Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-03-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 15ος Μαραθώνιος Αγάπης Αγνοουμένων
  • [02] Πρόεδρος Βουλής - Ψήφισμα - Κοσσυφοπέδιο
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Κλοπή εκκλησιαστικών εικόνων - Συλλήψεις
  • [05] ΥΠΕΣ - Ροδουσάκης
  • [06] ΥΠΕΞ - Βούλγαροι κοινοβουλευτικοί
  • [07] Κυπριακό - Τάιμς - Αρθρογράφος
  • [08] Λυσσαρίδης - Κυπριακό - Τουρκία
  • [09] Κύπρος - Λεττονία - Συμφωνίες
  • [10] Κηδεία Ελλης Χριστοδουλίδη
  • [11] Ε/Κ και Τ/Κ προσκυνητές
  • [12] Υπουργός Συγκοινωνιών - ΕΕ - Θαλάσσιες Μεταφορές
  • [13] Γ.Γ. ΟΗΕ - Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Κύπρος

  • [01] 15ος Μαραθώνιος Αγάπης Αγνοουμένων

    Λευκωσία,Κύπρος,29/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αποθαρρυντικά χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των προσπαθειών για εξεύρεση της τύχης των αγνοουμένων, ο Νίκος Θεοδοσίου της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, επισημαίνοντας ότι "καμία πρόοδος δεν επιτεύχθηκε προς την κατεύθυνση αυτή".

    Μιλώντας εκ μέρους του Προεδρείου της Επιτροπής σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τις εκδηλώσεις του 15ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, ο κ. Θεοδοσίου, είπε ότι οι προσπάθειες εδράζονται στην επαναδραστηριοποίηση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) και στην εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας Κληρίδη - Ντενκτάς.

    Κατάγγειλε, εξάλλου, "τον τρόπο που ενεργεί το Τρίτο Μέλος της ΔΕΑ, Ζιάν - Πιέρ Ρίττερ, ως αντίθετο προς τους όρους εντολής της Διερευνητικής Επιτροπής, το διεθνές δίκαιο και την ανθρωπιστική αποστολή του."

    Είπε επίσης ότι η Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων προχωρεί στην ετοιμασία βραχυπρόθεσμου προγράμματος δράσης, "έτσι που το θέμα των αγνοουμένων να αγκαλιαστεί από τη διεθνή κοινότητα ως θέμα συνεχιζόμενης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία."

    Κληθείς να διευκρινίσει τί περιλαμβάνει το βραχυπρόθεσμο αυτό πρόγραμμα δράσης ο κ. Αγάπιος Χηράτος, επίσης εκ μέρους του Προεδρείου της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, είπε ότι εκτενέστερη διαφώτιση θα γίνει μόλις ολοκληρώσει η Επιτροπή συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις.

    Σημείωσε ακόμη ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια στα πλαίσια αυτά θα "πρέπει να χαρακτηρίζεται από μία πολυδιάστατη διαρκή κινητικότητα" γύρω από το θέμα των αγνοουμένων αφού, όπως είπε, "για 18 τώρα χρόνια ουσιαστικός γνώμονάς μας ήταν οι εργασίες μέσω της ΔΕΑ" που έχουν οδηγηθεί στο "πουθενά".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για εκταφή και επιστημονική επιβεβαίωση της ταυτότητας των ταφέντων στις ελεύθερες περιοχές ο κ. Θεοδοσίου είπε πως "φαίνεται ότι όλα βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση" και "έχουν ήδη μελετηθεί οι εισηγήσεις των επιστημόνων, οι οποίοι θα ασχοληθούν με την εκταφή."

    Εξέφρασε την άποψη ότι "μέχρι στιγμής δεν υπήρξε οποιαδήποτε σκόπιμη κωλυσιεργία", ωστόσο δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο λόγω, όπως είπε, του αγνώστου χρόνου, αναγκαίου για τη δημιουργία έργων υποδομής.

