Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-01-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Βρετανικής Εμπορικής Αποστολής
  • [02] Εκπρόσωπος - S300
  • [03] Εκπρόσωπος - Κυπριακό
  • [04] Ροδουσάκης - Κουτσού
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] Πρόεδρος της Αυστρίας - Κύπρος
  • [07] Ροδουσάκης - Γαλανός
  • [08] Κυπριανού - Εκτ. Γραφείο - Κοινοβ. Ομάδα

  • [01] Επίσκεψη Βρετανικής Εμπορικής Αποστολής

    Λευκωσία,Κύπρος,12/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει, από την πρώτη μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου εμπορική αποστολή από τη Βρετανίας.

    Ανακοίνωση της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας αναφέρει ότι την αποστολή οργανώνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ιστ Μέρσια και θα ηγείται ο Διευθυντής Εξαγωγών του Επιμελητηρίου κ. Τέρενς Μάντκινς.

    Η επίσκεψη της αποστολής στην Κύπρο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Βρετανίας, στην προσπάθειά του να αναπτύξει περαιτέρω τις εμπορικές σχέσεις με την Κύπρο.

    Η αποστολή αντιπροσωπεύει μια ευρεία ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών περιλαμβανομένων εξαρτημάτων, γεωργικών ελκυστήρων, προμήθειες μαρίνων και κατασκευή, πυροσβεστικό εξοπλισμό, ρουλεμά και συγγενικό εξοπλισμό μεταδόσεως κινήσεως.

    Μερικές απο τις εταιρείες της αποστολής αντιπροσωπεύονται ήδη στην Κύπρο ενώ οι υπόλοιπες ζητούν αντιπροσώπους / συνεργάτες.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [02] Εκπρόσωπος - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,12/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αυξημένο ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα για το Κυπριακό και θετικό κλίμα διαπιστώνει η κυβέρνηση μετά την απόφαση για τους πυραύλους S300, τονίζοντας ταυτόχρονα πως η απόφαση δεν λήφθηκε εξαιτίας κάποιων ανταλλαγμάτων, αλλά γιατί ήταν η ορθή ως προς την εξυπηρέτηση των στρατηγικών στόχων του Ελληνισμού.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι το ενδιασφέρον του ξένου παράγοντα δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί.

    Σε ερώτηση κατά πόσο η Ρωσία ζητά διακρατική συμφωνία με την Ελλάδα για εγκατάσταση των πυραύλων στην Κρήτη, ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε ότι "Ελλάδα και Κύπρος έχουν αποφασίσει οι πύραυλοι να εγκατασταθούν στην Κρήτη" και πως για να γίνει αυτό, πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις με τα τρία συμβαλλόμενα μέρη, Ρωσία, Κύπρο και Ελλάδα.

    Διευκρίνισε δε ότι στην Ελλάδα οι επίσημες θέσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και του ΥΠΕΞ μιλούν για εγκατάσταση στην Κρήτη.

    Σε ερώτηση αν είναι στρατιωτικοί οι λόγοι που οδήγησαν σε απόφαση για εγκατάσταση στην Κρήτη, ο κ. Στυλιανίδης απέφυγε να απαντήσει, προσθέτοντας ωστόσο, ότι η απόφαση "είναι στα πλαίσια της φιλοσοφίας του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου".

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος σύμφωνα με το δημοσιογράφο χαρακτήρισε ως λάθος την παραγγελία των πυραύλων S300, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι δεν έχει υπόψη του τη δήλωση και πρόσθεσε ότι "οι κοινές αποφάσεις Ελλάδας και Κύπρου" είναι γνωστές.

    Επεσήμανε δε ότι η κυβέρνηση "θεωρεί ότι και η πρώτη απόφαση για τους S300 είναι σωστή, όπως και η δεύτερη".

    Σε ερώτηση κατά πόσο ο διεθνής παράγοντας προέβη σε οποιεσδήποτε ενέργειες προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, μετά την απόφαση για μη έλευση των πυραύλων, είπε ότι "υπάρχει όντως ένα αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς του διεθνούς παράγοντα", το οποίο, ωστόσο, "δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί και διευκρινιστεί κατά απόλυτο τρόπο".

