Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-01-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπρος - Συμβάσεις ΣτΕ
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Γαλανός
  • [03] Σχέση Ξένων Νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [04] Κίσσινγκερ - Κυπριακό - Απόρρητη συνομιλία
  • [05] Τιμές Συναλλάγματος Opening
  • [06] Ντενκτάς - Μπριλ
  • [07] Ρωσία - Κύπρος - Πύραυλοι
  • [08] Κυπριανού - Αρχηγός Αντιπολίτευσης Νοτίου Αυστραλίας
  • [09] Εκπρόσωπος - S300 - Κυπριανού
  • [10] Αγνοούμενοι - Τουρκία - Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
  • [11] Βασιλείου - Ισραήλ
  • [12] Κύπρος - Ναρκοπέδια - Βρετανία
  • [13] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [14] Μ. Κυπριανού - Βιέννη
  • [15] ΔΗΚΟ - Απόφαση
  • [16] ΔΗΚΟ - Προϋπολογισμοί

  • [01] Κύπρος - Συμβάσεις ΣτΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,13/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος υπόγραψε δύο σημαντικές συμβάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, τη Σύμβαση για την Ευρωπαϊκή Συμφωνία για τα άτομα που λαμβάνουν μέρος στις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Εκτο Πρωτόκολλο Γενικής Συμφωνίας για τα Προνόμια και τις Ασυλίες.

    Τις συμβάσεις υπόγραψε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο ΣτΕ, Πρέσβης Θάλεια Πετρίδου, ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού, Ντανιέλ Ταρτσίς.

    Η Σύμβαση για την Ευρωπαϊκή Συμφωνία προβλέπει ότι όλοι όσοι συμμετέχουν σε διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου τυγχάνουν ασυλίας στις πράξεις τους στο Δικαστήριο καθώς και ελευθερίας διακίνησης για να παραστούν στην όλη διαδικασία.

    Η Συμφωνία αυτή κατέστη αναγκαία λόγω των αλλαγών που επέφερε το Πρωτόκολλο 11 στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βάσει του οποίου δημιουργήθηκε ενιαίο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Το Εκτο Πρωτόκολλο Γενικής Συμφωνίας για τα Προνόμια και τις Ασυλίες του Συμβουλίου της Ευρώπης προσδιορίζει τα προνόμια και τις ασυλίες των δικαστών του νέου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

    Οι δύο συμφωνίες εφαρμόζονται και έχουν υπογραφεί από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Γαλανός

    Λευκωσία,Κύπρος,13/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Εάν τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά των πυραύλων S300 είχαν χρησιμοποιηθεί για τη διαφώτιση, τότε η Κύπρος θα μπορούσε να είχε "αγοράσει" πολλά πράγματα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης Αλέξης Γαλανός, προσθέτοντας ότι έχει υποτιμηθεί στην Κύπρο η σημασία της ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Γαλανός εξέφρασε την άποψη ότι το Εθνικό Συμβούλιο δεν λειτουργεί σωστά, τονίζοντας την ανάγκη για μετάβαση του σώματος στην Ελλάδα και σύγκληση πανεθνικής διάσκεψης στην Αθήνα για το Κυπριακό.

    Ανέφερε, επίσης, ότι τόνισε στον Πρόεδρο Κληρίδη την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για ενίσχυση του εσωτερικού μετώπου, διότι "αυτό κάνουν οι λαοί που θέλουν να επιβιώσουν".

    Ο κ. Γαλανός είπε ότι "το Εθνικό Συμβούλιο λειτουργεί αποτελεσματικά, μόνο όταν υπάρχει απόλυτη εχεμύθεια", προσθέτοντας ότι δεν εξυπηρετείται ο σκοπός του σώματος, όταν γίνονται συζητήσεις του τύπου "εάν εστάλη μια επιστολή ή όχι".

    Εξέφρασε, ακολούθως, την πεποίθηση ότι "έφτασε ο καιρός σ' αυτόν τον τόπο να δούμε πολύ σοβαρά το πώς προχωρούμε παρακάτω", διότι αυτή "η διαμάχη που δημιουργείται διαρκώς, σαν να πρόκειται να έχουμε κάθε μέρα προεδρικές εκλογές, δεν εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του λαού μας".

    Είπε, επίσης, ότι η άποψή του είναι ότι "το Εθνικό Συμβούλιο δεν λειτουργεί σωστά κι ένας από τους λόγους είναι οι διαρροές και το ότι ένας δεν μιλά πλέον ελεύθερα στο Εθνικό Συμβούλιο, διότι φοβάται ότι οτιδήποτε λεχθεί μπορεί να παρεξηγηθεί, να βγει προς τα έξω ή να αποτελέσει συνταρακτικό νέο".

    "Εάν δεν τα δούμε κάπως διαφορετικά τα πράγματα", είπε, "να μην περιμένουμε να γίνεται και η σωστή δουλειά προς το σωστό δρόμο".

    Στη συνέχεια, ο κ. Γαλανός εξέφρασε την πεποίθηση ότι "αυτό που εκμεταλλεύονται περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο οι αντίπαλοί μας είναι η διάσπαση που υπάρχει".

    "Το θέμα των πυραύλων", τόνισε, "τέλειωσε καλά ή κακά", προσθέτοντας ότι ο ίδιος πιστεύει ότι δεν τέλειωσε καλά το θέμα.

    Επεσήμανε, ωστόσο, ότι τώρα "πρέπει να δούμε παρακάτω" και ότι "η Κύπρος ακόμα ζει και θα ζήσει όπως έζησε χιλιετηρίδες".

    Ο κ. Γαλανός είπε ότι "πρέπει να ανασυγκροτηθούμε, να ανασυνταχθούμε, να υπάρξει σωστή στρατηγική και να συνεχιστεί η άρρηκτη συνεργασία με την Ελλάδα" και να γίνει μια "σωστή διαφώτιση" για να ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινή γνώμη.

