Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-01-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Εκπρόσωπος - S300
  • [03] Κυπριανού - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [04] AΚΕΛ - Βρετανικές Βάσεις - Ασκήσεις
  • [05] Τσοβόλας - S300 - Κυπριακό
  • [06] Εκπρόσωπος - Περιβαλλοντιστές - Βρετανικές Ασκήσεις
  • [07] Οικολόγοι - Ακάμας - Βρετανοί
  • [08] Κυπριανού - Τσοβόλας
  • [09] Λυσσαρίδης - Τσοβόλας
  • [10] Κουτσού - Τσοβόλας

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,04/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     90.63  ( 0.04)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 1,449,572
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   666,355  106.59 ( 0.29)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    84,574   57.78 (-1.04)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   151,150   64.53 (-0.60)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   102,076   86.30 ( 0.19)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   101,053   69.73 (-0.88)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   172,087   40.31 (-0.74)
            Αλλες Εταιρείες            £    49,367   81.96 ( 0.45)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [02] Εκπρόσωπος - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,04/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, υπεραμύνθηκε της απόφασης του Προέδρου Κληρίδη για μη εγκατάσταση των πυραύλων S300 στην Κύπρο, τονίζοντας ότι ήταν οδυνηρή αλλά ορθή και εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η απόφαση δεν βρίσκεται σε διάσταση με την επιθυμία της πλειοψηφίας του κυπριακού λαού.

    Ο Εκπρόσωπος εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ο κυπριακός λαός θα στηρίξει την απόφαση για τους ρωσικούς πυραύλους.

    "Κανείς δεν είπε ότι η απόφαση για τους πυραύλους δεν ήταν οδυνηρή και ότι δεν εμπεριέχει και μειονεκτήματα. Ωστόσο μια απόφαση μη χείρον βέλτιστον λαμβάνεται με βάση τη στάθμιση μειονεκτημάτων και πλεονεκτημάτων, " δήλωσε σήμερα ο κ. Στυλιανίδης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι "η απόφαση, παρά τα όποια μειονεκτήματα, ήταν η επιβεβλημένη υπό της περιστάσεις για το συμφέρον του ελληνισμού."

    Σε παρατήρηση ότι το θέμα των πυραύλων αποτέλεσε μείζον θέμα κατά την προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου Κληρίδη, ο Εκπρόσωπος παραδέκτηκε ότι κατά την προεκλογική περίοδο υπήρξε μια υπερβολή (στο θέμα των πυραύλων), γεγονός, που, όπως είπε, πρέπει να γίνει παραδεκτό από όλους.

    "Η αντιπαλότητα για το θέμα των S300 το ανήγαγε σε πρωτεύων θέμα κατά την προεκλογική περίοδο," πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση κατά πόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης προτίθεται να δηλώσει ότι έσφαλε (mea culpa) στο θέμα των πυραύλων, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη γραπτή του δήλωση πήρε αυτή τη γενναία συναπόφαση με την Ελλάδα και θεωρεί ότι η γραπτή δήλωσή του αποτυπώνει σαφώς την όλη πολιτική του φιλοσοφία για το θέμα."

    Η αναθεώρηση της απόφασης για τους πυραύλους ήταν οδυνηρή, τόνισε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι "λήφθηκε με βαριά καρδιά αλλά ήταν η σωστότερη απόφαση υπό τις περιστάσεις γιατί η οποιαδήποτε άλλη απόφαση δεν θα ήταν χρήσιμη και ωφέλιμη για το εθνικό συμφέρον."

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την άποψη ότι "συν τω χρόνω ο κυπριακός λαός αντιλαμβάνεται ότι αυτή η απόφαση είναι σωστή και πιστεύουμε ότι θα τη στηρίξει."

    Σημείωσε επίσης ότι στην κυπριακή πολιτική ζωή έγιναν πολλές αναθεωρήσεις αποφάσεων και απόψεων στη διαδρομή της κυπριακής πολιτείας και εκρίθη ότι πολλές ήταν σωστές.

    "Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η συναπόφαση Ελλάδας και Κύπρου, που λήφθηκε με τη στήριξη της πλειοψηφίας του Εθνικού Συμβουλίου, δεν βρίσκεται σε διάσταση με την πλειοψηφία του λαού," ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Οσον αφορά την εγκατάσταση των πυραύλων στην Κρήτη, είπε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με το τρίτο συμβαλλόμενο μέρος που είναι η ρωσική κυβέρνηση.

    "Γίνονται διαβουλεύσεις για το θέμα της εγκατάστασης των πυραύλων στην Κρήτη," είπε.

    Σε ερώτηση κατά πόσο θα επιστραφούν λεφτά στον Κύπριο φορολογούμενο, μετά την απόφαση για τους πυραύλους, ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την άποψη ότι ο Κύπριος φορολογούμενος αντιλαμβάνεται πως το ό,τι δίνει στην άμυνα από το υστέρημά του, προσφέρει ανεξαρτήτως που θα εγκατασταθούν οι πύραυλοι, γιατί στα πλαίσια του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου κρίνεται ότι εξυπηρετεί και τα γενικότερα συμφέροντα της Κύπρου.