    Τόνισε δε την ετοιμότητα του Προέδρου Κληρίδη και της κυβέρνησης "να συζητήσουν με βάση τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών όλα τα θέματα που αφορούν στο κυπριακό πρόβλημα και θέματα ουσίας και θέματα αφάλειας και αποστρατικοποίησης".

    "Μέχρι τώρα, οι ενδείξεις από την τουρκική πλευρά δεν είναι ούτε θετικές, ούτε αρνητικές", επεσήμανε, προσθέτοντας, όμως, πως "υπάρχει η έκκληση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για θετική χειρονομία εκ μέρους της Τουρκίας", καθώς και μια δήλωση - ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΕΞ που "κινείται στη σωστή κατεύθυνση".

    Σε ερώτηση κατά πόσο η κυβέρνηση θα το θεωρούσε ικανοποιητική ανταπόκριση της Τουρκίας, αν η χώρα απέσυρε αμερικανικής κατασκευής όπλα από την Κύπρο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει υποθέσεις, λέγοντας ότι "θα αξιολογήσουμε όλα εκείνα τα μέτρα που θα θεωρήσουμε ότι βοηθούν στο να διασφαλιστεί το αίσθημα ασφάλειας του κυπριακού λαού".

    Οτιδήποτε κινείται προς τη σταδική αποστρατικοποίηση, θεωρείται θετικό, τόνισε.

    Κληθείς να προσδιορίσει το αυξημένο ενδιαφέρον εκ μέρους του διεθνούς παράγοντα, επανέλαβε ότι η απόφαση για τους πυραύλους λήφθηκε γιατί θα εξυπηρετούντο οι "στρατηγικοί στόχοι του Ελληνισμού" και όχι για να εξαργυρωθεί αυτή η απόφαση με ανταλλάγματα, προσθέτοντας ότι υπάρχει τώρα ένα θετικό κλίμα και αυξημένο ενδιαφέρον, το οποίο Ελλάδα και Κύπρος θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν.

    Κληθείς να συγκεκριμενοποιήσει το αυξημένο αυτό ενδιαφέρον, είπε πως η κυβέρνηση δεν θέλει να δηλώσει τι αναμένει.

    Σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ και του Τ/Κ ηγέτη ότι δεν θα αποχωρήσει κανένας Τούρκος στρατιώτης από την Κύπρο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι αυτές "είναι αρνητικότατες ενδείξεις και αποδεκνύουν για μια ακόμα φορά ότι η Τουρκία είναι μια επεκτατική δύναμη στην περιοχή".

    Ερωτηθείς και πάλι για τα αναταλλάγματα για την απόφαση των πυραύλων, επανέλαβε ότι "η απόφαση ήταν οδηνηρή και θεωρούμε ότι έχει μειονεκτήματα", αλλά τόνισε πως "οι επιπτώσεις δεν σημαίνει ότι ανατρέπουν εντελώς τη στρατηγική φιλοσοφία με την οποία διαχειριζόμαστε το Κυπριακό, Ελλάδα και Κύπρος".

    Σε ερώτηση για το τί αναμένει η κυβέρνηση από την ΕΕ μετά την απόφαση για τους S300, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "μας ικανοποιεί το μάξιμουμ", προσθέτοντας, ώστόσο, ότι "δεν αγνοούμε πολιτικές πραγματικότητες και δεδομένα".

    "Διεκδικούμε, στα πλαίσια μιας φιλοσοφίας διεκδικητικού ρεαλισμού, με στόχο να αποκομίσουμε το σημαντικότερο όφελος", τόνισε, επισημαίνοντας πως "είναι σημαντικό για μας να υπάρξει μια σαφής θέση και απόφαση όλων των ευρωπαϊκών χωρών για απρόσκοπτη πορεία προς την ένταξη".