    Ανέφερε, επίσης, ότι εξέθεσε σήμερα στον Πρόεδρο Κληρίδη αυτές του τις απόψεις, τονίζοντας ότι θα πρέπει "σε κάποιο στάδιο να γίνει μετάβαση του Εθνικού Συμβουλίου στην Αθήνα και πανεθνική διάσκεψη" εντός του τρέχοντος έτους.

    "Πρέπει", είπε, "να γίνει ένας νέος σχεδιασμός, όχι μόνο σε θέματα άμυνας" και στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά για να γίνει "μια πανεθνική προσπάθεια διαφώτισης πέριξ του Κυπριακού και πέριξ του ρόλου της Τουρκίας σ' αυτήν την περιοχή".

    Ο κ. Γαλανός είπε ότι "έχουμε υποτιμήσει το θέμα της διαφώτισης" και πρόσθεσε: "Φανταστείτε να διαθέταμε το ποσό που δώσαμε για τους πυραύλους, 400 εκ. δολάρια, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με την πείρα που έχω, σας λέω ότι θα αγοράζαμε πολλά πράγματα".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γαλανός είπε ότι επεσήμανε στον Πρόεδρο Κληρίδη ότι "πρέπει να αναληφθούν από πλευράς του πρωτοβουλίες για ενίσχυση του εσωτερικού μετώπου στο εγγύς μέλλον", προσθέτοντας ότι μπορούν να αναληφθούν πολλές πρωτοβουλίες.

    "Δεν νομίζω", συνέχισε, "ότι διαφωνεί ο Πρόεδρος", τονίζοντας ότι "τώρα πρέπει να γίνει μια μεγαλύτερη προσπάθεια από πλευράς του Προέδρου και όλων μας για να ενισχυθεί το εσωτερικό μέτωπο".

    Ο κ. Γαλανός εξήγησε ότι μετά την απόφαση για μη έλευση των πυραύλων S300, "εκείνο που θα πρέπει να προσπαθήσουμε να πετύχουμε είναι η ενίσχυση του εσωτερικού μετώπου και όχι το αντίθετο, δηλαδή μια οπισθοδρόμηση θα πρέπει να φέρει την ενότητα και όχι το αντίθετο", προσθέτοντας ότι "αυτό κάνουν οι λαοί που θέλουν να επιβιώσουν".

    Προϋπολογισμοί

    Σε ερώτηση σχετικά με την ψήφιση των προϋπολογισμών του κράτους, ο κ. Γαλανός είπε ότι διαβλέπει πως "θα υπάρξει πλειοψηφία" και "θα περάσουν οι προϋπολογισμοί", και ότι αυτό αποτελεί εκτίμησή του ως Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

    Επεσήμανε, επίσης, ότι δεν μπορεί να μιλά εκ μέρους των άλλων κομμάτων, προσθέτοντας ότι η καταψήφιση των προϋπολογισμών "δεν σημαίνει την απόρριψη της Κυβέρνησης", αφού στην Κύπρο δεν είναι κοινοβουλευτικό το σύστημα, αλλά προεδρικό.

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Γαλανός είπε: "Οπως κάθε χρόνο, θα ταλαιπωρηθούμε με ομιλίες 18, 20 ή 25 ωρών, τις οποίες δυστυχώς δεν παρακολουθεί ο κόσμος, εκτός από τους κοινοβουλευτικούς".

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι είναι εν πάση περιπτώσει μια ευκαιρία να πει ο καθένας την άποψή του, ο κ. Γαλανός είπε: "Θα την πει, αλλά το θέμα είναι ποιός την ακούει, διότι παρατηρείται το φαινόμενο να μιλούμε μπροστά από κενά έδρανα της Βουλής".

    Συγχωνεύσεις

    Αναφορικά με το θέμα των συγχωνεύσεων εταιρειών, ο κ. Γαλανός είπε ότι "υπάρχει πράγματι θέμα νομοθεσίας" και σημείωσε ότι "το αν περνά μια νομοθεσία ή αν καθυστερεί είναι θέμα της πολιτικής βούλησης των κομμάτων να αποφασίσουν αν θα προχωρήσει ή όχι".

    Ο κ. Γαλανός είπε ότι "θα πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση όσον αφορά τους πιθανούς κινδύνους μονοπωλίων ή ολιγοπωλίων, τα οποία θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις".

    Είπε, επίσης, ότι "η τάση για συγχωνεύσεις δεν είναι κατ' ανάγκη κακό φαινόμενο, συμβαίνει σε όλον τον κόσμο και βλέπουμε αυτήν την τάση ιδιαίτερα στην Ευρώπη και την Αμερική", τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη "να υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο να κινούνται".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι την ερχόμενη εβδομάδα το θέμα αυτό θα απασχολήσει την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, προσθέτοντας ότι το "βασικότερο κριτήριο είναι η προστασία του καταναλωτή και είναι αυτό το κριτήριο που πρέπει να διέπει τις σκέψεις μας όταν επεξεργαστούμε οποιαδήποτε νέα νομοθεσία".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [03] Σχέση Ξένων Νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,13/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας               221,6149         223,3878
          Δολ. Αυστραλίας              3,1151           3,1400
          Δολ. Καναδά                  2,9993           3,0232
          Εσκούδος Πορτογαλλίας      344,0393         345,4145
          Κορώνες Δανίας              12,7312          12,8330
          Κορώνες Νορβηγίας           14,7097          14,8273
          Κορώνες Σουηδίας            15,4253          15,5487
          Λίρες Ιρλανδίας              1,3515           1,3569
          Λιρέτες Ιταλίας          3.322,7574       3.336,0484
          Μάρκα Γερμανίας              3,3563           3,3697
          Μάρκα Φινλανδίας            10,2032          10,2440
          Πεσέτες Ισπανίας           285,5285         286,6706
          Σελίνια Αυστρίας            23,6135          23,7079
          Φιορίνια Ολλανδίας           3,7817           3,7968
          Φράγκα Βελγίου              69,2257          69,5026
          Φράγκα Γαλλίας              11,2566          11,3016
          Φράγκα Eλβετίας              2,7412           2,7631
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [04] Κίσσινγκερ - Κυπριακό - Απόρρητη συνομιλία

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,13/01/1999 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Βασική επιδίωξη των Αμερικανών όταν έγινε το πραξικόπημα στην Κύπρο ήταν να κρατηθεί μακριά από το νησί η Σοβιετική Ενωση, η οποία, όπως ισχυρίζονται οι Αμερικανοί, είχε πει στους Τούρκους να εισβάλουν στο νησί.

