Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-04-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Εσωτερικών - Καταφύγια
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] ΥΠΕΣ - Επίσκεψη Συρία - Λαθρομετανάστες
  • [04] Κυπριανού - Γιουγκοσλαβία - Διάσκεψη (2)
  • [05] Κυπριανού - Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές
  • [06] Ευρωβουλή - Κύπρος
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Χατζησάββας - Χοιροκοιτία
  • [08] ΕΔΕΚ - Σοσιαλδημοκρατία - Κεντρική Επιτροπή
  • [09] Εκπρόσωπος - Αθήνα
  • [10] Νέοι Ορίζοντες - ΕΔΕΚ - Συνάντηση
  • [11] Υπουργός Οικονομικών - ΧΑΚ
  • [12] Πρόεδρος Κληρίδης - Ιδιωτική επίσκεψη - Αθήνα
  • [13] Υπουργικό Συμβούλιο - Βοήθεια - Γιουγκοσλαβία
  • [14] Υπουργός Εργασίας - Πρωθυπουργός Συρίας - Κύπρος
  • [15] Ταεκβοντό - Χαιρετισμός Προέδρου Κληρίδη
  • [16] Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού - Πρόεδρος ΕΔΕΚ
  • [17] Λυσσαρίδης - Βασιλείου - Σοσιαλδημοκρατία
  • [18] Πυροβολισμοί - Ομορφίτα - Εθνική Φρουρά

  • [01] Υπουργός Εσωτερικών - Καταφύγια

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Δύσκολο αλλά εφικτό στόχο, χαρακτήρισε ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου την εξαγγελία του ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν περατωθεί οι αξιολογήσεις και όλες οι επιβαλλόμενες στοιχειώδεις εργασίες για τη λειτουργική διαμόρφωση όλων των καταφυγίων.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Πρακτορείο, ο κ. Χριστοδούλου είπε ακόμα ότι σε σημερινή συνάντηση με την ηγεσία του ΕΤΕΚ και εκπροσώπων της Πολιτικής Αμυνας τέθηκαν τα πλαίσια, σε γενικές γραμμές, της συνεργασίας για υλοποίηση αυτού του στόχου και ανέφερε ότι τεχνική επιτροπή που μετέβη στο Ισραήλ διεπίστωσε τα πρότυπα καταφυγίων που υπάρχουν εκεί τα οποία θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στην προσπάθεια δημιουργίας καταφυγίων στην Κύπρο.

    Ο ΥΠΕΣ υπογράμμισε ότι έχει "πλήρη συνείδηση" του τεράστιου έργου που θα πρέπει να επιτελεσθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου για να καταστεί πραγματικότητα ο στόχος που έχει τεθεί.

    "Πιστεύω ειλικρινά ότι μέχρι τέλος Δεκεμβρίου μπορούμε να έχουμε καταφύγια με τις στοιχειώδεις διευκολύνσεις που απαιτούνται ώστε να επιτελέσουν το σκοπό τους σε περίπτωση είτε έκτακτου φυσικού συμβάντος είτε οποιασδήποτε πολεμικής σύγκρουσης," είπε.

    Σε ερώτηση για την ανταπόκριση των εμπλεκομένων φορέων σε αυτή την προσπάθεια, ο κ. Χριστοδούλου σημείωσε ότι υπάρχει "έφεση και θέληση για προσφορά" και τόνισε την ανάγκη ύπαρξης στοχοθεσίας και χρονοδιαγραμμάτων και επεξεργασίας επιμέρους στόχων στα πλαίσια της γενικότερης στρατηγικής.

    Απαντώντας ερώτηση για τα πρότυπα πάνω στα οποία θα βασιστεί η οικοδόμηση των καταφυγίων, ο ΥΠΕΣ ανέφερε ότι ήδη τεχνική επιτροπή έχει επισκεφθεί το Ισραήλ όπου διαπίστωσε τα πρότυπα της χώρας αυτής τα οποία θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση των καταφυγίων στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  120.53 (-0.36)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 2,797,642
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 1,510,455  153.11 (-0.53)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   119,314   72.60 (-0.86)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £    66,723   76.51 ( 0.94)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £    89,803   93.31 (-0.09)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   220,209   85.77 ( 0.79)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   119,525   50.44 (-0.71)
            Αλλες Εταιρείες            £   233,052   84.48 (-0.20)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΑ)

    [03] ΥΠΕΣ - Επίσκεψη Συρία - Λαθρομετανάστες

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με στόχο την επίτευξη προσωρινής συμφωνίας συνεργασίας για το θέμα των λαθρομεταναστών, μεταβαίνει στη Συρία την ερχόμενη Κυριακή ο Υπουργός Εσωτερικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Οπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Πρακτορείο σήμερα, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι στόχος του ταξιδιού του στη γειτονική χώρα είναι η επίτευξη μιας προσωρινής συμφωνίας, όπως αυτή που έγινε με το Λίβανο, "για να θέσουμε τα πλαίσια μιας πρακτικής προσέγγισης αυτού του θέματος".

    Θα πρέπει, είπε, να επιτευχθεί μια λειτουργική συνεργασία η οποία, "πρώτο, να αποτρέπει κατά το δυνατό, τη δημιουργία του προβλήματος, και δεύτερο, σε περίπτωση που δημιουργείται πρόβλημα λαθρομεταναστών, να συμφωνηθούν τα πλαίσια χειρισμού για απέλασή τους".

    Στη Συρία, ο κ. Χριστοδούλου θα βρίσκεται για 36 ώρες και θα έχει συνάντηση με το Σύρο ομόλογό του, που είναι αρμόδιος για θέματα λαθρομεταναστών.

    Επιδίωξη είναι η επίτευξη μιας προσωρινής συμφωνίας για τη διαδικασία συζήτησης, σε χρονικά πλαίσια που θα καθορίσουν, "για τη σύναψη μιας διακρατικής συμφωνίας επίσημου χαρακτήρα, η οποία να ρυθμίζει σ' όλες τις λεπτομέρειες, σε όλες τις πτυχές του, το θέμα αυτό", πρόσθεσε ο κ. Χριστοδούλου.