    Διευκρίνισε, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση επιθυμεί εμπλοκή και του ευρωπαϊκού παράγοντα, αλλά και οποιουδήποτε άλλου "έχει σημαντικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, είτε στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας είτε στα πλαίσια της ΕΕ".

    Κληθείς να σχολιάσει άρθρο της "Ουάσινγκτον Ποστ" της 30ης Δεκεμβρίου το οποίο, σύμφωνα με το δημοσιογράφο, προέβαλλε διαφορετικές εκτιμήσεις για το θέμα των πυραύλων, με εκείνες της κυπριακής κυβέρνησης, ο κ. Στυλιανίδης παρέπεμψε στις επίσημες θέσεις των διαφόρων χωρών, προσθέτοντας, εξάλλου, ότι την ίδια μέρα άλλα δημοσιεύματα πρόβαλαν εκτιμήσεις παρόμοιες με αυτές της κυπριακής κυβέρνησης.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [03] Εκπρόσωπος - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,12/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση δεν δέχεται οποιαδήποτε συζήτηση για αναγνώριση οντότητας στο ψευδοκράτος, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.

    Διευρκίνισε παράλληλα ότι το επικείμενο ταξίδι και οι συναντήσεις της Εκπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αν Χέρκους, ήταν προγραμματισμένα.

    Σε ερώτηση αν συμμερίζεται τις ανησυχίες του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού για κινήσεις προς συνομοσπονδία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως "το Κυπριακό δεν είναι θέμα ανησυχιών" και τόνισε ότι τα δυο τελευταία ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η απόφαση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του περασμένου Σεπτεμβρίου, "είναι κατηγορηματικά, σε ό,τι αφορά το θέμα της συνομοσπονδίας".

    "Αντιμετωπίζουμε οποιεσδήποτε παρεκκλίσεις υπάρχουν από τη φιλοσοφία και τη λογική των ψηφισμάτων, που σημαίνει διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία", πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει ισχυρισμούς πολιτικών ηγετών περί κινήσεων για επιβολή λύσης συνομοσπονδίας, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε τη θέση της κυβέρνησης ότι "δεν δέχεται οποιαδήποτε συζήτηση για αναγνώριση οντότητας στο ψευδοκράτος".

    Σε ερώτηση αν έχει επιτευχθεί πρόοδος στη διαδικασία πήγαινε - έλα της κ. Χέρκους, δεδομένου του επικείμενου ταξιδιού της, ανέφερε πως οι συναντήσεις που η ίδια θα έχει ήταν προγραμματισμένες πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, αλλά λόγω της εμπιστευτικότητας της διαδικασίας δεν θέλησε να πει οτιδήποτε άλλο.

    Σε ερώτηση κατά πόσο μετά τις τελευταίες εξελίξεις η προσφυγή στη Γενική Συνέλευση "μένει στο ράφι", τόνισε ότι ισχύει η σχετική απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ερωτηθείς, εξάλλου, κατά πόσο η κυβέρνηση θέτει χρονικά περιθώρια για τη διαδικασία "πήγαινε - έλα", ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε τη δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ότι "καμιά διαδικασία δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' άπειρον".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [04] Ροδουσάκης - Κουτσού

    Λευκωσία,Κύπρος,12/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την ικανοποίησή του για τη σύγκλιση απόψεων με τον Πρόεδρο των Νέων Οριζόντων, Νίκο Κουτσού, εξέφρασε ο Πρέσβης της Ελλάδας, Κυριάκος Ροδουσάκης, τονίζοντας ότι η συνεργασία των δύο κομμάτων θα συνεχιστεί.

    Υστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΝΕΟ, ο Ελληνας διπλωμάτης τόνισε τη σημασία που αποδίδει στη ψυχική ενότητα Αθηνών - Λευκωσίας και το πνεύμα ενότητας με το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί το Κυπριακό και η ευρωπαϊκή ένταξη.

