Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-01-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τιμές Συναλλάγματος Opening
  • [02] Κληρίδης - Αναστασιάδης
  • [03] Ψευδοκράτος - Εξάρτηση από Τουρκία - Τ/Κ αρθρογράφος
  • [04] Ντενκτάς - S300
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Τσοβόλας
  • [06] Ερογλου - Κυπριακό
  • [07] "Τζουμχουριέτ" - S300
  • [08] Σχέση Ξένων Νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [09] Ομήρου - ΓΕΕΦ
  • [10] Επιτροπή Περιβάλλοντος - Ασκήσεις - Ακάμας
  • [11] Αναστασιάδης - Τσοβόλας
  • [12] Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης - Ακάμας
  • [13] Εκπρόσωπος - Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής
  • [14] Οικολόγοι - Διάσκεψη - Ακάμας
  • [15] Εκπρόσωπος - Δεξαμενές Σκέψης
  • [16] Εκπρόσωπος - Δόγμα ΕΑΧ
  • [17] Οικολόγοι - Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία
  • [18] Βάσος Λυσσαρίδης - Διάσκεψη
  • [19] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [20] Εκπρόσωπος - Απόφαση για S300

  • [01] (K) Τιμές Συναλλάγματος Opening

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 05/01/99, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα       Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά    Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      558,2200    560,4500   558,2200   563,4500
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7140      1,7208     1,7140     1,7238
    Δολάριο ΗΠΑ            2,0240      2,0320     2,0240     2,0355
    Στερλίνα               1,2213      1,2261     1,2213     1,2286
    
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι Τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Κληρίδης - Αναστασιάδης

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης έγινε το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Τον κ. Αναστασιάδη συνόδευε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου.

    Μετά το πέρας της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις. Γίνεται αντιληπτό ότι στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα που προέκυψε με την αποχώρηση των Υπουργών της ΕΔΕΚ από την κυβέρνηση και του διορισμού δύο νέων Υπουργών Αμυνας και Παιδείας και Πολιτισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] Ψευδοκράτος - Εξάρτηση από Τουρκία - Τ/Κ αρθρογράφος

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Κατά κόρον ο Τ/κ, κυρίως, αντιπολιτευόμενος Τύπος, αναφέρεται στο ρόλο μαριονέττας που διαδραματίζουν οι εκάστοτε "υπουργοί" του ψευδοκράτους αφού οι αποφάσεις λαμβάνονται στην Αγκυρα και υλοποιούνται από όργανά της στα κατεχόμενα.

    Υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται ότι αυτό είναι φυσιολογικό αφού: "Η Αγκυρα πληρώνει, αυτή καταβάλλει τα τεράστια κονδύλια που απαιτούνται για αναπτυξιακά έργα, άρα δικαιούται να έχει τον πρώτο λόγο".

    Αυτοί που ισχυρίζονται όλα αυτά δεν μας λένε κατά πόσο είναι σωστό και δίκαιο η Αγκυρα να έχει όχι μόνο τον "πρώτο λόγο" αλλά και το μοναδικό.

    Στις 30.12.1998 ο αρθρογράφος της "Αβρούπα" αναφέρετο, ακριβώς, στο ρόλο της Αγκυρας στα εσωτερικά του ψευδοκράτους και έγραφε:

    ".... Ρίχνω μια ματιά στα 'υπουργεία' μας. Είναι ακριβώς ένδεκα. Δεν νομίζετε ότι είναι πολλά; Για παράδειγμα, σε τί μας εξυπηρετεί το 'υπουργείο εξωτερικών και άμυνας';

    Αν το καταργήσουμε θα χωλένει η 'εξωτερική' μας πολιτική; Μήπως θα σημειωθούν προβλήματα στην άμυνά μας; Ποιός ενδιαφέρεται για τις 'εξωτερικές' μας υποθέσεις;

    - Η Τουρκία. Για την άμυνά μας;

    - H Toυρκία. ΤΟΤΕ, προς τί να έχουμε και εμείς ένα τέτοιο υπουργείο;

    Στο διεθνή στίβο τις σχετικές με εμάς αποφάσεις τις παίρνει η Τουρκία. Αν θέλει συζητεί την ομοσπονδιακή λύση, αν θέλει τη συνομοσπονδιακή. Ούτε και χρειάζεται να μας συμβουλευθεί, ή να μας ρωτήσει. Αποφασίζει εκείνη.

    Αυτό που απομένει σ' εμάς είναι να επικυρώνουμε τις αποφάσεις της. Οι αποφάσεις μπορούν να ληφθούν από την κυβέρνηση του Γιλμάζ, τον Ετζεβίτ... Δεν έχει σημασία. Εμείς απλώς τις επικυρώνουμε.

    Στη 'χώρα' μας έχουμε Τούρκους στρατιώτες, Τούρκοι διοικητές του στρατού μας. Κατόπιν αυτού, γιατί ο 'υπουργός της άμυνας' να είναι Τουρκοκύπριος;

    Tί θα χάσουμε αν καταργήσουμε το 'υπουργείο οικονομικών'; Η 'νομισματική' μας μονάδα είναι η λίρα της Τουρκίας. Δεν μπορούμε εμείς να καθορίζουμε τον πληθωρισμό, τις υποτιμήσεις.

    Ποιός, εξάλλου, κανονίζει τις εισαγωγές και εξαγωγές μας; - Η Τουρκία.

    Ποιός καλύπτει τα υπέρογκα ελλείμματα του 'προϋπολογισμού'; - Η Τουρκία.

    Σε ποιόν ανήκουν οι τράπεζες; - Στην Τουρκία.

    Ποιός καταβάλλει τις αποζημιώσεις ξηρασίας στους αγρότες μας; - Η Τουρκία.

    Αφού έτσι έχουν τα πράγματα, σε τί μας εξυπηρετεί το 'υπουργείο οικονομικών'; Δεν αρκεί που με τις υποθέσεις αυτές ασχολείται το Υπουργείο Οκονομικών της Τουρκίας;

    Ποιές οι θέσεις μας για το 'υπουργείο συγκοινωνιών και έργων'; Μας χρειάζεται; Οι δρόμοι, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, οι αποβάθρες, τα αλιευτικά καταφύγια, τα έχει αναλάβει η Τουρκία. Αυτή τα κατασκευάζει. Τουρκικές είναι οι εταιρείες που αναλαμβάνουν την κατασκευή των έργων.

    Ποιός μας παρέχει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες; - H Tουρκία.

    Τις υπηρεσίες ταχυδρομείου, φαξ, τηλεγραφημάτων; - Η Τουρκία.

    Τις αεροπορικές μας γραμμές; - Η Τουρκία.

    Τότε, τί ανάγκη έχουμε το 'υπουργείο συγκοινωνιών και έργων'; Δεν μας αρκεί αυτό της Τουρκίας;

    Τί να πούμε για το 'υπουργείο γεωργίας και δασών'; Πότε, εμείς, ασχοληθήκαμε με θέματα που είναι στην αρμοδιότητα του 'υπουργείου' αυτού και ιδρύσαμε 'υπουργείο γεωργίας και δασών';

    Ποιός ασχολείται με την κατάσβεση πυρκαγιών στα δάση; - Η Τουρκία.

    Ποιός ενδιαφέρεται για τη διάθεση των εσπεριδοειδών στην αγορά; - Η Τουρκία.

    Τότε; Τα ίδια ισχύουν και για τα 'υπουργεία εσωτερικών - υπαίθρου, παιδείας - πολιτισμού, εργασίας-στέγασης, υγείας-περιβάλλοντος, νεολαίας-αθλιτισμού, προεδρίας και αντιπροεδρίας κυβέρνησης'.

