Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-01-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κασουλίδης - Ολμπράιτ
  • [02] Αφιξη Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ
  • [03] Βουλή - Προϋπολογισμοί
  • [04] Τιμές Συναλλάγματος Opening
  • [05] Τομ Κοξ - Μπλερ - Κύπρος - Επιστολή
  • [06] Σχέση Ξένων Νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Γαλανός
  • [08] Χάνεϊ - Βρετανοί Πρέσβεις - Κυπριακό
  • [09] ΝΕΟ - Προϋπολογισμοί
  • [10] Νέο σοσιαλδημοκρατικό σχήμα - Κυπριακό - Χρονοδιάγραμμα
  • [11] Μουράτοφ - S300
  • [12] Εκπρόσωπος - Επιτροπές Συγγενών Αγνοουμένων
  • [13] Εκπρόσωπος - ΥΠΕΞ - Συναντήσεις
  • [14] Υπουργός Εμπορίου - Ρώσος Πρέσβης

  • [01] Κασουλίδης - Ολμπράιτ

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,21/01/1999 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Συνάντηση με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Ματλίν Ολμπράιτ θα έχει στις 17 Φεβρουαρίου στην Ουάσιγκτον ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Η συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, διευθετήθηκε χθες στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών και θα γίνει ύστερα από αίτημα της κυπριακής πλευράς.

    Πηγές του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι ο κ. Κασουλίδης ζήτησε τη συνάντηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ συμβούλευσαν την κ. Ολμπράιτ να δεχθεί το αίτημα.

    Οι ίδιες πηγές είπαν στο ΚΥΠΕ ότι η συνάντηση πραγματοποιείται διότι κρίθηκε ότι στην παρούσα φάση που διέρχεται το Κυπριακό και μετά την απόφαση για τους S300 θα είναι χρήσιμο να συναντηθούν οι δύο Υπουργοί.

    Ο κ. Κασουλίδης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν.

    Σύμφωνα με το αμερικανικό ΥΠΕΞ, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, δεν έχει διευθετηθεί ταξίδι του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ στην Κύπρο και δεν υπάρχει προγραμματισμός για συναντήσεις της κ. Ολμπράιτ με Ελληνες ή Τούρκους αξιωματούχους.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] Αφιξη Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,21/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Φθάνει το απόγευμα στην Κύπρο ο εκπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος αύριο το βράδυ θα έχει δείπνο εργασίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Το γεύμα, στο οποίο αναμένεται να παρακαθήσουν και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος, θα πραγματοποιηθεί στην οικία του Βρετανού Υπάτου Αρμοστή στη Λευκωσία, Ντέιβιντ Μάντεν.

    Ο Σερ Ντέιβιντ θα βρίσκεται στην Κύπρο με την ευκαιρία της καθιερωμένης συνάντησης των Πρεσβευτών της Βρετανίας στη Λευκωσία, Ντέιβιντ Μάντεν, Αθήνα, Μάικλ Λουέλιν Σμιθ, και Αγκυρα, Ντέιβιντ Λόγκαν, που γίνεται σε τακτά διαστήματα.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Βουλή - Προϋπολογισμοί

    Λευκωσία,Κύπρος,21/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Συνεχίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων η συζήτηση για τους Προϋπολογισμούς του κράτους για το 1999.

    Σήμερα τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα τοποθετηθούν στις επί μέρους πρόνοιες των προϋπολογισμών.

    Η συζήτηση άρχισε χθες με ομιλίες αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, θα συνεχιστεί σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο με ψηφοφορία.

    Οι τρεις Προϋπολογισμοί είναι: Ο Τακτικός Προϋπολογισμός που προνοεί καθαρές δαπάνες ύψους 1.351 εκατομμυρίων λιρών και καθαρών εσόδων ύψους 1.099 εκατομμυρίων λιρών.