    Οσον αφορά την ανησυχία που υπάρχει για τους χειρισμούς του κ. Ρίττερ ο κ. Θεοδοσίου εξέφρασε την άποψη ότι "εάν γίνουν σωστοί πολιτικοί χειρισμοί δεν θα υπάρξει το πρόβλημα να αποχωρήσει ο κ. Ρίττερ και να μην έλθει άλλο νέο τρίτο μέλος."

    15ος Μαραθώνιος Αγάπης Αγνοουμένων - Πρόγραμμα

    Κατά την διάσκεψη ανεγνώσθη το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 15ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, το οποίο άρχισε το περασμένο Σάββατο με διανομή διαφωτιστικού υλικού για τους Αγνοούμενους και με την πραγματοποίηση εκδήλωσης των Κέντρων Νεότητας στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας την Κυριακή.

    Την Τετάρτη, 31 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί καθιστική εκδήλωση συγγενών αγνοουμένων έξω από την οικία της Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ντέιμ Αν Χέρκους, και επίδοση υπομνημάτων στις Πρεσβείες των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ΕΕ.

    Το Σάββατο, 3 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί Μαραθώνιος με συμμετοχή 500 περίπου δρομέων από τα Κέντρα Νεότητας Κύπρου και άλλα αθλητικά Σωματεία. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 1 μμ από την Εκκλησία Αγίου Αλεξάνδρου στα Πυργά και ο τερματισμός στις 4.45 μμ στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Τους μαραθωνοδρόμους θα προσφωνήσουν ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Σπύρος Κυπριανού, και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

    Στα πλαίσια του 15ου Μαραθωνίου κυκλοφόρησε σ' όλα τα σχολεία μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Ουράνιου Ιωαννίδη, για το θέμα των αγνοουμένων ενώ η ΚΟΠ με εγκύκλιό της αφιερώνει τις αθλητικές συναντήσεις του Σαββατοκυριάκου, 3 και 4 Απριλίου, στους Αγνοούμενους.

    Στη συνέχεια ο ταμίας του Ιδρύματος "Παγκύπριο Ταμείο Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων," που διοργανώνει το φετινό Μαραθώνιο έκανε αναφορά στα οικονομικά και στο ιστορικό Ιδρύματος που βασικό σκοπό έχει την προώθηση του θέματος των Αγνοουμένων, και την οικονομική αρωγή στις οικογένειές τους.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος συμμετείχε στη διάσκεψη, ως Πρόεδρος του Ιδρύματος, εξέφρασε, τέλος συμπάθεια προς τους συγγενείς των αγνοουμένων και τους συνεχάρη γιατί μάχονται για τη διακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)

    [02] Πρόεδρος Βουλής - Ψήφισμα - Κοσσυφοπέδιο

    Λευκωσία,Κύπρος,29/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Κοινό ψήφισμα με το οποίο θα εκφράζεται συμπαράσταση προς το λαό της Σερβίας και θα καταδικάζονται οι μεθόδοι που χρησιμοποιούνται από το ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίο καταστρατηγούν το Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, θα κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων την Παρασκευή.

    Αυτό ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, μετά από έκτακτη σύσκεψη με εκπροσώπους κομμάτων κατά την οποία ανταλλάγησαν απόψεις σχετικά με το τί μπορεί να κάνει το Σώμα για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και τους κινδύνους που περιέχουν για ολόκληρη την περιοχή.

    Ο κ. Κυπριανού είπε συγκεκριμένα ότι κατά τη συνεδρία της ολομέλειας την Παρασκευή "θα τεθεί ενώπιον του Σώματος σχέδιο ψηφίσματος" ώστε "και επίσημα η Βουλή να πάρει θέση".

