Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-03-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρολάνδης - Τουρισμός
  • [02] Κυπριανού - Συνέδριο - Μαγιόρκα
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Υπεράκτιες - Γενική Συνέλευση - Ρολάνδης
  • [05] Κασουλίδης - Κυπριακό - Οτσαλάν
  • [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Γαλανός - Διάλογος
  • [07] Χατζηδημητρίου - Πολιτιστική Κληρονομιά - ΚΣΣΕ
  • [08] Εκθεση τροφίμων και ποτών - Λονδίνο
  • [09] ΝΑΤΟ - Νέα δομή - Συμμαχικά στρατηγεία

  • [01] Ρολάνδης - Τουρισμός

    Λευκωσία,Κύπρος,03/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης ενημέρωσε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για τη μελέτη ιρλανδικής εταιρείας σχετικά με την τουριστική πολιτική μέχρι το έτος 2010, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε μετά τη συνεδρία του σώματος.

    Ο κ. Ρολάνδης ανέφερε επίσης ότι αύριο θα ενημερώσει σχετικά τη Βουλή, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι πέρα από την μελέτη αυτή υπάρχει και ο δικός του "δωδεκάλογος" που αφορά στη δημιουργία έργων υποδομής, με πρώτες τις μαρίνες, μέχρι το έτος 2003 όπως υπολογίζεται.

    Ο Υπουργός Τουρισμού δήλωσε συγκεκριμένα ότι πέραν από το δωδεκάλογο "διεξάγεται και σχεδόν έχει συμπληρωθεί μια μελέτη από τον ΚΟΤ που αναφέρεται σε πιο μακροπρόθεσμη πολιτική, δηλαδή αναλύουμε τις τουριστικές ανάγκες, πώς πρέπει να είναι το προϊόν και τί πρέπει να επιδιώξουμε τα επόμενα χρόνια, όπως κάνουν όλες οι χώρες".

    Αφού επεσήμανε ότι διεθνώς ο τουρισμός διπλασιάζεται περίπου κάθε 12 χρόνια, είπε ότι "το ερώτημα είναι αν μπορούμε κι εμείς και σε ποιό βαθμό θέλουμε και ποσοστικά και ποιοτικά να βελτιώσουμε τη θέση μας".

    Ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι αυτό είναι και το αντικείμενο της μελέτης που διεξήγαγε η ιρλανδική εταιρεία, "με την οποία κατατοπίσθηκε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για να γνωρίζει τα βασικά δεδομένα διότι θα έλθουμε με προτάσεις προς το Υπουργικό Συμβούλιο πολύ σύντομα".

    Πρόσθεσε ότι "αύριο θα ενημερωθεί και η Βουλή πάνω σ' αυτά τα θέματα ούτως ώστε ολόκληρη η πολιτεία να γνωρίζει πού βρισκόμαστε και ποιά είναι η πορεία μας σ' αυτό το πολύ σημαντικό θέμα για την οικονομία που είναι ο τουρισμός".

    Ερωτηθείς για τους άξονες της μελέτης, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι γίνεται σύγκριση με τις άλλες χώρες και τί πρέπει να γίνει για βελτίωση του κατά κεφαλή εισοδήματος, το οποίο τα τελευταία χρονια μειώνεται.

    Εξήγησε ωστόσο ότι η Κύπρος εξακολουθεί να έχει ψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα από το διεθνές, δηλαδή, εισπράττει από τον κάθε τουρίστα περιπου 800 δολάρια ενώ διεθνώς εισπράττονται 700 δολάρια, αλλά "εντούτοις βλέπουμε μια υποχώρηση που ίσως να είναι φυσιογολική".

    Οπως είπε ο κ. Ρολάνδης, "προσπαθούμε να κρατήσουμε όσο μπορούμε το επίπεδο των εισπράξεών μας κατά τουρίστα" και "να πετύχουμε την αύξηση σε νούμερα".

