Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-11-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ντενκτάς - Εκ του σύνεγγυς συνομιλίες
  • [02] Υπουργός Παιδείας - Επέτειος Ανακήρυξης Ψευδοκράτους
  • [03] Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Συνομιλίες
  • [05] Γ.Γ. - Δήλωση - Συνομιλίες για Κυπριακό
  • [06] Νέοι Ορίζοντες - Αρση συνεπειών του ψευδοκράτους
  • [07] ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [08] Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [09] Πρόεδρος ΕΔΗ - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [10] ΔΗΣΥ - Δημητρίου - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [11] Πρόεδρος Κληρίδης - Δήλωση - Συνομιλίες
  • [12] Ντενκτάς - Αντίδραση - Συνομιλίες
  • [13] Πρόσκληση Αναν - Αλλαγή ορολογίας - Σάρα Ράσελ
  • [14] Πρόεδρος Κληρίδης - Δήλωση για νέα ανακοίνωση ΟΗΕ
  • [15] Πρόεδρος Κληρίδης - Κόμματα - Συνομιλίες - Επαρχία Νατάλ

  • [01] Ντενκτάς - Εκ του σύνεγγυς συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς συμφώνησε να συμμετάσχει σε εκ του σύνεγγυς συνομιλίες την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Τ/Κ ηγέτη σύμφωνα με τα πρακτορεία AFP και Reuter.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αναμένεται να επιδιώξουν να αξιοποιήσουν τις πρόσφατες καλές σχέσεις που δημιουργήθηκαν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, όπως μεταδίδει το Reuter.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [02] Υπουργός Παιδείας - Επέτειος Ανακήρυξης Ψευδοκράτους

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Η ίδρυση ψευδοκράτους συνιστά έγκλημα που στρέφεται ενάντια στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και σε κάθε αρχή δικαίου", επισημαίνει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης σε μήνυμά του για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους προς τους εκπαιδευτικούς, σπουδαστές και σπουδάστριες, μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων, Λυκείων, και Τεχνικών Σχολών.

    "Η σημερινή θλιβερή επέτειος μεταβάλλεται για μας σε μέρα περισυλλογής, αυτοκριτικής και προβληματισμού, για χαλύβδωση της θέλησης να αντισταθούμε ακόμα μια φορά σε πείσμα του άνομου κατακτητή, του άπληστου επιδρομέα και του άρπαγα της γης μας και να επιβιώσουμε ειρηνικά στη γη των πατέρων μας", σημειώνει ο κ. Ιωαννίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Κωμωδία" και "μια πάρα πολύ κακή εξέλιξη" χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού το ενδεχόμενο σύγκλησης εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, επικρίνοντας ταυτόχρονα τη στάση των Ηνωμένων Εθνών γιατί δεν έδωσαν χρόνο στην πολιτική ηγεσία της Κύπρου να διαβουλευτεί και διότι απηύθυναν την πρόσκληση προφορικώς.

    Σε δηλώσεις του σήμερα, ο κ. Κυπριανού είπε πως τόσο ο ίδιος όσο και άλλα κόμματα έχουν ζητήσει να δοθεί αναβολή στην απάντηση 24 ή 48 ωρών, ενώ ανέφερε πως η διαδικασία αυτή αρχίζει για να διευκολύνει την Τουρκία να αποκτήσει το χρίσμα της υποψήφιας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Συνομιλίες

    Ντέρμπαν,Νότιος Αφρική,14/11/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Κονιώτου)

    Θετική απάντηση έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στην προφορική πρόσκληση του ΓΓ Κόφι Ανάν για εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, στις 3 Δεκεμβρίου, υπό την αιγίδα των ΗΕ.

    Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι η Ε/κ πλευρά έχει απαντήσει θετικά στο κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, στόχος του οποίου είναι να οδηγήσει τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες σε απευθείας διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 1250.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ/ΜΑ)

    [05] Γ.Γ. - Δήλωση - Συνομιλίες για Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αναμένει πως οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό θα είναι ουσιαστικές, αναφέρει γραπτή δήλωσή του που εξέδωσε σήμερα στη Νέα Υόρκη.

    Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης όσο και ο Ραούφ Ντενκτάς "έχουν αποδεχθεί την έναρξη εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, στις 3 Δεκεμβρίου, για να προετοιμαστεί το έδαφος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε συνολική λύση".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [06] Νέοι Ορίζοντες - Αρση συνεπειών του ψευδοκράτους

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τις πάγιες επιδιώξεις της Τουρκίας αλλά και "τα λάθη ή τις παραλείψεις της πλευράς μας στην αντιμετώπιση των συνεπειών της αποσχιστικής ενέργειας των Τούρκων", υπενθυμίζει η επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ).

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι "αντί αυτό να συνετίσει, ορισμένοι πολιτικοί ηγέτες συνεχίζουν την ίδια πολιτική πορεία, με ενισχυμένη μάλιστα, την άποψη της αποδοχής των τετελεσμένων, μετά τον πρόσφατο ασφυκτικό εναγκαλισμό Προεδρικού - ΔΗΣΥ με Βασιλείου - Παπαπέτρου".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ)

    [07] ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη θέση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα πρέπει να ζητήσει μικρό περιθώριο χρόνου πριν επιδώσει την απάντησή του στη πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ ώστε να ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη προτού ανακοινωθεί η πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ προς τις δύο πλευρές για εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και η απάντηση της κυπριακής κυβέρνησης, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης αντί πρόσκλησης έχει πάρει τελεσίγραφο, και σημείωσε ότι εάν η πρόσκληση αναφέρεται σε απλώς εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, τότε δεν βλέπει "το λόγο να γίνονται τέτοιες συνομιλίες αυτήν την ώρα και ιδιαίτερα στις 3 του Δεκέμβρη".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [08] Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης σημείωσε ότι το γεγονός ότι καλούνται συνομιλίες δεν πρέπει να θεωρηθεί ως πρόοδος αλλά μόνο αν η τουρκική πλευρά και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έχουν διαφοροποιήσει τη στάση τους για συνομιλίες άνευ όρου.

    Σημείωσε επίσης ότι η θέση τόσο του ιδίου όσο και των άλλων κομμάτων είναι η διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών και όχι εκ του σύνεγγυς, γιατί αυτές θα μπορούσαν να διεξαχθούν και στην Κύπρο. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις για συνομιλίες στις 3 Δεκεμβρίου, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να είναι ουσιαστικές και να αφορούν τις διαφορές που έχουν οι δύο πλευρές και χωρίς προϋποθέσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [09] Πρόεδρος ΕΔΗ - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την εκτίμηση ότι "υπό τις περιστάσεις δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα απάντησης από μέρους του Προέδρου Κληρίδη" στην πρόσκληση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη Νέα Υόρκη στις 3 Δεκεμβρίου, εξέφρασε ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου.

    Μιλώντας το απόγευμα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "εκείνο που προέχει δεν είναι να γίνουν εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, αλλά τι θα γίνει σ'αυτές τις συνομιλίες". Είπε επίσης ότι "έχουμε διαβεβαιώσεις πως οι συνομιλίες αυτές θα πρέπει να είναι πάνω στην ουσία του Κυπριακού και όχι πάνω σε τύπους" αναφέροντας πως αυτό εξαρτάται και από τη στάση της τουρκικής πλευράς.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [10] ΔΗΣΥ - Δημητρίου - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σκεπτικισμό και επιφυλάξεις για τον "χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο έγινε η πρόσκληση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών" για εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη Νέα Υόρκη στις 3 Δεκεμβρίου, εξέφρασε σήμερα ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Παναγιώτης Δημητρίου.

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Δημητρίου είπε ότι "θα είμαστε ευτυχείς εάν μπορούσαμε να υποδεχθούμε την πρόσκληση του ΓΓ χωρίς σκεπτικισμό και χωρίς οποιεσδήποτε επιφυλάξεις". Επανέλαβε δε την πάγεια θέση της δικής μας πλευράς ότι το Κυπριακό μόνο με συνομιλίες μπορεί και πρέπει να λυθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [11] Πρόεδρος Κληρίδης - Δήλωση - Συνομιλίες

    Ντέρμπαν,Νότιος Αφρική,14/11/1999 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μαρίας Κονιώτου)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε σήμερα ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών το διαβεβαίωσε πως οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες που θα αρχίσουν στις τρεις Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη για προετοιμασία του εδάφους για συνολική λύση του Κυπριακού, θα διεξαχθούν επί των βασικών πτυχών του κυπριακού προβλήματος και θα είναι ουσιαστικές.