    Ο Προϋπολογισμός του Ταμείου Ανακουφίσεως Εκτοπισθέντων και Παθόντων, προνοεί δαπάνες ύψους 92 εκατομμυρίων λιρών και έσοδα 7 εκατομμυρίων ενώ ο Προϋπολογισμός Αναπτύξεως προβλέπει δαπάνες ύψους 264 εκατομμυρίων λιρών.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος Opening

    Λευκωσία,Κύπρος,21/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 21/01/99, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα       Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά    Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      553,6800    555,8900   558,6800   558,8900
    Ευρώ                   1,7159      1,7227     1,7159     1,7257
    Δολάριο ΗΠΑ            1,9857      1,9936     1,9857     1,9971
    Στερλίνα               1,2051      1,2099     1,2051     1,2124
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι Τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [05] Τομ Κοξ - Μπλερ - Κύπρος - Επιστολή

    Λευκωσία,Κύπρος,21/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Εκκληση προς τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ να καταβάλει προσπάθειες για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό, απηύθυνε ο Βρετανός Εργατικός βουλευτής Τομ Κοξ.

    Σε επιστολή του προς το Βρετανό Πρωθυπουργό, ο κ. Κοξ αναφέρει ότι αυτό θα "δώσει ελπίδα στις κοινότητες στην Κύπρο" ότι θα υπάρξει μια ευκαιρία "να ζήσουν μαζί, να εργαστούν μαζί και να ευημερήσουν μαζί".

    Ο κ. Κοξ επισημαίνει ότι πολλοί Βρετανοί βουλευτές, καθώς και οι Ε/Κ και Τ/Κ, πιστεύουν ότι "η παρούσα κατάσταση δεν θα πρέπει να επιτραπεί να συνεχιστεί".

    Στην επιστολή του, ημερομηνίας 11 Ιανουαρίου, ο κ. Κοξ σημειώνει ότι "παρά τις πολλές υποσχέσεις, οι ελπίδες έχουν εξανεμιστεί και τίποτα δεν έχει επιτευχθεί".

    "Το Ηνωμένο Βασιλείου", προσθέτει, "είναι μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις του νησιού και η Κύπρος είναι χώρα της Κοινοπολιτείας".

    Ωστόσο, αναφέρει, πολλά άτομα νοιώθουν "αγανάκτηση", όσον αφορά τις "μελλοντικές προοπτικές για αποδεκτή λύση".

    Τονίζει, επίσης, ότι έχουν εγκριθεί πολλά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά δεν έχει αναληφθεί δράση "σε κανένα απ' αυτά".

    Σε δηλώσεις του, εξάλλου, στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου (LGR), σχετικά με την επιστολή, ο κ. Κοξ είπε ότι έστειλε την επιστολή διότι μετά από 18 μήνες διακυβέρνησης των Εργατικών, "είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς αρχίζουμε ένα νέο χρόνο, να θυμηθούμε" την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Κύπρο με την τουρκική εισβολή.

    Ο κ. Κοξ είπε ότι θέλει να μάθει από το Βρετανό Πρωθυπουργό "ακριβώς ποιά δράση προτίθεται να αναλάβει", επισημαίνοντας ότι ο κ. Μπλερ έχει εμπλακεί και σε άλλα θέματα, όπως το ιρλανδικό πρόβλημα.

    Στη συνέχεια, είπε ότι μέλη του βρετανικού Κοινοβουλίου που ανήκουν στο Εργατικό Κόμμα πήραν τα έδρανά τους στις τελευταίες εκλογές "διότι οι Ε/Κ ψηφοφόροι ήθελαν να δουν τί θα έκανε μια Εργατική Κυβέρνηση για προώθηση λύσης στο Κυπριακό".

    Ο κ. Κοξ είπε ότι υπάρχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες "που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στις συνομιλίες αυτές", τονίζοντας ότι θέλει να μάθει "ακριβώς τί είδους συνομιλίες" έχει ο κ. Μπλερ με την Τουρκία.

    Είπε, επίσης, ότι η σχέση που έχει ο κ. Μπλερ "με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον είναι ακόμη μία κρίσιμη εμπλοκή στο όλο θέμα της Κύπρου". Αυτός είναι ο λόγος, είπε, που απηύθυνε την επιστολή στον Πρωθυπουργό και όχι τον Υπουργό Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κοξ χαιρέτισε την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για μη έλευση των πυραύλων S300, τονίζοντας ότι ήταν "μια πραγματική προσπάθεια για προώθηση των συνομιλιών".