    Ο κ. Ροδουσάκης υπογράμμισε την ανάγκη "να δούμε τους καλύτερους και τους πιο πρόσφορους δυνατούς τρόπους για την επιδίωξη των στόχων μας σε όλους τους τομείς, πολιτικό, ευρωπαϊκή ένταξη, Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα".

    "Χαίρομαι που συμφωνούμε σε αυτές τις απόψεις και για τις οποίες θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε", ανέφερε ο Ελληνας Πρέσβης.

    Ο κ. Ροδουσάκης είπε ότι με τον κ. Κουτσού συμφωνούν σε αυτές τις απόψεις και η συνεργασία θα συνεχιστεί.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κουτσού χαρακτήρισε τις συνατήσεις του με τον Ελληνα Πρέσβη "πάρα πολύ οικοδομητικές", σημειώνοντας ότι "τούτη την ώρα περισσότερο το πρόβλημα δεν είναι τί έγινε αλλά τί πρέπει να γίνει".

    Υπογράμμισε ότι "το σημείο που πρέπει να συγκεντρωθούμε όλοι είναι να στείλουμε το μήνυμα ότι η ψυχική ενότητα μεταξύ του ελλαδικού και του κυπριακού ελληνισμού θα πρέπει και να ενισχυθεί".

    Επανέλαβε ότι "υπάρχει ανάγκη για μια στρατηγική πλέον μεταξύ και της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας αλλά και του ευρύτερου ελληνισμού", σημειώνοντας ότι "είναι κάτι που θα πρέπει επιτέλους να μας απασχολήσει σοβαρά και συγκεκριμένα".

    Η συνάντηση πραγματοποιηθηκε στο πλαίσιο των συναντήσεων του Ελληνα Πρέσβη με τους πολιτικούς αρχηγούς.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,12/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     94.30  ( 0.02)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 5,463,238
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 1,387,160  109.19 (-0.82)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   103,670   59.45 (-0.47)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £ 2,020,678   75.11 ( 0.39)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   232,515   88.36 ( 1.97)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   107,729   70.91 ( 1.68)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   663,042   44.99 ( 2.74)
            Αλλες Εταιρείες            £   168,676   84.17 ( 1.31)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MM)

    [06] Πρόεδρος της Αυστρίας - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,12/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Αυστρίας, Τόμας Κλέστιλ, χαιρέτισε την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για μη εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο και τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω βήματα για μείωση της έντασης στο νησί.

    "Χαιρετίζω την πρόσφατη απόφαση για μη εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο αλλά είναι επείγον, κατά την άποψή μου, να γίνουν περαιτέρω βήματα για μείωση της έντασης στη Κύπρο και το Αιγαίο", δήλωσε ο Αυστριακός Πρόεδρος.

    Ο κ. Κλέστιλ, ο οποίος μιλούσε στο Διπλωματικό Σώμα με την ευκαιρία του νέου έτους, είπε επίσης ότι θεωρεί "σημαντική την οργάνωση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τέτοιο τρόπο ώστε να αναγνωρίζεται η σημασία της μεγάλης αυτής χώρας και του ευρωπαϊκου της προσανατολισμού".

    Αναφερόμενος σε θέματα ασφάλειας, τόνιε ότι αυτά θα πρέπει να διασφαλιστούν από κοινού.

    Αυτό, πρόσθεσε, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο διάλογο και τη συνεργασία που έχει η ΕΕ με τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ)

    [07] Ροδουσάκης - Γαλανός

    Λευκωσία,Κύπρος,12/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Απόψεις για την ανάγκη μιας διεξοδικής και αποφασιστικής κινητοποίησης των δυνάμεων του ελλαδικού και του κυπριακού Ελληνισμού για την προώθηση των στρατηγικών θεμάτων του κυπριακού προβλήματος και της ευρωπαϊκής πορείας, αντάλλαξαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Κυριάκος Ροδουσάκης και ο Πρόεδρος του κόμματος της Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης Αλέξης Γαλανός.

