Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-03-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ Αρμενίας - Κύπρο
  • [02] Ράντσαου - Κύπρος
  • [03] ΑΚΕΛ - Ημέρα Γυναίκας
  • [04] ΟΥΝΦΙΣΥΠ - Εκδήλωση - Γυναίκες - Κατοχικό καθεστώς
  • [05] Ελληνας ΥΠΕΞ - Συνέντευξη
  • [06] ΕΔΗ - Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - ΥΠΕΞ - Μνημόσυνο Γιωρκάτζη

  • [01] (Κ) ΥΠΕΞ Αρμενίας - Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Κυπριακό, θέματα που αφορούν το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τις διμερείς σχέσεις Κύπρου - Αρμενίας, την εξωτερική πολιτική στην περιοχή και τη συνεργασία των δύο χωρών στον εμπορικό και οικονομικό τομέα, θα συζητήσουν ο Υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Βάρταν Οσκανιάν, ο οποίος φθάνει σήμερα στην Κύπρο, και ο Κύπριος ομόλογός του Ιωάννης Κασουλίδης.

    Κατά την τριήμερη επίσκεψή του στην Κύπρο, ο κ. Οσκανιάν θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και θα έχει συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Αναστασιάδη, την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και το Δήμαρχο Λευκωσίας Λέλλο Δημητριάδη.

    Ο ΥΠΕΞ της Αρμενίας θα έχει επίσης ιδιαίτερη συνάντηση με τον κ. Κασουλίδη και στη συνέχεια θα παρακαθήσουν σε επίσημες συνομιλίες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [02] (Κ) Ράντσαου - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο για πενθήμερη επίσκεψη ο απεσταλμένος της Γερμανίας για το Κυπριακό Ντέτλεφ Ράντσαου, ο οποίος θα πραγματοποιήσει διάφορες συναντήσεις με αξιωματούχους του κράτους για το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Γερμανός επίσημος θα γίνει δεκτός αύριο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη και θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου για την ένταξη στην ΕΕ, Γιώργο Βασιλείου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [03] (Κ) ΑΚΕΛ - Ημέρα Γυναίκας

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Η γυναίκα της Κύπρου αγωνίζεται σε δύο μέτωπα. Στο μέτωπο της αντικατοχικής πάλης για ελευθερία και ειρηνική επανένωση της πατρίδας και του λαού μας και στο μέτωπο των κοινωνικο - πολιτικών αγώνων ενάντια στην ανισότητα, τις διακρίσεις, τη κοινωνική αδικία", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση "με τους αγώνες των ιδίων των γυναικών αλλά και με τη μεγάλη συμβολή της Αριστεράς, η θέση της γυναίκας στη κυπριακή κοινωνία είναι σήμερα αναβαθμισμένη".

    Σημειώνει ωστόσο, ότι "παραμένουν πολλά να γίνουν ακόμη, να λυθούν πρόβλήματα και να επιτευχθούν στόχοι όπως η εφαρμογή στην πράξη του νόμου για ισομισθία και η αντιμετώπιση της ανεργίας που πλήττει ιδιαίτερα το γυναικείο εργατικό δυναμικό".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [04] (Κ) ΟΥΝΦΙΣΥΠ - Εκδήλωση - Γυναίκες - Κατοχικό καθεστώς

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το κατοχικό καθεστώς έδειξε για ακόμη μια φορά το σκληρό του πρόσωπο, απαγορεύοντας σε Τουρκοκύπριες γυναίκες να παρευρεθούν σε εκδήλωση που διοργάνωσε χθες η ΟΥΝΦΙΚΥΠ με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, στο Λήδρα Πάλας.

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δεν έδωσε άδεια ώστε να μεταβούν οι Τ/Κ που επιθυμούσαν να παραστούν στην εκδήλωση με την ευκαιρία μιας Παγκόσμιας εορτής.

    Σχολιάζοντας το γεγονός, η Αναπληρωτής Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ντέιμ Αν Χέρκους εξέφρασε λύπη για την ενέργεια αυτή του κατοχικού καθεστώτος.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [05] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Συνέντευξη

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ενα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα είναι οπωσδήποτε μεγάλο και θα έχει ως αποτέλεσμα μια "σκληρή αντιπαράθεση" και ίσως την πρόκληση σύρραξης, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι επιθυμία της χώρας του είναι η ειρήνη στις σχέσεις της με την Τουρκία.

    Ο Ελληνας ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει επίσης "παιχνίδι εντυπώσεων του Ντενκτάς" τις προσπάθειες του Τουρκοκύπριου ηγέτη να συνδέσει το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά θέματα με την υπόθεση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

    Αναφερόμενος στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στη μετάδοση τεχνογνωσίας και με πολιτικές πρωτοβουλίες να βοηθήσει στην ομαλή ένταξη της Κύπρου. Είπε επίσης ότι αναμένεται σύντομα να επισκεφθεί την Κύπρο για να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας που θα αφορά την εναρμόνισή της με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Κληθείς να σχολιάσει εάν η προσέγγιση της Τουρκίας στη ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Ελλάδα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του "για μια δημιουργική σχέση με την Τουρκία όπου θα συνδυάζαμε την άρση του βέτο, είτε νέα πακέτα ή μια ειδική σχέση της ΕΕ με την Τουρκία, φτάνει να υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις της Αγκυρας. Αυτό είναι ένα πλαίσιο που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε και ελπίζω ότι η τουρκική πλευρά θα το δει θετικά", τόνισε.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το οποίο όπως σημείωσε εμφαντικά "θα είναι ένα μεγάλο επεισόδιο", θα μπορούσε να προκαλέσει σύρραξη. "Εχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να δεχθεί μια τέτοιου είδους πρόκληση", υπογράμμισε.

