Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-07-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομάδα των Οκτώ - Κυπριακό
  • [02] Συνομιλιές - Αλβαρο ντε Σότο - Ντενκτάς
  • [03] ΝΕΟ-Κυπριακό
  • [04] Συνομιλίες - Ντε Σότο - Ντενκτάς - Λήξη
  • [05] Συνομιλίες - Κυπριακό
  • [06] ΥΠΕΞ Ελλάδας-Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών
  • [07] Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών - Επιστολή - Σύγκλιση Σ.Α.
  • [08] Ράλλυ Κύπρου 2000
  • [09] ΗΕ - Τουρκία - Παραβίαση στάτους κβο
  • [10] Βουλή - Καύσιμα - Αύξηση
  • [11] Ελλάδα - Τουρκία - Δίκτυο φυσικού αερίου - ΕΕ

  • [01] (Κ) Ομάδα των Οκτώ - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 06/07/2000

    Παράγραφο για το Κυπριακό αναμένεται να υιοθετήσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ (G8), που συναντώνται την ερχόμενη βδομάδα στην ιαπωνική πόλη Μιγιαζάκι, αναφορά που θα παραπεμφθεί στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας για τελική έγκριση, στις 22-23 τρέχοντος στην Οκινάουα.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η κυπριακή κυβέρνηση έχει προβεί σε διαβήματα σε όλες τις χώρες κράτη-μέλη της Ομάδας ζητώντας να υπάρξει ένα πιο ισχυρό περιεχόμενο από την περσινή εισήγηση της συνόδου κορυφής της Κολωνίας. Θεωρείται εξάλλου βέβαιο πως το προσχέδιο της περί Κύπρου παραγράφου, που ήδη έχει διαμορφωθεί προκαταρκτικά, θα ανακαλεί την εισήγηση της Κολωνίας και θα εκφράζει υποστήριξη στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)

    [02] (Κ) Συνομιλιές - Αλβαρο ντε Σότο - Ντενκτάς

    ΚΥΠΕ - 06/07/2000

    Αρχισε στις 16:00 ώρα Κύπρου η κατ' ιδίαν συνάντηση του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Στη συνέχεια θα διευρυνθούν οι συνομιλίες με τη συμμετοχή της Τ/κ αντιπροσωπείας, που απαρτίζεται από το λεγόμενο "υπουργό εξωτερικών" Ταχσίν Ερτουγρούλογου, το λεγόμενο "υφυπουργό εξωτερικών" Οσμάν Ερτούγκ, και τους συμβούλους του Τ/Κ ηγέτη Νετσατίν Μουνίρ Ερτεκούν και Μουμτάζ Σοϊζάλ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [03] (Κ) ΝΕΟ-Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 06/07/2000

    Οι Νέοι Ορίζοντες καλούν όλες τις πολιτικές δυνάμεις Ελλάδας και Κύπρου να "κάνουν απολογισμό και στοιχειώδη αυτοκριτική και κυρίως να απεγκλωβιστούν από την πολιτική που ακολουθούν τα τελευταία 26 χρόνια" για το Κυπριακό.

    Σε σημερινή ανακοίνωσή τους, οι ΝΕΟ αναφέρουν ότι τα τελευταία γεγονότα, όπως η λειτουργία επίσημου γραφείου του ψευδοκράτους στο Συμβούλιο της Ευρώπης και η προσφώνηση Μπαρσόνι προς Ντενκτάς "δυστυχώς" τους δικαίωσαν όταν προειδοποιούσαν πως χωρίς τον αποκλεισμό της συνομοσπονδίας από τις συνομιλίες αυτές θα εμπέδωναν το αίτημα για χωριστή οντότητα και συνομοσπονδία.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΧ)

    [04] (Κ) Συνομιλίες - Ντε Σότο - Ντενκτάς - Λήξη

    ΚΥΠΕ - 06/07/2000

    Εληξε πριν από λίγο στη Γενεύη η συνάντηση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, χωρίς να γίνουν οποιεσδήποτε δηλώσεις, όπως προνοεί η συμφωνία για εμπάργκο δηλώσεων.

    Οπως και κατά την πρωινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. ντε Σότο είχε κατ'ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ντενκτάς η οποία κράτησε 25 λεπτά και συνεχίστηκε με συνάντηση μιας ώρας στην οποία συμμετείχε ολόκληρη η Τ/κ αντιπροσωπεία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ/ΡΜ)

    [05] (Κ) Συνομιλίες - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 06/07/2000

    Κατά φάσεις φαίνεται να προχωρούν οι συνομιλιες για λύση του Κυπριακού αφού στον γύρο αυτό που μπήκαν στο ουσιαστικό τους μέρος σήμερα στη Γενεύη, οι δύο πλευρές άρχισαν να παρουσιάζουν την "κατ' οίκον" εργασία τους, απαντώντας σε ερωτήσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο. Αναμένεται ότι στη συνέχεια θα γίνει διαβούλευση από μεριάς ντε Σότο και σε ένα επόμενο στάδιο υποβολή ιδεών και απόψεων από μέρους ΗΕ.