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσσινγκερ, κατά τη διάρκεια απόρρητης συνομιλίας που είχε στη Νέα Υόρκη στις 2 Οκτωβρίου του 1974 με τον τότε Υφυπουργό Εξωτερικών της Κίνας Κιάο Γκουαν Χούα, προσθέτοντας ότι εάν γνώριζε πως θα γινόταν πραξικόπημα στην Κύπρο "θα το απέτρεπε".

    Η συνομιλία, που περιέχεται σε άκρως απόρρητο μνημόνιο του Κίσσινγερ προς τον Πρόεδρο Νίξον, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα από τα αρχεία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, αποκαλύπτει ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με την αντιμετώπιση από την Ουάσιγκτον της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο.

    Ο Κίσσινγκερ ισχυρίστηκε ότι "γνωρίζαμε πως οι Σοβιετικοί είχαν πει στους Τούρκους να εισβάλουν" στο νησί, προσθέτοντας πως "δεν θέλαμε αυτοί (οι Σοβιετικοί) να έχουν και άλλη δικαιολογία να αναμιχθούν στην κατάσταση".

    Ο Κινέζος επίσημος ρώτησε τον Κίσσινγκερ γιατί οι ΗΠΑ δεν έκαναν βήματα για να προλάβουν αυτή την κατάσταση, που κατά την άποψη του Κινέζου Υφυπουργού ήταν "ένα βλακώδες γεγονός".

    Ο Κίσσινγκερ είπε πως όταν έγινε το πραξικόπημα βρισκόταν στη Μόσχα και, εμμέσως πλην σαφώς, επέρριψε ευθύνες στους συνεργάτες του οι οποίοι, όπως είπε, "δεν τον ενημέρωσαν για τις αναφορές κατασκοπίας που κατείχαν" και αναφέρονταν στη διενέργεια πραξικοπήματος. Οπως εξήγησε κάθε τρεις μήνες υπήρχε φήμη για πιθανό πραξικόπημα, προσθέτοντας πως "εάν ήξερα για την αναφορά θα το είχα σταματήσει" (το πραξικόπημα).

    Οπως είπε, ένας αξιωματούχος πληροφοριών είχε πει στον Μακάριο σχετικά με αυτές τις φήμες αλλά δεν τις πίστεψε.

    Ο πρώην Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι "όταν έγινε το πραξικόπημα, υπέθεσα ότι η Τουρκία θα επενέβαινε, διότι δεν υπήρχε κυβέρνηση στην Κύπρο και η Ελλάδα ήταν ασταθής". Ο αμερικανικός Τύπος, παραδέχθηκε, ήταν βίαια εναντίον της Ελλάδας (λόγω χούντας). "Μας επέκριναν (για τη συμπεριφορά μας απέναντι στην Ελλάδα)".

    Πρόσθεσε ότι ο λόγος που δεν επέκρινε τον Σαμψών ήταν διότι "υποθέσαμε ότι θα μπορούσαμε να τον ξεφορτωθούμε μέσα σε 36 ώρες".

    Είπε στη συνέχεια ότι "οι Σοβιετικοί δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για κανένα μέρος και θα κινηθούμε προς μια επίλυση (του θέματος) σε λίγες εβδομάδες όταν οι Ελληνες ηρεμήσουν".

    Σε ερώτηση του Κινέζου συνομιλητή του εάν οι Τούρκοι θα επιδείξουν "καλή θέληση" για απόσυρση στρατευμάτων τους, ο Κίσσινγκερ απάντησε ότι "οι Τούρκοι θα κάνουν μιαν κίνηση καλής θέλησης όπως να αποσύρουν πέντε με επτά χιλιάδες στρατεύματα ή να αποσυρθούν από κάποια εδάφη".

    "Μετά θα ζητήσουμε από τον Κληρίδη και τον Ντενκτάς", είπε ο Κίσσινγκερ, "να συμφωνήσουν σε αρχές για έναν πολιτικό διάλογο, αρχές οι οποίες είχαν ήδη συμφωνηθεί" και πως δεν θα συνέβαινε τίποτε μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, ημέρα που θα γίνονταν εκλογές στην Ελλάδα.

    Ο Κίσσινγκερ είπε ακόμα ότι μετά τις εκλογές στην Ελλάδα "θα βάλουμε το θέμα σε ένα μεγαλύτερο πλαίσιο, το οποίο θα επιλύσει ερωτήματα, όπως κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και άλλα".

    Παραδέχθηκε ότι ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν ήταν να καθησυχάσουν τον ελληνικό πληθυσμό στις ΗΠΑ, προσθέτοντας πως υπήρχε η βάση για μια συμφωνία μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων, δίνοντας μάλιστα μεγάλη σημασία και στη στρατιωτική βοήθεια που η Αμερική έδινε στις δύο χώρες.

    "Εάν αυτοί οι μανιακοί αφήσουν την κατάσταση ήσυχη - είμαι πεποισμένος ότι 80% των τρελλών ανά τον κόσμο ζουν στην Ανατολική Μεσόγειο - και πάλιν δεν μπορώ να είμαι σίγουρος (για το αποτέλεσμα της κατάστασης).

    Σε ερώτηση του Κίσσινγκερ τί αλλαγές βλέπει στον κόσμο από τον Απρίλιο, ο Κινέζος Υφυπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι "η Κύπρος ήταν η πιο δραστική αλλαγή."