    ΥΠΕΣ - Λαθρομετανάστες

    Ερωτηθείς ποιός είναι ο αριθμός των λαθρομεταναστών και παράνομων εργατών στην Κύπρο, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι "όταν ένας Υπουργός μιλά για αυτό το θέμα, για να διατηρήσει την επιβαλλόμενη εκ των πραγμάτων, σοβαρότητα, δεν μπορεί να αναφέρεται σε συγκεκριμένους αριθμούς."

    Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι "δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν γνωρίζω ακριβώς, ούτε κατά λογική προσέγγιση, πόσος είναι ο αριθμός των παρανόμως ευρισκομένων ή εργαζομένων στην Κύπρο, ξένων εργατών ή λαθρομεταναστών".

    Ανέφερε ότι "υποθέσεις, εικασίες κι αριθμοί που δεν είναι δυνατό να ελεγχθούν, αναφέρονται κατά καιρούς", αλλά προσωπικά δεν μπόρεσε να τους επαληθεύσει.

    Σημείωσε ότι αυτοί οι αριθμοί κυμαίνονται από 5 - 10 χιλιάδες, αλλά αυτός ο αριθμός εντάσσεται στο πλαίσιο της πιο πάνω δήλωσής του.

    Σε ερώτηση πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι "δεν μπορεί νομίζω, να αναμένει κανείς από το νέο ΥΠΕΣ να εμφανιστεί ως σωτήρας μας σε 15 μέρες σε αυτό το θέμα".

    Ωστόσο είπε ότι το θέμα των λαθρομεταναστών αφορά τουλάχιστον τρία υπουργεία, δηλαδή το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το ΥΠΕΣ.

    Ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει ασχοληθεί επανειλημμένα με το θέμα και μια από τις αδυναμίες που είχε επισημανθεί από τον Υπουργό Δικαιοσύνης ήταν το θέμα της έλλειψης χώρων που να ανταποκρίνονται στα πρότυπα διεθνών συμβάσεων και στους οποίους να κρατούνται οι λαθρομετανάστες ή οι παράνομοι ξένοι εργάτες.

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι οι χώροι έχουν διαμορφωθεί και το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να κινητοποιήσει τους μηχανισμούς του για σύλληψη κι απέλαση όλων όσοι θα εντοπιστούν.

    Σ'ερώτηση σε ποιό βαθμό έχουμε οποιεσδήποτε υποδείξεις ή παραινέσεις για το χειρισμό του θέματος των λαθρομεταναστών ή των παράνομων εργατών από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι η ΕΕ επιδεικνύει μια ευαισθησία για το θέμα αυτό.

    "Ιδιαίτερα, επισημαίνεται το γεγονός της γεωγραφικής μας θέσης και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη δεν θα επιθυμούσε να έχει στις τάξεις της μιαν Κύπρο που να αποτελεί μέσο για πρόσβαση στην Κύπρο και στην ΕΕ λαθραίων μεταναστών", κατέληξε ο ΥΠΕΣ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Κυπριανού - Γιουγκοσλαβία - Διάσκεψη (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού απέρριψε "κατηγορηματικά" τις κατηγορίες που εξαπελύθηκαν εναντίον του, ότι ανέλαβε την προσπάθεια για απελευθέρωση των τριών Αμερικανών στρατιωτών για να αποκομίσει προσωπικά οφέλη.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε σήμερα με θέμα την αποστολή του στη Γιουγκοσλαβία, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ελπίδα ότι οι κατηγορίες αυτές "δεν είναι λόγω κακών προθέσεων" και τόνισε ότι η αποστολή του δεν αποσκοπούσε στην προσωπική του προβολή.

    "Δεν ήταν πρόθεσή μου να μαζέψω ψήφους", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι πρόθεσή του ήταν "να βοηθήσουμε σε κάτι που μπορούσαμε".

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε επίσης ότι η πρωτοβουλία του "έστω κι αν δεν έχει ολοκληρωθεί, έχει ξαναβάλει την Κύπρο στο παγκόσμιο χάρτη, μαζί με το πρόβλημα" της. Μπορεί, σημείωσε, να μην εκτιμάται η προσπάθεια αυτή απ' όλους εδώ στη Κύπρο, εκτιμάται όμως στη Γιουγκοσλαβία, στις ΗΠΑ και παγκόσμια.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι "δεν αισθάνομαι ότι έχω χρέος να απολογηθώ σε κανένα", προσθέτοντας ότι ανέλαβε μια ανθρωπιστικής φύσεως αποστολή, η οποία έπρεπε να χαιρετισθεί απ' όλους τους Κυπρίους.

    "Απορρίπτω κατηγορηματικά ότι (η πρωτοβουλία) είχε καμία σχέση με την άνοδο της δικής μου δημοτικότητας ή κάτι τέτοιες μικρότητες", σημείωσε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "η προσπάθεια δεν ναυάγησε" αλλά "διεκόπη λόγω των συνθηκών που είχαν εν τω μεταξύ δημιουργηθεί".

    "Είμεθα σε επαφή και θα μας λεχθεί πότε, κατά τη γνώμη των αρχών του Βελιγραδίου, μπορούμε με κάποιο τρόπο να βοηθήσουμε, γενικότερα στον ανθρωπιστικό τομέα", πρόσθεσε, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα γιατί "δεν θα ήταν σωστό".

    Επεσήμανε δε ότι δεν είναι γνωστό εάν θα υπάρξουν αυτές οι προϋποθέσεις, πότε θα υπάρξουν και κάτω από ποιές συνθήκες θα υπάρξουν.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή οι Γιουγκοσλάβοι θεωρούν την Κύπρο "ως τον καλύτερο και πιο έντιμο φίλο τους" και είπε ότι "θα ζητήσουμε να εμπλακούμε σε οποιαδήποτε διαδικασία που έχει σχέση είτε με τη ανθρωπιστική είτε με την πολιτική πτυχή".

    "Αν μπορούμε να βάλουμε ένα λιθαράκι, κι εκεί ελπίζω να μην κακοφανιστεί κανένας", σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

    Κληθείς να σχολιάσει την ενόχληση που φέρεται να εξέφρασαν ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ για τη στάση που τήρησε η Κυπριακή Βουλή και το ψήφισμα του Σώματος, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "υπάρχει τάση για υπερβολή από πλευράς της κυβέρνησης και από πλευράς του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Γιώργου Βασιλείου".