    Ο κ. Κοξ είπε ότι τώρα ο λαός και η Κυβέρνηση της Κύπρου έχουν το δικαίωμα να ρωτήσουν "τί θα δούμε τώρα από την τουρκική Κυβέρνηση".

    Είπε, επίσης, ότι λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Προέδρου Κληρίδη, η Αγκυρα είπε ότι ήταν "μεγάλη νίκη" για την Τουρκία.

    "Δεν ήταν με κανένα τρόπο νίκη για την Αγκυρα", τόνισε ο κ. Κοξ, προσθέτοντας ότι "ήταν μια πραγματική προσπάθεια από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να προωθήσει τις συνομιλίες και να πάρει μιαν ουσιώδη απάντηση από την Αγκυρα και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς".

    Στη συνέχεια, ο κ. Κοξ ανέφερε ότι τη Δευτέρα θα βρίσκεται στο Στρασβούργο για τη συνεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου θα εγείρει δύο θέματα. Το πρώτο, είπε, αφορά την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου και το δεύτερο τη συμμετοχή της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Αναφορικά με την υπόθεση της κ. Λοϊζίδου, ο κ. Κοξ είπε ότι θα ζητήσει να μάθει τί έχει γίνει για εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. "Αναμένουμε", είπε, "να τιμηθεί η απόφαση αυτή από την Τουρκία".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [06] Σχέση Ξένων Νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,21/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας               224,1887         225,9822
          Δολ. Αυστραλίας              3,1063           3,1311
          Δολ. Καναδά                  3,0163           3,0404
          Εσκούδος Πορτογαλλίας      343,9993         345,3752
          Κορώνες Δανίας              12,7324          12,8342
          Κορώνες Νορβηγίας           14,7438          14,8617
          Κορώνες Σουηδίας            15,2689          15,3910
          Λίρες Ιρλανδίας              1,3514           1,3568
          Λιρέτες Ιταλίας          3.322,3710       3.335,6604
          Μάρκα Γερμανίας              3,3559           3,3693
          Μάρκα Φινλανδίας            10,2020          10,2428
          Πεσέτες Ισπανίας           285,4953         286,6372
          Σελίνια Αυστρίας            23,6108          23,7052
          Φιορίνια Ολλανδίας           3,7813           3,7964
          Φράγκα Βελγίου              69,2177          69,4945
          Φράγκα Γαλλίας              11,2553          11,3003
          Φράγκα Eλβετίας              2,7478           2,7697
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Γαλανός

    Λευκωσία,Κύπρος,21/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη επίτευξης ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο επεσήμανε σήμερα ο Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης Αλέξης Γαλανός, τονίζοντας ότι όταν οι ξένοι, οι οποίοι ετοιμάζουν δυσμενείς λύσεις για το Κυπριακό, βλέπουν ένα λαό να διαφωνεί, επωφελούνται της εσωτερικής αδυναμίας.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Γαλανός είπε ότι ο Πρόεδρος θα καταβάλει προσπάθειες προς την κατεύθυνση δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας και τα κόμματα θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους εάν δεν ανταποκριθούν στην πρόταση αυτή.

    Ο κ. Γαλανός είπε ότι άνκαι έχει παραιτηθεί από σύμβουλος του Προέδρου, εντούτοις οι συναντήσεις τους δεν θα διακόπτονταν, προσθέτοντας ότι σκοπός των συναντήσεων είναι η ανταλλαγή απόψεων "από καιρού εις καιρόν".

    Η σημερινή συνάντηση, είπε, έγινε για να κατατοπίσει τον Πρόεδρο "στο θέμα των προϋπολογισμών" και να του αναφέρει κάποιες σκέψεις.

    Είπε, επίσης, ότι ανέφερε στον Πρόεδρο Κληρίδη κάποια σημεία της χθεσινής του ομιλίας στη Βουλή για τους προϋπολογισμούς, δηλαδή "την ανάγκη να αναληφθούν εκ μέρους του έντονες και σύντονες ενέργειες προς την κατεύθυνση της συναίνεσης σ' αυτόν τον τόπο, της επίτευξης μεγαλύτερης συνεργασίας, να καλέσει όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για συμμετοχή σε μιαν οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση εθνικής ενότητας".