    Σε δηλώσεις μετά την 45λεπτη συνάντηση, που έγινε αργά το απόγευμα, ο κ. Ροδουσάκης τόνισε ότι ο κ. Γαλανός ανέπτυξε τις θέσεις του στο θέμα της διεθνούς διαφώτισης για το Κυπριακό, με τη βοήθεια των ομογενών, του ακαδημαϊκού και του επιχειρηματικού χώρου.

    Ο κ. Ροδουσάκης ανέφερε ότι "υπάρχουν τεράστια περιθώρια αξιοποίησης ενός χώρου στον οποίο διαθέτουμε δυνάμεις που είναι αναξιοποίητες". Πρόσθεσε ωστόσο ότι η διεθνής διαφώτιση είναι μια πρόταση που θέλει "μεγαλύτερη εξέταση και διερεύνηση για να μπορέσουμε να δώσουμε στο εξωτερικό τα κατάλληλα μηνύματα με τον κατάλληλο τρόπο".

    Από την πλευρά του, ο Αλέξης Γαλανός τόνισε ότι "μετά την υπόθεση των πυραύλων, γίνεται μια προσπάθεια να πληγεί η στενή συνεργασία της Ελλάδας με την Κύπρο", προσθέτοντας ότι "δέν έχουμε τέτοιες πολυτέλειες".

    "Η Ελλάδα είναι το κύριο στήριγμά μας, ήταν, είναι και θα παραμείνει" τόνισε ο κ. Γαλανός, σημειώνοντας ότι τώρα είναι "η ώρα της περισυλλογής, των στρατηγικών αποφάσεων και των έργων".

    Ο Πρόεδρος του κόμματος της Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης είπε ακόμα πως αυτό που πράγματι "προσφέρεται για μια νέα πορεία είναι όχι τόσο η άμυνα, που είναι πολύ σημαντική, αλλά η επίθεση".

    "Η επιθετική αιχμή του Ελληνισμού είναι η διαφώτιση και η διεθνής εκστρατεία" που έπρεπε να γίνει πριν πολλά χρόνια, είπε ο κ. Γαλανός.

    Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι "εάν οργανώσουμε μια μεγάλη εκστρατεία για τα δίκαια του Ελληνισμού και ιδιαίτερα τα δίκαια του κυπριακού Ελληνισμού θα έχουμε πολύ μεγάλα και λαμπρά αποτελέσματα".

    Ο κ. Γαλανός συνέστησε να μήν είμαστε "μηδενιστές και κυνικοί" διότι, όπως είπε, η διεθνής κοινή γνώμη κινητοποιείται, φέροντας ως παράδειγμα τους Κούρδους και τους Παλαιστινίους, φτάνει, όπως τόνισε, να "πιστέψουμε και να προχωρήσουμε πέραν των λόγων, συγκροτημένα και με στρατηγική".

    Είναι η ώρα για ενότητα, είπε ο κ. Γαλανός, προσθέτοντας ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας γιατί "εκείνα που μας ενώνουν όλους εδώ στην Κύπρο μαζί με τους αδελφούς στον ελλαδικό χώρο είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που μας χωρίζουν".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ)

    [08] Κυπριανού - Εκτ. Γραφείο - Κοινοβ. Ομάδα

    Λευκωσία,Κύπρος,12/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το ΔΗΚΟ κατέχει πληροφορίες ότι το Κυπριακό οδηγείται σε λύση συνομοσπονδίας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος Σπύρος Κυπριανού, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή να είναι εσφαλμένες αυτές οι πληροφορίες.

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε την ανάγκη σύγκλησης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου για "αντιμετώπιση οποιασδήποτε προσπάθειας προώθησης συνομοσπονδιακής λύσης, ανεξάρτητα από τον τίτλο και την περιγραφή".

    Μιλώντας κατά τη διακοπή συνεδρίας του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ο κ. Κυπριανού είπε ότι στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίας βρίσκονταν τρία θέματα, δηλαδή το Κυπριακό, οι διαβουλεύσεις για τη δημιουργία νέου κεντρώου σχήματος και οι θέσεις του ΔΗΚΟ για τους προϋπολογισμούς.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι μέχρι την ώρα που προέβη σε δηλώσεις, μόνο η συζήτηση πάνω στο εθνικό πρόβλημα είχε ολοκληρωθεί. Αναφορικά με την "ενίσχυση του κέντρου με τη δημιουργία νέου σχήματος", ο κ. Κυπριανού είπε ότι "το κλίμα είναι θετικό".