    Αν όλα τα σβήσουμε από το χάρτη θα υπάρξουν οποιεσδήποτε επιπτώσεις; Εμάς μας αρκεί ένα και μόνο 'υπουργείο' αυτό των "καζίνων και νυκτερινών κέντρων". Τα υπόλοιπα είναι στην αρμοδιότητα της Τουρκίας".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΠ)

    [04] Ντενκτάς - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Αν οι Ελληνοκύπριοι αντιληφθούν τις πραγματικότητες, όπως συνέβη με τους πυραύλους S300, τότε είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία εντός του 1999". Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Χουριέτ Κίπρις" ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    "Από το 1974 δεν σημειώθηκε πόλεμος και σύγκρουση στο νησί", είπε ο Ντενκτάς, προσθέτοντας προκλητικά ότι "δεν επιτεύχθη συμφωνία μεταξύ των 'δύο κρατών'. Αυτό οφείλεται στο ότι η 'ελληνοκυπριακή διοίκηση' βλέπει τον εαυτό της ως την επίσημη κυβέρνηση της Κύπρου".

    Είπε ότι τις θέσεις της "ελληνοκυπριακής διοίκησης", όπως αποκάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση, "τις υποστηρίζει και η διεθνής κοινότητα με αποτέλεσμα να παρεμβάλλονται εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας".

    Ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ακόμα ότι "εδώ και 36 χρόνια στην Κύπρο δεν υπάρχει νόμιμη κυβέρνηση που να αντιπροσωπεύει το σύνολο των κατοίκων του νησιού. Οσο η 'Ε/κ διοίκηση' παρουσιάζεται ως νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου τόσο και θα παραμείνουν κλειστοί οι δρόμοι προς τη συμφωνία, γιατί οι Τ/Κ αποκλείεται να αποδεχθούν κάτι τέτοιο", ισχυρίστηκε ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Τ/Κ ηγέτης ισχυρίστηκε ακόμη ότι το ψευδοκράτος θα "ενισχύεται και θα ανδρώνεται αρκεί να προχωρούμε στα πλαίσια των πρωτοκόλλων που έχουμε υπογράψει με τη Μητέρα Πατρίδα το 1998".

    Ο Ντενκτάς κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να "δει", όπως είπε, τις πραγματικότητες στην Κύπρο, επικρίνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι τα ψηφίσματά του "πηγάζουν από λάθος πληροφορίες".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΦΖ/ΓΠ)

    [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Τσοβόλας

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας τόνισε σήμερα, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ότι δεν επιτρέπονται ηττοπάθειες, ιδιαίτερα σ' αυτήν την κρίσιμη φάση που διέρχονται τα εθνικά θέματα.

    Ο κ. Τσοβόλας είπε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο Κληρίδη να τον ενημερώσει πάνω σε "ορισμένα ζητήματα κι ερωτήματα που υπάρχουν και στην Ελλάδα και στον κυπριακό λαό".

    Ανέφερε ότι θα συνεχίσει τις επαφές του στην Κύπρο, ώστε να σχηματίσει μιαν "πολύπλευρη και λεπτομερειακή αντίληψη για τις εξελίξεις σε σχέση με την εγκατάσταση των S300".

    Σημείωσε, εξάλλου, ότι όταν επιστρέψει στην Ελλάδα, θα ζητήσει να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, προκειμένου να του διατυπώσει "τις απόψεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από τις συναντήσεις" που είχε χθες και που θα έχει σήμερα στην Κύπρο.

    Ο κ. Τσοβόλας, σε μήνυμά του προς τον κυπριακό λαό και τον ελληνισμό συνολικά είναι ότι "πρέπει να έχουμε ψηλά το κεφάλι, ηττοπάθειες δεν επιτρέπονται σ' αυτήν την κρίσιμη φάση που διέρχονται όλα τα εθνικά θέματα, αλλά και το Κυπριακό".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [06] Ερογλου - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" δημοσιεύει αποκλειστικές δηλώσεις του ψευδοπρωθυπουργού Ντερβίς Ερογλου για την "εσωτερική και εξωτερική πολιτική" του ψευδοκράτους.

    Στο εσωτερικό, στόχος της ψευδοκυβέρνησης "συνασπισμού" θα είναι η ανόρθωση της οικονομίας και προς το σκοπό αυτό θα εφαρμοστούν τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Επίσης θα εφαρμοστεί το ολοήμερο σχολείο ενώ θα δοθεί μεγάλη σημασία στην υγεία.

    Ο Ερογλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για το θώκο του λεγόμενου "προέδρου" του ψευδοκράτους το 2000.

    Για το Κυπριακό είπε ότι τόσο ως ψευδοκυβέρνηση όσο και ως ψευδοβουλή ακολουθούν διττή πολιτική.

    Πρώτον, όχι στις συνομιλίες αν δεν βασίζονται στα "δύο κράτη", κατά την έκφρασή του, και δεύτερο, η πολιτική στο Κυπριακό θα καθορίζεται από κοινού με την Τουρκία.

    Ανέλυσε την έννοια της συνομοσπονδίας και είπε ότι για την επίτευξη της λύσης αυτής απαραίτηση προϋπόθεση είναι η αναγνώριση των "δύο κράτων", όπως είπε.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [07] "Τζουμχουριέτ" - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η εγκατάσταση των πυραύλων S300 στην Κρήτη θα δημιουργήσει κρίση στη Μεσόγειο και στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, αναφέρει σε άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" με τίτλο "Το παιγνίδι των S300" ο Εργκούν Μπαλτσί.

    Υποστηρίζει ότι "η αποφασιστική στάση της Τουρκίας και η πίεση που ασκήθηκε από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ", ανάγκασαν τον Πρόεδρο Κληρίδη να εγκαταλείψει τα σχέδια για μεταφορά των πυραύλων στην Κύπρο.

    Ο Μπαλτσί γράφει στο άρθρο του: "Πονοκέφαλος για τον Κληρίδη έγιναν οι πύραυλοι S300. Αλλά μόνο για τον Κληρίδη; Οχι. Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης λόγω των πυραύλων".

    "Ο Ε/Κ Πρόεδρος", συνεχίζει ο αρθρογράφος, "πίστευε ότι θα μετατρέψει τους S300 σε ατού για την Ε/κ πλευρά εναντίον της Τουρκίας και αφού οι πύραυλοι αναπτύσσοντο στο νησί θα καλούσε την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και ως αντάλλαγμα ο ίδιος να αποσύρει τους πυραύλους. Η αποφασιστική στάση της Τουρκίας ανέτρεψε τους υπολογισμούς του Κληρίδη.

    Η Τουρκία," αναφέρει ο Τούρκος αρθρογράφος, "ξεκαθάρισε ότι θα τους πλήξει. Ευρώπη και ΗΠΑ δεν του προσέφεραν την υποστήριξη που περίμενε. Γιατί; Επειδή για έναν τουλάχιστον χρόνο Ρώσοι αξιωματικοί και ειδικοί θα εγκαθίσταντο στην Κύπρο εώς ότου οι Κύπριοι εκπαιδευθούν στο χειρισμό του πυραυλικού συστήματος".

    Οπως αναφέρει ο Μπαλτσί "το ΝΑΤΟ όμως δεν έβλεπε με καλό μάτι την παρουσία τόσων Ρώσων στο νησί. Εξάλλου οι S300 με το βεληνεκές των 160 χιλιομέτρων είναι ενισχυμένοι με τελειότατα ραντάρ κάτι που θα επέτρεπε στους Ρώσους αξιωματικούς να ελέγχουν πτήσεις των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ. Η αποφασιστική στάση της Τουρκίας και η πίεση που ασκήθηκε από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ ανάγκασαν τον Κληρίδη να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για μεταφορά των S300 στην Κύπρο".

    Στη συνέχεια αναφέρει ότι "όταν ο Ε/Κ ηγέτης Κληρίδης έπεισε την Αθήνα να εγκαταστήσει τους S300 στην Κρήτη προκάλεσε μεγάλες φασαρίες στον Σημίτη. Εχει ξεσηκωθεί η αντιπολίτευσηγ τόσο στην Ε/κ πλευρά όσο και στην Ελλάδα. Σύεται η κυβέρνηση Κληρίδη, τα ίδια προβλήματα έχει και η κυβέρνηση του Σημίτη. Επαναστάστησαν οι Κρητικοί μόλις πληροφορήθηκαν τα της μεταφοράς των πυραύλων στο νησί τους. Δήλωσαν ότι με την απόφαση αυτή τίθενται σε κίνδυνο η Κρήτη αλλά και ο τουρισμός της θα δεχθεί ισχυρό ράπισμα".

