Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-07-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01]Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή - Δηλώσεις
  • [02] Κύπρος - Βραβείο - Αγώνες Θεάτρου
  • [03] Πρόεδρος Βουλής - Επιστολή διαμαρτυρίας - Συλλήψεις Τ/Κ
  • [04] Υπουργός Παιδείας - Λονδίνο
  • [05] Ρωσικό ΥΠΕΞ - Συνομιλίες
  • [06] Επιτροπή Θεσμικών Θεμάτατων - Διακυβερνητική
  • [07] ΕΔΟΝ - "Αβρούπα"
  • [08] ΑΚΕΛ - Δηλώσεις Προέδρου Δημοκρατίας
  • [09] Πρόεδρος ΕΣΚ - Διοικητικό Συμβούλιο ΕΣΚ - "Αβρούπα"
  • [10] Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων - "Αβρούπα"

  • [01] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 13/07/2000

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε σήμερα ότι σκοπός των σκέψεων που υπέβαλαν στις δύο πλευρές τα Ηνωμένα Εθνη και που καλύπτουν και τις τέσσερεις βασικές πτυχές του Κυπριακού είναι να καταγραφούν οι αντιδράσεις και των δύο πλευρών κατά την επιστροφή τους στη Γενεύη για συνέχιση των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στις 24 Ιουλίου, προσθέτοντας ότι έχει ήδη συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για την ερχόμενη Τρίτη για συζήτηση του θέματος.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τη Γενεύη, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "οι διαβουλεύσεις διακόπηκαν στις 12 του μηνός κατόπιν δικής μου επίμονης απαίτησης διότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην πρώτη συνάντηση που είχαμε μου είχε πει, και το επανέλαβε στην ολομέλειά μας, ότι θα μας δώσει μία εβδομάδα να ολοκληρώσουμε την ανάπτυξη των θέσεών μας και ότι στο τέλος της εβδομάδας θα πάρει δύο μέρες να βάλει τα τελικά (σημεία)μέσα στις σκέψεις τις οποίες θα μας έδινε".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [02] (Κ) Κύπρος - Βραβείο - Αγώνες Θεάτρου

    ΚΥΠΕ - 13/07/2000

    Το δεύτερο βραβείο απέσπασε η Κύπρος στους Πανελλήνιους Αγώνες Μαθητικού Θεάτρου με την παράσταση του έργου του Γρηγόριου Ξενόπουλου "Οι φοιτηταί" από τη θεατρική ομάδα του Λυκείου Δασουπόλεως.

    Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα και εντάσσονται στο πλαίσιο των ευρύτερων καλλιτεχνικών μαθητικών αγώνων (ζωγραφικής, μουσικής, χορού) που οργανώνονται από κοινού από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας και την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Επιστολή διαμαρτυρίας - Συλλήψεις Τ/Κ

    ΚΥΠΕ - 13/07/2000

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού απέστειλε σήμερα επιστολή διαμαρτυρίας στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλιου Νικόλ Φοντέν, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Σερ Ράσελ Τζόνστον και το Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Αϊντάν Γουάιτ σχετικά με τη "σύλληψη" έξι Τουρκοκυπρίων, περιλαμβανομένου του αρχισυντάκη τςη εφημερίδας "Αβρούπα" Σενέρ Λεβέντ από τις ούτε καλούμενες δυνάμεις ασφαλείας του ψευδοκράτους.

    Στην επιστολή, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, ο κ. Κυπριανού επισημαίνεται ότι απώτερος σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι η φίμωση όσων υποστηρίζουν την επαναπροσέγγιση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, την ανάγκη εξεύρεσης ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό και την επανένωση της πατρίδας μας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [04] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Λονδίνο

    ΚΥΠΕ - 13/07/2000

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού θα μεταβεί αύριο για τριήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο όπου θα είναι ο κύριος ομιλητής στο ετήσειο συλλαλητήριο για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολης του 1974, που οργανώνει η παροικία του Λονδίνου στην πλατεία Τραφάλκαρ, την ερχόμενη Κυριακή το απόγευμα.

    Στο συλλαλητήριο θα απευθύνουν χαιρετισμό οι Βρετανοί βουλευτές και ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας Χάρης Σοφοκλείδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [05] (Κ) Ρωσικό ΥΠΕΞ - Συνομιλίες

    ΚΥΠΕ - 13/07/2000

    Το ενδιαφέρον της για συνέχιση των συνομιλιών και για επίτευξη προόδου κατά τη διάρκειά τους εκφράζει η Ρωσία, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης της πρώτης φάσης του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή της να συνεχίσει να συμβάλλει ενεργά στις διεθνείς προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    Ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι ο Βλαντιμίρ Πρίγκιν, ο οποίος εκπροσώπησε τη Ρωσία στον "εξωτερικό κύκλο" των συνομιλιών, είχε επαφές με τους άμεσα συμμετέχοντες στο διάλογο, καθώς επίσης και με διπλωμάτες της Γερμανίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας, οι οποίοι επίσης βρίσκονταν στη Γενεύη, καθώς και με τις αντιπροσωπείες της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΚ)

    [06] (K) Επιτροπή Θεσμικών Θεμάτατων - Διακυβερνητική

    ΚΥΠΕ -13/07/2000

    Η πορεία της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για τη θεσμική αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξετάσθηκε χθες για δεύτερη κατά σειρά ημέρα, στην κοινή συνεδρίαση εκπροσώπων των Κοινοβουλιων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των υποψηφίων χωρών.