    Ο κυπριακός λαός με την υπεύθυνή του στάση για στήριξη των δαπανών για την άμυνα δίνει την απάντηση από μόνος του, πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη ανακοίνωση Τύπου της πρεσβείας της Ελλάδας στη Λευκωσία σχετικά με το θέμα των πυραύλων, ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι ταγμένη να υπερασπιστεί την συναπόφαση Ελλάδας - Κύπρου και θεωρεί ότι πάνω από όλα θα πρέπει να τεθεί η ψυχική ενότητα του ελληνισμού και ο άξονας Αθηνών - Λευκωσίας.

    "Δίχως αυτόν δεν υπάρχει οποιαδήποτε διαχείρηση του Κυπριακού," κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [03] Κυπριανού - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,04/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, υποστήριξε σήμερα ότι "δεν υφίσταται το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου", προσθέτοντας ότι το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από οχτώ σημεία τα οποία ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, στο Εθνικο Συμβούλιο.

    Ο κ. Κυπριανού αποκάλυψε ότι στο Εθνικό Συμβούλιο λέχθηκε ότι "η Ελλάδα επεμβαίνει όταν υπάρχει απρόκλητη προέλαση" και είπε ότι "η όλη προσπάθεια της Ελλάδας στην άμυνα της Κύπρου περιορίζεται εδώ στην Κύπρο".

    Επίσης ζήτησε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου το ταχύτερο και επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι "πουλήσαμε ένα ισχυρό όπλο (τους S300) χωρίς να εξασφαλίσουμε το παραμικρό", προσθέτοντας ότι "πρόκειται για μια παταγώδη αποτυχία μιας ερασιτεχνικής προσπάθειας διπλωματίας".

    Εξέφρασε ακόμη αμφιβολίες για το αν θα εγκατασταθούν τελικά οι πύραυλοι, έστω και στην Κρήτη.

    Ο Πρόεδος του ΔΗΚΟ αποκάλυψε ότι η εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αν Χέρκους στα "σαλόνια" υποστηρίζει ότι "ηρθε η ώρα σιγά σιγά η διεθνής κοινότητα να δεχθεί ότι υπάρχουν δύο χωριστές οντότητες" και ότι "δεν τολμά πλέον να ονομάσει ή να περιγράψει τον Ντενκτάς ως ηγέτη κοινότητας".

    Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το Κυπριακό βρίσκεται "σε καθοριστική φάση", προσθέτοντας ότι "δημιουργήθηκε μια εικόνα φοβερή".

    Αναφερόμενος στην απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην εγκατασταθούν οι πύραυλοι στην Κύπρο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η πρώτη αντίδραση του ΔΗΚΟ ήταν πως "οι πύραυλοι είναι η κορυφή του παγόβουνου", προσθέτοντας ότι μετά την τελευταία συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη "είδαμε ότι ξεγυμνώνεται ενώπιόν μας ολόκληρο το παγόβουνο".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ σημείωσε ότι όταν προεκλογικά "το θέμα των πυραύλων κατήντησε κωμική κατάσταση", ούτε οι Αμερικανοί, ούτε οι Βρετανοί, ούτε κανείς στην Αθήνα διαμαρτυρήθηκε και έδωσε την εξήγηση ότι οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και κάποιοι άλλοι "ήθελαν να εκλεγεί ο Πρόεδρος Κληρίδης διότι πίστευαν ότι θα μπορούσαν να λύσουν ευκολότερα το Κυπριακό".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ήταν "πολύ ελλιπής η ενημέρωση" στην πρώτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο Κληρίδη, όταν ο τελευταίος επέστρεψε από την πρώτη του συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Σημίτη. Ωστόσο, είπε ότι στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου "γνωρίσαμε ένα μέρος της μεγάλης αλήθειας".

    Δόγμα ΕΑΧ

    Αναφερόμενος σε χθεσινό άρθρο του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννου Κρανιδιώτη, στην εφημερίδα το "Βήμα" των Αθηνών, ο οποίος εκφράζει την άποψη ότι δεν εξαντλείται το θέμα στους πυραύλους S300 και ότι το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου ισχύει, ο κ. Κυπριανού διαπίστωσε "πλήρη αντίθεση με τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο".

    Οπως είπε, στο Εθνικό Συμβούλιο λέχθηκε ότι "η Ελλάδα επεμβαίνει όταν υπάρχει απρόκλητη προέλαση", προσθέτοντας ότι η όλη εικόνα η οποία δόθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο είναι ότι "ακόμη και όταν η Ελλάδα εκδηλωθεί στρατιωτικά, περιορίζεται ο χώρος (στην Κύπρο)".

    Σημείωσε ότι το ερώτημα που ο ίδιος έθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά δεν έλαβε απάντηση, είναι τί θα γινόταν σε περίπτωση ενός επεισοδίου στην Κύπρο, όπως ένας βομβαρδισμός από μέρους της Τουρκίας τον οποίο θα ακολουθήσει ανάλογος βομβαρδισμός από μέρους της Ελλάδας σε κάποιο αεροδρόμιο στα κατεχόμενα.