    "Αλλά και από απόψεως Τουρκίας το θέμα με τους S300 δεν έχει ακόμα λήξει. Η εγκατάστασή τους στην Κρήτη θα δημιουργήσει κρίσεις στη Μεσόγειο. Τη φορά αυτή μάλιστα η κρίση θα είναι μεταξύ δυο κρατών - μελών του ΝΑΤΟ: της Ελλάδας και της Τουρκίας. Τη φορά αυτή οι Ρώσοι αξιωματικοί και ειδικοί θα έλθουν στην Ελλάδα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Οι σχέσεις όμως μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μπορεί να επιδεινωθούν και για έναν άλλο λόγο: Οι ΗΠΑ και η δυτική Ευρώπη ίσως ζητήσουν από την Τουρκία κάποια χειρονομία έναντι της απόφασης των Ε/Κ να μην μεταφέρουν στην Κύπρο τους πυραύλους. Η Τουρκία θα σκληρύνει τη θέση της έναντι των πιέσεων, με αποτέλεσμα να διασαλευθούν οι σχέσεις της με την Ελλάδα".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] Σχέση Ξένων Νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας               225,4700         227,2737
          Δολ. Αυστραλίας              3,2357           3,2615
          Δολ. Καναδά                  3,0868           3,1114
          Εσκούδος Πορτογαλλίας      343,6192         344,9936
          Κορώνες Δανίας              12,7433          12,8452
          Κορώνες Νορβηγίας           15,0958          15,2165
          Κορώνες Σουηδίας            16,1967          16,3262
          Λίρες Ιρλανδίας              1,3499           1,3552
          Λιρέτες Ιταλίας          3.316,6994       3.331,9741
          Μάρκα Γερμανίας              3,3522           3,3656
          Μάρκα Φινλανδίας            10,1908          10,2315
          Πεσέτες Ισπανίας           285,1798         286,3205
          Σελίνια Αυστρίας            23,5847          23,6790
          Φιορίνια Ολλανδίας           3,7771           3,7922
          Φράγκα Βελγίου              69,1412          69,4177
          Φράγκα Γαλλίας              11,2429          11,2878
          Φράγκα Eλβετίας              2,7612           2,7832
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [09] Ομήρου - ΓΕΕΦ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Βαθειά συγκινημένος, ο αποχωρών Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου αποχαιρέτησε σήμερα τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και το Επιτελείο του ΓΕΕΦ.

    Σε εκδήλωση που έγινε στο ΓΕΕΦ, ο κ. Ομήρου είπε ότι για δέκα μήνες πορεύθηκε μαζί με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Δημήτριο Δήμου, για ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στήριξη του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, καθώς και για ολοκλήρωση των εθνικών προσδοκιών του ελληνισμού.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι η αποχώρησή του "δεν είναι λιποταξία ούτε άτακτη φυγή", αλλά "συνειδητή πράξη", με την οποία διατυπώνει μιαν καταγγελία προς τους ξένους, οι οποίοι "άσκησαν αφόρητες πιέσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο για να τραυματίσουν το κυριαρχικό δικαίωμα για ενίσχυση της άμυνας του τόπου".

    Είπε, επίσης, ότι αυτό που απομένει είναι "η ευθύνη και το χρέος" έναντι του ελληνισμού για να κρατηθεί "ψηλά το φρόνημα του λαού" και να διαφυλαχθούν οι δεσμοί μεταξύ του κυπριακού και του μητροπολιτικού ελληνισμού.

    Στη συνέχεια, ο κ. Ομήρου είπε ότι το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου αποτελεί την "κορυφαία κατάκτηση του ελληνισμού και τη συνειδητή απόφαση του έθνους να ενώσει τις δυνάμεις του ενάντια στον κοινό κίνδυνο, που είναι ο τουρκικός επεκτατισμός".

    Ο κ. Ομήρου επεσήμανε, τέλος, ότι κατά τη δεκάμηνη θητεία του είχε "αρμονικότατη σχέση" με τον Αντιστράτηγο Δήμου, τον οποίο κι ευχαρίστησε για τη συνεργασία που είχαν.

    Αρχηγός ΓΕΕΦ

    Ο Αντιστράτηγος Δήμου είπε ότι αντιμετωπίζει την "αιφνίδια και πρόωρη διακοπή" της συνεργασίας του με τον κ. Ομήρου με "βαθύτατα αισθήματα λύπης".

    Τόνισε, ακολούθως, ότι κατά τη θητεία του κ. Ομήρου στο Υπουργείο Αμυνας "αντιμετωπίστηκαν τα θέματα της Εθνικής Φρουράς με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία" κι έκανε αναφορά στο έργο που επιτελέστηκε κατά την αναφερόμενη περίοδο.

    Απευθυνόμενος στον κ. Ομήρου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς είπε: "Προσβλέπουμε στο μέλλον η παρουσία σας να επαναληφθεί, για να συνεχίσουμε το έργο που αρχίσαμε".

    Στη συνέχεια, ο Αντιστράτηγος Δήμου επέδωσε στον κ. Ομήρου το επίσημο έμβλημα της Εθνικής Φρουράς, σε ένδειξη εκτίμησης για την προσφορά του ως πολιτικός ηγέτης της δύναμης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [10] Επιτροπή Περιβάλλοντος - Ασκήσεις - Ακάμας

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1999 (ΚΥΠΕ) "Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να ζητήσει, ενδεχομένως και εντός της ημέρας, από τις αρχές των Βρετανικών Βάσεων την αναστολή των προγραμματισμένων για τις 7 και 8 Ιανουαρίου ασκήσεων στην περιοχή του Ακάμα, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί συνέχιση της οικολογικής καταστροφής της περιοχής αυτής".

    Αυτό ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει την πολυτέλεια να αθετήσει και να αμφισβητήσει πρόνοιες της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης, στις οποίες εμπίπτει και η υποχρέωση εξεύρεσης χώρου για άσκηση των βρετανικών στρατευμάτων.

    Ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι παρά τις πολλές προσπάθειες και διαβουλεύσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, με τη συνεργασία του Υπουργείου Αμυνας και της Εθνικής Φρουράς, δεν έχει καταστεί δυνατή η εξεύρεση υπαλλακτικού χώρου για να ασκούνται οι Βρετανοί.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Αμυνας αφού επιβεβαίωσε τα όσα ανέφερε για το θέμα ο Υπουργός Εξωτερικών, τόνισε πως οι Βρετανοί απέρριψαν εισήγηση να χρησιμοποιούν για κάποιες μέρες το πεδίο βολής Ξιντού, λόγω της περιορισμένης του έκτασης.

    Οσον αφορά το πεδίο βολής Καλού Χωριού επαναλήφθηκε η θέση ότι αυτό χρησιμοποιείται σχεδόν καθημερινά για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς και δεν υπάρχει διαθέσιμος χρόνος.

    Αναφορικά με την περιοχή Κοτσιάτη, η οποία προτάθηκε τελευταία, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Αμυνας τόνισε ότι δεν πρόκειται για πεδίο βολής και συνεπώς για να παραχωρηθεί η περιοχή στους Βρετανούς για ασκήσεις, θα πρέπει να γίνουν απαλλοτριώσεις γης, να υπάρξει συνεννόηση με τους κατοίκους και να ληφθούν ειδικές πρόνοιες.

    Πάντως με δεδομένη τη μη εξεύρεση υπαλλακτικού χώρου, ο Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε στη Βουλή ότι ο ίδιος ετοίμασε σημείωμα, το οποίο θα διαβιβάσει σύντομα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να ληθεί πλέον απόφαση, η οποία θα είναι εκτελεστέα για όλους.

    Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι θα πρέπει η Εθνική Φρουρά να συζητήσει και να διαβουλευθεί με τις αρχές των Βρετανικών Βάσεων και όταν υπάρξει κατάληξη το Υπουργείο Εξωτερικών να αναλάβει τα περαιτέρω.

    Την εισήγηση να ζητήσει η κυβέρνηση αναστολή των προγραμματισμένων για την Πέμπτη και την Παρασκευή στρατιωτικών ασκήσεων των Βρετανών στον Ακάμα, υπέβαλε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Δημήτρης Ηλιάδης, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει δικαιολογημένη επιχειρηματολογία για κάτι τέτοιο, ζητώντας από τους Βρετανούς να σεβαστούν πρωτίστως το περιβάλλον.

    Ο Βουλευτής Μάριος Ματσάκης ανέφερε, με βάση και σχετικό έγγραφο των Βρετανών προς το Υπουργείο Εξωτερικών, ότι οι προγραμματιζόμενες γι' αυτές τις μέρες ασκήσεις στον Ακάμα θα είναι ευρείας κλίμακας.

    Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα ασκηθούν 350 άνδρες οι οποίοι θα μεταβούν εκεί με 40 οχήματα και μεταγωγικά ελικόπτερα, ενώ έχουν ζητήσει και άδεια για τη συμμετοχή και πλωτών μέσων.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΦΖ/ΓΠ)

    [11] Αναστασιάδης - Τσοβόλας

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Δεν υπάρχει δυνατότητα ανάκλησης της απόφασης για μη έλευση του αντιπυραυλικού συστήματος S300 στην Κύπρο, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο "υπό το φως των εξελίξεων θα ήταν δευτέρα πλάνη χείρον της πρώτης αν εδίναμε την εντύπωση ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα".

    Ο κ. Αναστασιάδης προέβη στις δηλώσεις αυτές ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα, ο οποίος ολοκληρώνει το απόγευμα σύντομη παραμονή του στο νησί για επαφές με την κυπριακή ηγεσία.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι "η θέση της Ελλάδας είναι δεδομένη και η θέση της Κύπρου που ακολούθησε, ήταν ύστερα από συνεκτίμηση και της θέσης της Ελλάδας και των τυχόν κινδύνων που θα επακολουθούσαν από μια μονομερή ανάλογη σκέψη ή απόφαση.

    Συνεπώς", πρόσθεσε, "θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί στο να μην επαναλάβουμε σφάλματα που βασίζοντο σε συναποφάσεις και κατάληξαν σε υποχρεωτικές νέες εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις που οδήγησαν ίσως σε αυτή την πικρία και απογοήτευση".

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η απογοήτευση αυτή "δεν θα πρέπει να καταλάβει τον κυπριακό λαό έστω και αν προσωρινά ήταν επακόλουθο φυσικό γιατί θέλουμε να πιστεύουμε πως μακροπρόθεσμα θα υπηρετηθεί το καλώς νοούμενο συμφέρον".

    Αναφορικά με τη συνάντησή του με τον κ. Τσοβόλα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι εξήγησε στον Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για μη έλευση των πυραύλων, η οποία, όπως είπε, "λήφθηκε με αρκετή οδύνη και περισσότερη δυσκολία".

    Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Τσοβόλας "κατανοεί απόλυτα το πόσο δυσχερής ήταν η θέση της Κύπρου, που θα διαδραμάτιζε το ρόλο της καθοδηγούσας χώρας με βάση κάποια δεδομένα που μπορούσε να εμπλέξει σε περιπέτειες είτε την Κύπρο πολύ περισσότερο δε και την Ελλάδα σε μια απόφαση που δεν θα συμμετείχε".

    Από την πλευρά του, ο κ. Τσοβόλας είπε ότι "η ενημέρωση που μου γίνεται με τα κόμματα ήταν χρήσιμη διότι έχω σκοπό να προκαλέσω ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων για να συζητήσουμε αυτή την αλλαγή της θέσης".

    Είπε ακόμη, ότι "εμείς πιστεύουμε στην προώθηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η τουρκική απειλή και προκλητικότητα, που δυστυχώς στηρίζεται από τις μεγάλες δυνάμεις και από τους διενείς οργανισμούς, που είναι ταγμένοι όχι για να υπηρετούν συμφέροντα συγκεκριμένων χωρών αλλά για να προστατεύουν τη διεθνή νομιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν προσβάλλονται, όπως προσβλήθηκαν σε βάρος του ελληνισμού της Κυπρου".

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσοβόλας σημείωσε ότι μετά τις επαφές του στην Κύπρο έχει ενισχυθεί η ορθότητα των απόψεών του.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [12] Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης - Ακάμας

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την επιμονή των Βρετανών να χρησιμοποιούν τον Ακάμα για τα στρατιωτικά τους γυμνάσια, καταδικάζει με γραπτή του ανακοίνωση το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης.

    "Ο Ακάμας", τονίζει η ανακοίνωση, "το μοναδικό παρθένο περιβαλλοντικό τμήμα της πατρίδας μας, πρέπει να διατηρηθεί σαν εθνικό πάρκο για τη διάσωση της σπάνιας πανίδας και χλωρίδας και να το χαίρονται οι Κύπριοι και οι ξένοι επισκέπτες της τωρινής και των κατοπινών γενιών".

    Τέλος, αναφέρει ότι "το ΠΣΕ ζητά να πάψει η Βρετανία να συμπεριφέρεται στην Κύπρο σαν αποπικιοκρατική δύναμη προς αποικία της και να εφαρμόσει τις δικές της διακηρύξεις για σεβασμό του περιβάλλοντος".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [13] Εκπρόσωπος - Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το θέμα της συμπλήρωσης των θέσεων των αποχωρησάντων υπουργών της ΕΔΕΚ είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας και μόλις ο Πρόεδρος καταλήξει στις τελικές του αποφάσεις θα ανακοινωθούν, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Χρήστος Στυλιανίδης.

    Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι επί του παρόντος αυτό που θα συμβεί είναι η συμπλήρωση θέσων, όμως τόνισε ότι στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής λόγω του ότι το 1999 αναμένεται να είναι σημαντικός χρόνος και δεν μπορεί να χειριστεί τις αναμενόμενες εξελίξεις μια μονοκομματική κυβέρνηση.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού η κυβέρνηση θα αναπτύξει μιαν "ιστορική πρωτοβουλία", όπως τη χαρακτήρισε, το συντομότερο δυνατό.

    "Η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρούν και θα επιμείνουν ότι σ' αυτή τη δύσκολη χρονιά που έρχεται, σ' αυτές τις κρίσιμες περιόδους που θα αντιμετωπίσει ο κυπριακός ελληνισμός, θα πρέπει να υπάρξουν οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις", είπε.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι "αυτή η πολιτική βούληση, η πολιτική θέση και του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης θα επιδιωχθεί να αποτυπωθεί στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο", προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση "θα προσπαθήσει να το κάνει το συντομότερο δυνατό με σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες".

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ίσως αυτή τη στιγμή "να υπάρχουν κάποιοι χρονικοί περιορισμοί και ταυτόχρονα κάποιοι συνταγματικοί περιορισμοί και κωλύματα που να μην επιτρέπουν, στο βαθμό που θα ήθελε η κυβέρνηση, να εκδηλωθεί αυτή η πολιτική".

    Σε παρατήρηση ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται εφικτή μια τέτοια πιθανότητα, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν το θεωρεί "εύκολο στόχο", όμως διαβεβαίωσε ότι "θα επιμείνουμε και θα επιμένουμε έτσι ώστε αυτό να γίνει πραγματικότητα γιατί αυτό είναι το αναγκαίο για τον τόπο".

    "Πιστεύουμε ότι το 1999 και όλα όσα έρχονται είναι τόσο σημαντικά που δεν μπορεί να τα χειριστεί μια μονοκομματική κυβέρνηση", είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και όσοι εμπλέκονται στην πολιτική ζωή "θα αντιληφθούν αυτή την αναγκαιότητα των στιγμών και όλοι μαζί θα μπορέσουμε να βρούμε εκείνο το συναινετικό πεδίο έτσι ώστε να δράσουμε από κοινού για το μέλλον, το οποίο είναι σημαντικό".