    Τέλος, ο Κίσσιγνκερ τόνισε στο συνομιλητή του ότι "η Κύπρος κάνει πολύ θόρυβο, αλλά καμία στρατηγική διαφορά..." και πΩς η "κατάσταση θα καταλήξει με τους Τούρκους σε ελάχιστα ισχυρότερη θέση".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΦΖ/ΓΠ)

    [05] Τιμές Συναλλάγματος Opening

    Λευκωσία,Κύπρος,13/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 13/01/99, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα       Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά    Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      555,5300    557,7500   555,5300   560,7500
    Ευρώ                   1,7161      1,7229     1,7161     1,7259
    Δολάριο ΗΠΑ            1,9835      1,9914     1,9835     1,9949
    Στερλίνα               1,2135      1,2183     1,2135     1,2208
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι Τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [06] Ντενκτάς - Μπριλ

    Λευκωσία,Κύπρος,13/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς συναντήθηκε χθες στα κατεχόμενα με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ.

    Μετά τη συνάντηση ο Ντενκτάς ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τα δημοσιεύματα στον Ε/κ Τύπο περί σχεδίου για "έδαφος έναντι αναγνώρισης".

    Ο Ντενκτάς απάντησε, σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ότι τα δημοσιεύματα αυτά είναι "αποκυήματα της φαντασίας των Ε/Κ και δεν ενδιαφέρουν ή δεσμεύουν την τουρκική πλευρά".

    Επανέλαβε ότι η μόνη φόρμουλα για επίλυση του Κυπριακού, που βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών, είναι αυτή της συνομοσπονδίας και πρόσθεσε ότι η απόφαση για τη λύση αυτή ελήφθη από κοινού με την Αγκυρα.

    Ο Ντενκτάς απέρριψε την ιδέα για εγκαθίδρυση ομοσπονδίας, τύπου Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και ισχυρίστηκε ότι μια τέτοια ομοσπονδιακή λύση την έχουν απορρίψει και γνωστοί Αμερικανοί νομικοί.

    Πρόσθεσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για επίτευξη λύσης, είναι η ανταλλαγή περιουσιών και οι αποζημιώσεις.

    Κάλεσε ταυτόχρονα την Ε/κ πλευρά να συγκατατεθεί στην πρόταση του για συγκρότηση μικτής επιτροπής, η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα ανταλλαγής περιουσιών.

    Τέλος δήλωσε ότι η μη έλευση των πυραυλικών συστημάτων S300, "δεν επιλύει το Κυπριακό και ότι όλα πηγάζουν από την επιθυμία των Ε/Κ να καταστούν κυρίαρχοι όλης της Κύπρου".

    Στο μεταξύ, και ο Πρέσβης Κένεθ Μπριλ διέψευσε τα της φόρμουλας παραχώρησης "εδάφους έναντι αναγνώρισης της οντότητας" του ψευδοκράτους και επανέλαβε ότι η χώρα του υποστηρίζει την ομοσπονδιακή λύση.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΕΜ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Ρωσία - Κύπρος - Πύραυλοι

    Μόσχα,Ρωσία,13/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί σε επίσημο αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης για αλλαγές στις πρόνοιες του συμβολαίου για αγορά των πυραύλων S300.

    Αυτο μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Νοβόστι, επικαλούμενο πηγές που πρόσκεινται στο ρωσικό Υπουργείο Αμυνας.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο το συμβόλαιο πρέπει να αναθεωρηθεί προκειμένου οι πύραυλοι να εγκατασταθούν στην Κρήτη αντί στην Κύπρο (όπως είχε συμφωνηθεί).

    Το θέμα έχει ήδη διευθετηθεί από τις κυπριακές αρχές με την ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει στην εγκατάσταση των πυραύλων S300 στην Κρήτη, αναφέρει το πρακτορείο.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη ανταπόκριση από τη Μόσχα (στο αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης) δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα λάβει αρνητική απόφαση επί του θέματος.

    Παράλληλα, χρειάζονται να γίνουν πρόσθετες εκτιμήσεις της όλης κατάστασης από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Πέραν τούτου, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται εντός της ζώνης ευθύνης του ΝΑΤΟ, η οποία συνορεύει με περιοχές όπου υπάρχει κρίση.

    Σύμφωνα με Ρώσους στρατιωτικούς, η εγκατάσταση των πυραύλων S300 στην Κρήτη θα διασφάλιζε την αποτελεσματική λειτουργία τους, μέσα στο πλαίσιο του συστήματος κοινής αεράμυνας Κύπρου - Ελλάδας.

    Εξήγησαν ότι η κοινή αμυντική αντίληψη των δύο αυτών κρατών προβλέπει τη χρήση των αντίστοιχων ενόπλων δυνάμεων για υπεράσπιση του κοινού τους αμυντικού χώρου.

    (ΚΥΠΕ/ΧΓ/ΦΖ/ΓΠ)

    [08] Κυπριανού - Αρχηγός Αντιπολίτευσης Νοτίου Αυστραλίας

    Λευκωσία,Κύπρος,13/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη σύσταση ομάδας διακεκριμένων προσωπικοτήτων της Κοινοπολιτείας η οποία θα εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό εισηγείται ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης και Ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Πολιτείας Νοτίου Αυστραλίας, Μάικ Ραν.

    Υστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, ο κ. Ραν ανέφερε ότι αυτή η ομάδα θα αποτελείται από πρώην Πρωθυπουργούς, καθώς και αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας.

    "Εισηγούμαι η Κοινοπολιτεία να επιδιώξει έναν πιο δραστήριο και ουσιαστικό ρόλο στο Κυπριακό", δήλωσε ο κ. Ραν, προσθέτοντας ότι εισηγείται όπως "στην επόμενη συνάντηση των Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας στο Κέιπταουν, της οποίας θα προεδρεύει ο Νέλσον Μαντέλα, το Κυπριακό να είναι σημαντικό θέμα στην ημερήσια διάταξη".

