Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-01-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κακλαμάνης - Αφιξη
  • [02] Υπουργός Παιδείας - ΣΕΚΑΠ - Αποτελέσματα αξιολόγησης
  • [03] Πρόεδρος Βουλής - Διάσκεψη Τύπου 2
  • [04] Εκπρόσωπος - Δήλωση Προέδρου - Κυπριανού (1)
  • [05] Κυπριανού - Κακλαμάνης - Δήλωση Προέδρου Κληρίδη
  • [06] Εκπρόσωπος - Δήλωση Κληρίδη - Κυπριανού (2)
  • [07] Νέοι Ορίζοντες - Κυπριανού
  • [08] Βασιλείου - Δηλώσεις Κυπριανού
  • [09] Κυπριανού - Αναχώρηση - Δηλώσεις
  • [10] Λυσσαρίδης - Δηλώσεις Κυπριανού
  • [11] Χριστόφιας - Κακλαμάνης
  • [12] Χριστόφιας - Δηλώσεις Κυπριανού

  • [01] Κακλαμάνης - Αφιξη

    Λάρνακα,Κύπρος,14/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    "Είμαστε σε μια εντελώς νέα φάση της ιστορίας της Κύπρου κατά την οποία χρειάζεται μεγάλη προσοχή περίσκεψη, υπευθυνότητα, ανασύνταξη όλων των δυνάμεών μας, και να μην εμμένουμε σε λογικές ή απλώς συναισθηματικές καταστάσεις που στο παρελθόν μας οδήγησαν σε αδιέξοδα", δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης.

    Μιλώντας κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα της διάσκεψης Κορυφής του Ελσίνκι άνοιξαν μια νέα σελίδα στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΙΤΣ/ΑΧΡ)

    [02] Υπουργός Παιδείας - ΣΕΚΑΠ - Αποτελέσματα αξιολόγησης

    Λευκωσία,Κύπρος,14/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ανακοινώθηκαν σήμερα τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής αξιολόγησης - πιστοποίησης κλάδων σπουδών των ιδιωτικών σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργούν στην Κύπρο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, εγκρίθηκε η αίτηση πιστοποίησης 118 κλάδων σπουδών ιδιωτικών σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Οπως δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης, "προσφυγή μέσα από το νόμο για δευτεροβάθμιο όργανο και άλλη κρίση δεν υπάρχει".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΑΧΡ)

    [03] Πρόεδρος Βουλής - Διάσκεψη Τύπου 2

    Λευκωσία,Κύπρος,14/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού χαρακτήρισε επικίνδυνη την πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση μαζί με την κυπριακή όσον αφορά το εθνικό θέμα, σημειώνοντας παράλληλα πως "το Κυπριακό βρίσκεται σε φοβερά κρίσιμη φάση" και πως δεν αποδίδει μεγάλη σημασία στο δεύτερο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε σήμερα πριν από την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ, όπου θα υποβληθεί σε εγχείρηση καρδίας, ο κ. Κυπριανού είπε επίσης πως εισηγήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε ανανέωση της λαϊκής εντολής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [04] Εκπρόσωπος - Δήλωση Προέδρου - Κυπριανού (1)

    Λευκωσία,Κύπρος,14/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ενήμερος ότι ο Πρόεδρος της Βουλής είχε επικοινωνήσει με πολιτικά κόμματα διερευνώντας το ενδεχόμενο σε περίπτωση παραίτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας να έχει τη στήριξή τους για την προεδρία της Δημοκρατίας, ανέφερε σήμερα ο Γλαύκος Κληρίδης σε δήλωσή του.

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Κυπριανού κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον ίδιο τον Πρόεδρο Κληρίδη, "διακατείχετο από την έμμονη ιδέα ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης ακολουθεί επικίνδυνη πολιτική που θα αποβεί σε βάρος της Κύπρου" και ζήτησε από τον Πρόεδρο να υποβάλει την παραίτησή του και να επιδιώξει ανανέωση της λαϊκής εντολής.

    Ωστόσο, ο κ. Κληρίδης διέγνωσε ότι ο κ. Κυπριανού βρισκόταν σε κατάσταση μεγάλης έντασης και, με δεδομένη και την κατάστασή της υγείας του, τον συμβούλευσε να ηρεμήσει.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου μετά που ανέγνωσε τη δήλωση του Προέδρου Κληρίδη, ανέφερε ότι οι δηλώσεις Κυπριανού δημιουργούν "αχρείαστη κρίση", και σημείωσε ότι δεν εγείρεται θέμα για την κυβέρνηση, όπως και δεν εγείρεται θέμα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υποβάλει την παραίτησή του.