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι "δεν υπήρξαν νεότερες εξελίξεις, πέραν από το γεγονός ότι η Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ Ντέιμ Αν Χέρκους πηγαίνει στη Νέα Υόρκη και καθ' οδόν θα σταματήσει στο Λονδίνο".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η εκτίμηση του ΔΗΚΟ "εξακολουθεί να είναι ότι προωθείται με κάποιον τρόπο μια διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, με βάση τα σημερινά δεδομένα", προσθέτοντας ότι αυτή η διευθέτηση "μπορεί να περιγραφεί ως διζωνική ομοσπονδία ή ως συνομοσπονδία".

    Είπε, επίσης, ότι προβλέπεται μια διευθέτηση η οποία θα σημαίνει "σοβαρό έλεγχο επί της Κύπρου από μέρους της Τουρκίας", τονίζοντας ότι "είναι φοβερά επικίνδυνη μία τέτοια διευθέτηση".

    Στη συνέχεια, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε την ανάγκη σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου για οργάνωση και προγραμματισμό "για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε προσπάθειας προώθησης συνομοσπονδιακής λύσης, ανεξάρτητα από τον τίτλο και την περιγραφή".

    Τόνισε, επίσης, ότι "αν τα πράγματα αφεθούν να συνεχίζονται όπως είναι σήμερα, οι εξελίξεις να συνεχίσουν να είναι οι ίδιες και να βρεθούμε μπροστά στην πόρτα της Ευρώπης, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, και είτε να μην θέλουμε να μπούμε είτε να βρεθούμε προ του διλήμματος 'ή μπαίνετε με συνομοσπονδία ή δεν μπαίνετε στην Ευρώπη'".

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ελπίδα "να είναι λάθος αυτή η εκτίμηση" και πρόσθεσε ότι "εάν υπάρξει οποιαδήποτε θετική εξέλιξη, ουδείς να αμφιβάλλει ότι θα αγωνιστούμε για να την προωθήσουμε".

    Ακολούθως, ο κ. Κυπριανού είπε ότι πρέπει να τεθεί ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου το ερώτημα του τί σημαίνει το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ υπενθύμισε ότι το κόμμα είχε εκφράσει την άποψη ότι οι πύραυλοι S300 ήταν "η κορυφή του παγόβουνου", τονίζοντας ότι τώρα πρέπει να "ασχοληθούμε με το περιεχόμενο του παγόβουνου".

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι "εξακολουθούν να υπάρχουν βασικά ερωτήματα επί του θέματος του δόγματος", προσθέτοντας ότι "δεν μπορεί κάποιος να στηρίζεται απλώς σε κάποιες δημόσιες δηλώσεις ότι ισχύει το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου όπως ήταν πάντοτε".

    Είπε, επίσης, ότι τα ερωτήματα είναι δύο και ότι θα τεθούν σε μορφή επιστολής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, μαζί με άλλα σχόλια "για τους γενικότερους χειρισμούς του κυπριακού προβλήματος, διότι το θέμα της άμυνας, είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε, είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την όλη εξέλιξη των πραγμάτων".

    "Πρέπει να γνωρίζουμε", είπε, "ποιές είναι οι δεσμεύσεις της Ελλάδας", τονίζοντας ότι "δεν είναι ανθελληνική πολιτική αυτό το πράγμα".

    Ο κυπριακός ελληνισμός, σημείωσε, είναι ο τελευταίος που θα ήθελε "να οδηγήσει την Ελλάδα σε οποιανδήποτε περιπέτεια ή να κάνει κάτι εις βάρος της Ελλάδας", προσθέτοντας ότι το σύνθημα του εθνάρχη Μακαρίου ήταν "τίποτα που να οδηγήσει την Ελλάδα σε περιπέτεια" και αυτή ήταν και η πολιτική που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις της Κύπρου.

    Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση "ίσως να είναι η μόνη ακτίδα φωτός στον ορίζοντα, υπό την προϋπόθεση ότι εκείνη την ώρα της ένταξης δεν θα έχει εμπεδωθεί ή νομιμοποιηθεί καθ' οιονδήποτε τρόπο η σημερινή κατάσταση".

    Σε ερώτηση σχετικά με την επιστολή που προτίθεται να στείλει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "θα σταλεί εντός των ημερών" και θα περιέχει τις "ανησυχίες του ΔΗΚΟ".

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Χρίστου ότι η επιστολή του Προέδρου Κληρίδη προς τον Πρωθυπουργό Σημίτη, η οποία δεν στάληκε ποτέ, ήταν "σημείωμα", τονίζοντας ότι "είναι επιστολή, επιμένω".

    Αναφέρθηκε, επίσης, σε δήλωση του Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη ότι ήταν λάθος να αναφερθεί στην επιστολή. Ο κ. Κυπριανού είπε ότι "μπορεί να ήταν λάθος" που αποκάλυψε ότι υπήρξε εκείνη η επιστολή, αλλά σημείωσε ότι "καμιά φορά τα λάθη βοηθούν περισσότερο το λαό να αντιληφθεί την πραγματικότητα, κι επιτρέπεται".

    "Εκείνο που δεν επιτρέπεται", τόνισε, "είναι η διαρροή", και είπε: "Δεν ήταν διαρροή εδώ. Ηταν σκόπιμη αναφορά από εμένα".

    Ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε ότι "η διαρροή είναι εκείνη που δίδεται ανώνυμα, πολλές φορές προς υπονόμευση".

    Αναφέρθηκε, ακολούθως, σε δηλώσεις άλλων πολιτικών αρχηγών ότι διαστρέβλωσε τα γεγονότα γύρω από την επιστολή και ζήτησε να διευκρινιστεί πού έγινε αυτή η δήθεν διαστρεύλωση.

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "η επιστολή απευθύνετο προς τον Πρωθυπουργό και δεν απεστάλη", προσθέτοντας ότι "αναγνώσθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο για να μας λεχθεί ποιές είναι οι θέσεις του Προέδρου".

    Ο κ. Κυπριανού στο σημείο αυτό είπε: "Δεν ξέρω τί έγινε. Μάλιστα, εγώ προσωπικά ικανοποιήθηκα απ' όσα άκουσα και στην τελευταία συνεδρία οι θέσεις του Προέδρου ήταν εντελώς αντίθετες".

    Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η επιστολή ανεγνώσθη στην προτελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, πριν ληφθεί η τελική απόφαση για τους πυραύλους.

    Είπε, επίσης, τα ακόλουθα: "Οταν τέλειωσε η συνεδρία, πριν πάει ο Πρόεδρος στην Αθήνα, στάθηκα πίσω και του είπα 'Στάσου στις θέσεις σου κι εγώ θα σε στηρίξω'".

    Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι "εάν το εθνικό συμφέρον επέβαλλε αλλαγή πολιτικής, θα έπρεπε να τεθεί ενώπιόν μας" για να συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Επεσήμανε, επίσης, ότι "δεν συζητούμε αυτήν την ώρα τί επιδότηση θα δώσουμε σε αγρότες ή τί αύξηση θα δώσουμε στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά συζητούμε το μέλλον της Κύπρου, κι επομένως είναι θέμα ευθυνών".

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν τώρα δύο εκτιμήσεις για το Κυπριακό, η μία του ΔΗΚΟ ότι οδηγούμαστε σε λύση συνομοσπονδίας και η άλλη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι όλα αυτά είναι σενάρια, ο κ. Κυπριανού είπε ότι έχει εκφράσει την "ευχή να είναι εσφαλμένες οι πληροφορίες" του κόμματος.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 12 January 1999 - 18:46:09 UTC