    Ο Εκπρόσωπος απέρριψε παρατηρήση ότι βάση της θέσης της για την κρισιμότητα των στιγμών η κυβέρνηση Κληρίδη θα πρέπει να παραιτηθεί εάν δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής.

    Σε ερώτηση εάν τίθεται το θέμα της δημιουργίας υφυπουργείων, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "όλα τα θέματα είναι υπό συζήτηση για να μπορέσει η πολιτική ζωή να μπει σε ένα δρόμο εκσυγχρονισμού, που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές ευρωπαϊκές απαιτήσεις".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν απέχουν οι θέσεις της κυβέρνησης και των Ενωμένων Δημοκρατών, καθώς και του ΔΗΣΥ, "σε ότι αφορά την αναγκαιότητα, την απαίτηση των στιγμών, για μια κυβέρνηση ευρύτατης αποδοχής".

    Σε ερώτηση πώς θα ξεπεραστούν οι πολιτικοί περιορισμοί ώστε να σχηματιστεί μια τέτοια κυβέρνηση, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι "αυτή τη στιγμή εκείνο που επηρεάζει τις αποφάσεις είναι η χρονική στιγμή και τα συνταγματικά κωλύματα".

    Εξέφρασε δε την πεποίηση ότι στην πολιτική σημειώνονται "συχνές και σημαντικές αλλαγές, ιδίως επί το καλύτερο".

    Απαντώντας σε παρατήρηση εάν δεν αντίκειται αυτή η πολιτκή βούληση με το ότι και η ΕΔΕΚ συμμετείχε στο κυβερνητικό σχήμα αλλά αποσύρθηκε μετά την απόφαση που έλαβε ο Πρόεδρος Κληρίδης για μη έλευση των S300, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι "τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά" και είπε ότι η συναπόφαση με την Ελλάδα στο θέμα των πυραύλων ήταν "εθνικής εμβέλειας" και "δεν μπορούσε να ληφθεί με κριτήρια αποκλειστικά και μόνο κυβερνητικής συνοχής".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [14] Οικολόγοι - Διάσκεψη - Ακάμας

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δεν θα επιτρέψει τη διατήρηση ακόμα μίας κατοχικής γραμμής πάνω στο κυπριακό έδαφος και μάλιστα στη χερσόνησο του Ακάμα".

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, προσθέτοντας ότι "τουλάχιστον αυτή την κατοχική γραμμή μπορούμε να την αναιρέσουμε", εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι "είναι ευθύνη των πολιτών να εφαρμόσουν και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα της κυπριακής πολιτείας εφ' όσον", όπως τόνισε, "η κυβέρνηση έχει αποδείξει την αδυναμία και την αδράνειά της".

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε σήμερα ενόψει των βρετανικών γυμνασίων στον Ακάμα, ο κ. Περδίκης είπε ότι το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών "αναλαμβάνει πλήρως την πολιτική και την όποια άλλη ευθύνη υπάρχει (αν υπάρχει) για τις ενέργειες των πολιτών και οικολόγων, οι οποίοι την περασμένη Κυριακή καθάρισαν τη χερσόνησο του Ακάμα από τη στρατιωτική, επικυριαρχιακή παρουσία των Βρετανών".

    "Προειδοποιούμε τους Βρετανούς", είπε ο κ. Περδίκης, "πως και οι νέες εγκαταστάσεις που θα βάλουν στην περιοχή θα έχουν την ίδια τύχη".

    Αναφερόμενος στις πολιτικές ευθύνες της κυπριακής κυβέρνησης, ο κ. Περδίκης είπε ότι αυτές είναι "τεράστιες" και τόνισε ότι η στάση της είναι "απαράδεκτη, δουλική και αναξιοπρεπής αφού δεν μπορεί να εκφράσει τη θέληση του κυπριακού λαού και των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, όπως αυτή είναι κατεγραμμένη στο ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής του Νοεμβρίου του 1997".

    Στο ψήφισμα αυτό η Βουλή των Αντιπροσώπων καλούσε την κυβέρνηση να σταματήσει να συγκατατίθεται στη διεξαγωγή των βρετανικών γυμνασίων στην περιοχή του Ακάμα, και της ζητούσε να προβεί σε όλα τα αναγκαία διαβήματα, παραστάσεις και επιβαλλόμενες ενέργειες για τον ταχύτερο τερματισμό των ασκήσεων των βρετανικών στρατευμάτων στη χερσόνησο.

    "Περισσότερο από ένα χρόνο μετά το ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής", είπε ο κ. Περδίκης, "η κυβέρνηση έχει αποτύχει να υλοποιήσει την ομόφωνη αυτή απόφαση".

    Ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών σημείωσε επίσης ότι "θεωρούμε πως η αδράνεια της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων της για το διαχειριστικό σχέδιο προστασίας του Ακάμα, είναι ανασταλτικός παράγοντας στις προσπάθειές μας για προστασία της περιοχής από τα βρετανικά γυμνάσια" και τόνισε ότι "η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει τα σχέδια αυτά".

    Ο κ. Περδίκης καταδίκασε το γεγονός ότι "η κυπριακή αστυνομία, μετά από υποδείξεις των Βρετανών, έχει καλέσει για ανάκριση μέλη και στελέχη του Κινήματος". Τόνισε ότι είναι "λάθος" η Αστυνομία "να προστατεύει" τους Βρετανούς και ζήτησε όπως σταματήσει η ενέργεια αυτή.

    "Μπροστά στο τι δεν έχει εφαρμόσει η Μεγάλη Βρετανία σε σχέση με τις Συμφωνίες Εγκαθίδρυσης, το ελαχιστότατο που θα κάνει ή που δεν θα κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η πιο μικρή αντίδραση απέναντι στη στάση των Βρετανών στο Κυπριακό και γενικότερα στο θέμα της τάχα εγγυήτριας παρουσίας τους σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία" , είπε ο κ. Περδίκης.

    "Αυτή", πρόσθεσε, "είναι η ελαχιστότατη αξιοπρεπής συμπεριφορά που θα περίμενε κανείς από την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις ιταμές προκλήσεις και απαιτήσεις των Βρετανών" ενώ διερωτήθηκε "γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να εφαρμόζει κατά γράμμα το δικό της μέρος που αφορά τις Συμφωνίες Εγκαθίδρυσης, τη στιγμή που οι Βρετανοί δεν εφαρμόζουν τα δικά τους ανάλογα μέρη".

    Στο μεταξύ, από αύριο το απόγευμα, ομάδα Περιβαλλονιστών θα κατασκηνώσει στην περιοχή του Ακάμα και θα εμποδίσει την άφιξη των Βρετανών, ενώ την Πέμπτη οι Οικολόγοι και η Συντονιστική Επιτροπή Κομμάτων και Οργανώσεων για τον τερματισμό των βρετανικών ασκήσεων στον Ακάμα θα έχουν συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Πρόεδρο της Βουλής.

    Επίσης την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν στο Λονδίνο εκδηλώσεις για το θέμα των βρετανικών ασκήσεων στον Ακάμα.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [15] Εκπρόσωπος - Δεξαμενές Σκέψης

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη σημασία της σύστασης δεξαμενών σκέψης (think tanks), τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ενώ ταυτόχρονα ανέφερε ότι συνεχίζεται στο Εθνικό Συμβούλιο η συζήτηση για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής (ΣΕΠ).

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κατά την τακτική του ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "η αναγκαιότητα τέτοιων θεσμών, ειδικά στα σημερινά διεθνή και περιφεραιακά δεδομένα είναι, περισσότερο από αναπότρεπτη".