    "Δεν υφίσταται το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, βάση των όσων μας έχουν λεχθεί στο Εθνικό Συμβούλιο", είπε ο κ. Κυπριανού.

    Επανέλαβε ότι "στην άμυνα της Κύπρου η όλη προσπάθεια της Ελλάδας περιορίζεται εδώ στην Κύπρο", προσθέτοντας ότι "αυτό δεν αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα".

    "Εκατό χιλιάδες οπλικά συστήματα, οποιασδήποτε μορφής, να φέρουμε, εδώ που φτάσαμε δεν μπορούμε να μπούμε σε ηρωική πορεία", είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επισημαίνοντας ότι "μόνο αν υπάρχει εμπλοκή της Ελλάδας και αναλάβει της ευθύνες της" μπορεί να έχει νόημα η άμυνα της Κύπρου.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο τίτλος του Δόγματος του ΕΑΧ "μπορεί να υπάρχει", όμως "το περιεχόμενο δεν υπάρχει", σημειώνοντας ότι τα στοιχεία που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα είναι "οχτώ σημεία που ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο".

    Αναλλάγματα για τους πυραύλους

    Αναφερόμενος στα ανταλλάγματα για τη μη εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ διερωτήθηκε "αν μας υποσχέθηκε η Ευρώπη ότι επειδή δεν θα έλθουν οι πύραυλοι δεν θα έχουμε πρόβλημα στην ενταξιακή μας πορεία" και "αν μας υποσχέθηκαν τέτοια λύση του Κυπριακού που θα βοηθήσει στην ένταξή μας, που στην ουσία θα εξασφαλίζει την ενότητα της χώρας".

    "Ουδείς έχει αναλάβει τέτοια ευθύνη", τόνισε ο κ. Κυπριανού. Οπως είπε, "πωλήσαμε ένα ισχυρό όπλο χωρίς νε εξασφαλίσουμε το παραμικρό", προσθέτοντας ότι "πρόκειται για μια παταγώδη αποτυχία μιας ερασιτεχνικής προσπάθειας διπλωματίας".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ διερωτήθηκε αν "υπό το φως του κλίματος που έχει δημιουργηθεί, υπό το φως του γεγονότος ότι έχουμε χάσει εντελώς την αξιοπιστία μας και την εθνική μας αξιοπρέπεια, είναι δυνατόν να παραμείνει ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας".

    "Δεν θα ήταν Πρόεδρος αν δεν τον βγάζαμε εμείς το 1993", είπε ο κ. Κυπριανού εξηγώντας ότι λόγω ηλικίας ενδεχομένως ο κ. Κληρίδης να μην ήταν υποψήφιος το Φεβρουάριο του 1997 αν δεν εκλεγόταν το 1993.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ζήτησε "το ταχύτερο να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο" στο οποίο το κόμμα του θα προτείνει "συγκεκριμένα πράγματα".

    Ταυτόχρονα, είπε ότι το ΔΗΚΟ αναμένει "από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αντιμετωπίσει τις δικές του τις ευθύνες, που είναι τεράστιες".

    Ερωτηθείς γιατί το 1964 δεν παραιτήθηκε από Υπουργός Εξωτερικών όταν μετά από πιέσεις των Αγγλο-Αμερικανών οι πύραυλοι ΣΑΜ αντί στην Κύπρο πήγαν στην Αίγυπτο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "τότε δεν υπήρχε Δόγμα του ΕΑΧ", προσθέτοντας "τώρα οι πύραυλοι S300 έχουν ενταχθεί στο Δόγμα του ΕΑΧ".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι αν ο ίδιος ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα φρόντιζε "να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο", σημειώνοντας ότι θα πήγαινε "10 φορές στην Αθήνα" και αν τελικά δεν έπειθε την Ελλάδα, θα ζητούσε από την πολιτική ηγεσία της Κύπρου να τον στηρίξει.

    "Αν τελικά ήταν αδύνατο, θα έθετα την παραίτησή μου ενώπιον του λαού", είπε ο κ. Κυπριανού.

    Για την κατάληξη του θέματος των πυραύλων, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι ευθύνεται και η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση, σημειώνοντας όμως ότι "η δουλειά μας δεν είναι να υποδείξουμε στην Ελλάδα τί θα γίνει".

    Ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα αποχώρησης του ΔΗΚΟ από το Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "αν δεν εισακουστούν οι αποψεις μας, θα σκεφτούμε τί θα κάνουμε", προσθέτοντας ότι είναι θέμα που θα αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος.

    Σε ερώτηση αν μεθοδεύεται η μη εγκατάσταση των πυραύλων S300 ακόμη και στην Κρήτη, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε αμφιβολίες αν "θα φτάσουν στην Κρήτη".

    Σημείωσε παράλληλα ότι οι πύραυλοι δεν μπορούν να καλύψουν την Κύπρο αν εγκατασταθούν στην Κρήτη.