    "Δεν μου αρέσει αυτή η τάση και δεν τη θεωρώ θετικό στοιχείο όταν διαπραγματεύεται κανείς", πρόσθεσε.

    Ο κ. Κυπριανού παραδέχθηκε ότι υπήρξε κάποιο παράπονο από πλευράς ΗΠΑ για το ψήφισμα της Βουλής, διευκρινίζοντας όμως ότι "δεν έγινε ουδένα επίσημο διάβημα".

    Είπε επίσης ότι διαβιβάστηκαν κάποιες πληροφορίες στην ΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες "έγιναν πράματα και θαύματα μετά το συλλαλητήριο" που έγινε στη Πλατεία Ελευθερίας για τη Γιουγκοσλαβία, τις οποίες χαρακτήρισε "ασύστολα ψεύδη".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε ότι το άτομο που διεβίβασε τις πληροφορίες αυτές "δεν είναι Κύπριος, είναι ξένος" και ανέφερε ότι προσπαθεί να μάθει ποιό είναι το άτομο αυτό.

    "Πρέπει να βρούμε ποιοί είναι εκείνοι οι οποίοι θέλουν να υπονομεύσουν πράγματι την πορεία της Κύπρου προς την Ευρώπη", είπε, προσθέτοντας ότι "δεν μπορούμε να σκορπούμε πανικό και φοβία, δεν μπορούμε να δίνουμε την εικόνα ότι όποια παρατήρηση μας γίνει από τον οποιονδήποτε απλώς τρέμουμε".

    Κληθείς να σχολιάσει κατηγορίες ότι βιάστηκε να εξαγγείλει την προσπάθεια που ανέλαβε, ο κ. Κυπριανού είπε ότι εάν δεν εδημοσιοποιείτο έγκαιρα η πρωτοβουλία "τότε θα ήταν εξασφαλισμένη η αποτυχία 100%". Είπε επίσης ότι άν η προσπάθεια γινόταν μυστικά, τότε θα ναυαγούσε και ταυτόχρονα δεν θα εδίνετο η ευκαιρία ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης.

    "Σκέφτηκα ότι η δημοσιοποίηση συνέφερε στην Κύπρο", σημείωσε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό "μπήκε η Κύπρος ξανά στον παγκόσμιο χάρτη μετά από πολλά χρόνια". Ανέφερε επίσης ότι η δημοσιοποίηση έγινε "σκόπιμα" και ότι αυτή βοήθησε στη βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στον αμερικανικό λαό έναντι της Κύπρου.

    Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την άποψη ότι "η κυβέρνηση μπορούσε να ήταν περισσότερο προσεκτική από τη Βουλή, αλλά νομίζω ότι ήταν πολύ περισσότερο προσεκτική απ'ότι έπρεπε".

    "Βεβαίως ιδιαιτέρως δεν έχω αμφιβολία ότι λέγονται τα σωστά πράγματα", πρόσθεσε.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις του βουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριου Ματσάκη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο εν λόγω βουλευτής "φαίνεται να δυσαρεστήθηκε γιατί δεν δέχθηκα να με συνοδεύσει στο Βελιγράδι".

    Ερωτηθείς εάν τίθεται εσωτερικό θέμα στο ΔΗΚΟ λόγω των επικρίσεων του κ. Ματσάκη, ο Πρόεδρος του κόμματος είπε ότι "παραγνωρίζω και παρακάμπτω οποιαδήποτε πολεμική αυτή τη στιγμή" προσθέτοντας ότι εάν υπάξρει θέμα θα συζητηθεί στα αρμόδια όργανα του ΔΗΚΟ. "Εχω ήσυχη τη συνείδηση ότι κάνω αυτό που πρέπει", σημείωσε, προσθέτοντας: "Απαλλάσσω τον κ. Ματσάκη από ευθύνες".

    Σε ερώτηση κατά πόσον υπήρχε περίοδος στο Βελιγράδι που τα πράγματα έδειχναν ότι η αποστολή του θα είχε επιτυχία, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι με την άφιξη του στη Γιουγκοσλαβία "υπήρξαν διάφορες φήμες και πληροφορίες ότι τα πράγματα θα πήγαιναν καλά" ενώ το επόμενο πρωϊ υπήρξε μια πληροφορία ότι οι αιχμάλωτοι δεν θα του παραδωθούν.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν ζητήθηκαν ανταλλάγματα, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι "ούτε αντάλλαγμα ζητήθηκε, ούτε αντάλλαγμα προσεφέρθη".

    Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι δεν επέρριψε ευθύνες στους Αμερικανούς για την αποτυχία της αποστολής του.

    Αναφερόμενος στους στόχους των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι το μόνο που μπορούν να πετύχουν, αν καταστρέψουν τη χώρα, είναι το μίσος όσων Γιουγκοσλάβων απομείνουν εναντίον του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

    Αφού εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι βομβαρδισμοί απέτυχαν, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι φαίνεται πως κάποιοι θέλουν να συνεχιστούν και διερωτήθηκε κατά πόσον οι βομβαρδισμοί γίνονται για λόγους γοήτρου.

    Είναι φοβερό, είπε, στην εποχή μας να δολοφονούνται άνθρωποι εν ονόματι του γοήτρου κάποιων, όποιων και να είναι.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμποταν Μιλόσεβιτς, στη συνάντησή τους, του ανέφερε ότι αν το ΝΑΤΟ και οι ξένες χώρες αφήσουν ήσυχους τους Γιουγκοσλάβους τότε αυτοί θα τα βρούν με όλους.

    Τέλος, ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε ποιό ρόλο διαδραματίζουν τα Ηνωμένα Εθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας στο πρόβλημα της Γιουγκοσλαβίας.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)

    [05] Κυπριανού - Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Εντελώς αχρείαστη" θεωρεί το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών τη "συζήτηση για το εάν και κατά πόσο βοήθησε ή όχι η πρωτοβουλία (απελευθέρωσης των τριών Αμερικανών αιχμαλώτων) του Προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού, το κυπριακό πρόβλημα."