    "Το σχέδιο ψηφίσματος θα κατατεθεί από μέρους όλων των κομμάτων της Βουλής", είπε, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν και παρεμβάσεις.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι "είναι επιθυμία όλων των κομμάτων να εκφράσουν κατά τον πιο επίσημο τρόπο, ως οι κατ'εξοχήν εκπρόσωποι του λαού, την πλήρη συμπαράσταση προς το λαό της Σερβίας, την καταδίκη για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται και έχουν ως αποτέλεσμα ουσιαστικά την κατάργηση του Χάρτη των ΗΕ, του ρόλου του Συμβουλίου Ασφαλείας, του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της τελευταίας πράξης της Ελσίνκι που είχε δώσει τόσες ελπίδες στην ανθρωπότητα".

    Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα συζητηθούν κι άλλοι τρόποι αντίδρασης, όπως για παράδειγμα η οργάνωση συλλαλητηρίου.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Ελένη Βραχίμη από το ΔΗΣΥ, ο Ανδρέας Χρίστου εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Τάσσος Παπαδόπουλος από το ΔΗΚΟ και ο Δημήτρης Ηλιάδης εκ μέρους της ΕΔΕΚ.

    Κυπριανού - Κοσσυφοπέδιο

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε μεγάλη αγωνία για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και τόνισε ότι εάν είναι αυτή η μέθοδος που θα χρησιμοποιείται για την επίλυση προβλημάτων "τότε δεν μπορεί να είναι καλό το μέλλον της ανθρωπότητας".

    Ταυτόχρονα, ανέφερε πως όλα τα κόμματα της Κύπρου συμφωνούν ότι "πρέπει το ταχύτερο να αποκατασταθεί η αξιοπιστία των ΗΕ, να τερματιστούν οι εχθροπραξίες..." και ότι "ουδείς έχει το δικαίωμα να επιβάλει στον άλλον το τί πρέπει να γίνει".

    Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι "καμμιά φορά εν ονόματι της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα", προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις στο Κοσσοφυπέδιο και η κατάσταση στην Κύπρο αποτελούν κραυγαλέα παραδείγματα.

    Επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι ο λαός των ΗΠΑ και των άλλων χωρών που συμμετέχουν θα αντιδράσει ώστε οι κυβερνήσεις τους να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους και υποστήριξε την επίλυση των προβλημάτων με πολιτικά μέσα.

    Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι "εφόσον εμείς στηρίζουμε το δικό μας αγώνα πάνω σε κάποιες αξίες και αρχές, έχουμε υποχρέωση τις ίδιες αξίες και αρχές να της στηρίξουμε σε όλες τις περιπτώσεις".

    Αναφέρθηκε δε στην ιδιαίτερη σημασία που έχει να τοποθετείται η Βουλή σε τέτοιες περιπτώσεις, αφού, όπως είπε, είναι οι λαοί που θέτουν τέρμα σε τέτοιες τραγωδίες.

    Εξάλλου, ο κ. Κυπριανού επέκρινε τόσο τα Ηνωμένα Εθνη και τον Γ.Γ. Κοφι Ανάν όσο και την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) για την στάση που τηρούν στην υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου.

    Για την ΕΕ ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι "περιορίζεται στην μελέτη και προώθηση οικονομικών συμφερόντων, στα πλαίσια της ενοποίησης" και ανέφερε ότι "δυστυχώς αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων, αυτήν την φορά εντελώς ξεκάθαρα, ότι η Ευρώπη δεν απέκτησε την ανεξαρτησία της έναντι των ΗΠΑ σε πολύ σοβαρά πράγματα".

    Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη "θα καταρρεύσει εάν στηριχθεί μόνο στον οικονομικό παράγοντα ενοποίησης και τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών χωρών" και είπε ότι πρέπει "να αποφασίσει να σταθεί σε αρχές και αξίες που έχουν σχέση με την ειρήνη, τη συνεργασία, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα".