    Ψηφίσματα ΣΑ

    Αναφερόμενος στα ψηφίσματα 1217 και 1218 του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η αυστριακή Προεδρία της ΕΕ υποστήριξαν μόνο το 1218 και είπε ότι επέμεναν στην εφαρμογή του ενός μόνο ψηφίσματος "διότι ήθελαν να δώσουν διέξοδο στο θέμα των πυραύλων".

    Ο κ. Κυπιρανού διαφώνησε με τις θέσεις που εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας για τα τελευταία αυτά ψηφίσματα, είπε ότι "υπάρχουν πολύ ισχυρότερα ψηφίσματα" και ανέφερε ότι "απλώς σιγά σιγά τα ξεχάσαμε (τα άλλα ψηφίσματα) και συμβιβαζόμαστε".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ σημείωσε ότι "χρειάζεται επανεξέταση και νέες αποφάσεις όσον αφορά την πολιτική, τη στρατηγική, την τακτική", τονίζοντας ότι "χρειάζεται αναδιατύπωση το περιεχόμενο του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου".

    Αν Χέρκους

    Αναφερόμενος στην εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αν Χέρκους, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ αποκάλυψε ότι παρόλο που δεν προβαίνει σε δηλώσεις δημοσίως, στα "σαλόνια" λέει ότι "ηρθε η ώρα σιγά σιγά η διεθνής κοινότητα να δεχθεί ότι υπαρχουν δύο χωριστές οντότητες".

    Οπως είπε, "αυτό σημαίνει συνομοσπονδία" και ανέφερε ότι η κ. Χέρκους "δεν τολμά πλέον να ονομάσει ή να περιγράψει τον Ντενκτάς ως ηγέτη κοινότητας".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ψήφισμα 1218 του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφέρεται σε "συνεχιζόμενη πρόοδο" και διερωτήθηκε ποια συνεχιζόμενη πρόοδο.

    Πρόσθεσε δε ότι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών, του ανέφεραν ότι δεν αντιλήφθηκαν πρόοδο και επεσήμανε ότι "η πολιτική του να μη δυσαρεστούμε τους ξένους απέτυχε παταγωδώς".

    Κονδύλια για την άμυνα

    Αναφερόμενος στην απόφαση του κόμματός του να μην ψηφίσει κονδύλια για την άμυνα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτή "έχει επικριθεί".

    Σημείωσε ότι το ΔΗΚΟ ήταν "πάντα πρωτοπόρο στην υποστήριξη του θέματος της άμυνας", προσθέτοντας ωστόσο ότι "αυτη την ώρα πρέπει να εξετάσουμε τί άμυνα υπάρχει, τί άμυνα θα υπάρξει, ποια φιλοσοφία, πώς θα είναι και κατόπιν να αποφασίσουμε τί χρειάζεται".

    "Είναι μια θέση την οποία παίρνουμε και θα εξηγήσουμε στη Βουλή, στις ηγεσίες των άλλων κομμάτων και στον νέο Υπουργό Αμυνας", ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

    Υπουργείο Αμυνας

    Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που φέρουν στέλεχος του ΔΗΚΟ, τον πρώην Υπουργό Αμυνας Κώστα Ηλιάδη, να ενδιαφέρεται για το ίδιο υπουργείο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν έχει υπόψη του για το θέμα. Ωστόσο επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν το ΔΗΚΟ να ζητά την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

    Ανέφερε όμως ότι σε περίπτωση αλλαγής της κυβέρνησης, το ΔΗΚΟ συζητά και το ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

    Νέο πολιτικό σχήμα

    Ερωτηθείς σχετικά με τις προσπάθειες για δημιουργία νέου πολιτικού σχήματος στο χώρο του κέντρου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ αποκάλυψε ότι αύριο το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη.

    Ανέφερε ότι "θα υπάρξει συνεργασία και θα αρχίσουν οι επαφές", σημειώνοντας ωστόσο ότι "δεν είναι αυτή στιγμή για να μπούμε αμέσως στο θέμα αφομοίωσης".

    Εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι "στην πορεία των πραγματων θα φτάσει και η ώρα για οργανική ενίσχυση του κέντρου".

    Ερωτηθείς ποιος είναι ο ρόλος των Ενωμένων Δημοκρατών σε αυτό τον διάλογο, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ απέφυγε να απαντήσει και περιορίστησκε να πει "να μου επιτρέψετε σε αυτό το στάδιο να μην σχολιάσω τίποτα για τους ΕΔΗ".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [04] ΑΚΕΛ - Βρετανικές Βάσεις - Ασκήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,04/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ως έλλειψη σεβασμού στους πολίτες του τόπου, αλλά και κατάλοιπο μιας απαράδεκτης αποικιοκρατικής νοοτροπίας, θεωρεί το ΑΚΕΛ την πρόθεση των Βρετανικών Βάσεων να επαναλάβουν αυτές τις μέρες γυμνάσια στην περιοχή του Ακάμα,

    Σε ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ σημειώνει ότι η περιοχή του Ακάμα προορίζεται για Εθνικό Πάρκο και χαρακτηρίζεται διεθνώς ως μοναδικός βιότοπος, εξαιρετικές οικολογικής και ιστορικής σημασίας.