    Αντιπροσωπεία του Κινήματος συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής, μέσα στο πλαίσιο της διαδικασίας ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων για τη σχετική του πρωτοβουλία, στον οποίο εξέφρασε την υποστήριξη των οικολόγων για την πρωτοβουλία του.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, η αντιπροσωπεία κατέθεσε "συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν την αποστολή ομάδας Προέδρων Κοινοβουλίων στη Γιουγκοσλαβία, η οποία θα μπορούσε να μελετήσει εκτός του ζητήματος των Αμερικανών αιχμαλώτων και άλλες πτυχές των ανθρωπιστικών προβλημάτων που έχουν προκύψει", όπως τη μεταφορά πληγωμένων για περίθαλψη και την εξέταση καταγγελιών για πλήγματα κατά αμάχων.

    Το Κίνημα, τέλος, αμφισβητεί "τις πληροφορίες που θέλουν τις κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ να έχουν ενοχληθεί" από την εκδήλωση συμπαράστασης του κυπριακού λαού στη Γιουγκοσλαβία και θεωρεί "υπερβολικούς και υποβολιμαίους τους ισχυρισμούς περί επηρεασμού της ενταξιακής πορείας της Κύπρου."

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΑ)

    [06] Ευρωβουλή - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η διαδικασία ένταξης της Κύπρου πρέπει να συνεχισθεί χωρίς εμπόδια δήλωσε αργά χθες ενώπιον της Ολομέλειας της Ευρωβουλής, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση, Ολλάνδος Επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ο οποίος διαπιστώνει παράλληλα ότι η προσαρμογή της κυπριακής νομοθεσίας στο κοινοτικό κεκτημένο εξελίσσεται ικανοποιητικά.

    Στη συζήτηση που έγινε σχετικά με την έκθεση του Ολλανδού Ευρωβουλευτή Γιαν Βίλεμ Μπέρτενς για την αίτηση ένταξης της Κύπρου και την επιτευχθείσα πρόοδο, ο Επίτροπος αναφέρθηκε κατ' αρχήν στην απόφαση του Προέδρου Κληρίδη για τους S300 την οποία χαρακτήρισε "σοφή" και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η κίνηση θα συνεισφέρει προς την κατεύθυνση της σταθερότητας στην περιοχή.

    Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα αναπτυχθούν νέες πρωτοβουλίες για την επανέναρξη του διαλόγου.

    Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή κ. Δημητρακόπουλου, ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι οι προετοιμασίες για την ένταξη οφείλουν να συνεχιστούν χωρίς εμπόδια.

    Υπάρχει, συνέχισε, μια γενναιόδωρη προσφορά του Προέδρου Κληρίδη προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα του νησιού για να λάβουν μέρος στην αντιπροσωπεία που διεξάγει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρόταση αυτή θα αποφέρει καρπούς.

    Ο κ. Βαν Ντεν Μπρουκ αναφέρθηκε και στην οικονομία της Κύπρου, η οποία, όπως είπε, διαθέτει όλες τις βασικές προϋποθέσεις για να προσαρμοστεί και να αντιμετωπίσει την πρόκληση της διεύρυνσης, ενώ για το κοινοτικό κεκτημένο είπε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, ιδιαίτερα στον τομέα της τελωνειακής ένωσης.

    Οι τομείς που απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από κυπριακής πλευράς είναι, σύμφωνα με τον Επίτροπο, ο χρηματοπιστωτικός, η απελευθέρωση της διακίνησης κεφαλαίων, η ναυσιπλοϊα, οι τηλεπικοινωνίες και τα θέματα του τρίτου πυλώνα της Συνθήκης (δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων).

    Για τη χρηματοδότηση της Κύπρου και σε απάντηση σχετικής ερώτησης του εισηγητή της έκθεσης κ. Μπέρτενς, ο Επίτροπος διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν εργάζεται για τη δημιουργία ενός εργαλείου, το οποίο θα αντικαταστήσει το χρηματοδοτικό πρωτόκολο.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μπέρτενς που έκανε και την εναρκτήρια τοποθέτηση, αναφέρθηκε στη διαιώνιση του Κυπριακού, η οποία δημιουργεί, όπως είπε, κινδύνους και απειλεί τη σταθερότητα στο νησί, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα μπορούσε να συνεισφέρει και στην επίλυση του προβλήματος της κατοχής.

    Σύμφωνα με τον Ολλανδό εισηγητή, η μη επίτευξη προόδου στο Κυπριακό οφείλεται στους όρους του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για αναγνώριση και στην απαίτηση όπως η Λευκωσία εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή πορεία.

    Ο κ. Μπέρτενς ανέφερε επίσης ότι η Τ/κ πλευρά και ιδιαίτερα η Αγκυρα δεν έκαναν καμιά κίνηση ανάλογη με αυτή του Προέδρου Κληρίδη με τους S300.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δηλώσεις ορισμένων κρατών μελών που αντιτίθενται στην ένταξη της Κύπρου όσο διαρκεί το Κυπριακό, για τις οποίες υπογράμμισε ότι όχι μόνο δεν βοηθούν τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, αλλά αναιρούν κάθε καταλυτική επίδραση που έχουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και δίνουν, κατά κάποιο τροπο, ένα δικαίωμα βέτο στην Τουρκία για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Σίγουρα δεν είναι αυτή η τακτική (των δηλώσεων) που θα ενθαρρύνει την Τουρκία να εγκαταλείψει το νησί μετά από 25 χρόνια κατοχής, ανέφερε ο κ. Μπέρτενς.

    Ο εισηγητής επικαλέσθηκε επίσης και τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες δείχνουν, όπως είπε, ότι η Κύπρος βρίσκεται στο σωστό δρόμο και με εξαίρεση κάποια μεταβατική περίοδο που δόθηκε για τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, όλα τα άλλα κεφάλαια δεν θέτουν πρακτικά κανένα πρόβλημα.

