Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-03-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρολάνδης - Μπριλ
  • [02] Κυπριανού - Πρέσβης Ισραήλ
  • [03] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κληρίδης - Διάλογος
  • [04] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Κληρίδη - Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ
  • [05] Ασκηση - Αεροδρόμιο
  • [06] Εκπρόσωπος - Επαφές ΥΠΕΞ
  • [07] Λυσσαρίδης - Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα
  • [08] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] Κυπριανού - Απειλές - Κύπρος - Ισραήλ
  • [10] Συνέλευση - Ορθοδοξία - Κυπριανού
  • [11] Υπουργός Οικονομικών - ΚΕΒΕ
  • [12] Πρόεδρος Βουλής - Κύπριοι Βρετανίας
  • [13] Υπουργός Γεωργίας - Παραπληγικοί
  • [14] ΔΗΚΟ - Διάλογος - Πρόεδρος Κληρίδης
  • [15] Ελληνική Οικονομία - Ευρώ
  • [16] Βρετανία - Κύπρος - ΕΕ
  • [17] Πρόεδρος Κληρίδης - Εκδήλωση - ΕΟΚΑ
  • [18] Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Ιστοσελίδα

  • [01] Ρολάνδης - Μπριλ

    Λευκωσία,Κύπρος,02/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Πολύ δίκαιη", χαρακτήρισε την έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Κένεθ Μπριλ, προσθέτοντας ότι η έκθεση "δεν είναι τόσο διαφορετική από εκθέσεις προηγούμενων χρόνων στον τρόπο που χαρακτηρίζει κάποια πράγματα".

    Αυτό είπε ο Πρέσβης των ΗΠΑ μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκο Ρολάνδη, στο επίκεντρο της οποίας βρισκόταν η συζήτηση για θέματα που άπτονται των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ - Κύπρου.

    Ερωτηθείς κατά πόσο η έκθεση υποδεικνύει αλλαγή στον τρόπο που οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το θέμα της αναγνώρισης μιας ντε φάκτο κατάστασης στα κατεχόμενα, ο κ. Μπριλ είπε ότι η έκθεση δεν "αντικατοπτρίζει έναν πολιτικό θέμα απλώς εκτιμά καταστάσεις που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα".

    Σε ερώτηση κατά πόσο η αυξανόμενη ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα θερμό επεισόδιο και εάν οι ΗΠΑ προτίθενται να κάνουν οτιδήποτε για να το σταματήσουν, ο κ. Μπριλ είπε ότι δεν θα ήθελε να ασχοληθεί με υποθετικά ερωτήματα.

    Πρόσθεσε ότι θα ήταν δίκαιο να πει κανείς ότι "η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενεθάρρυνε όλες τις πλευρές να ενεργούνν υπεύθυνα και να χειρίζονται η μία την άλλη όπως αρμόζει σε συμμάχους και σε εποικοδομητικούς γείτονες".

    Κληθείς να σχολιάσει σημερινά δημοσιεύματα εφημερίδων ότι Κούρδοι μπορεί να απαγάγουν κάποιους ξένους πρέσβεις για να τους ανταλλάξουν με τον Κούρδο ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο κ. Μπριλ είπε ότι τόσο η αμερικανική πρεσβεία όσο και οι άλλες πρεσβείες έχουν άριστη συνεργασία με τις κυπριακές αρχές όσον αφορά την ασφάλειά τους.

    Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν το PKK "τρομοκρατική οργάνωση" και ότι οι απαγωγές αποτελούν τρομοκρατική ενέργεια. Είπε, ωστόσο ότι δεν γνωρίζει εάν είναι αληθείς οι πληροφορίες των δημοσιευμάτων αυτών.

    Ερωτηθείς εάν ο Τόμας Μίλερ προγραμματίζει επίσκεψη είτε στην Κύπρο είτε στην Ελλάδα είτε στην Τουρκία για να αποτρέψει την πιθανότητα ενός τέτοιου επεισοδίου, ο κ. Μπριλ απάντησε ότι δεν έχει οτιδήποτε να ανακοινώσει επί τούτου αλλά ότι μπορεί να έχει σύντομα.

    Ο κ. Μπριλ συμπλήρωσε ότι είχε με τον κ. Ρολάνδη μια καλή συζήτηση για θέματα που άπτονται των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ - Κύπρου.

    Ενημέρωσε ακόμη τον Υπουργό για κάποιες δραστηριότητες τις οποίες η αμερικανική πρεσβεία χρηματοδοτεί και που στοχεύουν στην προώθηση των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Οπως είπε, ευχαρίστησε τον κ. Ρολάνδη για το ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση για να παρευρεθεί σε δείπνο κατά το οποίο θα δοθούν βραβεία στους άριστους σε εμπορικά θέματα την ερχόμενη εβδομάδα.

    Σημείωσε ακόμη ότι "οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ - Κύπρου συνεχίζουν να αυξάνονται και θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προωθήσουμε το εμπόριο όσο και τις επενδύσεις".

    Ρολάνδης

    Από την πλευρά του ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, είπε ότι με την έναρξη του νέου χρόνου το Υπουργείο Εμπορίου προγραμματίζει διάφορα πράγματα τόσο στο εμπόριο όσο και στη βιομηχανία και στον τουρισμό.

    Οπως τόνισε "τώρα υπάρχει η νέα βιομηχανική πολιτική η οποία θα είναι ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου πολύ σύντομα και ενόψει και αυτής της πολιτικής οι σχέσεις με φίλες χώρες θα μεγιστοποιηθούν".

