Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-03-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριανού - Κασουλίδης
  • [02] Κασουλίδης - Μίλερ - Στέιτ Ντιπάρτμεντ
  • [03] Δήλωση Προέδρου της Δημοκρατίας
  • [04] Προεδρικό - Σύσκεψη για τηλεπικοινωνίες
  • [05] Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο
  • [06] Γερμανός απεσταλμένος - Επίσκεψη
  • [07] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

  • [01] Κυπριανού - Κασουλίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,02/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, στα πλαίσια της ενημέρωσης στην οποία θα προβεί προς όλους τους αρχηγούς των κομμάτων αναφορικά με το περιεχόμενο της πρόσφατης επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι "ενημέρωσα τον κ. Κυπριανού για το περιεχόμενο των συναντήσεων μου, για το τι προώθησα εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης στις ΗΠΑ και τις εντυπώσεις που συναποκόμισα από τις απαντήσεις που πήρα".

    Ερωτηθείς εάν κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της ανταλλαγής επιστολών μεταξύ του κ. Κυπριανού και του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη αναφορικά με τη διεξαγωγή πολιτικού διαλόγου, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά.

    "Οχι δεν ανταλλάξαμε απόψεις. Μπορεί να ελέχθη κάτι αλλά δεν ήταν αυτό θέμα της αποστολής μου. Αυτό το αφήνω μεταξύ των δύο ηγετών να το λύσουν όπως το λύουν πάντα", σημείωσε.

    Σε ερώτηση εάν ο κ. Κυπριανού θα προσέλθει στο διάλογο, ο ΥΠΕΞ είπε ότι δεν γνωρίζει".

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι "με τον Πρόεδρο της Βουλής έχουμε τακτικές συναντήσεις και πάρα πολύ τακτικές τηλεφωνικές επικοινωνίες".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [02] Κασουλίδης - Μίλερ - Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Λευκωσία,Κύπρος,02/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Συντονισμένη προπαγάνδα από μέρους της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να συνδέσει την κυπριακή υπόθεση με την κουρδική, έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο κ. Κασουλίδης ερωτηθείς κατά πόσον η επίσκεψη του Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ στην περιοχή συνδέεται με την υπόθεση Οτσαλάν, ανέφερε ότι "ο κ. Μίλερ ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί την περιοχή στο πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου. Αυτό μου είχε λεχθεί από τον ίδιον, προτού ακόμα είχε γνωσθεί η απαγωγή του Οτσαλάν".

    Σε ερώτηση εάν σχετίζεται η επίσκεψη του κ. Μίλερ με την προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι "μπορεί να μην το αποφύγει, αλλά το είχε προγραμματισμένο να επισκεφθεί προτούν καν γνωστοποιηθεί το θέμα Οτσαλάν", προσθέτοντας ότι "ασφαλώς θα συσχετιστεί".

    Οπως είπε ο κ. Κασουλίδης δεν έχουν δοθεί ημερομηνίες για την άφιξη του κ. Μίλερ.

    Κούρδοι - Οτσαλάν

    Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι "δυστυχώς, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια συντονισμένη τουρκική προπαγάνδα, η οποία προσπαθεί να συνδέσει την κυπριακή υπόθεση με την κουρδική υπόθεση και προσπαθεί να παρουσιάσει την Κύπρο και την Ελλάδα, ότι ο λόγος για τον οποίον αγωνίζονται για τα δίκαια και δικαιώματά τους είναι διότι ότι εχθρεύονται την Τουρκία, πράγμα που είναι παραποίηση της πραγματικότητας".

    Πρόσθεσε πως "η πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο κατέχει 37 τοις εκατόν του κυπριακού εδάφους κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας και των ψηφισμάτων των ΗΕ.

    Η Κύπρος αγωνίζεται για τη δική της ελευθερία, εάν συμπαρίσταται στον αγώνα άλλων λαών, ασφαλώς έχει την υποχρέωση να το κάνει, όπως το κάνει για το κάθε δίκαιο στον κόσμο μέσα στα πλαίσια που κάνουν και όλα τα άλλα κράτη". Τόνισε εξάλλου, ότι "δεν πρέπει να συνδυάζονται τα δύο".