    Ανέφερε ότι στόχος είναι "η ποσοτική και ποιοτική βελτίωση του τουρισμού τα επόμενα 10 με 12 χρονια", θέμα που έχει πολλές διαστάσεις και παραμέτρους τις οποίες θα μελετήσει λεπτομερώς με τον ΚΟΤ, αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το υπουργικό.

    Οσον αφορά τα κόστα, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι ασφαλώς θα χρειαστούν επενδύσεις σε έργα υποδομής τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον κρατικό τομέα, αλλά και μέτρα από το κράτος, όπως για παράδειγμα η επέκταση της τουριστικής περιόδου.

    Τέλος, ο αρμόδιος Υπουργός ανέφερε ότι πέρυσι υπήρξε άνοδος 7% στον αριθμό των τουριστών και για φέτος υπολογίζεται επίσης 7% αύξηση, φέρνοντας τον αριθμό των τουριστών στα δύο εκατομμύρια 400 χιλιάδες. Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει κατά πόσο θέλει περισσότερη αύξηση του τουρισμού ή όχι, κατέληξε ο κ. Ρολάνδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [02] Κυπριανού - Συνέδριο - Μαγιόρκα

    Λευκωσία,Κύπρος,03/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, αναχωρεί την Παρασκευή για τη Μαγιόρκα της Ισπανίας όπου θα συμμετάσχει στην πρώτη Διάσκεψη Προέδρων των Κοινοβουλίων της Μεσογείου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 7 και 8 Μαρτίου.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι αποδίδει μεγάλη σημασία σε αυτή τη διάσκεψη διότι, όπως είπε, πλέον είναι "μόνιμος θεσμός" και διότι στο τέλος θα κληθεί "να πάρει κάποιες αποφάσεις υπό τη μορφή διακήρυξης αρχών".

    Επεσήμανε ότι το πρώτο θέμα που θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης είναι "το Ευρωμεσογειακό Κοινοβουλευτικό φόρουμ, το οποίο εγκαθιδρύεται και θα μετέχει σίγουρα η Κύπρος".

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το δεύτερο θέμα που θα συζητηθεί είναι "Η ειρήνη στη Μεσόγειο και ο ρόλος των Κοινοβουλίων", σημειώνοντας ότι σε αυτή την ενότητα "εμπίπτει το Κυπριακό, οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας", καθώς και το θέμα που έχει εγερθεί πρόσφατα μετά τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη, Αμπτουλάχ Οτσαλάν.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε επίσης ότι θα θέσει, είτε στο πλαίσιο αυτής της ενότητας είτε αργότερα, το θέμα του πυρηνικού αντιδραστήρα του Ακκιουγιού.

    Τόνισε ότι στη Διάσκεψη θα συμμετάσχει και το Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου.

    Οπως είπε, "η εκτίμηση στην Ευρώπη είναι ότι ο ρόλος των Κοινοβουλίων ανεβαίνει στη διαμόρφωση της πολιτικής", σημειώνοντας ότι "από απόψεως αποφάσεων της Κοινότητας τα πάντα πρέπει να τύχουν της έγκρισης της Ευρωβουλής".

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι κατά την παρουσία του στη Μαγιόρκα θα έχει την ευκαιρία να έχει επαφές.

    Ομιλία Προέδρου Κληρίδη

    Ο Πρόεδρος της Βουλής επέκρινε την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, χθες βράδυ σε ομιλία του ότι "γι' αυτό το κατάντημά μας φέρουμε εμείς οι ίδιοι το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης λόγω σωρείας λαθών και παραλείψεων στον πολιτικό τομέα".

    "Μπορεί να έγιναν κάποια λάθη αλλά δεν μπορεί ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας να λέει 'εμείς φταίμε για όλα'", είπε ο κ. Κυπριανού και διερωτήθηκε αν "βγήκε ποτέ άλλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πει ότι εμείς φταίμε".