    Σε δήλωσή του από τη Νότιο Αφρική όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής της Κοινοπολιτείας, ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι οποιαδήποτε άρνηση εκ μέρους της πλευράς μας να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση του ΓΓ, τη στιγμή μάλιστα που ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς την αποδέχθηκε, και μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβε, θα ήταν φοβερό σφάλμα οι επιπτώσεις του οποίου δεν θα ήταν μόνο επί της πορείας του Κυπριακού αλλά και επί της πορείας μας προς την ενωμένη Ευρώπη.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [12] Ντενκτάς - Αντίδραση - Συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τ/κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έκανε ένα βήμα πίσω από την αποδοχή του νωρίτερα σήμερα, της πρόσκλησης των Ηνωμένων Εθνών για έναρξη εκ του σύνεγγυς συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, υποστηρίζοντας σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ρόιτερ πως η διατύπωση των συνομιλιών έχει αλλάξει.

    "Η νέα πρόσκληση δεν είναι αποδεκτή πρόσκληση από την Τ/κ πλευρά" δήλωσε στο Ρόιτερ ο Ραούφ Ντεντκάς προσθέτοντας ότι "τώρα ακούμε από την Νέα Υόρκη ότι η διατύπωση για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες έχει αλλάξει".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [13] Πρόσκληση Αναν - Αλλαγή ορολογίας - Σάρα Ράσελ

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τα Ηνωμένα Εθνη άλλαξαν σήμερα τη διατύπωση της ανακοίνωσης που εξέδωσαν χθες σχετικά με την πρόσκληση που απηύθυνε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κοφι Αναν στον Πρόεδρο Κληρίδη και στον Τ/κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για να προσέλθουν σε εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, στις τρείς Δεκεμβρίου.

    Ενώ η αρχική ανακοίνωση, η οποία εξεδόθη χθες 13 Νοεμβρίου από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη αποκαλεί τον Γλαύκο Κληρίδη "Πρόεδρο" και τον Ραούφ Ντενκτάς "Κύριο", η δεύτερη που εξεδόθη από την Ουνφικύπ σήμερα, 14 Νοεμβρίου και έφτασε στα γραφεία του ΚΥΠΕ στις 8.32 το βράδυ, αναφέρει ότι ο ΓΓ έχει μιλήσει με την "αυτού εξοχότητα κ. Κληρίδη" και με την "αυτού εξοχότητα κ. Ντενκτάς".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΘΘ)

    [14] Πρόεδρος Κληρίδης - Δήλωση για νέα ανακοίνωση ΟΗΕ

    Ντέρπαν,Νότιος Αφρική,14/11/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας, Μαρίας Κονιώτου)

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε απόψε στο ΚΥΠΕ ότι δεν τον ενοχλεί καθόλου η αλλαγή της διατύπωσης στην πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ προς τον ίδιο και τον Ραούφ Ντενκτάς για εκ του σύνεγγυς συνομιλίες οι οποίες θα οδηγήσουν σε συνολική λύση του Κυπριακού, γιατί "ο ΓΓ καλεί τους εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων στις συνομιλίες, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ".

    Παράλληλα σημείωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον τον αποκάλεσε "πολύ ορθά Πρόεδρο", στις δηλώσεις που έκαμε καθοδόν προς την Αγκυρα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ/ΘΘ)

    [15] Πρόεδρος Κληρίδης - Κόμματα - Συνομιλίες - Επαρχία Νατάλ

    Ντέρμπαν,Νότιος Αφρική,14/11/1999 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μαρίας Κονιώτου)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε απόψε ότι δεν επιτρέπεται η δημόσια αντιπαράθεση για τον χειρισμό ενός θέματος που πρέπει να είναι υπεράνω κομμάτων και να είναι εθνικό.

    Πρόσθεσε ότι "μπαίνουμε σε μία μάχη, ειρηνική μεν αλλά δύσκολη και χρειάζεται να πάμε ενωμένοι και όχι διαιρεμένοι. Χρειάζεται να ξέρουμε τι είναι αυτό που ζητούμε, πότε το ζητούμε και πως το επιτυγχάνουμε χωρίς να αντιδικούμε δημόσια," γιατί, όπως είπε, "ένα από τα μειονεκτήματα που έχουμε είναι το ότι πολλές φορές συζητούμε δημόσια, προδίδουμε τις θέσεις μας, πληροφορούμε τον αντίπαλο για τις διαφωνίες μας ενώ εκείνος κρατά κλειστά τα χαρτιά του".

    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 14 November 1999 - 21:46:29 UTC