    Από κυπριακής πλευράς συμμετείχε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της βουλής των Αντιπροσώπων Τάσος Παπαδόπουλος, ο οποίος μετά τη γενική τοποθέτηση που έκανε την πρώτη ημέρα, χθες αναφέρθηκε στη Χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [07] (Κ) ΕΔΟΝ - "Αβρούπα"

    ΚΥΠΕ -13/07/2000

    Τη απόφασή της να αναλάβει πρωτοβουλία στήριξης του αγώνα της Τ/κ εφημερίδας "Αβρούπα" σε συνεργασία με την Παγκόσμια Δημοκρατική Νεολαία και τις υπόλοιπες κυπριακές οργανώσεις νεολαίας, ανακοινώνει η ΕΔΟΝ, υπογραμμίζοντας πως "η στήριξη κάθε Τ/κ φωνής που καταρρίπτει τα ψευδοεπιχειρήματα του Ντενκτάς περί του αδυνάτου της συμβίωσης Ε/Κ και Τ/Κ αποτελεί την πιο ισχυρή μορφή αγώνα ενάντια στην κατοχή και υπέρ της ειρήνης και της επανένωσης της Κύπρου".

    Χαρακτηρίζοντας τη νοοτροπία του καθεστώτος Ντενκτάς "φασιστική", η ΕΔΟΝ επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, πως η ενέργεια αυτή "εν μέσω συνομιλιών για το Κυπριακό αποδεικνύει για άλλη μια φορά τις πραγματικές του προθέσεις αλλά και την ανάγκη στήριξης και ανάδειξης από πλευράς μας της αντίθετης φωνής ανάμεσα σε Τ/Κ οι οποίοι επιθυμούν τη συμβίωση Ε/Κ και Τ/Κ υπό την κοινή σκέπη μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΚ)

    [08] (Κ) ΑΚΕΛ - Δηλώσεις Προέδρου Δημοκρατίας

    ΚΥΠΕ - 13/07/2000

    Το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με τις δηλώσεις τις οποίες προέβη κατά την άφιξη του σήμερα από τη Γενεύη "προσπαθεί να ωραιοποιήσει την έκδηλη οπισθοδρόμηση στο Κυπριακό".

    Σε ανακοίνωση του κόμματος, την οποία ανέγνωσε το απόγευμα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης εκφράζεται λύπη γιατί όπως σημειώνεται "ο Πρόεδρος με τις δηλώσεις του προβαίνει σε χαρακτηρισμούς που δεν έχουν καμμιά θέση στην πολιτική μας ζωή".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [09] (Κ) Πρόεδρος ΕΣΚ - Διοικητικό Συμβούλιο ΕΣΚ - "Αβρούπα"

    ΚΥΠΕ - 13/07/2000

    Ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Κύπρου Ανδρέας Καννάουρος με γραπτή δήλωσή του απορρίπτει τους ισχυρισμούς του τουρκικού κατοχικού σταρατού και του κατοχικού καθεστώτος ότι ο κρατούμενος αρχισυντάκτης της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Αβρούπα Σιενέρ Λεβέντ του παρέδωσε φωτογραφίες που συνδέονται με στρατιωτικές περιοχές στην τουρκοκρατούμενη περιοχή της Κύπρου.

    "θα ήταν ίσως περιττό για τους πολλούς να πω και να τονίσω ευθύς εξαρχής ότι ο Σιενέρ Λεβέντ ουδέποτε μου παρέδωσε οποιαδήποτε φωτογραφία ή έστω ένα οποιοδήποτε χαρτάκι. Οι λίγες επαφές και επικοινωνίες που είχαμε ήταν απόλυτα φανερές και ενώπιον άλλων Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων δημοσιογράφων", αναφέρει στην δήλωση του κ. Καννάουρος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [10] (Κ) Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων - "Αβρούπα"

    ΚΥΠΕ - 13/07/2000

    Στην Κύπρο φθάνει αύριο Παρασκευή η επί ανθρωπίνων δικαιωμάτων λειτουργός της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, μετά από παράκληση της Ενωσης Συντακτών Κύπρου, για να εξετάσει την υπόθεση δίωξης από το παράνομο καθεστώς και τον τουρκικό στρατό κατοχής της Τ/κ εφημερίδας "Αβρούπα" και των δημοσιογράφων της.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της ΕΣΚ, Ανδρέας Καννάουρος, η κ. Σάρα ντε Γιονγκ θα επιδιώξει να επισκεφθεί τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Σιενέρ Λεβέντ και τους άλλους δημοσιογράφους που κρατούνται από το κατοχικό καθεστώς καθώς και τα γραφεία της εφημερίδας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 13 July 2000 - 17:46:06 UTC