    Ο κ. Ραν σημείωσε ότι αυτές τις μέρες επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον, όπου συνάντησε τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό, Τομ Μίλερ. Επισκέφθηκε επίσης το Λονδίνο, όπου συναντήθηκε με τον Αντιπρόσωπο της Βρετανίας στο Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνει, με Βρετανούς βουλευτές και τον Εργατικό βουλευτή, Τομ Κοξ.

    Οπως είπε, ζήτησε από βουλευτές στη Βρετανία να θέσουν με την πρώτη ευκαιρία στη Βουλή των Κοινοτήτων το θέμα της ανάληψης πρωτοβουλίας για το Κυπριακό από την Κονοπολιτεία.

    Ο κ. Ραν εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι προσπάθειες θα ευοδώσουν σημειώνοντας πως "ό,τι μπορούμε να κάνουμε, θα προσπαθήσουμε".

    Ανέφερε ότι η Κοινοπολιτεία "έπεξε σημαντικό ρόλο στο ζήτημα του Απαρχαιντ με τη σύσταση μιας ομάδας διακεκριμένων προσωπικοτήτων", όπως αυτή που εισηγείται σήμερα για το Κυπριακό.

    "Θέλω να διαβεβαιώσω του φίλους εδώ στην Κύπρο ότι θα συνεχίσουμε να εγείρουμε αυτό το θέμα", σημείωσε ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης της Νοτίου Αυστραλίας.

    Ανέφερε ότι μερικοί ενδεχομένως να υποστηρίξουν ότι πρέπει να υπάρχει μόνο ένα κανάλι επικοινωνίας με την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, των ΗΠΑ, της Βρετανίας. Ωστόσο επεσήμανε ότι "δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Κύπρος είναι κράτος της Κοινοπολιτείας".

    Υπογράμμισε επίσης ότι "η Κοινοπολιτεία πρέπει να ακολουθήσει πιο σκληρή γραμμή εναντίον της Τουρκίας", υπενθυμίζοντας ότι "κράτη της Κοινοπολιτείας είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι της Τουρκίας".

    "Είναι ώρα να προσπαθήσουμε να κινήσουμε το ενδιαφέρον (για το Κυπριακό)", επεσήμανε ο κ. Ραν, προσθέτοντας ότι 25 χρόνια μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, είναι καιρός η Κοινοπολιτεία να αποδείξει ότι ενδιαφέρεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης Νοτίου Αυσταραλίας ανέφερε ότι με την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο το 1995 ως Αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, επιστρέφοντας στην Αυστραλία προσπάθησε να κινήσει το ενδιαφέρον για το Κυπριακό τόσο στη Βουλή, όσο και σε διασκέψεις.

    Ανέφερε επίσης ότι αρχές της προηγούμενης χρονιάς έθεσε το θέμα στην Εθνική Διάσκεψη του Εργατικού Κόμματος της Αυστραλίας και πέρασε σχεδόν ομόφωνα με 98%, σημειώνοντας ότι αυτή η θέση είναι δεσμευτική σε οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος.

    Σπύρος Κυπριανού

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, ευχαρίστησε τον "εκλεκτό φίλο της Κύπρου, ο οποίος ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία στην οποία πιστεύει απόλυτα".

    Υπενθύμισε ότι "η Κοινοπολιτεία ασχολήθηκε και στο παρελθόν με το κυπριακό πρόβλημα", διευκρινίζοντας ότι "είχε δημιουργηθεί μια ομάδα επαφής η οποία σιγά - σιγά εγκαταλήφθη".

    Ανέφερε ότι "αυτό που επιζητείται τώρα είναι η ανάμιξη σε επίπεδο αρχηγών", τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η κίνηση".

    "Δεν λέω ότι θα λύσει το κυπριακό πρόβλημα, αλλά θα αποτελέσει έναν παράγοντα, μιαν εξέλιξη η οποία θα συμβάλει σε μια ενδεχόμενη γενικότερη προσπάθεια για να αισθανθεί η Τουρκία την ανάγκη να εγκαταλείψει την επεκτατική της πολιτική και τις αδιάλλακτες θέσεις της και να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί επ 'άπειρον να υπαγορεύει τους όρους της προς κάθε κατεύθυνση", είπε ο κ. Κυπριανού.

    Χαρακτήρισε την προσπάθεια του Αρχηγού της Αντιπολίτευσης Νοτίου Αυστραλίας "πολύ αξιόλογη", σημειώνοντας ότι "η Κύπρος την υποστηρίζει απόλυτα".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [09] Εκπρόσωπος - S300 - Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,13/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στη διαβεβαίωση ότι υπάρχει διαβούλευση μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ρωσίας αναφορικά με το μέλλον της εγκατάστασης του αντιπυραυλικού συστήματος S300 προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Νόβοστι ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί σε επίσημο αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης για αλλαγή στις πρόνοιες του συμβολαίου αγοράς.

    "Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχει διαβούλευση μεταξύ των τριών συμβαλλομένων μερών όπως είπα και χθες. Γίνονται συζητήσεις με βάση την κοινή απόφαση Ελλάδας και Κύπρου", είπε ο κ. Στυλιανίδης.

    Ερωτηθείς με ποιόν τρόπο γίνονται οι διαβουλεύσεις αυτές, είπε ότι υπάρχουν οι τρόποι και οι διαδικασίες αλλά απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, τονίζοντας ότι θα παραμένει φειδωλός σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την άμυνα.

    Εξάλλου κληθείς να σχολιάσει τους φόβους που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, ότι υπάρχει σχέδιο συνομοσπονδίας για την Κύπρο καθώς και το αίτημά του για μετάβαση του Εθνικού Συμβουλίου στην Αθήνα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι αναμένεται πρώτα η επιστολή του κ. Κυπριανού προς τον Πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη.