    ΗΠΑ - Κύπρος - Κούρδοι

    Ο ΥΠΕΞ ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα διευκρινίσουν, όπως το έχουν κάνει και για την Ελλάδα ότι δεν μπορεί να συμπεριληφθεί η Κύπρος στον κατάλογο των χωρών εκείνων που υποθάλπτουν την τρομοκρατία, υπογράμμισε ότι "θα ήταν τερατώδες και ασυγχώρητο εάν οποιοσδήποτε αποτολμούσε να εντάξει την Κύπρο, μετά από τόσες προσπάθειες και τόση συνεργασία που κάνουμε με την Ιντερπόλ και άλλες χώρες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, να τολμήσει καν να σκεφθεί ότι μπορεί να την εντάξει στις χώρες που υποθάλπτουν τρομοκρατία και πιστεύω από ότι γνωρίζω το ίδιο ισχύει από τα όσα έχω πει και για την Ελλάδα".

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν Κούρδους να προτίθενται να προβούν σε ενέργειες προκειμένου να εκβιάσουν την απελευθέρωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "δεν έχω να σχολιάσω τίποτα, το οποίο είναι πληροφορίες.

    Εμείς", πρόσθεσε, "πρέπει να σχολιάσουμε γεγονότα και όχι να δημιουργούμε θέματα, εκεί που θέματα πιθανό να μην υπάρχουν".

    Ερωτηθείς εάν ο ίδιος έχει υπόψη του τέτοιες πληροφορίες είπε ότι "εμείς είμαστε υποχρεωμένοι σε κάθε καταγγελία ή πληροφορία ή ανησυχία ξένων διπλωματικών αποστολών, να ανταποκρινόμαστε με κάθε σοβαρότητα προς αυτή και να λαμβάνομαι όλα τα δέοντα μέτρα".

    "Ελπίζω", πρόσθεσε, "ότι ο καθένας, οποιοσδήποτε θα σεβαστεί πλήρως τη φιλοξενία και τη διπλωματική ακεραιότητα, ασφάλεια και ασυλία όλων των ξένων διπλωματών που βρίσκονται στην Κύπρο.

    Οποιαδήποτε προσπάθεια εναντίον οποιουδήποτε ξένου διπλωμάτη από οποιονδήποτε και αν προέρχεται, είτε Κύπριο ή οποιονδήποτε θα είναι κτύπημα εναντίον της Κύπρου", σημείωσε.

    Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κυπριακό

    Ο κ. Κασουλίδης κληθείς να σχολιάσει την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό ανέφερε ότι όταν τη μελετήσει και αν έχει οποιεσδήποτε υποδείξεις να κάνει προς την αμερικανική πλευρά θα τις κάνει.

    "Από τις πρώτες σελίδες που πρόλαβα να διαβάσω βρίσκω αρκετές διορθώσεις από φραστικά λάθη που έγιναν σε προηγούμενες εκθέσεις, δηλαδή βελτιώσεις", πρόσθεσε.

    "Κάθε χρόνο μελετούμε την έκθεση και όσες παρατηρήσεις έχουμε να κάνουμε τις κάνουμε προς την αμερικανική πλευρά. Είναι καθήκον μας, πρέπει να υποδείξουμε ορισμένα πράγματα με τα οποία πιθανό να διαφωνούμε. Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ νομιμοποιούνται να κάνουν τέτοιου είδους εκθέσεις για τον υπόλοιπο κόσμο εφόσον συμπεριλαμβάνουν και τους ίδιους τους εαυτούς τους", σημείωσε ο ΥΠΕΞ.

    Ανέφερε εξάλλου, ότι οι ΗΠΑ "δεν είναι άτρωτες σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι "αναφέρθηκα συγκεκριμένα στο θέμα της θανατικής ποινής και μάλιστα της εκτέλεσης προσώπων, τα οποία παραμένουν στη φυλακή για πάνω από 15 χρόνια πριν εκτελεστούν, δηλαδή εκτίουν και ποινή φυλάκισης και μετά εκτελούνται.