    Σύμφωνα με διπλωμάτες που βρίσκονται στη Γενεύη, είναι ακόμη νωρίς να προβλέψει κανείς πόσο θα προχωρήσουν οι συνομιλίες που άρχισαν χθες, όμως μήνας σταθμός θεωρείται ο Οκτώβριος γιατί μέχρι τότε αναμένεται σν διαφανούν οι προθέσεις της κάθε πλευράς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [06] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας-Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών

    ΚΥΠΕ - 06/07/2000

    Ο ρόλος των ΗΠΑ στο Κυπριακό είναι υποστηρικτικός και δεν υποβάλλουν προτασεις δήλωσε σήμερα μετά από συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, ο νέος Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, Τζιμ Ντόμπινς.

    Ο κ. Ντόμπινς επεσήμανε πως οι προτάσεις υποβάλλονται από τις άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές και από τον ΟΗΕ, στον οποίο οι ΗΠΑ "παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΙΤΣ/ΜΧ)

    [07] ( Κ) Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών - Επιστολή - Σύγκλιση Σ.Α.

    ΚΥΠΕ - 06/07/2000

    Εισήγηση όπως η κυπριακή κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την ελληνική, ζητήσει την έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας, έκανε το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών, με επιστολή που απέστειλε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Γιαννάκης Ομήρου προς τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    Το Κίνημα αναφέρει στην επιστολή ότι εισηγείται όπως η κυβέρνηση ζητήσει τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας, "επειδή είναι φανερό ότι ο τουρκικός κατοχικός στρατός ανέτρεψε το στάτους κβο στην περιοχή του χωριού Στροβίλια με στρατιωτική ενέργεια που συνιστά παραβίαση της ανακωχής και επειδή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν συνήλθε μέχρι σήμερα αυτεπαγγέλτως ως όφειλε, προκειμένου να επιληφθεί της κατάστασης επί τη βάσει προφανούς απειλής διατάραξης τη ειρήνης".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [08] (Κ) Ράλλυ Κύπρου 2000

    ΚΥΠΕ - 06/07/2000

    Ενθουσιώδεις φίλοι του αυτοκινήτου από όλο τον κόσμο αναμένεται να κατακλύσουν την Κύπρο τον Σεπτέμβριο, λόγω της διεξαγωγής του Ράλλυ Κύπρος 2000, το οποίο είναι το μόνο στην περιοχή της Εγγύς και Μέσης Ανατολής που συμπεριλαμβάνεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

    Το Ράλλυ θα διεξαχθεί από τις 7 μέχρι 10 Σεπτεμβρίου και θα έχει έδρα αποκλειστικά την Λεμεσό, όπου οι διοργανωτές έχουν κρατήσει δωμάτια σε ξενοδοχεία για τις ομάδες που συμμετέχουν, θα εγκαταστήσουν τα γραφεία συντονισμού του Ράλλυ και τις αποστολές του ξένου Τύπου.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΧ)

    [09] (Κ) ΗΕ - Τουρκία - Παραβίαση στάτους κβο

    ΚΥΠΕ - 06/07/2000

    Oι Πρέσβεις της Κύπρου στις πέντε χώρες Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επρόκειτο να θέσουν σήμερα στις κυβερνήσεις των κρατών όπου είναι διαπιστευμένοι τις παραβιάσεις του κατοχικού στρατού στην περιοχή Στροβίλια, σύμφωνα με έγκυρες πηγές.

    Τα ΗΕ θεωρούν το θέμα ως σοβαρή παραβίαση του στάτους κβο και για αυτό προβαίνουν σε ενέργειες τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, όπως διαφάνηκε εξάλλου από τις χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν όταν μίλησε για το θέμα με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΜ/ΜΧ)

    [10] (Κ) Βουλή - Καύσιμα - Αύξηση

    ΚΥΠΕ - 06/07/2000

    Με 24 ψήφους υπέρ και 17 αποχές η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε αύξηση στις τιμές πώλησης των καυσίμων.

    Σύμφωνα την απόφαση της Βουλής, το λίτρο της βενζίνης αυξάνεται κατά τρία σεντ και του πετρελαίου κατά δύο, όπως είχε προτείνει το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΙΤΣ/MX)

    [11] (Κ) Ελλάδα - Τουρκία - Δίκτυο φυσικού αερίου - ΕΕ

    ΚΥΠΕ - 06/07/2000

    Σχέδιο διασύνδεσης των δικτύων φυσικού αερίου Ελλάδας και Τουρκίας αρχίζει να λαμβάνει συγκεκριμένη με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αύριο θα συσταθεί στις Βρυξέλλες μια τριμερής ομάδα εργασίας Ελλάδας - Τουρκίας - ΕΕ με στόχο την εξέταση των επενδυτικών προοπτικών στον ενεργειακό τομέα, και κυρίως την ολοκληρωμένη διασύνδεση των δικτύων, μέσω επενδυτικού προγράμματος, το οποίο θα ξεκινήσει το 2002.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ/MX)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 6 July 2000 - 17:46:16 UTC