    Οι σχέσεις της ΕΕ με την Κύπρο ενισχύονται συνεχώς, ενώ τα εναπομείναντα 17 εκατομμύρια Ευρώ του 4ου χρηματοδοτικού πρωτόκολλου που αποφασίσθηκε πρόσφατα να χρησιμοποιηθούν για την προενταξιακή στρατηγική θα επιτρέψουν την προσέγγιση του στόχου της ένταξης, κατέληξε ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ/ΜΑ)

    [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Χατζησάββας - Χοιροκοιτία

    Λάρνακα,Κύπρος,15/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ιδιαίτερα περήφανους μας καθιστά το γεγονός ότι τρία μνημεία της Κύπρου έχουν επιλεγεί να ενταχθούν στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, επεσήμανε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    Μιλώντας κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων αναμνηστικού λίθου που σηματοδοτεί την ένταξη του Νεολιθικού Οικισμού της Χοιροκοιτίας στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η Χοιροκοιτία είναι το τρίτο στη σειρά μνημείο που εντάσσεται στον Κατάλογο, μετά τον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Πάφου και Παλαίπαφου και των εννέα εκκλησιών του Τροόδους.

    Σημείωσε ότι το γεγονός ότι αυτά τα μνημεία έχουν επιλεγεί να λάβουν τον τιμητικό τίτλο ανάμεσα σε τόσους πολιτιστικούς θησαυρούς ανά την υφήλιο, "υπογραμμίζει τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και το μεγάλο βάρος που επωμιζόμαστε για τη διατήρηση και παράδοση της στους απογόνους μας".

    "Στη δική μας περίπτωση η διαφύλαξη αυτής της κληρονομιάς αποτελεί ακόμη ένα κίνητρο στην προσπάθεια μας να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας, μέσα από τη δύσκολη περίοδο που περνούμε", ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Οπως είπε, "το κράτος αποτελεί τον κύριο φορέα ευθύνης της κοινωνίας μας για την προστασία, διατήρηση κι αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας", σημειώνοντας ότι "μέσα σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση της Κύπρου προσυπέγραψε το 1975 τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς του 1972".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι "η βοήθεια που παρέχει η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς για την προστασία, διατήρηση και μεταβίβαση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στις επόμενες γενιές είναι ανεκτίμητης αξίας".

    Εξέφρασε την άποψη ότι "αυτό το πνεύμα της διεθνούς συνεργασίας για την επίτευξη ενός κοινού στόχου, η διαφύλαξη των ανεκτίμητων και μοναδικών θησαυρών όλου του κόσμου, θα οδηγήσει τελικά σ'ένα καλύτερο μέλλον για ολόκληρη την ανθρωπότητα".

    Στην προσφώνησή του, ο Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Σοφοκλής Χατζησάββας, είπε ότι η σημερινή τελετή "αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στο μακρινό ταξίδι που άρχισε πριν από 9 χιλιάδες χρόνια" στο χώρο της Χοιροκοιτίας.

    "Με την εγγραφή ενός χώρου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η κυβέρνηση και ο λαός μας αναλαμβάνουν την υποχρέωση να διατηρούν την ακεραιότητα του προς όφελος ολόκληρης της ανθρωπότητας", είπε.

    Χαρακτηρίζοντας τη Χοιροκοιτία ως δώρο της Κύπρου στην παγκόσμια κληρονομιά, ο κ. Χατζησάββας είπε ότι "σε αντάλλαγμα η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της αναλαμβάνει να συνεργαστεί για την προστασία αυτού του χώρου".

    Τέλος, ο κ. Χατζησάββας είπε ότι "η μικρή Κύπρος με τον αρχαιολογικό της πλούτο και τη μακρόχρονη πολιτιστική της παράδοση μπορεί να ανταγωνιστεί οποιαδήποτε χώρα ανεξάρτητα από το μέγεθός της".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [08] ΕΔΕΚ - Σοσιαλδημοκρατία - Κεντρική Επιτροπή

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1999 (ΚΥΠΕ) ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 7.30 μ.μ

    Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει την προσπάθεια για δημιουργία νέου πολιτικού σχήματος με την Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου, την Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού (ΚΠΕ) και ανένταχτους πολίτες εφόσον το επιθυμούν, αποφάσισε χθες η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

    Σύμφωνα με την απόφαση, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι "οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ) και οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ) δεν έχουν επιδείξει την αναγκαία πολιτική θέληση που να δικαιολογεί τη συμμετοχή τους στην τελική ευθεία της δημιουργίας νέου κινήματος".

    Ωστόσο "η Κεντρική Επιτροπή (της ΕΔΕΚ) εκφράζει την επιθυμία της να διατηρήσει επαφή με τους ΕΔΗ και τους ΝΕΟ".

    Η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι, χωρίς να αποκλείει κανένα, θα συνεχίσει την πρωτοβουλία της με την Επαλξη και την ΚΠΕ και ανένταχτους πολίτες "εφόσον το επιθυμούν και συμφωνούν, επιταχύνοντας τις διαδικασίες ώστε να οδηγηθούμε μέσω μεταβατικών οργάνων σε ιδρυτικό συνέδριο πριν από το τέλος του χρόνου".

    Η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ διαπίστωσε ότι "οι ηγεσίες των ΕΔΗ και των ΝΕΟ, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, και εκ μέρους τους δεσμεύσεις, συνεχίζουν να προβαίνουν σε αχρείαστες δημόσιες αντιπαραθέσεις που υπονομεύουν την πιστευτότητα και την προοπτική του νέου κινήματος".

    Οι ΕΔΗ και οι ΝΕΟ "επαναφέρουν συνεχώς συμφωνηθέντα κείμενα, στα οποία έχουμε ομόφωνα καταλήξει ύστερα από εξαντλητικές συζητήσεις", αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι τα δύο κόμματα "εξαντλούνται τους τελευταίους μήνες σε μια προσπάθεια αλληλοαποκλεισμού από το νέο σχήμα, θέτοντας μάλιστα εκβιαστικά διλήμματα και ευθύνες ενώπιον της ΕΔΕΚ".

    Αναφέρεται επίσης ότι η ΕΔΕΚ "με πνέυμα συνεργασίας και διαλλακτικότητας, σ'όλο το διάστημα των διαβουλεύσεων με τους άλλους τέσσερις φορείς, κατέβαλε ειλικρινείς και έντονες προσπάθειες για τη σύγκλιση των διαφορετικών απόψεων και τον τερματισμό άσκοπων φθοροποιών αντιπαραθέσεων".