    Το ΑΚΕΛ εκφράζει δυσφορία για την απάθεια, όπως υποστηρίζει, με την οποία οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν χειριστεί αυτό το θέμα, προσθέτοντας ότι το κόμμα έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή του στην πραγματοποίηση των γυμνασίων αυτών, τόσο με τοποθετήσεις στη Βουλή, όσο και με διαβήματα προς τη βρετανική Κυβέρνηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Το ΑΚΕΛ απέστειλε, επίσης, επιστολή στον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, στην οποία επαναλαμβάνει την απαίτησή του για τερματισμό των στρατιωτικών γυμνασίων στον Ακάμα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [05] Τσοβόλας - S300 - Κυπριακό

    Λάρνακα,Κύπρος,04/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ως "πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη" για την Κύπρο, την Ελλάδα και τον Ελληνισμό γενικότερα, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, την απόφαση για μη έλευση του αντιπυραυλικού συστήματος S300 στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή του, ο κ. Τσοβόλας είπε ότι θα πρέπει να ανακληθεί η απόφαση για τους S300.

    Ανέφερε επίσης ότι αφού τύχει ενημέρωσης από την κομματική ηγεσία και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, θα ζητήσει, με την επιστροφή του στην Ελλάδα, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, ώστε να αναβαθμίσει το θέμα και να ζητήσει εξηγήσεις ως αρχηγός κόμματος και ως Ελληνας πολίτης.

    Οπως είπε, θα ζητήσει να μάθει γιατί διατυμπανίστηκε ότι ήταν απαραίτητη η εγκατάσταση των S300 στα πλαίσια του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και ενώ επαναλαμβάνονταν αυτές οι διακηρύξεις κατά την προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα και στην Κύπρο, τώρα εκτάκτως διαπιστώθηκε ότι η εγκατάστασή τους δεν είναι αναγκαία.

    Αφού ο εξοπλισμός δεν είναι απαραίτητος ή αυτοσκοπός γιατί αποφάσισε πρόσφατα η κυβέρνηση την προμήθεια εξοπλισμού ύψους 4 τρισεκατομμυρίων δραχμών στην Ελλάδα, διερωτήθηκε.

    Επέρριψε ευθύνες για τις εξελίξεις στην ελληνική κυβέρνηση, την οποία, όπως είπε, "καθιστούμε υπεύθυνη", ενώ τόνισε ότι "το ΔΗΚΚΙ θα παλαίψει και όποιος θέλει ας ακολουθήσει".

    Ο κ. Τσοβόλας τόνισε ότι δεν είναι ακόμη αργά για τον Ελληνισμό και θα πρέπει ν' ανακληθεί η απόφαση για τους S300.

    "Διαφορετικά", σημείωσε, "γίνεται στην πράξη ματαίωση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος και θα οδηγηθεί η Ελλάδα, η Κύπρος και ο Ελληνισμός σε συρρίκνωση".

    Επεσήμανε ότι πρέπει να προχωρήσουμε στη χάραξη εθνικής στρατηγικής και αν θέλουν οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί κι άλλες δυνάμεις της Ευρώπης τη ματαίωση της εγκατάστασης των S300, τότε θα πρέπει πριν να ματαιωθεί η εγκατάσαση, να αποχωρήσουν όλες οι τουρκικές δυνάμεις από την Κύπρο, να επιτραπεί ο επαναπατρισμός των προσφύγων, να προχωρήσουμε στην ίδρυση ανεξάρτητης ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας και να κατοχυρωθούν ίσα δικαιώματα σε όλους τους κατοίκους της Κύπρου.

    Αλλιώς, με τη ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων, πρόσθεσε, επιτρέπεται στην Τουρκία να επεμβαίνει στα εσωτερικά μας.

    "Το ότι καθήσαμε και καθόμαστε Ελλάδα και Κύπρος, με αυτες τις θλιβερές ηγεσίες της ελληνικής Ιστορίας που έχουμε, να παζαρεύουμε την εθνική μας άμυνα, αυτό και μόνο οδηγεί σε εθνική ταπείνωση, οδηγεί σε μεγαλύτερο κατήφορο το Ελληνικό Εθνος", είπε.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ κάλεσε τον Ελληνισμό να μη σκύψει το κεφάλι και τόνισε ότι χρειαζόμαστε "σοβαρότητα, υπευθυνότητα αρετή και τόλμη", αλλιώς, όπως είπε, "ο κατήφορος τον οποίον ξεκινήσαμε δεν θα έχει τελειωμό".

    "Ενας κατήφορος", είπε, "σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, σε βάρος του Ελληνισμού απανταχού της γης, γιατί πάμε να κλείσουμε σε βάρος του Ελληνικού Εθνους και το Σκοπιανό και το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά στο Αιγαίο".

    Ερωτηθείς αν για τη ματαίωση της εγκατάστασης φέρει αποκλειστικά την ευθύνη η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Τσοβόλας είπε ότι "η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο κράτος και έχει το δικαίωμα για την αμυντική θωράκιση της χώρας".