    Για μένα", κατέληξε ο κ. Κασουλίδης, "αυτό είναι κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως τα γνωρίζουμε τουλάχιστον στην Ευρώπη και κατά δεύτερο λόγο η συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων απέναντι σε Αμερικανούς πολίτες, είτε είναι σε αστυνομικούς σταθμούς, είτε στους δρόμους, είτε στις αμερικανικές φυλακές".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [03] Δήλωση Προέδρου της Δημοκρατίας

    Λευκωσία,Κύπρος,02/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, κάλεσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να προσέλθουν στις καθορισμένες ήδη συναντήσεις με την εποικοδομητική διάθεση που επιβάλλουν οι καιροί και η κρισιμότητα των στρατηγικών αποφάσεων, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν συναινετικά στο πιο ψηλό επίπεδο.

    Αυτό τονίζεται, μεταξύ άλλων, σε γραπτή δήλωση του Προέδρου Κληρίδη, η οποία εκθέτει το σκεπτικό και τις απόψεις του Προέδρου σε σχέση με θέματα που ήγειρε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού και η οποία αναφέρει ότι οι επιστολές του κ. Κυπριανού δεν απευθύνονται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον Πρόεδρο της Βουλής.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης υπογραμμίζει την επιθυμία της κυβέρνησης να ακούσει και να μελετήσει τις απόψεις των κομμάτων προτού καταθέσει νομοσχέδια που αφορούν στην εναρμόνιση της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και μετά να προσπαθήσει να διαμορφώσει νομοσχέδια που θα τυγχάνουν της μεγαλύτερης δυνατής αποδοχής και συναίνεσης.

    "Η ιστορική πρόκληση για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αφορά και επηρεάζει όλους μας ως κοινωνία και ως κράτος," δηλώνει ο Πρόεδρος Κληρίδης, τονίζοντας ότι "η κυβέρνηση αναλαμβάνει πλήρως τις αυξημένες ευθύνες της έναντι αυτής της πρόκλησης και το δείχνει με την επιδιωκόμενη συναίνεση."

    Στη δήλωσή του, ο Πρόεδρος Κληρίδης κάνει σαφές ότι "στην όλη διαδικασία ίσως προκύψει η ανάγκη και δεύτερης σειράς επαφών ή ακόμη και κοινής συνάντησης, αν όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων την αποδέχονται, προτού διαμορφωθεί η τελική μορφή των νομοσχεδίων".

    Αυτός είναι ο σκοπός των συναντήσεων που έχω καλέσει, προσθέτει η δήλωση.

    Ο Πρόεδρος σημειώνει ότι στις 16 Φεβρουαρίου απέστειλε επιστολή στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ημερήσια διάταξη διαφόρων θεμάτων, τα οποία έκρινε ότι έπρεπε να συζητηθούν στο επίπεδο των αρχηγών των κομμάτων, προτού η κυβέρνηση στείλει τα σχετικά νομοσχέδια στη Βουλή.

    "Ο λόγος για τον οποίο έκρινα ότι αυτές οι συναντήσεις είναι χρήσιμες, είναι γιατί από τις 10 Νοεμβρίου 1998 αρχίσαμε τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις ένταξής μας στην ΕΕ," αναφέρεται στη δήλωση.

    "Και όπως είναι ευνόητο για να εναρμονιστούμε τόσο θεσμικά όσο και σε επίπεδο νομοθεσίας μας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο χρειάζεται η Βουλή των Αντιπροσώπων να προχωρήσει σε θέσπιση νομοθετημάτων, ίσως, ακόμη, και σε συνταγματική τροποποίηση," τονίζει ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Στη δήλωση αναφέρεται ότι η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει και μέτρο για αύξηση των πόρων του κράτους όχι "γιατί η οικονομία πάσχει ή γιατί ζητώ να μεταθέσω τις ευθύνες μου σε ώμους άλλων αλλά γιατί, εκτός των άλλων, από πλευράς Βουλής είχαν εκφραστεί παράπονα σε προηγούμενη κατάθεση νομοθετημάτων ανάλογου περιεχομένου, ότι δεν είχε προηγηθεί ουσιαστική προσυνεννόηση με τα εν τη Βουλή κόμματα".