    Οσον αφορά τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Αναν ο κ. Κυπριανού είπε πως εάν ήταν άλλος στη θέση του δεν θα παρακολουθούσε απλώς εξελίξεις "που παραβιάζουν τον Χάρτη του ΟΗΕ και το ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    "Δεν είναι ρόλος Γ.Γ. αυτός, ούτε στο Κυπριακό ήταν σωστός", συμπλήρωσε.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου εξελίχθηκε από ειρηνικό Σύμφωνο σε επιθετικό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [03] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,29/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  119.90 (-0.71)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 5,278,494
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 3,131,012  151.25 (-0.85)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    93,047   73.77 (-0.47)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £    26,243   76.72 (-0.12)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   990,395   96.42 (-0.45)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £    97,921   84.04 (-0.41)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   219,117   51.75 (-0.44)
            Αλλες Εταιρείες            £   161,448   86.24 (-1.08)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΧ)

    [04] Κλοπή εκκλησιαστικών εικόνων - Συλλήψεις

    Λάρνακα,Κύπρος,29/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Είχαν πνευματική επικοινωνία με το Θεό και έπαιρναν εικόνες από διάφορες εκκλησίες κατόπιν καλέσματος, ισχυρίζονται ο Κυριάκος Γεωργίου, 30 χρόνων από την Αγία Νάπα και η Ιγκάλ Λιλ Χούρτιγκ, 60 χρόνων από τη Σουηδία.

    Οι δύο οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου που συνεδριάζει στη Λάρνακα, το οποίο εξέδωσε εναντίον τους διάταγμα τετραήμερης προσωποκράτησης, σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις διαρρήξεων σε εκκλησίες και κλοπής εικόνων και άλλων εκκλησιαστικών αντικειμένων.

    Τα αδικήματα αυτά διεπράχθησαν, σύμφωνα με την Αστυνομία, μεταξύ περασμένου Νοεμβρίου μέχρι σήμερα στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και στην Πάφο.

    Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, χθες στις 6 το απόγευμα, άνδρες του ΤΑΕ Αμμοχώστου, κατόπιν έρευνας στα υποστατικά και το αυτοκίνητο της Χούρτιγκ βρήκαν μεταξύ άλλων, 17 εικόνες, ένα μεγάλο εκκλησιαστικό σκεύος, ένα μικρό ασημένιο κηροπήγιο και τέσσερις μεγάλες λαμπάδες.

    Οι συλληφθέντες παραδέχθησαν ότι έκλεψαν τα αντικείμενα αυτά από εκκλησίες.

    Ο Γεωργίου σε θεληματική του κατάθεση παραδέχεται ότι μαζί με την Χούρτιγκ διέρρηξαν τρεις εκκλησίες στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου από τις οποίες έκλεψαν 11 εικόνες, εκκλησιαστικά σκεύη και κέρματα.

    Ισχυρίζεται ακόμη, ότι στην πράξη αυτή προέβη αφού προηγήθηκε πνευματική επικοινωνία της Χούρτιγκ με το Θεό.

    Η Χούρτιγκ σε κατάθεσή της ισχυρίζεται ότι προέβαινε στην κλοπή μετά από κάλεσμα του Θεού και των εικόνων.

    Και οι δύο εξετάστηκαν από κυβερνητικό ψυχίατρο. Στα πλαίσια των ερευνών για την υπόθεση η Αστυνομία θα ζητήσει τη βοήθεια της Ιντερπόλ, σε περίπτωση που εικόνες έχουν σταλεί στο εξωτερικό, ενώ θα κληθούν λειτουργοί της Αρχιεπισκοπής και του Τμήματος Αρχαιοτήτων για να εξετάσουν τις κλοπιμαίες εικόνες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [05] ΥΠΕΣ - Ροδουσάκης

    Λευκωσία,Κύπρος,29/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Θέματα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου που αφορούν στους τομείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πολιτικής Αμυνας, συζήτησαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους, ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυριάκος Ροδουσάκης.

    Μετά τη συνάντηση, η οποία είχε φιλοφρονητικό χαρακτήρα, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι επαναβεβαιώθηκε πως "η υφιστάμενη συνεργασία σε όλους τους τομείς, αλλά και ιδιαίτερα στον τομέα των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εσωτερικών θα συνεχιστεί και θα αναβαθμιστεί".