    Η Ελλάδα, πρόσθεσε, με το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου απέκτησε το δικαίωμα συναπόφασης.

    "Αρα", όπως είπε, "η απόφαση για μη έλευση των πυραύλων πάρθηκε από κοινού".

    Ο κ. Τσοβόλας εξέφρασε την εκτίμηση ότι "δεν πρόκειται να βάλουν την Κύπρο στην Ενωμένη Ευρώπη αν δεν υποκύψουν στην απαράδεκτη πίεση για κλείσιμο του Κυπριακού με συνομοσπονδία, που σημαίνει νομιμοποιήσει των τετελεσμένων γεγονότων".

    Τέλος, ο κ. Τσοβόλας είπε ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα βρίσκεται στην Καβάλα όπου και θα μιλήσει για το θέμα των S300.

    Οπως είπε θα ενεργοποιήσει τον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι το "Κυπριακό είναι το προπύργιο του Ελληνισμού".

    Αυτή τη στιγμή ο κ. Τσοβόλας έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού, ενώ αργότερα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη και τον Πρόεδρο των Νέων Οριζόντων Νίκο Κουτσού.

    Αύριο το πρωϊ, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΜ/ΜΑ)

    [06] Εκπρόσωπος - Περιβαλλοντιστές - Βρετανικές Ασκήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,04/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Νίκος Κόσης, διερευνά το θέμα της πρόκλησης ζημιάς στην περιοχή του Ακάμα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.

    Είπε ακόμα ότι γίνονται διαβουλεύσεις για εξεύρεση υπαλλακτικού χώρου για διεξαγωγή των βρετανικών στρατιωτικών ασκήσεων ώστε να μην χρησιμοποιείται η περιοχή του Ακάμα.

    Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή οργανωμένη ενέργεια βίας στον Ακάμα από ομάδα περιβαλλοντιστών και άλλων ατόμων, ο κ. Στυλιανίδης παρέπεμψε στη δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης ότι το θέμα διερευνάται από την Αστυνομία.

    "Σε ότι αφορά την πολιτική θέση, είναι γνωστό ότι η κυπριακή κυβέρνηση εδώ και καιρό σε συνεργασία με τη Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία και τις Βρετανικές Βάσεις προσπαθεί να βρει ένα χώρο για μετακίνηση των ασκήσεων των Βρετανών από τον Ακάμα," είπε ο Εκπρόσωπος.

    Σημείωσε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δέσμευση με βάση τη Συμφωνία Ζυρίχης - Λόνδινου για το θέμα.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι γίνεται εδώ και καιρό μια διαβούλευση, η οποία δεν έχει ακόμα καταλήξει σε συγκεκριμένο χώρο.

    "Ελπίζουμε να έχει κατάληξη το συντομότερο δυνατό γιατί είναι γνωστή και η πρόθεση και η πολιτική θέση της κυβέρνησης ότι όντως θα πρέπει να σταματήσουν οι ασκήσεις των Βρετανών στον Ακάμα," πρόσθεσε.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου των Βρετανικών Βάσεων Ρομπ Νιντ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι έχει ήδη προταθεί ανεπίσημα προς τις αρχές των Βάσεων υπαλλακτικός χώρος κοντά στη Λευκωσία και αναμένεται επί τόπου επίσκεψη αξιωματούχων των Βάσεων για επιθεώρηση του χώρου αυτού.

    Ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να προσδιορίσει τον υπό εισήγηση χώρο αλλά επανέλαβε ότι αυτός θα πρέπει να είναι κατάλληλος για τους σκοπούς εκπαίδευσης των Βρετανών στρατιωτών.

    Σημειώνεται ότι πέρσι οι Βρετανοί είχαν απορρίψει ως ακατάλληλη, περιοχή κοντά στο Καλό Χωριό που υπέδειξε η κυπριακή κυβέρνηση, με τη δικαιολογία ότι δεν προσφέρετο σε αυτούς για όσο καιρό χρειάζετο για εκπαίδευση των στρατιωτών τους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [07] Οικολόγοι - Ακάμας - Βρετανοί

    Λευκωσία,Κύπρος,04/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Τις ιταμές και προκλητικές απαιτήσεις του Διοικητή των Βρετανικών Βάσεων για τιμωρία των πολιτών που συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάργησης του πεδίου βολής στον Ακάμα", καταδικάζει με γραπτή του ανακοίνωση το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, "η διάλυση των παράνομων στρατιωτικών υποστατικών και σηματοδοτικών πινακίδων των Βρετανών στη χερσόνησο του Ακάμα αποτελεί πολιτική πράξη".

    Σημειώνεται, επίσης, ότι "μοναδικός στόχος της ενέργειας αυτής ήταν η έκφραση αγωνιστικής αποφασιστικότητας απέναντι στην απαράδεκτη, πεισματική και αποικιοκρατικού χαρακτήρα πρόθεση των Βρετανών να συνεχίσουν τις στρατιωτικές τους ασκήσεις στη χερσόνησο του Ακάμα".