    "Ασφαλώς η κυβέρνηση επί όλων των θεμάτων έχει τις δικές της απόψεις και αν επρόκειτο να προχωρήσει αποκλειστικά με τις δικές της απόψεις, δεν θα υπήρχε λόγος να καλέσω αυτές τις συναντήσεις, αλλά θα προχωρούσα άμεσα στην κατάθεση των νομοσχεδίων," τονίζει ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Στη γραπτή δήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται στην επιστολή του κ. Κυπριανού στις 15 Ιανουαρίου στην οποία επανέλαβε τη διαφωνία του με το θέμα των ρωσικών πυραύλων και τις ανησυχίες του για το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και ζητούσε σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο Πρόεδρος σημειώνει ότι θεώρησε πως η επιστολή του κ. Κυπριανού δεν προσθέτει κανένα νέο στοιχείο για να απαιτείται νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και παραθέτει απόσπασμα της επιστολής του κ. Κυπριανού, ως Προέδρου του ΔΗΚΟ, με ημερομηνία 26 Φεβρουαρίου.

    "Επισημαίνω ότι οι επιστολές του κ. Κυπριανού δεν απευθύνονται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον Πρόεδρο της Βουλής αλλά καταχωρούνται σε επιστολόχαρτα του ΔΗΚΟ, και φέρουν την υπογραφή του Προέδρου του ΔΗΚΟ," τονίζεται στη δήλωση.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης σημειώνει ακόμα ότι η δική του επιστολή της 10ης Φεβρουαρίου απευθύνεται "όχι προς τον Πρόεδρο της Βουλής αλλά προς όλους τους αρχηγούς των εν τη Βουλή κομμάτων", προσθέτοντας ότι ο κ. Κυπριανού "δεν έχει ζητήσει να συζητήσουμε θέματα που αφορούν τις αντίστοιχες ευθύνες και αρμοδιότητες Βουλής και Κυβέρνησης".

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει ότι "ο κ. Κυπριανού συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο όχι ως Πρόεδρος της Βουλής αλλά ως αρχηγός του ΔΗΚΟ και εκφράζει τις απόψεις του κόμματός του", διευκρινίζοντας παράλληλα ότι ο Πρόεδρος της Βουλής δεν εκφράζει απόψεις της Βουλής εκτός αν όλα τα εν τη Βουλή κόμματα έχουν κοινές θέσεις και τον εξουσιοδοτήσουν προς τούτο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [04] Προεδρικό - Σύσκεψη για τηλεπικοινωνίες

    Λευκωσία,Κύπρος,02/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Επίσπευση των διαδικασιών για εναρμόνιση της Κύπρου προς το κοινοτικό κεκτημένο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, αποφασίστηκε σήμερα σε σύσκεψη στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Στη σύσκεψη πήραν επίσης μέρος ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιος Ιεροδιακόνου, ο επικεφαλής της κυπριακής ομάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Γιώργος Βασιλείου, ο Πρόεδρος της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη σύσκεψη, ο κ. Βασιλείου χαρακτήρισε τη σύσκεψη ως "πολύ χρήσιμη" και είπε ότι στόχος της ήταν να ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να υπάρξει μια ανταλλαγή απόψεων γύρω από το θέμα της εναρμόνισης των τηλεπικοινωνιών.

    "Οι διαδικασίες μέχρι σήμερα ήταν σχετικά αργές", τόνισε, προσθέτοντας ότι "είναι προς το συμφέρον όλων, της Κύπρου γενικά και φυσικά της ΑΤΗΚ", οι διαδικασίες να επισπευσθούν, ενώ ανέφερε πως "καταλήξαμε σε κοινές αποφάσεις για το πώς θα κινηθούμε".