    Με τον κ. Μπριλ, ο κ. Ρολάνδης συζήτησε διεξοδικά τις πιθανότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών "σ' αυτούς τους νευραλγικούς τομείς που σχετίζονται με την παραγωγική πλευρά της οικονομίας" και σχετικά με το μέλλον των εμπορικών, οικονομικών, βιοηχανικών και τουριστικών τους σχέσεων.

    Ο κ. Ρολάνδης σημείωσε ότι επισκέφθηκε τις ΗΠΑ δύο φορές πέρυσι και για θέματα τουρισμού και για θέματα εμπορίου.

    "Στον τουρισμό μελετώνται διάφοροι τρόποι", είπε, και ανέφερε το συνδυασμένο πακέτο προς την Κύπρο και το θέμα της κατευθείαν σύνδεσης. "Ολα αυτά θα αρχίσουν να υλοποιούνται σε κάποιο βαθμό από φέτος", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)

    [02] Κυπριανού - Πρέσβης Ισραήλ

    Λευκωσία,Κύπρος,02/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Σέμι Τζουρ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν έχει καμία σχέση με την απαγωγή του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο κ. Τζουρ είπε ότι το Ισραήλ έχει τα δικά του προβλήματα να αντιμετωπίσει και πως "δεν έχουμε τίποτε να κάνουμε μ'αυτό" (απαγωγή Οτσαλάν).

    Σε παρατήρηση ότι μετά τη στρατιωτική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, πολλές υποψίες στρέφονται κατά του Ισραήλ, ο κ. Τζουρ είπε ότι αντιλαμβάνεται πως ο κόσμος είναι καχύποπτος.

    Είπε ωστόσο ότι "έχουμε δώσει διαβεβαιώσεις" για το θέμα αυτό προσθέτοντας ότι "η συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον τρίτων και οπωσδήποτε όχι εναντίον της Κύπρου".

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία η ΚΥΠ συνέλαβε την Κυριακή στην Πάφο δύο πράκτορες της Μοσσάντ και στη συνέχεια τους απελευθέρωσε, φοβούμενη τις αντιδράσεις του Ισραήλ, ο Σέμι Τζουρ είπε χαρακτηριστικά ότι "η φαντασία εργάζεται υπερωρίες".

    Ο κ. Τζουρ αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις του Ισραήλ με την Κύπρο, είπε ότι από τις σχέσεις αυτές ωφελούνται και οι δύο χώρες διαβεβαιώνοντας ότι "θα συνεχίσουμε την εργασία και το πρόγραμμά μας". Επεσήμανε ότι "θα ενισχύσουμε τις σχέσεις αυτές επειδή είναι προς το συμφέρον και της Κύπρου και του Ισραήλ".

    Ο Ισραηλινός διπλωμάτης είπε επίσης ότι με τον Πρόεδρο της Βουλής συζήτησε το θέμα των γενικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη χώρα του στις 17 Μαίου, καθώς και το θέμα της επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής στο Ισραήλ, η οποία έχει αναβληθεί.

    Ερωτηθείς κατά πόσον έχει οριστεί νέα ημερομηνία επίσκεψης του κ. Κυπριανού στο Ισραήλ, ο Πρέσβης της χώρας απάντησε αρνητικά προσθέτοντας ότι "ο Πρόεδρος της Βουλής θα είναι ανάμεσα στους πρώτους που θα επισκεφθούν το Ισραήλ μετά τις εκλογές.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [03] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κληρίδης - Διάλογος

    Λευκωσία,Κύπρος,02/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η διαδικασία του διαλόγου που επιθυμεί να έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, με τα κοινοβουλευτικά κόμματα αποδεικνύει την πολιτική θέληση της κυβέρνησης να λειτουργήσει συναινετικά και συλλογικά.

    Την πεποίθηση αυτή εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το θέμα του διαλόγου που αρχίζει αύριο ο Πρόεδρο Κληρίδης με τα κόμματα.

    "Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι το κυριότερο θέμα είναι η ουσία και η ουσία σε αυτή την περιόδο είναι εάν και κατά πόσο μπορούν να ληφθούν συναινετικές αποφάσεις πάνω στα κρίσιμα στρατηγικά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο ενόψει της νέας χιλιετίδας, της παγκοσμιοποίησης, της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο," τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.

    Η διαδικασία δεν έχει σημασία αλλά η ουσία του θέματος, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι στα πλαίσια της διαδικασίας ο Πρόεδρος είναι έτοιμος να συζητήσει οτιδήποτε.

    Ο Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε πρόθεση ιδεολογικής ισοπέδωσης ή εξουδετέρωσης πολιτικών διαφορών, σημειώνοντας ότι πρόθεση είναι να ακουστούν οι απόψεις των κομμάτων, και αφού μελετηθούν να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να διαμορφωθούν νομοσχέδια που θα τυγχάνουν της μεγαλύτερης αποδοχής και συναίνεσης.

    Αναφερόμενος στη διαδικασία, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ενδέχεται να γίνουν και δεύτερες συναντήσεις και κοινές συναντήσεις και τόνισε ότι "αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο είναι η ουσία και όχι η διαδικασία".

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την άποψη ότι η ευρωπαϊκή πορεία δεν είναι ούτε της κυβέρνησης ούτε καθενός ξεχωριστά αλλά μια κοινή πορεία ολόκληρου του κυπριακού λαού.

    "Σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος θεωρεί ότι όλος ο κυπριακός λαός θα πρέπει να είναι και ταυτόχρονα συμπορευτής σε αυτή την πορεία και συμμέτοχος σε κάποιο βαθμό στις αποφάσεις χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση αυτοεξουδετερώνεται και υποβαθμίζει το ρόλο της ως ο πρωταγωνιστικός παράγοντας στη διαμόρφωση νομοσχεδίων και πολιτικών εξελίξεων," δήλωσε.

    Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι "με αυτή την επιθυμία του Προέδρου που καταγράφεται σε αυτές τις συναντήσεις αποδεικνύεται η διάθεση της Κυβέρνησης να μην λειτουργήσει με ετσιθελισμό και αυταρχισμό, με μονομερείς ενέργειες".

    "Αποδεικνύεται", είπε, "η πολιτική της βούληση ότι, σε αυτά τα κρίσιμης σημασίας θέματα, η κυβέρνηση θέλει να λειτουργήσει συλλογικά και συναινεντικά γιατί έτσι πιστεύει ότι θα παρθούν οι πιο σωστές αποφάσεις για το καλό του κοινωνικού συνόλου".

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, είπε ότι οι αποφάσεις που άπτονται των θεμάτων της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και των θεμάτων της παγκοσμιοποίησης δεν είναι καθημερινές κυβερνητικές πολιτικές αποφάσεις, αλλά στρατηγικής σημασίας.

    Σημείωσε επίσης ότι στο πολιτειακό σύστημα της Κύπρου θα πρέπει να υπάρχει το πεδίο συναινέσεων αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να καθυστερήσουμε τόσο πολύ και να αυτοεξουδετερωθούν κάποιες από αυτές τις αποφάσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [04] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Κληρίδη - Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Λευκωσία,Κύπρος,02/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, θεωρεί ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν τοπικές αρχές οι οποίες είναι υποτελείς στην Τουρκία και εκτιμά ότι δεν υπάρχει περίπτωση οποιασδήποτε αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

    Στη διευκρίνιση αυτή προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, με αφορμή δημοσιευμάτα τα οποία, όπως είπε, εμφανίζουν δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ως πολιτικό ολίσθημα.

    "Εάν οι δηλώσεις του Προέδρου ειδωθούν ως σύνολο, σαφέστατα παραπέμπουν στη διατύπωση ότι οι τοπικές αρχές οι οποίες εμφανίζονται στα κατεχόμενα είναι υποτελείς στην Τουρκία," δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Επεσήμανε δε ότι η διατύπωση αυτή υπάρχει και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι στις δηλώσεις του Προέδρου δεν διαφαινόταν σε καμία περίπτωση ότι είναι έτοιμος να αναγνωρίσει οποιαδήποτε οντότητα στο ψευδοκράτος.

    Σε ερώτηση κατά πόσο η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει μια ντε φάκτο διοίκηση στα κατεχόμενα, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε πως "η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ερμηνεία των δηλώσεων του Προέδρου είναι συγκεκριμένη".

    "Θεωρούμε", πρόσθεσε, "ότι υπάρχουν υποτελείς στην Τουρκία τοπικές αρχές, όπως υπάρχει και η διατύπωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου," την οποία η κυβέρνηση θεωρεί ως την πλέον αξιόπιστη διατύπωση για το θέμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [05] Ασκηση - Αεροδρόμιο

    Λάρνακα,Κύπρος,02/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σε πλήρη συναγερμό τέθηκε το πρωί το αεροδρόμιο Λάρνακας λόγω της άσκησης ετοιμότητας "ΚΙΜΩΝΑΣ 1999" για αντιμετώπιση "αεροπορικού δυστυχήματος" στην πτήση "Κ1999".

    Βάσει του σεναρίου της άσκησης, αεροσκάφος τύπου "Airbus 320" με 80 επιβάτες και επτά άτομα πλήρωμα, προερχόμενο από Αθήνα, αρχίζει τη διαδικασία προσγείωσης στο αεροδρόμιο Λάρνακας και ο πιλότος αναφέρει στον Πύργο Ελέγχου ότι αρκετός καπνός εισχώρησε στην καμπίνα πλοήγησης.

    Ο Πύργος Ελέγχου σημαίνει συναγερμό στην πυροσβεστική και θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης για αντιμετώπιση αεροπορικού δυστυχήματος.

    Το αεροσκάφος προσγειώνεται στο διάδρομο αλλά ο πιλότος δεν επιτυγχάνει να το σταματήσει. Στη συνέχεια ξεφεύγει από το διάδρομο και αφού περάσει από παρακείμενο χωράφι στην αριστερή πλευρά, καταλήγει στον τροχοδρόμο με ζημίες στο δεξιό σύμπλεγμα τροχών, όπου έχει αναπτυχθεί μικρή πυρκαγιά. Καπνοί εξέρχονται από το εσωτερικό μέρος της καμπίνας των επιβατών και της καμπίνας πλοήγησης.

    Από τη σύγκρουση και την πυρκαγιά δέκα επιβάτες είναι νεκροί, 15 σοβαρά τραυματισμένοι εκ των οποίων οι πέντε είναι και παγιδευμένοι στα καθίσματα που ανατράπηκαν και άλλα 15 άτομα έχουν υποστεί κλειστά και ανοιχτά κατάγματα ή και εγκαύματα. Οι υπόλοιποι 40 επιβάτες και το πλήρωμα φέρουν εκδορές ή είναι πανικοβλημένοι από το δυστύχημα.

    "Ο σκοπός της άσκησης είναι εκπαιδευτικός για τον καλύτερο συντονισμό των διαφόρων υπηρεσιών αλλά και για βελτίωση του υφιστάμενου σχεδίου δράσης" δήλωσε ο Διευθυντής του Αεροδρομίου Λάρνακας, Ιάκωβος Δημητρίου, προσθέτοντας ότι "τυχόν αδυναμίες που θα προκύψουν από την εξέταση της άσκησης θα ενσωματωθούν στη νέα βελτίωση του υφιστάμενου σχεδίου".

