάδας

    ΚΥΠΕ - 12/1/2001

    Σκέψεις για τη στενότερη συνεργασία των Υπουργείων Εργασίας της Κύπρου και της Ελλάδας αντάλλαξε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας με τον Υφυπουργό Εργασίας της Ελλάδας Χρήστο Πρωτόπαπα, που επισκέπτεται την Κύπρο ως φιλοξενούμενος της ΣΕΚ.

    "Έχουμε ασχοληθεί με το θέμα της διμερούς συμφωνίας συνεργασίας και της ανανέωσης του πρωτοκόλλου συνεργασίας, το οποίο αναμένεται να γίνει τον προσεχή Μάρτιο", είπε ο κ. Μουσιούττας, ενώ ο κ. Πρωτοπαπάς ανέφερε πως είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν "για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα θέματα της απασχόλησης και της Ευρωπαϊκής πολιτικής για την απασχόληση".

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [10] Υπουργός Εργασίας - Υφυπουργός Εργασίας Ελλάδας

    ΚΥΠΕ -- 12/1/2001

    Σκέψεις για τη στενότερη συνεργασία των Υπουργείων Εργασίας της Κύπρου και της Ελλάδας αντάλλαξε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας με τον Υφυπουργό Εργασίας της Ελλάδας Χρήστο Πρωτόπαπα, που επισκέπτεται την Κύπρο ως φιλοξενούμενος της ΣΕΚ.

    "Έχουμε ασχοληθεί με το θέμα της διμερούς συμφωνίας συνεργασίας και της ανανέωσης του πρωτοκόλλου συνεργασίας, το οποίο αναμένεται να γίνει τον προσεχή Μάρτιο", είπε ο κ. Μουσιούττας, ενώ ο κ. Πρωτοπαπάς ανέφερε πως είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν "για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα θέματα της απασχόλησης και της Ευρωπαϊκής πολιτικής για την απασχόληση".

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [11] Εκπρόσωπος Βρετανίας - Συνέντευξη Τύπου (2)

    ΚΥΠΕ - 12/1/2001

    Προσφέρεται ευκαιρία για αποφασιστική πρόοδο στην κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού αυτό το χρόνο, εκτιμά ο εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, τονίζοντας πως η διακοπή, η καθυστέρηση ή τα εμπόδια στη συνέχιση της διαδικασίας των συνομιλιών δεν θα εξυπηρετήσουν κανενός τα συμφέροντα.

    Ο Βρετανός διπλωμάτης, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, είπε ακόμα πως το καλύτερο τονοτικό για την οικονομία του ψευδοκράτους, της "βόρειας Κύπρου" όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα, είναι η επίλυση του Κυπριακού και η ένταξη του νησιού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ αναφορικά με τις απειλές της Τουρκίας για προσάρτηση ο Σερ Ντέιβιντ υπογράμμισε πως στην Αγκυρα του ελέχθη ότι η προσάρτηση δεν αποτελεί μέρος των σχεδίων της τουρκικής κυβέρνησης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [12] ΑΤΗΚ - Μειώσεις τελών εξωτερικού

    ΚΥΠΕ - 12/1/2001

    Περαιτέρω μειώσεις θα εφαρμόσει η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) στα διεθνή τέλη τηλεφωνίας από τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2001.

    Σε ανακοίνωση, η ΑΤΗΚ αναφέρει ότι οι μειώσεις γίνονται μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής της για αναϊσορρόπηση των τελών της και προσθέτει ότι "οι επερχόμενες μειώσεις στα διεθνή τέλη σταθερής (αναλογικής και ISDN) και κινητής τηλεφωνίας φτάνουν μέχρι και το 83 % ανάλογα με τη χώρα προορισμού".

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [13] Υφυπουργός Εξωτερικών Βρετανίας - Υπόθεση Τζιακούρμα

    ΚΥΠΕ - 12/1/2001

    Η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί την κράτηση του Πανίκου Τζιακούρμα ως ένα πολύ σοβαρό θέμα, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Κιθ Βαζ σημειώνοντας παράλληλα ότι "θα συνεχίσουμε να εγείρουμε αυτό το θέμα μέχρι να επιλυθεί ικανοποιητικά".

    Ο κ. Βαζ, ο οποίος μιλούσε χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων και απαντούσε σε σχετική ερώτηση που τέθηκε από αριθμό βουλευτών, είπε ακόμη ότι ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο έχει επανελειμμένα προβεί σε έντονες διαμαρτυρίες προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για τις συνθήκες της παράνομης "σύλληψης" του κ. Τζιακούρμα".

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΚ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 12 January 2001 - 18:46:03 UTC