    Από την πλευρά του, ο κ. Ροδουσάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι με τον ΥΠΕΣ "συζητήσαμε κυρίως θέματα που αφορούν το Υπουργείο Εσωτερικών και θέματα συνεργασίας με την Ελλάδα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [06] ΥΠΕΞ - Βούλγαροι κοινοβουλευτικοί

    Λευκωσία,Κύπρος,29/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σημαντική ομοιότητα απόψεων σε πολλά θέματα και κυρίως στην ανάγκη για ειρήνη και σταθερότητα τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στην περιοχή της Κύπρου διαπίστωσαν κατά τη συνάντησή τους ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης και οι Βούλγαροι κοινοβουλευτικοί που επισκέπτονται το νησί.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε τη χαρά του για αυτήν και ανέφερε πως συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις των δυο χωρών, οι οποίες, όπως είπε, "είναι εξαίρετες", άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, θέματα που σχετίζονται με την ανάγκη για σταθερότητα στα Βαλκάνια και στην περιοχή της Κύπρου και η ενταξιακή πορεία των δυο χωρών.

    Αναφερόμενος στην πορεία αυτή, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι η διασδικασία διεύρυνσης πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις υποψήφιες χώρες.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του βουλγαρικού κοινοβουλίου, Jordan Sokolov ο οποίος ηγείται της αντιπροσωπείας των κοινοβουλετικών, εξέφρασε επίσης τη χαρά του για τη συνάντηση, στην οποία, όπως είπε, διαπιστώθηκε "συμαντική ομοιότητα απόψεων" σε μεγάλο αριθμό θεμάτων, όπως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση,

    Κοινός στόχος των δυο χωρών είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) επεσήμανε ο κ. Sokolov και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις διαβεβαιώσεις, όπως είπε, του Κύπριου Υπουργού προς την προσπάθεια της Βουλγαρίας για πλήρωση των κριτηρίων ένταξης.

    Εκτιμώντας ότι η προσπάθεια αυτή δεν θα είναι εύκολη, ο κ. Sokolov τόνισε, ωστόσο, ότι με κοινές προσπάθειες, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη πρόοδος.

    Οπως σημείωσε ο κ. Sokolov, "ομοιότητα απόψεων" διαπιστώθηκε και στο Κυπριακό και στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

    Συζητήθηκε επίσης το θέμα της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη, συνέχισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος και η Βουλγαρία, ως χώρες φιλειρηνικές, μπορούν να συνεισφέρουν στο θέμα αυτό με το να επεκτείνουν τη φιλία και τη συνεργασία τους.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [07] Κυπριακό - Τάιμς - Αρθρογράφος

    Λονδίνο,Βρετανία,29/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την απορία γιατί το ΝΑΤΟ δεν βομβάρδισε και την Αγκυρα για το έγκλημα που διέπραξε στην Κύπρο, εκφράζει σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα, "Τάιμς", ο Ουίλιαμ Ρις Μογκ, σχολιάζοντας τις βομβιστικές επιθέσεις της βορειοατλαντικής συμμαχίας εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

    Σε σημερινό άρθρο του, κάτω από τον τίτλο "Πού είναι η δικαιοσύνη;", ο Ουϊλιαμ Ρις - Μογκ πρώην διευθυντής της βρετανικής εφημερίδας "Τάιμς", αναφέρει συγκεκριμένα:

    "Αν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ δικαιλογούνται από τα εγκλήματα στο Κοσσυφοπέδιο, τότε τί γίνεται με την Κίνα και το Θιβέτ, τη Ρωσία και τη Τσετσενία, την Τουρκία και την Κύπρο, την Ινδονησία και το Ανατολικό Τιμόρ, την Ινδία και το Κασμίρ, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη ή το Λίβανο, ή στα μάτια μερικών, τη Βρετανία και τη Βόρειο Ιρλανδία;

    Θα μπορούσε να δικαιολογηθεί το ΝΑΤΟ, με βάση το νέο διεθνή νόμο, να βομβαρδίσει το Πεκίνο, τη Μόσχα, την Αγκυρα, την Τζακάρτα, το Δελχί, την Ιερουσαλήμ και το Λονδίνο;