    "Πως θα διαπραγματευτείς όταν διακατέχεσαι εσύ ο ίδιος από αυτό το συναίσθημα", διερωτήθηκε, σημειώνοντας ότι "είναι εξασφαλισμένη αποτυχία".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ τόνισε ότι "διαπράττουμε το ένα σφάλμα μετά το άλλο, τουλάχιστον από πλευράς διαπραγματευτικής".

    Ωστόσο είπε ότι το ΔΗΚΟ είναι πάντα έτοιμο να συνεργαστεί αρκεί, όπως είπε, "να υπάρχει ειλικρίνεια και ενημέρωση".

    Νέο πολιτικό σχήμα

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες για δημιουργία νέου σχήματος, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το κόμμα του επιθυμεί συμωνία που να στηρίζεται σε στερεή βάση και όχι κείμενα τα οποία θα ερμηνεύονται κατά βούληση.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΔΗΚΟ έχει όλη τη καλή θέληση για να επιτευχθεί ο στόχος της δημιουργίας του νέου πολιτικού σχήματος, "με πάσα ειλικρίνεια, χωρίς τη διάθεση εξυπηρέτησης κομματικών ή προσωπικών συμφερόντων γιατί το βλέπουμε σαν μια αναγκαιότητα λόγω των πολιτικών εξελίξεων στο Κυπριακό".

    Ερωτηθείς εάν ενοχλεί το ΔΗΚΟ ο όρος 'σοσιαλδημοκρατία', ο κ. Κυπριανού είπε ότι "δεν είναι το πρόβλημά μας αυτό", προσθέτοντας ότι το καταστατικό του ΔΗΚΟ και η πολιτική που εφαρμόζει είναι "πιο κοντά από πολλά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης".

    Εκλογές Προσφύγων

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε την ελπίδα ότι το ΔΗΚΟ θα βγει ενισχυμένο κατά τις εκλογές των Προσφύγων το Νοέμβριο.

    "Αναμένουμε να βγούμε ενισχυμένοι σε όποιες εκλογές γίνουν από δω και πέρα", τόνισε ο κ. Κυπριανού

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,03/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  119.06 (-1.03)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 5,142,824
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 2,096,710  146.88 (-0.92)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   265,789   74.16 (-1.79)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   251,923   78.16 (-0.12)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   397,721  106.48 (-1.55)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   232,663   81.52 (-1.50)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   225,729   52.48 (-1.43)
            Αλλες Εταιρείες            £   196,734   90.28 (-1.71)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΜ)

    [04] Υπεράκτιες - Γενική Συνέλευση - Ρολάνδης

    Λευκωσία,Κύπρος,03/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σήμερα λειτουργούν στην Κύπρο 1.050 υπεράκτιες εταιρείες με πλήρως επανδρωμένα γραφεία και πολλές άλλες μέσω δικηγορικών και λογιστικών γραφείων, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, επισημαίνοντας ότι ο τομέας των υπηρεσιών συνεισφέρει το 70% του ΑΕΠ και πάνω από το 70% των εξαγωγών της Κύπρου.

    Ο κ. Ρολάνδης μιλούσε στη Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Συνδέσμου Υπεράκτιων Επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στη Λεμεσό.

    Η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανάπτυξη του υπεράκτιου τομέα, διαβεβαίωσε ο κ. Ρολάνδης, σημειώνοντας ότι "η ύπαρξη ενός ισχυρού και δυναμικού επιχειρηματικού τομέα αποτελεί την προϋπόθεση για τη δημιουργία μιας υγιούς και ανταγωνιστικής οικονομίας, η οποία να είναι πλήρως ενταγμένη στο διεθνές περιβάλλον".

    Αναφερόμενος στους λόγους που καθιστούν την Κύπρο ως ένα περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο, ο κ. Ρολάνδης παρέθεσε τη στρατηγική της θέση, "τις εξαίρετες πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με τους γείτονές της, την πολύ καλά ανεπτυγμένη κοινωνικοοικονομική υποδομή, τις εξαίρετες τηλεπικοινωνίες, το εξελιγμένο τραπεζικό σύστημα, το ευρύ φάσμα επαγγελματικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας" κ.ά.