    "Από πλευράς της Πυροσβεστικής, η άσκηση είχε μεγάλη επιτυχία", ανέφερε ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Γιώργος Καρύδης. "Σίγουρα" είπε, "υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και ελπίζουμε να καλύψουμε όλα τα κενά τα οποία θα έχουμε σ' ένα πραγματικό επεισόδιο".

    Στην άσκηση πήραν μέρος η Πολιτική Αεροπορία, ο Πύργος Ελέγχου Αεροδρομίου, η Αστυνομία Αεροδρομίου, οι Κυπριακές Αερογραμμές, το Νοσοκομείο Λάρνακας, το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, οι Πυροσβεστικοί Σταθμοί Λάρνακας, η Αεροπορική Πτέρυγα Αστυνομίας, η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας, η Μηχανοκίνητη Μονάδα Αμεσης Δράσης, η Εθνική Φρουρά, η Πολιτική Αμυνα, ο Ερυθρός Σταυρός και το Τελωνείο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΕΜ/ΜΜ)

    [06] Εκπρόσωπος - Επαφές ΥΠΕΞ

    Λευκωσία,Κύπρος,02/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σειρά συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς εγκαινίασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, για να τους ενημερώσει σχετικά με τις επαφές που είχε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

    Ο κ. Κασουλίδης, είπε ο Εκπρόσωπος, συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, τον οποίο ενημέρωσε για τις συναντήσεις του στις ΗΠΑ.

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ο ΥΠΕΞ θα έχει παρόμοιες συναντήσεις με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

    Ξεκαθάρισε όμως ότι οι συναντήσεις αυτές είναι ανεξάρτητο θέμα απ' αυτό που δημιουργήθηκε με αφορμή τις επιστολές που αντηλλάγησαν μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Προέδρου του ΔΗΚΟ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [07] Λυσσαρίδης - Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα

    Λευκωσία,Κύπρος,02/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι αντίθετη προς κάθε ευρωπαϊκή αρχή", τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, μιλώντας σήμερα στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Μιλάνο.

    Ο κ. Λυσσαρίδης σημείωσε ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται με "απειλές εναντίον σχεδόν κάθε γείτονα, κατοχή κυπριακών εδαφών, καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του τουρκικού λαού και μια απαίσια γενοκτονία των Κούρδων".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι "είναι οδυνηρό να ακούει κανείς επιφυλάξεις για την ένταξη της Κύπρου στη βάση της συνεχιζόμενης κατοχής κυπριακών εδαφών από την Τουρκία".

    "Θα τιμωρηθούμε γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να απαλλαγούμε από την κατοχή που καταδικάσθηκε κατ'επανάληψη από τα διεθνή και ευρωπαϊκά σώματα", διερωτήθηκε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Υπενθυμίζοντας ότι "η Κύπρος πληροί τα κριτήρια του Μαάστριχτ και έχει εξαιρετική επίδοση σε θέματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων", ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "δεν μπορούμε να προσφέρουμε το κλειδί της ένταξης μιας άλλης χώρας, της Κύπρου, στον επιδρομέα και να τιμωρήσουμε το θύμα γιατί δεν έχει τη δυνατότητα απαλλαγής από μια κατοχή".

    Ανέφερε επίσης ότι "η διεύρυνση (της ΕΕ) είναι μια αναγκαιότητα, όχι μόνο για τις υποψήφιες χώρες αλλά και για την Ευρώπη, αν πρόκειται να οικοδομήσουμε μια ισχυρή Ευρώπη που να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις".

    Αναφερόμενος στο χειρισμό της υπόθεσης του Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, από την Ευρώπη, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι "πρέπει να αισθανόμεθα ένοχοι για τον τρόπο συμπεριφοράς προς τον Οτσαλάν, όταν επανειλημμένα έκανε έκκληση για πολιτική λύση του Κουρδικού και αναζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη".

    "Αν θέλουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των λαών όλου του κόσμου και των ευρωπαίων πολιτών θα πρέπει να εμπλακούμε πρακτικά για την τύχη του Οτσαλάν και φυσικά και των 40 εκατομμυρίων Κούρδων", τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

    Ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται "έαν πιο καθαρό όραμα που να περιλαμβάνει τις παγκόσμιες εξελίξεις, μια πιο ισορροπημένη κατανομή πλούτου και τεχνολογίας διεθνώς, μιας άλλης σχέσης βορρά και νότου, όπως τον αποκαλούσαμε, και αλληλεγγύη με τα λιγότερα προνομιούχα στρώματα στο εθνικό επίπεδο και τις λιγότερο προνομιούχες χώρες διεθνώς".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [08] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,02/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  120.30 ( 1.30)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 10,219,597
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 2,639,048  148.24 ( 1.74)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   363,701   75.51 ( 0.25)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   163,703   78.25 ( 1.03)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £ 4,402,206  108.16 (-0.95)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   171,526   82.76 ( 2.95)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   244,763   53.24 ( 1.08)
            Αλλες Εταιρείες            £   774,457   91.85 (-0.52)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΑ)

    [09] Κυπριανού - Απειλές - Κύπρος - Ισραήλ

    Λευκωσία,Κύπρος,02/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού εκτιμά ότι η Τουρκία δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια κατά της Κύπρου ή της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι δεν έχει ενημερωθεί για οποιεσδήπτοε κινήσεις από μέρους της Αγκυρας.