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών χαρακτηρίζει τις απαιτήσεις των Βρετανών ως "απαράδεκτες" και σημειώνει ότι "η κυβέρνηση και οι αστυνομικες αρχές οφείλουν να απορρίψουν τις απαιτήσεις των Βρετανών".

    Τέλος, αναφέρει ότι το Κίνημα αναμένει τη συμπαράσταση των άλλων πολιτικών φορέων και κομμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [08] Κυπριανού - Τσοβόλας

    Λευκωσία,Κύπρος,04/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ) θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μην επιτρέψουμε σε κανένα ξένο να προωθήσει τα σχέδια του για οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και συρρίκνωση του Ελληνισμού και της Ελλάδας".

    Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας μετά από συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού, προσθέτοντας ότι έγινε μια "σοβαρή, ειλικρινής και έξω από τα δόντια ανταλλαγή απόψεων" ενώ έτυχε και ενημέρωσης για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τη μη εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο.

    Οπως είπε, υπήρξε "ταύτιση απόψεων στις αναλύσεις και εκτιμήσεις για τα από δώ και πέρα".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσοβόλας τόνισε ότι "το ουσιαστικό σκέλος της υλοποίησης του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου ήταν η εγκατάσταση των αμυντικών πυραύλων S300 στην Κύπρο".

    Ταυτόχρονα, ζήτησε από τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας να ξεκαθαρίσουν τί εννοούν ως Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, μετά τη ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων.

    Επίσης, διερωτήθηκε "τί αλλο σημαίνει, από την εγκατάλειψη στην πράξη της προώθησης του Δόγματος", όταν οι δύο χώρες δέχονται "το ρόλο του διαιτητή και του κυρίαρχου στην Τουρκία, προκειμένου να καθορίζει την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας και της Κύπρου ή το δικαίωμα να προβάλει βέτο, σ' αυτό που είναι δικαίωμα των δύο χωρών".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ είπε ότι "θα είναι έγκλημα για την Κύπρο, για τον Ελληνισμό αλλά και την Ελλάδα το να μην εγκατασταθούν οι πύραυλοι (στην Κύπρο) και να μην υλοποιηθεί το Δόγμα, το οποίο θα αποτελέσει την αποτρεπτική δύναμη για να αντιμετωπίσουμε την Τουρκική απειλή".

    "Κανένας δεν δικαιούται να παραπλανά τον Κυπριακό, τον Ελληνικό λαό ή ακόμα και τον Ελληνισμό", είπε, καλώντας τις ηγεσίες των δύο χωρών να αναλάβουν "όλες τις ευθύνες τους".

    Απο την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού δήλωσε ότι με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ "συμπίπτουμε στις εκτιμήσεις και στα συμπεράσματα ότι δεν είναι απλώς θέμα ενός πυραυλικού συστήματος αυτή την ώρα".

    "Είναι θέμα γενικότερο και άμυνας, Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, αλλά πίσω απ' αυτή την ιστορία βρίσκεται και η πρόθεση διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος όπως οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, κάποιοι άλλοι επιθυμούν, και όπως εκδηλώνει η ίδια η κ. Χέρκους που άρχισε να μιλά περι της ύπαρξης δύο χωριστών οντοτήτων", είπε ο Πρόερος της Βουλής.

    Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι "αυτό το ερμηνεύουμε πως σημαίνει ότι προωθείται κάποιας μορφής συνομοσπονδία, η οποία θα διατηρεί τη διαίρεση, εδαφική και εθνική, και με αυτή την προϋπόθεση ενδεχομένως θα μας πούν ελάτε να μπείτε στην Ευρώπη και ίσως τα δεδομένα να είναι τέτοια που να μήν θέλουμε πλέον να μπούμε στην Ευρώπη".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε επίσης ότι "είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα, πολύ κρίσιμα για την Κύπρο" και επανέλαβε ότι "από την έκβαση του αγώνα εδώ στη Κύπρο θα εξαρτηθούν πολλά και για το μέλλον ολόκληρου του Ελληνισμού".

    "Χρειάζεται να ενημερωθεί πλήρως ο λαός και στην Κύπρο και στην Ελλάδα", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)

    [09] Λυσσαρίδης - Τσοβόλας

    Λευκωσία,Κύπρος,04/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού αποτελεί όρο επιβίωσης της Ελλάδας, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη.

    Οπως είπε ο κ. Τσοβόλας, έγινε μια "ουσιαστική, σε βάθος συζήτηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό", προσθέτοντας ότι "υπήρξε, όπως πάντα, σε πολύ μεγάλο βαθμό σύμπτωση απόψεων".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ είπε ότι το συμπέρασμα από τις συνομιλίες είναι ότι "το Κυπριακό είναι το προπύργιο του ελληνισμού στην κυριολεξία και αν αυτό το προπύργιο πέσει θα έχουμε αμέσως συνέπειες και στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο ελληνικό έθνος γενικά".

    "Ο κυπριακός λαός", είπε, "πρέπει να ξέρει ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός, ανεξάρτητα από τις πολιτικές συμπεριφορές κάποιων συγκεκριμένων, είναι δεμένος απόλυτα και αλληλέγγυος προς τον κυπριακό λαό και αποφασισμένος να στηρίξει την Κύπρο σ' αυτόν τον αγώνα που κάνει".