    "Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με τους Τούρκους, αλλά στη βάση του διεθνούς δικαίου", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι "είναι αυτά που θα πρέπει να σεβαστεί η Τουρκία.

    Ερωτηθείς εξάλλου, αν υπάρχει προσπάθεια "οτσαλανοποίησης" του Κυπριακού και των ελληνο - τουρκικών σχέσεων, ο Ελληνας ΥΠΕΞ απάντησε ότι "ο Ντενκτάς ψάχνει για επιχειρήματα, απλώς για να μην προχωρήσει σε ουσιαστική συζήτηση λύσης του Κυπριακού. Εάν δεν έβρισκε αυτό, κάτι άλλο θα προέβαλλε. Δεν νομίζω ότι αλλάζει οτιδήποτε και δεν πιστεύω ότι όλες αυτές οι δικαιολογίες λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τη διεθνή κοινότητα", πρόσθεσε, καταλήγοντας ότι "δεν είναι σοβαρές δικαιολογίες αυτές και είναι απλώς ένα παιχνίδι εντυπώσεων του Ντεντκάς".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΜP)

    [06] (Κ) ΕΔΗ - Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Η 8η Μαρτίου αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την αξιολόγηση της προσφοράς της Κύπριας γυναίκας, αλλά παράλληλα και αφετηρία περίσκεψης και προβληματισμού για όσα πρέπει ακόμη να γίνουν ώστε η γυναίκα να μπορεί ισότιμα με τον άνδρα να εμπλακεί σε όλες τις πολιτειακές δαδικασίες λήψης απόφασης και σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας", υπογραμμίζουν σε γραπτή ανακοίνωσή τους οι Ενωμένοι Δημοκράτες με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "οι πιο πρόσφατοι διορισμοί γυναικών σε ψηλά πολιτειακά αξιώματα αποτελούν μια αισιόδοξοι αρχή που οι ΕΔΗ χαιρετίζουν".

    Τονίζει εξάλλου, ότι "η ενταξιακή πορεία της Κύπρου σε συνδυασμό με τα όσα προβλέπει η συνθήκη του Αμστερνταμ για την ισοτιμία άνδρα και γυναίκας, αλλά και το Πρόγραμμα Δράσης του Πεκίνου και της Διακήρυξης των αρχηγών κρατών της Κοινοπολιτείας, που έχει ήδη προσυπογράψει η Κύπρος, αποτελούν σημείο αναφοράς και σύγκρισης για την ευθυγράμμιση της Κύπρου προς τον καθορισμένο στόχο της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών", καταλήγει η ανακοίνωση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΥΠΕΞ - Μνημόσυνο Γιωρκάτζη

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τους αγώνες και την προσφορά του αγωνιστή της ΕΟΚΑ 1955 - 59' Πολύκαρπου Γιωρκάτζη εξήρε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης στο ετήσιο μνημόσυνο του τομεάρχη της ΕΟΚΑ και πρώην Υπουργού Εσωτερικών.

    Στο μνημοσύνο που τελέστηκε στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο νέο κοιμητήριο Λευκωσίας στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, ο ΥΠΕΞ στον επιμνημόσυνο λόγο τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Γιωρκάτζης σύνδεσε το όνομα και τη δράση του με τα πιο λαμπρά, τα πιο παράτολμα, τα πιο ηρωϊκά κατορθώματα του απελευθερωτικού μας αγώνα.

    Συνεχίζοντας ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι "η αναφορά στο παρελθόν, και μάλιστα στο πρόσφατο, σκοπό πρέπει να έχει όχι την ανάξεση πληγών και την αναζωπύρωση παθών, αλλά την άντληση διδαγμάτων για το οδυνηρό παρόν και τη χάραξη πορείας για ένα καλύτερο εθνικό μέλλον. Η εμφύλια διχόνοια και η συνακόλουθη εκμετάλλευσή της από τους εχθρούς του Ελληνισμού μόνο δεινά επέφερε στο έθνος".

    Είπε ακόμη, ότι "ο ελληνισμός της Κύπρου και ιδιαίτερα οι αγωνιστές του 1955 - 59 είχαν ξεκάθαρους στόχους που κανένας δεν δικαιούται να αμφισβητεί και να αμαυρώνει".

    Οπως είπε βασικοί στόχοι του αγώνα μας είναι η εξεύρεση, με ειρηνικά μέσα, λύσης του Κυπριακού, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η περαιτέρω ενίσχυση της άμυνάς μας γι αύξηση της ασφάλειας του κυπριακού ελληνισμού.

    "Για την επίτευξη των στόχων αυτών", είπε, "ουσιαστική ήταν και παραμένει η ανιδιοτελής συμπαράσταση και έμπρακτη βοήθεια της Ελλάδας", και ανέφερε ότι η συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλαδας και Κύπρου είναι άριστη και βασίζεται στην αδελφική ειλικρίνεια.

    "Σήμερα, ιδιαίτερα", τόνισε, "πρέπει να στείλουμε παντού το μήνυμα ότι η Ελλαδα ήταν και παραμένει το κύριο στήριγμα του αγώνα μας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 7 March 1999 - 13:02:19 UTC