    "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει λαϊκή εντολή, έχει την ψήφο του λαού για να κυβερνήσει για πέντε χρόνια. Υπολείπονται για την εκπνοή της θητείας ακόμη τρία χρόνια και ένας μήνας", ανέφερε ο κ. Παπαπέτρου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] Κυπριανού - Κακλαμάνης - Δήλωση Προέδρου Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,14/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Θετικότερη προοπτική για το Κυπριακό μετά το Ελσίνκι διαβλέπει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης, επισημαίνοντας παράλληλα πως η δικαίωση της Κύπρου αποτελεί κοινή υπόθεση Ελλάδας και Κύπρου και πρωταρχική έγνοια ολόκληρου του Ελληνισμού.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες του τελευταίου όσον αφορά την πορεία του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΧΡ)

    [06] Εκπρόσωπος - Δήλωση Κληρίδη - Κυπριανού (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,14/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού παρασκηνιακά είχε επικοινωνήσει με πολιτικά κόμματα διερευνώντας το ενδεχόμενο σε περίπτωση παραίτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας να έχει τη στήριξή τους για να μην είναι απλά προεδρεύων για 45 μέρες, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, αλλά να παραμείνει στην προεδρία και για το υπόλοιπο της θητείας Κληρίδη, δηλαδή μέχρι το Φεβρουάριο του 2003.

    Αυτό αναφέρει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, την οποία ανέγνωσε σήμερα σε έκτακτη δημοσιογραφική διάσκεψη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ήταν ενήμερος για αυτά κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα με τον κ. Κυπριανού, όπου ο τελευταίος βρισκόταν "σε κατάσταση μεγάλης έντασης, και με δεδομένη την κατάσταση της υγείας του, το συμβούλευσε να ηρεμήσει".

    Ο κ. Κυπριανού, συνέχισε ο κ. Κληρίδης στη δήλωσή του, "διακατείχετο από την έμμονη ιδέα ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης ακολουθεί επικίνδυνη πολιτική που θα αποβεί σε βάρος της Κύπρου" και ζήτησε από τον Πρόεδρο να υποβάλει την παραίτησή του και να επιδιώξει ανανέωση της λαϊκής εντολής.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "προσπάθησε να τον καθησυχάσει, αλλά ήταν φανερό ότι ο κ. Κυπριανού είχε προαποφασίσει τις θέσεις του και ήταν αμετάπειστος. Εθεσε δε (ο κ. Κυπριανού) στον Πρόεδρο Κληρίδη θέμα άμεσης απομάκρυνσης από το περιβάλλον του προσώπων που τον ωθούν ή τον προτρέπουν προς την πολιτική Σημίτη. Ζήτησε μάλιστα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναθεωρήσει τις πολιτικές του συμμαχίες".

    Εξηγώντας, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον κ. Κυπριανού είπε ότι τα πρόσωπα στα οποία αναφερόταν είναι ο Επικεφαλής των Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων, Γιώργος Βασιλείου, ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Θεμιστοκλέους και ο ίδιος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι οι δηλώσεις Κυπριανού δημιουργούν "αχρείαστη κρίση" και σημείωσε ότι "δεν εγείρεται θέμα για την κυβέρνηση, όπως και δεν εγείρεται θέμα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υποβάλει την παραίτησή του.

    "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει λαϊκή εντολή, έχει την ψήφο του λαού για να κυβερνήσει για πέντε χρόνια. Υπολείπονται για την εκπνοή της θητείας ακόμη τρία χρόνια και ένας μήνας", ανέφερε ο κ. Παπαπέτρου.

    Πρόσθεσε ότι μάλιστα "βρισκόμαστε στο μέσω διακοινοτικών συνομιλιών. Ολα αυτά, θέτουν μπροστά στον κ. Κληρίδη το καθήκον και την υποχρέωση να τιμήσει την εντολή του κυπριακού λαού και να εκπληρώσει την εντολή και τη θητεία του μέχρι την τελευταία μέρα."

    Ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης πήρε τις πληροφορίες του για τις προθέσεις Κυπριανού "από κύκλους διαφόρων κομμάτων".

    Σε παρατήρηση ότι πρόκειται περί πολιτικού πραξικοπήματος, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι δεν μίλησε για πολιτικό πραξικόπημα αλλά απλώς διάβασε δήλωση του Προέδρου που αναφερόταν σε πολύ συγκεκριμένα γεγονότα.

    Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, "είναι δικαίωμα του κ. Κυπριανού να ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υποβάλει την παραίτησή του, αλλά είναι και υποχρέωση του Προέδρου της Δημοκρατίας να σέβεται τους συνταγματικούς θεσμούς και να εκπληρώνει τη λαϊκή εντολή".

    Σημείωσε ότι δεν αναφέρεται σε κανένα κόμμα συγκεκριμένο, ούτε και είναι πρόθεση να αφήσει οποιαδήποτε σκιά.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι οι δηλώσεις του κ. Κυπριανού "βρίθουν από μομφές, βρίθουν από απευθείας κατηγορίες απέναντι και στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, απέναντι στην ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση".

    Η πλευρά μας, είπε, θεωρεί τη συνεργασία της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης "ως τον ακρογωνιαίο λίθο του αγώνα μας και της προσπάθειάς μας για να επιδιώξουμε λύση του κυπριακού προβλήματος και για να υπηρετήσουμε τους μεγάλους στόχους που έχουμε παράλληλα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση υπονοεί ότι ο κ. Κυπριανού δεν ήταν σε θέση να λειτουργήσει νηφάλια, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι δεν υπονοεί κάτι τέτοιο, απλώς, "εξέφρασε τις απόψεις του με ένταση και πάθος".