    Σήμερα, ανέφερε, το 73% του ΑΕΠ της Κύπρου προέρχεται από τον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος συνεισφέρει σημαντικά στην εργοδότηση αποφοίτων πανεπιστημίου και ο οποίος "συνεχώς γίνεται πιο εξαγωγικός", αφού το 1997 αντιπροσώπευε το 70% των εξαγωγών, σε σύγκριση με 50% το 1980.

    Ο υπεράκτιος τομέας "τα τελευταία λίγα χρόνια σημείωσε ταχεία ανάπτυξη", είπε ο κ. Ρολάνδης, διευκρινίζοντας ότι από το 1974 μέχρι σήμερα δόθηκαν πάνω από 37 χιλιάδες άδειες για υπεράκτιες εταιρείες, ενώ συγκεκριμένα το 1998 γράφτηκαν 4.846 τέτοιες εταιρείες.

    Αυτή τη στιγμή, τόνισε, λειτουργούν στην Κύπρο 1.050 εταιρείες με πλήρως επανδρωμένα γραφεία, ενώ οι υπόλοιπες λειτουργούν μέσω δικηγορικών και λογιστικών γραφείων.

    Αναφερόμενος στις εξαγωγές, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι το Υπουργείο του "εφαρμόζει μεγάλο πρόγραμμα προώθησής" τους, με στόχο την προβολή της Κύπρου σε ξένες αγορές και αναφέρθηκε ειδικότερα στους τρόπους προώθησης των εξαγωγών υπηρεσιών.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [05] Κασουλίδης - Κυπριακό - Οτσαλάν

    Λευκωσία,Κύπρος,03/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στην εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει οποιοδήποτε επεισόδιο στην Κύπρο προέβη ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ενημερώνοντας το απόγευμα την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, γύρω από τις εξελίξεις στην υπόθεση Αμπτουλάχ Οτσαλάν.

    Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι η Τουρκία μπορεί να έχει καταστεί περισσότερο αλλαζονική από προηγουμένως, αλλά δεν θα αποδειχθεί και τόσο άφρων για να επιχειρήσει οποιοδήποτε επεισόδιο.

    Ωστόσο, ο Υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ήδη συνέπειες στο Κυπριακό, από τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της απαγωγής και σύλληψης του Κούρδου ηγέτη.

    Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε σε δύο ήδη συνέπειες: Η πρώτη, όπως είπε, είναι η προσπάθεια την οποία ήδη καταβάλλει η Αγκυρα, υποστηρίζοντας ότι δεν επιθυμεί διαπραγματεύσεις με εκείνους, και εννοεί, όπως διευκρίνισε ο κ. Κασουλίδης, και την Κύπρο, οι οποίοι υποθάλπτουν τρομοκράτες και επιθυμούν τη διάλυση της Τουρκίας.

    Η δεύτερη συνέπεια, είπε ο κ. Κασουλίδης, είναι οι ανεβασμένες μετοχές από την όλη υπόθεση, του Πρωθυπουργού της εισβολής, Μπουλέντ Ετζεβίτ, κατά τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία, υποδεικνύοντας ότι ο πρωθυπουργός της εισβολής έχει τις πιο ακραίες θέσεις και υποστηρίζει ότι το Κυπριακό λύθηκε το 1974.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών δεν δίστασε να αναφερθεί και στη στάση της Ευρώπης όλο αυτό το διάστημα, χαρακτηρίζοντας ποντιοπιλατικό το ρόλο της στην υπόθεση Οτσαλάν.

    Αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι αυτή επισκιάσθηκε από την υπόθεση Οτσαλάν. Επεσήμανε όμως ότι του δόθηκε η ευκαιρία, ευρισκόμενος στις ΗΠΑ, να ανατρέψει λανθασμένες εικόνες, τις οποίες επιχείρησαν να δημιουργήσουν κάποιοι σε βάρος της Κύπρου για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

    Για το θέμα του διαβατηρίου, ο κ. Κασουλίδης δεν δίστασε ούτε και σήμερα να υποστηρίξει ότι οι αναφορές πολιτικών αρχηγών ότι θα έδιδαν και αυτοί το δικό τους διαβατήριο εάν τους ζητείτο, χρησιμοποιήθηκαν δυσμενώς από τον αμερικανικό Τύπο.

    Ο κ. Κασουλίδης, αναφερόμενος στις αναμενόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, είπε ότι η επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, στοχεύει σε απευθείας συνομιλίες των δύο πλευρών το καλοκαίρι.

    Υπάρχει, είπε, σκέψη για πρόσκληση σε απευθείας συνομιλίες το καλοκαίρι, διευκρινίζοντας ότι αυτές δεν θα υιοθετούν τους όρους που θέτει η Αγκυρα για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πάντως ότι εάν εκδηλωθεί οτιδήποτε θα είναι σίγουρα μετά τις εκλογές του Απριλίου στην Τουρκία.

    Για τις πληροφορίες περί αντικατάστασης του Τόμας Μίλερ, ο κ. Κασουλίδης επιβεβαίωσε εμμέσως, αναφέροντας ότι και ο ίδιος έχει πληροφορηθεί ότι ο εν λόγω Αμερικανός διπλωμάτης θα αναλάβει θέση πρεσβευτού στη Βοσνία.

    Για τον κ. Χόλμπρουκ, είπε ο Υπουργος Εξωτερικών, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα παραμείνει.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΜΜ)

    [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Γαλανός - Διάλογος

    Λευκωσία,Κύπρος,03/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με συνάντηση που είχε το απόγευμα με το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης εγκαινίασε τις επαφές του με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για εξεύρεση συναινετικών λύσεων σε κοινωνικά και οικονομικά θέματα.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΚΕΑ, Αλέξης Γαλανός, χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση που έγινε "για τα θέματα της οικονομίας και ιδιαίτερα για τα θέματα της εναρμόνισης της νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    "Εγινε ανταλλαγή απόψεων πάνω σε όλες τις ενότητες τις οποίες εισηγήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας", τόνισε ο κ. Γαλανός, προσθέτοντας ότι "τόσο η διαδικασία η οποία απεφασίσθη και προωθείται όσο και η θεματολογία μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους".

    Είπε ακόμα ότι έγινε μια "διερευνητική συνάντηση" και τόνισε ότι το ΚΕΑ στέκεται "θετικά πάνω σε αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης και πάνω στα θέματα τα οποία συζητούνται".

    Ο κ. Γαλανός τόνισε ότι θα υπάρξει περαιτέρω συζήτηση στα επιμέρους θέματα και πρόσθεσε ότι το ΚΕΑ περίμενε να ακούσει "τί έχει υπόψη του" ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του πριν "καταθέσουμε γραπτώς τις δικές μας απόψεις και εισηγήσεις, πάνω σε όλα αυτά τα θέματα που έχουν τεθεί και με ιδιαίτερη έμφαση στο γενικότερο κεφάλαιο που αναφέρεται στα θεσμικά θέματα και τα οποία έχουν σχέση με τη διακυβέρνηση του τόπου".

    Είπε επίσης ότι πέραν των οικονομικών θεμάτων που συζητήθηκαν, τα θεσμικά θέματα έχουν μεγάλη σημασία για το ΚΕΑ το οποίο έχει "κάνει κάποιες εισηγήσεις", αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    "Εντός των προσεχών ημερών θα δώσουμε γραπτώς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις δικές μας θέσεις, απόψεις και εισηγήσεις", τόνισε ο κ. Γαλανός. Ο Πρόεδρος του ΚΕΑ δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στη θέση του Κόμματος για την "ανάγκη φιλελευθεροποίησης των επιτοκίων", θέμα για το οποίο, όπως είπε, εκφράστηκαν κάποιες απόψεις για το χρονοδιάγραμμα και τον "τρόπο προώθησης μιας τόσο σημαντικής αλλαγής".