    "Δεν έχω αυταπάτες ότι είναι εύκολο", είπε ο κ. Γαλανός, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι "πρέπει να εγκαθιδρυθεί μια τακτική επαφή του Προέδρου με τις ηγεσίες των κομμάτων".

    Ο κ. Γαλανός είπε, επίσης, ότι θα πρέπει να επαναθεωρηθεί "το πώς λειτουργεί ο θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου", τονίζοντας ότι το σώμα θα πρέπει "να δώσει μιαν πιο σοβαρή εικόνα" και να μην γίνονται δηλώσεις μετά από κάθε συνεδρία.

    Ανέφερε, επίσης, στον Πρόεδρο Κληρίδη ότι "πρέπει να διευρύνει τον κύκλο των συμβούλων του πάνω σε διάφορα θέματα".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γαλανός είπε ότι "θα γίνουν κάποιες προσπάθειες από πλευράς του Προέδρου και ότι σύντομα θα έχει επαφή με όλα τα κόμματα".

    Ο κ. Γαλανός τόνισε ότι "αυτός ο τόπος, εάν δεν επιτύχει μιαν ενότητα και μια συναίνεση, δεν προχωρεί", επισημαίνοντας ότι "δεν είναι μόνο εσωτερικά", αλλά το πώς βλέπουν τη χώρα στο εξωτερικό.

    "Οταν βλέπουν ένα λαό όλη μέρα να διαφωνεί και όταν ταυτόχρονα προετοιμάζουν λύσεις ή εξελίξεις δυσμενείς, σίγουρα θα επωφελούνται από τη δική μας εσωτερική αδυναμία", είπε.

    Ο κ. Γαλανός είπε ότι "υπάρχει ένα κράτος, το οποίο αγωνίζεται να σταθεί στα πόδια του και περνά μέσα από συμπληγάδες και συνεπώς δεν έχει την πολυτέλεια να μην δώσει μιαν πιο σταθερή κι ενωμένη εικόνα".

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα περιθώρια του Προέδρου να δράσει είναι περιορισμένα, λόγω της αντιμετώπισης των κομμάτων, ο κ. Γαλανός είπε ότι "ο Πρόεδρος θα κάνει τους χειρισμούς του, θα κάνει την πρότασή του, θα ζητήσει τις προτάσεις των κομμάτων και αν τα κόμματα δεν ανταποκριθούν, τότε ας αναλάβουν τα κόμματα τις ευθύνες τους".

    Στη συνέχεια, ο κ. Γαλανός εξέφρασε την αντίθεσή του στην επιστολή του Προέδρου Κληρίδη προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν για το θέμα εξοπλισμών, τονίζοντας ότι δεν ήταν ορθό μετά την απόφαση για μη έλευση των πυραύλων.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνάντηση που θα έχει στη διάρκεια δείπνου στη βρετανική Υπάτη Αρμοστεία ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον εκπρόσωπο της Βρετανίας στοπ Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, λέγοντας ότι δεν είναι σωστό να μην επισκεφθεί ο Σερ Ντέιβιντ τον Πρόεδρο στο Προεδρικό Μέγαρο.

    "Πιστεύω", είπε, "ότι ο πολύς κ. Χάνεϊ δεν θα ήταν δύσκολο, επί τη ευκαιρία που βρίσκεται στη νήσο Κύπρο, να έκανε μιαν επίσκεψη στον επίσημο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    "Δεν πάεις", πρόσθεσε, "σε έναν τόπο, όπου σου κάνει και την ευγένεια ο Πρόεδρος να έρθει σε ένα δείπνο, και να μην κάνεις μιαν επίσκεψη".

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν είναι ούτε σωστό ο Πρόεδρος να δέχεται στο Προεδρικό τον κάθε τριτοβάθμιο υπάλληλο.

    "Ανοίγουμε", είπε, "τις πύλες του Προεδρικού στον κάθε τρίτο, τέταρτο υπάλληλο ξένων πρεσβειών ή των Ηνωμένων Εθνών, κι αισθάνεται σαν μεγιστάνας ή σαν αρχηγός κράτους".