    Αν όχι, τότε γιατί όχι;" καταλήγει ο Ρις - Μογκ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [08] Λυσσαρίδης - Κυπριακό - Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,29/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σε εμπλοκή των ελληνοτουρκικών και του Κοσσυφοπεδίου, προβαίνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται μια αναβάθμιση της τουρκική επιθετικότητας τόσο στο μητροπολιτικό χώρο όσο και αναφορικά με το Κυπριακό, υποστήριξε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

    Μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου στην Ελλάδα, με θέμα οι "τελευταίες εξελίξεις στο εθνικό θέμα και το δράμα των εγκλωβισμένων", ο κ. Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι η πλευρά μας συνέβαλε "κακώς στην προβολή του Κυπριακού, ως διακοινοτικής διαμάχης".

    "Συμβάλαμε στις συνεχείς κατολισθήσεις με την κατ' εξακολούθηση προσαρμογή στις συνεχώς αναβαθμιζόμενες τουρκικές αξιώσεις και διαιωνίζουμε τη κατολίσθηση με τη συντήρηση αυτής της πολιτικής", σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

    Αναφερόμενος στις αρνητικες συνέπειες της στρατιωτικής συνεργασίας Ισραήλ - Τουρκίας, ο κ. Λυσσαρίδης διερωτήθηκε πως αυτές οι συνέπειες μπορούν να αξιοποιηθούν από την πλευρά μας.

    Ο κ. Λυσσαρίδης μίλησε επίσης, για το ρόλο της Ρωσίας, που επανέρχεται, όπως είπε, στο περιφερειακό και σύντομα στο διεθνές προσκήνιο και διερωτήθηκε "πώς σταθμίζουμε το ρωσικό παράγοντα;".

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των εγκλωβισμένων, αλλά και της πιο δραματικής, όπως είπε χαρακτηριστικά, πτυχής της κυπριακής τραγωδίας, που είναι το θέμα των αγνοουμένων.

    Προσθέτοντας ότι παρά την υπογραφή της συμφωνίας της 3ης Βιένης, τα δικαιώματα των εγκλωβισμένων δεν υλοποιήθηκαν, ο κ. Λυσσαρίδης διερωτήθηκε "γιατί δεν προσφύγαμε στον ΟΗΕ δεδομενου ότι η συμφωνία υπογράφηκε στη παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ".

    Τέλος, ο κ.Λυσσαρίδης μίλησε για "φαρισσαϊκή υποκρισία", που επιδεικνύουν οι ξένοι σε ότι αφορά στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, "όταν τα στενά τους συμφέροντα υπαγορεύουν αυτή τη στάση και να στέκονται απαθείς όταν οι εγκλωβισμένοι ζουν σε συνθήκες ουσιαστικής σκλαβιάς".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [09] Κύπρος - Λεττονία - Συμφωνίες

    Λευκωσία,Κύπρος,29/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Κύπρος και Λεττονία υπόγραψαν την περασμένη Παρασκευή στη Ρίγα αεροπορική συμφωνία και μονογράφησαν δυο άλλες για συνεργασία στους τομείς της εμπορικής ναυτιλίας και των διεθνών οδικών μεταφορών, οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν τις μεταξύ τους σχέσεις.

    Την αεροπορική συμφωνία, που είχε μονογραφηθεί στη Λευκωσία το 1996, υπέγραψε εκ μέρους της Κύπρου ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, Βάσος Πύργος, ο οποίος και μονογράφησε τις άλλες δυο συμφωνίες.

    Σε δηλώσεις τους στη Ρίγα, ο κ. Πύργος και ο Υπουργός Μεταφορών της Λεττονίας, Anatolijs Gorbunovs τόνισαν ότι οι τρεις συμφωνίες θα ενισχύσουν τις σχέσεις των δυο χωρών στις αερομεταφορές, τις διεθνείς οδικές μεταφορές και τη ναυτιλία και κατ' επέκταση τις εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις τους.