    "Ο Πρόεδρος της Βουλής θα στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οταν η επιστολή σταλεί και γνωρίζουμε το ακριβές περιεχόμενο θα πάρουμε θέσεις αλλά είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος ουδέποτε έχει αρνηθεί σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για οποιοδήποτε θέμα".

    Ερωτηθείς κατά πόσον η κυβέρνηση συμμερίζεται τους φόβους Κυπριανού, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι "η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχουν εκείνες οι δυνατότητες ώστε Ελλάδα και Κύπρος να αποκρούσουν τέτοιες διολισθήσεις".

    Υπάρχουν, τόνισε, ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και θέσεις του διεθνούς παράγοντα "πάνω στις οποίες μπορεί να βασιστεί και να ασκήσει πολιτική πρωτοβουλιών για να αποτρέψει τέτοιο ενδεχόμενο. Αλλωστε είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που έχει σημασία ένας αγώνας του ίδιου του κυπριακού Ελληνισμού, να αποτρέψει τέτοιες διολισθήσεις".

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου πώς σχολιάζει κατηγορίες του Σπύρου Κυπριανού εναντίον του Προέδρου των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργου Βασιλείου, για θέματα διαρροών, ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ότι έχει απαντήσει ο ίδιος ο κ. Βασιλείου και πρόσθεσε ότι "όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί διαισθάνονται την κρισιμότητα των στιγμών και δεν υπάρχουν φαινόμενα που να επηρεάζουν πολιτικά το κυπριακό πρόβλημα στους χειρισμούς του".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [10] Αγνοούμενοι - Τουρκία - Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

    Λευκωσία,Κύπρος,13/01/1999 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Η Τουρκία θα κληθεί από το Ευρωπαϊκο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να λογοδοτήσει για την τύχη ενός από τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας εάν το Δικαστήριο αποφασίσει ότι η προσφυγή εκ μέρους των συγγενών του Χρίστου Καρεφυλλίδη, και του ιδίου, που κατατέθηκε την περασμένη βδομάδα, γίνει αποδεκτή.

    Είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός υπήκοος, στην περίπτωση αυτή η μητέρα του Καρεφυλλίδη, καταθέτει προσφυγή εναντίον της Τουρκίας μέσω της δικαστικής οδού σε ευρωπαϊκό δικαστήριο. Ομως δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αντιμετωπίζει νομική διαδικασία που αφορά αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας.

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναμένεται να εξετάσει φέτος άλλες εννέα παρόμοιες προσφυγές συγγενών αγνοουμένων, οι οποίες έγιναν αποδεκτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον περασμένο Απρίλιο.

    Εξάλλου σε άλλη υπόθεση, που αφορά Κούρδο αγνοούμενο, το Δικαστήριο απεφάνθη ότι η Τουρκία παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα του εν λόγω ατόμου και το Μάρτιο κλήθηκε να καταβάλει 15.000 στερλίνες στον ίδιο και 10.000 στερλίνες επιπλέον έξοδα δικαστηρίου στη μητέρα του, η οποία προσέφυγε στο Δικαστήριο.

    Το όνομα του Ελληνοκύπριου, Χρίστου Καρεφυλλίδη, ο οποίος πολέμησε ως έφεδρος καταδρομέας κατά την τουρκική εισβολή, αναγράφεται σε κατάλογο των Ηνωμένων Εθνών ατόμων που συνελήφθηκαν και κρατούντο από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής κοντά στη Λευκωσία το καλοκαίρι του 1974 μαζί με άλλα άτομα, των οποίων τα ονόματα περιλαμβάνονται και στον επίσημο κατάλογο αιχμαλώτων πολέμου που έδωσε στη δημοσιότητα η Τουρκία και που μεταφέρθηκαν σε τουρκικές φυλακές.

    Τα άτομα αυτά επέστρεψαν στους δικούς τους, η τύχη του Χρίστου όμως ακόμα αγνοείται.

    Παρόλο που οι ΗΠΑ έχουν μόλις πρόσφατα ολοκληρώσει ενδελεχή έρευνα για την τύχη πέντε Αμερικανών υπηκόων, κυπριακής καταγωγής, των οποίων η τύχη αγνοείται, στην περίπτωση του Καρεφυλλίδη η έκκληση που έκανε η μητέρα του, που είναι Αμερικανίδα υπήκοος, προς την εδώ αμερικανική πρεσβεία για να βοηθήσει στις προσπάθειες που καταβάλλει δεν εισακούστηκε.

    Οπως είναι γνωστό το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σκοπό έχει να εγγυάται την προστασία ατόμων στην Ευρώπη και η Τουρκία, ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, οφείλει να λογοδοτεί για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν είναι δυνατό να εξαφανίζονται άνθρωποι χωρίς να καλείται κανένας να δίνει λόγο για την εξαφάνισή τους.

    Η αδελφή του Χρίστου, Μαρία Ιωάννου, και η μητέρα της, Χέλεν Καρεφυλλίδη, με τον αγνοούμενο αδελφό τους έχουν προσφύγει στο Δικαστήριο για να βρουν το δίκαιό τους μέσω της δικαστικής οδού.

    Η κ. Ιωάννου χαρακτήρισε την εξαφάνιση του αδελφού της ως "ένα έγκλημα" και την αβεβαιότητα για την τύχη του ως "απάνθρωπο".

    "Ενα αίτημα έχουμε και αυτό αφορά βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Η πλήρης αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο σεβασμός των δικαιωμάτων τόσο του αδελφού μου όσο και των δικών μας," δήλωσε στο ΚΥΠΕ η κ. Ιωάννου.

    Σε ερώτηση γιατί έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι "αυτός είναι ο μόνος τρόπος να υποχρεωθεί η Τουρκία να λογοδοτήσει για την τύχη του αδελφού μου και να αναγκαστεί να παρουσιάσει στοιχεία."