    Οπως είπε, χρειάζονται θεσμοί να λειτουργούν πάνω σε υπερκομματική βάση και πέραν κυβερνητικών απόψεων και θέσεων έτσι ώστε "να υπάρχει ειδική δεξαμενή σκέψης που θα μπορεί να αντλεί οποιοσδήποτε χειρίζεται θέματα τρέχουσας πολιτικής, κυρίως σε επίπεδο στρατηγικό".

    Ωστόσο, σημείωσε ότι "ακόμη συνεχίζεται η συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο για το θεσμό του ΣΕΠ" και είπε ότι η κυβέρνηση έχει κατ' επανάληψη διατυπώσει τη θέση της ότι ευνοεί τη δημιουργία ενός τέτοιου συμβουλίου.

    Αφού παραδέχθηκε ότι "έχουμε αργήσει όλοι γι' αυτά τα θέματα", ο Εκπρόσωπος είπε ότι "πρέπει να επιταχύνουμε διαδικασίες και πολιτικές αποφάσεις".

    "Νιώθουμε όλοι ότι λείπει αυτό το επίπεδο ανάλυσης και στρατηγικής εφαρμογής κάποιας πολιτικής, ωστόσο, πρέπει να γίνει εξ αρχής ξεκάθαρο ότι οι πολιτικές αποφάσεις παίρνονται από πολιτικά όργανα εκλελεγμένα από το λαό", ξεκαθάρισε, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν και σήμερα συμβουλές ειδικών εμπειρογνωμόνων.

    Σε ερώτηση γιατί μια τέτοια απόφαση πρέπει να περάσει από το Εθνικό Συμβούλιο και δεν προχωρά η κυβέρνηση από μόνη της στην υιοθέτηση τέτοιων θεσμών, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "και για λόγους διαδικαστικούς και για λόγους σεβασμού" η κυβέρνηση κρίνει σωστό να μην αποφασίσει μόνη της από τη στιγμή που συζητείται το θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [16] Εκπρόσωπος - Δόγμα ΕΑΧ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης τόνισε σήμερα ότι το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου - Ελλάδας υφίσταται και οι προσπάθειες να αναβαθμιστεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων θα συνεχιστούν.

    Για το θέμα αυτό ο Εκπρόσωπος παρέπεμψε στις γραπτές δηλώσεις τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη όσο και του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, οι οποίοι είναι και οι πιο αρμόδιοι.

    Ο κ. Στυλιανίδης απέφυγε να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής, Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού ότι βάσει της ενημέρωσης του Εθνικού Συμβουλίου το Δόγμα δεν υφίσταται, τονίζοντας ότι "η εμπιστευτικότητα του Εθνικού Συμβουλίου είναι κάτι που πρέπει να διαφυλαχθεί γιατί έχει να κάνει με τον ίδιο το θεσμό".

    "Είπαμε και παραδεχθήκαμε ότι η αναθεώρηση της απόφασης για τους πυραύλους έχει μειονεκτήματα, ωστόσο θα πρέπει επίσης να διατυπώσουμε σαφώς την άποψη ότι η μεγιστοποίηση των συνεπειών αυτής της απόφασης, εκτός του ότι αντίκειται σ' ένα βαθμό στην πραγματικότητα, από την άλλη δεν νομίζω ότι σ' αυτή τη φάση να εξυπηρετεί τους χειρισμούς του κυπριακού προβλήματος αλλά και τους χειρισμούς του Ελληνισμού για τη διεθνή του παρουσία", συμπλήρωσε.

    Ο Εκπρόσωπος παρέπεμψε στις γραπτές δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη και του Πρωθυπουργού Σημίτη στις οποίες "έκαναν σαφές ότι όχι μόνο υφίσταται το Δόγμα του ΕΑΧ αλλά είναι εκεί και θα προσπαθήσουμε μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων να το αναβαθμίσουμε".

    "Μέσα από το Δόγμα, αυτό που πρέπει να έχουμε ως πλέον σημαντικό υπόψη μας είναι την πολιτική βούληση του Ελληνισμού να υπερασπιστεί τον κυπριακό ελληνισμό", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [17] Οικολόγοι - Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Η βρετανική Υπάτη Αρμοστεία (στη Λευκωσία) ζήτησε αποζημιώσεις ύψους 50 χιλιάδων λιρών για τις ζημιές που έκαναν σε εγκαταστάσεις (των Βρετανών) στη χερσόνησο του Ακάμα την περασμένη Κυριακή πολίτες και οικολόγοι".

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Χάρης Κάραγιαν, αντιπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Κομμάτων και Οργανώσεων, η οποία επισκέφθηκε σήμερα τη βρετανική Υπάτη Αρμοστεία και συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπατο Αρμοστή Τζον Μπακ.

    Η Επιτροπή επέδωσε στον κ. Μπακ διακήρυξη στην οποία τονίζεται η σημασία που δίνουν οι Οικολόγοι στη χερσόνησο του Ακάμα και ζητείται από τη Βρετανία "όπως ανταποκριθεί άμεσα στην καθολική απαίτηση του κυπριακού λαού για πλήρη τερματισμό των ασκήσεων στον Ακάμα, χωρίς αυτό να συνδέεται με άλλες παραχωρήσεις εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης".

    Στη διακήρυξη καλείται επίσης η κυπριακή κυβέρνηση και η βουλή "να εντείνουν τις προσπάθειές τους προς την κατεύθυνση του άμεσου τερματισμού των βρετανικών στρατιωτικών ασκήσεων στη χερσόνησο του Ακάμα" ενώ τονίζεται ότι θα συνεχιστούν, με ειρηνικές ενέργειες και μεθόδους, οι κινητοποιήσεις για αναβάθμιση του όλου θέματος.

    Οπως τόνισε ο κ. Κάραγιαν, ο Αναπληρωτής Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο δήλωσε στους εκπροσώπους της Επιτροπής πως κατά τη διάρκεια των ασκήσεων οι Βρετανοί στρατιώτες προσέχουν να μην προκληθεί πυρκαγιά και ότι μετά τις ασκήσεις καθαρίζουν τη χερσόνησο.

    Σύμφωνα με τον κ. Κάραγιαν, στη σύντομη συνάντηση, ο Αναπληρωτής Υπατος Αρμοστής είπε πως οι Βρετανοί ζητούν αποζημίωση ύψους 50 χιλιάδων λιρών για τις ζημιές που έγιναν στον Ακάμα την περασμένη Κυριακή και ότι θα ζητήσουν από την κυπριακή κυβέρνηση και την αστυνομία να ανακαλύψει τους ενόχους προκειμένου να πληρώσουν για τις ζημιές.

    Ο κ. Κάραγιαν είπε τέλος ότι οι Βρετανοί αναφέρθηκαν και στις διαβουλεύσεις που γίνονται με την κυβέρνηση προκειμένου να εξευρεθεί εναλλακτικός χώρος όπου θα πραγματοποιούν τις ασκήσεις τους και ότι μέχρι στιγμής δεν εχει εξευρεθεί ο κατάλληλος χώρος.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [18] Βάσος Λυσσαρίδης - Διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Δέσμη προτάσεων από τέσσερα σημεία υιοθέτησε η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ στο πλαίσιο της απόφασης που έλαβε το περασμένο Σάββατο για αποχώρηση από την κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων είναι και η υπογραφή "συμφωνίας σιωπής" από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ώστε να μην γίνεται δημόσια συζήτηση για τα αμυντικά ζητήματα.

    Αναλύοντας τα σημεία αυτά στο πλαίσιο σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε παράλληλα ότι το κόμμα του δεν επαναφέρει την πρότασή του για δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει εγκατάληψη του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου ούτε θα υπήρχε εγκατάληψη της Κύπρου από την Ελλάδα σε περίπτωση που θα παρέμενε η απόφαση για έλευση των πυραύλων στην Κύπρο.

    Επίσης τόνισε ότι η ευθύνη των Αθηνών σε ότι αφορά την απόφαση που λήφθηκε για μη έλευση των πυραύλων είναι ότι "κατέληξαν στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι η άφιξη των πυραύλων στην Κύπρο θα ήταν δυνατό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου".