    Ο κ. Γαλανός είπε ότι "κάπου πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι είμαστε κράτος και όσο μικροί και αν είμαστε υπάρχουν κάποια περιθώρια αξιοπρέπειας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Χάνεϊ - Βρετανοί Πρέσβεις - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,21/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η επίσκεψη στην Κύπρο του εκπροσώπου της Βρετανίας στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος φθάνει σήμερα το απόγευμα, "στοχεύει στο να επιδείξει την υποστήριξη της κυβέρνησης της Βρετανίας στην πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών και τις προσπάθειες για επίτευξη προόδου στην επίλυση του Κυπριακού".

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας, Πίερς Κάζαλετ, ο οποίος ανέφερε ότι "οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε όλες τις πτυχές του κυπριακού προβλήματος".

    Οπως είπε ο κ. Κάζαλετ, ήδη βρίσκεται στην Κύπρο ο πρέσβης της Βρετανίας στην Αγκυρα Ντέιβιντ Λόγκαν ενώ αργότερα σήμερα αναμένεται ο πρέσβης της χώρας στην Αθήνα Μάικλ Σμιθ.

    Στη συνάντηση που θα έχουν οι πρέσβεις της Βρετανίας στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο, θα συζητηθούν το Κυπριακό και περιφερειακά θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Τουρκία καθώς και οι σχέσεις τους με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η συνάντηση των τριών πρέσβεων και του κ. Χάνεϊ με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς θα πραγματοποιηθεί αύριο το μεσημέρι στο γραφείο της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στα κατεχόμενα.

    Τον Ντενκτάς θα συνοδεύουν ο νομικός σύμβουλός του και ο πολιτικός του σύμβουλος.

    Ο κ. Χάνεϊ θα αναχωρήσει από την Κύπρο το απόγευμα της Κυριακής. Οι δύο πρέσβεις σε Αθήνα και Αγκυρα θα επιστρέψουν στις χώρες όπου είναι διαπιστευμένοι το Σαββατοκυρίακο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ/ΓΠ)

    [09] (Κ) ΝΕΟ - Προϋπολογισμοί

    Λευκωσία,Κύπρος,21/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι Νέοι Ορίζοντες σε γραπτή τους ανακοίνωση σημειώνουν την αποτυχία, όπως αναφέρουν, των προϋπολογισμών να πείσουν για την επίλυση του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, οι ΝΕΟ διαφωνούν "με την προτιθέμενη τακτική της κυβέρνησης να καλύψει στο μέλλον μέρος του δημοσιονομικού ελλείμματος μέσω των εσόδων που θα προκύψουν από τις ιδιωτικοποιήσεις.

    Επισημαίνεται εξάλλου, ότι οι ΝΕΟ θεωρούν ότι "αυτό δεν λύει ριζικά το πρόβλημα, ούτε καν το αντιμετπίζει", αλλά "αποτελεί ένα βραχυπρόθεσμο εύκολο αλλά μακροπρόθεσμα άγονο ταμειακό τρόπο κάλυψης των ελλειμμάτων".

    Τέλος, τονίζουν ότι "το θέμα της ιδιωτικοποίησης θα πρέπει να ειδωθεί με βάση άλλα κριτήρια και όχι την κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος" και καλούν την κυβέρνηση να συγκεντρωθεί στην προσπάθεια αύξησης των τρεχόντων εσόδων και μείωσης των δαπανών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Νέο σοσιαλδημοκρατικό σχήμα - Κυπριακό - Χρονοδιάγραμμα

    Λευκωσία,Κύπρος,21/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το νέο σοσιαλδημοκρατικό σχήμα θεωρεί ότι το Κυπριακό είναι κυρίως θέμα εισβολής, κατοχής, εθνικού ξεκαθαρίσματος και καταπάτησης της ανεξαρτησίας μιας χώρας και παραβίασης των δικαιωμάτων του συνόλου του λαού.

    Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ, σχετικά με τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, 15 Ιανουαρίου, μεταξύ της ΕΔΕΚ, των Ενωμένων Δημοκρατών, των Νέων Οριζόντων, της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού και της Επαλξης Ανασυγκρότησης του Κέντρου, κατά την οποία συμφωνήθηκε η ίδρυση νέου σοσιαλδημοκρατικού σχήματος.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι το προσχέδιο των θέσεων για το εθνικό θέμα, που αποτελεί πλαίσιο αρχών, καθώς και το χρονοδιάγραμμα για το συνέδριο του νέου σχήματος, τα οποία εγκρίθηκαν στη συνεδρία της περασμένης Παρασκευής, δόθηκαν σε αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Κόμματος προχθές.

    Στο προσχέδιο θέσων για το Κυπριακό αναφέρεται ότι η λύση του εθνικού προβλήματος θα πρέπει να βασίζεται στον τερματισμό της κατοχής, την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων και των εποίκων, την ενότητα του χώρου και του κράτους, το σεβασμό της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας, την αποκατάσταση της δημογραφικής της υφής και τη διασφάλιση των βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, όπως προνοούν σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Η λύση, προστίθεται, πρέπει να βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και ο οποιοσδήποτε διακανονισμός της συνταγματικής διάρθρωσης του κράτους θα πρέπει να γίνει χωρίς διατάραξη της διεθνούς υπόστασης και της ενιαίας κυριαρχίας και προσωπικότητας, μέσα στις αρχές της δημοκρατίας και τα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    Στο προσχέδιο θέσεων τονίζεται, επίσης, ότι δεν έχει σημασία η ονοματολογία αλλά η ουσία της λύσης, και ότι η ομοσπονδιακή λύση, όπως προβλέπεται από τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ή άλλη βελτιωμένη λύση, πρέπει να κατοχυρώνει το σύνολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών και τις βασικές ελευθερίες εγκατάστασης, περιουσίας κι ελεύθερης επικοινωνίας.

    Το προσχέδιο εγκρίθηκε ως πλαίσιο αρχών στη συνεδρία της περασμένης Παρασκευής.

    Χρονοδιάγραμμα

    Εξάλλου, το χρονοδιάγραμμα που έχει καθοριστεί για την πορεία προς το συνέδριο του νέου σοσιαλδημοκρατικού σχήματος προβλέπει εργασίες που άρχισαν και ολοκληρώνονται σε δώδεκα μήνες.

    Μέχρι τις 22 Ιανουαρίου θα οριστούν από κάθε κόμμα και κίνηση τρία άτομα για εκάστη τριών επιτροπών, δηλαδή τις επιτροπές για το καταστατικό, το οργανωτικό έγγραφο και τη διακήρυξη αρχών.

    Περί τα μέσα Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση υψηλού επιπέδου για να εξεταστεί η πρόοδος των ομάδων εργασίας.

    Στο μεταξύ και μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, οι τρεις ομάδες εργασίας θα συνέρχονται δύο φορές την εβδομάδα, για να καταλήξουν πάνω στα τελικά κείμενα και να καταθέσουν τα διαμορφώμενα έγγραφα στις επιτροπές επαφής.

    Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση υψηλού επιπέδου, κατά την οποία θα εγκριθούν τα τρία τελικά έγγραφα, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από τις ομάδες εργασίες.

    Στις αρχές Μαρτίου θα οριστεί και ολιγομελής Οργανωτική Επιτροπή με ισότιμη συμμετοχή όλων των πλευρών, που θα αναλάβει την ευθύνη για την οργάνωση της 1ης Παγκύπριας Συνδιάσκεψης για τη Σοσιαλδημοκρατία.

    Η εν λόγω Συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Μαρτίου, για να εγκρίνει τα τρία έγγραφα, καθώς και το δεύτερο χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα συγκεκριμενοποιεί την πορεία προς το συνέδριο.

    Από τον Απρίλιο θα αρχίσει η οριστική τροχιοδρόμηση της διαδικασίας ενοποίησης του χώρου, καθώς και η πορεία για το Καταστατικό και Ιδρυτικό Συνέδριο, με βάση τις μεταβατικές διατάξεις, όπως αυτές θα προταθούν από την ομάδα για το Καταστατικό.