    Η ΚΕ της ΕΔΕΚ "διαπιστώνει ότι το νέο σοσιαλδημοκρατικό κίνημα εξακολουθεί να αποτελει ανάγκη για την κοινωνία και αίτημα μεγάλης μερίδας του λαού που αναζητεί την οργανωμένη πολιτική του έκφραση ανάμεσα στην κομμουνιστική αριστερά και τη συντηρητική δεξιά".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [09] Εκπρόσωπος - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης θα εκπροσωπήσει την κυπριακή Κυβέρνηση στην "Εκδήλωση Μνήμης" που οργανώνει στην Αθήνα το Ιδρυμα "Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής", στις 19 Απριλίου, με τη συμπλήρωση έτους από το θάνατο του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Για το έργο και την προσωπικότητα του κ. Καραμανλή θα μιλήσουν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρώη Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Giscard D' Estaing και ο πρώην Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Cossiga.

    (KΥΠΕ/ΜΑ)

    [10] Νέοι Ορίζοντες - ΕΔΕΚ - Συνάντηση

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη διαφωνία των Νέων Οριζόντων με τις πολιτικές εκτιμήσεις της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ για τη δημιουργία νέου σοσιαλδημοκρατικού σχήματος, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Κουτσού.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη και αντιπροσωπεία του κόμματος, ο κ. Κουτσού είπε ότι "από πλευράς των ΝΕΟ υπήρξε και πολιτική θέληση και πολιτική βούληση".

    Επεσήμανε ότι το κόμμα του εργάστηκε "γιατί πιστεύουμε στην αναγκαιότητα και στην επιτυχία αυτού του νέου σχήματος".

    Ο κ. Κουτσού είπε ότι "δόθηκαν διάφορες εξηγήσεις στα σημεία" τα οποία ήγειραν οι ΝΕΟ και οι εξηγήσεις αυτές "θα μεταφερθούν στο Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος" για λήψη οριστικών αποφάσεων αναφορικά με την πορεία των πραγμάτων.

    Ωστόσο, ο Πρόεδρος των ΝΕΟ επεσήμανε ότι "από την πολιτική απόφαση που πάρθηκε δεν μένουν και περιθώρια πλέον να υπάρξει η ενεργός συμμετοχή των ΝΕΟ στη συνέχεια της προσπάθειας".

    Ερωτηθείς εαν οι ΝΕΟ θα αποδέχονταν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην προσπάθεια σε μια ομάδα με πιο αργές διαδικασίες, ο κ. Κουτσού είπε ότι "δεν υπάρχει θέμα ταχυτήτων ή θέμα κατηγοριών".

    "Μπήκαμε σ' αυτή την προσπάθεια γιατί πιστεύαμε, και πιστεύουμε ακόμη σ'αυτήν την αναγκαιότητα κι από εκεί και πέρα θα εξετάσουμε πώς μπορούμε πλέον να έχουμε και αυτόνομη παρουσία και πορεία και πιθανώς νέες προσπάθειες", είπε ο κ. Κουτσού.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κουτσού είπε "επαφές πάντα είχαμε με την ΕΔΕΚ και θα έχουμε ως κόμματα πλέον αλλά όχι μέσα στην προσπάθεια για τη δημιουργία του νέου σχήματος".

    Σημείωσε ταυτόχρονα ότι "δεν σημαίνει ότι επειδή πάρθηκε κάποια απόφαση θα αποκοπούν οι γέφυρες κι οι επαφές" με την ΕΔΕΚ.

    Νωρίτερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Επαλξης Ανασυγκρότησης του Κέντρου.

    Αυτή την ώρα ο κ. Λυσσαρίδης συναντάται με αντιπροσωπεία της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού και στη συνέχεια θα ενημερώσει τον Πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργο Βασιλείου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [11] Υπουργός Οικονομικών - ΧΑΚ

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και τους τρόπους ταχείας επίλυσής τους συζήτησαν σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης και ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΧΑΚ.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι ενημερώθηκε για την όλη πορεία του θεσμού του χρηματιστηρίου σημειώνοντας ότι συμφώνησαν να έχουν συχνές συναντήσεις για αλληλενημέρωση και επίλυση των τυχόν προβλημάτων που θα αναφύονται.

    Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κληρίδης διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο θα καταβάλει προσπάθειες για επίλυση των προβλημάτων του ΧΑΚ, ένα από τα κυριότερα εκ των οποίων είναι η στελέχωσή του.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχουν επιπτώσεις στην οικονομία από την κρίση στη Γιουγκοσλαβία, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι μέχρι τώρα δεν έχουν παρατηρηθεί οποιεσδήποτε επιπτώσεις.

    Παρατήρησε όμως ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και την ένταση του πολέμου γιατί, εξήγησε, "ζούμε σε μια περιοχή που αν συνεχιστεί ο πόλεμος κάποιες επιδράσεις θα υπάρχουν."

    Στη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΑΚ συζητήθηκε επίσης το θέμα της μηχανογράφησης του Χρηματιστηρίου.

    Οπως είπε ο κ. Κληρίδης ενημερώθηκε για την τεράστια πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο θέμα αυτό.

    Τέλος, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι αναμένει πως στον επόμενο μήνα το ΧΑΚ θα είναι σε θέση να συγκριθεί με άλλα Χρηματιστήρια ξένων χωρών, όσον αφορά το Χρηματιστηριακό θεσμό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΜΑ)

    [12] Πρόεδρος Κληρίδης - Ιδιωτική επίσκεψη - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, αναχωρεί αύριο για διήμερη ιδιωτική επίσκεψη στην Αθήνα.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κώστας Σερέζης, μετά από συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Σερέζης είπε ότι η επίσκεψη του Προέδρου στην Ελλάδα πραγματοποιείται για προσωπικούς, ιδιωτικούς λόγους, και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ/ΑΧΡ)

    [13] Υπουργικό Συμβούλιο - Βοήθεια - Γιουγκοσλαβία

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πρόσφυγες της Γιουγκοσλαβίας, ύψους 34 χιλιάδων λιρών θα αποστείλει σύντομα η κυπριακή κυβέρνηση.

    Οπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κώστας Σερέζης, μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, η βοήθεια αυτή περιλαμβάνει φάρμακα, ρουχισμό και τρόφιμα και θα δοθεί στους πρόσφυγες της Γιουγκοσλαβίας, μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

    "Η εισήγηση είναι όπως σταλούν φάρμακα και άλλα ιατρικά υλικά αξίας πέντε χιλιάδων λιρών, τρόφιμα που συνίστανται σε τρεις τόνους μακαρόνια, ένας τόνος μπισκότων, δύο χιλιάδες κουβέρτες και 150 πρόχειρα κρεβάτια. Ολα θα μεταφερθούν με αεροσκάφος τύπου Hercules που θα διαθέσει η ελληνική κυβέρνηση", ανεφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [14] Υπουργός Εργασίας - Πρωθυπουργός Συρίας - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Συρία υποστηρίζει σταθερά την ενότητα της Κύπρου και τάσσεται εναντίον του διαμελισμού της, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της χώρας, Μαχμούτ Αλ Ζούμπι.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέα Μουσιούττα, ο οποίος εκτελεί διήμερη επίσκεψη στη Δαμασκό, ο κ. Ζούμπι είπε ότι οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και κοινούς εχθρούς καθώς και την επεκτατική πολιτική.

    Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, Συρία και Κύπρος πρέπει από κοινού να αγωνιστούν για την αποκατάσταση του δικαίου.

    Παράλληλα ο Σύρος Πρωθυπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες και την εκτίμηση της Συρίας προς τον πρόεδρο, την κυβέρνηση και το λαό της Κύπρου για τη σταθερή υποστήριξη που παρέχει στην υπόθεση της Συρίας και γενικά των Αράβων.

    Ο κ. Ζούμπι διαβεβαίωσε τον κ. Μουσιούττα ότι η κυβέρνησή του, κατόπιν οδηγιών του Προέδρου Χάφεζ Αλ Ασσαντ, εργάζεται με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μουσιούττας εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντηση κι ανέφερε ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών που εργάζονται στις δύο χώρες σε θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων.

    Διαβεβαίωσε δε το Σύρο Πρωθυπουργό για τη θέση της Κύπρου έναντι της Συρίας και εξέφρασε την εκτίμηση της Λευκωσίας για την υποστήριξη που παρέχει στην Κύπρο η Δαμασκός σε όλα τα διεθνή βήματα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [15] Ταεκβοντό - Χαιρετισμός Προέδρου Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Απο τις πιο σημαντικές και με το μεγαλύτερο κύρος, σε διεθνές επίπεδο, εκδηλώσεις, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τάεκβοντο εφήβων και νεανίδων που διεξάγεται στην Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε παράλληλα ότι η πραγματοποίηση του πρωταθλήματος στο τόπο μας θα συμβάλει στην προβολή της Κύπρου.

    Σε ομιλία του στην επίσημη εναρκτήρια τελετή του Πρωταθλήματος, την οποία διάβασε ο Προεδρικός Επίτροπος Μανώλης Χριστοφίδης, ο κ. Κληρίδης αναφέρει ότι η επιλογή της Κύπρου ως χώρα διεξαγωγής του αθλήματος καταμαρτυρεί το ψηλό επίπεδο, στο οποίο έφτασε και σ'αυτά τα είδη των αθλημάτων, η πατρίδα μας."

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας τον αθλητισμό για τον τόπο μας αφού, όπως υπογράμμισε, συμβάλλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας, στη συναδέλφωση ατόμων και λαών, στην αλληλοαποδοχή, καθώς επίσης στην ανεκτικότητα και στην ειρηνική συνύπαρξη.

    Χαρακτήρισε επίσης ύψιστη τιμή για την Κύπρο να φιλοξενεί 500 αθλητές και αθλήτριες από 43 χώρες που θα λάβουν μέρος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τάεκβοντο εφήβων - νεανίδων το οποίο όπως επεσήμανε, εντάσσεται στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2.000 στο Σύδνεϋ.

    Ο κ. Κληρίδης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή και στη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι οι ξένοι αθλητές θα ενδιαφερθούν για το σοβαρό πρόβλημα της Κύπρου.

    Τέλος ο κ. Κληρίδης καλωσόρισε τους ξένους αθλητές κι αθλήτριες καθώς και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Τάεκβοντο εκφράζοντας την ευχή στο μέλλον να τους φιλοξενήσει σε ολόκληρο το νησί, ενωμένο κι απαλλαγμένο από τον Τούρκο εισβολέα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΑΧΡ)

    [16] Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού - Πρόεδρος ΕΔΕΚ

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το αίτιο των διαπληκτισμών (στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας) είναι ότι δεν υπήρχε ξεκάθαρη θέση στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού, Χρήστος Στυλιανίδης, μετά από συνάντηση αντιπροσωπείας της Κίνησης με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη.

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "εαν στο πλαίσιο του συντονιστικού οργάνου (του νέου σχήματος) έχουμε αυτή την πλήρη διασαφήνιση, τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν και θα είναι πολύ πιο καλά, έτσι ώστε ο καθένας να τοποθετηθεί πάνω σε καθαρές λύσεις".

    Είπε επίσης ότι η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ θα συζητηθεί διεξοδικά από τα συλλογικά όργανα της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού και θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

    Ανέφερε ότι χθες βράδυ συνεδρίασε η Εκτελεστική Γραμματεία της Κίνησης, πριν την απόφαση της Κ.Ε. της ΕΔΕΚ, και το κλίμα της μεταφέρθηκε στη σημερινή συνάντηση με τον κ. Λυσσαρίδη.

    Οπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Εκτελεστικής Γραμματείας της Κίνησης, τονίστηκε η θέση ότι "δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αγνοηθούν τα άτυπα όργανα του νέου σχήματος που υπήρχαν εδώ κι έξι μήνες".

    Πρόσθεσε ότι κάτω από οποιεσδήποτε εξελίξεις, θα πρέπει να συνέλθουν αυτά τα όργανα για να εξετάσουν το θέμα.