    Ωστόσο επανατόνισε ότι την κύρια ευθύνη τη φέρει η δική μας πλευρά δεδομένου ότι, όπως επεσήμανε, είχε την ευχέρεια να πάρει την απόφαση που ήθελε και να έχει τη συμπαράσταση της Αθήνας.

    Είπε ακόμα πως η ΕΔΕΚ βρίσκεται τώρα στην αντιπολίτευση και ότι δεν βλέπει γιατί να μην διευκολύνονται τώρα οι διεργασίες για σχηματισμό ενός σοσιαλδημοκρατικού κινήματος, επισημαίνοντας ότι υφίστανται οι αντικειμενικές συνθήκες για την εδραίωσή του.

    Ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα ξαναρχίσει η διεργασία για την οργανωτική διάρθρωση αυτού του κινήματος και προς αυτή την κατεύθυνση θα αναλάβει πρωτοβουλία.

    Αναλύοντας τη δέσμη προτάσεων της ΕΔΕΚ, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ προτείνει "συμφωνία σιωπής" για τα αμυντικά θέματα.

    Οπως τόνισε, ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στην απόφαση για τη μη έλευση των πυραύλων ήταν η δημόσια αντιπαράθεση για την άμυνα και για τους πυραύλους.

    Γι' αυτό, όπως ανέφερε, η ΕΔΕΚ προτείνει σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις μια "συμφωνία σιωπής" για τα αμυντικά θέματα ώστε αυτά να μην συζητούνται δημόσια.

    Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, θα αναλάβει πρωτοβουλία για επαφές με όλα τα κόμματα με την παράκληση προς αυτά να υπογράψουν αυτό το "σύμφωνο σιωπής".

    Η δεύτερη πρόταση της ΕΔΕΚ αφορά τις σχέσεις μεταξύ του μητροπολιτικού και του κυπριακού ελληνισμού.

    "Είναι πεποίθηση μας", είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, "ότι οι σχέσεις Κύπρου - Ελλάδας αποτελούν το σημαντικότερο παράγοντα για ενίσχυση του αγώνα μας και για προσπάθεια να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα".

    Γι' αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Λυσσαρίδης, η ΕΔΕΚ προτείνει την άμεση και μεθοδική προσπάθεια για πραγματική ενίσχυση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου "ώστε να υπερκαλυφθούν τα κενά που δημιουργεί η ατυχής απόφαση για τους S300" και την αναβάθμιση της συνεργασίας των κυβερνήσεων Αθηνών - Λευκωσίας και κοινό στρατηγικό σχεδιασμό "που θα αποτρέπει φαινόμενα όπως αυτά που με θλίψη παρακολούθησε ο κυπριακός λαός τον τελευταίο καιρό στο θέμα των πυραύλων".

    Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ έκανε λόγο για προσπάθεια επίρριψης ευθυνών από τη μια πλευρά στην άλλη για την απόφαση που λήφθηκε και κυρίως, όπως είπε, από την κυπριακή πλευρά στην ελλαδική.

    "Είναι καιρός", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, "να πάψει αυτή η διελκυστίνδα και να δούμε με ποιό τρόπο θα δημιουργήσουμε συνθήκες ομοψυχίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου".

    Η ΕΔΕΚ, όπως είπε, θα κάνει ό,τι μπορεί "για πρακτική ενίσχυση της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και με αυτό τον τρόπο ενίσχυση της συνεργασίας των κυβερνήσεων και προώθησης των βασικών στόχων τους οποίους έχουμε θέσει".

    Παράλληλα, όπως είπε, θα υπάρχει συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του μητροπολιτικού χώρου.

    Σε ό,τι αφορά την πρόταση της ΕΔΕΚ σε σχέση με την πορεία της Κύπρου προς την Ευρώπη, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι το κόμμα του προτείνει τη χάραξη ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες να αναλάβουν ευθύνες προώθησης των κοινών θέσεων στις ευρωπαϊκές δυνάμεις με τις οποίες συνδέονται ιδεολογικά, πολιτικά ή άλλως πως.

    Οπως επεσήμανε ο κ. Λυσσαρίδης, η ΕΔΕΚ δεσμεύεται να εντείνει τις προσπάθειές της στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος έτσι που οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές να κατανοήσουν καλύτερα τις κυπριακές πραγματικότητες και να στηρίζουν τα κυπριακά αιτήματα.

    Ακόμη ο κ. Λυσσαρίδης σημείωσε ότι "είναι τραγική η διαπίστωση ότι η πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση αντί να υποβοηθεί όπως έπρεπε την ικανοποίηση των δικαίων και των δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, μπορεί να χρησιμοποιείται ως όχημα για τη μεταφορά πιέσεων που κολοβώνουν την κυπριακή ανεξαρτησία".

    Πρόσθεσε ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου πρέπει να είναι μια ελπιδοφόρα διάσταση για το Κυπριακό και όχι όχημα με το οποίο να ασκούνται πιέσεις στην πλευρά μας "που ίσως αργότερα να οδηγήσουν σε λύσεις οι οποίες θα είναι εντελώς αντίθετες προς τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού ελληνισμού".

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επανέφερε ακόμα το θέμα της πρότασης της ΕΔΕΚ για τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής (ΣΕΠ), τονίζοντας ότι αν υπήρχε αυτό το Συμβούλιο "ίσως να μην είχαμε τα τραγικά αποτελέσματα που έχουμε σήμερα και τη ματαίωση της απόφασης για την έλευση των S300".

    "Αυτή η αναγκαιότητα της ύπαρξης αυτού του Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής με ειδικά σώματα μελετών είναι μια αναγκαιότητα την οποία πλέον δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε", επεσήμανε ο κ. Λυσσαρίδης, προσθέτοντας ότι "σήμερα ίσως να είναι πιο αναγκαία η ύπαρξη του ΣΕΠ από προηγούμενες περιόδους".

    Στις δηλώσεις ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε εξάλλου ότι εφόσον η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι θα ήταν έτοιμη να συμπαρασταθεί σε κάθε απόφασή μας την κύρια ευθύνη τη φέρει η κυπριακή πλευρά, η κυβέρνηση και τα κόμματα τα οποία στήριξαν αυτή την απόφαση.

    Ακόμη είπε ότι "αν η διαφορά απόψεων στην Ελλάδα στηριζόταν σε λόγους ελλαδικούς και μας έλεγε η Ελλάδα ότι αν προχωρήσετε προς αυτή την κατεύθυνση διακυβέβονται ύψιστα άλλα εθνικά συμφέροντα θα το σταθμίζαμε".

    Ωστόσο, όπως ανέφερε, η Ελλάδα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο είναι δυνατόν να αποτελέσει εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου και διαβεβαίωσε και τον ίδιο ότι "αν όμως εσείς σταθμίσετε διαφορετικά και αν εσείς θέλετε να φέρετε τους πυραύλους βρισκόμαστε στο πλευρό σας".

    "Μήπως ο κ. Κληρίδης δεν ήξερε για την ενταξιακή πορεία", διερωτήθηκε ο κ. Λυσσαρίδης, προσθέτοντας ότι "επομένως δεν συνέτρεχε κανένας απολύτως λόγος για αλλαγή της απόφασης".

    Ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε εξάλλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου ισχύει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως συμφωνήθηκε μεταξύ του Ανδρέα Παπανδρέου και της κυπριακής κυβέρνησης.

    Παράλληλα υπογράμμισε ότι η αποχώρηση της ΕΔΕΚ από την κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι ο ίδιος δεν θέτει τον εαυτό του και ότι το κόμμα δεν θέτει τον κομματικό του σχηματισμό στη διάθεση του κυπριακού αγώνα και του εθνικού μας θέματος και ότι δεν θα είναι έτοιμος να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία και μέσα στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου ή ακόμα και της κυβέρνησης αν αυτή η πρωτοβουλία θα προωθεί την ορθή τοποθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

    Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση αν η ΕΔΕΚ με την απόφασή της για αποχώρησή της από την κυβέρνηση συμβάλλει στην ενίσχυση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος και σε αυτή την κρίσιμη καμπή στην οποία εισέρχεται το Κυπριακό, ο κ. Λυσσαρίδης είπε "ασφαλώς ναι".