    Το Καταστατικό και Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου σχήματος θα πραγματοποιηθεί σε δώδεκα μήνες από σήμερα, δηλαδή αρχές του έτους 2000, οπότε και θα γίνει η διαδοχή της ΕΔΕΚ από το νέο σχήμα στα όργανα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και στη Σοσιαλιστική Διεθνή.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [11] Μουράτοφ - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,21/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Γκεόργκι Μουράτοφ δήλωσε ότι το επίκεντρο των συνομιλιών για το θέμα των πυραύλων S300 βρίσκεται "στη Μόσχα και στην Ελλάδα".

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη, ο κ. Μουράτοφ επεσήμανε ότι "το θέμα των πυραύλων βρίσκεται εκτός Κύπρου" και ότι δεν είναι αρμόδιος να συζητά οτιδήποτε για το θέμα.

    "Πρέπει να σταματήσουμε να συζητάμε και να σχολιάζουμε τα θέματα άμυνας", τόνισε ο κ. Μουράτοφ.

    Ο Ρώσος πρέσβης είπε ακόμα ότι "η Μόσχα παραμένει ενεργοποιημένη στην επίλυση του Κυπριακού και την εξεύρεση κάποιων ιδεών" ενώ τόνισε ότι δεν προγραμματίζεται επίσκεψη στην Κύπρο του ειδικού αντιπροσώπου της Ρωσίας για το Κυπριακό, Βλαντιμίρ Τσιζόφ.

    Επανέλαβε ωστόσο ότι η χώρα του βρίσκεται "στη διάθεση της κυπριακής κυβέρνησης" για συζήτηση όλων των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και εργαζόμαστε, όπως είπε, σ' αυτή την κατεύθυνση.

    Απαντώντας σε υποθετική ερώτηση κατά πόσον ο κ. Τσιζόφ θα συναντούσε τον Πρόεδρο Κληρίδη στη ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία, ο κ. Μουράτοφ είπε ότι "ακολουθούμε το πρωτόκολλο και την εθιμοτυπία. Αν η εθιμοτυπία επιτρέπει τέτοιες συναντήσεις τότε δεν αποκλείουμε ούτε και αυτό", σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης "εξαρτάται από την εθιμοτυπία της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [12] Εκπρόσωπος - Επιτροπές Συγγενών Αγνοουμένων

    Λευκωσία,Κύπρος,21/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την υποστήριξή της κυβέρνησης στην ενωποίηση των επιτροπών συγγενών αγνοουμένων και αδηλώτων αιχμαλώτων επανέλαβε σήμερα ο Εκπρόσωπός της Χρήστος Στυλιανίδης, κληθείς να σχολιάσει την αποτυχία επίτευξης του στόχου αυτού.

    "Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μια ενιαία οργάνωση εμφανίζεται με μεγαλύτερη πειστικότητα και στο εξωτερικό και η συνένωση των δυνάμεων οπωσδήποτε βοηθά και στην καλύτερη διαφώτιση για το θέμα", τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - ΥΠΕΞ - Συναντήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,21/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Συναντήσεις με τον Κοινοτικό Επίτροπο Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, και τους Υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Γερμανίας, Μαντλίν Ολμπράιτ, και Γιόσκα Φίσιερ, θα έχει ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.

    Αναφορικά με πληροφορίες για συνάντηση του κ. Κασουλίδη με το ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι δεν έχει ακόμα συγκεκριμενοποιηθεί οτιδήποτε.

    Ο ΥΠΕΞ θα έχει συνάντηση με τον κ. Βαν ντεν Μπρουκ την 1η Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, με την κ. Ολμπράιτ στις 17 Φεβρουαρίου στην Ουάσινγκτον και στις 15 Μαρτίου με τον κ. Φίσιερ στη Γερμανία.

    Στόχος των συναντήσεων, τις οποίες ζήτησε ο κ. Κασουλίδης, "είναι αυτό το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει αυτή την περίοδο να αξιοποιηθεί και να κατευθυνθεί σωστά έτσι ώστε να μπούμε σε μια συζήτηση είτε επί της ουσίας του Κυπριακού, με βάση τα σχετικά ψηφίσματα, είτε να μπούμε σε θέματα λογικής μείωσης δυνάμεων και αποστρατικοποίησης", σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπενθύμισε τις δηλώσεις του γερμανικού ΥΠΕΞ μετά την απόφαση του Προέδρου Κληρίδη για μη έλευση των πυραύλων, ότι θα πρέπει να υπάρξει μια αντίστοιχη θετική χειρονομία εκ μέρους της Τουρκίας, καθώς και δηλώσεις των Αμερικανών με τις οποίες χαρακτήριζαν την απόφαση πολύ σημαντική.