    Σε ερώτηση τι συνέπειες θα έχουν στο εσωτερικό μέτωπο οι ενέργειες του κ. Κυπριανού, όπως τις παρέθεσε ο ίδιος ο Εκπρόσωπος, ο κ. Παπαπέτρου απάντησε ότι "το να κατηγορείται η κυβέρνηση της Ελλάδας και της Κύπρου ότι είναι επικίνδυνες για το κυπριακό πρόβλημα και ουσιαστικά να εμφανίζεται μια εικόνα ότι κάποιοι μεθοδεύουν την υπόσκαψη του μετώπου της Κύπρου και απεργάζονται λύσεις καταστροφικές για την Κύπρο, έχει τεράστιες συνέπειες για το εσωτερικό μέτωπο, την αναγκαία ενότητα, σύμπνοια που πρέπει να έχουμε ακόμη και το σεβασμό και την αλληλοανοχή στις διαφορετικές απόψεις που πρέπει να μας διακρίνει".

    "Αυτό που παραμένει αναντίλεκτο είναι ότι η κοινά σχεδιασμένη πολιτική της Λευκωσίας και της Αθήνας στοχεύει στην επιδίωξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας", σημείωσε ο κ. Παπαπέτρου.

    Τέλος, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ευχήθηκε προς τον Πρόεδρο της Βουλής "καλό ταξίδι, πλήρη ανάρρωση και καλή επάνοδο στην Κύπρο." Παρόμοια ευχή εξέφρασε και ο κ. Παπαπέτρου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [07] Νέοι Ορίζοντες - Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,14/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Οι Νέοι Ορίζοντες διέψευσαν κατηγορηματικά ότι είχαν, είτε από τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού είτε από οποιονδήποτε άλλο, πολιτική βολιδοσκόπηση για υποστήριξη υποψηφίου σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

    Με ανακοίνωσή τους, οι ΝΕΟ χαρακτηρίζουν τις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου "διαπόμπευση του πολιτικού βίου του τόπου και ξεπερνούν την επίδοση που σημείωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης στην ανακάλυψη του παράνομου αλλά ανύπαρκτου ΕΚΑΣ".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    [08] Βασιλείου - Δηλώσεις Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,14/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Εκπληξη, εξέφρασε ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργου Βασιλείου για τις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση όχι μόνο του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη αλλά και στενών συνεργατών του, περιλαμβανομένου και του κ. Βασιλείου.

    Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Βασιλείου χαρακτήρισε το σχόλιο του κ. Κυπριανού ότι προωθεί την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης ως "τίτλο τιμής".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    [09] Κυπριανού - Αναχώρηση - Δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,14/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ήταν μεταξύ εκείνων που του επιβεβαίωσαν ότι προϋπήρξε συμφωνία μεταξύ Λευκωσίας και Αθηνών να μην ζητηθεί στο Ελσίνκι αντάλλαγμα στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού κατά την αναχώρησή του σήμερα για τις ΗΠΑ.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως εισηγήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη αντικατάσταση του επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στις ενταξιακές Γιώργου Βασιλείου, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου και του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστα Θεμιστικλέους επειδή εμφανίζονται να εκπροσωπούν μια φιλοσοφία την οποία χαρακτήρισε "φοβερά επικίνδυνη".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΓ/ΑΧΡ)

    [10] Λυσσαρίδης - Δηλώσεις Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,14/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Νηφαλιότητα συνέστησε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης σχολιάζοντας την ένταση που προκλήθηκε μετά από δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού και τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Παράλληλα διευκρίνισε ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια από τον Σπύρο Κυπριανού προς το κόμμα του για να τον υποστηρίξει σε περίπτωση παραίτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να έχει τη στήριξη της ΕΔΕΚ για να παραμείνει στην προεδρία και για το υπόλοιπο της θητείας Κληρίδη, και δήλωσε ότι το κόμμα του δεν ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [11] Χριστόφιας - Κακλαμάνης

    Λευκωσία,Κύπρος,14/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Θέματα που αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις κοινές προσπάθειες των πολιτικών δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου να αξιοποιηθούν όλοι οι παράγοντες, ιδιαίτερα ο ευρωπαϊκός, συζήτησε απόψε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη.

    Οι κοινοί μας στόχοι επαναβεβαιώθηκαν, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας στο ΚΥΠΕ, τονίζοντας ότι αυτοί παραμένουν μια λύση ομοσπονδιακή στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Κορυφής.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΑΧΡ)

    [12] Χριστόφιας - Δηλώσεις Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,14/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    "Αν κρίναμε ότι είναι η ώρα ή είναι αναγκαίο ή είναι εξυπηρετικό για τον τόπο να ζητήσουμε την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα το κάναμε εμείς οι ίδιοι", δήλωσε απόψε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Αυτή την ώρα, πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, "δεν κρίνουμε ότι είναι αναγκαίο να γίνει κάτι τέτοιο".

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 14 January 2000 - 18:46:09 UTC