    Ο κ. Πύργος ηγήθηκε κυπριακής αντιπροσωπείας η οποία είχε διαπραγματεύσεις στη Λεττονική πρωτεύουσα από τις 22 μέχρι τις 25 Μαρτίου, για τη συνομολόγηση των δύο συμφωνιών.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [10] Κηδεία Ελλης Χριστοδουλίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,29/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Κηδεύτηκε το απόγευμα η Ελλη Αντώνη Χριστοδουλίδη, μητέρα του Γενικού Διευθυντή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων Ανδρέα Χριστοδουλίδη, που πέθανε το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 90 χρονών.

    Η ταφή έγινε στο κοιμητήριο Στροβόλου. Η νεκρώσιμη ακολουθία ψάληκε στον ιερό ναό Αγίων Ομολογητών στη Λευκωσία.

    Στη σωρό κατατέθηκαν πάμπολα στεφάνια, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, αρχηγών κομμάτων, υπουργών, βουλευτών, του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, ραδιοτηλεοπτικών και άλλων μέσων μαζικής ενημέρωσης, της οικογένειας, συγγενών και φίλων.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [11] Ε/Κ και Τ/Κ προσκυνητές

    Λευκωσία,Κύπρος,29/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ολα είναι έτοιμα για τη μετάβαση των Ελληνοκυπρίων προσκυνητών στον Απόστολο Ανδρέα, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα του Πάσχα 12 Απριλίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας, οι προσκυνητές που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των ατόμων που θα μεταβούν στα κατεχόμενα ανέρχονται σε 1209.

    Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι εγκριθέντες προσκυνητές θα πρέπει να βρίσκονται στο Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία στις 6.45 το πρωί στις 12 Απριλίου και κάθε προσκυνητής θα πρέπει να έχει μαζί του την πολιτική του ταυτότητα και την κάρτα μετάβασης που θα προμηθευτεί από την Υπηρεσία Ανθρωπίνων Θεμάτων.

    Εξάλλου, φθάνουν αύριο στις ελεύθερες περιοχές, περίπου 1400 Τουρκοκύπριοι, με σκοπό να μεταβούν στο Τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακας για προσκύνημα.

    Οι Τουρκοκύπριοι θα περάσουν από το Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στις 7 το πρωί επιβαίνοντες σε περίπου 25 λεωφορεία.

    Αναμένεται να επιστρέψουν στο Λήδρα Πάλας για να μεταβούν στα κατεχόμενα, γύρω στις 3 το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [12] Υπουργός Συγκοινωνιών - ΕΕ - Θαλάσσιες Μεταφορές

    Λευκωσία,Κύπρος,29/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιον Ιεροδιακόνου, είχε η Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης VII της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις θαλάσσιες Μεταφορές Ζορζέτ Λάλη, η οποία έφθασε σήμερα στην Κύπρο.

    Ο κ. Ιεροδιακόνου ενημέρωσε την κ. Λάλη για τα μέτρα που λαμβάνονται για βελτίωση των επιπέδων ασφαλείας των κυπριακών πλοίων και γενικά για την εικόνα της κυπριακής σημαίας, θέματα στα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα.

    Η κ. Λάλη επεσήμανε την ανάγκη να παρουσιαστούν θετικά αποτελέσματα στο σύντομο μέλλον.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα που άπτονται της ασφάλειας των επιβατηγών πλοίων, των λιμανιών, καθώς και της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων κυπριακών αρχών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

    Η κ. Λάλη, η οποία θα βρίσκεται στην Κύπρο μέχρι τις 31 Μαρτίου, θα συναντηθεί, επίσης, με εκπροσώπους της Αρχής Λιμένων Κύπρου, του τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας και άλλων υπηρεσιών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΜΧ)

    [13] Γ.Γ. ΟΗΕ - Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,29/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Δεν διαφέρουν σημαντικά οι συνθήκες διαβίωσης των Ε/Κ εγκλωβισμένων και Μαρωνιτών που ζουν στα κατεχόμενα από "εκείνες των Τ/Κ που διαμένουν στην ίδια περιοχή", υποστηρίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, σε έκθεσή του στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Επιτροπής Κοινωνικών και Οικονομικών του ΟΗΕ υπό τον τίτλο, "Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κύπρο".