    Ερωτηθείς για τις εν λόγω αποφάσεις, ο κ. Βασιλείου είπε ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων και η ΑΤΗΚ "έχουν τα κατάλληλα στελέχη" για να επιτευχθεί η επίσπευση και κάλεσε επίσης τη Βουλή να συμβάλει σε αυτή την επίσπευση των διαδικασιών εναρμόνισης.

    Ο κ. Βασιλείου επανέλαβε την εκτίμησή του ότι "οι διαδικασίες στο δημόσιο τομέα είναι τρομερά αργές", ενώ σε ερώτηση για το ρόλο της Βουλής, είπε ότι το Σώμα ως τώρα "δεν μας έφερε εμπόδιο".

    Από την πλευρά του, ο κ. Ιεροδιακόνου διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις σχετίζονται με το πώς θα επισπευσθεί η προετοιμασία των νομοθεσιών που απαιτούνται για την εναρμόνιση, όπως η αλλαγή του καθεστώτος της ΑΤΗΚ, η ίδρυση του ρυθμιστικού οργάνου κ.ά.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ιεροδιακόνου είπε ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος του 1999 τα πλείστα νομοθετήματα να έχουν ολοκληρωθεί.

    Συνεργατισμός - Βασιλείου - Ρολάνδης

    Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει διαφορά εκτίμησης μεταξύ του κ. Βασιλείου και του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκου Ρολάνδη για το μέλλον του Συνεργατισμού, ο κ. Βασιλείου απάντησε αρνητικά και διευκρίνισε ότι αναμένεται εντός των ερχομένων μηνών, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφορικά με το αν θεωρεί τα συνεργατικά ιδρύματα ως "πιστωτικά ιδρύματα" ή όχι.

    Δεν εναπόκειται στο Υπουργικό Συμβούλιο να κρίνει το θέμα αυτό, διότι "δεν του πέφτει λόγος", ανέφερε.

    Κυπριακές Αερρογραμμές - Ιεροδιακόνου

    Κληθείς να σχολιάσει την απόρριψη εκ μέρους των Συντεχνιών των Κυπριακών Αερογραμμών της πρότασης που τους υπεβλήθη από την εταιρεία για το θέμα των μισθολογικών αιτημάτων, ο κ. Ιεροδιακόνου ανέφερε ότι "ο διάλογος συνεχίζεται", ενώ αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για το ίδιο το πρόβλημα.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [05] Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,02/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη να συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου τη μεθεπόμενη βδομάδα.

    Αποκλειστικό θέμα της εν λόγω συνεδρίας, πρόσθεσε, θα είναι το θέμα της προσφυγής της Κύπρου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, υπενθυμίζοντας την κατ'αρχήν απόφαση του Σώματος για προσφυγή στην επαναληπτική σύνοδο της ΓΣ υπό την αίρεση κάποιων νέων δεδομένων.

    "Ο Πρόεδρος για να συζητηθεί αυτό το θέμα καλεί τη μεθεπόμενη βδομάδα σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου," δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Σε ερώτηση κατά πόσο ο Πρόεδρος έχει συγκεκριμένες απόψεις για το τί πρέπει να γίνει, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "ο Πρόεδρος θα διαβουλευθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου και θα πάρουν αποφάσεις".

    Κληθείς να αναφέρει εάν έχει αλλάξει οτιδήποτε από την προηγούμενη σύνοδο του ΕΣ που να διαφοροποιεί την κατ'αρχήν απόφαση, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος κρίνει σκόπιμο ότι θα πρέπει να συγκαλέσει το ΕΣ για να συζητήσει και πάλι το θέμα.

    Σε ερώτηση εάν έχουν γίνει κάποιες βολιδοσκοπήσεις εκ μέρους του ΥΠΕΞ για το ενδεχόμενο προσφυγής, ο Εκπρόσωπος υπέδειξε ότι θα ήταν απρεπές εκ μέρους της κυβέρνησης να δημοσιοποιήσει οποιεσδήποτε θέσεις της στο θέμα αυτό πριν τις καταθέσει στο ΕΣ.