    "Παραμονή μας θα έδινε το μήνυμα στο λαό ότι είμαστε καιροσκόποι, ότι το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η παρουσία σε υπουργικούς θώκους ότι και όταν ακόμα καταστρατηγούνται συμφωνίες οι οποίες έγιναν εμείς παραμένουμε εκεί", επεσήμανε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Πρόσθεσε ότι η παραμονή της ΕΔΕΚ στην κυβέρνηση μετά την απόφαση που λήφθηκε θα ήταν κάτι το "ανέντιμο" ως επίσης και καταστρατήγηση της αξιοπιστίας της.

    Απαντώντας εξάλλου σε άλλη ερώτηση ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι δεν είναι δυνατό να αλλαχθεί η απόφαση για μη έλευση των πυραύλων αφού αυτήν υποστήριξε η πλειοψηφία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τη θέση του ΑΚΕΛ για πολιτικές ευθύνες της ΕΔΕΚ από τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση, ο κ. Λυσσαρίδης παρατήρησε και αν Πρόεδρος ήταν ο Γιώργος Ιακώβου το ΑΚΕΛ θα ψήφιζε να μην έρθουν οι πύραυλοι και διερωτήθηκε για ποιάν ευθυξία μιλά το ΑΚΕΛ.

    Ακόμη παρατήρησε ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ασφαλώς η κυβέρνηση διαφώνησε με κάποια στοιχεία όπως το φορολογικό, το θέμα Βιντζηλέου, το θέμα του Υπουργού Υγείας και το θέμα του Υπουργού Εσωτερικών αλλά όπως επεσήμανε "αν η ΕΔΕΚ απεσύρετο από τη διακυβέρνηση με βάση αυτές τις αιτιάσεις ο λαός θα έβρισκε ότι θα ήταν προσχηματική η αποχώρηση".

    Ο κ. Λυσσαρίδης επεσήμανε εξάλλου ότι θέση και της συντριπτικής πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ ήταν ότι θα ήταν αδιανόητο να έφευγε η ΕΔΕΚ από την κυβέρνηση για επί μέρους μικρά θέματα.

    "Η αποχώρησή μας με βάση τη μη εγκατάσταση των S300 νομίζω πως έδωσε στο λαό τα ορθά μηνύματα ότι ήταν θέμα αξιοπιστίας, ήταν θέμα εντιμότητας, ήταν θέμα ευπρέπειας, ήταν θέμα προσήλωσης σε αρχές, ήταν θέμα να δώσουμε μήνυμα στο λαό ότι εδώ υπάρχει πολιτική ηθική", ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [19] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή         557,3600   559,5800    557,3600   562,5800
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα      1,7140     1,7208      1,7140     1,7238
    Δολάριο ΗΠΑ             2,0253     2,0334      2,0253     2,0369
    Στερλίνα                1,2232     1,2280      1,2232     1,2305
    
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0110   0,0000 |08.02.99 | 0,0050   0,0000  |08.02.99
    02 Μήνες    0,0160   0,0000 |08.03.99 | 0,0070   0,0000  |08.03.99
    03 Μήνες    0,0210   0,0000 |08.04.99 | 0,0090   0,0000  |08.04.99
    06 Μήνες    0,0370   0,0000 |08.07.99 | 0,0170   0,0000  |08.07.99
    09 Μήνες    0,0520   0,0000 |08.10.99 | 0,0250   0,0000  |08.10.99
    12 Μήνες    0,0680   0,0000 |10.01.00 | 0,0340   0,0000  |10.01.00
    15 Μήνες    0,0880   0,0000 |10.04.00 | 0,0450   0,0000  |10.04.00
    18 Μήνες             0,0000 |10.07.00 |          0,0000  |10.07.00
    21 Μήνες             0,0000 |10.10.00 |          0,0000  |10.10.00
    24 Μήνες             0,0000 |08.01.01 |          0,0000  |08.01.01
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [20] Εκπρόσωπος - Απόφαση για S300

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την κατηγορηματική θέση της κυβέρνησης ότι η από κοινού απόφαση Κύπρου και Ελλάδας για μη έλευση του αντιπυραυλικού συστήματος S300 λήφθηκε "λαμβάνοντας υπόψη το γενικότερο εθνικό συμφέρον του Ελληνισμού", τόνισε και σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

    Οπως είπε, οι στρατηγικοί στόχοι που λήφθηκαν υπόψη είναι η πορεία της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η μη απομόνωση του Ελληνισμού από το διεθνή παράγοντα και ο στόχος των Αθηνών για ένταξη στην Οικονομική Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ).

    Κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση της νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΝΕΔΗΣΥ) σχετικά με την απόφαση, ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ότι "όταν σχολιάζουμε αυτή την απόφαση όλοι μας θα πρέπει να έχουμε ως πρώτιστό μας καθήκον τη διαφύλαξη της ψυχικής ενότητας του Ελληνισμού και του άξονα Αθηνών - Λευκωσίας".

    Οπως είπε, ο άξονας αυτός "είναι η μοναδική βάση επί της οποίας μπορεί να γίνει διαχείριση του κυπριακού προβλήματος".

    Σε ερώτηση εάν με τη συλλογιστική αυτή όσοι δεν συμφώνησαν με την απόφαση είναι ενάντια των συμφερόντων του Ελληνισμού, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν υποστηρίζει τη λογική "του μαύρου ή άσπρου", προσθέτοντας ότι υπερασπίζεται μια απόφαση η οποία παρόλη την οδυνηρότητά της ήταν η επιβεβλημένη από τις περιστάσεις.

    "Ο καθένας διατυπώνει τις απόψεις του στα συστήματα δημοκρατίας που έχουμε. Δεν σημαίνει ότι υπάρχουν προδότες, μειοδότες ή υπερπατριώτες", συμπλήρωσε.

    Κληθείς να αναφέρει συγκεκριμένα ποιά ήταν τα εθνικά συμφέροντα που οδήγησαν στην απόφαση για τους S300, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι με αυτή "εξυπηρετούνται οι στρατηγικοί στόχοι του Ελληνισμού που είναι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, η μη απομόνωση του Ελληνισμού από το διεθνή παράγοντα και ο στρατηγικός στόχος της Ελλάδας για την ΟΝΕ".

    "Θεωρούμε ότι μια ισχυρή ευρωπαϊκή Ελλάδα είναι προϋπόθεση για να βοηθά την Κύπρο για της ζωτικής σημασίας θέματα που την αφορούν", πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση πότε οι δύο κυβερνήσεις αντιλήφθηκαν ότι αυτό υπαγόρευε το εθνικό συμφέρον, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι οι μείζονες στόχοι του Ελληνισμού ήταν πάντα καταγραμμένοι και επεσήμανε τη διαφορά "στρατηγικών στόχων από τακτική και μέσα".

    Ερωτηθείς εάν η απόφαση λήφθηκε χωρίς οποιεσδήποτε πιέσεις προς τις κυβερνήσεις Λευκωσίας - Αθηνών, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι "εάν ισχυριστεί κανείς ότι μέσα στο σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον παίρνει αποφάσεις δίχως να λαμβάνει υπόψη διεθνή και παγκόσμια δεδομένα θα πρέπει να είναι αφελής και επικίνδυνος για την πολιτική".

    "Αλλο το θέμα πιέσεων κι άλλο ποιός παίρνει την τελική απόφαση, την τελική επιλογή", είπε.

    Ο Εκπρόσωπος κατέληξε με τη θέση ότι "ιστορικά, όποτε ο Ελληνισμός βρέθηκε σε πλήρη και απόλυτη σύγκρουση με το διεθνή παράγοντα έφτασε σε εθνικές καταστροφές".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 5 January 1999 - 13:02:29 UTC