    Ωστόσο, επεσήμανε ότι η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί γιατί έχει πλάτες. "Δεν βλέπω, ούτε και έχουμε ενημερωθεί για οποιεσδήποτε κινήσεις προς υλοποίηση απειλών εις βάρος της Κύπρου", δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Κυπριανού.

    Ακόμη είπε ότι "περισσότερο είναι απειλή προς το Αιγαίο αυτή τη φορά και τη Θράκη, χωρίς η εκτίμησή μου να καταλήγει ότι θα υπάρξει οτιδήποτε".

    "Η πιθανότητα είναι ότι δε θα υπάρξει διότι νομίζω ότι οι Αμερικανοί και οι δυτικοί γενικά δεν θα ήθελαν όχι μόνο σύγκρουση αλλά και περαιτέρω όξυνση", παρατήρησε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    "Εκτός", πρόσθεσε "αν η Τουρκία, με τον αέρα που πήρε και την παντοδυναμία που διαθέτει επειδή έχει αυτές τις πλάτες που ξέρουμε όλοι, κάνει οτιδήποτε".

    Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις του Πρέσβη του Ισραήλ μετά τη συνάντηση που είχε μαζί του το πρωί, ο κ. Κυπριανού παρατήρησε ότι ο Σέμι Τζουρ εμμένει στη θέση του όσον αφορά στους δύο άνδρες της Μοσσάντ που έχουν φυλακιστεί αλλά και στο ότι η Μοσσάντ δεν προβαίνει σε ενέργειες σε βάρος της Κύπρου.

    Ανέφερε δε ότι στην συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής, την Πέμπτη, θα υπάρξει και δική του παρέμβαση επ' αυτού του συγκεκριμένου θέματος.

    Ερωτηθείς για το θέμα της επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "θα περιμένουμε πρώτα να τελειώσουν οι εκλογές εκεί, θα δούμε πώς θα είναι το κλίμα και θα δούμε ποια απόφαση πρέπει να ληφθεί".

    Κληθείς ακόμη να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι Κούρδοι θα απαγάγουν διπλωμάτες με στόχο να πιέσουν ώστε ο ηγέτης τους Αμπντουλάχ Οτσαλάν να έχει μια δίκαιη δίκη, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι δεν έχει πληροφορίες για κάτι τέτοιο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [10] Συνέλευση - Ορθοδοξία - Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,02/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Το ζήτημα της συνεργασίας στα πλαίσια της κοινής ορθόδοξης ιστορίας και παράδοσης, σε πρώτο στάδιο, και η πολιτική δραστηριοποίηση στα πλατειά πλαίσια και περιθώρια που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτελουν μια πρόκληση που οι ορθόδοξοι λαοί και χώρες οφείλουν να απαντήσουν".

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, σε ομιλία του στη διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε η Βουλή στο πλαίσιο της συνόδου της Διεθνούς Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΕΔΣΟ).

    Στη σύνοδο, που φιλοξενεί η κυπριακή Βουλή και ολοκληρώνεται σήμερα, συμμετείχαν βουλευτές από την Ελλάδα, τη Ρωσική Ομοσπονδία, τη Λιθουανία και τη Γιουγκοσλαβία.

    Η συζήτηση με θέμα "Ο ρόλος και η προοπτική της Ορθοδοξίας στην Ενωμένη Ευρώπη", πραγματοποιήθηκε στην παρουσία των πρέσβεων των χωρών που συμμετέχουν καθώς και εκπροσώπων της Εκκλησίας της Κύπρου και άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών.

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι η Ορθοδοξία και σαν ιστορία, και σαν παράδοση και κοσμοθεωρία, "υπήρξε καθοριστικά συμμέτοχος στη μακρά πορεία της γηραιάς ηπείρου" και επεσήμανε την ανάγκη να συμβάλει "δημιουργικά και έντονα στην εδραίωση της ειρήνης και της δικαιοσύνης" στη νέα Ευρώπη.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ωστόσο ότι "η στήριξη της Ορθοδοξίας δε σημαίνει διόλου αντίθεση ή αντίδραση προς άλλα δόγματα και θρησκείες ή πολιτιστικές καταβολές για τα οποία πάντοτε υπάρχει ο επιβαλλόμενος σεβασμός".

    "Η Ορθοδοξία αποτελεί ακόμα σημαντικό παράγοντα στον αγώνα που διεξάγει ο Κυπριακός Ελληνισμός για εθνική και φυσική επιβίωση, αφού από το 1974 και με το 37% των εδαφών μας υπό τουρκική κατοχή, βιώνουμε καθημερινά τη μανία του τουρκικού επεκτατισμού για εθνικό ξεκαθάρισμα στις κατεχόμενες περιοχές", τόνισε ο κ. Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΜΑ)

    [11] Υπουργός Οικονομικών - ΚΕΒΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,02/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόμων για το θέμα της φορολογίας συγκροτημάτων εταιρειών προχωρούν κυβέρνηση και ΚΕΒΕ.

    Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου και η Εκτελεστικη Επιτροπή του ΚΕΒΕ συμφώνησαν κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησής τους τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Κυβέρνησης και του ΚΕΒΕ για την εξέταση του θέματος που σχετίζεται με τη φορολογία συγκροτημάτων εταιρειών.

    Παράλληλα αποφασίστηκε όπως επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης των καθυστερημένων πολεοδομικών αδειών.

    Η μελέτη για τη φορολογία συγκροτημάτων εταιρειών αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τον ερχόμενο Ιούνιο και στοχεύει στο συμψηφισμό της φορολογία για εταιρείες που ανήκουν στο ίδιο συγκρότημα.