    Κατά τη συνεδρία της Ε.Γ. σημειώθηκε επίσης ότι "στο θέμα του Κυπριακού θα πρέπει να έχουμε ανάλογη καθαρότητα, ανάλογη στοιχειώδη ομοιογένεια, όπως έχουμε στους δύο άλλους βασικούς άξονες της ιδεολογικής ταυτότητας και της ευρωπαϊκής πορείας", κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [17] Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού - Πρόεδρος ΕΔΕΚ

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το αίτιο των διαπληκτισμών (στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας) είναι ότι δεν υπήρχε ξεκάθαρη θέση στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού, Χρήστος Στυλιανίδης, μετά από συνάντηση αντιπροσωπείας της Κίνησης με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη.

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "εαν στο πλαίσιο του συντονιστικού οργάνου (του νέου σχήματος) έχουμε αυτή την πλήρη διασαφήνιση, τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν και θα είναι πολύ πιο καλά, έτσι ώστε ο καθένας να τοποθετηθεί πάνω σε καθαρές λύσεις".

    Είπε επίσης ότι η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ θα συζητηθεί διεξοδικά από τα συλλογικά όργανα της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού και θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

    Ανέφερε ότι χθες βράδυ συνεδρίασε η Εκτελεστική Γραμματεία της Κίνησης, πριν την απόφαση της Κ.Ε. της ΕΔΕΚ, και το κλίμα της μεταφέρθηκε στη σημερινή συνάντηση με τον κ. Λυσσαρίδη.

    Οπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Εκτελεστικής Γραμματείας της Κίνησης, τονίστηκε η θέση ότι "δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αγνοηθούν τα άτυπα όργανα του νέου σχήματος που υπήρχαν εδώ κι έξι μήνες".

    Πρόσθεσε ότι κάτω από οποιεσδήποτε εξελίξεις, θα πρέπει να συνέλθουν αυτά τα όργανα για να εξετάσουν το θέμα.

    Κατά τη συνεδρία της Ε.Γ. σημειώθηκε επίσης ότι "στο θέμα του Κυπριακού θα πρέπει να έχουμε ανάλογη καθαρότητα, ανάλογη στοιχειώδη ομοιογένεια, όπως έχουμε στους δύο άλλους βασικούς άξονες της ιδεολογικής ταυτότητας και της ευρωπαϊκής πορείας", κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [18] Λυσσαρίδης - Βασιλείου - Σοσιαλδημοκρατία

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη λύπη του για "τη μονομερή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ η οποία ουσιαστικά οδήγησε και έθεσε τέρμα στην προσπάθεια με στόχο τη δημιουγία ενός κινήματος στο χώρο του κέντρου", εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ), Γιώργος Βασιλείου.

    Μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη, ο κ. Βασιλείου είπε ότι το κόμμα του υπηρέτησε τις αρχές "για την επιδίωξη λύσης με βάση την ομοσπονδία", σημειώνοντας ότι αυτές οι αρχές συνάδουν με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και του σοσιαλιστικού κόμματος της Ευρώπης.

    Σημείωσε ότι εφόσον η απόφαση αυτή (της ΚΕ της ΕΔΕΚ) έχει ληφθεί, οι ΕΔΗ θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για τις αρχές αυτές.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βασιλείου είπε ότι στο κεφάλαιο της σοσιαλδημοκρατίας "έθεσε τέλος η μονομερής απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ", σημειώνοντας ωστόσο ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν επαφές μεταξύ της ΕΔΕΚ και των ΕΔΗ ως ανεξάρτητα κόμματα.

    Ερωτηθείς αν οι ΕΔΗ είχαν ζητήσει να μην συμμετέχουν οι ΝΕΟ στην προσπάθεια για δημιουργία νέου σχήματος, ο κ. Βασιλείου είπε ότι από την αρχή ήταν έκδηλο ότι οι θέσεις των ΝΕΟ ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες με τις θέσεις όλων των άλλων κομμάτων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν μπορείς να παντρέψει το νερό με τη φωτιά".

    Ερωτηθείς εάν βλέπει την πιθανότητα οι θέσεις των ΕΔΗ να συμπέσουν ξανά με τις αρχές του νέου κινήματος, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "αυτό εξαρτάται από το αν συνεχίσει αυτή η προσπάθεια και πως θα συνεχίσει", εκφράζοντας ωστόσο την άποψη ότι "από την στιγμή που χάνεται η δυναμική της δημιουργίας ενός ενιαίου χώρου τότε αλλάζουν τα δεδομένα".

    Κληθείς να σχολιάσει τη διαπίστωση της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ ότι οι ΕΔΗ και οι ΝΕΟ επαναφέρουν συνεχώς συμφωνηθέντα κείμενα, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "ποτέ δεν φέραμε θέμα προς συζήτηση ξανά", σημειώνοντας ότι εκείνο που έγινε στις κοινές θέσεις που είχαν συμφωνηθεί είναι ότι "μπήκε θέμα ερμηνείας από μέρους των ΝΕΟ, η οποία ήταν απαράδεκτη από όλους".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [19] Πυροβολισμοί - Ομορφίτα - Εθνική Φρουρά

    Λευκωσία,Κύπρος,15/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ενοπλος Τούρκος, ο οποίος μπήκε απόψε στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Ομορφίτας, πλησιάζοντας φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς, δέχθηκε προειδοποιητικά πυρά από εθνοφουρό.

    Συγκεκριμένα, το επεισόδιο σημειώθηκε γύρω στις 7.25 όταν ο εθνοφρουρός αντιλήφθηκε τον ένοπλο Τούρκο να πλησιάζει το φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς.

    Οταν ο ένοπλος δεν ανταποκρίθηκε στις προειδοποιητικές φωνές του, ο εθνοφρουρός απάντησε εναντίον του με δύο προειδοποιητικούς πυροβολισμούς.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του Υπουργείου Αμυνας, ο ένοπλος άνδρας φαίνεται στη συνέχεια να εισήλθε σε εγκατελειμμένο σπίτι στην περιοχή.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, από τις έρευνες που διεξάγονται στην περιοχή δεν φαίνεται να έχουν σημειωθεί τραυματισμοί.

    Στο χώρο ρίψης πυροβολισμών βρίσκονται αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς. Εξάλλου, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Σάρα Ράσελ, η Εθνική Φρουρά ειδοποίησε σχετικά την ειρηνευτική δύναμη, ομάδα της οποίας βρίσκεται στην περιοχή.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 15 April 1999 - 19:46:26 UTC