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, σημείωσε ότι "βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση μιας εξίσου κρίσιμης πορείας που οδηγεί την Κύπρο προς την ενωμένη Ευρώπη. Τα θέματα αυτά δεν είναι κομματικά, δεν είναι πολιτικά, είναι εθνικά" τόνισε και πρόσθεσε ότι η σημασία της πορείας αυτής είναι "εθνική".

    Ο κ. Χριστοδούλου επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση ήταν "γόνιμη και εποικοδομητική" και τόνισε ότι δεν έγινε μονόλογος αλλά διάλογος. "Εγιναν σοβαροί προβληματισμοί και έχει γίνει ένας εμπλουτισμός, καθόσον αφορά τις προσεγγίσεις των διαφόρων επιμέρους θεμάτων, κυρίως της ενότητας που αφορά τα χρηματο - πιστωτικά" είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

    Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι "χωρίς καμιά προκατάληψη, όλοι μας, κυβέρνηση και κόμματα θα πρέπει να οδεύσουμε προς τα εμπρός, στα πλαίσια αυτής της προσέγγισης για μια συναινετική, συγκλισιακή προσέγγιση" επειδή, όπως εξήγησε, "μέσα από αυτά σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται και η επιτυχής έκβαση της προσπάθειας μας για ένταξη στην ενωμένη Ευρώπη".

    Ο κ. Χριστοδούλου δήλωσε ότι σήμερα έγινε μια αρχή γύρω από μια διαδικασία, η οποία "φαίνεται να είναι πρόσφορη", εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα να είναι "δόκιμη καθ'όσον αφορά τα αποτελέσματα".

    Τέλος, ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι στη σημερινή συνάντηση "η κυβέρνηση έθεσε τα θέματα στις διαστάσεις τους, έχει εκφράσει κατ'αρχήν απόψεις και έχει ακούσει απόψεις".

    Στη συνάντηση, που διήρκησε μιάμισυ περίπου ώρα, συμμετείχαν επίσης ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αυξέντης Αυξεντίου, και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ)

    [07] Χατζηδημητρίου - Πολιτιστική Κληρονομιά - ΚΣΣΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,03/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το άνοιγμα γραφείου της ΟΥΝΕΣΚΟ ή του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Κύπρο ζήτησε ο βουλευτής, Τάκης Χατζηδημητρίου, σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

    Η συνεδρία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι με τη συμμετοχή αξιωματούχων της ΟΥΝΕΣΚΟ και σε αυτή τέθηκε το θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

    Μιλώντας στη συνεδρία, ο κ. Χατζηδημηρττρίου είπε ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει επιδείξει το "επιβεβλημένο ενδιαφέρον για τη σωτηρία των πολιτιστικών θησαυρών της Κύπρου, που είναι τελικά πολιτιστικοί θησαυροί της Ευρώπης και του κόσμου" και ζήτησε "να ανοίξει στην Κύπρο γραφείο της ΟΥΝΕΣΚΟ ή του Συμβουλίου της Ευρώπης ή ακόμα από κοινού, για την παρακολούθηση της κατάστασης".

    Σχολιάζοντας την άποψη εκπροσώπου της ΟΥΝΕΣΚΟ ότι η μειωμένη της δραστηριότητα οφείλεται στο ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν αναγνωρίζει το καθεστώς στα κατεχόμενα, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι "με τον ίδιο τρόπο που τα Ηνωμένα Εθνη και ο ΓΓ συνεργάζονται με τις δυο κοινότητες, το ίδιο να κάνει και η ΟΥΝΕΣΚΟ".

    Ο Κύπριος βουλευτής είπε ότι πολλοί Τ/Κ δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του δημοσιογράφου Κουτλού Αταλί, ο οποίος δολοφονήθηκε.