    Κατά τη συνάντηση, ο κ. Χριστοδούλου ενημερωσε το ΚΕΒΕ για την πορεία των δημόσιων οικονομικών και επεσήμανε ότι χρειάζεται η άμεση λήψη διορθωτικων μέτρων.

    Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ ανέφεραν ότι τα μέτρα για τα δημόσια οικονομικά πρέπει να αφορούν όχι μόνο την αύξηση των εσόδων, αλλά και τη μείωση των κρατικων δαπανών καθώς και τη συμπερίληψη φορολογικών ελαφρύνσεων για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα του λαού.

    Εξάλλου, ο Υπουργός Οικονομικών και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολόγης χαιρέτισαν την ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου και τόνισαν ότι η θετική αξιολόγηση της οικονομίας της Κύπρου από το διεθνή Οίκο Moody's ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών για την κυπριακή οικονομία.

    Στη συνάντηση τέθηκαν και θέματα που αφορούν την αυτοχρηματοδότηση έργων με το σύστημα B.Ο.Τ, τις μετοχοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, την απελευθέρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος κι άλλα.

    Εξάλλου, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΒΕ επέδωσε στον κ. Χριστοδούλου υπόμνημα με τις θέσεις του για διάφορα θέματα όπως τα δημοσιονομικά, την απελευθέρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, τις μετοχοποιήσεις, το χρηματιστήριο κι άλλα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [12] Πρόεδρος Βουλής - Κύπριοι Βρετανίας

    Λευκωσία,Κύπρος,02/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή παροικία της Μεγάλης Βρετανίας "πάντοτε βρισκόταν επί ποδός, υποστηρίζοντας με πάθος τα δίκαια της μικρής μας χώρας", τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού παρουσιάζοντας το βιβλίο του Χρίστου Κουππάρη: "Οι Κύπριοι Βρετανίας: 50 χρόνια προσφοράς 1930 - 80".

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι το βιβλίο "αποτελεί σημαντική πηγή πληροφοριών, γιατί αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της δράσης των αποδήμων και καταγράφει ένα μέρος της κυπριακής ιστορίας που δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοείται".

    "Το βιβλίο του Χρίστου Κουππάρη αποτελεί δείγμα της μεγάλης αγάπης των αποδήμων Κυπρίων για τη μικρή πατρίδα τους", επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας ότι "αποτελεί δείγμα της φλόγας που καίει μέσα στις καρδιές του για το νησί μας και την ελευθερία του".

    Οπως είπε, το βιβλίο "αποτελεί μια καλή πηγή για τον ερευνητή του μέλλοντος που θα θελήσει να εξετάσει την περίοδο αυτή της κυπριακής ιστορίας σφαιρικά μα και ειδικά τη δράση των αποδήμων".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι "η Κύπρος χρειάζεται την καθεμία και τον καθένα συμπατριώτη μας του εξωτερικού και το έργο αυτό αναδεικνύει όχι μόνο την προσφορά μα και υποδεικνύει τις δυνάμεις που η αγωνιζόμενη πατρίδα μπορεί να αξιοποιήσει στο εξωτερικό".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [13] Υπουργός Γεωργίας - Παραπληγικοί

    Λευκωσία,Κύπρος,02/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους έδωσε οδηγίες προς τα αρμόδια τμήματα του υπουργείου του να προωθήσουν τα αναγκαία έργα, εκεί όπου απαιτούνται, ώστε να προσφέρονται στα παραπληγικά άτομα ίσες ευκαιρίες προσπέλασης στα δημόσια κτίρια και άλλους χώρους.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Οργάνωσης Παραπληγικών με την οποία συζήτησε τις πρόνοιες του Νόμου που προβλέπει για την πρόσβαση των αναπήρων σε δημόσια κτίρια και χώρους.

    Επίσης, διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία ότι τόσο από πλευράς του ιδίου όσο και του υπουργείου "θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε όλοι οι χώροι να είναι προσπελάσιμοι και από ανθρώπους με ειδικές ανάγκες".

    Ωστόσο, επεσήμανε ότι ήδη "στον τομέα αυτό έγινε σημαντικό έργο όσον αφορά την προσπέλαση και την αναψυχή στα πάρκα και τους εκδρομικούς χώρους".

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΜΑ)

    [14] ΔΗΚΟ - Διάλογος - Πρόεδρος Κληρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,02/03/1999 (ΚΥΠΕ - ΑΠΕ)

    "Το ΔΗΚΟ θα πάρει μέρος στο διάλογο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ανδρέας Κωνσταντίνου, σημειώνοντας ωστόσο ότι "το ΔΗΚΟ αναμένει τις θέσεις της κυβέρνησης στα υπό συζήτηση θέματα πριν εκφράσει τις δικές του θέσεις".

    Διαβάζοντας την κοινή απόφαση μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι "επιτροπές εργασίας επεξεργάζονται στο μεταξύ τις θέσεις του ΔΗΚΟ για όλα τα θέματα".

    Ανέφερε ότι το κόμμα του αναμένει "από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι οι συγκλίσεις και οι συναινέσεις μόνο μέσα από κοινό και συλλογικό προβληματισμό, περιεκτικό και ειλικρινή διάλογο μπορεί να επιτευχθούν".

    "Αυτό αναμένουμε να το διαπιστώσουμε στο διάλογο που θα έχουμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ.

    Σημείωσε ότι το "ΔΗΚΟ αντιπαρέρχεται το ύφος, το πνεύμα και το γράμμα των σχετικών επιστολών και δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου", προσθέτοντας ότι "τα σοβαρά θέματα το ΔΗΚΟ επιμένει να τα αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα".