    "Υπάρχουν απόψεις και του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΥΠΕΞ και θα γίνουν διαβουλεύσεις στα πλαίσια του ΕΣ," πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [06] Γερμανός απεσταλμένος - Επίσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,02/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει στη Λευκωσία ο απεσταλμένος της Γερμανίας για το Κυπριακό, Ντένλεφ Γκραφ Τσου Ραντσάου.

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Σύμβουλος της γερμανικής Πρεσβείας στη Λευκωσία, Αντρέας Σρόουτερ, δήλωσε ότι ο Γερμανός απεσταλμένος φθάνει στην Κύπρο την Κυριακή για πενθήμερη επίσκεψη κατά την οποία θα συζητήσει "τις πρόσφατες εξελίξεις από την απόφαση για μη εγκατάσταση των πυραύλων S300 στην Κύπρο και τις εξελίξεις των τελευταίων τριών μηνών".

    Ερωτηθείς κατά πόσο εξαιρουμένων των πρόσφατων εξελίξεων στις ελληνο - τουρκικές σχέσεις μετά την απαγωγή του Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τα πράγματα είναι τώρα καλύτερα, ο κ. Σρόουτερ απάντησε ότι "δυστυχώς η υπόθεση Οτσαλάν δεν βοηθά" αλλά εξέφρασε την ελπίδα "το πρόβλημα να επιλυθεί κατά κάποιον τρόπο".

    "Ελπίζουμε ότι η υπόθεση Οτσαλάν δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο Κυπριακό και σ'αυτή την πολύ λεπτή φάση στην οποία βρισκόμαστε και ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν θετικά", είπε ο Γερμανός διπλωμάτης, υπογραμμίζοντας την πρόθεση της χώρας του να συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο Γερμανός Απεσταλμένος για το Κυπριακό θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη και θα έχει στη συνέχεια συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη και τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου στις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ, Γιώργο Βασιλείου.

    Την Τρίτη ο κ. Ράντσαου θα συναντηθεί με το ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια και την εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ντέιμ Αν Χερκους και την Τετάρτη θα μεταβεί στα κατεχόμενα για συναντήσεις με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και άλλους Τ/Κ πολιτικούς.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, ο κ. Ράντσαου θα συναντηθεί επίσης με ανώτερους ξένους διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένων του Βρετανού Υπάτου Αρμοστή, Ντέιβιντ Μάντεν και του Αμερικανού Πρέσβη, Κένεθ Μπριλ.

    Της επίσκεψης του Γερμανού απεσταλμένου στην Κύπρο προηγήθηκαν επισκέψεις στην Αθήνα τον Ιανουάριο και στην Αγκυρα στα μέσα του περασμένου μήνα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ/ΓΠ)

    [07] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,02/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή         554,3700   556,5800    554,3700   559,5800
    Ευρώ                    1,7221     1,7289      1,7221     1,7319
    Δολάριο ΗΠΑ             1,8722     1,8796      1,8722     1,8831
    Στερλίνα                1,1632     1,1678      1,1632     1,1703
    
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0100   0,0000 |06.04.99 | 0,0060   0,0000  |06.04.99
    02 Μήνες    0,0150   0,0000 |04.05.99 | 0,0080   0,0000  |04.05.99
    03 Μήνες    0,0200   0,0000 |04.06.99 | 0,0110   0,0000  |04.06.99
    06 Μήνες    0,0330   0,0000 |07.09.99 | 0,0190   0,0000  |07.09.99
    09 Μήνες    0,0460   0,0000 |06.12.99 | 0,0270   0,0000  |06.12.99
    12 Μήνες    0,0570   0,0000 |06.03.00 | 0,0360   0,0000  |06.03.00
    15 Μήνες    0,0760   0,0000 |05.06.00 | 0,0470   0,0000  |05.06.00
    18 Μήνες             0,0000 |05.09.00 |          0,0000  |05.09.00
    21 Μήνες             0,0000 |04.12.00 |          0,0000  |04.12.00
    24 Μήνες             0,0000 |05.03.01 |          0,0000  |05.03.01
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 2 March 1999 - 16:44:14 UTC