    Ανέφερε ακόμα ότι είναι βέβαιη ότι ενεργεί με τον ορθό τρόπο για την υπόθεση του αδελφού της και πρόσθεσε ότι "η αγωνία για την τύχη του Χρίστου είναι πολύ πολύ χειρότερη" παρά η αλήθεια.

    Οι τρεις αιτητές επικαλούνται διάφορα άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τα οποία εγγυούνται ότι κανένας δεν πρέπει να υποβάλλεται σε βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση. Τα εν λόγω άρθρα αναφέρουν ακόμα ότι κανένας δεν πρέπει να κρατείται σε συνθήκες σκλαβιάς και ότι ο κάθε ένας έχει το δικαίωμα της ελευθερίας και της ασφάλειας.

    Στην αίτηση, που κατατέθηκε στις 7 Ιανουαρίου μετά από μακρόχρονες προσπάθειες για εξακρίβωση της τύχης του αδελφού της, η κ. Ιωάννου και η μητέρα της επικαλούνται επίσης άρθρο της Σύμβασης που εγγυάται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση χωρίς διάκριση με βάση το φύλο, τη θρησκεία, την εθνική ή κοινωνική καταγωγή, ή σχέση με εθνική μειονότητα.

    Ο Καρεφυλλίδης, τον οποίον η μητέρα του είδε για τελευταία φορά το απόγευμα της Κυριακής. 21 Ιουλίου, πολέμησε στη μάχη του Αγίου Γεωργίου και μετά την κατάληψη της Κερύνειας προχώρησε με άλλους στρατιώτες προς το Μπέλαπαϊς και την Κυθρέα όπου περίθαλψαν τις πληγές που είχε. Κατόπιν προχώρησε προς την περιοχή Παχυάμμου για να συνεχίσει να πολεμά τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής.

    Τα γεγονότα αυτά διαπίστωσε η οικογένειά του μετά από έρευνες, ενώ αργότερα η αδελφή του διαπίστωσε ότι το όνομα του αδελφού της περιλαμβανόταν σε κατάλογο ονομάτων που αναρτήθηκε σε πίνακα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στη Λευκωσία, και ο οποίος ανέφερε ότι τα ΗΕ έκαναν αναφορά στον Χρίστο ως συλληφθή και αιχμάλωτο των τουρκικών δυνάμεων εισβολής στην περιοχή Μπογαζιού, 15 χιλιόμετρα βορείως της Λευκωσίας.

    Επανειλημμένες εκκλήσεις της οικογένειας προς τα ΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό για να διερευνήσουν αυτές τις πληροφορίες δεν έφεραν οποιοδήποτε αποτέλεσμα, όμως οι εφημερίδες της περιόδου εκείνης είχαν δημοσιεύσει κατάλογο ονομάτων στον οποίο περιλαμβάνεται το όνομα του Χρίστου καθώς και άλλων έξι ατόμων, οι οποίοι όμως επέστρεψαν.

    Η τύχη του Χρίστου παραμένει ακόμη άγνωστη και κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει στοιχεία για το πού βρίσκεται.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [11] Βασιλείου - Ισραήλ

    Λευκωσία,Κύπρος,13/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Εζερ Βάισμαν, είχε σήμερα ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος βρίσκεται στο Τελ Αβίβ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου του κ. Βασιλείου, συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Αριέλ Σιαρόν και τον πρώην Πρωθυπουργό Σιμόν Πέρες.

    Ο κ. Βασιλείου, που συμμετέχει στη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Πέρες για την Ειρήνη, συναντήθηκε, εξάλλου, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννο Κρανιδιώτη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην ισραηλινή πρωτεύουσα.

    Ο κ. Βασιλείου επιστρέφει στην Κύπρο αύριο Πέμπτη.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [12] Κύπρος - Ναρκοπέδια - Βρετανία

    Λευκωσία,Κύπρος,13/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Στο σχέδιο Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τις νάρκες το Νοέμβριο του 1998, αναφέρθηκε ότι υπολογίστηκαν συνολικά 16.942 νάρκες ξηράς στην Κύπρο".

    Αυτό ανέφερε η Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας κα Τζόις Κουίν, απαντώντας σ' ερώτηση του Εργατικού Βουλευτή Τομ Κοξ, στη Βουλή των Κοινοτήτων για τις νάρκες, οι οποίες είναι θαμμένες στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η κ. Κουίν ανέφερε ότι τον Ιούνιο του 1998 ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στην έκθεσή του για την επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ανέφερε ότι υπάρχουν 38 ναρκοπέδια και παγιδευμένες περιοχές μέσα στη νεκρή ζώνη και ακόμη 73 σε απόσταση 500 μέτρων από τη νεκρή ζώνη.

    "Η έκθεση επιβεβαίωσε ότι η UNFICYP συνεχίζει ν' αναζητά και από τις δύο πλευρές ακριβείς πληροφορίες για τα ναρκοπέδια", πρόσθεσε η κ. Κουίν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΓΠ)

    [13] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,13/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή         557,8200   560,0500    557,8200   563,0500
    Ευρώ                    1,7151     1,7219      1,7151     1,7249
    Δολάριο ΗΠΑ             2,0016     2,0096      2,0016     2,0131
    Στερλίνα                1,2148     1,2196      1,2148     1,2221
    
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0110   0,0000 |16.02.99 | 0,0060   0,0000  |16.02.99
    02 Μήνες    0,0160   0,0000 |15.03.99 | 0,0080   0,0000  |15.03.99
    03 Μήνες    0,0210   0,0000 |15.04.99 | 0,0100   0,0000  |15.04.99
    06 Μήνες    0,0360   0,0000 |15.07.99 | 0,0190   0,0000  |15.07.99
    09 Μήνες    0,0510   0,0000 |15.10.99 | 0,0270   0,0000  |15.10.99
    12 Μήνες    0,0650   0,0000 |18.01.00 | 0,0360   0,0000  |18.01.00
    15 Μήνες    0,0850   0,0000 |17.04.00 | 0,0480   0,0000  |17.04.00
    18 Μήνες             0,0000 |17.07.00 |          0,0000  |17.07.00
    21 Μήνες             0,0000 |16.10.00 |          0,0000  |16.10.00
    24 Μήνες             0,0000 |16.01.01 |          0,0000  |16.01.01
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [14] Μ. Κυπριανού - Βιέννη

    Λευκωσία,Κύπρος,13/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αναχωρεί σήμερα για τη Βιέννη ο Βουλευτής Μάρκος Κυπριανού, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

    Ο κ. Κυπριανού θα συμμετάσχει στη συνεδριά της Μόνιμης Επιτροπής της Συνέλευσης στις 14 και 15 Ιανουαρίου.

    Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίας περιλαμβάνει συζήτηση επί προσχεδίου ψηφίσματος για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, συζήτηση των συμπερασμάτων του τελευταίου Συμβουλίου Υπουργών του ΟΑΣΕ, καθώς και παρουσίαση εκθέσεων, για τις αποστολές παρακολούθησης εκλογών της Συνέλευσης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, τη Σλοβακία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

    Κατά την ίδια συνεδρία, η Μόνιμη Επιτροπή θα ενημερωθεί για τις προετοιμασίες που αφορούν τη διοργάνωση της 8ης ετήσιας συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Αγία Πετρούπολη, τον προσεχή Ιούλιο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΓΠ)

    [15] ΔΗΚΟ - Απόφαση

    Λευκωσία,Κύπρος,13/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Τη διακηρυγμένη θέση και βούλησή του να εργαστεί για την ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση του χώρου του Κέντρου και να αναπτύξει διάλογο με τις δυνάμεις αυτές προς διερεύνηση της δυνατότητας ενοποίησης των δυνάμεων του Κέντρου" επαναβεβαίωσε το ΔΗΚΟ.

    Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος με την οποία δημοσιοποιείται η απόφαση της χθεσινής κοινής συνεδρίας του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Στην ανακοίνωση του ΔΗΚΟ αναφέρεται ότι τα στελέχη του κόμματος Νίκος Κλεάνθους, Αριστος Χρυσοστόμου, Μάρκος Κυπριανού και Χρίστος Μέσης απαρτίζουν την "ομάδα επαφής, η οποία με βάση συγκεκριμένους όρους εντολής, θα έχει επαφές και συναντήσεις για διερεύνηση της δυνατότητας ενοποίησης των δυνάμεων του Κέντρου".

    Εξάλλου οι κύριοι Τάσσος Παπαδόπουλος, Ανδρέας Κωνσταντίνου και Στέλιος Παπαδόπουλος απαρτίζουν την "ομάδα επεξεργασίας και κωδικοποίησης των θέσεων που θα καταθέσει και θα αναπτύξει το ΔΗΚΟ στο διάλογο αυτό".

    Στην απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ τονίζεται ακόμα πως "η επιδιωκόμενη ενοποίηση των δυνάμεων του Κέντρου πρέπει να εδράζεται σε κοινές θέσεις πολιτικής και στρατηγικής στο κυπριακό πρόβλημα, σε σαφές, τόσο σε διακηρύξεις όσο και σε περιεχόμενο, ιδεολογικό πλαίσιο και σε κοινές θέσεις πάνω σε άλλα μείζονος σημασίας πολιτικά θέματα".

    "Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ιστορική και πολιτική αναγκαιότητα καθώς και επιτακτικό αίτημα της κοινωνίας την ενοποίηση των δυνάμεων του Κέντρου με τη δημιουργία ενός ισχυρού σύγχρονου πολιτικού κόμματος", αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η δημιουργία ενός τέτοιου κόμματος υπαγορεύεται "και από εθνικούς λόγους καθώς και από την ανάγκη για διασφάλιση της ισορροπίας και της ομαλότητας στην πολιτική ζωή του τόπου".

    Προσθέτει ακόμα ότι "επιβάλλεται και από την ανάγκη για συμπόρευση της κυπριακής πολιτικής ζωής με τις εξελίξεις που σημειώνονται στο χώρο της Ευρώπης", ενώ τονίζει πως "προς επίτευξη του σημαντικού αυτού στόχου, το ΔΗΚΟ θα εργαστεί με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα, ειλικρίνεια και ρεαλισμό".

    Αναφέρεται επίσης ότι "αρχίζει αμέσως εσωκομματικός διάλογος για ενημέρωση των στελεχών και της βάσης του κόμματος.

    Τέλος στην απόφαση της ΚΕ και της ΚΟ του ΔΗΚΟ προστίθεται ότι "έγγραφο με την πλήρη απόφαση επί του θέματος θα κατατεθεί για συζήτηση και έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ σε ειδική προσεχή συνεδρία του σώματος, κατά την οποία θα συζητηθεί το υπό μελέτη σχέδιο στρατηγικής του Δημοκρατικού Κόμματος".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [16] ΔΗΚΟ - Προϋπολογισμοί

    Λευκωσία,Κύπρος,13/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Το ΔΗΚΟ, με συνέπεια στις αρχές του και με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του, δεν θα καταψηφίσει τους προϋπολογισμούς (του κράτους για το 1999) πλην ορισμένων κονδυλίων που η έγκρισή τους εξαρτάται από την ικανοποίηση κάποιων σοβαρών προϋποθέσεων που έχει θέσει το κόμμα".

    Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΗΚΟ στην οποία δημοσιοποιείται η απόφαση της χθεσινής κοινής συνεδρίας του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, η οποία ασχολήθηκε με τη στάση που θα τηρήσει το Δημοκρατικό Κόμμα κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμών στη Βουλή.

    "Το ΔΗΚΟ θα αναπτύξει τις κριτικές απόψεις του για τα πολιτικά πεπραγμένα της κυβέρνησης και για την οικονομική πολιτική της και με συγκεκριμένες προτάσεις θα δώσει το στίγμα της δικής του οικονομικής φιλοσοφίας και πολιτικής", προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 13 January 1999 - 13:02:26 UTC