    Οπως είπε ο κ. Κωνσταντίνου, το κόμμα του "θέλει να ελπίζει ότι η κυβέρνηση, αφού κατανοήσει τις θλιβερές πραγματικότητες στις οποίες έχει η ίδια οδηγήσει, θα επιδείξει στην πράξη, και όχι με ρητορικά σχήματα μόνο, σοβαρότητα και υπευθυνότητα και η ίδια".

    "Το ΔΗΚΟ επαναλαμβάνει ότι ως κόμμα αντιπολίτευσης στέκει με κριτική διάθεση απέναντι στα πεπραγμένα και στην πολιτική της κυβέρνησης Κληρίδη", είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, επισημαίνοντας ότι το ΔΗΚΟ έχει "σαφώς διαφορετικές θέσεις από εκείνες της κυβέρνησης Κληρίδη σε διάφορους τομείς πολιτικής και σε πολλά θέματα".

    Ωστόσο ο κ. Κωνσταντίνου υπογράμμισε ότι το κόμμα του "πάντοτε ασκεί τον αντιπολιτευτικό του ρόλο με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σύνεση".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [15] Ελληνική Οικονομία - Ευρώ

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,02/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η συνεχής μείωση του πληθωρισμού στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δυσκολεύει σημαντικά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για επίτευξη του κριτηρίου αυτού έως το τέλος τους έτους, προκειμένου να συμμετάσχει στο ευρώ από το 2001.

    Παράλληλα ο αρμόδιος Γάλλος επίτροπος Ιβ - Τιμπό Ντε Σιλγκί, με σημερινή δήλωση του εκπροσώπου του, δεν άφησε ουσιαστικές ελπίδες για χαλάρωση ή διαφορετική ερμηνεία του κριτηρίου του πληθωρισμού, ώστε να διευκολυνθεί η ένταξη της Ελλάδας.

    Με βάση τη Συνθήκη και το Πρωτόκολο 6, το κριτήριο του πληθωρισμού υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων ποσοστών στην ΕΕ με την προσθήκη 1,5 ποσοστιαίων μονάδων. Για παράδειγμα τα τρία χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ στο τέλος Ιανουαρίου 1999 και σ' ετήσια βάση ήταν της Γερμανίας (0,6%), της Γαλλίας (0,6%) και του Λουξεμβούργου (0,7%). Ο μέσος όρος που προκύπτει από τα τρία αυτά ποσοστά είναι 0,63%, ενώ με την προσθήκη 1,5 ποσοστιαίας μονάδας φτάνει 2,13%. Η Ελλάδα στο τέλος του Ιανουαρίου είχε μέσο ετήσιο πληθωρισμό 4,5% δηλαδή μια απόκλιση από το κριτήριο 2,37 ποσοστιαίες μονάδες.

    Με την καθοδική τάση που εμφανίζει ο πληθωρισμός στα κράτη - μέλη στο τέλος του τρέχοντος έτους, με βάση τα οποία θα κριθεί και η Ελλάδα, ο μέσος πληθωρισμός θα είναι ακόμη χαμηλότερος, που σημαίνει ότι μια ελληνική ένταξη προϋποθέτει έναν ποσοστό πληθωρισμού κάτω του 2%.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου, Πάτρικ Τσάιλντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση περί ενδεχόμενης χαλάρωσης ή διαφορετικής ερμηνείας του κριτηρίου του πληθωρισμού, απάντησε ότι οι ίδιες προϋποθέσεις που εφαρμόστηκαν για τις 11 χώρες της ζώνης ευρώ θα εφαρμοσθούν με τον ίδιο τρόπο για όλες τις νέες χώρες. Αυτή η αρχή επιβεβαιώθηκε για την Ελλάδα στη δήλωση του Συμβουλίου της 1ης Μαίου 1998.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα πληροί σήμερα τα 4 από τα 5 κριτήρια ένταξης στο ευρώ, ενώ η μόνη αβεβαιότητα που υπάρχει αφορά το κριτήριο του πληθωρισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΕΜ/ΓΠ)

    [16] Βρετανία - Κύπρος - ΕΕ

    Λονδίνο,Βρετανία,02/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζόις Κουίν διαβεβαίωσε σήμερα ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά από ομιλία της στο Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων με θέμα τη διεύρυνση της ΕΕ, η κ. Κουίν εξέφρασε την ελπίδα ότι "οι διαπραματεύσεις για ένταξη θα λειτουργήσουν ως καταλύτης στις προσπάθειες επίτευξης προόδου για λύση του Κυπριακού".

    "Παράλληλα", πρόσθεσε, "δεν αποτελεί προϋπόθεση". Η Βρετανίδα αξιωματούχος εξέφρασε ταυτόχρονα την πλήρη υποστήριξη της χώρας της στη νέα πρωτοβουλία για εξεύρεση λύσης και διαβεβαίωσε ότι "θα συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε και να παίρνουμε και οι ίδιοι πρωτοβουλίες".

    Η κ. Κουίν είπε ότι δεν ήταν σε θέση να απαντήσει σε ερώτηση εάν μετά τις εκλογές τις Τουρκίας θα υπάρξει μια νέα συλλογική πρωτοβουλία για το Κυπριακό.

    "Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να δηλώσω σ' αυτό το στάδιο", είπε σ' άλλο σημείο των απαντήσεών της, χωρίς όμως να αποκλείει ότι η χώρα της μπορεί να αναπτύξει πρωτοβουλία στο μέλλον.

    Η Βρετανίδα Υφυπουργός εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της χώρας της στις προσπάθειες της αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Ντέιμ Αν Χέρκους, σημειώνοντας μάλιστα ότι τα δύο ψηφίσματα που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας το Δεκέμβριο "περιέχουν ενδιαφέρουσες ιδέες γι' αυτή την πρωτοβουλία".