    "Ο ΥΠΕΞ θα προσπαθήσει να κατευθύνει αυτό το αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον προς την κατεύθνση εξυπηρέτησης των δικών μας συμφερόντων", πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης.

    Σημείωσε επίσης ότι στη συνάντηση με τον κ. Βαν ντεν Μπρουκ θα κυριαρχίσουν τα θέματα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ερωτηθείς αναφορικά με πληροφορίες για συνάντηση του κ. Κασουλίδη με το ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι "δεν έχει ακόμα συγκεκριμενοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση. Αν υπάρξει συγκεκριμένη ημερομηνία θα σας ενημερώσω", πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "θεωρούμε ότι υπάρχει περιθώριο στο διεθνή παράγοντα μεσοπρόθεσμα έστω και μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία να διαμορφώσει, να προετοιμάσει εκείνο το κλίμα έτσι ώστε να αποδώσει η δική του στάση απέναντι στην Τουρκία".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ρώσος Πρέσβης

    Λευκωσία,Κύπρος,21/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης δήλωσε ότι στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, η Κύπρος χρειάζεται συνεργασία και τεχνογνωσία από χώρες οι οποίες διαθέτουν τέτοια τεχνολογία.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο Γκεόργκι Μουράτοφ, ο κ. Ρολάνδης τόνισε ότι μία από τις χώρες αυτές είναι και η Ρωσία, η οποία "διαθέτει τεράστια αποθέματα σοφίας στον τομέα της τεχνογνωσίας".

    Οπως είπε ο κ. Ρολάνδης η σημερινή ήταν η τέταρτη συνάντηση που γίνεται με τον κ. Μουράτοφ, στην παρουσία λειτουργών του Υπουργείου Εμπορίου και τεχνικών λειτουργών της ρωσικής πρεσβείας.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό, στόχος των συναντήσεων αυτών είναι "η υλοποίηση της επιθυμίας της κυπριακής κυβέρνησης για την εισαγωγή νέας βιομηχανικής πολιτικής, σε ότι αφορά τη Ρωσία".

    Υπογράμμισε ωστόσο ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης επεκτείνονται και σε άλλες χώρες όπως το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    "Το θέμα έχει τόσο εύρος και τόση μεγάλη σημασία για το δικό μας βιομηχανικό μέλλον, που μια φίλη χώρα όπως η Ρωσία θα μπορούσε να συμβάλει σε αρκετά μεγάλο βαθμό σ'αυτό τον τομέα", επεσήμανε ο κ. Ρολάνδης.

    Είπε ακόμα ότι ήδη ετοιμάζονται καταστάσεις από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας, το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Εμπορίου, για να δούμε, όπως είπε, "πώς μπορεί να μεταφράσουμε σε βιομηχανική πράξη αυτή την προσπάθεια".

    Τονίζοντας ότι η υψηλή τεχνολογία δεν χρειάζεται πελώριους χώρους και εγκαταστάσεις, ο Υπουργός έδωσε ως παράδειγμα το Ισραήλ, το οποίο χρησιμοποιώντας Ρωσοεβραίους επιστήμονες, σε περίοδο επτά χρόνων δημιούργησε, στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, μια βιομηχανική υποδομή της τάξεως των 8 δισετομμυρίων δολαρίων.

    Από την πλευρά του ο Πρέσβης της Ρωσίας εξέφρασε την προθυμία και την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών σε όλους τους τομείς.

    "Πιστεύω ότι ο τεχνολογικός τομέας μπορεί να είναι ένας πολύ ουσιαστικός και πολύ σημαντικός τομέας της συνεργασίας μας στο μέλλον", επεσήμανε ο κ. Μουράτοφ.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 21 January 1999 - 13:02:13 UTC