    Συγκεκριμένα, ο κ. Αναν αναφέρει ότι μετά από σχετική έκθεση που ετοίμασε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ το 1995 για ανθρωπιστικά θέματα στην Κύπρο, "έχουν σημειωθεί επαυξητικές βελτιώσεις".

    Κατά τη διάρκεια του 1998, οι Τ/κ λεγόμενες "αρχές", ήραν τους "περισσότερους περιορισμούς ηλικίας για τα παιδιά Ε/Κ και Μαρωνιτών" που επισκέπτονται τους γονείς τους στα κατεχόμενα, αν και ο περιορισμός για τα αγόρια άνω των 16 ετών παραμένει, αναφέρει η επιτροπή.

    Σημειώνει δε ότι "οι συνθήκες διαβίωσης Ε/Κ και Μαρωνιτών που διαμένουν στο βόρειο τμήμα του νησιού δεν διαφέρουν σημαντικά από εκείνες των Τ/Κ που διαμένουν στην ίδια περιοχή".

    Στην επιστολή, ο Γ.Γ. κάνει αναφορά στα τέλη που έχει επιβάλει το κατοχικό καθεστώς σε συγγενείς των εγκλωβισμένων για να επισκέπτονται τα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι έχουν "μειώσει σημαντικά τον αριθμό των Ε/Κ και Μαρωνιτών" που επισκέπτονται τους συγγενείς τους στα κατεχόμενα.

    Ο Κόφι Αναν αναφέρεται στις προσπάθειες τόσο του ιδίου όσο και του Ειδικού Συμβούλου του, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, και της αντιπροσώπου του, Αν Χέρκους, για "μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού" και κάνει αναδρομή στα γεγονότα για το Κυπριακό από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο, 1997, μέχρι το 1999.

    Σημειώνει ότι μέχρι το Δεκέμβριο του 1998, ο αριθμός των Ε/Κ εγκλωβισμένων ήταν 457 ενώ των Μαρωνιτών που διαμένουν στα κατεχόμενα φθάνει τους 171. Συνολικά διαμένουν 339 Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές.

    Στην έκθεση, ο Γ.Γ. υπογραμμίζει το γεγονός ότι μετά την απόφαση των Τ/Κ να αναστείλουν όλες τις δικοινοτικές δραστηριότητες λόγω της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου για την Κύπρο, "δεν υπήρξε οποιαδήποτε συμμετοχή Τ/Κ σε δικοινοτικές συναντήσεις τον περασμένο χρόνο".

    Ο κ. Αναν παρατήρησε ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας Ε/Κ συνεχίζονται στο Λήδρα Πάλας με στόχο να αποτραπεί η μετάβαση τουριστών στα κατεχόμενα.

    Σημειώνει ότι "σε πολλές περιπτώσεις συμμετέχουν οργανωμένες ομάδες μαθητών με στολή, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους". "Οι διαδηλώσεις έχουν ενοχλήσει τους τουρίστες, ενώ μερικές φορές παρεμποδίζεται η διακίνηση διπλωματικού προσωπικού και μελών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ", υποστηρίζει ο Γ.Γ.

    Στην έκθεση, ο κ. Αναν είπε ότι η αντιπρόσωπός του συνεχίζει τις προσπάθειές της "για επίτευξη προόδου στην εφαρμογή της συμφωνίας της 31ης Ιουλίου, 1997", που καλεί τις δύο πλευρές να διευθετήσουν την εκταφή και αναγνώριση των λειψάνων που εντοπίστηκαν σε τάφους για τους οποίους έγινε ανταλλαγή πληροφοριών.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)
    (Α.Π.)

    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 29 March 1999 - 21:12:27 UTC