    Ερωτηθείσα κατά πόσον μικρές χώρες όπως η Κύπρος και η Μάλτα θα έχουν Επίτροπο και θα δικαιούνται να απολαμβάνουν τα δικαιώματα που έχουν και οι χώρες μέλη της ΕΕ, όταν ενταχθούν, η κ. Κουίν επεσήμανε αρχικά ότι και οι δύο χώρες "είναι κυρίαρχες χώρες μέλη του ΟΗΕ".

    Επισημαίνοντας ότι δεν βλέπει το λόγο γιατί να μην ακολουθηθεί αυτό που ήδη ισχύει στην ΕΕ, είπε πως "όλες αυτές οι ερωτήσεις θα συζητηθούν στο πλαίσιο της ίδιας της ΕΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΑ/ΑΑ)

    [17] Πρόεδρος Κληρίδης - Εκδήλωση - ΕΟΚΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,02/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Εκείνοι που μπορούν δεν έχουν εξασκήσει προς την τουρκική πλευρά την πίεση που χρειάζεται ώστε να υπάρξει εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο.

    Αυτό τόνισε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση για τα 40χρονα από τη λήξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 - 59, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ακόμα ότι δεν θα επιτρέψουμε να επανέλθουμε σε διχασμούς του παρελθόντος αλλά ούτε και σε διχασμό στο εσωτερικό μέτωπο.

    Επίσης επεσήμανε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο τουρκικός επεκτατισμός και η πολιτική της Αγκυρας, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία με το εθνικό κέντρο.

    Ακόμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι θα συνεχίσουμε να ζητούμε την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, την επιστροφή των προσφύγων στις περιουσίες τους και την εφαρμογή δικαιωμάτων, επισημαίνοντας όμως ότι ο αγώνας θα είναι δύσκολος.

    Επίσης είπε ότι πρέπει να προχωρήσουμε με ψυχραιμία και τακτική, χωρίς μεγάλα λόγια, ώστε να οδηγήσουμε την Κύπρο έξω από το αδιέξοδο.

    Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι "τιμούμε την ΕΟΚΑ και τους αγωνιστές της, δυστυχώς μέσα σε συνθήκες που δεν μας τιμούν ως Ελληνισμό".

    Κάνοντας αναφορά στην κατοχή του 37% των εδαφών της Κύπρου από τις τουρκικές δυνάμεις και το ξεριζωμό του ενός τρίτου σχεδόν του ελληνοκυπριακού πληθυσμού από τις πατρογονικές εστίες, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι "για αυτό το κατάντημά μας φέρουμε εμείς οι ίδιοι το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης λόγω σωρείας λαθών και παραλείψεων στον πολιτικό τομέα".

    Ακόμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι κάνοντας ως λαός αυτοκριτική "οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι πολλές φορές δεν επιδεικνύαμε την απαιτούμενη πολιτική ωριμότητα και διπλωματική ευελιξία, όταν αποφασίζαμε χειρισμούς του εθνικού μας προβλήματος στα διάφορα στάδιά του".

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος Κληρίδης υπογράμμισε ότι "η καλύτερη τιμή είναι να παραδώσουμε στους νέους μας και στις μέλλουσες γενιές μια Κύπρο ελεύθερη, ενωμένη ασφαλή και ενταγμένη στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, όπου Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα συμβιώνουν και θα συνεργάζονται για την κοινή ευημερία και πρόοδο, απολαμβάνοντας όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα".

    "Μια Κύπρο", πρόσθεσε, "που λόγω της σημαντικής στρατηγικής αξίας της θα μπορέσει να διαδραματίσει και ένα ευρύτερο ρόλο στην περιοχή, ένα ρόλο δημιουργικό και σταθεροποιητικό για την ανάπτυξη της φιλίας και της συνεργασίας όλων των λαών και κρατών στη νοτιανατολική Μεσόγειο".

    Ακόμη τόνισε ότι "στόχος μας είναι να κάνουμε πραγματικότητα αυτό το μεγάλο όραμα", παρόλο που όπως σημείωσε "γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολη η πραγματοποίησή του".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τον αγώνα της ΕΟΚΑ ως "ένα από τα πιο συγκλονιστικά κεφάλαια της ιστορίας του Κυπριακού Ελληνισμού".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/..)

    [18] Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Ιστοσελίδα

    Λευκωσία,Κύπρος,02/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Από αύριο όσοι ενδιαφέρονται για πληροφορίες σχετικά με την πορεία της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και άλλες σχετικές πληροφορίες θα έχουν την ευκαιρία να τις παίρνουν από τη σελίδα στο διαδίκτυο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο νησί.

    Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες για την Αντιπροσωπεία, ένα ιστορικό για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Κύπρο, καθώς και πληροφορίες για τα θεσμικά όργανα της Ενωσης και για το Ευρω.

    Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας, περιέχει υπολογιστή μετατροπής του Ευρω σε άλλα νομίσματα, ανακοινωθέντα Τύπου που αφορούν την Κύπρο καθώς και άλλες σχετικές διευθύνσεις/συνδέσεις στο διαδίκτυο που προσφέρουν περισσότερες πληροφορίες για την Ενωση, τα προγράμματα συνεργασίας και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Η ιστοσελίδα θα είναι στα αγγλικά, ενώ σύντομα θα λειτουργήσει στα ελληνικά και τα τουρκικά.

    Η διεύθυνση της σελίδας είναι: http://www.ec-eu-delegation.com.cy

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 2 March 1999 - 18:49:12 UTC