    Μιλώντας για το εν λόγω θέμα, ο Βρετανός βουλευτής Εντι Ο'Χάρα τόνισε ότι για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο ευθύνεται η Τουρκία, όπως τούτο κρίθηκε στην απόφαση για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου και πρόσθεσε ότι η ΟΥΝΕΣΚΟ πρέπει να επικοινωνήσει για τα θέματα αυτά με την Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [08] Εκθεση τροφίμων και ποτών - Λονδίνο

    Λευκωσία,Κύπρος,03/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με οκτώ κυπριακές βιομηχανίες, οι οποίες εξασφάλισαν παραγγελίες για την εξαγωγή διαφόρων τροφίμων ύψους 110.000 λιρών, περίπου, συμμετείχε το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στη Διεθνή Εκθεση Τροφίμων και Ποτών, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Λονδίνο.

    Οι Κύπριοι εκθέτες είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν σημαντικές επαφές με μεγάλο αριθμό αγοραστών τόσο από το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τις αραβικές χώρες.

    Ανάμεσα στα τρόφιμα που προέβαλαν ήταν γαλακτομικά προϊόντα, κατεψυγμένα τρόφιμα, πλιγούρι, χυμούς, μαρμελάδες και άλλα.

    Επίσης, αποτέλεσμα των εμπορικών επαφών που πραγματοποίησαν οι κυπριακές βιομηχανίες ήταν και η έναρξη διαπραγματεύσεων για τη συνομολόγηση επιπρόσθετων εμπορικών πράξεων στο άμεσο μέλλον μεγαλύτερης αξίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΜΜ)

    [09] ΝΑΤΟ - Νέα δομή - Συμμαχικά στρατηγεία

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,03/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι πρέσβεις των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ξεπέρασαν σήμερα και τα τελευταία εμπόδια στην υιοθέτηση της νέας στρατιωτικής δομής της Συμμαχίας, η οποία θα επιτρέψει από την 1η Σεπτεμβρίου 1999 την έναρξη λειτουργίας του νατοϊκού υποστρατηγείου της Λάρισας.

    Η πολιτική απόφαση για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ είχε ληφθεί από τους Υπουργούς Αμυνας της Συμμαχίας το Δεκέμβριο του 1997, αλλά στη συνέχεια προέκυψαν διάφορα προβλήματα στην υλοποίηση της απόφασης αυτής, η οποία κάνει πιο ευέλικτη τη Συμμαχία.

    Μεταξύ των προβλημάτων αυτών ήταν και τα ελληνοτουρκικά σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και την επάνδρωση των υποστρατηγείων της Λάρισας και της Σμύρνης.

    Το βασικότερο σημείο της απόφασης του 1997 σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ήταν ο καθορισμός των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης στο Αιγαίο, σε περιόδους συμμαχικών ασκήσεων.

    Από την 1η Σεπτεμβρίου τα όρια αυτά θα καθορίζονται από το συμμαχικό στρατηγείο της Νεάπολης στην Ιταλία, το οποίο θα έχει και το γενικό πρόσταγμα των νατοϊκών δυνάμεων στη Μεσόγειο.

    Πάντως, Ελλάδα και Τουρκία θα έχουν δικαίωμα βέτο σε μια άσκηση, με τα επιχειρησιακά όρια ευθύνης της οποίας δεν συμφωνούν.

    Σύμφωνα με την απόφαση, το υποστρατηγείο θα έχει διεθνές στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό 500 ατόμων, η διοίκηση θα ασκείται από Ελληνα αξιωματικό, υποδιοικητής θα είναι Αμερικανός και επιτελάρχης Τούρκος, ενώ στο υποστρατηγείο της Σμύρνης ο διοικητής θα είναι Τούρκος, ο υποδιοικητής Αμερικανός και ο επιτελάρχης Ελληνας.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 3 March 1999 - 18:46:12 UTC