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι "ο λόγος της δικής μου επίσκεψης σήμερα και αύριο είναι μεταξύ άλλων και αυτός, δηλαδή να τονίσω τους δεσμούς αγάπης και της στήριξης προς την Κύπρο και τον κυπριακό ελληνισμό".

    Ο κ. Τσοβόλας ανέφερε ότι ένας άλλος λόγος που βρίσκεται στην Κύπρο είναι για να πει ότι "εμείς θεωρούμε ότι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, και όχι το κλείσιμό του με συνομοσπονδία, είναι όρος επιβίωσης και της Ελλάδας και γι' αυτό είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη".

    Με τη σειρά του, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "ήταν και είναι κοινή τοποθέτηση ότι η μοίρα του συνόλου του ελληνισμού είναι κοινή, δηλαδή ότι θα ήταν σφάλμα να νομίζει κανείς ότι μια υπαναχώρηση στον ένα χώρο είναι δυνατόν να περισώσει οποιαδήποτε προβλήματα του άλλου χώρου".

    "Αντίθετα", είπε, "αυτή η ενότητα των εθνικών θεμάτων επιβάλλει και μιαν ενιαία στρατηγική και οποιαδήποτε υπαναχώρηση στην Κύπρο σημαίνει συρρίκνωση των δικαιωμάτων του μητροπολιτικού ελληνισμού και τανάπαλιν".

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "ο αγώνας είναι ενιαίος, είναι κοινός, δεν θα υποκύψουμε", προσθέτοντας ότι "μπορεί να είχαμε ένα βήμα προς τα πίσω", αλλά "πρέπει να δούμε με ποιόν τρόπο ο μητροπολιτικός και ο κυπριακός ελληνισμός θα αντισταθούμε ενάντια σε επιβουλές που δεν περιορίζονται στον κυπριακό χώρο".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [10] Κουτσού - Τσοβόλας

    Λευκωσία,Κύπρος,04/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Απόψεις για το συντονισμό των ενεργειών που πρέπει να γίνουν μετά την "αρνητική εξέλιξη" της μη εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S300 στην Κύπρο, συζήτησαν κατά τη διάρκεια συνάντησής τους ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος Δημήτρης Τσοβόλας και ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσοβόλας τόνισε ότι "πρέπει να αναχαιτίσουμε τις όποιες αρνητικές εξελίξεις" ώστε να διασφαλιστεί η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου αλλά και "να μην καταστεί δυνατή η επιβολή από τις ξένες μεγάλες δυνάμεις, σχεδίων για ντε γιούρε αναγνώριση αυτής της κατάστασης που δημιούργησε ο Αττίλας το 1974 και για να μην προωθηθούν τα σχέδια για συρρίκνωση του ελληνισμού, του ελληνικού έθνους, της Κύπρου και της Ελλάδας".

    Ο κ. Τσοβόλας εξέφρασε την ελπίδα ότι "θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις, ώστε ο αγώνας του κυπριακού λαού και του ελληνισμού να δικαιωθεί, παρά τις όποιες προσπάθειες κι αν κάνουν ξένες δυνάμεις αλλά και κάποιοι, που δεν εννοούν να καταλάβουν ότι η ματαίωση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και της εγκατάστασης των πυραύλων, οδηγεί σε αρνητική εξέλιξη το ελληνικό έθνος, το Κυπριακό και την Ελλάδα".

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων χαρακτήρισε "πολύ δύσκολη και κρίσιμη για την Ελλάδα, την Κύπρο και για τον ευρύτερο ελληνισμό τη φάση που περνούμε".

    "Είναι σημαντικό", επεσήμανε "να στείλουμε σε όλους τους Ελληνες πολίτες το μήνυμα ότι η συνεργασία, η επαφή και η ψυχική ενότητα μεταξύ των φορέων του ελληνισμού παραμένει, ενισχύεται και είναι το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα στήσουμε την αντιμετώπιση των όποιων σχεδίων θέλουν να μας περάσουν, ανεξάρτητα από τυχόν αποφάσεις των επισήμων κυβερνήσεων".

    Ο κ. Κουτσού εξέφρασε την ελπίδα ότι η ψυχική αυτή ενότητα θα έχει και συνέχεια και συνέπεια και να υπάρξει "ενας ευρύτερος διάλογος των πολιτικών δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε κοινές στρατηγικές επιλογές και σε κοινές θέσεις..."

    Πρόσθεσε ότι "πρέπει να έχουμε τη δική μας στρατηγική αντιμετώπισης τόσο στο θέμα των πυραύλων όσο και στις αναμενόμενες πολιτικές χιονοστιβάδες στις οποίες θα βρεθούμε αντιμέτωποι".

    "Αναμένουμε", κατέληξε ο κ. Κουτσού, κι άλλες πολιτικές εξελίξεις που "δεν θα είναι, δυστυχώς, προς την πλευρά και την πορεία που θέλουμε".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 4 January 1999 - 18:49:48 UTC